Kohtuullisen ristiriitainen tapa tarkastella maailmaa ja taloutta, edellisessä viestissä tositeeveen Leijonan luolan Venture capitalististen bisneshaiden kautta, tässä taas taistolaisen Aulikki Oksasen ideologisesti kärjistetyn elokuvan.
Pyrin ajattelemaan asioita monelta kantilta, köyhän "totuus" on aivan erilainen kuin varakkaan.
-Tosssa elokuvassa tuotiin esiin tuon ajan köyhän totuutta, eikä edes se pahin versio siitä. Eikä siinä mitään asiaa liioiteltu noin tosiaan monen kohdalla kävi. Hyvä kuvaus tuonaikaisten värävaraisten elämästä.
Eikä näkemykseni perustu pelkästään kuulopuheisiin. Pienenessä mittakaavassa sitä oli vielä 70-luvullakin.
Tuolloinkin oli aikaan nähden myös hyvin toimeentulevia, jotka siten toimivat omien arvojensa mukaan (aika halvalla meni Aliisan taideteos).
- Yritysmaailmassa taas se varakkaampi yrittäjä/sijoittaja pyrkii maksimoimaan voittonsa vaikka sen toisen yrittäjän kustannuksella (Suomessa monet pienyrittäjät tunnistanevat asian). Tietysti sitten on molempia osapuolia hyödyttäviä yhteistyökuvioita, mutta harva haluaa rahojaan sijoittaa riskillä tai että ei saisi siitä oletusarvoisesti varmaa voittoa.
Aidosti sote on ollut jo ajamassa kuntia kriisilistalle. Tämä hallitus joutui ensi töikseen pumppaamaan toista miljardia kuntiin sen välttääkseen (että ylipäätään pärjäävät soteuudistuksen saakka). Lisäksi perustuslakitarkastelussa selvisi, että sote-palveluiden saannissa kuntien välillä on niin suuria eroja, että se rikkoo kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia.
Käsittääkseni silti puolueidenkaan välillä ei ole ollut kysymys siitä, etteikö kaikki tunnistaisi, että soteuudistus tarvitaan.
Jos nyt oikein muistan, niin on heitäkin jotka pitävät uudistusta hyödyttömänä uuden pyrokratiahimmelin luomisena
ilman mitään todellista hyötyä. (Kulut kasvaa edelleen ja palvelut eivät silti parane)
Kysymys on ollut ideologisista eroista siinä, millainen uudistus. Vasemmisto on katsonut palveluiden käyttäjän kannalta, haluaa keskusjohtoisuutta. Oikeisto on katsonut markkinoiden ja valinnanvapauden kannalta, uskonut, että asiakkaan valinnat saa markkinat järjestäytymään tehokkaasti sinne, missä kannattavuutta on (perustuslaki esti sen). Keskusta on katsonut aluepolitiikan kannalta, tavoitteena pitää koko Suomi asuttuna ja palvelut kaikkialla Suomessa (ja ainakin omilla kannatusalueilla). RKP:lle rannikko ja Vaasan seutu on ollut tärkeitä.
Oikeisto haluaa karsia julkisia kustannuksia ja siihen erittäin todennäköisesti ollaan menossa. Ja siihen ei ole muuta käytännön tietä kuin nostaa palvelujen hintaa tai laskea palkkoja, johon harva uskoo.
Tietenkin soteuudistuksesta tulee sen toteuttaneiden puolueiden näköinen. Mutta tärkeintä on, että se katkaisee vanhan järjestelmän rahoitusongelman, missä kunnat laittoi kaikkia mahdollisia rahoja aina soteen: niitäkin, jotka oli tarkoitettu varhaiskasvatukseen, peruskouluun, vammaisille, eläkeläisille, kelle hyvänsä. Valtion rahoitus kun ei yleensä ole korvamerkittyä. Ja sote vei puolet tai ylikin kuntien budjeteista, lisäksi siinä on ollut suuria vuosittaisia heilahteluja.
Valitettavasti soten ja soteuudistuksen hinnan annettiin kasvaa 20 vuotta, ennen kuin ratkaisua saatiin aikaiseksi. Jos uudistus olisi onnistunut silloin, kun sitä alunperin yritettiin, olisi se tietenkin ollut sekä edullisemmin toteutettavissa (hinnat nousseet) että lisäksi se olisi tehokkaampana tapanahillinnyt kustannuksia (=tehnyt säästöjä vrt. toteutuneet vuodet) jo 15-20 vuoden ajan.
Miksi toi asia siitä muuttuu, että luotiin "maakuntavero", nyt sitten vuoden päästä käytetään paljon euroja kun kiistellään keneltä ne eurot otetaan ja kenen hyväksi. Toiset haluaa, että yksityistetään ja toiset että palvelut maksetaan kuntalaisten (eikun maakuntalaisten veroilla). Lopuksi sitten huudetaan Valtiota apuun.
Joo, tuo ALV alennus voisi olla progressiivinen.. tai hei miksei vaan kiinteä energiavero? 0,5 snt /kwh. Onhan siirrossakin kiinteä vero..
Miksi pitää olla % vero tässä, sehän ei ole tasapuolinen mitenkään (etenkään nyt, kun hinnat vaihtelevat 4-50snt välillä). Joku mummo joka ei kilpailuta sähköä (ei osaa, ei ole nettiä jne) saattanut olla vuosikausia 6-7snt/kwh, kun "työssäkäyvät" tai usein varakkaammat usein kilpailuttavat ja hinta pyöriny siellä 4-5snt. Eli osa porukasta maksaneet vähemmän veroa, koska vero on %, olettaen että kulutus on sama.
Ihan hyvin voisi valtio katsoa keskikulutuksen ja laittaa jonkun kohtuullisen kiinteän veron energian päälle. Sanoisin että tuo noin 10% olisi ihan sopiva välttämättömyys tuotteesta. Tällöin myös energian hinnan vaihtelu ei vaikuta negatiivisesti verokertymään. Toki nythän se vaikuttaa kivasti positiivisesti kuten kävi polttoaineen kanssa. 10% olisi noin 0,5snt normaalihintojen aikana, joten kiinteä joku 0,5-1.0snt voisi olla ihan hyvä verotaso, annan verottajalle tuon 0,5snt pelivaraa.
Itsellä tällä hetkellä 1snt/kwh tuota ALV lisää.
Lokakuun alusta sitä on 2,97snt/kwh
Alennuksella 1.24 snt/kwh
Meillä on jo sähkövero, josta siis pitää vielä maksaa erikseen alv 24% (vero + alv = 2,794snt/kWh,
olen ymärtänyt niin, että se 5kk tilapäinen 10% alv ei koske sitä).
Tuon lisäksi maksamma veroa energian siirrosta 24% ja nytkin jo monelle taloutta pahasti heikentävästä energiasta
24% ja jouluk-huhtikuussa sitten "vain" 10%.
Valtio vaan tarvitsee niitä euroja paljon, kun niitä meidän verorahoilla katettavia kustannuksia on ympäri maapalloa.