Varoitus "carnivore" dieetistä

Minusta tuosta taas on luettavissa se sama vanha vitsi, eli ihan tahallaan sotketaan naudanliha ja kiiltävät makkarat. "Punainen liha ja prosessoitu liha."

Samaan tapaan kuin on ollut tapana tahallaan kaataa transrasvojen haittoja kaiken tyydyttyneen rasvan syntilistaan. "Kovat rasvat."
Tekstistäni on erittäin selkeästi eroteltavissa, prosessoidun lihan ja punaisen lihan vaikutus syöpien syntyyn. Kuten on itse tutkimuksestakin.
 
Punaisen ja prosesoidun lihan korkealla kulutuksella on selkeä yhteys syöpäsairauksiin, sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut prosesoidun lihan 1. luokan karsinogeeniryhmään ja punaisen lihan 2a ryhmään.

_86336027_cancerous_meat_624.png.webp
Punainen liha on todellakin myös siis lisätty kakkostyypin diabeteksen aiheuttajiin.


ja toinen vähän uudempi, laajempi tutkimus:

 
Punaisen ja prosesoidun lihan korkealla kulutuksella on selkeä yhteys syöpäsairauksiin, sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut prosesoidun lihan 1. luokan karsinogeeniryhmään ja punaisen lihan 2a ryhmään.

_86336027_cancerous_meat_624.png.webp
Odottelinkin, että milloin tämä tänne putkahtaa. Tuossa tutkimuksessa oli aluksi mukana 800 tutkimusta, joista valittiin 14 missä käsiteltiin punaista lihaa WHO:n haluamalla tavalla. Näistä 14:sta seitsemässä tutkimuksessa oli jonkinasteinen yhteys syövän ja punaisen lihan välillä.

Prosessoidun lihan osalta otanta oli hieman suurempi, mutta murto-osa tuosta

Tuostahan nousi pieni haloo ja WHO tuli millon vastaan ja julkaisi tiedotteen: Links between processed meat and colorectal cancer

Silti tämä alkuperäinen tutkimustulos jäi kaikkien mieliin elämään.
 
Punainen liha on todellakin myös siis lisätty kakkostyypin diabeteksen aiheuttajiin.


ja toinen vähän uudempi, laajempi tutkimus:

Oletko siis oikeasti sitä mieltä, että se on se liha mikä sen verensokerin nostaa, vai se muu ruoka mitä lihan ohella syödään? Tottakai epidemiologisissa tutkimuksissa se saadaan näyttämään juurikin tuolta. Sokeasti seurataan lihankulutusta, mutta ei sitä muuta ruokaa mitä syödäään. Tämän perusteella tehdään johtopäätöksiä.

Liha ja rasva nostaa verensokeria, mutta huomattavasti vähemmän kuin hiilihydraatit ja sokerit.

Edit: Taisit muuten olla sinä, joka sen laadukkaan tutkimuksen perään huuteli. Voisit nähdä sen verran vaivaa, että tutustuisit epidemiologisten tutkimusten puutteisiin.

Edit2: tässä vielä linkki, missä käydään tuo ko tutkimus läpi. Voinen luottaa, että katsot läpi ja näet miten aineisto on kerätty. Kerro sitten onko sen perusteella tehty tutkimustieto luotettavaa
 
Viimeksi muokattu:
Tämän ketjun perusteella jonkun mielestä se, että elintarvike- ja lääkevalmistajat rahoittavat ravitsemustutkimuksia on jonkinlainen shokkipaljastus ja jotenkin tekisi tuloksista epäpäteviä.
Todellisuudessa kaikilla tutkimuksilla on joku rahoittaja, ei niitä tehdä pyhällä hengellä.
 
Se ongelma siinä on eturistiriita jos rahoittaa tavallaan oman tuotteensa tutkimusta käytännössä markkinointitarkoituksessa (kuten esim. Coca Cola Company on tehnyt).
 
Se ongelma siinä on eturistiriita jos rahoittaa tavallaan oman tuotteensa tutkimusta käytännössä markkinointitarkoituksessa (kuten esim. Coca Cola Company on tehnyt).
Tämän vuoksi ne rahoittajat ilmoitetaan artikkelin lopussa. Suurin osa tutkimuksesta tehdään sen vuoksi että siitä on hyötyä jollekin.
Pitäisikö kaikki rokotetutkimus heittää roskiin sen vuoksi että sen tekijöinä ovat lääkefirmat? Valtioilla kun ei ole rahaa sellaisten tutkimuksien tekemiseen.
 
Metsästäjäkeräilijät söi kymmeniä tuhansia vuosia pelkästään lihaa ja vähäsokerisia marjoja. Ei ollut verisuonisto tai muita elintapasairauksia. Toisaalta silloin elettiin maksimissaan nelikymppisille, mitä sitten kun pitäisi jaksaa nykyiseen elinajanodotteeseen? Noi aidot ravitsemussuositukset on tietenkin osittain johdettu siitä että mitä on tarjolla ja niin että kaikille riittää monipuolisesti kaikkea, eikä että mikä on se oikeasti optimaalisin ruokavalio terveyden kannalta, ja tietenkin siitä että mikä on realistista, ois aika outoa jos yleisesti suositeltais karsimaan kaikki hiilihydraatit pois ruokavaliosta. Jos otetaan aito carnivore henkilö (jonka kroppa on siis pakosti rasvaton) ja monipuolisesti terveellisesti syövä sekasyöjä, niin kumpi on terveellisempi pitkässä juoksussa?

