Airfryerit - Fritti ilman rasvaa.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ddude
  • Aloitettu Aloitettu
MAKARONILAATIKKO

Ainekset:
• 400g makaronipussi
• 400g sikanauta jauhelihaa (nautakin käy)
• 1 paketti pekonia
• Yksi sipuli

Mausteet:
• Suolaa
• Lihaliemikuutio
• Valkopippurijauhetta
• Viiden pippurin maustetta
• Kuivattua mausteyrttiseosta

Munamaito:
• 3 dl maitoa
• 1 dl ruokakermaa
• 2 kananmunaa

Valmistaminen:
1. Esikeitä makaronit, paista pannulla jauhelihat, pekonisuikaleet, pieneksi pilkottu sipulit sekä mausteet.
2. Sekoita jauhelihat samassa kattilassa esikeitettyjen makaronien kanssa.
3. Kaada kaikki ainekset vuokaan ja lisää päälle munamaitoa sen verran, että makaronien pinta melkein peittyy.

Kypsennys:
1. Paista 180°C asteeessa noin 25 minuuttia ja sekoita muutaman kerran kypsentämisen aikana.

Ite en ole pitkään aikaan tehny ns. perinteistä makaronilaatikkoa. Nykyään valmistelen makaronilaatikon valmiiksi edeltävänä päivänä ja laitan yöksi jääkaappiin sillä erotuksella, että makaroneja en kypsennä. Tuolla tavoin makaronilaatikosta tulee mun mielestä paljon mehukkaampi kuin perinteisellä ohjeella.
 
En ymmärrä miksi tehdä tällainen ruoka airfryerissä. Tuostahan tulee todella kuiva laatikko kun sekoitteleekin välissä. Kiireen takia?
Ei tule kuivaa ja sen määrittelee käytetyn munamaidon määrä ja tässä tapauksessa laitoin sen varran, että makaronit melkein peittyivät siihen.

Tästä syystä pari sekoittelua ja ettei pinnalla olevat makaronit pääse palamaan korpuksi.
 
@living_death Mutta mikä idea on tehdä airfryerilla jotain normaali uuniruokia? Eikö uuni aja saman asian?

Eikös nämä värkit hommata korvaamaan perinteinen rasvakeitin? Ei ole ikinä käynyt mielessäkään rasvakeittää makaronilaatikkoa.
 
@living_death Mutta mikä idea on tehdä airfryerilla jotain normaali uuniruokia? Eikö uuni aja saman asian?

Eikös nämä värkit hommata korvaamaan perinteinen rasvakeitin? Ei ole ikinä käynyt mielessäkään rasvakeittää makaronilaatikkoa.
Airfryer on minikokoinen kiertoilmauuni jota ei tarvitse esilämmittää, joten miksi sitä ei voisi käyttää kaikkessa ruoanvalmistuksessa missä käyttäisit normaalia kiertoilmauunia 🤔

Lisäksi pienessä tilassa kypsentäessä tulee vähemmällä rasvankäytöllä pinnasta rapeampaa ja sisältä mehukkaampaa ruokaa.
 
Airfryer on minikokoinen kiertoilmauuni jota ei tarvitse esilämmittää, joten miksi sitä ei voisi käyttää kaikkessa ruoanvalmistuksessa missä käyttäisit normaalia kiertoilmauunia 🤔

Lisäksi pienessä tilassa kypsentäessä tulee vähemmällä rasvankäytöllä pinnasta rapeampaa ja sisältä mehukkaampaa ruokaa.
Tottakai sitä voi käyttää. Mutta kysymykseni olikin että mitä lisäarvoa se tuo?

Minulla ei siis vielä edes ole airfryeria, mutta olen hommaamassa sellaisen ja lähinnä tulisi siis korvaamaan tuota rasvakeittoa. Ranskikset, wieninleikkeet, kananhampurolaisyen pihvit jne. Kaikki mitkä vaativat kunnon rapeutta.
 
Tottakai sitä voi käyttää. Mutta kysymykseni olikin että mitä lisäarvoa se tuo?

Minulla ei siis vielä edes ole airfryeria, mutta olen hommaamassa sellaisen ja lähinnä tulisi siis korvaamaan tuota rasvakeittoa. Ranskikset, wieninleikkeet, kananhampurolaisyen pihvit jne. Kaikki mitkä vaativat kunnon rapeutta.
Perustelit jo aika hyvin miksi kannattaa hankkia airfryer ja tosiaan säästää jonkin verran energiankulutuksessa ja jää turhat odottelut uunin esilämmittämisestä pois, koska laite on heti käyttövalmis.

Itse en ole juurikaan vähentänyt rasvankäyttöä, koska kyllä ruoka sitä vaatii, että tulee maistuvaa.

Kirjoitin yhteen Facebook -ryhmään tälläisen, koska samat kysymykset alkoivat toistumaan päivästä toiseen.

---

UKK, eli usein kysytyt kysymykset.

Kuinka löydän ryhmästä erilaisia ohjeita ja reseptejä?
• Klikkaamalla suurennuslasia ja kirjoittamalla hakukenttään esim. kiusaus tai lihapullat.

Minkälaisia astioita ja leivinpapereita voin käyttää airfryerissa?
• Samoja astioita ja leivinpapereita kuin normaalissa uunissa jos ne kokonsa puolesta mahtuvat airfryerin sisälle.
• Käteviä ruoanvalmistuksessa ovat esim. erilaiset silikonivuoat ja airfryerille tarkoitetut leivinpaperivuoat.

Kuinka airfryer eroaa tavallisesta kiertoilmauunista?
• Kypsentää ruoat nopeammin, koska pienessä tilassa kiertävä kiertoilma kypsentää normaalia tehokkaammin ja esilämmittämistä ei tarvitse enää tehdä.
• Airfryerissa käytetään 15-20°C astetta alhaisempia lämpötiloja verrattuna normaalin kiertoilmauunin ohjeisiin ja resepteihin.

Tuleeko airfryerilla parempaa ruokaa kuin normaalissa kiertoilmauunissa?
• Kyllä, koska pienessä tilassa kypsentäessä tulee vähemmällä rasvankäytöllä pinnasta rapeampaa ja sisältä mehukkaampaa ruokaa.

Voinko kuivataa airfryerissa lihaa, kasviksia tai hedelmiä?
• Voi kuivattaa jos airfyerin lämpötilan saa säädettyä tarpeeksi matalaksi, esim 40°C asteeseen.

Säästääkö airfryerin käyttäminen sähköä?
• Kyllä säästää, koska esilämmittämistä ei tarvitse enää tehdä ja airfryerin energiankulutus voi olla lähes puolet pienempää kuin tavallisessa kiertoilmauunissa.
 
Tottakai sitä voi käyttää. Mutta kysymykseni olikin että mitä lisäarvoa se tuo?

Minulla ei siis vielä edes ole airfryeria, mutta olen hommaamassa sellaisen ja lähinnä tulisi siis korvaamaan tuota rasvakeittoa. Ranskikset, wieninleikkeet, kananhampurolaisyen pihvit jne. Kaikki mitkä vaativat kunnon rapeutta.

Minulle henkilökohtaisesti se toi nopeutta, sähkön säästöä sekä "jaksamista".

Eli jos haluan tehdä pienen määrän jotain, klassinen esimerkki vaikka kanan koiven tai reisipalan koska haluan tehdä yhden (tai kaksi) annoksen riisiä ja syödä ne. Niin en viitsi millään lämmittää uunia ja tunkea sinne pientä määrää (saati yhtä) tuotteita. Joten valmistaisin sitten kerralla jonkun 1.4 kiloa tms. ja joutuisin tunkemaan loput sitten jääkaappiin.

Mistä seurasi varsinkin työpäivinä se että en syö erityisen terveellisesti tai vaihtelevasti. Joko teen "jättimäisen" annoksen tai sitten en viitsi lämmittää uunia tehdäkseni yhden iltaa (tai kahden iltaa + aamua) varten. Toki omalla kohdallani on helppoa tehdä riisiä riisinkeittimellä, mutta ei sinnekään viitsi jotain neljää annosta riisiä tehdä ja tunkea ylimääräisiä lihanpaloja pitäen sitä lämpimänä "päiväkausia".

Käytännössä voin siis noin 10-20minuutissa tehdä yhden tai pari lihanpalasta kun uunissa uuni olisi vasta lämmennyt enkä viitsisi tehdä operaatiota "niin vähäistä määrää" varten. Eli ajan sekä sähkön säästö. Lisäksi siten aamulla ruoka voi olla jo valmiina (samaten nopea tehdä illasta) joten ei tarvitse tyytyä johonkin "teen nyt sitten lämpimän juustovoileivän mikrossa kun en jaksa muuta" tyyppiseen yksipuoliseen ruokaan.

Toki isommat määrät (esim. viikonloppuna varmaan tarkoitus tehdä noin 2½ kiloa kermaista pihvifilettä jonka annan hautua jonkun 3 tuntia 150C ja jätän sitten tunniksi tai pariksi jälkilämmölle uuniin) teen edelleen uunissa.
 
Kiertoilmauuniakaan ei tarvitse esilämmittää. Tavallinen uuni on suotavaa esilämmittää.
Mutta kuten tuossa ylhäällä on mainittu, airfryer tuo pienen energiansäästön tavalliseen uuniin (kiertoilma tai ilman) nähden.
Ja samoja ruokia siinä voidaan tehdä kuin tavallisessa. Samalla periaatteellahan se toimii.
 
Kiertoilmauuniakaan ei tarvitse esilämmittää. Tavallinen uuni on suotavaa esilämmittää.
Mutta kuten tuossa ylhäällä on mainittu, airfryer tuo pienen energiansäästön tavalliseen uuniin (kiertoilma tai ilman) nähden.
Ja samoja ruokia siinä voidaan tehdä kuin tavallisessa. Samalla periaatteellahan se toimii.
Omassa normaalissa noin pari vuotta vanhassa Sienmensin kiertoilmauunissa kestää noin 10 minuuttia saavuttaa esim. 225°C asteen lämpötila, mutta en kyllä laittaisi siihen esilämmittämättä pizzaa, kuivakkuja, pullia, kakkupohjia tai pannukakkuja.

Airfryerissakin käytän 3 minuutin esilämmittämistä kun leivon tai paistan kalaa, kuten lohta tai muikkuja.

Näistä voi olla montaa mieltä, mutta ainakaan tuoreesta lohesta ja leivitetyistä muikuista ei tule vetisiä, kun airfryer on lämmitetty tavoitelämpötilaan ennen kuin laittaa kalat paistumaan.

Näitäkään en enää valmista uunissa tai paistinpannullla, kun tulee niin hyvää airissa 🤤

airin_kalat.jpg
 
@living_death Mutta mikä idea on tehdä airfryerilla jotain normaali uuniruokia? Eikö uuni aja saman asian?

Eikös nämä värkit hommata korvaamaan perinteinen rasvakeitin? Ei ole ikinä käynyt mielessäkään rasvakeittää makaronilaatikkoa.
Näin minäkin ajattelin ja olin skeptinen hommaamaan koko pömpeliä, mutta näin 4-5 vuoden jälkeenkin se on käytetyin kodinkone koko tuvassa ja mm. mikro on lentänyt huoneen nurkkaan kun ei sitä juuri enää tule käytettyä.

Airfryen on nopeampi ja kätevämpi melkein kaikessa kuin uuni. Esimerkiks monesti syön ruuan alkupalaks valkosipulileipiä ja niitä paahdetaan hetki että saadaan rapea pinta niin olisi hulluutta lämmittää uuni kahden leipäpalan takia kun AR tekee kaiken alusta loppuun 5minutissa. Samoin joskus tulee syötyä näitä puolivalmiita sämpylöitä niin AF koko projekti 8min esilämmityksineen kun uuni ei olis vielä edes lämmin ja jälleen todella typerää energian hukkaa ja ajankäyttöä neljä sämpylän takia pelleillä uunin kanssa.

Samoin AF tulee valmistettua kokonaiset broilerit, paahtopaistit, ribsit, paneroidut kalapalat, Hasselbackan perunat, munakkaat, jäiset karjalanpiirakat, jäiset leivät jne. Ja toki näiden lisäksi ne perinteiset ranut ja muut potut ja sen semmoset.

Toki riippuu uunistakin kuinka voi verrata. Meillä on ihan perus budjettiluikan kiertoilmauuni, mutta varmaan joillain kalliimmilla ja proluokan laitteilla saa aika lähelle samaa kuin AF mutta itselle AF on paras ja kätevin keksintö mitä keittiössä on.
 
En myöskään enää ole moneen vuoteen paistanut pihvejä pannulla ja sen jälkeen siivonnut rasvaroiskeita pitkin lieden pintaa.

Tänäänkin on ruokalistalla leivitettyjä kasslerpihvejä ja peruunaa jossain muodossa.

kuvakollaasi.png
 
Näin minäkin ajattelin ja olin skeptinen hommaamaan koko pömpeliä, mutta näin 4-5 vuoden jälkeenkin se on käytetyin kodinkone koko tuvassa ja mm. mikro on lentänyt huoneen nurkkaan kun ei sitä juuri enää tule käytettyä.

Aika samat täälläkin. Pitkään tuon hommaamista mietin ja mietin, osa päästä sano sen olevan vaan semmonen "mukava olla, mutta et käytä kuitenkaan" ja toinen osa yritti perustella kuinka hyvä laite kyseessä.

No näin 2kk käytön jälkeen voin todeta, että uuni ei ole kertaakaan ollu päällä tän hommaamisen jälkeen. Kaikki mitä ennen tein uunissa on tehty AF:ssa(uunimallinen prinsessa). Tai otetaan takas, "peltipizza" tietty pitää uunissa tehdä kun ei tuohon AF mahu :lol:
 
Näin minäkin ajattelin ja olin skeptinen hommaamaan koko pömpeliä, mutta näin 4-5 vuoden jälkeenkin se on käytetyin kodinkone koko tuvassa ja mm. mikro on lentänyt huoneen nurkkaan kun ei sitä juuri enää tule käytettyä.

Airfryen on nopeampi ja kätevämpi melkein kaikessa kuin uuni. Esimerkiks monesti syön ruuan alkupalaks valkosipulileipiä ja niitä paahdetaan hetki että saadaan rapea pinta niin olisi hulluutta lämmittää uuni kahden leipäpalan takia kun AR tekee kaiken alusta loppuun 5minutissa. Samoin joskus tulee syötyä näitä puolivalmiita sämpylöitä niin AF koko projekti 8min esilämmityksineen kun uuni ei olis vielä edes lämmin ja jälleen todella typerää energian hukkaa ja ajankäyttöä neljä sämpylän takia pelleillä uunin kanssa.

Samoin AF tulee valmistettua kokonaiset broilerit, paahtopaistit, ribsit, paneroidut kalapalat, Hasselbackan perunat, munakkaat, jäiset karjalanpiirakat, jäiset leivät jne. Ja toki näiden lisäksi ne perinteiset ranut ja muut potut ja sen semmoset.

Toki riippuu uunistakin kuinka voi verrata. Meillä on ihan perus budjettiluikan kiertoilmauuni, mutta varmaan joillain kalliimmilla ja proluokan laitteilla saa aika lähelle samaa kuin AF mutta itselle AF on paras ja kätevin keksintö mitä keittiössä on.
Tuo valkosipulileipä olikin hyvä idea. Eipä ole tullut tehtyä, mutta nyt menee kokeiluun. :thumbsup:
 
Pussi vihreitä pakastepapuja fryeriin erinomainen tapa tehdä maistuvaa kasvista. Aika ja lämpö vaihtelee papujen koon ja halutun rapeuden mukaan. Mulle on toiminut 195C, 12min. Voi lämmittää hieman ja syödä pehmeänä tai antaa olla pidempään niin tulee rapeaa. Hyvin pieni määrä rasvaa auttaa lopputuloksen kanssa. Heitin papujen sekaan kylmät mutta jo ennestään kypsät kananpalaset about 3min ennen valmistumista ja hyvää tuli.

Jos tekee pavut rapeaksi niin sooseista tarttuu maku pavunpintaan. Esimerkiksi soija, chili, valkosipuli soosipohja paistinpannulle, rapeat pavut sekaan, sekoitus ja lautaselle. Vihreät pavut kiva idea mun mielestä esim. perunoiden sekaan, pastan sekaan, sellaisenaan proteiinin kanssa.
1730377117224.png
1730377209340.png
 
Viimeksi muokattu:
Tuo valkosipulileipä olikin hyvä idea. Eipä ole tullut tehtyä, mutta nyt menee kokeiluun. :thumbsup:
Jotain artesanileipää, kuten Paesano ja siitä keskikohdasta isoimmat viipaleet (riippuu syöjistä) ja AF 200c muutama minuutti niin että tulee rapsakka pinta. Sitten kuumana hieroo valkosipulin kynnellä koko pinta-alan ja sen jälkeen sama tomaatilla. Sitten päälle vielä halutessaan pestoa ja tai ilmakuivattua kinkkua ja ripotellaan vielä sormisuolaa tai koshersuolaa päälle. Halutessaan vielä oliiviöljyä.
Upea ja nopea alkupala.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 126
Viestejä
4 470 130
Jäsenet
73 894
Uusin jäsen
sampo_af

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom