Airfryerit - Fritti ilman rasvaa.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ddude
  • Aloitettu Aloitettu
En nyt äkkiä löytäny haulla keskustelua aiheesta, mistä varmaan on ollu juttua. Minkä verran tällä säästää sähköä vertaa perinteinen uuni ilman kiertoilmaa? Vaikka esimerkkinä perinteinen makaronilaatikko? Perinteinen uuni: esilämmitys 200 ja uunitus n.45min. Viimeksi tein laatikkoa tuossa pöhöttimessä ohjeella: kylmään "uuniin" 180 astetta ja n.45min kypsennys.

Tai vaikka kananmuna "keittäminen". Airfryer 130 astetta ja 13min vrt. levyllä 8min kiehuvassa vedessä?
 
Kumpi vie enemmän sähköä uuni vai Airfryer?

Airfryer on nopea ja tehokas kodinkoneuutuus. Monien ruokien valmistus tai lämmitys Airfryerilla on edullisempaa kuin uunilla. Esimerkiksi pakasteiden, kute ranskalaisten, uunijuuresten ja kalapuikkojen lämmitys Airfryerilla kuluttaa noin 0,5 kWh vähemmän kuin samojen ruokien lämmitys uunissa.

Mutta kuten jo edellä mainittiin, on ruokia joiden valmistukseen uuni sopii paremmin. Mutta aina kun mahdollista on parempi käyttää uunin sijaan Airfryeria. Uunissa toki onnistuu helpommin isompien annosten valmistus.
 
Minkä verran tällä säästää sähköä vertaa perinteinen uuni ilman kiertoilmaa?

Kuten yllä jo artikkelissa sanottiin lukuja niin jos uunin lämmitys maksaisi sen 0.5kWh ja tunnin käyttö olisi 1,5kWh siitä tulisi 2kWh kun sen saman saa tehtyä 15-20min airfryerilla ilman lämmitystä. Eli nopeammin mutta pienemmän annoksen.

Tuo oli itselläni se suurin syy ostokseen. Jos tekisin jonkun 1-1½ kiloa kanankoipia ja reisiä käyttäisin ihan normaalisti uunia, mutta jos haluan tehdä sen yhden reiden tai koiven käytän airfryeria ja se on valmis noin 15min kun en taas viitsi laittaa uunia sen takia päälle.

En missään nimessä neuvo ketään ostamaan airfryeria siksi että säästäisi sähkölaskussa sen hinnan takaisin (ainakaan ns. järkevässä ajassa). Vaan siksi jos haluaa nopeasti pienemmän annoksen (ehkä myös terveellisesti jos sitä ajattelee).
 
Mitään hajua millä lämmöllä/ajalla tälläisiä fryerissä? Normisti aina tehnyt uunissa kun silloin saa kaikki 5 kerralla, samalla voisi kysyä että mikä pitää olla "oikea" pakasteesta lämmitetyn kalan sisälämpö? Sama kuin sika, kana tms vai vähemmän? Näitä ostan normisti siksi koska paljon parempia kuin esim finduksen vastaavat/suurempia ja pakkauksessa enemmän.
4uVrWZNYaHZBJyVfit8lwc.jpg
 
Mitään hajua millä lämmöllä/ajalla tälläisiä fryerissä? Normisti aina tehnyt uunissa kun silloin saa kaikki 5 kerralla, samalla voisi kysyä että mikä pitää olla "oikea" pakasteesta lämmitetyn kalan sisälämpö? Sama kuin sika, kana tms vai vähemmän? Näitä ostan normisti siksi koska paljon parempia kuin esim finduksen vastaavat/suurempia ja pakkauksessa enemmän.
4uVrWZNYaHZBJyVfit8lwc.jpg
Samalla logiikalla kuin kiertoilma uunissa eili parikytä astetta vähemmän kuin normiuuni.
Mä teen kalapaloja 5min esilämmitys 200c ja siellä sitten n.15-20min karran pari kääntäen.

E: ja lukemisen ymmärrys :facepalm: mutta fiiliksellä mennään, emmä mitään sisälämpöjä mittaile.
 
Just valmistin tuollaisella uunimallisella prinsessalla reilun 1½ kiloisen possun ulkofileen.

DSC08497.JPG
 
Onko tää ikäihmiselle liian vaikeakäyttöinen?
Sanoisin että on. Ylipäätään hipaisukytkimillä jne varustetut laitteet, joissa ei ole sitä mekaanista "on/off" vastetta, tuntuvat olevan aivan liian vaikeita käsittää. Toiset ikäihmiset taas handlaa älykännykät jne tosta vaan, toiset taas ei. Eli jos osaa käyttää ns älyluuria, niin osaa käyttää myös ehkä airfryeriä?
 
Ei se nyt oikeasti niin vaikeaa ole.

Valaistut hipaisunäppäimet, jotka vielä piippaavat kosketuksesta.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Toi philipsi on ollut meillä, ja voi suositella. Kahden hengen taloudessa menee hienosti.
 
Olisikohan tälläinen passeli ekaksi airfryeriksi? Olisi tuolla ainakin suht edukas, eikä tule posteja Buy the Philips 3000 Series Airfryer XL - 5 annosta HD9270/90 Airfryer XL - 5 annosta
Tähän asti ollut jo useamman vuoden muutaman kympin Emerio 4.5L joka toiminut kyllä hyvin, mutta alkaa pikkasen maalit korista lähtemään.

Niin tuli tartuttua tähän Philips XL tarjoukseen, vissiin ihan hyvä?
PHILIPS5OFF sai vielä 5% pois hinnasta, niin jäi 99.75€ hintaa.
 
Prinsessan omistajat, tuli eilen tuo prinsessa kotiin ja muuten hyvät ensifiilikset, mutta tuo pyörivä ranskis-härveli vaikuttaa äärimmäisen lelulta. Hyvä, että pysyy kiinni. Kokeilin tyhjänä pari kertaa sitä laittaa, pyörittää ja ottaa pois, melko taiteilua että ei aukea. Voihan tuo kori olla viallinenkin tms mutta heppoiselta vaikuttaa.

 
Prinsessan omistajat, tuli eilen tuo prinsessa kotiin ja muuten hyvät ensifiilikset, mutta tuo pyörivä ranskis-härveli vaikuttaa äärimmäisen lelulta. Hyvä, että pysyy kiinni. Kokeilin tyhjänä pari kertaa sitä laittaa, pyörittää ja ottaa pois, melko taiteilua että ei aukea. Voihan tuo kori olla viallinenkin tms mutta heppoiselta vaikuttaa.

Juu melko lelumainen on. Mutta ei ole mulla vielä kertaakaan auennut ja leväyttänyt sisältöä pitkin poikin. Varovaisesti kun toimii, niin ajaa asiansa.
 
Joo, sain äsken kokeiltua ranskikset sillä. Vapautuskytkintä kun veti niin pääty aukesi, muutama ranskis pohjalle, onneksi helppo poistaa. Ihan loppuun asti mietitty tuo ei kyllä ole kun operoi kuumaa uunia, mutta ehkä tuohon tottuu. Ranskikset oli kyllä parhaat airfryer -ranskikset ikinä! :thumbsup:

Pienenä ihmetyksenä tuo ranskisohjelma heitti 25 min ja 200C joka on ehdottomasti liikaa ainakin +5min verran.
 
Pyörivä kori taitaa kaikilla olla samanlainen ja ei siinä ole tullut oikestaan muuta paistettua kuin kokonaisia broilereita, ennen kuin hommasin grillivartaan.
 
Meilläpäin pottuversiot(ranet, lohkot...) +muut "massa"-tuotteet tehdään Phillipsillä ja lähes kaikki muu Princessillä. Kori vielä käyttämättä vaikka 2 vuotta jo käytössä.
 
Kumpi noista noin satasen laitteista olisi parempi vaihtoehto ja onko tilavuudessa suurta eroa? Princess vai Philips XL
 
Täällä menee ilman taivutteluja.
Kiitos vaan vinkistä. Kovalla käytöllä on vuoka ollut.
Itse en ole oikeastaan enää mitään muuta vuokaa käyttänyt sen jälkeen kun ostin pari niitä.

Älyttömän helppo tehdä nyhtöpossua, broilerinkoipia, kermaperunoita, kanan fileeleikkeitä yms. sellaista kun saa kastikkeen väsättyä samassa vuoassa.

DSC08359.JPG DSC08370.JPG DSC08389.JPG DSC08481.JPG
 
Tuli tuo prinsessa tännekin. Lähteekö se luukun ikkunassa oleva tarra helposti pois, vai kuuluuko se jättää siihen?
 
Tarra pois ennen kuin ehdit lämmittämään prinsessan ja muistaakseni omasta lähti helposti.

Koko ikkunallisen luukun saa myös irti pesua varten, nitkuttamalla ensin toiselta puolelta ja nostamalla pois paikoiltaan.
 
Oma vuokani on 260x225mm, ehkä puoli milliä alle 225, mutta ovi kuitenkin menee ongelmitta kiinni. Uunini tosin ei ole Deluxe versio vaan "se tavallinen" 182065. Leveyden puolesta vuoka meni sisään taivuttelematta mutta oli vähän ehkä turhankin jämpti joten taivutin reunoja aivan aavistuksen.

Uunin kanssa oli aavistus huonoa tuuria, ensimmäinen kun meni vanhemmille niin ostin toisen itselleni. Tämän uuden propelli pitää uunin lämmettyä hieman ärsyttävää epätasaista ääntä. Edellisen tuuletin piti tasaista ääntä kylmänä ja lämpimänä. Uuni kuitenkin toimii kuten pitää. Aika näyttää miten sen kanssa käy.

Living_death on kyllä hankkinut Prismalle hyvän määrän vuoka-asiakkaita. :)
 
Ei olisi tarvinnut hampaita tämän syömiseksi.

Hitaasti haudutettua suussa sulavan mureaa possun suikalepaistia kasslerista.
POSSUN SUIKALEPAISTI (KASSLER)

Ainekset:

• Porsaan kassleria
• Pieneksi pilkottu sipuli
• Ruokaöljyä
• Vettä

Mausteet lihan paistamiseen:
• Viiden pippurin maustetta
• Valkopippurijauhetta
• Suolaa

Mausteet lihan paistamisen jälkeen:
• Kuivattua mausteyrttiseosta
• Lihaliemikuutio
• Laakerinlehtiä

Valmistaminen:
1. Leikkaa lihasta suikaleita tai käytä valmiiksi suikaloitua lihaa.
2. Laita lihat, ruokaöljy ja ensimmäiset mausteet vuokaan ja sekoita.
3. Paista 180°C asteessa 25 minuuttia ja sekoittele lihoja noin 5 minuutin välein.
4. lisää vuokaan loputkin mausteet ja vettä sen verran, että lihat peittyvät.
5. Kypsennä ensimmäinen ½ tuntia 180°C asteessa.
6. Pudota lämpötila sen jälkeen 135°C asteeseen ja jätä lihat kypsymään 1½ tunniksi.
7. Kurkkaa välillä tarvitseeko lihoille lisätä nestettä.

Porkkana kuuluisi tähän, mutta nyt ei ollut, enkä jaksanut sen takia sunnuntaina lähteä kauppaan.

Samaa ohjetta voi käyttää esim. karjalanpaistilihojen yms. kanssa, mutta silloin kannattaa lihoja ehkä paistaa lopussa hieman kauemmin.
Käytin jälkilämmöm hyödyksi jättämällä lihat airfryeriin sisälle ohjelman päättymisen jälkeen siksi aikaa, kunnes sain keitettyä perunat ja tehtyä niistä muusia.


DSC08587.JPG DSC08583.JPG
 
Ei olisi tarvinnut hampaita tämän syömiseksi.

Hitaasti haudutettua suussa sulavan mureaa possun suikalepaistia kasslerista.
POSSUN SUIKALEPAISTI (KASSLER)

Ainekset:

• Porsaan kassleria
• Pieneksi pilkottu sipuli
• Ruokaöljyä
• Vettä

Mausteet lihan paistamiseen:
• Viiden pippurin maustetta
• Valkopippurijauhetta
• Suolaa

Mausteet lihan paistamisen jälkeen:
• Kuivattua mausteyrttiseosta
• Lihaliemikuutio
• Laakerinlehtiä

Valmistaminen:
1. Leikkaa lihasta suikaleita tai käytä valmiiksi suikaloitua lihaa.
2. Laita lihat, ruokaöljy ja ensimmäiset mausteet vuokaan ja sekoita.
3. Paista 180°C asteessa 25 minuuttia ja sekoittele lihoja noin 5 minuutin välein.
4. lisää vuokaan loputkin mausteet ja vettä sen verran, että lihat peittyvät.
5. Kypsennä ensimmäinen ½ tuntia 180°C asteessa.
6. Pudota lämpötila sen jälkeen 135°C asteeseen ja jätä lihat kypsymään 1½ tunniksi.
7. Kurkkaa välillä tarvitseeko lihoille lisätä nestettä.

Porkkana kuuluisi tähän, mutta nyt ei ollut, enkä jaksanut sen takia sunnuntaina lähteä kauppaan.

Samaa ohjetta voi käyttää esim. karjalanpaistilihojen yms. kanssa, mutta silloin kannattaa lihoja ehkä paistaa lopussa hieman kauemmin.
Käytin jälkilämmöm hyödyksi jättämällä lihat airfryeriin sisälle ohjelman päättymisen jälkeen siksi aikaa, kunnes sain keitettyä perunat ja tehtyä niistä muusia.


DSC08587.JPG DSC08583.JPG

Kun teet karjalanpaistia niin paistatko lihojen pintoja kiinni ennen kuin laitat AF kypsymään? Vai paistetaanko pinnat kiinni tässä kohdassa:

3. Paista 180°C asteessa 25 minuuttia ja sekoittele lihoja noin 5 minuutin välein.

Tän hankkimista harkinnu ja miettiny varmaan pari vuotta. Nyt kun se löytyy niin en kertaakaan ole mitään tehny ns. perinteisessä uunissa. Kaikki ruoka(uunissa tehtävät) on tällä tehty. Onhan tuo nopeampi vrt. perinteinen uuni(uunin esilämmitystä ei tarvi), mutta en mie maussa kyllä mitään eroa ole havainnu(tuskin kukaan?) :smile:

Niin ja tuo prinsessa AF mullaki mikä mm. @living_death'llä
 
Paistan lihat suoraan vuoassa, eli pyrin tekemään kaiken airfryerissa käyttämättä erillistä liettä, paistinpannua tai uunia.
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista ~1kg kassler tms-paistia fryerissa, eli tuollaista joka perinteisesti pitänyt uunissa (Juuri eilenkin itse uunissa, melkein jo sen syönyt...). Vai onko tuollainen paksu lihajöötti juuri sitä no-no osastoa laitteelle.
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista ~1kg kassler tms-paistia fryerissa, eli tuollaista joka perinteisesti pitänyt uunissa (Juuri eilenkin itse uunissa, melkein jo sen syönyt...). Vai onko tuollainen paksu lihajöötti juuri sitä no-no osastoa laitteelle.
Montakin kertaa ja usein vetänyt nyhdöksi saakka.

kuvakollaasi.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Mitens lämmöt, ajat yms? Esim 1kg?
Tästä olin kirjoittanut itselleni talteen tällaisen reseptin ja sisälämpötila on se tärkein, ei lihan paino.

NYHTÖPOSSU

Liha:

• 980g porsaan kasslerpaisti

Maustaminen:
• Ruokaöljyä
• Suolaa
• Viiden pippurin sekoitusta
• Chilimaustetta
• Valkopippuria
• Savugrillimaustetta

Valmistaminen:
1. Ota liha tuntia ennen valmistamista jääkaapista huoneenlämpöön.
2. Pyöräytä lihapala ruokaöljyssä ja hiero mausteet pintaan.
3. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 130°C asteessa, kunnes sisälämpötila on saavuttanut 93°C asteen lämpötilan.
4. Valele possun pinta paistoliemellä ja anna lihan levähtää folion sisällä noin ½ tuntia ennen sen repimistä nyhdöksi.

Kypsennyksessä airfryerin alatasolla kesti tasan kolme tuntia.

Tuli samalla testattu Prismasta ostettua uutta NDK Swiss paistovuokaa (26x22x6cm).

Vuoka löytyy Googlesta hakemalla tuotekoodilla: 6438460775888

Princess 182065 (1500W)
 
Oma halpis-airfryer on alkanut enemmän tai vähemmän levitä käsiin, ja mietin nyt uutta. Tuo Princess näyttäisi edelleen olevan alennuksessa, mutta hieman mietityttää nuo laitteen "pellit". Aiempi fryer oli sellainen korillinen malli.

Kokkailen ihan vain itselleni ja heittämällä yleisin "resepti" on ollut heitellä erinäisiä pakastevihanneksia kori täyteen ja lisätä jotain mifua tai tofua tai muuta proteiinia. Äkkiseltään kuvittelisi että jos tuolla Princessillä latelisi pari pellillistä pakastevihanneksia ja ylimmälle tasolle ne protskut, niin lopputulos olisi jokseenkin sama - ellei jopa parempi - kuin korillisella pakastevihanneksia (vaikka niitä toki paiston aikana useaan otteeseen sekoittelinkin). Onko kellään käytännön kokemusta mistään vastaavasta? Eniten mietityttää että kuinka ilma pääsee kiertämään jos laitteeseen latoo samaan aikaan kolme pellillistä tavaraa.

Boonuksena tuossa olisi varmaankin se, että esim. lämpimät voileivät, burritot ja tortillasta väännetyt garlic breadit varmasti onnistuisivat tällä paremmin (niiden tunkeminen kuumaan koriin oli aina pientä taistelua) mutta nuo nyt ovat kuitenkin enmpi sitten erityispäivien herkuttelua, ja pakastevihanneksilla mennään 80% ajasta.
 
Onko kellään käytännön kokemusta mistään vastaavasta? Eniten mietityttää että kuinka ilma pääsee kiertämään jos laitteeseen latoo samaan aikaan kolme pellillistä tavaraa.
Mulla oli ennen princess xxl pönttömalli, nyt on toi linkkaamasi malli, käyttökokemuksia ei vielä paljoa ole.
Kyllä siellä ilma kiertää mutta jos kaikki kolme peltiä käytössä samaan aikaan joutuu miettimään mitä laittaa milloin, ylös vai alas.
Ylhäällä vastus ja tuuletin joten siellä kovin lämpötila.
Se hyvä puoli tuossa on kun teki lämpimiä voileipiä ei lennellyt juustot mihin sattuu.
 
Jokaisella on varmaan oma lehmä ojassa suosituksien suhteen ja tietenkin itse suosittelen uunimallista ja varsinkin prinsessaa, kun sitä saa nyt edullisesti 89€ hintaan.

Ollut käytössä yli 3½ vuotta ja en tulisi enää toimeen ilman.
 
Ainakin tuossa halvemmassa ne verkkopellit on helvetistä ja niihin tarttuu kaikki ruoka kiinni ja on hankalia puhdistaa.
 
Täällä käytössä tuo Tristar eikä verkkopeltien kanssa ole ollut hankaluuksia. Tässä negatiivinen asia on lujat piippaukset aina kun painaa jotain, sekä 5 piippausta lopettaessa. Tuon piippauksen volyymi on lähes tasoa palohälytin. Onko Princessassa muuten sama juttu?

Kiitos muuten resepteistä ja inspiraatiosta aterioihin @living_death :tup:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
280 451
Viestejä
4 820 150
Jäsenet
78 106
Uusin jäsen
Voimiz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom