Varoitus "carnivore" dieetistä

Tila
Keskustelu on suljettu.
Kuten jo itsekin olet lukenut, asiasta on tiedeyhteisössä jo konsensus. Se ongelma mikä maallikoilla on tämänkaltaisessa asiassa, puuttuu kokonaiskuva. Jo aloituspostauksen linkissä, uutisessa mainittu: asiantuntijoiden mukaan kovista rasvoista saatavan pahan LDL-kolesterolin ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä on kiistaton yhteys. Asia on varmistettu lukuisissa tutkimuksissa, taitaa olla jo tuhansia tähän mennessä.

Ja vielä tuosta mainitsemastani kokonaiskuvasta, myöskin aloituspostauksesta: – Nollatuloksia tulee muutaman kerran vuodessa. Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi.

Kolesteroli on kyllä niin tutkittu asia ettei se jätä - tutkitun tiedon perusteella mutta myös terveysalan ammattilaisten kokemusten mukaan - enää mitään arvailujen varaan. Se että cherrypickataan joku tutkimus joka näyttääkin ettei LDL- kolesteroli pienessä kontrolliryhmässä tietyn aikaikkunan sisällä nosta suonten ahtaumariskiä, ei ole kokonaiskuva. Jokaista tämänkaltaista tutkimusta kohden tulee lukuisia tutkimuksia jotka kertovat aivan muuta.

Kokonaiskuvaan kuuluvat ne kaikki aiheesta tehdyt luotettavat tutkimukset. Sekin pitää huomioida että kansanterveydellisesti on erittäin epävastuullista, ehkä jopa vaarallista alkaa levittämään tarinaa kuinka muutaman nollatuloksen saaneen tutkimuksen perusteella koko tutkimuskenttä olisikin väärässä. Puhutaan kuitenkin vuosikymmenien aikajanalla tehdyistä todella monista tutkimuksista.
Tämä alkaa kyllä jo tuntumaan siltä, että trollaat ihan tahallaan. Olen kyllä mielestäni perustellut oman näkökannan aika perusteellisesti ja laittanut niiden tueksi paljon tutkimuksia, niin silti kehtaat vaittää, että LDL-kolesteroolin ja sydän- ja verisuonitautien kohdalla vallitsee konsensus. Ei pidä paikkansa.

Mikäli uusia tutkimuksia joka viikko tulee kymmeniä, niin laita tähän alkuun vaikka 2, tai sanotaan, että 1 riittää, mikä ei ole jostain vanhasta aineistosta keivettu epidemiologinen tutkimus. Uskon että, toimitat, kun olet jo niin monta väitettä esittänyt, etkä ole yhtään niitä tukevia tutkimuksia toimitanut, vaikka olen niitä monta kertaa pyytänyt. Eli lyhyesti, jokin muu tekijä tai niiden yhdistelmä saa LDL-kolesterolin tarttumaan valtimoiden seinämiin.

EDIT: Sanotaan se nyt vielä kerran. Perusterveelle ihmiselle, siis sellaiselle, joka ei tupakoi, ei juo alkoholia, jolla ei ole insuleeniresistenssiä tai korkeaa verenpainetta, eikä ylipainoa LDL-kolesterooli on edelleen riskitekijä, mutta se ei ole se syypää siihen ahtaumaan valtimoissa. Näitä muuttujia et voi epidemiologisilla tutkimuksilla nollata.


"If high TC was the major cause of CVD, people with high TC should have a higher risk of dying from CVD. The hypothesis that high TC causes CVD was introduced in the 1960s by the authors of the Framingham Heart Study. However, in their 30-year follow-up study published in 1987 [Citation7], the authors reported that ‘For each 1 mg/dl drop in TC per year, there was an eleven percent increase in coronary and total mortality’."

"If high total cholesterol (TC) causes atherosclerosis, people with high TC should have more atherosclerosis than people with low TC. In 1936, Landé and Sperry found that corrected for age, unselected people with low TC were just as atherosclerotic as people with high TC [Citation4]. Since then, their seminal observation has been confirmed in at least a dozen studies [Citation5]."

Sivistä itseäsi vaikka videon muodossa:





Ja jos oikein kiinnostaa, niin katso tämä keskustelu:

Minusta näyttää oikeastaan enemmänkin siltä, mitä tulee kovien LDL- rasvojen vaikutuksesta terveyteen, joillekin siitä on muodostunut ns. uskon asia, joka on vain todella outoa.
En olisi paremmin voinut sanoa.
 
Viimeksi muokattu:
@Kansanparantaja

Kuitu ja kuolevuus. Näillä näppäimillä sanoisin, että parempi ottaa kuitua kuin olla ilman, jos otettu kuitu ei aiheuta ongelmia. Jos joku juttu on itselle ongelmallinen niin se toki pois ruokavaliosta.

Association between dietary fiber and lower risk of all-cause mortality: a meta-analysis of cohort studies​

There was a 10% reduction in risk for per each 10-g/day increase in fiber intake (relative risk = 0.90; 95% confidence interval: 0.86, 0.94; I(2) = 77.2%). The combined estimate was robust across subgroup and sensitivity analyses. No publication bias was detected. A higher dietary fiber intake was associated with a reduced risk of death. These findings suggest that fiber intake may offer a potential public health benefit in reducing all-cause mortality.


Kuidusta lisää. Syövät, sydän&verisuonisairaudet

----

Jätän vänkäämisen tähän. Jokainen elää niin kuin tykkää. imho. carnivore parhaimmillaan eliminaatiodieettinä lyhytaikaisesti. Sen jälkeen ruokavaliota yksi ainesosa kerrallaan monipuolisemmaksi. Jos joku lisätty ruoka-aine on ongelmallinen niin se pois ruokavaliosta. Helppo toteuttaa eliminaatio kun lisää asioita takaisin yksi kerrallaan.
 
@Kansanparantaja

Kuitu ja kuolevuus. Näillä näppäimillä sanoisin, että parempi ottaa kuitua kuin olla ilman, jos otettu kuitu ei aiheuta ongelmia. Jos joku juttu on itselle ongelmallinen niin se toki pois ruokavaliosta.



Kuidusta lisää. Syövät, sydän&verisuonisairaudet

----

Jätän vänkäämisen tähän. Jokainen elää niin kuin tykkää. imho. carnivore parhaimmillaan eliminaatiodieettinä lyhytaikaisesti. Sen jälkeen ruokavaliota yksi ainesosa kerrallaan monipuolisemmaksi. Jos joku lisätty ruoka-aine on ongelmallinen niin se pois ruokavaliosta. Helppo toteuttaa eliminaatio kun lisää asioita takaisin yksi kerrallaan.
En nyt jaksaisi kuulostaa taas siltä että jankkaan, mutta

"Although in vitro and in vivo experiments have suggested that dietary fiber might have beneficial effects on health, results on the association between fiber intake and all-cause mortality in epidemiologic studies have been inconsistent. Therefore, we conducted a meta-analysis of prospective cohort studies to quantitatively assess this association."

Eli tehdään isompi tutkimus, missä saadaan sekalaisista tutkimuksista varma vastaus.

Sitten taas seuraavassa tutkimuksessa:
"It is a well-known fact that dietary fiber is recognized as one of the essential components of a healthy diet."

Jos on olemassa sellainen määrä kuin 'essential fibre of a healty diet', niin mikä on se määrä mikä sitä pitää syödä?