Takuuvarmasti syötiin ne isoimmat ja makeimmat hedelmät mitä vastaan tuli. Ja juureksia jos ei hedelmiä ollut. Ihmisen elimistö on rakennettu saamaan energian ensin hiilareista ja sitten backuppina rasvoista ja proteiinista.
 
Tämän vuoksi ne rahoittajat ilmoitetaan artikkelin lopussa. Suurin osa tutkimuksesta tehdään sen vuoksi että siitä on hyötyä jollekin.
Pitäisikö kaikki rokotetutkimus heittää roskiin sen vuoksi että sen tekijöinä ovat lääkefirmat? Valtioilla kun ei ole rahaa sellaisten tutkimuksien tekemiseen.

Se ei ole välttämättä ongelma että lääkefirmat tekevät tutkimukset, mutta se on, että pukki on kaalimaan vartijana.
 
Tämän vuoksi ne rahoittajat ilmoitetaan artikkelin lopussa. Suurin osa tutkimuksesta tehdään sen vuoksi että siitä on hyötyä jollekin.
Pitäisikö kaikki rokotetutkimus heittää roskiin sen vuoksi että sen tekijöinä ovat lääkefirmat? Valtioilla kun ei ole rahaa sellaisten tutkimuksien tekemiseen.
Se ei olennaisesti paranna sitä tilannetta jos teollisuus on se kuka rahoittaa valtaosan tutkimuksesta. Silloin on suuria kysymysmerkkejä luotettavuuden suhteen, samoin sen suhteen mikä taho päättää sen mitä tutkitaan (esim. jos ansaintamahdollisuutta ei ole, niin sellaista ei tutkita, tai jos tutkimustulokset mahdollisesti vähentäisivät ansaintamahdollisuuksia). Sitten saadaan esim. tällaisia:



Lääketieteen osaltakin siinä on omat ongelmansa:


Voidaan tietysti vedota siihen että ei ole rahaa, mutta silloin pitäisi myös avoimesti myöntää että ne ketkä hyötyvät myös kertovat mitä tutkitaan ja mitä niistä tutkimuksista julkaistaan, ja toisaalta ymmärtää etteivät ne tee niin mistään altruistisesta syystä.
 
Se ei ole välttämättä ongelma että lääkefirmat tekevät tutkimukset, mutta se on, että pukki on kaalimaan vartijana.
Riippuen tutkimuksesta, kyllä mutta toisaalta globaalisti tahoja jotka rahoittavat ihmisen terveyteen liittyviä tutkimuksia, on tuhansia. Suurimpiin kuuluvat esimerkiksi:

- useat kansainväliset järjestöt ( esim. WHO )

- hallinnot ja julkiset laitokset ( Monet maat rahoittavat terveyden tutkimusta kansallisten terveysinstituuttien ja ministeriöiden kautta, esim. National Institutes of Health NIH , suomalainen THL jne)

- yksityiset säätiöt ja järjestöt ( esim. Bill & Melinda Gates Foundation ja lukuisat muut )

- yliopistot ja tutkimuslaitokset ( rahoitus tulee niin yksityisistä kuin julkisista varoista )

- kansainväliset yhteistyöhankkeet ( esim. EU:n ja Kanadan yhteishanke euCanShare ja lukuisat muut )

Eli ei kannata tuudittautua ajatukseen että vain ja ainoastaan lääkefirmat ja Coca-Cola teettävät tutkimuksia. Rahoittajia on nimittäin ihan älytön määrä.
 
Aihe on hyvä ja keskustelua on paljon. Itse olen todennut vähähiilihydraattisen ruokavalion omalla kohdalla sopivaksi, enkä tarvitse siihen mitään tieteellisiä tutkimuksia taustaksi. Minulle sopii myös jos voin 40 vuotta paremmin ja kuolen nuorempana vs voin huonosti koko elämäni ja "elän" 10v pidempään.

Pari asiaa tulee nyt mieleen kun on mainittu vanhaksi eläviä kansoja ja heidän ruokavalioitaan. Eli itse näkisin, että ero saattaa selittyä ihan sellaisella seikalla, että ruoka on hyvin vähän prosessoitua. Esim kala ja vihannekset/kasvikset on lähituotantoa ja tuoreita (ehkä jopa luomua) toisin kuin ne mitä me s-marketista ostetaan. Lisäksi stressi, elämänmenon kiireellisyys, vähäiset sosiaaliset suhteet ym seikat vaikuttavat kun ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.

Olen miettinyt paljon, että mistä nykyiset sairaudet johtuvat? Syöpä, diabetes jne? Onko se ruokavalio vai kaikki lisäaineet/myrkyt mitä ruokiin lisätään prosessoinnin yhteydessä ja jo pelloille tehoviljelyn aikakaudella? Kukaan tuskin kiistää, että elintarviketeollisuudessa tavoitteena on mahdollisimman suuret tuotot, kuten muillakin liiketoiminnan aloilla. Lobbausta myös tapahtuu, aivan kuten muillakin aloilla.
 
