Tässä ei anneta vastikkeetonta rahaa, ainoastaan takauksia. Ja jos antolainataan, sillä on hinta.
Ts. yhteiskunnan varoilla ei suoraan tueta.
Muutoinkin on niin, että silloin kun aidosti tuetaan (yritys- ja investointituet), niin osuuden vaatiminen vastineeksi olisi hyvin ongelmallista. Ensinnäkin, se olisi jonkinlaista kansallistamista, siis sosiaalidemokratiaa pitemmälle menevää sosialismia. Toiseksi valtio joutuisi siinä omistajaksi mitä kummallisimmilla aloille ja oikeastaan vailla niillä tarvittavaa osaamista.
Valtion tehtävä ei muutenkaan voi olla omistaa kuin erityistapauksissa: silloin kun sillä on strateginen intressi ja silloin, kun alalle ei muuten syntyisi yritystoimintaa, sekä kolmanneksi silloin kun kyseessä on kansalliselle turvallisuudelle tai vakaudelle tärkeä luonnollinen monopoli.
Talousliberaalien mielestä toki jopa näissäkin markkinat kyllä hoitaa, sitten liberalismin asteesta on kiinni tuleeko valtion kuitenkin hoitaa sääntely. Alkuperäisen, adamsmithiläisen ajattelun mukaan sääntelytehtävä toki on.
Tossa yllä hkultala jo kommentoikin, varsinkin energiayhtiöt (ne ovat valtion turvallisuudelle tai vakaudelle tärkeitä, kuten nyt huomataa) tulisi olla valtion hallinnassa ja kun valtio niihin sijoittaan omistusta tulisi vaatia valtiolle.
Ei ne yksityiset sijoittajatkaan edes lainaa (järkikorolla) anna kannattavaksi arviomaansakaan yhtiöön, vaatimatta osuuksia kohtuullisen koron lisäksi.
Nyt valtio ottaa riskin ja pienyrittäjät ja pääosin keskituloiset ja osa hyvätuloisista palkansaajista sitten kantavat sen
todellisen vastuun velkojen/takausten hoidosta, jos ei sujukaan (kuten ei Uniperillä Saksassa).
Markkinat, siis sähköenergian hinta, on hoitaneet tätä asiaa meillä ja muuallakin euroopassa jo.
Lisäksi kannattaa huomata, että monella se louhintarigi korvaa samalla sähkölämmitystä. Ts. lämmöntuottajiksi menee hyödyksi.
Hyvä, että nyt on vähän hiljentynyt, mutta vielä sitä näköjään louhitaan. Ja eiköhän se uudelleen ala jos/kun kansalaiset säästävät sähkönkäytössä niin, että energian hinnat tippuvat jolloin niihin syntyy jälleen nousupainetta.
Meillä on muutamia kuukausia, jolloin louhinnan lämmöstä voi ottaa osan hyötykäytöön, mutta määrästä riippuen ei kaikkea eikä lämpiminä aikoina.
Ja nyt sitä vielä (sähköveron alennuksen muodossa, suhteessa tukea antamattomiin muihin maihin) tuetaan.
Tossa alla linkkejä raskalaiset viivat ovat linkeistä poimittuja asioita
Virtuaalivaluutta bitcoinin louhinnasta syntyvät sähkökustannukset ja päästöt nousevat yllättäviin korkeuksiin, kertoo Digiconomistin selvitys.
www.is.fi
16.7.2021
-yksi bitcoinkauppa kuttaa n.1718kWh ja vuodessa yhtäpaljon kuin koko Ruotsin valtio
Ole oma salkunhoitajasi!
www.sijoittaja.fi
-Bitcoinin louhintaan käytetty vuosittainen energiankulutus 135 TWh
Bitcoin kuluttaa reilut 2,5 kertaa yhtä paljon sähköä kuin koko Suomi. Dogecoinin kulutus jää muutaman ison kaupungin tasolle.
www.hs.fi
-bitcoin kuluttaa reilut 2,5 kertaa yhtä paljon sähkö kuin koko Suomi.
Jos laskee, että krybtojen lohinta kuluttaisi vaikka 200W/kortti => 50 korttia kuluttaa sähköä 10kWh/h
eli 240kWh/päivä ja 7440kWh/kk (150W korteillakin se veisi 5580kWh/kk)
Muutenkaan en ymmärrä mikä tuossa yhtään sen järjettömämpää kuin kuulla se, että joku käy päivittäin saunassa hetivalmiin sähkökiukaan kanssa, ja samalla muita pyydetään palelemaan. Pitäisikö sähkösaunatkin kieltää lailla?
Kuten yllä on, puhutaan aivan erikokoluokan "sähköntuhlauksesta".
-Hetivalmis kiuas kuluttaa (Google haku) n. 250W eli 186kWh/kk, on siinä iso ero vs louhintapatteriin