"When comparing persons with dietary fiber intakes in the top tertile with persons whose intakes were in the bottom tertile, we found a statistically significant inverse association between fiber intake and all-cause mortality, with an overall relative risk of 0.84 (95% confidence interval: 0.80, 0.87; I(2) = 41.2%). "

Tämän täytyy siis johtua siitä, että kuitu on se mikä pitää sinut terveenä (jäätelö ja hukkumiskuolemat). Ei suinkaan se, että ihmiset jotka syövät kuitua elävät muutenkin terveellisemmin. On tuossa sentään jaettu porukkaa alaryhmiin, mutta niistä ei ole mainintaa, niin en osaa siihen ottaa kantaa. Tämän tutkimuksen lopputulos on mielestäni se, että ne kuidunsyönti korreloi terveyden kanssa, mutta ei takaa syy-yhteyttä.

Relative Risk on tuossakin aivan olematon, tilastollisesti kuitenkin merkittavä, noiden eniten kuitua syövän ja vähinten syövien välillä. Eli jos sinulla on todennäköisyys seuraavan 10 vuoden aikana sairastua syöpään 1%, niin tuo riskitekijä nostaa sen todennäköisyyden peräti 1,16%:iin. Tai siis oikeastaan toisinpäin, laskee sen 0,86%:iin. Hurjaa. Näissä tutkimuksissa ei koskaan puhuta absoluuttisista, vaan suhteellisista riskitekijöistä.

Esimerkiksi epidemiologiasia tutkimuksia missä on seurattu tupakointia, tuo RR = 15-30 riippuen tutkimuksesta. Tuollaisella korrelaatiolla voi jo sanoa, että tupakoimalla saa todennäköisemmin keuhkovyövän.


Jos videomuodossa oleva esitys kiinnostaa, niin katso pätkä. Tässä siis käydään läpi kuitujen "tarpeellisuus" ja tiedettä niiden taustalla. Tiedeosuus alkaa kohdasta 11:50 ->
Tuo tiedeosuus kannattaa kaikilla katsoa läpi, niin saa käsityksen millaista se epidemiologinen tutkimustyö on. Samat lainalaisuudet pätee esim sydän- ja verisuonitautien epidemiologisiin tutkimuksiin.



Kuten videollakin sanotaan, jos Relative Risk on alle tuplat, eli alle 2, on sen jälkeen melkein mahdotonta osoittaa syy-seuraussuhdetta. Mitäs tämä RR olikaan niissä LDL tutkimuksissa?
 
Viimeksi muokattu:
Onko tässä lihansyönti-keskustelussa/tutkimuksessa otettu huomioon, mitä se karja syö, eli onko se ruoholla, tai rehulla syötetyn liha erilaista? Itse olen törmännyt väitteeseen, että se on iso osa miten se lopputuote vaikuttaa ihmiseen. Tämä luomu-aspekti on ainakin omaan silmään iso osa koko lihansyönnin terveellisyyttä, siis väitettyä sellaista. Sama kuin kasvatettu kala vrt. viljelty kala.

Eli onko se kaikki liha saman-arvoista? Nyt ei mitään eettistä kulmaa haeta, vaan ravinnon eri puolia.
 
Onko tässä lihansyönti-keskustelussa/tutkimuksessa otettu huomioon, mitä se karja syö, eli onko se ruoholla, tai rehulla syötetyn liha erilaista? Itse olen törmännyt väitteeseen, että se on iso osa miten se lopputuote vaikuttaa ihmiseen. Tämä luomu-aspekti on ainakin omaan silmään iso osa koko lihansyönnin terveellisyyttä, siis väitettyä sellaista. Sama kuin kasvatettu kala vrt. viljelty kala.

Eli onko se kaikki liha saman-arvoista? Nyt ei mitään eettistä kulmaa haeta, vaan ravinnon eri puolia.
Olet mitä syöt pätee kaikkiin eläimiin, myös ihmiseen. Rehulla ja viljoilla kasvatettu liha on esim. lehmillä rasvahappokoostumukseltaan erilainen. Rehukarja lihoo ja tuottaa rasvaisemman lihan. Samoin tapahtuu ihmiselle, jos ruokavalio koostuu pääosin hiilihydraateista. Kaikki hiilihydraatit metabolisoituvat ihmisen ruuansulatuselimistössä glukoosiksi ja ylimääräiset, mitä ei saada esim. liikunnalla kulutettua, varastoidaan rasvaksi.

Myös kanamunan keltuainen ja munaa suojaava kuori, on erilainen riippuen ravinnosta, mitä kanat syövät. Kaikilla eläimillä pitäisi syödä sitä optimaalista lajinomaista ruokaa, myös ihmisen.

 
Olet mitä syöt pätee kaikkiin eläimiin, myös ihmiseen. Rehulla ja viljoilla kasvatettu liha on esim. lehmillä rasvahappokoostumukseltaan erilainen. Rehukarja lihoo ja tuottaa rasvaisemman lihan. Samoin tapahtuu ihmiselle, jos ruokavalio koostuu pääosin hiilihydraateista. Kaikki hiilihydraatit metabolisoituvat ihmisen ruuansulatuselimistössä glukoosiksi ja ylimääräiset, mitä ei saada esim. liikunnalla kulutettua, varastoidaan rasvaksi.

Myös kanamunan keltuainen ja munaa suojaava kuori, on erilainen riippuen ravinnosta, mitä kanat syövät. Kaikilla eläimillä pitäisi syödä sitä optimaalista lajinomaista ruokaa, myös ihmisen.

Ihminen lihoo kun se syö enemmän kuin kuluttaa, on energian lähde sitte hiilihydraatti, rasva, proteiini tai alkoholi. Samalla tavalla ”ylimääräinen” ravintorasva varastoituu energiaksi. Tiedätkö muuten kumman konvertoinnissa varastorasvaksi kuluu vähemmän energiaa: hiilihydraatin vai rasvan? Kyllä, rasvan.
 
Älä viitsi trollata. Kyseisellä Harvardin tohtorilla on aika paljon kovemmat meriitit kuin sinulla tai monella muulla täällä. On opiskelemassa toista tohtorin tutkintoaan. Mutta tämähän on vanhaa tietoa meille kaikille, jotka ovat seuranneet kolesterolikeskustelua. Kananmunien kolesterolia nostattavalla vaikutuksella peloittelu oli sitä 70-80 lukujen juttuja eikä yhdessäkään tutkimuksessa ole tätä osoitettu. Todellinen ravintopommi joka antaa kaikki tarvittavat ravinteet eikä nostata kolesterolia. Parasta superfoodia.

Dr Norwitz has a PhD in human brain metabolism from the University of Oxford and is completing his medical doctorate at Harvard University.
”Kaikki te” olette samalla tasolla kuin flat-eartherit, koronadenialistit ja muut hörhöt. Todellisuudessa ette tiedä mistään mitään.

Se, että yksi lääkisopiskelija tekee jonkun ihmiskokeen ei todista mitään. On niitä muitakin huomionhakuisia ”lääkäreitä” ollut vuosien aikana pilvin pimein ja ihan täällä Suomessakin.
 
Olet mitä syöt pätee kaikkiin eläimiin, myös ihmiseen. Rehulla ja viljoilla kasvatettu liha on esim. lehmillä rasvahappokoostumukseltaan erilainen. Rehukarja lihoo ja tuottaa rasvaisemman lihan. Samoin tapahtuu ihmiselle, jos ruokavalio koostuu pääosin hiilihydraateista. Kaikki hiilihydraatit metabolisoituvat ihmisen ruuansulatuselimistössä glukoosiksi ja ylimääräiset, mitä ei saada esim. liikunnalla kulutettua, varastoidaan rasvaksi.

