Airfryerit - Fritti ilman rasvaa.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ddude
  • Aloitettu Aloitettu
Oma uunimallinen prinsessa ei päästänyt minkäänlaisiä hajuja edes ensimmäisellä käyttökerralla ja olen muutenkin kuullut asiasta todella vähän kommentteja, vaikka olen aktiivisena parissa Facebookin airfryer -ryhmässä.
 
Kävin hakemassa Wilfan ikkunallisen laitteen (Wilfa Airfryer AFD-80 Split). Pidän ikkunaa tärkeänä tai mukavana, vaikka sitä ei ehkä sitten enää tarvitsisi, kun ajat olisivat paremmin selkäytimessä. Mutta myös lasten käyttöä varten varmasti olisi hyvä.

Laite lähtee takaisin, koska n. puolen vuorokauden edestä ~täysillä käytettynä laitteen järkyttävä kemian/muovin käry ei ole poistunut tai edes vähentynyt. Tuollaisella en ala keittiössäni tekemään yhtään mitään. Tämä haju sai sitten etsimään kokemuksia maailmalta ja näyttääkin, että ~kaikkien valmistajien kohdalla ainakin jonkin verran on anekdootteja hajusta. Jotkut kertovat hajun lähtevän parin kerran jälkeen (ei toteutunut) tai 6 käyttökerran jälkeen (ei toteutunut). No, en halua laitetta, jolla hajua tulisi vaikka vain viikonkin ajan ja oikeastaan uskon, että vehje on vain paska. Valmistaja pyysi palauttamaan viallisena (en usko) Prismaan, minkä teenkin. Jää mahdollisesti oppirahoiksi ja toisaalta korvan taakse tuo merkki, jota ennen pidin brändinä.

Sitten sillä toki voi olla vaikutusta, että kaikki eivät ehkä pidä vastaavia käryjä erityisen epämiellyttävinä tai epäilyttävinä. Hyviä laitteita epäilemättä on, mutta en tiedä redditiä yms. selailleena, haluanko ottaa riskiä toisen laitteen kanssa.
Ettei sinne olisi jäänyt jotain suojamuovia tms. sisään mikä olisi pitänyt poistaa ennen käyttöä? Kolmea eri air fryeriä käyttänyt uutena eikä yksikään ole pukannut muovintuoksua.

Nyt käytössä cosorin dual blaze. Hands down paras air fryer vaikka ottaisi verrokiksi philipsin xxl:an. Cosori kypsentää tasaisimmin. Lämpöelementti ylhäällä ja alhaalla toimiva konsepti.
 
Styrox on ainakin siitä ikävää, että se sähköistyy helposti ja pääsee pieninä palloina helposti hankaliin paikkoihin piiloon ja tietenkin kaikki tarrat irti jos sellaisia on jättänyt kiinni kuumeneviin osiin.
 
Ettei sinne olisi jäänyt jotain suojamuovia tms. sisään mikä olisi pitänyt poistaa ennen käyttöä? Kolmea eri air fryeriä käyttänyt uutena eikä yksikään ole pukannut muovintuoksua.

Nyt käytössä cosorin dual blaze. Hands down paras air fryer vaikka ottaisi verrokiksi philipsin xxl:an. Cosori kypsentää tasaisimmin. Lämpöelementti ylhäällä ja alhaalla toimiva konsepti.
6 vuotta vanha Philpisin airfryer ei koskaan antanut ns alkukäryä edes. Rinnalla on myös tämä Princess ja se teki hieman "tuoksua" ekalla tyhjällä 15 min ja täydet tehot moodilla, mutta ei sen jälkeen. Sen sanon, että Philips oli laadukkaammin pakattu, Princessan sisällä olivat nämä lisäosat yms ja jopa jokunen tukeva "styrox" pala jota sai varistella irti. Myös vastuksen päällä oli muotoon tehty pala.
 
Aurinkomureketta pekonilla 😋

kuvakollaasi.png
 
Ettei sinne olisi jäänyt jotain suojamuovia tms. sisään mikä olisi pitänyt poistaa ennen käyttöä? Kolmea eri air fryeriä käyttänyt uutena eikä yksikään ole pukannut muovintuoksua.

Nyt käytössä cosorin dual blaze. Hands down paras air fryer vaikka ottaisi verrokiksi philipsin xxl:an. Cosori kypsentää tasaisimmin. Lämpöelementti ylhäällä ja alhaalla toimiva konsepti.

Ei, sitähän toki ekana tutkittu. Laitteessa ei ollut kuin kaksi teipinpalaa pitämässä pataosaa paikallaan ja padan alla yksi kartonkilevy. Syynätty fikkarin kanssa sisäosia sittemmin pariin kertaan.

Käry on suht. törkeä, ehkä eniten palavan muovin haju. En nyt usko olevan kyse vain omasta (ja perheen) tulkinnasta.


Oma uunimallinen prinsessa ei päästänyt minkäänlaisiä hajuja edes ensimmäisellä käyttökerralla ja olen muutenkin kuullut asiasta todella vähän kommentteja, vaikka olen aktiivisena parissa Facebookin airfryer -ryhmässä.

En minäkään ole nähnyt vaikkapa tässä keskustelussa, jota olen seurannut tai monissa selvittelygooglauksissa ennen hankintaa, mutta etsimällä löytää (esim. "air fryer plastic smell reddit"). Se sitten, että netistähän löytyy mitä vaan, kun hakee, mutta kyllä uskottavia havaintoja vaikuttaa jonkin verran olevan. Sitten esim. Wilfan manuaali mainitsee hajusta, jonka pitäisi mennä ohi ja onhan Philipsin sivuillakin vastaava hajumaininta. Se vaan, että tuo haju ei mene ohi ja pitäisi kyllä tällä tuntimäärällä olla jo ajettu sisään tai hajun ainakin selvästi vähentynyt, mutta kun ei ole.
 
Huudata ulkona airfrtyeria täysillä ½ tuntia ja tarkista käryttääkö sen jäljeen.
 
Kyllä nuo hajut on yleensä lähtenyt aika nopeasti itsellä pois airfryereista kun niissä on vain tehnyt ruokaa. Laitoin yhden laitteen koriin hiukan vettä ja etikkaa sekaisin, pyöritin airfryeria täydellä teholla muutaman minuutin ja annoin sen olla paikallaan vielä 15 minuuttia. Lopuksi pesin korin tavalliseen tapaan.
 
Huudata ulkona airfrtyeria täysillä ½ tuntia ja tarkista käryttääkö sen jäljeen.
Kärytin parvekkeella kahden päivän aikana ehkä kuutisen tuntia. Väleissä annoin jäähtyä ja pesin. Haisi silti yhä ja parvekkeellakin käry oli aina aivan selvä ja ärsyttävä vaikka oli lasi auki ja toisessa päässä ovi eli vahva tuuletus.

Ja muokkaus, että palautin laitteen "huoltoon" myyjäliikkeeseen. Wilfan kanssa viestitty ja kuvauksen perusteella arvelivat vialliseksi.
 
Kyllä nuo hajut on yleensä lähtenyt aika nopeasti itsellä pois airfryereista kun niissä on vain tehnyt ruokaa. Laitoin yhden laitteen koriin hiukan vettä ja etikkaa sekaisin, pyöritin airfryeria täydellä teholla muutaman minuutin ja annoin sen olla paikallaan vielä 15 minuuttia. Lopuksi pesin korin tavalliseen tapaan.
Etikka, sooda ja sitruuna tuli nettivinkeistä kokeiltua. Ei mitään vaikutusta, paitsi toki erilainen hajumaailma.
 
Kävin hakemassa Wilfan ikkunallisen laitteen (Wilfa Airfryer AFD-80 Split). Pidän ikkunaa tärkeänä tai mukavana, vaikka sitä ei ehkä sitten enää tarvitsisi, kun ajat olisivat paremmin selkäytimessä. Mutta myös lasten käyttöä varten varmasti olisi hyvä.

Laite lähtee takaisin, koska n. puolen vuorokauden edestä ~täysillä käytettynä laitteen järkyttävä kemian/muovin käry ei ole poistunut tai edes vähentynyt. Tuollaisella en ala keittiössäni tekemään yhtään mitään. Tämä haju sai sitten etsimään kokemuksia maailmalta ja näyttääkin, että ~kaikkien valmistajien kohdalla ainakin jonkin verran on anekdootteja hajusta. Jotkut kertovat hajun lähtevän parin kerran jälkeen (ei toteutunut) tai 6 käyttökerran jälkeen (ei toteutunut). No, en halua laitetta, jolla hajua tulisi vaikka vain viikonkin ajan ja oikeastaan uskon, että vehje on vain paska. Valmistaja pyysi palauttamaan viallisena (en usko) Prismaan, minkä teenkin. Jää mahdollisesti oppirahoiksi ja toisaalta korvan taakse tuo merkki, jota ennen pidin brändinä.

Sitten sillä toki voi olla vaikutusta, että kaikki eivät ehkä pidä vastaavia käryjä erityisen epämiellyttävinä tai epäilyttävinä. Hyviä laitteita epäilemättä on, mutta en tiedä redditiä yms. selailleena, haluanko ottaa riskiä toisen laitteen kanssa.
Vähän aiheen vierestä; oli hankintalistalla uusi vedenkeitin joku aika takaperin, niin monet arvostelut märisivät nimenomaan Wilfan keittimistä, että vesi maistuu muovilta ja kaiken maailman käryjä ja ongelmia, vaikka kivan näköisiä laitteita jne. Oisko valmistajassa sitten jotain vikaa myös af puolella. Meillä on 2 ilmankostutinta Wilfalta ja mitään pahaa sanottavaa niistä ei ole. Toki, toimivat ultraäänellä, että lämpölaitteita eivät ole.
 
Vähän aiheen vierestä; oli hankintalistalla uusi vedenkeitin joku aika takaperin, niin monet arvostelut märisivät nimenomaan Wilfan keittimistä, että vesi maistuu muovilta ja kaiken maailman käryjä ja ongelmia, vaikka kivan näköisiä laitteita jne. Oisko valmistajassa sitten jotain vikaa myös af puolella. Meillä on 2 ilmankostutinta Wilfalta ja mitään pahaa sanottavaa niistä ei ole. Toki, toimivat ultraäänellä, että lämpölaitteita eivät ole.

Ja vierestä vastaus myös. Wilfaa olen pitänyt merkkilaitteena. Lähes kaikkihan toki kaukana tehdään, mutta brändin kohdalla vaatimusten olettaisi olevan korkealla. Ko. mallista ei ollut paljoakaan arvostelutietoja, mutta sisarmalleista oli ainakin Verkkiksessä tykkäilty. Itselläni on Wilfalta nykyisin kahvimylly, joka on hyvä.
 
Kellään kokemusta tästä pöhöstä? Sais philipsin nettikaupasta alle kolmensadan

EDIT:
Ennestään löytyy siis philipsin xxl johon olen ollu todella tyytyväinen

 
Viimeksi muokattu:
Kellään kokemusta tästä pöhöstä? Sais philipsin nettikaupasta alle kolmensadan

EDIT:
Ennestään löytyy siis philipsin xxl johon olen ollu todella tyytyväinen


Mulla on kyseinen laite. On todella hyvä. Ei oikeastaan mitään moitittavaa. Erittäin tehokas.
 
Menin sitten tilaaman tuon xxl connectedin hintaan 292,80 €. Paljonkohan tuosta vanhasta xxl:stä kehtaisi pyytää?
 
Tuossa on varmaan aika monta muuttujaa, kuten ikä, kunto ja yleinen hintataso mitä on pyydetty aiemmin samanlaisesta käytetystä.

Ei muuta kuin selailemaan torit, marketplacet ja muut vastaavat myyntikanavat.
 
Jossain luki, että airfryerissä pitäisi olla vähintään 2000W tehoa. Täällä kuitenkin suositeltu tuota Cosorin Dual Blazea ja siinä on 1700W. Mutta ilmeisesti hyvä laite?
Onko muita laitteita suositella, mihin mahtuisi paljon tavaraa ja lopputulos olisi mahdollisimman lähellä ”oikeaa” frittausta.
 
Kellään kokemusta tästä pöhöstä? Sais philipsin nettikaupasta alle kolmensadan

EDIT:
Ennestään löytyy siis philipsin xxl johon olen ollu todella tyytyväinen

Mieleni tekisi tuota laitetta, mutta perhana kun tuonne keittiöön ei mahdu mitään lisää mihinkään. Liian pieni keittiö. :<
 
Jossain luki, että airfryerissä pitäisi olla vähintään 2000W tehoa. Täällä kuitenkin suositeltu tuota Cosorin Dual Blazea ja siinä on 1700W. Mutta ilmeisesti hyvä laite?
Onko muita laitteita suositella, mihin mahtuisi paljon tavaraa ja lopputulos olisi mahdollisimman lähellä ”oikeaa” frittausta.
Mun kokemuksen pohjalta jos haluaa laatikkomallisen niin philips tai cosori. Ninjat kolmossijalla ja ihan ok. Cosorin dual blaze minulla ja vanhemmilla philipsin xxl. Cosori tekee silminnähden paremman lopputuloksen kuin philips perunoihin. ts. kypsyy tasaisemmin ilman sekoittamista. En lähtis wattien pohjalta painottamaan ostospäätöstä philips vs. cosori. En usko, että wateista olis muuhun kuin mahdollisesti nopeampi lämpeäminen, mutta air fryerit lämpenee niin nopeaan että ei siinä eroa huomaa.

Cosorissa erittäin ärsyttävä ritilä missä kaksi isoa reikää keskellä. Tokihan ilma kiertää paremmin, mutta kaikki pienempi valuu reiästä astianpohjalle. Not fun. Jos reikäongelma tuntuu sellaiselta, että aiheuttaa kitkaa pidemmän päälle niin philips ja ei joudu kaiveleen ranuja ritilän alta.
 
Viimeksi muokattu:
Mun kokemuksen pohjalta jos haluaa laatikkomallisen niin philips tai cosori. Ninjat kolmossijalla ja ihan ok. Cosorin dual blaze minulla ja vanhemmilla philipsin xxl. Cosori tekee silminnähden paremman lopputuloksen kuin philips perunoihin. ts. kypsyy tasaisemmin ilman sekoittamista. En lähtis wattien pohjalta painottamaan ostospäätöstä philips vs. cosori. En usko, että wateista olis muuhun kuin mahdollisesti nopeampi lämpeäminen, mutta air fryerit lämpenee niin nopeaan että ei siinä eroa huomaa.

Cosorissa erittäin ärsyttävä ritilä missä kaksi isoa reikää keskellä. Tokihan ilma kiertää paremmin, mutta kaikki pienempi valuu reiästä astianpohjalle. Not fun. Jos reikäongelma tuntuu sellaiselta, että aiheuttaa kitkaa pidemmän päälle niin philips ja ei joudu kaiveleen ranuja ritilän alta.
Eikös tohon voi laittaa jonku teflon verkon niin pysyy kama sisällä?
 
Eikös tohon voi laittaa jonku teflon verkon niin pysyy kama sisällä?
Voi toki laittaa ja ongelma ratkaistu. Halusin vain tuon reiän mainita, kun se alkaa pidemmän päälle nyppimään ellei omaa lehmän hermoja. Oma ratkaisu ollut, että sen mitä voi niin isompina palasina ja eivät mene rei-istä läpi. Akuutti ongelma enää pakastepapujen kanssa mitä tulee lämmitettyä air fryer:ssa. Tulee pakaste pavuista omnomnom fryer:lla kun saa juuri niin rapeaksi kuin haluaa. Rapsakaksi jos vetää niin soosi x,y,z imeytyy papuun hyvin makua antaen. Aika usein tulee tehtyä jauhis+jotain soosia paistinpannulla jonka sekaan heittää air fryer:sta pakastepavut. Yllättävän jees sama idea jos sotkee pavut makaroonin tai pastan sekaan.
 
@finWeazel Kiitos nopeasta vastauksesta. Vähän tuo philips alkoi myös kiinnostamaan. En tosin päässyt vielä ihan kärryille noista malleista. Näkyi olevan tuota xxl:ääkin ainakin kahta eri verkkokaupassa myynnissä. Toinen taisi olla poistotuote.

Lisäksi philipsiltä saattaisi meille riittää se XL koko myös. Taitaa olla samaa kokoluokkaa Cosorin kanssa.
 
@finWeazel Kiitos nopeasta vastauksesta. Vähän tuo philips alkoi myös kiinnostamaan. En tosin päässyt vielä ihan kärryille noista malleista. Näkyi olevan tuota xxl:ääkin ainakin kahta eri verkkokaupassa myynnissä. Toinen taisi olla poistotuote.

Lisäksi philipsiltä saattaisi meille riittää se XL koko myös. Taitaa olla samaa kokoluokkaa Cosorin kanssa.
Osta isoin mikä löytyy. Isoinkin on todellisuudessa pieni. Ainoa merkitys on pohjan pinta-alalla kun air fryer lopputulos menee paskaksi jos mitään pinoaa päällekkäin. Litroja on turha verrata, ainoastaan pohjan pinta-ala merkitsee. Tyyliin jos kovin paljon enemmän kuin allaolevan kuvanverran laittaa pottua fryeriin niin lopputulos epäoptimaalinen tai joutuu sekoitushommiin. Dual blaze antaa vähän enemmän pinoajalle anteeksi kun alapuolen lämpöelementti tekee edes jotain versus ratkaisu missä ilma ei edes pääse sinne pinon alapuolelle.

1729366385878.png
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: Six
Se on vain yksi työkalu ja riippuu mitä muita on käytössä. Potut ovat ehkä niitä helpoimpia tehdä "litramitalla", koska niitä voi sekoitella melko huoletta. Se yksi puolivälin sekoitus, jolla monet airfryerit piippaa, ei riitä.

Oikeasti pinta-alaa vaativat, esim pizzat ja leivät laitan oikeaan uuniin.
 
Se on vain yksi työkalu ja riippuu mitä muita on käytössä. Potut ovat ehkä niitä helpoimpia tehdä "litramitalla", koska niitä voi sekoitella melko huoletta. Se yksi puolivälin sekoitus, jolla monet airfryerit piippaa, ei riitä.

Oikeasti pinta-alaa vaativat, esim pizzat ja leivät laitan oikeaan uuniin.
Kuka jaksaa alkaa sekoittamaan? Mun kuvan perunat sisään fryeriin, 22min ja ulos. Ei sekoitusta. En edes vihamiehelle suosittelis air fryerin ostoa ilman, että mainitsen että pinoaminen haram ja isoon tarpeeseen iso uuni. Litrat turha mittari vertailussa, oikea juttu on se pohjan pinta-ala. imho. jos air fryerin kapasiteetti loppuu rutiininomaisesti kesken käytössä niin parempi suosiolla ostaa tarpeeseen oikea työkalu eli iso uuni.

Perunat nyt oli vaan esimerkki. Vielä kauheampihan siitä tosiaan tulee, jos jotain kanansiipiä tai pitsanpalasia yrittää pinota. Toki voi jotain ritilätasoa yrittää käyttää että sais tuplamäärän mahtumaan mutta ainakin minusta tuntuu samalta kuin rakentaisi pullonsisään laivaa.
 
@finWeazel Kiitos nopeasta vastauksesta. Vähän tuo philips alkoi myös kiinnostamaan. En tosin päässyt vielä ihan kärryille noista malleista. Näkyi olevan tuota xxl:ääkin ainakin kahta eri verkkokaupassa myynnissä. Toinen taisi olla poistotuote.

Lisäksi philipsiltä saattaisi meille riittää se XL koko myös. Taitaa olla samaa kokoluokkaa Cosorin kanssa.
Sama kuin edellisessä osta vaan se xxl, tuota kokoa ei ole koskaan liikaa.
 
Ostin Wilfan AF-60W pömpelin. Tein kermaperunoita ja kanan rintafileet. Potut ensin ja säikähdin kun tuli outo käry, unohdinko jotain irroittaa. Mutta se meni hetkessä ohitse. Eikä enää uudestaa kun kanat laitoin myöhemmin niin tullut mitään ylimääräisiä käryjä. Kivan nopsaan tuli ruuat, eikä tarvinnut enää kanafileitä käyttää paistinpannulla ja pyyhkiä rasva roiskeita hellalta.

Täytyisi varmaankin hommaa jotain silikonivuokia , nyt on vain leivinpaperi vuokia.
 
Kaunkohan toi prinsessa käryttää noita karvojaan? Piti viedä pihalle pöhisemään ku ei jaksa sisällä enää haistella tota katkua kun liesituuletin ei jaksa imeä tota hajua.
 
Kaunkohan toi prinsessa käryttää noita karvojaan? Piti viedä pihalle pöhisemään ku ei jaksa sisällä enää haistella tota katkua kun liesituuletin ei jaksa imeä tota hajua.
Mitä käryä? Jäikö sisälle niitä pieniä styroksipalleroita? Itsellä oli niitä aika runsaasti ja piti lopulta rikkaimurilla ottaa ne pois ennen starttia. Mitään käryä en ole saanut aikaiseksi.
 
Yritin kyllä ottaa ne kaikki styroksinpalat pois. Joku katku sieltä päällä olevista ritilöistä tulee. Sellanen palanut elektroniikka pistävä haju.

Aivan kun olis vähentynyt kun tossa pari tuntia pihalla pohottanut. Pitänee vielä jatkaa.
 
Ostin Wilfan AF-60W pömpelin. Tein kermaperunoita ja kanan rintafileet. Potut ensin ja säikähdin kun tuli outo käry, unohdinko jotain irroittaa. Mutta se meni hetkessä ohitse. Eikä enää uudestaa kun kanat laitoin myöhemmin niin tullut mitään ylimääräisiä käryjä. Kivan nopsaan tuli ruuat, eikä tarvinnut enää kanafileitä käyttää paistinpannulla ja pyyhkiä rasva roiskeita hellalta.

Täytyisi varmaankin hommaa jotain silikonivuokia , nyt on vain leivinpaperi vuokia.
Good for you. Itselläni oli Wilfan ikkunamalli (pari viestiä ylempänä asiasta) hetken ja lähti takaisin käryn ollessa silmiä kirvelevä. Ikkunalla voi olla osuutensa asiassa tai sitten laitteessa oli jotain vikaa, kukapa tietää.

Hankin aivan erilaisen laitteen (Tefal FW6058) sittemmin ja olen siihen todella tyytyväinen.
 
Joo prinsessa lähti takaisin. Ei se haju lähtenyt vaikka 5h pihalla sitä pohotti menemään.

Kattoo minkälainen kärisijä sieltä tulee tilalle.
 
Hyvältä näyttää, olisko ohjetta tohon makaroonilaatikkoon - vois kokeilla?
MAKARONILAATIKKO

Ainekset:
• 400g makaronipussi
• 400g sikanauta jauhelihaa (nautakin käy)
• 1 paketti pekonia
• Yksi sipuli

Mausteet:
• Suolaa
• Lihaliemikuutio
• Valkopippurijauhetta
• Viiden pippurin maustetta
• Kuivattua mausteyrttiseosta

Munamaito:
• 3 dl maitoa
• 1 dl ruokakermaa
• 2 kananmunaa

Valmistaminen:
1. Esikeitä makaronit, paista pannulla jauhelihat, pekonisuikaleet, pieneksi pilkottu sipulit sekä mausteet.
2. Sekoita jauhelihat samassa kattilassa esikeitettyjen makaronien kanssa.
3. Kaada kaikki ainekset vuokaan ja lisää päälle munamaitoa sen verran, että makaronien pinta melkein peittyy.

Kypsennys:
1. Paista 180°C asteeessa noin 25 minuuttia ja sekoita muutaman kerran kypsentämisen aikana.
 
MAKARONILAATIKKO

Ainekset:
• 400g makaronipussi
• 400g sikanauta jauhelihaa (nautakin käy)
• 1 paketti pekonia
• Yksi sipuli

Mausteet:
• Suolaa
• Lihaliemikuutio
• Valkopippurijauhetta
• Viiden pippurin maustetta
• Kuivattua mausteyrttiseosta

Munamaito:
• 3 dl maitoa
• 1 dl ruokakermaa
• 2 kananmunaa

Valmistaminen:
1. Esikeitä makaronit, paista pannulla jauhelihat, pekonisuikaleet, pieneksi pilkottu sipulit sekä mausteet.
2. Sekoita jauhelihat samassa kattilassa esikeitettyjen makaronien kanssa.
3. Kaada kaikki ainekset vuokaan ja lisää päälle munamaitoa sen verran, että makaronien pinta melkein peittyy.

Kypsennys:
1. Paista 180°C asteeessa noin 25 minuuttia ja sekoita muutaman kerran kypsentämisen aikana.

Ite en ole pitkään aikaan tehny ns. perinteistä makaronilaatikkoa. Nykyään valmistelen makaronilaatikon valmiiksi edeltävänä päivänä ja laitan yöksi jääkaappiin sillä erotuksella, että makaroneja en kypsennä. Tuolla tavoin makaronilaatikosta tulee mun mielestä paljon mehukkaampi kuin perinteisellä ohjeella.
 
En ymmärrä miksi tehdä tällainen ruoka airfryerissä. Tuostahan tulee todella kuiva laatikko kun sekoitteleekin välissä. Kiireen takia?
Ei tule kuivaa ja sen määrittelee käytetyn munamaidon määrä ja tässä tapauksessa laitoin sen varran, että makaronit melkein peittyivät siihen.

Tästä syystä pari sekoittelua ja ettei pinnalla olevat makaronit pääse palamaan korpuksi.
 
Ei tule kuivaa ja sen määrittelee käytetyn munamaidon määrä ja tässä tapauksessa laitoin sen varran, että makaronit melkein peittyivät siihen.

Tästä syystä pari sekoittelua ja ettei pinnalla olevat makaronit pääse palamaan korpuksi.
Ne korputhan on just parhaita... ☝️
 
@living_death Mutta mikä idea on tehdä airfryerilla jotain normaali uuniruokia? Eikö uuni aja saman asian?

Eikös nämä värkit hommata korvaamaan perinteinen rasvakeitin? Ei ole ikinä käynyt mielessäkään rasvakeittää makaronilaatikkoa.
 
@living_death Mutta mikä idea on tehdä airfryerilla jotain normaali uuniruokia? Eikö uuni aja saman asian?

Eikös nämä värkit hommata korvaamaan perinteinen rasvakeitin? Ei ole ikinä käynyt mielessäkään rasvakeittää makaronilaatikkoa.
Airfryer on minikokoinen kiertoilmauuni jota ei tarvitse esilämmittää, joten miksi sitä ei voisi käyttää kaikkessa ruoanvalmistuksessa missä käyttäisit normaalia kiertoilmauunia 🤔

Lisäksi pienessä tilassa kypsentäessä tulee vähemmällä rasvankäytöllä pinnasta rapeampaa ja sisältä mehukkaampaa ruokaa.
 
Airfryer on minikokoinen kiertoilmauuni jota ei tarvitse esilämmittää, joten miksi sitä ei voisi käyttää kaikkessa ruoanvalmistuksessa missä käyttäisit normaalia kiertoilmauunia 🤔

Lisäksi pienessä tilassa kypsentäessä tulee vähemmällä rasvankäytöllä pinnasta rapeampaa ja sisältä mehukkaampaa ruokaa.
Tottakai sitä voi käyttää. Mutta kysymykseni olikin että mitä lisäarvoa se tuo?

Minulla ei siis vielä edes ole airfryeria, mutta olen hommaamassa sellaisen ja lähinnä tulisi siis korvaamaan tuota rasvakeittoa. Ranskikset, wieninleikkeet, kananhampurolaisyen pihvit jne. Kaikki mitkä vaativat kunnon rapeutta.
 
Tottakai sitä voi käyttää. Mutta kysymykseni olikin että mitä lisäarvoa se tuo?

Minulla ei siis vielä edes ole airfryeria, mutta olen hommaamassa sellaisen ja lähinnä tulisi siis korvaamaan tuota rasvakeittoa. Ranskikset, wieninleikkeet, kananhampurolaisyen pihvit jne. Kaikki mitkä vaativat kunnon rapeutta.
Perustelit jo aika hyvin miksi kannattaa hankkia airfryer ja tosiaan säästää jonkin verran energiankulutuksessa ja jää turhat odottelut uunin esilämmittämisestä pois, koska laite on heti käyttövalmis.

Itse en ole juurikaan vähentänyt rasvankäyttöä, koska kyllä ruoka sitä vaatii, että tulee maistuvaa.

Kirjoitin yhteen Facebook -ryhmään tälläisen, koska samat kysymykset alkoivat toistumaan päivästä toiseen.

---

UKK, eli usein kysytyt kysymykset.

Kuinka löydän ryhmästä erilaisia ohjeita ja reseptejä?
• Klikkaamalla suurennuslasia ja kirjoittamalla hakukenttään esim. kiusaus tai lihapullat.

Minkälaisia astioita ja leivinpapereita voin käyttää airfryerissa?
• Samoja astioita ja leivinpapereita kuin normaalissa uunissa jos ne kokonsa puolesta mahtuvat airfryerin sisälle.
• Käteviä ruoanvalmistuksessa ovat esim. erilaiset silikonivuoat ja airfryerille tarkoitetut leivinpaperivuoat.

Kuinka airfryer eroaa tavallisesta kiertoilmauunista?
• Kypsentää ruoat nopeammin, koska pienessä tilassa kiertävä kiertoilma kypsentää normaalia tehokkaammin ja esilämmittämistä ei tarvitse enää tehdä.
• Airfryerissa käytetään 15-20°C astetta alhaisempia lämpötiloja verrattuna normaalin kiertoilmauunin ohjeisiin ja resepteihin.

Tuleeko airfryerilla parempaa ruokaa kuin normaalissa kiertoilmauunissa?
• Kyllä, koska pienessä tilassa kypsentäessä tulee vähemmällä rasvankäytöllä pinnasta rapeampaa ja sisältä mehukkaampaa ruokaa.

Voinko kuivataa airfryerissa lihaa, kasviksia tai hedelmiä?
• Voi kuivattaa jos airfyerin lämpötilan saa säädettyä tarpeeksi matalaksi, esim 40°C asteeseen.

Säästääkö airfryerin käyttäminen sähköä?
• Kyllä säästää, koska esilämmittämistä ei tarvitse enää tehdä ja airfryerin energiankulutus voi olla lähes puolet pienempää kuin tavallisessa kiertoilmauunissa.
 
Tottakai sitä voi käyttää. Mutta kysymykseni olikin että mitä lisäarvoa se tuo?

Minulla ei siis vielä edes ole airfryeria, mutta olen hommaamassa sellaisen ja lähinnä tulisi siis korvaamaan tuota rasvakeittoa. Ranskikset, wieninleikkeet, kananhampurolaisyen pihvit jne. Kaikki mitkä vaativat kunnon rapeutta.

Minulle henkilökohtaisesti se toi nopeutta, sähkön säästöä sekä "jaksamista".

Eli jos haluan tehdä pienen määrän jotain, klassinen esimerkki vaikka kanan koiven tai reisipalan koska haluan tehdä yhden (tai kaksi) annoksen riisiä ja syödä ne. Niin en viitsi millään lämmittää uunia ja tunkea sinne pientä määrää (saati yhtä) tuotteita. Joten valmistaisin sitten kerralla jonkun 1.4 kiloa tms. ja joutuisin tunkemaan loput sitten jääkaappiin.

Mistä seurasi varsinkin työpäivinä se että en syö erityisen terveellisesti tai vaihtelevasti. Joko teen "jättimäisen" annoksen tai sitten en viitsi lämmittää uunia tehdäkseni yhden iltaa (tai kahden iltaa + aamua) varten. Toki omalla kohdallani on helppoa tehdä riisiä riisinkeittimellä, mutta ei sinnekään viitsi jotain neljää annosta riisiä tehdä ja tunkea ylimääräisiä lihanpaloja pitäen sitä lämpimänä "päiväkausia".

Käytännössä voin siis noin 10-20minuutissa tehdä yhden tai pari lihanpalasta kun uunissa uuni olisi vasta lämmennyt enkä viitsisi tehdä operaatiota "niin vähäistä määrää" varten. Eli ajan sekä sähkön säästö. Lisäksi siten aamulla ruoka voi olla jo valmiina (samaten nopea tehdä illasta) joten ei tarvitse tyytyä johonkin "teen nyt sitten lämpimän juustovoileivän mikrossa kun en jaksa muuta" tyyppiseen yksipuoliseen ruokaan.

Toki isommat määrät (esim. viikonloppuna varmaan tarkoitus tehdä noin 2½ kiloa kermaista pihvifilettä jonka annan hautua jonkun 3 tuntia 150C ja jätän sitten tunniksi tai pariksi jälkilämmölle uuniin) teen edelleen uunissa.
 
Kiertoilmauuniakaan ei tarvitse esilämmittää. Tavallinen uuni on suotavaa esilämmittää.
Mutta kuten tuossa ylhäällä on mainittu, airfryer tuo pienen energiansäästön tavalliseen uuniin (kiertoilma tai ilman) nähden.
Ja samoja ruokia siinä voidaan tehdä kuin tavallisessa. Samalla periaatteellahan se toimii.
 
Kiertoilmauuniakaan ei tarvitse esilämmittää. Tavallinen uuni on suotavaa esilämmittää.
Mutta kuten tuossa ylhäällä on mainittu, airfryer tuo pienen energiansäästön tavalliseen uuniin (kiertoilma tai ilman) nähden.
Ja samoja ruokia siinä voidaan tehdä kuin tavallisessa. Samalla periaatteellahan se toimii.
Omassa normaalissa noin pari vuotta vanhassa Sienmensin kiertoilmauunissa kestää noin 10 minuuttia saavuttaa esim. 225°C asteen lämpötila, mutta en kyllä laittaisi siihen esilämmittämättä pizzaa, kuivakkuja, pullia, kakkupohjia tai pannukakkuja.

Airfryerissakin käytän 3 minuutin esilämmittämistä kun leivon tai paistan kalaa, kuten lohta tai muikkuja.

Näistä voi olla montaa mieltä, mutta ainakaan tuoreesta lohesta ja leivitetyistä muikuista ei tule vetisiä, kun airfryer on lämmitetty tavoitelämpötilaan ennen kuin laittaa kalat paistumaan.

Näitäkään en enää valmista uunissa tai paistinpannullla, kun tulee niin hyvää airissa 🤤

airin_kalat.jpg
 
@living_death Mutta mikä idea on tehdä airfryerilla jotain normaali uuniruokia? Eikö uuni aja saman asian?

Eikös nämä värkit hommata korvaamaan perinteinen rasvakeitin? Ei ole ikinä käynyt mielessäkään rasvakeittää makaronilaatikkoa.
Näin minäkin ajattelin ja olin skeptinen hommaamaan koko pömpeliä, mutta näin 4-5 vuoden jälkeenkin se on käytetyin kodinkone koko tuvassa ja mm. mikro on lentänyt huoneen nurkkaan kun ei sitä juuri enää tule käytettyä.

Airfryen on nopeampi ja kätevämpi melkein kaikessa kuin uuni. Esimerkiks monesti syön ruuan alkupalaks valkosipulileipiä ja niitä paahdetaan hetki että saadaan rapea pinta niin olisi hulluutta lämmittää uuni kahden leipäpalan takia kun AR tekee kaiken alusta loppuun 5minutissa. Samoin joskus tulee syötyä näitä puolivalmiita sämpylöitä niin AF koko projekti 8min esilämmityksineen kun uuni ei olis vielä edes lämmin ja jälleen todella typerää energian hukkaa ja ajankäyttöä neljä sämpylän takia pelleillä uunin kanssa.

Samoin AF tulee valmistettua kokonaiset broilerit, paahtopaistit, ribsit, paneroidut kalapalat, Hasselbackan perunat, munakkaat, jäiset karjalanpiirakat, jäiset leivät jne. Ja toki näiden lisäksi ne perinteiset ranut ja muut potut ja sen semmoset.

Toki riippuu uunistakin kuinka voi verrata. Meillä on ihan perus budjettiluikan kiertoilmauuni, mutta varmaan joillain kalliimmilla ja proluokan laitteilla saa aika lähelle samaa kuin AF mutta itselle AF on paras ja kätevin keksintö mitä keittiössä on.
 
En myöskään enää ole moneen vuoteen paistanut pihvejä pannulla ja sen jälkeen siivonnut rasvaroiskeita pitkin lieden pintaa.

Tänäänkin on ruokalistalla leivitettyjä kasslerpihvejä ja peruunaa jossain muodossa.

kuvakollaasi.png
 
Näin minäkin ajattelin ja olin skeptinen hommaamaan koko pömpeliä, mutta näin 4-5 vuoden jälkeenkin se on käytetyin kodinkone koko tuvassa ja mm. mikro on lentänyt huoneen nurkkaan kun ei sitä juuri enää tule käytettyä.

Aika samat täälläkin. Pitkään tuon hommaamista mietin ja mietin, osa päästä sano sen olevan vaan semmonen "mukava olla, mutta et käytä kuitenkaan" ja toinen osa yritti perustella kuinka hyvä laite kyseessä.

No näin 2kk käytön jälkeen voin todeta, että uuni ei ole kertaakaan ollu päällä tän hommaamisen jälkeen. Kaikki mitä ennen tein uunissa on tehty AF:ssa(uunimallinen prinsessa). Tai otetaan takas, "peltipizza" tietty pitää uunissa tehdä kun ei tuohon AF mahu :lol:
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
281 123
Viestejä
4 831 091
Jäsenet
78 202
Uusin jäsen
alvi.juupaluoma

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom