@Kansanparantaja Väitit että LDL lukemiesi nousu johtui hiilihydraattien jättämisestä pois.
Tässä on kuitenkin tutkittu 2353 osallistujalla,
ja tulos on että 1 % tyydyttynyttä rasvaa kaloreista korvaus 1% hiilihydraateilla vähentää LDL:ää n. 1.3/39 mmol/l,
kun taas korvaus tyydyttymättömillä rasvoilla vähentää n. 2/39 mmol/l. Siis lähes puolet enemmän.
Tämäkään ei kyllä riitä selittämään että oma LDL lukemasi nousi 2.8 -> 8.2.
(Itse asiassa uskon, jollei toisin todisteta että vaikutus ei ole vain plus/miinus laskua, vaan myös suhtellisesti, tyyliin että nelinkertaista tyydyttynyt rasva niin LDL jotain kaksinkertaistuu.)
Quantitative Effects of Dietary Fats and Carbohydrates on LDL Cholesterol
A systematic review and meta-regression analysis published last year identified and evaluated 84 randomized controlled trials including 2353 participants that studied the effect of dietary fats on LDL cholesterol, triglycerides, and high-density lipoprotein (HDL) cholesterol. The results were expressed as the amount of change in these lipids caused by a decrease in saturated fats of 1% of total daily calories and a 1% increase in polyunsaturated fat, monounsaturated fat, or carbohydrates. Polyunsaturated fat lowered LDL cholesterol by 2.1 mg/dL, monounsaturated fat by 1.6 mg/dL, and carbohydrates by 1.3 mg/dL (
Figure 5, left). Replacing saturated with polyunsaturated fat is the most effective of these exchanges because the change from saturated to polyunsaturated fat combines a reduction in a LDL cholesterol–raising fat, saturated fat, with an increase in a LDL cholesterol–lowering fat, polyunsaturated fat. The independent effect of polyunsaturated fat is demonstrated by comparing it with carbohydrates: Replacing carbohydrates with polyunsaturated fat, 1% of daily energy, lowers LDL cholesterol by 0.9 mg/dL. The reductions in total or LDL cholesterol after diet change correlate well with the extent of reductions in CVD.
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/cir.0000000000000510