Olen miettinyt paljon, että mistä nykyiset sairaudet johtuvat? Syöpä, diabetes jne?
Varmaan lähinnä siitä, että tietoa on enemmän ja lisäksi ihmiset elävät pidempään, jolloin sairaudet ehtivät kehittyä ja ne tunnistetaan. Ennen ihmiset kuolivat enimmäkseen lapsina tai nuorina ja kun joku vanha ihminen kuoli, se johtui siitä että hän oli vähän vanha, sairastui ja kuoli. Syöpä tai edes diabetes ei millään asteikolla ole "nykyinen sairaus" eivätkä varsinkaan sydäntaudit tai muistisairaudet. Kyllä niitä oli ennenkin. Eikä tarvitse miettiä pelkästään muinaisia metsästäjä-keräilijöitä ja luolamiehiä. Esimerkiksi 1700-luvulla etenkin ns. parempi väki usein eli ihan samaan ikään kuin ihmiset nykyään eikä ollut muovia, einesruokia tai autoja missään. Samaan aikaan elämäntapa oli täysin erilainen ja lähempänä muinaista kuin nykyistä, mitä nyt osalla välitön hengenlähtö oli samankaltaisesti etäällä kuin nykyään.
Onko se ruokavalio vai kaikki lisäaineet/myrkyt mitä ruokiin lisätään prosessoinnin yhteydessä ja jo pelloille tehoviljelyn aikakaudella? Kukaan tuskin kiistää, että elintarviketeollisuudessa tavoitteena on mahdollisimman suuret tuotot, kuten muillakin liiketoiminnan aloilla. Lobbausta myös tapahtuu, aivan kuten muillakin aloilla.
Taitaa nykyään ero ideaaliin johtua etupäässä siitä, että ihmiset ovat usein laiskoja läskejä jotka käyttävät aikaansa pakkomielteisiin stressaaviin asioihin ja perseen levittämiseen sohvalla, eivätkä liiku normaalisti. Ei tarvitse miettiä vaan voi syödä, juoda, vetää mitä sattuu ja käyttäytyä sekavasti. Silti elää yleensä vanhaksi kun järjestelmä pelastaa.
 
Niin varmasti ihan totta, että nykyään diagnosoidaan kaikki sairaudet vertaa ennen "vanhuudenhöperö", "kylähullu", "vilkas" jne. Myös työuupumukset, masennukset ja ahdistukset diagnosoidaan. Ehkä eletään vaan liian vanhaksi nykyään ja kaikki ongelmat johtuu siitä...
 
Parempi vältellä kaikki hienosti nimettyjä ruokavalioita.
Mahdotonta, kun itse olen pitänyt syömiseni verrattaen samanlaisena jo pitkään ja olen saanut kuulla, että minulla on ainakin 2 vai 3 erilaista "hienosti nimettyä" ruokavalioita.
 
”Three adults, ages 32-36, with major depression, generalized anxiety, other anxiety disorders, and comorbid psychiatric conditions were treated for 12-16 weeks with personalized whole food animal-based ketogenic metabolic therapy (1.5:1 ratio) in a specialized metabolic psychiatry practice.”

”Two patients achieved remission of major depression (PHQ-9 ≤ 4) and generalized anxiety (GAD-7 ≤ 4) within 7 weeks of therapeutic nutritional ketosis; one required 12 weeks.”

Oikea ruoka on lääke. Toivottavasti keto ja karni ruokavaliota tutkitaan jatkossa enemmän.
 
”Three adults, ages 32-36, with major depression, generalized anxiety, other anxiety disorders, and comorbid psychiatric conditions were treated for 12-16 weeks with personalized whole food animal-based ketogenic metabolic therapy (1.5:1 ratio) in a specialized metabolic psychiatry practice.”

”Two patients achieved remission of major depression (PHQ-9 ≤ 4) and generalized anxiety (GAD-7 ≤ 4) within 7 weeks of therapeutic nutritional ketosis; one required 12 weeks.”

Oikea ruoka on lääke. Toivottavasti keto ja karni ruokavaliota tutkitaan jatkossa enemmän.
3 otannalla. Lisäksi nyt kyllä löysit semmoisen "tutkimuksen" jonka sidonnaisuudet eivät tästä enää paljon selvemmin voisi olla puolueelliset - hyvä esimerkki siitä miksi ääritapauksissa on tärkeää tietää mikä taho on tutkimuksen tilannut. Tutkimuksen kun on maksanut firmat jotka siis rahastavat ketoterapialla, ja tämä ilmoitetaan tutkimuksen "conflicts of intrest" - osiossa:

"LC on Innovative Psychiatry, LLC:n ja Touchpoints 180TM:n perustaja, jotka tarjoavat metabolisen psykiatrian konsultaatiota ja ketogeenisiä aineenvaihduntaterapioita, joista hän saa maksun, tarjoaa ilmaisia esityksiä ja ilmaisen LowCarb Lifestyles Book Clubin. RF oli Innovative Psychiatryn palveluksessa."
 
3 otannalla. Lisäksi nyt kyllä löysit semmoisen "tutkimuksen" jonka sidonnaisuudet eivät tästä enää paljon selvemmin voisi olla puolueelliset - hyvä esimerkki siitä miksi ääritapauksissa on tärkeää tietää mikä taho on tutkimuksen tilannut.
Näinhän tämä yleensä toimii. Hörhöt linkkaavat tutkimuksia vahvistusharhoissaan, ymmärtämättä niiden vaikutusta tutkimuskenttään. ”Do your own research”-tyyppisillä ihmisillä harvoin on akateemista tutkintoa ja siitä se lumipalloefekti pikkuhiljaa käynnistyy, kun lähdetään elämämkoulun antamilla eväillä tulkitsemaan tiedettä.
 
3 otannalla. Lisäksi nyt kyllä löysit semmoisen "tutkimuksen" jonka sidonnaisuudet eivät tästä enää paljon selvemmin voisi olla puolueelliset - hyvä esimerkki siitä miksi ääritapauksissa on tärkeää tietää mikä taho on tutkimuksen tilannut. Tutkimuksen kun on maksanut firmat jotka siis rahastavat ketoterapialla, ja tämä ilmoitetaan tutkimuksen "conflicts of intrest" - osiossa:

"LC on Innovative Psychiatry, LLC:n ja Touchpoints 180TM:n perustaja, jotka tarjoavat metabolisen psykiatrian konsultaatiota ja ketogeenisiä aineenvaihduntaterapioita, joista hän saa maksun, tarjoaa ilmaisia esityksiä ja ilmaisen LowCarb Lifestyles Book Clubin. RF oli Innovative Psychiatryn palveluksessa."
Hyvä. Alat sinäkin jo huomaamaan mille tutkimuksille siis kannattaa antaa painoarvio ja mille ei. Toivottavasti et itsekään jatkossa pastettele vain omaa näkökantaa sokeasti tukevia "tutkimuksia".
 
Näinhän tämä yleensä toimii. Hörhöt linkkaavat tutkimuksia vahvistusharhoissaan, ymmärtämättä niiden vaikutusta tutkimuskenttään. ”Do your own research”-tyyppisillä ihmisillä harvoin on akateemista tutkintoa ja siitä se lumipalloefekti pikkuhiljaa käynnistyy, kun lähdetään elämämkoulun antamilla eväillä tulkitsemaan tiedettä.
Jos tämä viesti oli tarkotettu minulle. Niin jos olet yhtään lukenut tätä ketjua, niin olet varmaan pistänyt merkille, että olen varmasti eniten tässäkin ketjussa ollut hyvän tutkimuksen perään. Näitä omaa näkökantaa tukevia tutkimuksia löytyy tosiaan laidasta laitaan ja niitä oman ideologian sokaisemin luetaan kuin piru raamattua. Tutkimuksia lukiessa pitää tiedostaa tutkimuksessa käytetyn tutkimustavan rajoitteet ja tehdä tulkinnat sen perusteella. Ei sen mukaan, mitä Iltasanomat tai Iltalehti otsikossaan kirjoittaa.
 
Uutisten kommentteja kun vielä joskus luin, aina kun kyse oli ravinnosta tai jostain terveyteen liittyvästä, oli siellä järjestään joku tuomassa keto- tai "carnivore" dieettiä esiin. Tai hokemassa jotain siemenöljyistä tai viljojen pahuudesta. Kuinka tällä dieetillä pääsi joku kaveri tai "monet" eroon aina kulloinkin käsiteltävästä sairaudesta, tai kuinka siemenöljyt on jokaisen nykyajan terveysongelman takana.

En suosittele uutisten kommenttiosioiden lukemista enkä iltapaskelehtien uutistenkaan lukemista mutta joskus tuli niinkin tehtyä.

En tiedä montako henkilöä oli sen kommenttitulvan takana mutta paljon energiaa niillä riitti tuon asian toitottamiseen.

Olen epäillyt että Venäjällä voisi olla osuutensa myös näiden dieettien tuputtamisessa. Motiivina sama kuin muussakin niiden touhussa eli yleisen hämmennyksen aiheuttaminen länsimaissa ja epäluulon aiheuttaminen kaikkea virallista kohtaan. Koko totuus ei varmastikaan ole Venäjä.

Tämä dieettihän tekee säännöllisesti uuden tulemisen uudella nimellä. Oliko se Atkins joka sitä ekana lähti markkinoimaan. Sitten oli karppaus, vhh, paleo, keto ja uusimpana carnivore. Pieniä eroja mutta suuret linjat samoja.

Näiden dieettien kannattajien pääpahis muuttuu myös. Joskus oli maitotuotteet, sitten viljat, viimeksi sokeri, nyt "siemenöljyt". Nopeiden hiilihydraattien huonous on toki virallisen linjan mukaistakin, kai. "Siemenöljyjä" ei yleensä vaivauduta edes täsmentämään sen tarkemmin, mitä ne ovat ja mikä tekee niistä haitallista? Ainakin "siemenöljyt", seed oils on sanana hyvin ytimekäs ja sopivasti mieleen jäävä, sellainen hyvä kirosana jota kannattaa toistella.

En lopulta pysty arvioimaan tämän dieetin terveellisyyttä muuten kuin vertaamalla sitä virallisiin suosituksiin. Dieetin kannattajien mukaan tietenkin viralliset suositukset on tehty salaliitossa, milloin milläkin motiivilla. En toki yllättyisi jos amerikan ruoka-korporaatioilla olisikin näppinsä pelissä. Silti erittäin vahva kulttihenkisyys tästä dieetistä paistaa.
 
Uutisten kommentteja kun vielä joskus luin, aina kun kyse oli ravinnosta tai jostain terveyteen liittyvästä, oli siellä järjestään joku tuomassa keto- tai "carnivore" dieettiä esiin. Tai hokemassa jotain siemenöljyistä tai viljojen pahuudesta. Kuinka tällä dieetillä pääsi joku kaveri tai "monet" eroon aina kulloinkin käsiteltävästä sairaudesta, tai kuinka siemenöljyt on jokaisen nykyajan terveysongelman takana.

En suosittele uutisten kommenttiosioiden lukemista enkä iltapaskelehtien uutistenkaan lukemista mutta joskus tuli niinkin tehtyä.

En tiedä montako henkilöä oli sen kommenttitulvan takana mutta paljon energiaa niillä riitti tuon asian toitottamiseen.

Olen epäillyt että Venäjällä voisi olla osuutensa myös näiden dieettien tuputtamisessa. Motiivina sama kuin muussakin niiden touhussa eli yleisen hämmennyksen aiheuttaminen länsimaissa ja epäluulon aiheuttaminen kaikkea virallista kohtaan. Koko totuus ei varmastikaan ole Venäjä.

Tämä dieettihän tekee säännöllisesti uuden tulemisen uudella nimellä. Oliko se Atkins joka sitä ekana lähti markkinoimaan. Sitten oli karppaus, vhh, paleo, keto ja uusimpana carnivore. Pieniä eroja mutta suuret linjat samoja.

Näiden dieettien kannattajien pääpahis muuttuu myös. Joskus oli maitotuotteet, sitten viljat, viimeksi sokeri, nyt "siemenöljyt". Nopeiden hiilihydraattien huonous on toki virallisen linjan mukaistakin, kai. "Siemenöljyjä" ei yleensä vaivauduta edes täsmentämään sen tarkemmin, mitä ne ovat ja mikä tekee niistä haitallista? Ainakin "siemenöljyt", seed oils on sanana hyvin ytimekäs ja sopivasti mieleen jäävä, sellainen hyvä kirosana jota kannattaa toistella.

En lopulta pysty arvioimaan tämän dieetin terveellisyyttä muuten kuin vertaamalla sitä virallisiin suosituksiin. Dieetin kannattajien mukaan tietenkin viralliset suositukset on tehty salaliitossa, milloin milläkin motiivilla. En toki yllättyisi jos amerikan ruoka-korporaatioilla olisikin näppinsä pelissä. Silti erittäin vahva kulttihenkisyys tästä dieetistä paistaa.
Seed oils, tarkoitetaan varmastikin tässä yhteydessä kuumennettua ja kemikaaleilla käsiteltyä öljyä.
En tiedä myydäänkö USA:ssa edes mekaanisesti puristettua.
Luulempa että vaikka Suomessa myydään viimeksi mainittua erikseen, niin elintarvikkeisiin sisältyvät täälläkin ovat prosessoituja.
 
Näiden dieettien kannattajien pääpahis muuttuu myös. Joskus oli maitotuotteet, sitten viljat, viimeksi sokeri, nyt "siemenöljyt". Nopeiden hiilihydraattien huonous on toki virallisen linjan mukaistakin, kai. "Siemenöljyjä" ei yleensä vaivauduta edes täsmentämään sen tarkemmin, mitä ne ovat ja mikä tekee niistä haitallista? Ainakin "siemenöljyt", seed oils on sanana hyvin ytimekäs ja sopivasti mieleen jäävä, sellainen hyvä kirosana jota kannattaa toistella.
Siemenöljyjä ovat kasvien siemenistä puristetut, tai kemiallisesti erotetut öljyt, kuten auringonkukkaöljy, rypsi- ja rapsiöljy, pellavasiemenöljy jne. Erotuksena esim. oliiviöljystä, mikä on hedelmästä puristettu öljy. Niiden huonous tulee lähinnä siitä, että niiden omega-6 pitoisuudet ovat suuria ja aiheuttavat matala-asteista tulehdusta, mikä taas ei pidemmän päälle ole hyvästä.


It is our contention, that the increase in the omega-6/3 ratio may have contributed to a rise of allergic and autoimmune diseases over the last several decades. Additionally, a high dietary omega-6/3 ratio creates supraphysiologic inflammatory responses and perpetuates chronic low-grade inflammation. The overconsumption of linoleic acid, mainly from industrial omega-6 seed oils, and the lack of long-chain omega-3s in the diet puts the population in a pro-inflammatory, pro-allergic, pro-thrombotic and autoimmune-prone state. This pro-inflammatory state may also predispose to cytokine storms during viral infections.

Considering that most of the population is deficient in long-chain omega-3s, there is an increased need for educating the public on the importance of increasing marine omega-3 intake. Supplementation or fortification of foods with marine omega-3s is one way to increase population-wide omega-3 intake. Additionally, increasing the consumption of seafood, such as fatty fish, crustaceans, and shellfish, is another way to increase marine omega-3 intake. At the same time, background intake of omega-6 PUFA also needs to be reduced. In particular, omega-6 seed oils such as soybean, cottonseed, corn, and safflower oil are some of the largest contributors to the omega-6 intake in the Western world. These sources of omega-6 are highly refined and are more susceptible to oxidation compared to whole foods that contain omega-6 PUFAs such as nuts, seeds, vegetables, and eggs. A reduction in the intake of industrial omega-6 seed oils will help reduce the high dietary omega-6/3 ratio and the pro-inflammatory state that ensues.

En lopulta pysty arvioimaan tämän dieetin terveellisyyttä muuten kuin vertaamalla sitä virallisiin suosituksiin. Dieetin kannattajien mukaan tietenkin viralliset suositukset on tehty salaliitossa, milloin milläkin motiivilla. En toki yllättyisi jos amerikan ruoka-korporaatioilla olisikin näppinsä pelissä. Silti erittäin vahva kulttihenkisyys tästä dieetistä paistaa.
En nyt tiedä miten paljon siinä on salaliittoa, kun suositusten tekijät itsekin aikalailla avoimesti kertovat, ettei niiden suositusten takana ole pelkät terveellisyyteen liittyvät jutut, vaan myös bisnestarpeet. Jos se pohjalla oleva paradigma (esim. rasva vs sokeri ongelman aiheuttajana) on väärin, niin sen pohjalta tehty suosituskin on silloin aika kyseenalainen. Meillä on kuitenkin nähtävissä, että ns. länsimainen dieetti näyttää aiheuttavan lihomista ja muita terveysongelmia oikeastaan kaikkialla, mihin se levittäytyy, eikä se ainakaan minun mielestäni silloin näyttäydy varsinaisesti voittavana vaihtoehtona. Tietysti jos haluaa päästä helpolla, niin silloin voi vain todeta että virallisten suositusten ulkopuolella ei ole mitään ja mennä sen mukaan, vaihtaa sitä mukaa kuin suositukset muuttuvat.
 
Siemenöljyjä ovat kasvien siemenistä puristetut, tai kemiallisesti erotetut öljyt, kuten auringonkukkaöljy, rypsi- ja rapsiöljy, pellavasiemenöljy jne. Erotuksena esim. oliiviöljystä, mikä on hedelmästä puristettu öljy. Niiden huonous tulee lähinnä siitä, että niiden omega-6 pitoisuudet ovat suuria ja aiheuttavat matala-asteista tulehdusta, mikä taas ei pidemmän päälle ole hyvästä.


It is our contention, that the increase in the omega-6/3 ratio may have contributed to a rise of allergic and autoimmune diseases over the last several decades. Additionally, a high dietary omega-6/3 ratio creates supraphysiologic inflammatory responses and perpetuates chronic low-grade inflammation. The overconsumption of linoleic acid, mainly from industrial omega-6 seed oils, and the lack of long-chain omega-3s in the diet puts the population in a pro-inflammatory, pro-allergic, pro-thrombotic and autoimmune-prone state. This pro-inflammatory state may also predispose to cytokine storms during viral infections.

Considering that most of the population is deficient in long-chain omega-3s, there is an increased need for educating the public on the importance of increasing marine omega-3 intake. Supplementation or fortification of foods with marine omega-3s is one way to increase population-wide omega-3 intake. Additionally, increasing the consumption of seafood, such as fatty fish, crustaceans, and shellfish, is another way to increase marine omega-3 intake. At the same time, background intake of omega-6 PUFA also needs to be reduced. In particular, omega-6 seed oils such as soybean, cottonseed, corn, and safflower oil are some of the largest contributors to the omega-6 intake in the Western world. These sources of omega-6 are highly refined and are more susceptible to oxidation compared to whole foods that contain omega-6 PUFAs such as nuts, seeds, vegetables, and eggs. A reduction in the intake of industrial omega-6 seed oils will help reduce the high dietary omega-6/3 ratio and the pro-inflammatory state that ensues.
Rypsiöljyssä on omega 6/3 suhde 2:1, eli sehän on jopa paremmin kuin tuossa vaadittu 4:1.
Tuli tuosta testistä lähinnä mielikuva että "syö enemmän kalaa"

Olen itse ajatellut että kylmäpuristettua rypsiöljyä ei käsitellä kemikaaleilla, mutta kun vähän lueskelin nettiä, saattaa olla että sitäkin. Hankala tietää mikä on haitallista ja mikä ei. :woot:
 
Rypsiöljyssä on omega 6/3 suhde 2:1, eli sehän on jopa paremmin kuin tuossa vaadittu 4:1.
Tuli tuosta testistä lähinnä mielikuva että "syö enemmän kalaa"
Tuossahan puhutaan yleisesti siitä kokonaissuhteesta noiden välillä. Toki USA:n ruokapuoli on monella tavalla erilainen meikäläiseen verrattuna (eikä kovin hyvällä tavalla). Tutkijat suosittelevat enemmän kalaa omega3:n lähteenä koska ne tärkeimmät omega3-rasvahapot on saatavana ainoastaan kalasta, äyriäisistä jne, niistäkin parhaiten villinä pyydetyssä kalassa. Voi olla että joistain levistä voisi myös. Siemenöljyjen omega3 ei ole kovin hyödyllistä. Itse käytän rasvoina lähinnä voita ja oliiviöljyä (jälkimmäistä on vähän huono käyttää esim. paistamiseen, se kun flippaa liiasta kuumentamisesta transrasvaksi mikä taas on todella epäterveellistä tavaraa), laardia ja talia tekisi mieli testata enemmän mutta niiden saatavuus on vähän kehno.
 
Tuossahan puhutaan yleisesti siitä kokonaissuhteesta noiden välillä. Toki USA:n ruokapuoli on monella tavalla erilainen meikäläiseen verrattuna (eikä kovin hyvällä tavalla). Tutkijat suosittelevat enemmän kalaa omega3:n lähteenä koska ne tärkeimmät omega3-rasvahapot on saatavana ainoastaan kalasta, äyriäisistä jne, niistäkin parhaiten villinä pyydetyssä kalassa. Voi olla että joistain levistä voisi myös. Siemenöljyjen omega3 ei ole kovin hyödyllistä. Itse käytän rasvoina lähinnä voita ja oliiviöljyä (jälkimmäistä on vähän huono käyttää esim. paistamiseen, se kun flippaa liiasta kuumentamisesta transrasvaksi mikä taas on todella epäterveellistä tavaraa), laardia ja talia tekisi mieli testata enemmän mutta niiden saatavuus on vähän kehno.
En äkiksestään löytänyt miksei siemenöljyjen (esim. rypsiöljyn) omega 3 ole kovin hyödyllistä, olisit tietenkin voinut linkin laittaa.
Oliiviöljyssä taitaa olla omega 6/3 suhde 10/2.
 
Tuossahan puhutaan yleisesti siitä kokonaissuhteesta noiden välillä. Toki USA:n ruokapuoli on monella tavalla erilainen meikäläiseen verrattuna (eikä kovin hyvällä tavalla). Tutkijat suosittelevat enemmän kalaa omega3:n lähteenä koska ne tärkeimmät omega3-rasvahapot on saatavana ainoastaan kalasta, äyriäisistä jne, niistäkin parhaiten villinä pyydetyssä kalassa. Voi olla että joistain levistä voisi myös. Siemenöljyjen omega3 ei ole kovin hyödyllistä. Itse käytän rasvoina lähinnä voita ja oliiviöljyä (jälkimmäistä on vähän huono käyttää esim. paistamiseen, se kun flippaa liiasta kuumentamisesta transrasvaksi mikä taas on todella epäterveellistä tavaraa), laardia ja talia tekisi mieli testata enemmän mutta niiden saatavuus on vähän kehno.
Jatkat samalla linjalla kuin politiikkapuolella, eli päin helvettiähän nämä sun väitteet on. Jos ei keksi muuta kuin valheita, niin kannattaa pitää pää kiinni.
 
Tuossahan puhutaan yleisesti siitä kokonaissuhteesta noiden välillä. Toki USA:n ruokapuoli on monella tavalla erilainen meikäläiseen verrattuna (eikä kovin hyvällä tavalla). Tutkijat suosittelevat enemmän kalaa omega3:n lähteenä koska ne tärkeimmät omega3-rasvahapot on saatavana ainoastaan kalasta, äyriäisistä jne, niistäkin parhaiten villinä pyydetyssä kalassa. Voi olla että joistain levistä voisi myös. Siemenöljyjen omega3 ei ole kovin hyödyllistä. Itse käytän rasvoina lähinnä voita ja oliiviöljyä (jälkimmäistä on vähän huono käyttää esim. paistamiseen, se kun flippaa liiasta kuumentamisesta transrasvaksi mikä taas on todella epäterveellistä tavaraa), laardia ja talia tekisi mieli testata enemmän mutta niiden saatavuus on vähän kehno.
Samoilla linjoilla, tosin omega-3:n osuutta korostetaan mun mielestä liikaa. Laadukkaasta naudanlihasta ja kananmunista saa riittävästi. Tämä siis jos omega-6:n saanti on minimoitu.
 
En äkiksestään löytänyt miksei siemenöljyjen (esim. rypsiöljyn) omega 3 ole kovin hyödyllistä, olisit tietenkin voinut linkin laittaa.
Oliiviöljyssä taitaa olla omega 6/3 suhde 10/2.


There are three types of omega-3 fatty acid:

  • alpha-linolenic acid (ALA)
  • eicosapentaenoic acid (EPA)
  • docosahexaenoic acid (DHA)
ALA is mostly present in plant oils, such as chia seeds, flaxseeds, and walnuts. DHA and EPA are mostly present in cold-water fatty fish, such as mackerel, salmon, herring, and sardines.
A person’s body can convert small amounts of ALA into DHA and EPA. According to the Office of Dietary Supplements (ODS)Trusted Source, most people in the United States get enough ALA in their diet.


Oliiviöljyssä valtaosa omega6-rasvahapoista on oleiinihappoa, millä on tulehdusta estäviä vaikutuksia. Ongelmia aiheuttaa ymmärtääkseni lähinnä liiallinen linolihappo, mitä on siemenöljyissä enemmän. Jos vitsipedian lukemat pitävät paikkansa niin:

Sadassa grammassa auringonkukkaöljyä on noin 52 grammaa linolihappoa, saksanpähkinässä 38, rypsiöljyssä 22 ja oliiviöljyssä 10 grammaa. Sadassa grammassa laardia eli sianrasvaa on noin 2,8 ja voissa yksi gramma linolihappoa. Broilerinrasvassa on enemmän linolihappoa kuin laardissa mutta kalan- ja naudanrasvassa vähemmän.
 
Oma vatsani ei juurikaan kestä rypsiöljyä, eikä monen muunkaan tietämäni ihmisen, joten tässäkin asiassa on aika yhdentekevää mitä kryptoniittia siinä öljyssä jonkun tutkijan mukaan on, jos siitä tulee paska olo.
 
En tunne ainuttakaan ihmistä, jonka vatsa ei kestä rypsiöljyä. Paljonko sitä pitää nauttia, että saa oireita ja mitä ne oireet ovat?
 
En tunne ainuttakaan ihmistä, jonka vatsa ei kestä rypsiöljyä. Paljonko sitä pitää nauttia, että saa oireita ja mitä ne oireet ovat?
Ei kovinkaan paljoa, vatsassa alkaa kiertämään ja närästystyyppistä oiretta. Oliiviöljyä kestää paremmin, esim. oliiviöljyllä siveltyjä lohkoperunoita voi syödä, rypsiöljyllä sivultyjä ei juurikaan. Sama perunalastuissa. Rypsiöljyssä tehtyjä ei juurikaan voi syödä mutta auringonkukka öljyssä tai kookosöljyssä tehtyjä voi. Tässä pari esimerkkiä, muitakin on missä rypsiöljy on saatu syylliseksi.
 
Ei kovinkaan paljoa, vatsassa alkaa kiertämään ja närästystyyppistä oiretta. Oliiviöljyä kestää paremmin, esim. oliiviöljyllä siveltyjä lohkoperunoita voi syödä, rypsiöljyllä sivultyjä ei juurikaan. Sama perunalastuissa. Rypsiöljyssä tehtyjä ei juurikaan voi syödä mutta auringonkukka öljyssä tai kookosöljyssä tehtyjä voi. Tässä pari esimerkkiä, muitakin on missä rypsiöljy on saatu syylliseksi.
Olet todennäköisesti rypsille allerginen. En tiedä toimisiko rapsiöljy.
 
Olet todennäköisesti rypsille allerginen. En tiedä toimisiko rapsiöljy.
oliiviöljyllä ja voilla olen korvannut riippuen käytöstä ja "prosessoiduissa" sipseissä tms. otan sen rypsittömän silloin harvoin kun niitä syön. Rapsista en tiedä.
 
Viimeksi muokattu:
Laitetaan nyt tänne muutama tutkimus, missä on hieman ns. enemmän lihaa luiden ympärillä

"The ketogenic diet (KD, also known as metabolic therapy) has been successful in the treatment of obesity, type 2 diabetes, and epilepsy. More recently, this treatment has shown promise in the treatment of psychiatric illness."

"Results showcased improvements in metabolic health, with no participants meeting metabolic syndrome criteria by study conclusion. Adherent individuals experienced significant reduction in weight (12 %), BMI (12 %), waist circumference (13 %), and visceral adipose tissue (36 %). Observed biomarker enhancements in this population include a 27 % decrease in HOMA-IR, and a 25 % drop in triglyceride levels. In psychiatric measurements, participants with schizophrenia showed a 32 % reduction in Brief Psychiatric Rating Scale scores."

"This pilot trial underscores the potential advantages of adjunctive ketogenic dietary treatment in individuals grappling with serious mental illness."



"In this retrospective analysis of clinical care, 31 adults with severe, persistent mental illness (major depressive disorder, bipolar disorder, and schizoaffective disorder) whose symptoms were poorly controlled despite intensive psychiatric management were admitted to a psychiatric hospital and placed on a ketogenic diet restricted to a maximum of 20 grams of carbohydrate per day as an adjunct to conventional inpatient care. The duration of the intervention ranged from 6 to 248 days."

"The administration of a ketogenic diet in this semi-controlled setting to patients with treatment-refractory mental illness was feasible, well-tolerated, and associated with significant and substantial improvements in depression and psychosis symptoms and multiple markers of metabolic health."


Otannat edelleen kovin pieniä, mutta näidenkin osalta tutkimukset jatkuvat.
 
Ei se mitään rakettitiedettä ole että hiilihydraattien määrä pitäisi suhteuttaa liikunnan määrään. Muuten alkaa kehittyä vastuskykyä insuliinille joka karkeasti heikentää solujen kykyä vastaanottaa vitamiinia ja mineraaleja.
Tämän takia carnivoret ja ketot varmasti tuntuu pitemmän päälle hyvältä normaalille suurimman osan päivästä istuvalle ihmiselle. Olen itse kokeillut ketoa useamman kuukauden enkä kokenut hyötyä omaan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.
Lisänä rasvaa ja proteiinia on huomattavasti vaikeampi syödä liikaa kuin hiilihydraatteja. Järjetön leivänmussutus on varmaan se suurin ongelma keskiverto ihmisellä eikä varsinaisesti makeat herkut.
 
Lisänä rasvaa ja proteiinia on huomattavasti vaikeampi syödä liikaa kuin hiilihydraatteja.
Tämä pitää täysin paikkansa. Lihaa ja rasvaa on todella vaikea syödä liikaa. Jossain vaiheessa se ei vaan yksinkertaisesti maistu hyvälle ja sitä ei enää pysty syömään lisää. Samalla tavalla esim. leijonat ja muut lihansyöjät ruokailevat.
 
Leijona elää n. 15-vuotiaaksi, paitsi urokset max 10-vuotiaaksi. Norsu helposti 60-vuotiaaksi.
Kiitos tiedosta. Mihin tämä liittyy?
Miekkavalaat elää 120-vuotiaiksi.

Kaikilla kasvissyöjillä on tietynlainen mikrobiomi suolistossa. Mikrobiomin baketeerikanta rikkoo selluloosaa ja kuituja.... rasvoiksi ja proteiineksi. Ihmiseltä tälläinen bakteerikanta puuttuu. Kasvissyöjillä on pitkä ja suuri umpisuoli, ihmisillä pieni ja lyhyt, kuten kaikilla lihansyöjillä.

 
Viimeksi muokattu:
Kiitos tiedosta. Mihin tämä liittyy?
Sulla on lyhyt muisti. Ite viittasit leijonan ruokavalioon. Mikään ei liity mihinkään, ellei itse niin halua. Ja kaikki liittyy kaikkeen, jos itse niin haluaa. Näin ne nettikeskustelut toimivat. Otetaan murunen sieltä täältä ja yhdistellään niistä itselle sopiva cocktail. Joku toinen näkee murujen sijasta kokonaisuuksia. Leijonan ruokavalio on yks pikku murunen, eikä sillä ole hevon helvetin tekemistä ihmisen terveellisen ruiokavalion kanssa.
 
Sulla on lyhyt muisti. Ite viittasit leijonan ruokavalioon. Mikään ei liity mihinkään, ellei itse niin halua. Ja kaikki liittyy kaikkeen, jos itse niin haluaa. Näin ne nettikeskustelut toimivat. Otetaan murunen sieltä täältä ja yhdistellään niistä itselle sopiva cocktail. Joku toinen näkee murujen sijasta kokonaisuuksia. Leijonan ruokavalio on yks pikku murunen, eikä sillä ole hevon helvetin tekemistä ihmisen terveellisen ruiokavalion kanssa.
Leijona syö lajinomaista ruokaa. Norsu myös. Samoin miekkavalaat. Ihminen on kuitenkin se yksi, joka pystyy syömaan ihan kaikkea ihan tuosta vaan ja se ei näy missään.
Vedit siis leijonan eliniän mukaan siitä, että kun se syö pelkkää lihaa. Tulee siitä kylläiseksi ja lopettaa sen seurauksena syömisen. Aikamoinen verbaaliakrobaattinen temppu.
 

Statistiikka

Viestiketjut
254 200
Viestejä
4 417 633
Jäsenet
73 328
Uusin jäsen
quusamoapple

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom