Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Niin on. Mutta maan ja kansalaisten etu ei ole ottaa tänne ihmisiä, jotka ei integroidu. Mutta silti tämän ääneen sanominen tuntuu olevan monen mielestä rasismia, fasismia, yms.Maan ja kansalaisten etu on tarpeeksi veronmaksajia ja hoitajia huolehtimassa vanhuksista sekä pyörittämässä muutenkin yhteiskuntaa
Ei kannata puhua väestönvaihdosta ja toisaalla miten vasemmisto haalii hyötyäkseen tänne muita yms vaan puhua neutraalisti vaikka väestöpohjan rakenteen miutoksesta. Väestön ikääntyminen, kulttuurin monimuotoistuminen yms ja pystyt puhumaan ihan hyvin.Niin on. Mutta maan ja kansalaisten etu ei ole ottaa tänne ihmisiä, jotka ei integroidu. Mutta silti tämän ääneen sanominen tuntuu olevan monen mielestä rasismia, fasismia, yms.
Kerron sulle uutisen, jos et vielä sitä ole huomannut:
Kaikki valtiot ei aja kansalaistensa etua.
Teoriassa näin. Käytäntö riippuu niistä poliitikoista, katos kun ne poliitikot voivat ajaa pelkästään omaa etua.Mutta taaskin kun puhutaan länsimaisista demokratioista, niin niissä kyllä kaikissa valtio ajaa ensisijaisesti kansalaistensa etua
Vastaavasti Balkanin alue on edelleen malliesimerkki kuinka yhteiselo eri etnisien ryhmien välillä toimii. On totta että samaan aikaan euroopan monet pikkuvaltiot ja alueet ovat yhdistyneet isommiksi ja isommiksi ajansaatossa, mutta edelleen on kansakuntia jotka haluaisivat olla omien kanssa mutta se ei onnistu/se estetään. Katalonia varmaan nyt viimeisimpänä massiivisesti uutisissa olleena.
Teoriassa näin. Käytäntö riippuu niistä poliitikoista, katos kun ne poliitikot voivat ajaa pelkästään omaa etua.
Puhut yllä ilmeisesti etnonationalismista.Menee ohi kotimaan politiikasta mutta eikös se nyt ole ihan luonnollista että liikkumisen helpottumisen kautta väestöt siirtyvät paikasta toiseen siirtäen geenejä siinä samalla. Oliko esimerkiksi eurooppalaisten meno jenkkilään jälkikäteen katsottuna hyvä vai huono asia? Käytännössä se syrjäytti alkuperäiset asujat, kulttuurin, jne omallaan ja kasvoi suurvallaksi. Onko lopputulos parempi vai huonompi kuin että ikinä ei oltaisi ylitetty rapakkoa? Itse koen hyvin outona ajatuksen että Suomi olisi joku linnake jota pitää suojella että siellä sikiäisi sinisilmäisiä vaalea tukkaisia ihmisiä maailmaan. Se että näin on alunperin päässyt käymään johtuu siitä että populaatioiden liikkuminen oli vaikeampaa, joten väitelläänkö tässä loppujen lopuksi siitä että saako ihmiset liikkua maapallolla ja harrastaa seksiä?
Yleisesti ottaen eivät ainakaan niin kauan kunnes opettelevat yhteisen kielen. Milloin veikkaat Ranskan, brittien ja Saksan yhdistyvän yhdeksi kansakunnaksi, ja mitä kieltä he puhuvat toistensa kanssa?Pitkänajan trendi on, että kansat yhdistyvät.
Hienoa semanttista vänkäämistä jne. Jatka vaan yksiksesi.
Kristityillä, hinduilla ja buddhalaisilla ei puolestaan tunnu olevan samanlaisia vaikeuksia elää sovussa toistensa parissa. On se kumma.
...kehitys on länsimaissa lisännyt myös suvaitsevaisuutta. Tai vähintäänkin vähentänyt jännitteitä eri ryhmien välillä.
Ehkä, mutta toisaalta en koe että esim. thaimaalaisten tai kamputsealaisten meitä alhaisempi elintaso tekisi heistä vähemmän suvaitsevaisia kuin meistä. Tai vaikkapa Saudi-Arabia, en koe että he rikkauksistaan ja erittäin korkeasta elintasostaan huolimatta olisivat erityisen suvaitsevaisia. Saudi-Arabia vaikuttaa päinvastoin varsin suvaitsemattomalta ja jopa ksenofobiselta maalta, ainakaan he eivät taida ottaa turvapaikanhakijoita vastaan.Hyvinvointi lisää suvaitsevaisuutta, pahoinvointi vähentää sitä.
Ehkä, mutta toisaalta en koe että esim. thaimaalaisten tai kamputsealaisten meitä alhaisempi elintaso tekisi heistä vähemmän suvaitsevaisia kuin meistä. Tai vaikkapa Saudi-Arabia, en koe että he rikkauksistaan ja erittäin korkeasta elintasostaan huolimatta olisivat erityisen suvaitsevaisia. Saudi-Arabia vaikuttaa päinvastoin varsin suvaitsemattomalta ja jopa ksenofobiselta maalta, ainakaan he eivät taida ottaa turvapaikanhakijoita vastaan.
Heittäisin että viimeiset 10-20 vuotta on otettu takapakkia eri ryhmien välisissä jänniteissä kun on keksitty valkoisten etuoikeuksia ja muuta hauskaa.
Tämä taitaa hiertää lähinnä pientä prosenttia ihmisistä, joiden etuoikeuksia on törkeästi kyseenalaistettu.
Ei nyt esim. BLM mellakat yhdysvalloissa tainneet hiertää ihan pientä osaa ihmisistä.
Yleisesti ottaen eivät ainakaan niin kauan kunnes opettelevat yhteisen kielen. Milloin veikkaat Ranskan, brittien ja Saksan yhdistyvän yhdeksi kansakunnaksi, ja mitä kieltä he puhuvat toistensa kanssa?
En muutenkaan tiedä tuosta väitteestäsi, ottaen huomioon mitä esim. Rooman luhistumisen jälkeen tapahtui. Kas. yhdistynyt roomalainen valtakunta pirstaloitui, muuksikin kuin "lyhyeksi ajaksi". Tai jäikö Aleksanteri Suuren valtakunnasta mitä jäljelle? Mites mongolit?
Pikemminkin tuntuu että tuota "kansojen yhdistymistä" tapahtuu väkivalloin, ei kansojen omasta tahdosta. Venäjä nujersi itsenäistyneen Tsetsenian pommituksilla ja yrittää nyt samaa Ukrainassa, Kiina on tehokkaasti estänyt uiguurien ja muiden etnisten vähemmistöjen itsenäistymispyrkimykset väkivalloin, ja on pyrkinyt saamaan myös esim. kantoninkiinaa äidinkielenään puhuvat vaihtamaan mandariinikiinaan. Ainakin Kiinan päämies Xi Ding Piangpungpong on ymmärtänyt että kieli on se yhdistävä (tai erottava) tekijä, ja siksi tekee asialle jotain väkivalloin.
Jos pidät positiivisena tavoitteena sitä että kansat yhdistyvät, oletko myös sitä mieltä että Amatsonin sademetsissä ja erinäisillä saarilla asuvat hikuhiku-intiaanien pitäisi kiltisti vaan sulautua alueidensa muihin väestöihin? Jostain syystä kuulen myös vastakkaisia näkökantoja, esim. että heidän pitäisi antaa pitää oma ksenofobinen elämäntapansa ja yrittää olla assimiloimatta heitä. Tai mites saamelaiset, pitäisikö heidän vaan nyt kiltisti sulautua Suomen valtaväestöön ja lopettaa puheet "alkuperäiskansan oikeuksista"?
Ei nyt ihan avautunut tuo ensimmäinen vastauksesi, avaatko vähän. Miten 10-20v aikana on keksitty valkoisten etuoikeudet ja muuta hauskaa?
Huhhu, ai että ihan THL:n sivuilla tuommoista. Kylläpäs nyt hävettää olla valkoinen!Ihan siten että valkoisten etuoikeus keksittiin käsitteenä tuona aikana esim. Suomessa.
Rautalankaa vähän että en viittaa valkihoisten historiallisiin etuoikeuksiin vaan tähän:
Osa 8: Mitä on valkoinen etuoikeus ja kuinka sitä voi purkaa - THL
Eli puhut vain Suomesta? USA:ssa tuolla on pidemmät perinteet.Ihan siten että valkoisten etuoikeus keksittiin käsitteenä tuona aikana esim. Suomessa.
Rautalankaa vähän että en viittaa valkiohoisten historiallisiin etuoikeuksiin vaan tähän:
Osa 8: Mitä on valkoinen etuoikeus ja kuinka sitä voi purkaa - THL
Ketjun aihe näyttäisi olevan "Kotimaan politiikka"Eli puhut vain Suomesta? USA:ssa tuolla on pidemmät perinteet.
Ei nyt esim. BLM mellakat yhdysvalloissa tainneet hiertää ihan pientä osaa ihmisistä.
Kannattaa lukea keskustelu jos hyppää vauhdista kommentoimaan.Ketjun aihe näyttäisi olevan "Kotimaan politiikka"
Huhhu, ai että ihan THL:n sivuilla tuommoista. Kylläpäs nyt hävettää olla valkoinen!
Voit toki tutustua noihin muihinkaan nbjos haluat. Sinun mielestäsi siis ei ole eroa vähemmistöjen suhteen Euroopan ja USA:n välillä?
Mikä ihme kaiken selittäjä kun sinä nimenomaan yrität laittaa epäluottamuksen puutteen erilaisiin (rasismin) syyksi kaikkeen.
Jos nyt hetkeksi jättäisit knee-jerk-reaktiona tulevan pakonomaisen rasismikolonialismixenofobia-hölinän ja lukisit mitä kirjoitin. Pointti on siinä, että mitä enemmän ja isompia etnisiä ja kulttuurisia ryhmiä maahan tulee, sitä enemmän ryhmät hakeutuvat omiensa pariin. Ja sitä enemmän yhteiskunnasta muodostuu mosaiikki (huom. ei sulatusuuni, mikä tarkoittaisi väestöryhmien sulautumista toisiinsa, vaan mosaiikki missä ne ovat erillisinä toisistaan), minkä seurauksena on kokonaisuutena yhteiskunnallisen koheesion heikkeneminen koska eri väestöryhmien välillä vallitsee alhainen luottamus. Silloin pitää olla jokin yhdistävä tekijä sitomaan porukkaa yhteen, jotta homma ei hajoa aivan täysin ja siitä huolimatta se alhaisen luottamuksen tila on niissä yhteiskunnissa vallitseva, riippumatta siitä paljonko poliitikot puhuvat paskaa yhtenäisyydestä ja suvaitsevaisuudesta. Sillä onko jotain yksittäistä ryhmää maailmanhistorian aikana kohdeltu huonosti ei ole sen kannalta hirveästi mitään merkitystä. Se luottamuksen puute ei lähde rasismista, vaan kun arvot ja tavat eriytyvät toisistaan riittävän paljon, niin et voi olla enää varma yhteisistä pelisäännöistä (terminä tässä yhteydessä huomattavasti laajempi kuin pelkkä lainsäädäntö). Silloin käytännössä ainoa mahdollinen lopputulema on juuri se mitä totesin: eri ryhmien välillä ei vallitse enää luottamusta, mikä voi johtaa konflikteihin ja haluttomuuteen osallistua ns. yhteisen hyvän rakentamiseen, koska kokemus yhteisestä käy ohueksi. Siinä yhteydessä mahdollisesti esiintyvä rasismi ei ole syy vaan ennemmin seuraus. Tämä ongelma on eri tasoisena läsnä niin USA:ssa kuin Euroopassakin - yksikään Euroopan valtio ei ole sitä pystynyt ratkaisemaan erilaisista ratkaisumalleista huolimatta, eikä se todennäköisesti ole mahdollista. Se on monikultturismin ominaispiirre, mikä täytyy joko hyväksyä tai sitten pyrkiä rajoittamaan sitä jollain tavalla.
Ketjun aihe näyttäisi olevan "Kotimaan politiikka"
Yhtälailla luonnollista on se, että ihmiset hakeutuvat pääsääntöisesti kaltaistensa pariin ja muodostavat siten yhteisöjä, joiden ulkopuolisiin suhtaudutaan hyvinkin eri tavalla kuin sisäpuolella oleviin. Se on ollut kautta vuosituhansin ihmisyhteisöjen selviytymisen edellytys. Samoin on luonnollista, että ympäristössä missä on hyvin paljon eri kulttuurien ja etnisyyksien edustajia, yhteiskunnasta muodostuu eräänlainen mosaiikki, missä näiden yhteisöjen välinen luottamus on pääsääntöisesti matala ja siten myös konfliktiherkkä, jos ei ole mitään ylemmän tason yhdistävää tekijää, kuten USA:ssa perustuslaki, mikä määrittelee sen valtion idean - eikä sekään ole estänyt eri ryhmien välisiä konflikteja ja vastakkainasettelua.
Jos lukisit mitä minä kirjoitin. Pointti on juuri että USA ei käy vertauskohdaksi. Siellä on tarkoituksella ajattu segregaatiota.Jos nyt hetkeksi jättäisit knee-jerk-reaktiona tulevan pakonomaisen rasismikolonialismixenofobia-hölinän ja lukisit mitä kirjoitin. Pointti on siinä, että mitä enemmän ja isompia etnisiä ja kulttuurisia ryhmiä maahan tulee, sitä enemmän ryhmät hakeutuvat omiensa pariin. Ja sitä enemmän yhteiskunnasta muodostuu mosaiikki (huom. ei sulatusuuni, mikä tarkoittaisi väestöryhmien sulautumista toisiinsa, vaan mosaiikki missä ne ovat erillisinä toisistaan), minkä seurauksena on kokonaisuutena yhteiskunnallisen koheesion heikkeneminen koska eri väestöryhmien välillä vallitsee alhainen luottamus. Silloin pitää olla jokin yhdistävä tekijä sitomaan porukkaa yhteen, jotta homma ei hajoa aivan täysin ja siitä huolimatta se alhaisen luottamuksen tila on niissä yhteiskunnissa vallitseva, riippumatta siitä paljonko poliitikot puhuvat paskaa yhtenäisyydestä ja suvaitsevaisuudesta. Sillä onko jotain yksittäistä ryhmää maailmanhistorian aikana kohdeltu huonosti ei ole sen kannalta hirveästi mitään merkitystä. Se luottamuksen puute ei lähde rasismista, vaan kun arvot ja tavat eriytyvät toisistaan riittävän paljon, niin et voi olla enää varma yhteisistä pelisäännöistä (terminä tässä yhteydessä huomattavasti laajempi kuin pelkkä lainsäädäntö). Silloin käytännössä ainoa mahdollinen lopputulema on juuri se mitä totesin: eri ryhmien välillä ei vallitse enää luottamusta, mikä voi johtaa konflikteihin ja haluttomuuteen osallistua ns. yhteisen hyvän rakentamiseen, koska kokemus yhteisestä käy ohueksi. Siinä yhteydessä mahdollisesti esiintyvä rasismi ei ole syy vaan ennemmin seuraus. Tämä ongelma on eri tasoisena läsnä niin USA:ssa kuin Euroopassakin - yksikään Euroopan valtio ei ole sitä pystynyt ratkaisemaan erilaisista ratkaisumalleista huolimatta, eikä se todennäköisesti ole mahdollista. Se on monikultturismin ominaispiirre, mikä täytyy joko hyväksyä tai sitten pyrkiä rajoittamaan sitä jollain tavalla.
Paitsi että meillä on Yhdysvalloissa mainio esimerkki siitä, miten nuo väestöryhmät alkavat sulautumaan toisiinsa. Joo, aluksi ne uudet tulokkaat kerääntyvät yhteen, ja tuppaavat pysymään muutaman sukupolven ajan suht yhtenäisinä. Mutta ajan kanssa ne alkavat yhä enemmän ja enemmän sulautumaan toisiinsa, jolloin vaikka niille jää suht pitkäksi aikaa se alkuperäinen etninen identiteetti, niiden rajat alkavat sumentua. Siinä missä aiemmin vaikkapa amerikanitalialaiset olivat erittäin erillinen ryhmä amerikkalaisten joukossa, nykyään ne ovat sulautuneet todella hyvin sinne massaan. Niillä on vielä toki se oma identiteetti, mutta esim. avioliitot eivät enää ole pääasiallisesti vain italianamerikkalaisten sisäisiä. Eivät edes pelkästään katolisten sisäisiä.
Hyvä vaan jos et verrannut USA:n tilanteeseen. Pointtini oli juuri että Suomessa tilanne on täysin eri ja tulee olemaankin.
Erilaisuuden pelko taas aiheuttaa rasismia ja tuo on luonnollinen ominaisuus ihmisissä. Lähelle tullessa pelko taas vähenee. Sinun kannattaa unohtaa mainitsemasi rasismikolonialismixenofobia ja muiden syyttely siitä jos haluat keskustella järkevästi.
Tuo ei ole ideologinen ellet tarkoita sillä uskoa tieteeseen.Erilaisuuden pelko on ja näitä enemmän ideologisia selityksiä... Kysymys on siitä, mikä on haluttu suunta yhteiskunnassa: korkean luottamuksen ja korkean sisäisen koheesion yhteiskunta, vai fragmentoitunut matalan luottamuksen yhteiskunta. Ne vaihtoehdot on aikalailla tuossa, aino muuttuva tekijä on se, missä määrin muutos jompaan kumpaan suuntaan tapahtuu. Kyse voi olla myös siitä, että jotkut kulttuuripiirteet ja arvot ovat sellaisia mitä ei yksinkertaisesti haluta. "Rasismi" ja "erilaisuuden pelko" ovat lähinnä älyllisesti laiskoja tapoja yrittää syyllistämällä saada oma ideologia läpi, jotta ei tarvitse käsitellä sen seurauksia.
Ongelma saattaisi siis olla pääosin eri ihmisryhmien jaossa meihin ja muihin: nationalistisuudessa, etnonationalistisuudessa ja erityisesti uskonnollisuuden, etnisyyden ja nationalistisuuden yhdistävässä kädenpuristuksessa. Sekä siitä, ketkä, missä ja milloinkin jäävät sen ulkopuolelle.Jos nyt hetkeksi jättäisit knee-jerk-reaktiona tulevan pakonomaisen rasismikolonialismixenofobia-hölinän ja lukisit mitä kirjoitin. Pointti on siinä, että mitä enemmän ja isompia etnisiä ja kulttuurisia ryhmiä maahan tulee, sitä enemmän ryhmät hakeutuvat omiensa pariin. Ja sitä enemmän yhteiskunnasta muodostuu mosaiikki (huom. ei sulatusuuni, mikä tarkoittaisi väestöryhmien sulautumista toisiinsa, vaan mosaiikki missä ne ovat erillisinä toisistaan), minkä seurauksena on kokonaisuutena yhteiskunnallisen koheesion heikkeneminen koska eri väestöryhmien välillä vallitsee alhainen luottamus. Silloin pitää olla jokin yhdistävä tekijä sitomaan porukkaa yhteen, jotta homma ei hajoa aivan täysin ja siitä huolimatta se alhaisen luottamuksen tila on niissä yhteiskunnissa vallitseva, riippumatta siitä paljonko poliitikot puhuvat paskaa yhtenäisyydestä ja suvaitsevaisuudesta. Sillä onko jotain yksittäistä ryhmää maailmanhistorian aikana kohdeltu huonosti ei ole sen kannalta hirveästi mitään merkitystä. Se luottamuksen puute ei lähde rasismista, vaan kun arvot ja tavat eriytyvät toisistaan riittävän paljon, niin et voi olla enää varma yhteisistä pelisäännöistä (terminä tässä yhteydessä huomattavasti laajempi kuin pelkkä lainsäädäntö). Silloin käytännössä ainoa mahdollinen lopputulema on juuri se mitä totesin: eri ryhmien välillä ei vallitse enää luottamusta, mikä voi johtaa konflikteihin ja haluttomuuteen osallistua ns. yhteisen hyvän rakentamiseen, koska kokemus yhteisestä käy ohueksi. Siinä yhteydessä mahdollisesti esiintyvä rasismi ei ole syy vaan ennemmin seuraus. Tämä ongelma on eri tasoisena läsnä niin USA:ssa kuin Euroopassakin - yksikään Euroopan valtio ei ole sitä pystynyt ratkaisemaan erilaisista ratkaisumalleista huolimatta, eikä se todennäköisesti ole mahdollista. Se on monikultturismin ominaispiirre, mikä täytyy joko hyväksyä tai sitten pyrkiä rajoittamaan sitä jollain tavalla.
Paitsi että isossa kuvassa USA on edelleen mosaiikki. Eri ryhmillä on suurissa kaupungeissa pitkälti omat asuinalueet, mihin eksyminen väärää ryhmää edustavalle on hengenvaarallista. Ne kerääntyvät hyvin pitkälti oman kulttuuripiirinsä tapahtumiin ja niiden arvot eroavat toisistaan monissa asioissa. Ne eivät siis ole täysin sulautuneet toisiinsa eikä niiden välillä vallitse luottamusta.
Ongelma saattaisi siis olla pääosin eri ihmisryhmien jaossa meihin ja muihin: nationalistisuudessa, etnonationalistisuudessa ja erityisesti uskonnollisuuden, etnisyyden ja nationalistisuuden yhdistävässä kädenpuristuksessa. Sekä siitä, ketkä, missä ja milloinkin jäävät sen ulkopuolelle.
Näiden purkamisella ja uushumanismin kehittämisellä asiat kyllä ajan myötä lutviutuu, joskin se kestänee vielä useamman sukupolven ajan. Myös uskontojen kehitys on eri vaiheessa. Kun käytännönläheinen protestantismi on pikkuhiljaa sekularisoitumisen myötä purkautumassa, on tietyt islamistiset suuntaukset vielä sisäänpäinkääntyneitä ja vahvoja. Ajan kulku tulee tasoittamaan tätäkin.
Ylikansoittuminen on paikallista, sillä ei voi esimerkiksi selittää meidän asenneilmastoamme tai laajemmin esim. pohjoismaiden. Lisäksi väestöennusteet globaalin syntyvyyden ja ikäjakauman valossa näyttävät varsin pian globaalin väestön kääntymisen laskusuuntaan. Vielä jonkin aikaa väestö kasvaa, mutta suurimmaksi osaksi kysymys on siitä, että jo syntyneiden eliniän odotus on huomattavasti pidentynyt vrt. aiemmat sukupolvet.Toisaalta, nykyisin eletään melkoisen ylikansoitetussa maailmassa jossa kaikille ei taida riittää resursseja mukavaan elämään => jonkinlainen me/muut jako on käytännössä välttämätön, jos ei meinata luopua hyvinvoinnista...
Ylikansoittuminen on paikallista, sillä ei voi esimerkiksi selittää meidän asenneilmastoamme tai laajemmin esim. pohjoismaiden.
Ongelma saattaisi siis olla pääosin eri ihmisryhmien jaossa meihin ja muihin: nationalistisuudessa, etnonationalistisuudessa ja erityisesti uskonnollisuuden, etnisyyden ja nationalistisuuden yhdistävässä kädenpuristuksessa. Sekä siitä, ketkä, missä ja milloinkin jäävät sen ulkopuolelle.
Näiden purkamisella ja uushumanismin kehittämisellä asiat kyllä ajan myötä lutviutuu, joskin se kestänee vielä useamman sukupolven ajan.
Tuo ei ole ideologinen ellet tarkoita sillä uskoa tieteeseen.
Nykykäsitys on, että ihmislajilla ei ylipäätään ole rotuja. Yhteiskuntatieteiden linssin läpi voisi olla hedelmällisempää katsoa ryhmien tai etnisten ryhmien linssillä, luonnontieteilijöiden kiinnostus lienee populaatioissa.Se jako meihin ja muihin on aina olemassa jossain määrin, eikä sitä ole mahdollista purkaa ilman mittavaa määrää ideologista indoktrinointia ja pakottamista, mikä tuottaa lähinnä juurettomia, onnettomia ihmisiä. Se ei tule johtamaan mihinkään positiiviseen, niin kuin luulisi historiansa tuntevan jo tietävän. Ajatus siitä että pitäisi ikään kuin luoda uusi ihmisrotu uushumanismin nimissä ei kuulosta kovin hyvältä, yleensä se tarkoittaa sen jaon säilymistä ja kärjistymistä mutta vain vähän erilaisella perusteella. Kommunismin ruumisvuoret ovat siitä varoittava esimerkki. En usko minkään uushumanismin kykenevän juuri sen parempaan lopputulemaan.
Nykykäsitys on, että ihmislajilla ei ylipäätään ole rotuja. Yhteiskuntatieteiden linssin läpi voisi olla hedelmällisempää katsoa ryhmien tai etnisten ryhmien linssillä, luonnontieteilijöiden kiinnostus lienee populaatioissa.
Liittyi siihen edeltävään lainaamaani kommenttiin, jossa kirjoittaja ko. termiä käytti.Ei kai tämä kuitenkaan varsinaisesti liity aiheeseen?
Liittyi siihen edeltävään lainaamaani kommenttiin, jossa kirjoittaja ko. termiä käytti.
Se jako meihin ja muihin on aina olemassa jossain määrin, eikä sitä ole mahdollista purkaa ilman mittavaa määrää ideologista indoktrinointia ja pakottamista, mikä tuottaa lähinnä juurettomia, onnettomia ihmisiä. Se ei tule johtamaan mihinkään positiiviseen, niin kuin luulisi historiansa tuntevan jo tietävän. Ajatus siitä että pitäisi ikään kuin luoda uusi ihmisrotu uushumanismin nimissä ei kuulosta kovin hyvältä
Niin mutta siinähän puhuttiin että jotkut idealistiset projektit vaatisivat uuden ihmisrodun jalostamista? Sehän ei tarkoita sitä, että tällä hetkellä olisi olemassa useita eri ihmisrotuja. Joskus esihistoriassa niitäkin on toki ollut, ilmeisesti esim. Neandertalit olivat paremminkin rotu kuin eri laji, koska kerran pystyivät saamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä nykyihmisen kanssa?
Suuntauksen kannattajat uskoivat, että ihmismieli jakautui "sielunkykyihin", älyyn, tahtoon ja tunteeseen. Opetuksen tuli kehittää erityisesti ensin mainittua. Keskeisintä oli perustan luominen tieteelliselle ajattelulle. Koulukasvatuksen tuli juurruttaa kasvatettaviin sivistyksellistä potentiaalia, eli kykyä osallistua kasvuympäristönsä kulttuuriin.
Erilaisuuden pelon ja erilaisten ihmisten syrjinnän ohittaminen kertoo erittäin idelogisesta ihmisestä. "Kaiken selittäminen" viittaa taas että et ymmärtänyt alkuunkaan tekstejäni missä toin esiin että USA:n ja Euroopan eroja.Kaiken selittäminen pelolla on kyllä uskoa, mutta ei todennäköisesti tieteeseen.
Nykykäsitys on, että ihmislajilla ei ylipäätään ole rotuja. Yhteiskuntatieteiden linssin läpi voisi olla hedelmällisempää katsoa ryhmien tai etnisten ryhmien linssillä, luonnontieteilijöiden kiinnostus lienee populaatioissa.
Kysehän on ihan siitä että haluaako roduksi laskea neandertalilaiset vai natiiviamerikkalaiset. Populaatio taas nopean googlauksen mukaan tarkoittaaTämä ei pidä kyllä paikkaansa. Ihmisryhmät on aika selkeästi jaoteltavissa eri rotuihin jos niin haluaa tehdä, eikä siinä ole mikään tieteellisesti väärin. Rotu vain on korvattu populaatio sanalla kun termistä jotkut vetävät herneitä nenään. Eri rotujen/populaatioiden geneettinen tutkiminen on hyödyllistä esim. lääketieteelle.
joka pilkkua nussimalla tarkoittaisi että Mayflowerilta rantauduttuaan maahantulijat olisivat eri populaatiota kuin lähtömaassapopulaatio (3). (biologia, sosiologia) niiden yksilöiden joukko, jotka kuuluvat samaan lajiin ja elävät samanaikaisesti samalla alueella;
Ihmisryhmät on aika selkeästi jaoteltavissa eri rotuihin jos niin haluaa tehdä, eikä siinä ole mikään tieteellisesti väärin.
yleensä se tarkoittaa sen jaon säilymistä ja kärjistymistä mutta vain vähän erilaisella perusteella. Kommunismin ruumisvuoret ovat siitä varoittava esimerkki
Saa toki käyttää, mutta silloin luo itselleen myös position, jota saatetaan pitää pahimmillaan jopa rasistisena, mutta ainakin taantumuksellisena tai tietämättömänä.Tämä ei pidä kyllä paikkaansa. Ihmisryhmät on aika selkeästi jaoteltavissa eri rotuihin jos niin haluaa tehdä, eikä siinä ole mikään tieteellisesti väärin. Rotu vain on korvattu populaatio sanalla kun termistä jotkut vetävät herneitä nenään. Eri rotujen/populaatioiden geneettinen tutkiminen on hyödyllistä esim. lääketieteelle.
Saa toki käyttää, mutta silloin luo itselleen myös position, jota saatetaan pitää pahimmillaan jopa rasistisena, mutta ainakin taantumuksellisena tai tietämättömänä.
Havainto siitä, että ihmisellä ei ole rotuja taisi muuten tulla juuri genetiikan tutkimuksen edistymisen myötä, huomattiin, että ihmisellä on vain kliinijä.
Vihreät aikovat esittää epäluottamusta ministeri Junnilalle. Tyyppi ole edes vielä päässyt kunnolla töihin ja nämä vetävät järeimmän kortin heti. Noh, saa nähdä veikkaan että luottamus tulee. Keskustallakaan tuskin on mitään antipatioita tai harhoja jostain natsiyhteyksistä. Biaudetille voi tehdä kyllä tiukkaa pysyä kurissa.
^50-luvun käsityksistä kiinni pitäminen on toki yksi konservatiivisuuden muoto. Ja varmaan sitä politiikkakeskustelun ydintä se.Ehkä näiden mielestä jotka eivät ole asioihin perehtyneet. Biologiasta sitten oikeasti tietävät voivat kertoa että jako rotuihin ei perustu genetiikkaan ja fenotyyppien muutoksen suuruuteen vaan ulkoisiin eroihin jotka eri ihmisroduilla on varsin selkeät.
Kliini ei sitä paitsi sovi kaikille ihmisroduille koska se vaatii katkeamattoman sarjan niitä eri muotoja kun taas jotkut ihmisrodut katkeavat selkeästi eri mantereilla.