Myös kanamunan keltuainen ja munaa suojaava kuori, on erilainen riippuen ravinnosta, mitä kanat syövät. Kaikilla eläimillä pitäisi syödä sitä optimaalista lajinomaista ruokaa, myös ihmisen.

Jos lehmä on laiduntanut ulkona, lihasta saa myös kasvikunnan ravintoaineita. Rehu/teholihaa jos syö pelkästään, kannattanee täydentää kasviksilla niiltä osin. Tietty muitakin syitä syödä ainakin hedelmiä.
 
Ihminen lihoo kun se syö enemmän kuin kuluttaa, on energian lähde sitte hiilihydraatti, rasva, proteiini tai alkoholi. Samalla tavalla ”ylimääräinen” ravintorasva varastoituu energiaksi. Tiedätkö muuten kumman konvertoinnissa varastorasvaksi kuluu vähemmän energiaa: hiilihydraatin vai rasvan? Kyllä, rasvan.
Lihaa ja rasvaa ja käytännössä mahdotonta syödä niin paljoa että lihoo. Ihmisellä on sappirakko, mikä erittää sappea, jota valmistuu vain tietty määrä vuorokaudessa. Sappineste on se, mikä saa rasvan imeytymään. Mikäli rasvaa syö enemmän, kuin mitä sappinestettä on sitä imeyttämään, tulee kaikki peräpäästä ns räjähtävänä ripulina pihalle.
Kyllä. Rasvan konvertoinnissa varastorasvaksi kuluu vähemmän energiaa, mutta: The Body's Fuel Sources

"Fats provides a concentrated source of energy—Fat provides more than twice the potential energy that protein and carbohydrate do (9 calories per gram of fat versus 4 calories per gram of carbohydrate or protein)"

"Unlike your glycogen stores, which are limited, body fat is a virtually unlimited source of energy for athletes. Even those who are lean and mean have enough fat stored in muscle fibers and fat cells to supply up to 100,000 calories—enough for over 100 hours of marathon running!"



Ja mitäs ne sokerit tekivätkään kehossa:


"High sugar intake has long been recognized as a potential environmental risk factor for increased incidence of many non-communicable diseases, including obesity, cardiovascular disease, metabolic syndrome, and type 2 diabetes (T2D)"

Kaikki, siis aivan kaikki sulavat hiilihydraatit metabolosoituvat kehossa glukoosiksi. Keho ei pysty erottamaana sitä kovasti parjattua "lisättyä sokeria".
Hiilihydraatit aka sokerit aiheuttavat siis matala-aseteisen tulehdusksen. Mitä tamä tulehdus tekee. No se "rikkoo" niiden kovan paineen alla olevien verisuonien sienät. Tämän jälkeen LDL-tulee korjaamaan vauriot ja tästä syytetään LDL-kolesteroolia.


Vaikka en näille epidemiologisille tutkimukselli paljoa painoarvia annakaan, niin vertaa näitä RR suhteita vaikka siihen LDL-kolesteroolin ja sydän- ja verisuonitautien yhdistämiseen käytettyihin tutkimuksiin.
After additional adjustment for sociodemographic, behavioral, and clinical characteristics, HRs were 1.00 (reference), 1.07 (1.02-1.12), 1.18 (1.06-1.31), 1.38 (1.11-1.70), and 2.03 (1.26-3.27; P = .004), respectively. Adjusted HRs were 1.30 (95% CI, 1.09-1.55) and 2.75 (1.40-5.42; P = .004)

Silti edelleen LDL-kolesterooli on se syypää. Johtuuko tämä siitä, että tuohon löytyy maailman eniten myyty lääke, niin jokainen voi miettiä sitä itsekseen.
 
Viimeksi muokattu:
”Kaikki te” olette samalla tasolla kuin flat-eartherit, koronadenialistit ja muut hörhöt. Todellisuudessa ette tiedä mistään mitään.

Se, että yksi lääkisopiskelija tekee jonkun ihmiskokeen ei todista mitään. On niitä muitakin huomionhakuisia ”lääkäreitä” ollut vuosien aikana pilvin pimein ja ihan täällä Suomessakin.
Älä viitsi trollata, jos et asiasta tiedä enempää. Katso vaikka googlella, mitä kaikkea tuo ko. nuori mies on ehtinyt tekemään. Esim mukana tässä tutkimuksessa:

 
Hiilareiden puuttuminen ravinnosta (lopulta ketoosi) aiheuttaa stressitilan elimistölle. Mites täällä hiilareita välttävien stressimarkkerit jaksaa?
 
Hiilareiden puuttuminen ravinnosta (lopulta ketoosi) aiheuttaa stressitilan elimistölle. Mites täällä hiilareita välttävien stressimarkkerit jaksaa?
Lähde?

Minun vastine:

During very low carbohydrate intake, the regulated and controlled production of ketone bodies causes a harmless physiological state known as dietary ketosis. Ketone bodies flow from the liver to extra-hepatic tissues (e.g., brain) for use as a fuel; this spares glucose metabolism via a mechanism similar to the sparing of glucose by oxidation of fatty acids as an alternative fuel. In comparison with glucose, the ketone bodies are actually a very good respiratory fuel. Indeed, there is no clear requirement for dietary carbohydrates for human adults.
 
Lähde?

Minun vastine:

During very low carbohydrate intake, the regulated and controlled production of ketone bodies causes a harmless physiological state known as dietary ketosis. Ketone bodies flow from the liver to extra-hepatic tissues (e.g., brain) for use as a fuel; this spares glucose metabolism via a mechanism similar to the sparing of glucose by oxidation of fatty acids as an alternative fuel. In comparison with glucose, the ketone bodies are actually a very good respiratory fuel. Indeed, there is no clear requirement for dietary carbohydrates for human adults.
Ennenkuin puhutaan lähteistä niin harjoitetaan hieman omaa ajattelua. Miksi ihmiselle on evoluutiossa rakentunut palkitsemisjärjestelmä hiilarien saannille? Tähän monet sokerin vastustajat vetoaa - sokeri toimii kuin huume.

E: Tässä lähteessä ei esiintynyt sana stress, joten jätin lukematta.

En ole sanomassa että ketoosista ei saisi energiaa, vaan että se on toissijainen (ei tehokkain) tapa tuottaa glukoosia polttoainetta mm. aivoille.
 
Viimeksi muokattu:
Ennenkuin puhutaan lähteistä niin harjoitetaan hieman omaa ajattelua. Miksi ihmiselle on evoluutiossa rakentunut palkitsemisjärjestelmä hiilarien saannille? Tähän monet sokerin vastustajat vetoaa - sokeri toimii kuin huume.

E: Tässä lähteessä ei esiintynyt sana stress, joten jätin lukematta.

En ole sanomassa että ketoosista ei saisi energiaa, vaan että se on toissijainen (ei paras) tapa tuottaa glukoosia mm. aivoille.
Kaikki kehon itse valmistamat, oli ne sitten hormoneja tai tässä tapauksessa glukoosia on aina parempia, kuin ravinnon tai piikin kautta hankittuna


Ketoonit on hyväksi aivoille:
 
Ennenkuin puhutaan lähteistä niin harjoitetaan hieman omaa ajattelua. Miksi ihmiselle on evoluutiossa rakentunut palkitsemisjärjestelmä hiilarien saannille? Tähän monet sokerin vastustajat vetoaa - sokeri toimii kuin huume.
Yksi selittävä tekijä voi olla se, että hiilihydraattien saatavuus oli aikanaan rajallista ja niiden kanssa on kaikkein nopeinta ja helpointa tankata ns. vararavintoa (ts. rasvaa) satokauden lopussa, mitä keho sitten käyttää ketoosissa kun hiilihydraatteja ei ole syystä tai toisesta saatavana. Ongelmaksi se on muodostunut lähinnä nyt, kun puhdistetun sokerin saatavuus on ylenpalttista ympäri vuoden ja sitä tungetaan ruokaketjussa lähestulkoon kaikkialle.
 
Yksi selittävä tekijä voi olla se, että hiilihydraattien saatavuus oli aikanaan rajallista ja niiden kanssa on kaikkein nopeinta ja helpointa tankata ns. vararavintoa (ts. rasvaa) satokauden lopussa, mitä keho sitten käyttää ketoosissa kun hiilihydraatteja ei ole syystä tai toisesta saatavana. Ongelmaksi se on muodostunut lähinnä nyt, kun puhdistetun sokerin saatavuus on ylenpalttista ympäri vuoden ja sitä tungetaan ruokaketjussa lähestulkoon kaikkialle.
Se on juurikin tämä. Googlella voi katsoa, esim millainen banaani, kurkku tai vaikkapa omena on ollut ennen kuin ihminen sitä alkoi jalostamaan.
Esim. omena on kasvanut vain pienilla alueilla Kazakstanin alueilla. Sieltä se on levynnyt ihmisen aikaan saannoksena ympäri maailman ja siitäkin on jalostamalla saatu aikaan nykyaikainen omena.

Tässä esim. banaani:

Maanviljelys alkoi tuossa noin 10 000 vuotta sitten, se on hyvin lyhyt aika ihmisen kehityksessa. Meidän keho on tuossa ajassa jonkin verran oppinut sietämään paremmin hiilihydraatteja. Tästä on hyvänä esimerkkinä Austraalian aborginaalit, jotka niitä eivät hyvin siedä. Aborginaalit todella sairaita verrattuna muihin Australialaisiin juurikin siksi, että heidän ravintonsa on aina aikaisemmin ollut vähä-hiilihydraattista ja jotka nyt syövät tätä länsimaista diettiä, missä reilusti yli puolet on hiilaireita ja lisättyä sokeria.


"Since all the carbohydrate came from plant foods, the traditional AA diet would have been relatively low in carbohydrate (especially starch) but high in dietary fibre in comparison with current recommendations. Over half the carbohydrate could have been in the form of sugars derived from fruit and honey. The low glycaemic index of their carbohydrate foods, however, would generate a relatively low demand for insulin secretion and this characteristic may have protected AA from a genetic predisposition to insulin resistance and its consequences (non-insulin-dependent diabetes mellitus, coronary heart disease, obesity). The dietary pattern and active lifestyle of recent hunter-gatherers such as AA may be a reference standard for modem human nutrition and a model for defence against diseases of affluence."


"In 2018, the burden of disease among Aboriginal and Torres Strait Islander (First Nations) people was 2.3 times that of non-Indigenous Australians."
 
Viimeksi muokattu:
Ihminen lihoo kun se syö enemmän kuin kuluttaa, on energian lähde sitte hiilihydraatti, rasva, proteiini tai alkoholi.

Kyllä. Mutta rasva ja proteiini aiheuttavat paljon suuremman kylläisyyden tunteen kuin hiilihydraatit, joten sillä, mitä syö on, huomattava vaikutus siihen, syökö enemmän vai vähemmän kuin kuluttaa.
 
Jokaista ihmisen isommaksi jalostamaa hedelmää kohden löytyy luonnosta ainakin kaksi villiä isoa ja mehukasta hedelmää. Ja kannattaa muistaa miksi hedelmät yleensä haluavat olla herkullisia hiilarilähteitä.
 
Kaikki kehon itse valmistamat, oli ne sitten hormoneja tai tässä tapauksessa glukoosia on aina parempia, kuin ravinnon tai piikin kautta hankittuna


Ketoonit on hyväksi aivoille:

Tässähän sanotaan heti alussa tärkein:

Under normal physiological conditions the brain primarily utilizes glucose for ATP generation. However, in situations where glucose is sparse, e.g., during prolonged fasting, ketone bodies become an important energy source for the brain
 
Tässähän sanotaan heti alussa tärkein:

Under normal physiological conditions the brain primarily utilizes glucose for ATP generation. However, in situations where glucose is sparse, e.g., during prolonged fasting, ketone bodies become an important energy source for the brain

Kansanparantajan väite johon vastasit oli huuhaata, mutta tuo lause ei ota kantaa siihen, mikä on aivoille itselleen paras energianlähde.

Glukoosin käyttö aivoille (ketoaineiden sijaan) verensokerin ollessa normaalitasolla on muun kropan kannalta hyvin järkevää, koska tällä vähennetään sitä, paljonko maksan pitää vekslailla edestakaisin eri aineita (että "ylimääräistä" hiilaria ei tarvi muuttaa niin paljoa rasvaksi), ja lisäksi säästetään aminohappoja.

Itse näkisin ketoosin olevan enemmän olevan ongelma munuaisten, ei aivojen kannalta.
 
Kansanparantajan väite johon vastasit oli huuhaata, mutta tuo lause ei ota kantaa siihen, mikä on aivoille itselleen paras energianlähde.

Glukoosin käyttö aivoille (ketoaineiden sijaan) verensokerin ollessa normaalitasolla on muun kropan kannalta hyvin järkevää, koska tällä vähennetään sitä, paljonko maksan pitää vekslailla edestakaisin eri aineita (että "ylimääräistä" hiilaria ei tarvi muuttaa niin paljoa rasvaksi), ja lisäksi säästetään aminohappoja.

Itse näkisin ketoosin olevan enemmän olevan ongelma munuaisten, ei aivojen kannalta.

Kyllä mulle tämä "normal physiological conditions" tarkoittaa parasta tilannetta. Maksan tärkein tehtävä on nimenomaan tuottaa energiaa aivoille.
 
Jokaista ihmisen isommaksi jalostamaa hedelmää kohden löytyy luonnosta ainakin kaksi villiä isoa ja mehukasta hedelmää. Ja kannattaa muistaa miksi hedelmät yleensä haluavat olla herkullisia hiilarilähteitä.
Voinet varmaan laittaa esimerkin, mitä ihminen ei ole jalostanut?
 
Kyllä mulle tämä "normal physiological conditions" tarkoittaa parasta tilannetta. Maksan tärkein tehtävä on nimenomaan tuottaa energiaa aivoille.

Ei, sekoitat korrelaation ja kausaliteetin.

Se, että aivot normaalisti käyttävät glukoosia voi olla useita mahdollista syytä, esim.

1) glukoosi on parempi energianlähde aivoille (sinun väitteesi)
2) veren liiallisesta glukoosista pitää päästä eroon ja käyttää se ensin, ja aivot pystyvät sitä käyttämään, joten laitetaan aivot käyttämään sitä
3) ketoaineiden käyttö johtaa aminohappojen tuhlaamiseen, ja kroppa haluaa niitä säästellä (sekä sen takia, että ne ovat tärkeitä että sen takia että niiden palamisesta syntyvien kuona-aineiden poistaminen elimistöstä rasittaa munuaisia)

Tuo tieteellisen paperin lause ei ei ota kantaa, mikä näistä on syy siihen, että aivot normaalisti käyttävät glokoosia, joten tuo lause ei toimi perusteluna väitteelle, että "glokoosi on paras energianlähde aivoille".

Vain jos pystytään poissulkemaan kaikki mahdolliset muut syyt glukoosin käytölle, voidaan pelkätään tuosta tehdä päätelmä, että sitä käytetään koska se on aivoille itselleen paras energianlähde.


Kansanparantaja esitti virheellisen pelkkään mutuun perustuvan väitteen, mutta sinun debunkkauksesi sille taas perustui logiikkavirheeseen.
 
Tässähän sanotaan heti alussa tärkein:

Under normal physiological conditions the brain primarily utilizes glucose for ATP generation. However, in situations where glucose is sparse, e.g., during prolonged fasting, ketone bodies become an important energy source for the brain
Kyllä. Mikäli ravinnosta saadaan hiilihydraatteja jotka keho metabolisoi glukoosiksi käytetään niitä. Mikäli hiilihydraatteja ei ole tekee glukogeneesi ne.
Tyypilliseen tapaan otit sen rusinan pullasta, kun vähän edempänä sanotaan:

"Most clinical studies examining the neuroprotective role of ketone bodies have been conducted in patients with Alzheimer’s disease, where brain imaging studies support the notion of enhancing brain energy metabolism with ketones. "
 
Mikä oli tämä väite?

Tämä

kansanparantaja sanoi:
Kaikki kehon itse valmistamat, oli ne sitten hormoneja tai tässä tapauksessa glukoosia on aina parempia, kuin ravinnon tai piikin kautta hankittuna

Ja suurin osa siitä veren glukoosista on myös kehon itsensä muista pitkäketjuisimmista hiilareista glukoosiksi hajoittamaa, joten tässä "glokoosin pitää olla huonompaa koska se tulee ulkoisesta ravinnosta mutta ketoaineet kroppa tekee itse joten niiden pitää olla parempaa" on tästäkin syystä täysin rikkinäistä logiikkaa.
 
Tämä



Ja suurin osa siitä veren glukoosista on myös kehon itsensä muista pitkäketjuisimmista hiilareista glukoosiksi hajoittamaa, joten tässä "glokoosin pitää olla huonompaa koska se tulee ulkoisesta ravinnosta mutta ketoaineet kroppa tekee itse joten niiden pitää olla parempaa" on tästäkin syystä täysin rikkinäistä logiikkaa.
Ilmaisin itseni ehkä hieman epäselvästi myönnettäköön. Tässä siis haettiin takaa sitä, että glukoosi, minkä keho itse valmistaa on parempaa siksi, että samaan aikaan keho tuotaa keto-aineita, mitkä maksa valmistaa, kuten asetaattia ja beta-hydroksibutyraattia. Näitä pystyy aivot suoraan käytämään myös energiaksi. Glukoosia tehdään gluconeogeneesillä vain sen verran mitä esim. aivot ja kivekset tarvitsevat. Näitä ketoaineita ei valmisteta, jos syödään hiilihydraattipainoisesti.

 
Viimeksi muokattu:
Kyllä. Mikäli ravinnosta saadaan hiilihydraatteja jotka keho metabolisoi glukoosiksi käytetään niitä. Mikäli hiilihydraatteja ei ole tekee glukogeneesi ne.
Tyypilliseen tapaan otit sen rusinan pullasta, kun vähän edempänä sanotaan:

"Most clinical studies examining the neuroprotective role of ketone bodies have been conducted in patients with Alzheimer’s disease, where brain imaging studies support the notion of enhancing brain energy metabolism with ketones. "

Olen tuolla aiemmin sanonut että sairauksista toipumiseen karnivoredieetti voi olla hyödyllinen. Mutta jos en mainitse erikseen, puhun aina terveistä tapauksista. En lähtisi vetämään mitään johtopäätöksiä tuosta boldaamastasi.
 
Ei, sekoitat korrelaation ja kausaliteetin.

Se, että aivot normaalisti käyttävät glukoosia voi olla useita mahdollista syytä, esim.

1) glukoosi on parempi energianlähde aivoille (sinun väitteesi)
2) veren liiallisesta glukoosista pitää päästä eroon ja käyttää se ensin, ja aivot pystyvät sitä käyttämään, joten laitetaan aivot käyttämään sitä
3) ketoaineiden käyttö johtaa aminohappojen tuhlaamiseen, ja kroppa haluaa niitä säästellä (sekä sen takia, että ne ovat tärkeitä että sen takia että niiden palamisesta syntyvien kuona-aineiden poistaminen elimistöstä rasittaa munuaisia)

Tuo tieteellisen paperin lause ei ei ota kantaa, mikä näistä on syy siihen, että aivot normaalisti käyttävät glokoosia, joten tuo lause ei toimi perusteluna väitteelle, että "glokoosi on paras energianlähde aivoille".

Vain jos pystytään poissulkemaan kaikki mahdolliset muut syyt glukoosin käytölle, voidaan pelkätään tuosta tehdä päätelmä, että sitä käytetään koska se on aivoille itselleen paras energianlähde.


Kansanparantaja esitti virheellisen pelkkään mutuun perustuvan väitteen, mutta sinun debunkkauksesi sille taas perustui logiikkavirheeseen.
Mä perustan oman väitteeni mm. siihen että hormonit kääntyvät epäedulliseen suuntaan vähillä hiilareilla. Eli kuten sanoin, aiheuttaa stressitilan. Stressitila on elimistön tapa ohjata oikean ravinnon pariin. Tässä nyt hyvän tavan vuoksi ensimmäinen hakutulos netistä


Tännekin linkattu Paul Saladino on esitellyt hyvää materiaalia juutuubivideoissaan, kannattaa tutustua.
 
Eihän näitä ole vaikea hakea

En löytänyt listalta yhtään hedelmää, mikä olisi luonnonvarainen. Kaikki listalla on viljeltyjä. Viljely on jalostamista.

Haen siis tällä takaa sitä, että todella monet hedelmät ja kasvit ovat olleet vielä 10 000 vuotta sitten todella paikallisia ja niitä ei todellakaan ole ollut saatavilla ympäri maapallon. Lisäksi ne olivat kausiluonteisia.

Spoilereissa Zea (plant) - Wikipedia
Alkuperäinen
main-qimg-7c88ba79c5e1d28c40b1ba59e8acd625-pjlq.jpg

Viljelemällä jalostettu
main-qimg-c41da9c4f1793db0e8cc74867bb8aef3-lq.jpg


Huomaatko eron?
 
Viimeksi muokattu:
Mä perustan oman väitteeni mm. siihen että hormonit kääntyvät epäedulliseen suuntaan vähillä hiilareilla. Eli kuten sanoin, aiheuttaa stressitilan. Stressitila on elimistön tapa ohjata oikean ravinnon pariin. Tässä nyt hyvän tavan vuoksi ensimmäinen hakutulos netistä


Tännekin linkattu Paul Saladino on esitellyt hyvää materiaalia juutuubivideoissaan, kannattaa tutustua.
Rasvaa pitää saada. Ei pelkästään proteiinia. Vähärasvainen keto laskee esim. testosteronitasoja ja voi todellakin nostaa kortisoliarvoja. Rasvaa pitää syödä, ja paljon. Nimenmaan niitä eläinperäisiä rasvoja.

 
Rasvaa pitää saada. Ei pelkästään proteiinia. Vähärasvainen keto laskee esim. testosteronitasoja ja voi todellakin nostaa kortisoliarvoja. Rasvaa pitää syödä, ja paljon. Nimenmaan niitä eläinperäisiä rasvoja.

Missään tuossa tutkimuksessa ei mainittu että rasvojen pitää olla nimenomaisesti verisuonia tukkivaa, huonoa eläinperäistä LDL- rasvaa. Meta- tutkimus, muutes, ja kontrolliryhmä oli pieni (206) ja tutkimuksessakin sanotaan että katsauksen tulosten vahvistamiseksi tarvitaan suuria satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, ennen kuin voidaan antaa käytännön suosituksia. Täysin rasvaton ruokavalio tuskin on kovinkaan hyvä vaihtoehto, mutta kovat rasvat kannattaa katsoa minimiin, koskien myös eläinperäisiä rasvoja. Ei tämä niin vaikeaa ole.

Kun kovat rasvat tukkivat verisuonistoa kohta ei ole ongelmana enää pelkästään hormonituotanto vaan miehillä erektio-ongelmat myöskin. Tutkimukset osoittavat että esim. välimerellinen ruokavalio vähentää tämänkaltaisia ongelmia. Eli vain vähän lihaa ja huonoja rasvoja, reilusti kasviskunnan tuotteita ja kalaa.

Toinen juttu tuossa sun neuvossa, että olevinaan pitäisi vetää reilusti eläinperäisiä rasvoja, tämä lisää rasvamaksan ja maksakirroosin riskiä. Rasvamaksa muodostuu mikäli syö rasvaa toistuvasti eksessiivisiä määriä, kertyy sitä myös maksaan ja tämä toimii maksakirroosin esiasteena ja pahimmillaan siis johtaa maksakirroosiin. Eli vanha uskomus siitä että lähinnä alkoholi aiheuttaa maksakirroosia, on väärä. Rasva tekee myös samaa, ja lopulta koko kropan kyky käsitellä rasvaa voi romuttua joka johtaa korkeisiin veren rasvapitoisuuksiin.
 
En löytänyt listalta yhtään hedelmää, mikä olisi luonnonvarainen. Kaikki listalla on viljeltyjä. Viljely on jalostamista.

Haen siis tällä takaa sitä, että todella monet hedelmät ja kasvit ovat olleet vielä 10 000 vuotta sitten todella paikallisia ja niitä ei todellakaan ole ollut saatavilla ympäri maapallon. Lisäksi ne olivat kausiluonteisia.

Spoilereissa Zea (plant) - Wikipedia
Alkuperäinen
main-qimg-7c88ba79c5e1d28c40b1ba59e8acd625-pjlq.jpg

Viljelemällä jalostettu
main-qimg-c41da9c4f1793db0e8cc74867bb8aef3-lq.jpg


Huomaatko eron?
Ai sä tarkistit nuo 98 hedelmää joistain muista lähteistä?

Ja viljely ei tarkoita automaattisesti jalostamista.
 
Rasvaa pitää saada. Ei pelkästään proteiinia. Vähärasvainen keto laskee esim. testosteronitasoja ja voi todellakin nostaa kortisoliarvoja. Rasvaa pitää syödä, ja paljon. Nimenmaan niitä eläinperäisiä rasvoja.

Samaa mieltä siitä että eläinrasvoja kannattaa olla ruokavaliossa.
 
Missään tuossa tutkimuksessa ei mainittu että rasvojen pitää olla nimenomaisesti verisuonia tukkivaa, huonoa eläinperäistä LDL- rasvaa. Meta- tutkimus, muutes, ja kontrolliryhmä oli pieni (206) ja tutkimuksessakin sanotaan että katsauksen tulosten vahvistamiseksi tarvitaan suuria satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, ennen kuin voidaan antaa käytännön suosituksia. Täysin rasvaton ruokavalio tuskin on kovinkaan hyvä vaihtoehto, mutta kovat rasvat kannattaa katsoa minimiin, koskien myös eläinperäisiä rasvoja. Ei tämä niin vaikeaa ole.

Kun kovat rasvat tukkivat verisuonistoa kohta ei ole ongelmana enää pelkästään hormonituotanto vaan miehillä erektio-ongelmat myöskin. Tutkimukset osoittavat että esim. välimerellinen ruokavalio vähentää tämänkaltaisia ongelmia. Eli vain vähän lihaa ja huonoja rasvoja, reilusti kasviskunnan tuotteita ja kalaa.

Toinen juttu tuossa sun neuvossa, että olevinaan pitäisi vetää reilusti eläinperäisiä rasvoja, tämä lisää rasvamaksan ja maksakirroosin riskiä. Rasvamaksa muodostuu mikäli syö rasvaa toistuvasti eksessiivisiä määriä, kertyy sitä myös maksaan ja tämä toimii maksakirroosin esiasteena ja pahimmillaan siis johtaa maksakirroosiin. Eli vanha uskomus siitä että lähinnä alkoholi aiheuttaa maksakirroosia, on väärä. Rasva tekee myös samaa, ja lopulta koko kropan kyky käsitellä rasvaa voi romuttua joka johtaa korkeisiin veren rasvapitoisuuksiin.
Et ilmeisesti vieläkään ole löytänyt sitä yhtä (1) tutkimusta, missä osoitetaan LDL-kolesteroolin ja sydän- ja verisuonitautien syy-yhteys? Olen tässä jo pari päivää sitä odottanut.

Lue vaikka ensiksi viesti #259 missä kerron hiilihydraattien yhteydestä sydän- ja verisuonitauteihin. Moninkertainen riskitekijä epidemiologisten tutkimusten perustella verrattuna korkeaan LDL-kolesterooliin. Lisäksi kouluta itseäsi katsomalla kolesteroolista kertovat videot viestiässä #251, etenkin tuo paneelikeskusteli kannattaa kuunnella/katsoa. Tosin luotto siihen, että teet näin, on aika lähellä 0. Perustuen siihen, miten olet esittänyt väitteitä, etkä ole tuonut niiden tueksi yhtään mitään konkreettista.

Edelleenkään ne kovat rasvat eivät tuki niitä verisuonia, ne kohottaa joillain ihmisillä kolesteroolia, mutta perusterveissä ihmisissä se ei haittaa mitään. Hiilihydraatit aka sokerit pitävät elimistössä yllä matala-asteista tulehdusta, joka rikkoo valtimoiden seinämiä. LDL-toimii paikkana. Tämän johdosta esim. ohitusleikkauksessa jalasta otettu verisuoni, mihin normaalisti ei plakkia muodostu, alkaa keräämään plakkia, kun se siirretään lähemmäs sydäntä.


Liiallinen hiilihydraattien syöminen johtaa pitkässä juoksussa diabetekseen. Se taas sitten voi johtaa siihen, että henkilöltä joudutaan amputoimaan raajoja. Huomaatko yhteyden? Sokerit aka hiilihydraatit vaurioittavat verisuonia.


EDIT: jos vielä enemmän kiinnostusta löytyy niin tutustu Gary Fettke:n tapaukseen. Dr Gary Fettke - Low-Carb Practitioners Directory
 
Viimeksi muokattu:
Viljellyt hedelmät jalostettuja? No sitten pitää varmaan metsästää lihansakin luonnosta eikä karjatiloilta. Tää keskustelu saa aina vaan koomisempia piirteitä.
 
Viljellyt hedelmät jalostettuja? No sitten pitää varmaan metsästää lihansakin luonnosta eikä karjatiloilta. Tää keskustelu saa aina vaan koomisempia piirteitä.
Koko ajan niitä jalostetaan, että saadaan parempi tuotto sadosta. Huonosti tuottavat puut ja pensaat kaadetaan ja laitetaan uutta tilalle. Mitäs tuo on, jos ei jalostusta? Tämä tekee niistä alttiita erilaisille taudeille.

Worldwide there are hundreds of varieties of bananas, including many that are much more flavorful than the Cavendish
 
Viimeksi muokattu:
Koko ajan niitä jalostetaan, että saadaan parempi tuotto sadosta. Huonosti tuottavat puut ja pensaat kaadetaan ja laitetaan uutta tilalle. Mitäs tuo on, jos ei jalostusta? Tämä tekee niistä alttiita erilaisille taudeille.

Worldwide there are hundreds of varieties of bananas, including many that are much more flavorful than the Cavendish
Missasit pointin. Millä ne lehmät on ruokittu? Jollain, että niistä tulee läskejä, että ihmisillä on enemmän syötävää?
 
Missasit pointin. Millä ne lehmät on ruokittu? Jollain, että niistä tulee läskejä, että ihmisillä on enemmän syötävää?
Viljalla/rehulla jos lihaan halutaan enemmän rasvaa. Ruoholla, jos halutaan vähemmän läskiä ja parempi rasvahappokoostumus.

”In fact, meat contains almost every nutrient that you need to survive (6Trusted Source).”
 
En löytänyt listalta yhtään hedelmää, mikä olisi luonnonvarainen. Kaikki listalla on viljeltyjä. Viljely on jalostamista.

Haen siis tällä takaa sitä, että todella monet hedelmät ja kasvit ovat olleet vielä 10 000 vuotta sitten todella paikallisia ja niitä ei todellakaan ole ollut saatavilla ympäri maapallon. Lisäksi ne olivat kausiluonteisia.

Spoilereissa Zea (plant) - Wikipedia
Alkuperäinen
main-qimg-7c88ba79c5e1d28c40b1ba59e8acd625-pjlq.jpg

Viljelemällä jalostettu
main-qimg-c41da9c4f1793db0e8cc74867bb8aef3-lq.jpg


Huomaatko eron?
Siellä missä ihminen on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi, on todennäköisesti ollut hedelmiä ympäri vuoden. Lähes kaikilla nykyisillä tutuilla hedelmillä on alkujuurensa, mistä jalostus on aloitettu, silloin kun jalostusta on tehty. Omena, banaani, ananas, mango, papaija esim. Toki ovat olleet pienempiä ja enemmän siemeniä, mutta samat hiilarit niistäkin on saanut.
 
Siellä missä ihminen on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi, on todennäköisesti ollut hedelmiä ympäri vuoden. Lähes kaikilla nykyisillä tutuilla hedelmillä on alkujuurensa, mistä jalostus on aloitettu, silloin kun jalostusta on tehty. Omena, banaani, ananas, mango, papaija esim. Toki ovat olleet pienempiä ja enemmän siemeniä, mutta samat hiilarit niistäkin on saanut.
Hedelmat ja kasvikset yms. ovat vielä reilu 10 000 vuotta sitten olleet hyvin paikallisia. Yhtäkään niistä ei ole ollut saatavilla ympäri maapallon. Päiväntasaajan seudulla varmasti oli enemmän hedelmiä yms. tarjoilla kuin pohjoisella pallonpuoliskolla. Tuoslta listalta esimerkkinä mango: Mango - Wikipedia on peräisin Myanmarin, Bangladesihn ja Pohjois-Intian alueelta. Ei sitä ole pohjois-amerikassa tai euroopassa syöty.
Lisäksi hedelmät ovat ns. kausiluonteisia eli samaa lajia ei ole ympäri vuoden saatavilla, kuten hyvin tiedät. Lisäksi tuohon aikaan ei ollut jääkappeja, pakasteita tai kellareita, missä näitä olisi voinut säilöä. Kuivaaminen oli ainut tapa.
Otetaan huomioon, että kooltaan hedelmat huomattavasti nykyisiä pienempiä, ei hiilihyraattien osuus ravinnossa ole ollut kovin merkittävä.

Tästä voi lukea, miten paljon sitä lihaa ja sitä ns. pahaa rasvaa on ihmisten ruokavalioon kuulunut, kun oltiin vielä ns. perusterveitä. Reilu 100 vuotta sitten sydän ja verisuonitaudit oli harvojen sairaus.

"The first clinical description of coronary thrombosis came in 1912, and an authoritative textbook in 1915, Diseases of the Arteries including Angina Pectoris, makes no mention at all of coronary thrombosis."
"A food budget published in the New York Tribune in 1851 allots two pounds of meat per day for a family of five. Even slaves at the turn of the 18th century were allocated an average of 150 pounds of meat a year."
"About 175 pounds of meat per person per year—compared to the roughly 100 pounds of meat per year that an average adult American eats today. And of that 100 pounds of meat, about half is poultry—chicken and turkey—whereas until the mid-20th century, chicken was considered a luxury meat, on the menu only for special occasions (chickens were valued mainly for their eggs)."
"Ironically—or perhaps tellingly—the heart disease “epidemic” began after a period of exceptionally reduced meat eating. The publication of The Jungle, Upton Sinclair’s fictionalized exposé of the meatpacking industry, caused meat sales in the United States to fall by half in 1906, and they did not revive for another 20 years."
"In other words, meat eating went down just before coronary disease took off. Fat intake did rise during those years, from 1909 to 1961, when heart attacks surged, but this 12 percent increase in fat consumption was not due to a rise in animal fat. It was instead owing to an increase in the supply of vegetable oils, which had recently been invented."



Taitaa olla muinaisen Egyptin aikakaudelta, kun muistaakseni löytyy jotain merkintöjä sydän- ja verisuonitaudeista. Mitäs tuolla alueella silloin syötiin... noh helkkaristi viljelystä siellä ainakin oli.
EDIT: muistin oikein

Pienenä loppukevennyksenä voisi heittää, että kaikki luolamaalaukset esittävät eläimiä, tai metsästystä. En muista, että olisin törmännyt yhteenkään luolamaalaukseen, mikä esittää salaattia :btooth:. Niin tärkeitä ne eläimet ja metsästys oli sen ajan ihmiselle.
 
Viimeksi muokattu:
Hedelmat ja kasvikset yms. ovat vielä reilu 10 000 vuotta sitten olleet hyvin paikallisia. Yhtäkään niistä ei ole ollut saatavilla ympäri maapallon. Päiväntasaajan seudulla varmasti oli enemmän hedelmiä yms. tarjoilla kuin pohjoisella pallonpuoliskolla. Tuoslta listalta esimerkkinä mango: Mango - Wikipedia on peräisin Myanmarin, Bangladesihn ja Pohjois-Intian alueelta. Ei sitä ole pohjois-amerikassa tai euroopassa syöty.
Lisäksi hedelmät ovat ns. kausiluonteisia eli samaa lajia ei ole ympäri vuoden saatavilla, kuten hyvin tiedät. Lisäksi tuohon aikaan ei ollut jääkappeja, pakasteita tai kellareita, missä näitä olisi voinut säilöä. Kuivaaminen oli ainut tapa.
Otetaan huomioon, että kooltaan hedelmat huomattavasti nykyisiä pienempiä, ei hiilihyraattien osuus ravinnossa ole ollut kovin merkittävä.

Tästä voi lukea, miten paljon sitä lihaa ja sitä ns. pahaa rasvaa on ihmisten ruokavalioon kuulunut, kun oltiin vielä ns. perusterveitä. Reilu 100 vuotta sitten sydän ja verisuonitaudit oli harvojen sairaus.

"The first clinical description of coronary thrombosis came in 1912, and an authoritative textbook in 1915, Diseases of the Arteries including Angina Pectoris, makes no mention at all of coronary thrombosis."
"A food budget published in the New York Tribune in 1851 allots two pounds of meat per day for a family of five. Even slaves at the turn of the 18th century were allocated an average of 150 pounds of meat a year."
"About 175 pounds of meat per person per year—compared to the roughly 100 pounds of meat per year that an average adult American eats today. And of that 100 pounds of meat, about half is poultry—chicken and turkey—whereas until the mid-20th century, chicken was considered a luxury meat, on the menu only for special occasions (chickens were valued mainly for their eggs)."
"Ironically—or perhaps tellingly—the heart disease “epidemic” began after a period of exceptionally reduced meat eating. The publication of The Jungle, Upton Sinclair’s fictionalized exposé of the meatpacking industry, caused meat sales in the United States to fall by half in 1906, and they did not revive for another 20 years."
"In other words, meat eating went down just before coronary disease took off. Fat intake did rise during those years, from 1909 to 1961, when heart attacks surged, but this 12 percent increase in fat consumption was not due to a rise in animal fat. It was instead owing to an increase in the supply of vegetable oils, which had recently been invented."



Taitaa olla muinaisen Egyptin aikakaudelta, kun muistaakseni löytyy jotain merkintöjä sydän- ja verisuonitaudeista. Mitäs tuolla alueella silloin syötiin... noh helkkaristi viljelystä siellä ainakin oli.
EDIT: muistin oikein

Pienenä loppukevennyksenä voisi heittää, että kaikki luolamaalaukset esittävät eläimiä, tai metsästystä. En muista, että olisin törmännyt yhteenkään luolamaalaukseen, mikä esittää salaattia :btooth:. Niin tärkeitä ne eläimet ja metsästys oli sen ajan ihmiselle.
Ihminen ei kehittynyt 10000 vuotta sitten. Mä en ole missään väittänyt että lihaa ei olisi syöty, tai että siitä olisi haittaa. Itse syön paljonkin lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita.
Et muuten vielä kommentoinut sitä että elimistö on kehittynyt palkitsemaan hiilareiden saannin.
 
Tästä voi lukea, miten paljon sitä lihaa ja sitä ns. pahaa rasvaa on ihmisten ruokavalioon kuulunut, kun oltiin vielä ns. perusterveitä. Reilu 100 vuotta sitten sydän ja verisuonitaudit oli harvojen sairaus.
Paskakirjailijan ja eläinperäisten tuotteiden teollisuuden lobbarin juttu. Täällä ilmeisesti kaikki netin kirjoitukset menee lähteestä. Olisiko Aku Ankkaa seuraavaksi?
 
Hiilarit ovat tehokkainta energiaa, rasva ja proteiini on rakennusainetta. Rasva myös edistää ruoansulatusta.
 
Paskakirjailijan ja eläinperäisten tuotteiden teollisuuden lobbarin juttu. Täällä ilmeisesti kaikki netin kirjoitukset menee lähteestä. Olisiko Aku Ankkaa seuraavaksi?
Kiitos taas kerran onelineristä. Seuraavaksi joku lähde, missä kerrotaan, että lihaa ei syöty noin paljoa.
Katso tuo video alemmassa viestissä. 2:30 - 4:10 Kai sinulta pari minuuttia löytyy aikaa?

EDIT: Kai suhtaudut samalla kriittisyydellä lääketeollisuuden lobbaamiin tutkimuksiin?
 
Viimeksi muokattu:
Ihminen ei kehittynyt 10000 vuotta sitten. Mä en ole missään väittänyt että lihaa ei olisi syöty, tai että siitä olisi haittaa. Itse syön paljonkin lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita.
Et muuten vielä kommentoinut sitä että elimistö on kehittynyt palkitsemaan hiilareiden saanni
Veit sanat suustani. Todellakin ihminen on kehittynyt ja samalla ihmisen ruuansulatusjärjestelmäkin pitkän ajan kuluessa. Koskaan ennen hiilihydraatteja ei ole syöty niin paljon kuin niitä nykyään syödään. Sen näkee jo katukuvassakin.
Ihminen on tuossa reilussa 10 000 vuodessa oppinut sietämään hiilareita, mutta ei se edelleenkään ole se optimaalinen ruokavalio

Hiilareilla on kerratty sitä rasvaa huonoja aikoja varten. Niitä on tietenkin syöty aina kun mahdollista. Määrät olleet kuitenkin huomattavasti pienempiä, kuin mitä nykyään. Eikä niitä ole saanut samalla tavalla kuin nyt niitä saa marketeista.
Jos hiilarit ovat niin erinomainen energianlähde, niin miksi niitä ei keho pysty varastoimaan, vaan ne käytetään ensimmäisenä pois?

 
Viimeksi muokattu:
Veit sanat suustani. Todellakin ihminen on kehittynyt ja samalla ihmisen ruuansulatusjärjestelmäkin pitkän ajan kuluessa. Koskaan ennen hiilihydraatteja ei ole syöty niin paljon kuin niitä nykyään syödään. Sen näkee jo katukuvassakin.
Ihminen on tuossa reilussa 10 000 vuodessa oppinut sietämään hiilareita, mutta ei se edelleenkään ole se optimaalinen ruokavalio

Hiilareilla on kerratty sitä rasvaa huonoja aikoja varten. Niitä on tietenkin syöty aina kun mahdollista. Määrät olleet kuitenkin huomattavasti pienempiä, kuin mitä nykyään. Eikä niitä ole saanut samalla tavalla kuin nyt niitä saa marketeista.


No sovitaan että ollaan eri mieltä hiilareista.
 
Aika väsyttävää yhden miehen tuuttaamista (saarnaamista) koko ketjun täydeltä. Voisiko antaa vähän hengitystilaa muillekin?

Lisäksi tämä kansanmatkasaarnaaja postaa uudestaan ja uudestaan samaa linkkiä yhteen tutkimukseen (Ravnskov ym. 2018). Ko. tutkimus ei kuitenkaan rohkeasta otsikoinnistaan huolimatta riittänyt kumoamaan vallitsevaa ymmärrystä LDL:n ja sydäntautien syy-yhteydestä. Kyseisen tutkimuksen puutteita ja luotettavuutta on käyty läpi eri tahoilla, esim. tässä on yleistajuisesti avattu aihetta.

Ruokavalioiden ja ravintoaineiden vaikutus terveyteen on villiä tutkimuskenttää. Melkein minkä tahansa tueksi löytää useampiakin tutkimuksia. Kaikenlaiseen "valtakäsitystä mullistavaan" kannattaa suhtautua skeptisyydellä, koska usein nämä saarnaajat ovat tiedonhankinnassaan ajautuneet vahvistusharhan itseään voimistavaan luuppiin. Tietoa on hyvä kerätä rauhassa erilaisista lähteistä pitkän ajan kuluessa.

Luultavasti kuitenkin ruokavalioista hössöttäminen on ylipäänsä kokoaan suurempi aihe. Ihminen taitaa pärjäillä suht hyvin yllättävänkin monen tyyppisellä ruokavaliolla.

Se on kuitenkin fakta, että jos kaikki maapallon asukkaat yritettäisiin ruokkia eläinkunnan tuotteilla, niin siihen tämä pallo ei vain yksinkertaisesti riitä. Se on sitten jokaisen eettisesti pohdittava, että harjoittaako tästä huolimatta liharuokavaliota kun siihen on itsellä mahdollisuus.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Statistiikka

Viestiketjuista
261 179
Viestejä
4 531 185
Jäsenet
74 771
Uusin jäsen
Salaliittoteoreetikko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom