Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Joo tulikin monelta hyviä kommentteja tuohon VAG akkujen ja Teslan akkujen hinnoitteluun.Mistä teslaan saa täysin uuden akun?
Teslaltahan sitä ei saa, vaan ne ovat juurikin niitä käytettyjä akkuja joihin on moduuli vaihdettu. Tietysti jokin osa niistä Teslalla vaihdettavista akuista on täysin uusiakin, mutta pääasiassahan ne ovat juurikin "refurbished" akkupaketteja, Tesla tekee vain nuo korjaukset keskitetysti, ja paikallisissa huolloissa vaihdetaan koko paketti, sen sijaan että se avattaisiin ja korjattaisiin.
EIhän se sinänsä kohtuuttoman paha hinta ole siitä kokonaisesta akusta, jos nyt vaikka verrataan mersun vastaavaan, mutta itsepetosta jos sitä uutena käyttämättömänä akkuna pitää.
Ehkä se VW on edukkaampi noita vaihtaa akkutakuun puitteissa, mutta pitkässä juoksussa rahastetaan asiakasta monin kerroin kun tulee 5ke pikavippi parin vuoden välein romutusikään asti?
Joo tulikin monelta hyviä kommentteja tuohon VAG akkujen ja Teslan akkujen hinnoitteluun.
Tosiaan refurbished akun saa takuun alainen Tesla tai jos umpeutunut takuu niin asiakas voi valita teslalla asioidessaan: uusi noin 20ke ja jos valitsee refurbishedin niin tais olla rapia 10ke, mutta vain 4v takuuta. Siihen liittyen nuo VAG 30ke akut ja muiden jopa kalliimmat tuntuvat ylihinnoitetuilta.
Toinen seikka niin kuin aikaisemmin joku mainitsi että moduuleita voi vaihtaa 4-10ke riippuen montako moduulia joudutaan vaihtamaan esim id4 longrangessa. Tämäkin onnistuu longrange Tesla 3 Suomessa samaan hintaan, mutta yksityisellä autopajalla, joka erikoistunut sähköautojen akkujen korjauksiin.
Isoin kritiikki oikeastaan koskee VAG insinöörejä tai organisaatiota: onko tarkoitusperäistä ja suunniteltua ottaa autoon käyttöön tuon mallisia tiiliskivimoduuleita vai oliko kenties ongelma vaillinaisessa BMS kun noita moduuleita menee kuin leipää? Ongelma ei ainakaan ratkea laittamalla takuun aikana uutta moduulia kun niissä eri jännitteet kuin entisissä moduuleissa, jolloin parin vuoden sisällä rapsahtaa taas moduulia paskaksi. Ehkä se VW on edukkaampi noita vaihtaa akkutakuun puitteissa, mutta pitkässä juoksussa rahastetaan asiakasta monin kerroin kun tulee 5ke pikavippi parin vuoden välein romutusikään asti? Jos pitäisi valita jokin muu merkki kuin Tesla valitsisin lfp akulla olevan max 60kwh, jolloin akunvaihtohintakin pysyy alle 10ke liikkeestä uutena.
Tietenkään näihin ei koskaan ole mitään lähdettä. Teslan tapa toimia on ainoa oikea ja muut on paskaa.Mistä tämä on? 2v välei 5ke akkuremppa, lähdettä kiitos?
Ilmastointi on suljettu järjestelmä, jossa pyrkimyksenä on olla ainoastaan täysin kuivaa kylmäainetta. Jos vuotoja ei esiinny tai järjestelmä muuten vikaannu, niin kylmäaine on ja pysyy toimintakuntoisena eikä sen ominaisuudet heikkene tai se muuten kulu. Kuivain kerää kylmäaineeseen mahdollisesti jääneen kosteuden ja epäpuhtaudet, mutta näitä komponentteja ei edes uusita perus kylmäaineen vaihdossa/täytössä.Pystytkö maalikolle selittään miksi se on turha työ, siis miksi tietty merkki on sen johonkin huolto-ohjelmaan laittanut.
Nyt maaliko ei tiedä, niin tässä mielikuvitus laukkaa mahdollista syistä miksi se on huolto-ohjelmassa.
”Jos vanhaan akkuun vaihdetaan yksi uusi moduuli, akku voi hylkiä sitä. Se johtuu erosta jännitetasossa”, Ronkainen kertoo.Laita ihmeessä Tesla modeln3:n akunvaihtohintatietoa pöytään. Malli3:sta ei ole käsittääkseni vielä juurikaan korjattu ja mielelläni kuulisin kokemuksia että sellaisia uudempia on tosiaan korjattu. Harri Salon videoilta olen käsittänyt että ovat liimauksen takia todella hankalasti korjattavissa, joten toki saa korjata jos tieto väärä.
Mitä akkujen korjaukseen tulee, niin eihän ainakaan kolmansien osapuolten kohdalla käytetä koskaan muuta kuin käytettyjä moduuleita.
Toisekseen mikä tämä "menee moduuleita kuin leipää" -lause perustuu. Onko tuosta jotain dataa olemassa, että ne muka erityisen paljon hajoaisivat? MEB alustan autothan myivät 2023 enemmän kuin model3, joten sen puolesta varaosia vanhoista autoistakin alkaa olla saatavana.
Niitä ei yhteenkään MEB-autoon saa, varmaankin sotkettu DCC-alustaan jossa on ihan tavalliset rautajouset.
Juuri ilmajousitusta meinasin. En tarkastanut asiaa mistään mutta muistan kuinka Skodilakkia ostaessani kehuin edellisen auton ilmajousitusta ja myyjä sanoi että lisävarusteena saisi Enyaqiinkin johonkin älyttömään hintaan sekä vuoden odotuksella. Sekaannus puolin tai toisin. Pahoittelut.Joo en katsonut asiayhteyttä vaan totesin vain tuon kutsumanimen. Tai mistäs minä tiedän tarkoittaako joku ilmapusseilla jotain muuta, itselläni ne tarkoittaa ilmajousia.
Laita nyt niitä suomihintoja kun sellaisia kerran edellisessä viestissä hehkutit model3:n osalta.
Sähköautoilevan motoristin kapasiteettihan oli ID4:sta laskenut sen 6% (akkutakuu loppu ja kilometrejä hävinnyt about 30km). 70% akkukapasiteettihan saavutettaisiin tolla tahdilla jossain 680000km paikkeilla jos lasku on tasaista (yleensä se laskee alkuun enemmän). En nyt hirveän negatiivisena tuota käyttötestiä pitäisi, enkä varsinkaan jotain ulosteisiin liittyvää.
Onko tuo yleistä että vaggilaisten akut hajoaa vuoden jälkeen moduulin vaihdosta?
Ihan linjassa EU alueella nuo akkujen hinnat on. Refurbishedin hinta karva alta 12ke Suomessa, samoja luokkia Saksassa. Paskaa se kuluttaja haukkaa oli se Mersu tai Tesla. Lähinnä kritisoin Volkkarin ideologiaa rahastaa moduulinvaihdoilla kun oli se Teslan moduuli tahi VW niin saa noita alta tonnin ja kuppaavat 4+ ke ja kaiken lisäksi eivät kehtaa edes etsiä pidempi aikaista ratkaisua niin kuin Tesla tarjoaa sen 4v takuu kunnostetulle ajoakulle kun sentään viitsivät laittaa nyrkkipajan tyyliin samoilla kilometreillä ja jännitteellä olevan moduulin. Vagilla hällä väliä meininki kunhan sen jätöksen saa pois näköpiiristä niin käsiä jo hierotaan yhteen massit mielessä kun perävalot vilkkuu "kohta se hölmö taas tulee ihmettelemään mikäs siinä akussa tällä kertaa oli vikana kun ei tästä ole kuin reilu vuosi kun moduuli vaihdettiin"
EU tulee niin puuttumaan tähän korjattavuuteen vielä. Tuohan on vain hyvä että voi korjata helposti.
Teslan tulevaa 4680 akkua et enää korjaa koska se on kokonaan täytetty jollain aineella. Nykyisiä vielä korjaa.
Onko sellaista olemassa? Onhan noita videoita missä akusta mennyt vain yksi tai kaksi sylinteriä ja se vie koko akun.Eikös se ole parempi tehdä akku niin kestäväksi ettei sitä tarvitse korjata?
Eikös se ole parempi tehdä akku niin kestäväksi ettei sitä tarvitse korjata?
Eikös se ole parempi tehdä akku niin kestäväksi ettei sitä tarvitse korjata?
Se että lyödään akkupaketti kennojen välistä täyteen jotain hartsi/liima tms massaa ei tee sitä rikkoontumattomaksi. Se voi ehkä auttaa vähän fyysisiä rasituksia vastaan mutta ei muuta.
Mutta ei poista sitä että joku yksittäinen kenno voi myös hajota. Jolloin koko akkua ei voi uudemmassa 4860 korjata.Useimmiten ilmeisesti on Teslan akkujen (Model S/X akut akkutakuun ulkopuolella) osalta niin että akkupakettiin päässyt kosteus on tehnyt temppujaan elektroniikalle. Jos kosteuden pääsy akkupakettiin estetään, niin se vähentää varmaan radikaalisti akkuvikoja.
Useimmiten ilmeisesti on Teslan akkujen (Model S/X akut akkutakuun ulkopuolella) osalta niin että akkupakettiin päässyt kosteus on tehnyt temppujaan elektroniikalle. Jos kosteuden pääsy akkupakettiin estetään, niin se vähentää varmaan radikaalisti akkuvikoja.
Toivottavasti ei keskitytä reguloimaan ihan niin paljon. Jos ongelma on oikeasti iso, niin vakuutusmaksut kyllä huolehtivat siitä että valmistajat ja ostajat osaavat valikoida järkevät toteutukset.Joo se poistaa tämän vesiongelman mutta parempi suojaus olisi suunnitella auto siten ettei kosteus pääse koteloon, akkupaketin vetäminen täyteen hartsia tms on vaan hätäratkaisu.
Ja tosiaan kennot hajoilee ties mistä syystä, jokainen kenno on yksikö ja vaikka kuinka BMS yrittää taiteilla niin kennoja poksahtelee rikki silti.
Epäilen että EU tulee jossain kohtaa tosiaan vaatimaan akkujen "edullista" korjausmahdollisuutta jolla pitäisi tällaiset perseilyt saada pois.
Ja tosiaan kennot hajoilee ties mistä syystä, jokainen kenno on yksikö ja vaikka kuinka BMS yrittää taiteilla niin kennoja poksahtelee rikki silti.
No shit. Tuskin valmistajat akkuihin viallisia kennoja tahalteen laittavat. Laadunvarmistus vain vähentää huonojen päätymistä akkuihin mutta 100% ei päästä ikinä.Ei ne kennot itsestään hajoile ellei niissä ole jotain valmistusvikaa. Kennojen ja niiden komponenttien valmistusprosessien ja laadunvarmistuksen tehtävänä on varmistaa ettei akkupaketteihin mene heikkolaatuisia kennoja.
Akkupaketti kannattaa tehdä vain hyvälaatuisista ja toimivista kennoista.
Niin kumpi sitten on parempi:Juu, niinhän näytönohjaimetkin tehdään hyvälaatuista ja toimivista komponenteista eikä niissäkään ole koskaan mitään vikaa.
Akkukemiat kehittyvät koko ajan ja vaikka niistä on kuinka paljon labratietoa niin käytännön elämän kestävyys tulee sitten vasta ajan kanssa esiin. Täydellisen tekeminen on aika vaikeaa. Tämän päälle vielä kaikki muut elektroniikan ongelmat, juotokset ja haastava toimintaympäristö (lämpötilan vaihtelut, kosteuden vaihtelut, tärinät, pölyt yms.). Joku integroitu bms ei myöskään ole ikuinen vaikka suojaus olisi täydellinen.
Ei ne kennot itsestään hajoile ellei niissä ole jotain valmistusvikaa. Kennojen ja niiden komponenttien valmistusprosessien ja laadunvarmistuksen tehtävänä on varmistaa ettei akkupaketteihin mene heikkolaatuisia kennoja.
No siinä olikin erittäin hyvä neuvo, toivottavasti kaikki akkujen valmistajat tajuavat lukea tätä ketjua.Akkupaketti kannattaa tehdä vain hyvälaatuisista ja toimivista kennoista.
A) Helposti korjattavissa oleva akku johon pääsee todennäkösemmin vettä sisälle rikkomaan paikkoja -> Joudutaan korjaamaan todennäkösemmin elinkaaren aikana
vai
B) Epoksiin tms. uitettu akku joka ei hajoa ainakaan sen takia että kosteus pääsisi rikkomaan paikkoja. Vaikeampi korjata mutta todennäkösesti kestää korjaamatta koko elinkaaren ajan.
Voihan sinne lämpötilavaihtelujen takia tiivistyä vettä.Kyllä ne kennot hajoilee itsestään käytön myötä, vaikka olisi mikä BMS pultattu kiinni niin aina on pieniä eroja jännitteissä yms ja sitten kun akkua vedetään nolliin ja tappiin, otetaan välillä isoja tehoja kiihdtyksissä jne niin tulee niitä tuhoja.
Vai luulitko että kaikki akkuvikaiset Teslat on joko ottaneet osumaa tai kosteusvaurioisia?
No siinä olikin erittäin hyvä neuvo, toivottavasti kaikki akkujen valmistajat tajuavat lukea tätä ketjua.
Voihan pyhä yksinkertaistus, sinä lähdet siitä ettei ole mahdollista rakentaa vedenpitävää akustoa ilman että se tuutataan täyteen hartsia? Teslalla oli/on joissain autoissa suunnitteluvirhe jonka takia vettä pääsi akkuihin, ongelma ei ollut siis hartsin puute vaan surkea suunnittelu.
Ja tuo viimeinen lause on sinulta ihan full-arvailua.
Voihan sinne lämpötilavaihtelujen takia tiivistyä vettä.
Sieltä voi hajota useita kennoja ilman, että koko akku on brick. Esimerkiksi Model 3/Y LR akussa on 46 kennoa rinnan per kennoryhmä (ja näitä ryhmiä puolestaan 96 sarjassa). Jos sieltä yksi kenno kyykkää niin virran kasvaessa sen kytkentä (toimien sulakkeena) palaa poikki ja sen jälkeen kennoryhmässä on efektiivisesti 45 akkua rinnakkain (kyseisen kennoryhmän kapasiteetin laskiessa periaattessa sen noin 2%. Akun kapasiteetti laskee hieman, mutta akkuon edelleen täysin toimintakykyinen.Mutta ei poista sitä että joku yksittäinen kenno voi myös hajota. Jolloin koko akkua ei voi uudemmassa 4860 korjata.
Todella monessa tapahtuu kosteuden tiivistymistä akkuun ja muita kosteusongelmia. Katso vaikka Kokkolan Autohuollon IG-videoita ja totea itse. Akut lämpenee jopa 60 asteeseen pikalatauksessa ja samaan aikaan akkukotelon metallipinnat saattaa olla pakkasella. Kun tämän lämpenemisen ja sitä seuraavan jäähtymisen seurauksena ilma vaihtuu akussa, niin kosteutta päätyy väistämättä akkuun ja se tiivistyy em. kylmille pinnoille. On sitten eri strategioita hallita tätä ja ainakaan vanhemmissa Tesloissa ja joissain hybrideissä ei olla tässä onnistuttu. Uudet 3/Y ovat jo parempia, kuten vaikka Harri Salon viimeaikaisesta Youtube-videosta voi päätellä, missä juurikin tätä katsottiin. Ihan varmaan alkaa näkymään muissakin autoissa vastaavia haasteita, kunhan saadaan vähän lisää vuosia ja kilometrejä alle.No kuinka monessa sähköautossa tiedät näin käyvän?
Kondension estäminen/minimoininen ja/tai kondensiovesien pois johtaminen on ihan perusinsinöörikauraa.
yllä. Perusinsinöörikauraa erittäin kustannustehokkaasti autoteollisuuden volyymeillä toteutettuna? Ei välttämättä.
Kyllä ne kennot hajoilee itsestään käytön myötä, vaikka olisi mikä BMS pultattu kiinni niin aina on pieniä eroja jännitteissä yms ja sitten kun akkua vedetään nolliin ja tappiin, otetaan välillä isoja tehoja kiihdtyksissä jne niin tulee niitä tuhoja.
Ei kai se automaattisesti tarkoita että akusto on paskana jos yksittäinen kenno hajoaa? Ollut siinä käsityksessä että siellä joku systeemi, että osaa ohittaa sen risan kennon?Yksittäisen kennon todella minimaalinen hajoamismahdollisuus tekee aika höpöä koko akulle.
Esim. lainaus:
"While the likelihood of that one particular cell will survive its whole useful life is 99.5%, since a battery string may comprise 200 cells in series, the reliability of a whole battery string is only 0.995^200 = 0.37, or 37%. There is a 63% chance that the battery will fail during its useful lifetime of 10 years."
Voit yksittäisen kennon kestävyydeksi asettaa vaikka 99,99 niin edelleen joka kymmenes akusto feilaa.
Juu, tiettyyn pisteeseen asti voidaan alustoja ja kennoja kehittää mutta ne tulevat hajoamaan ja siihen kannattaa ennemmin varautua kuin väittää että eivät hajoa.
Eikö joka kymmenennen sijaan vain kaksi sadasta feilaa, jos yksittäisen kennon kestävyys olisi 99,99 %?Yksittäisen kennon todella minimaalinen hajoamismahdollisuus tekee aika höpöä koko akulle.
Esim. lainaus:
"While the likelihood of that one particular cell will survive its whole useful life is 99.5%, since a battery string may comprise 200 cells in series, the reliability of a whole battery string is only 0.995^200 = 0.37, or 37%. There is a 63% chance that the battery will fail during its useful lifetime of 10 years."
Voit yksittäisen kennon kestävyydeksi asettaa vaikka 99,99 niin edelleen joka kymmenes akusto feilaa.
Juu, tiettyyn pisteeseen asti voidaan alustoja ja kennoja kehittää mutta ne tulevat hajoamaan ja siihen kannattaa ennemmin varautua kuin väittää että eivät hajoa.
Yhtä helposti siis kuin akun esilämmitys #MEB ensimmäisiin vuosimalleihin ja muutamat muut?
Mielenkiinnolla odotellen tuloksia kuinka hyvin kaikki muut osasi kun lähestytään 30-lukua ja alkaa tulla tuloksia.
Silloin niissä on valmistusvirhe.
Jos kennot ovat speksien mukaisia ja mahdollisimman tasalaatuisia niin ei sieltä silloin kennoja hajoa, tai sitten ne hajoaisivat kaikki.
Ja tätä taklataan tietenkin hiomalla kennojen valmistus tuottamaan mahdollisimman korkeaa laatutasoa, ihan alkaen materiaaleista ja elektrodeista kokoonpanoon asti.
Mutta mikä on todennäköisyys sille että se yksittäisen kennon vika on niin vakava että se estää koko akkupaketin käytön? Jos siellä on 200 kennoa ja kapasiteetti vaikka 77 kWh, niin sen yhden kennon kuolemisen jälkeen kapasiteetti on edelleen 76,6 kWh. En menisi sanomaan että yhden kennon vikaantuminen = "battery will fail".Yksittäisen kennon todella minimaalinen hajoamismahdollisuus tekee aika höpöä koko akulle.
Esim. lainaus:
"While the likelihood of that one particular cell will survive its whole useful life is 99.5%, since a battery string may comprise 200 cells in series, the reliability of a whole battery string is only 0.995^200 = 0.37, or 37%. There is a 63% chance that the battery will fail during its useful lifetime of 10 years."
Voit yksittäisen kennon kestävyydeksi asettaa vaikka 99,99 niin edelleen joka kymmenes akusto feilaa.
Juu, tiettyyn pisteeseen asti voidaan alustoja ja kennoja kehittää mutta ne tulevat hajoamaan ja siihen kannattaa ennemmin varautua kuin väittää että eivät hajoa.
Mutta mikä on todennäköisyys sille että se yksittäisen kennon vika on niin vakava että se estää koko akkupaketin käytön? Jos siellä on 200 kennoa ja kapasiteetti vaikka 77 kWh, niin sen yhden kennon kuolemisen jälkeen kapasiteetti on edelleen 76,6 kWh. En menisi sanomaan että yhden kennon vikaantuminen = "battery will fail".
Piti ihan googlettaa, että mistä lainaus on peräisin. Kyseessä on varmaan tämä sivu, jossa puhutaan lyijyhappoakun luotettavuudesta: Batscan - Battery ReliabilityWhile the likelihood of that one particular cell will survive its whole useful life is 99.5%, since a battery string may comprise 200 cells in series, the reliability of a whole battery string is only 0.995^200 = 0.37, or 37%. There is a 63% chance that the battery will fail during its useful lifetime of 10 years
Mutta eihän nyt puhuta valmistusviasta varsinaisesti vaan siitä että BMS:n toiminnasta huolimatta eri kennot joutuvat erilaisille rasituksille lämpötilan yms. osalta ja tämä ajan kuluessa voi johtaa tilanteisiin joissa kenno tai moduuli pitää vaihtaa.Jälleen kerran, oikein valmistettuna sen yksittäisen akkukennon valmistusvika ei ole todennäköinen ellei akussa ole jotain pahasti pielessä. Saati sitten useamman vikaantuminen, josta seuraisi akun korjaustarve. Paljon todennäköisempää on, että vikaantuminen tapahtuu esimerkiksi kosteusvaurion vuoksi.
Pikemminkin että vain 4.5% akuista tarvitsee korjausta ennenkuin niillä on ajettu joku 500tkm/15v (tjsp ”useful life” määritelmä) jonka jälkeen kaikki kennot ovat jo niin kypsiä, että ei anyway kannata korjata mitään.Mutta eihän nyt puhuta valmistusviasta varsinaisesti vaan siitä että BMS:n toiminnasta huolimatta eri kennot joutuvat erilaisille rasituksille lämpötilan yms. osalta ja tämä ajan kuluessa voi johtaa tilanteisiin joissa kenno tai moduuli pitää vaihtaa.
Mutta jos tilastot osoittavat esim. 4v päästä että vain 4,5% ekoista Model 3:sta olivat vikaantuneet akkujen osalta niin sehän on aivan loistava uutinen kaikille.