Oluen paneminen itse

Mikäs näillä seteillä oli mahdollisimman helppo konsti buustata olutta? Ostaa jotain eri tiivistettä näistä erikoisliikkeistä? Ja sitten sille joku erikoishiiva? Entäs spaymaltaat?

Hiiva:
Tuo ei ole ihmehiiva. Se on vaan maailman käytetyin hiiva ja sen pitäisi tuottaa neutraali makuelämys. Eli tuota ostamalla ja käyttämällä hiivan ei pitäisi maistua, mutta se ei myöskään tuota vaikka Saisonin mausteista sivumakua tai vehnäoluen banaanisia estereitä. Se on neutraali ja ei pitäisi maistua lopputuotteessa.
Tosin, jos tuota käyttelee kovin kuumassa, voi tulla niitä sivumakuja ja ainoa hiiva, joka oikeastaan tykkääkin kuumasta, on Kveik. Sitä kaikkeen, jota tehdään 25-30C. Jos Cooper'sin oluthiivalla teet 25-30C, siihen tulee omituisia sivumakuja, se on varmaa.
Ja saman firman S-04 sopii brittiläisille oluille.

--

Lutra Kveik taitaa olla poikien puheiden mukaan se ihmehiiva. Huoneenlämmössä tai kuumemmassa tulee puhdasta ja hyvää olutta nopeasti, ilman sivumakuja ja ongelmia. Tämä näkyy hiivan hinnassa. Ja sitä ei ole varastossa kuin Mallaspuodissa. Omat kokeilut vielä tulossa, mutta näin huhutaan.

Sen mitä minä ymmärsin niin ostetaan esim tuota cooperin lageria tms mutta korvataan sokeri spraymaltaalla(DME) tai Nestemäisellä Mallasuutteella(LME). Sit jos halutaan niin kuivahumaloidaan käymisen loppuvaiheella eli heitetään sekaan pellettejä muuten sama proseduuri kuin olitkin tehnyt. Tällä ite aattelin mennä ja kokeilla. Kokeneemmat kertoo varmasti luotettavammin ja tarkemmin kuinka toimia...

Juuri näin. Se DME tai LME on ihan samaa tavaraa, kun tulisi mäskäämällä, mutta kuivattuna/tiivistettynä siirapiksi.

Ne pelletit voi myös laittaa humalasukkaan:
Etuna on, että vähemmän muhjua pohjalla, mutta siinä se. Jos on hanallinen astia, tämä lienee jees.

Näin päästään mahdollisimman lähelle oikeaa olutta.

--

Lapolta voi varmistaa, mutta niillä on kittejä, joissa käsittääkseni on kaikki mukana, esim:

Jos noiden spraymaltaiden hinta nousee korkeaksi.

--

Ja hedelmäisiä, trooppisia makuja saa kuivahumaloimalla..

--

Nämä tehdään kai Virossa ja itse tykkään näistä:
Lisäksi tämä on 9€ ja käy varmaan kaikkien noiden uutteiden kanssa:
(ainoa haittapuoli on, että voi tulla vähän vaaleampaa, mutta älkää tuomitko värin perusteella)
Eiku Amber on 8.98€ ja menee punaisiin oluisiin kuin nyrkki silmään:

Eli tuolta vapaavalintainen olut ja hiivan voi korvata toisella, jos huoneenlämmössä tekee. US-05 toimii kaikkeen, mutta jos lageria haluaa lager-hiivalla huoneenlämmössä, niin voi myös koettaa Lallemand Diamond tai W34/70. Ei kyllä kesällä. Kesällä pistä US-05 ja talvella, jos teet lager/pils niin toinen noista em. hiivoista ja siellä varastossa, jossa on vähän kylmempää.

--

Mangrove Jack'siä ja Coopersia olen myös tehnyt. Cooper'sissa en tykkää niiden omista hiivoista, mutta purkista tulee tasalaatuinen aika mauton (siis ei erotu maultaan) olut. Mangrove Jack's on enemmän hit 'n miss ja sieltä on tullut hyviä oluita (Juicy Session IPA oli hedelmäinen ja maistuva :p) , mutta kaadoin gluteenittoman oluen viemäriin.. Toki tein sen panimosokerilla, mutta tämä sen takia, että panimosokerissa ei ole gluteenia.
Myöskin niillä on Dubbelia ja luostariolutta, joka kannattaa panna niiden omalla hiivalla, koska vaatii ravinteita, koska on korkeat prosentit. Ja dubbeliin laitoin 250g spraymallasta ja 250g kandisokeria, niin tuli kunnon belgialainen häröolut (ei tehty pelkästään viljasta, sokeri rikkoo reinheitsgebotia).


--

Kesä on pahin aika tehdä olutta, kun olut käy nopeammin lämpimässä ja tuottaa sivumakuja hiivasta riippuen.
 
Ja laitetaan selkeyden vuoksi tähän, kun tuosta tuli jo pitkä viesti.

Kirkastus:

Keitä vesi. Kaada kuppiin. Odota, että veden lämpötila on 60C. Pistä teelusikka liivatetta sekaan ja sekoita. Kaada vierteeseen käymisen jälkeen tai kuivahumaloinnin jälkeen. Älä sekoita ainakaan loiskuen, se hapettaa oluen ja olut kärsii. Parempi ehkä, että et sekoita. Se kyllä parissa päivässä sekoittuu itse. 2-3 päivän päästä on kirkasta olutta.

Kaada vierteeseen käymisen jälkeen tai kuivahumaloinnin jälkeen. Älä sekoita. 2-3 päivän päästä on kirkasta olutta. Tässä hinta kova, mutta ei tarvitse tehdä mitään.

Kirkastus vähentää hiivaa, kun se menee muhjuun pohjalle, mutta niitä jää vielä tarpeeksi, että pullokäyminen tuottaa hiilihapot. Siinä voi mennä hetkeä kauemmin.

Ravinteet:

Tämä oli viiniosastolla jostain syystä. Olut-osastolla sitten kilon pakkaus :D

Se on mauton ravinnesuola, eli halvin hiivaravinne. Tarvitset sitä, jos aiot tehdä vahvaa olutta, eli yli kaupan vahvuista. Tai teet hirveän kylmässä. Uutekiteissä yleensä on pussissa mukana, mutta jos et käytä sitä paketin hiivaa.. Puhdasta DAP:ia, eli käy olueen ja viiniin ja on se halvin vaihtoehto.

Varmaan tämä olisi optimi:
Siinä on varmasti osa tuota samaa ravinnesuolaa, mutta muita järkeviä ravinteita olueen.

Näitä olisi hyvä olla varalla. Näitä ei tarvitse joka erään pistää, mutta kun tekee yli 1.050 olutta tai tekee alle 18C, niin vähän tuollaista ei ole haitaksi. Ne myös nopeuttavat vähän käymistä ja jos jostain syystä käyminen pysähtyy, niin silloin kannattaa nostaa lämpöä ja lisätä ravintoa hiivalle.

Ja jos haluat tarkan markan Pirkka-niksin: Hiiva on myös kannibaali, ja syö kuollutta hiivaa. Sitä saa ostettua Servomyces-pakkauksissa. Mutta jos ei käytä niitä Cooper'sin omia hiivoja, niin keitä ne, jolloin ne kuolevat ja jätä uuden hiivan syötäväksi.

Minulla on 2½ vuoden aikana mennyt yksi pussi ravinnesuolaa ja monta pientä pussia muita ravinteita. Mutta niitä menee starttereihin pääasiassa, kun nopeuttavat hiivan lisääntymistä.
 
Viimeksi muokattu:
@hsalonen läiskäyttikin kunnon setit kehiin, kiitos siitä, varmasti tulee olemaan apua jatkossa.

Mutta mitkä olisivat edullisimmat ja helpoimmat muutokset kun tällä hetkellä omistan perus hanattoman 30l käymissammion, ja lappoan sieltä letkulla kamaa pulloihin. Ja tiivisteenä käyttänyt Coopers Lageria ohjeen mukaan ja kilo panimosokeria.

Pullot, letkut ja työkalut olen puhdistanut/desinfioinut Mellkon semmoisella pienellä valkoiseella DESINFIOINTIAINE nimisellä tökötillä niin, että olen täyttänyt käymissaavin vedellä ja lisännyt ohjeen mukaisen määrän desinfiointi ainetta. Sitten siinä pessyt pullot yksi kerrallaan ja antanut aineen hetken vaikuttaa ja sitten huuhtelu. Sen jälkeen olen välttänyt koskemasta pullonsuuhun tai korkkiin. Samassa desinfiointilitkussa myös letkut ja muut työkalut. Sitten isolla kattilalla vettä kiehumaan n.5l ja kun se on kiehumassa niin olut-uute liuotetaan veteen. Sitten kaadetaan pönttöön ja lisään panimosokerin. Jos käytän kidesokeria niin liuotan sen ensin kiehuvaan veteen. Sitten lisään sammioon kylmää vettä kunnes vesi on paketin suosittelema lämpötila eli olikon 23-25 astetta. Hiiva joukkoon ja toisella desinfioidulla kasarilla sekoitan hiivan vierteeseen ja samalla "hapetan" viesteen kaatelemalla ja lorottelemalla.
Sitten kansi kiinni ja vesilukko kiinni ja huonneen lämmössä (n.20-21c) käyttäminen kunnes pulputus loppuu ja vielä päivä pari sen jälkeen pöntössä. Sitten pullojen pohjalle sokeria (viimeksi käytin niitä carbonaattoreita mutta normisokerikin käy) ja lorotellaan olut pulloihin niin että kaulaan jää hiukan ilmatilaa. Sitten korkki tiiviisti kiinni ja pullo heilutus että ei vuoda mistään.
Sitten pullot jälkikäy samaisessa huoneenlämmössä sen parisen viikkoa josta siirrän se varastoon jossa n.15-21c riippuen ulkolämpötilasta. Varastossa ei ole omaa lämmitystä mutta on eristetty ja tilassa on mm. lämminvesivaraaja. Sieltä sitten haen aina pullon pari jääkaappiin ja annan olla sielä vuorokauden tai kaksi ennen nauttimista.

Eli äärimmäisen basiceilla setillä menneään ja minulla ei siis ole mahdollisuutta esimerkiksi säädellä käymislämpötilaa vaan huoneenlämmöllä mentävä. Samoin samoin jälkikäymiselle ja kypsyttämiselle ei ole muita vaihtoehtoja kuin huoneenlämpö tai tuo varasto jossa lämpötila riippuu ihan ulkolämpötilasta. Yleensä siellä on hiukan viileämpää kuin huoneenlämpö.

Mikäs näillä seteillä oli mahdollisimman helppo konsti buustata olutta? Ostaa jotain eri tiivistettä näistä erikoisliikkeistä? Ja sitten sille joku erikoishiiva? Entäs spaymaltaat?

Helpoin tapa on hommata
1. Isompi kattila 20-30 litraa
2. Mäskipussi jossa mäskäät maltaat joko kaikki tai osan jonka laittaa uutteen sekaan
3. Humala sukkia joilla kuivahumaloit
4. Panimosokeria jota laitat pulloon
5. Pullotustikku ja lappo joilla pullottaa
6. Hapensyöjäkorkkeja joita laitat pulloihin
Etkä missään nimessä ravista pulloja ennen kuin jälkikäyminen on ohi. Pulloja ravistamalla sekoitat happea oluen sekaan ja se huonontaa laatua humaloiduissa oluissa.

Tässä linkki vanhan viestiin jossa teen olutta 20 litran kattilalla.
 
Toi pullojen ravistelu tai ravistelemattomuus on vähän sellanen homma, että se happi kyllä sinne oluen sekaan jokatapauksessa sekoittuu eikä ne hapensyöjäkorkitkaan mitään ihmeitä tee, niin se on sit vähän tuurista kiinni, et miten nopeesti hiiva reagoi tohon saatuun happeen ja paljonko se happi kerkee tuhojaan tekemään. Todellisuus on se, että pullottamalla humaloituja oluita happi on jossain määrin ongelma niin kauan kunnes siirtyy hiilarivehkeisiin ja saa huuhdeltuun pulloon pullottaa mielellään valmiiksi hapotetun oluen vastapaineella ja korkittaa vaahtokukalle, joten en tollasena ämpäri ja lappo tasoisena kotipanijana liikaa stressaisi tota happiasiaa, kun prosessissa on varmasti monta muutakin epätehokkuutta.

Sen verran voin kyllä kotipanijoille suositella, että ottaa noi humalat ja kunnon hiivat ja star sanit yms perustarvikkeet haltuun vaikka uutteista tekisikin ja kokeilee mäskäystä jollain isommalla kattilalla tai ihan vaan ostaa toisen käymisämpärin, missä kuumalla vedellä mäskäilee mäskäyspussin kanssa.
 
Toi pullojen ravistelu tai ravistelemattomuus on vähän sellanen homma, että se happi kyllä sinne oluen sekaan jokatapauksessa sekoittuu eikä ne hapensyöjäkorkitkaan mitään ihmeitä tee, niin se on sit vähän tuurista kiinni, et miten nopeesti hiiva reagoi tohon saatuun happeen ja paljonko se happi kerkee tuhojaan tekemään. Todellisuus on se, että pullottamalla humaloituja oluita happi on jossain määrin ongelma niin kauan kunnes siirtyy hiilarivehkeisiin ja saa huuhdeltuun pulloon pullottaa mielellään valmiiksi hapotetun oluen vastapaineella ja korkittaa vaahtokukalle, joten en tollasena ämpäri ja lappo tasoisena kotipanijana liikaa stressaisi tota happiasiaa, kun prosessissa on varmasti monta muutakin epätehokkuutta.

Sen verran voin kyllä kotipanijoille suositella, että ottaa noi humalat ja kunnon hiivat ja star sanit yms perustarvikkeet haltuun vaikka uutteista tekisikin ja kokeilee mäskäystä jollain isommalla kattilalla tai ihan vaan ostaa toisen käymisämpärin, missä kuumalla vedellä mäskäilee mäskäyspussin kanssa.
Tämänkin videon perusteella ravistelulla on väliä.



Paras tapa parantaa laatua on välttää hapettumista käymisen jälkeen.
 
Toi pullojen ravistelu tai ravistelemattomuus on vähän sellanen homma, että se happi kyllä sinne oluen sekaan jokatapauksessa sekoittuu eikä ne hapensyöjäkorkitkaan mitään ihmeitä tee, niin se on sit vähän tuurista kiinni, et miten nopeesti hiiva reagoi tohon saatuun happeen ja paljonko se happi kerkee tuhojaan tekemään. Todellisuus on se, että pullottamalla humaloituja oluita happi on jossain määrin ongelma niin kauan kunnes siirtyy hiilarivehkeisiin ja saa huuhdeltuun pulloon pullottaa mielellään valmiiksi hapotetun oluen vastapaineella ja korkittaa vaahtokukalle, joten en tollasena ämpäri ja lappo tasoisena kotipanijana liikaa stressaisi tota happiasiaa, kun prosessissa on varmasti monta muutakin epätehokkuutta.

Sen verran voin kyllä kotipanijoille suositella, että ottaa noi humalat ja kunnon hiivat ja star sanit yms perustarvikkeet haltuun vaikka uutteista tekisikin ja kokeilee mäskäystä jollain isommalla kattilalla tai ihan vaan ostaa toisen käymisämpärin, missä kuumalla vedellä mäskäilee mäskäyspussin kanssa.
heh, parinkymmenen vuoden tauon jälkeen on tullut taas tehtyä olutta ja Cooppersin maku hiukan muuttui kun mäskäsi sokerit maltaista, lisäsi extra HUMALIA, käytti poistomyynnistä haalittuja hiivoja ja sitten pisti porisemaan paineistettuun astiaan (pullotin 19 litran kegiin, lolz)

Kyllä uutteista saa ihan juotavaa perusolutta valkoisella sokerilla, peruskäymis astialla ja mukavuutta lisää jos löytää omalle taloudelle sopivan "tarjoilu" systeemin (kegit on kivoja), mutta pesuaineista ei kannata tinkiä eli pari sumutinpulloa ja sopivat ISOT purkit pesuaineita.

Tuosta pussimäskäämisestä... en tiedä onko se vähemmän tuskallista isolla lämpötila kontrolloidulla kattilalla kun itse totesin kuudennen satsin jälkeen että 400 - 600 euron mäskäys kattila on iso helpotus... ei sitä kannata autotalliin pölyyntymään ostaa, ;-).

Pitää vaan etsiä näitä "olut porukoita" tms. mahdollisia "kimppatilauksia" varten, halpa euron tuote ei ole halpa kun siihen lätkäisee vitosen postikulun"....
 
Tämänkin videon perusteella ravistelulla on väliä.



Paras tapa parantaa laatua on välttää hapettumista käymisen jälkeen.

jooo, mites toi pullon puristaminen tehdään lasipullolle.... mutta tässä testissä pitäisi olla, 1.puristettu pullo - ei sheikattu, 2. puristettu pullo - sheikattu, 3. puristamaton pullo - sheikattu, 4. puristamaton pullo - ei sheikattu. Itse kyllä vältän vastapaine pullotettujen pullojen turhaa kolistelua ettei hiilihapot karkaa liikaa kun availee saunajuomia. ;)
 
Nyt on pantu ja sit vaa ootellaan. Vierteen og oli 24 asteen hujakoilla 1.050 onko tuo ihan ok,mittasin suoraan pöntöstä ku eipä tuossa tullu mukana sitä mittalasia ja oli vaahtoa haitolla
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on pantu ja sit vaa ootellaan. Vierteen og oli 24 asteen hujakoilla 1.050 onko tuo ihan ok,mittasin suoraan pöntöstä ku eipä tuossa tullu mukana sitä mittalasianjaboli vaahtoa haitolla
Ominaispainomittarit on kalibroitu 20 asteeseen, eli 24:ssä asteessa se näyttää väärin. Suuremmassa lämpötilassa mittari näyttää liian vähän ja vastaavasti pienemmässä lämpötilassa näyttää liian paljon.

Tuossa taulukko joka on suuntaa antava.
 
Ominaispainomittarit on kalibroitu 20 asteeseen, eli 24:ssä asteessa se näyttää väärin. Suuremmassa lämpötilassa mittari näyttää liian vähän ja vastaavasti pienemmässä lämpötilassa näyttää liian paljon.

Tuossa taulukko joka on suuntaa antava.

Tuota mietin lähinnä siksi ku ohjeessa lopullinen pitäs olla about <1.009 nii jos tuo lähtö on 1.051 nii siitähä tulis aika tujakkaa
 
Laskinkin väärin,ei ongelmia✌
Juu ei ole tujakkaa jos lähtö on 1051 ja tavoite 1009.

Laskemiseen on vähän erilaisia kaavoja.

Yleisimmät varmaan on OG-FG/7,5 ja painoprosentista laskettuna OG-FG*1,06*1,25
1051-1009/7,5 = 5,6%
1051-1009*1,06 = 44,52 -> 44,52*1,25 = 55,65 -> 5,565%

Pullossa jälkikäyminen tuo vielä noin 0,3% lisää.
 
Tuli ostettua InkBird säädin, niin sai ns. juomajääkaapista tehtyä lämpötilahallitun käymistilan :cool:
(ja kyllä, lasihylly halkesi heti testivaiheessa, joten palikoita alle)

Nyt käymässä 19 asteen lämpötilassa sitruunainen witbier, eli Lapon reseptillä.

IMG20220617145921.jpg


Itsellä on siis laitteistona 35 litran Klarstein Maischfest mäskäyskattila 1500/3000w vastuksilla ja 30 litran BrewMonk käymisastia.
IMG20211227110859.jpg


Aloitin kotioluen valmistamisen 1,5 vuotta sitten. Uutteillahan sitä tuli tehtyä ensin. Tuo witbier on itseasiassa vasta kolmas mäskäämällä tehty olut. Muoviset käymisastiat vaihtui hyvin nopeasti rosteriin.

Exceli näyttää että tällä hetkellä olen valmistanut 288 litraa olutta (no on laskennassa mukana myös yksi 22 litran siideri ja 17 litran hard seltzer (oli pahaa)). Tuota nyt käymässä olevaa ei ole laskuissa vielä.

Nyt on mietinnässä että ostaisi 4 litran käymisastioita ja mäskäisi 25 litraa jotain perus IPAa. Jakaisi ne 4 litran satseihin jotka sitten kuivahumaloisi eri humaloilla. Ihan vain siis tutustumista eri humala lajikkeisiin.

edit.
Myös RAPT Pill tuli ostettua. Ei tarvitse enää näytteitä ottaa ja pönttöä avata turhaan :D
(lämpötila ei ole vielä laskenut pöntössä toivotulle tasolle, kun vasta eilen laitoin InkBirdin ja käymisastian jääkaappiin)
IMG20220611102315(1).jpg
Screenshot_2022-06-17-15-22-21-03_33bbcdc378b26b77914b60723619c466.jpg
 
Tuli ostettua InkBird säädin, niin sai ns. juomajääkaapista tehtyä lämpötilahallitun käymistilan :cool:
(ja kyllä, lasihylly halkesi heti testivaiheessa, joten palikoita alle)

Nyt käymässä 19 asteen lämpötilassa sitruunainen witbier, eli Lapon reseptillä.

IMG20220617145921.jpg


Itsellä on siis laitteistona 35 litran Klarstein Maischfest mäskäyskattila 1500/3000w vastuksilla ja 30 litran BrewMonk käymisastia.
IMG20211227110859.jpg


Aloitin kotioluen valmistamisen 1,5 vuotta sitten. Uutteillahan sitä tuli tehtyä ensin. Tuo witbier on itseasiassa vasta kolmas mäskäämällä tehty olut. Muoviset käymisastiat vaihtui hyvin nopeasti rosteriin.

Exceli näyttää että tällä hetkellä olen valmistanut 288 litraa olutta (no on laskennassa mukana myös yksi 22 litran siideri ja 17 litran hard seltzer (oli pahaa)). Tuota nyt käymässä olevaa ei ole laskuissa vielä.

Nyt on mietinnässä että ostaisi 4 litran käymisastioita ja mäskäisi 25 litraa jotain perus IPAa. Jakaisi ne 4 litran satseihin jotka sitten kuivahumaloisi eri humaloilla. Ihan vain siis tutustumista eri humala lajikkeisiin.

edit.
Myös RAPT Pill tuli ostettua. Ei tarvitse enää näytteitä ottaa ja pönttöä avata turhaan :D
(lämpötila ei ole vielä laskenut pöntössä toivotulle tasolle, kun vasta eilen laitoin InkBirdin ja käymisastian jääkaappiin)
IMG20220611102315(1).jpg
Screenshot_2022-06-17-15-22-21-03_33bbcdc378b26b77914b60723619c466.jpg

Mulla kävi kans mielessä et jos tää eka ei mee nyt ihan mettään niin seuraavan satsin vois jakaa osiin

Aika kätevä tuomminen pilleri,varmaan aika tyyris?
 
Tuli ostettua InkBird säädin, niin sai ns. juomajääkaapista tehtyä lämpötilahallitun käymistilan :cool:
(ja kyllä, lasihylly halkesi heti testivaiheessa, joten palikoita alle)

Nyt käymässä 19 asteen lämpötilassa sitruunainen witbier, eli Lapon reseptillä.

IMG20220617145921.jpg


Itsellä on siis laitteistona 35 litran Klarstein Maischfest mäskäyskattila 1500/3000w vastuksilla ja 30 litran BrewMonk käymisastia.
IMG20211227110859.jpg


Aloitin kotioluen valmistamisen 1,5 vuotta sitten. Uutteillahan sitä tuli tehtyä ensin. Tuo witbier on itseasiassa vasta kolmas mäskäämällä tehty olut. Muoviset käymisastiat vaihtui hyvin nopeasti rosteriin.

Exceli näyttää että tällä hetkellä olen valmistanut 288 litraa olutta (no on laskennassa mukana myös yksi 22 litran siideri ja 17 litran hard seltzer (oli pahaa)). Tuota nyt käymässä olevaa ei ole laskuissa vielä.

Nyt on mietinnässä että ostaisi 4 litran käymisastioita ja mäskäisi 25 litraa jotain perus IPAa. Jakaisi ne 4 litran satseihin jotka sitten kuivahumaloisi eri humaloilla. Ihan vain siis tutustumista eri humala lajikkeisiin.

edit.
Myös RAPT Pill tuli ostettua. Ei tarvitse enää näytteitä ottaa ja pönttöä avata turhaan :D
(lämpötila ei ole vielä laskenut pöntössä toivotulle tasolle, kun vasta eilen laitoin InkBirdin ja käymisastian jääkaappiin)
IMG20220611102315(1).jpg
Screenshot_2022-06-17-15-22-21-03_33bbcdc378b26b77914b60723619c466.jpg
Teippaa inkbirdi käymisastian kylkeen ja pikku eriste ulkopuolelle niin säätyy jääkaappi bissen lämpötilan mukaan.
 
Mulla kävi kans mielessä et jos tää eka ei mee nyt ihan mettään niin seuraavan satsin vois jakaa osiin

Aika kätevä tuomminen pilleri,varmaan aika tyyris?
~75 euroa.

Teippaa inkbirdi käymisastian kylkeen ja pikku eriste ulkopuolelle niin säätyy jääkaappi bissen lämpötilan mukaan.
Itseasiassa laitoin jo anturin tuohon käymisastian lämpötilamittarin paikkaan. Oli testauksien ajan vain teipattuna jääkaapin seinään. Tuo reikä menee siis joku 6-7cm käymisastian sisäpuolelle.
IMG20220617220437.jpg
 
Tuli ostettua InkBird säädin, niin sai ns. juomajääkaapista tehtyä lämpötilahallitun käymistilan
Käytännössä identtinen setup mitä itsellä.

30 litran BrewMonk käymisastia.
Kestääkö tuo brewmonkin pönttö mitään painetta? Edes sitä, että puskisi tavaran pienellä co2 paineella ulos hapettomasti?

Muoviset käymisastiat vaihtui hyvin nopeasti rosteriin.
Muoveja on monia eri laatuja. Itsellä on Fermzillan all rounder ja on kyllä ollut aivan loisto peli ja tietysti paineistussarjan kanssa.

Kegit käytössä joten ei tarvitse enää humaloitujen oluiden kanssa huolehtia hapettumisesta, joka meinasi lopettaa melkein harrastuksen.

Mutta jo tuo lämpötilakontrolli tuo käymiseen niin paljon toistettavuutta ja kontrollia, että jo sillä oluen laatu paranee. Ja sitten tuo hapettumisen minimoiminen tuo saman verran lisää laatua.
 
Käytännössä identtinen setup mitä itsellä.


Kestääkö tuo brewmonkin pönttö mitään painetta? Edes sitä, että puskisi tavaran pienellä co2 paineella ulos hapettomasti?


Muoveja on monia eri laatuja. Itsellä on Fermzillan all rounder ja on kyllä ollut aivan loisto peli ja tietysti paineistussarjan kanssa.

Kegit käytössä joten ei tarvitse enää humaloitujen oluiden kanssa huolehtia hapettumisesta, joka meinasi lopettaa melkein harrastuksen.

Mutta jo tuo lämpötilakontrolli tuo käymiseen niin paljon toistettavuutta ja kontrollia, että jo sillä oluen laatu paranee. Ja sitten tuo hapettumisen minimoiminen tuo saman verran lisää laatua.
En ole tutustunut co2 paineistamiseen, niin en osaa sanoa. Kansi on neljällä lukolla kiinni ja välissä tiiviste. Vesilukon reijän kautta tietysti paine pääsee pois, vai senkö kautta sinne painetta laitettaisiin?

Muoveja on tietenkin erilaisia. Tarkoitin aikaisemmalla muovipöntöllä näitä valkoisia 30 litran käymisastioita. Eikä niissäkään siis varsinaisesti vikaa ole. Halusin vain kartiomallisen pohjan ja rosteri tai lasi on helppo pitää puhtaana ja kestävät käyttöä.

Muovisia 4l pönttöä ajattelin humala kokeiluihin ostaa. Esim. Mini FerMonster.
 
Mulla kävi kans mielessä et jos tää eka ei mee nyt ihan mettään niin seuraavan satsin vois jakaa osiin

Aika kätevä tuomminen pilleri,varmaan aika tyyris?

Anna rauhassa käydä pöntössä ainakin se 4 viikkoa.

Ihan hyvältä näytti kun luin tuota viestihistoriaasi.
Jos yksin juot, niin kannattaa tehdä puolikkaita satseja tai jakaa. (paraikaa juon itsekseni pois 21 litraa yli-humaloitua ipaa :sick: :lol: )
Se näissä itte tehdyissä on, että vaikka on pahaa, niin tietää, etteivät ole myrkyllisiä )

Teet vaan ja maltat antaa kypsyä siellä pulloissa. Noille miedoille (alle 8%) joku 6-8 viikkoa pullossa, niin alkaa olla maut pehmentyneet.

Alet on siitä mukavia, että maistuvat huoneenlämpöisinä pehmoisemmilta kuin jääkaappikylminä. :thumbsup:

Ja tosiaan US-05 on paras hiiva! Ja toiseksi paras on S-04 jos tekee brittiläistä (tai jotain muuta, jonka ei tarvi käydä täydellisesti = jää makeammaksi, kuten vaikka hunajaviini)

EDIT: vahvemmille tai erikoisimmille voi tarvita jopa 6kk pullossa, että on maut tasoittuneet mieleyttäviksi. Lasipullot kruunukorkeilla on säilyvyyden kannalta parhaimpia, niitä kannatta olla se pari korillista. (muovipullot on käteviä, mutta ne jotenkin falskaa ja kahden vuoden päästä saattaa olla jopa vetaytyvy kasaampäin :confused: )
 
Viimeksi muokattu:
Anna rauhassa käydä pöntössä ainakin se 4 viikkoa.

Ihan hyvältä näytti kun luin tuota viestihistoriaasi.
Jos yksin juot, niin kannattaa tehdä puolikkaita satseja tai jakaa. (paraikaa juon itsekseni pois 21 litraa yli-humaloitua ipaa :sick: :lol: )
Se näissä itte tehdyissä on, että vaikka on pahaa, niin tietää, etteivät ole myrkyllisiä )

Teet vaan ja maltat antaa kypsyä siellä pulloissa. Noille miedoille (alle 8%) joku 6-8 viikkoa pullossa, niin alkaa olla maut pehmentyneet.

Alet on siitä mukavia, että maistuvat huoneenlämpöisinä pehmoisemmilta kuin jääkaappikylminä. :thumbsup:

Ja tosiaan US-05 on paras hiiva! Ja toiseksi paras on S-04 jos tekee brittiläistä (tai jotain muuta, jonka ei tarvi käydä täydellisesti = jää makeammaksi, kuten vaikka hunajaviini)

EDIT: vahvemmille tai erikoisimmille voi tarvita jopa 6kk pullossa, että on maut tasoittuneet mieleyttäviksi. Lasipullot kruunukorkeilla on säilyvyyden kannalta parhaimpia, niitä kannatta olla se pari korillista. (muovipullot on käteviä, mutta ne jotenkin falskaa ja kahden vuoden päästä saattaa olla jopa vetaytyvy kasaampäin :confused: )

Joo antaa käydä nyt rauhassa mut en tiiä jaksanko ihan 4vk odottaa

Täytyy toivoa että joka kaveri uskaltaa ottaa vastaan tuota ettei jää itelle juotavaksi kaikki oon enemmän maistelija/nautiskelija entä et hakisin känniä.

Lasipulloja sain 3 korillista ja ne taitaa riitttää,jos pullottais ja aina pari nappais jääkaappiin kylmeneen viikonlopuksi. Testaillaan siinä sitä oppii,ei tässä onneksi kovin suuresta taloudellisesta tappiosta oo kyse,eikä tää nii vakavaa ole ku näin alkuvaiheessa on...
 
Kegit käytössä joten ei tarvitse enää humaloitujen oluiden kanssa huolehtia hapettumisesta, joka meinasi lopettaa melkein harrastuksen.
Kuinka suuri riski tuolle hapettumiselle on perus aloittelian laitteistolla? Jos aatellaan et avaa kannen pari kertaa ja pullottaa hölskyttelemättä sekä juo pois suht nopeaa? Vaikuttaako kirkastaminen asiaan?
 
Kuinka suuri riski tuolle hapettumiselle on perus aloittelian laitteistolla? Jos aatellaan et avaa kannen pari kertaa ja pullottaa hölskyttelemättä sekä juo pois suht nopeaa? Vaikuttaako kirkastaminen asiaan?

Mitä humaloidumpi olut, sen herkemmin hapettuminen vaikuttaa siihen. Hapettumisen tunnistaa yleensä värin tummumisesta sellaiseen kuraveden suuntaan ja makuun tulee pahvisuutta mukaan.

Olen tehnyt kyllä ihan perus laitteilla onnistuneita tavallisia miedosti humaloituja Aleja, mutta vähänkään humaloidummat meni liian usein perseelleen että viitsi hukata useamman kympin edestä raaka-aineita.
 
Mitä humaloidumpi olut, sen herkemmin hapettuminen vaikuttaa siihen. Hapettumisen tunnistaa yleensä värin tummumisesta sellaiseen kuraveden suuntaan ja makuun tulee pahvisuutta mukaan.

Olen tehnyt kyllä ihan perus laitteilla onnistuneita tavallisia miedosti humaloituja Aleja, mutta vähänkään humaloidummat meni liian usein perseelleen että viitsi hukata useamman kympin edestä raaka-aineita.


Aattelin ens viikolla puottaa 50-75g kuivahumalaa tonne 23litran sekaan,katotaan miten käyAntas niiden olla about 5pv ja juhannuksen ajaksi laittais gelatiinin sekaan ja pullottais jussin jälkeen. 2 kannen aukaisua ois ennen pullotusta...
 
Itse olen saanut kyllä oikein maittavia reilusti humaloitujakin oluita ilman paineistusta. Toki se hapettumisen määrä on aika pieni, kun en lappoa olutta missään vaiheessa astiasta toiseen, vaan annan oluen käydä loppuun käymisastiassa ja siitä suoraan hanan kautta pullotan käyttäen pullotustikkua.
 
Tuo hanallinen astia ois pitäny ostaa ja varmaan nyt täytyykin toinen laittaa niin saa tehtyä pienempiä eriä. Vois kokeilla loppu jämät pullotella kirkkaisiin muovipulloihin ja keilutella ja hölskytellä ja seurata mitä tapahtuu
 
Oon tommoseen Prego P365 olutkone täysmäskäin yrittäny ohjekirjaa löytää, omani oon onnistunu hukkaamaan, ei keneltäkään sattuis löytymään? Lontoon kielinen käy myös, kai tätä jollaki toisella nimellä valmistettu myös?
 

Liitteet

  • olut-karkka.jpg
    olut-karkka.jpg
    31,8 KB · Luettu: 12
Kuinka suuri riski tuolle hapettumiselle on perus aloittelian laitteistolla? Jos aatellaan et avaa kannen pari kertaa ja pullottaa hölskyttelemättä sekä juo pois suht nopeaa? Vaikuttaako kirkastaminen asiaan?
Välttää astian vaihtoja ja turhaa lappoamista.
Ite rupesin vasta loppuvaiheessa käyttää käymisastianhanaa oullotukseen ja kegitykseen.
Nyt on fermzillan all rounder ja että se on hyvä.
 

Liitteet

  • 20220325_212548.jpg
    20220325_212548.jpg
    1,2 MB · Luettu: 53
  • 20220325_211758.jpg
    20220325_211758.jpg
    1,1 MB · Luettu: 53
Kuivahumalointi nyt tehty,tankerin setin lisäksi 30g columbusta. Fg oli 1.010 eli valmista alkaa olemaan. Perjantaina gelatiini juhannuksen ajaksi ja SU-MA sit pulloon✌️
 
Asiasta kukkapurkkiin, moniko rouhii omat maltaat? Itse ajattelin nyt aloitella, hiukan modasin tuota corona-myllyä, mutta tuo pyörivä levy kyllä vähän wobblaa eli rako kasvaa ja supistuu tässä tyhjänä pyöritellessä, miten muilla samalla vehkeellä? Tuossa ohjeita, mutta ei tuota 3-kohdan modausta ole kunnolla selitetty, siinä ilmeisesti saatu tuo kuriin? Corona Mill Mods for All Grain Brewing Toki koska tuo vapaasti liikkuva hässäkkä, niin mielestäni jyvät nykivät tuon pyöriessä oikeaan asentoon?

3kg vedin testierän tänään ja huomenna tai viikonloppuna aattelin mäskätä ja kattoa millainen saanti ja meneekö vehje tukkoon. Hiukan tuli jauhoa sekaan, mutta taitaa vissiin kaikilla vehkeillä tulla? Kuvissa testierä, minkälaista tuli.
 

Liitteet

  • wobblaus-corona.jpg
    wobblaus-corona.jpg
    160,6 KB · Luettu: 41
  • maltaat-eka-rouhinta.jpg
    maltaat-eka-rouhinta.jpg
    228,4 KB · Luettu: 41
Asiasta kukkapurkkiin, moniko rouhii omat maltaat? Itse ajattelin nyt aloitella, hiukan modasin tuota corona-myllyä, mutta tuo pyörivä levy kyllä vähän wobblaa eli rako kasvaa ja supistuu tässä tyhjänä pyöritellessä, miten muilla samalla vehkeellä? Tuossa ohjeita, mutta ei tuota 3-kohdan modausta ole kunnolla selitetty, siinä ilmeisesti saatu tuo kuriin? Corona Mill Mods for All Grain Brewing Toki koska tuo vapaasti liikkuva hässäkkä, niin mielestäni jyvät nykivät tuon pyöriessä oikeaan asentoon?

3kg vedin testierän tänään ja huomenna tai viikonloppuna aattelin mäskätä ja kattoa millainen saanti ja meneekö vehje tukkoon. Hiukan tuli jauhoa sekaan, mutta taitaa vissiin kaikilla vehkeillä tulla? Kuvissa testierä, minkälaista tuli.

Itse mylläämisen suurin etu on oman kokemuksen mukaan se, että karkeuden voi säätää käytettävän laitteiston mukaan ja lisäksi jyviä voi kostuttaa hieman suihkuttamalla vettä niihin vartti tms ennen mylläämistä. Eli ihan suihkepullolla tms suihkuttelee vähän jyviä.

Kuoret pysyy paremmin kasassa ja jyvät "litistyy" eikä hajoa jauhoksi. Mylly vaikuttaa isosti toki tuohonkin.
 
Itse mylläämisen suurin etu on oman kokemuksen mukaan se, että karkeuden voi säätää käytettävän laitteiston mukaan ja lisäksi jyviä voi kostuttaa hieman suihkuttamalla vettä niihin vartti tms ennen mylläämistä. Eli ihan suihkepullolla tms suihkuttelee vähän jyviä.

Kuoret pysyy paremmin kasassa ja jyvät "litistyy" eikä hajoa jauhoksi. Mylly vaikuttaa isosti toki tuohonkin.

Itse en myllää ja näkisin suurimpana etuna sen, että voi ostaa isoja eriä kerralla ja ne säilyy varastoissa. Lisäksi ovat isoissa erissä halvempia.
..ja jos ostaa esim. Pasilasta enemmän kuin tarvitsee, niin ei tarvitse stressata siitä, että loppu menee mahdollisesti roskiin, jos sitä ei parin kuukauden sisään saa olueen.
 
Itse en myllää ja näkisin suurimpana etuna sen, että voi ostaa isoja eriä kerralla ja ne säilyy varastoissa. Lisäksi ovat isoissa erissä halvempia.
..ja jos ostaa esim. Pasilasta enemmän kuin tarvitsee, niin ei tarvitse stressata siitä, että loppu menee mahdollisesti roskiin, jos sitä ei parin kuukauden sisään saa olueen.

Maltaat säilyy rouhittunakin pitkään kunhan ne säilytetään kuivassa ja suht viileässä. Se uskomus, että rouhituista maltaista jotenkin katoaisi maku tai mäskäytymystehokkuus "pian" rouhimisen jälkeen ei pidä paikkaansa.

Tietysti olosuhteita on erilaisia, kuuma ja kostea säilytyspaikka avoimessa astiassa niin hyvinkin voi pilaantua maltaat.
 
Itse rouhin 2 telaisella myllyllä porakoneen kanssa ja on aika taydellinen ja jos poran valmiiksi omistaa aika kohtuuhintainenkin setti. Pitää muistaa, että mäskikattiloihin, yma laitteistoihin etenkin kegihommissa menee tonneja.
 
Nyt on olut pullotettu mutta mancrove jaskan kirkaste ei kyllä kirkastanut tai ainakaan humalamuhjua laskenut pohjalle pullotustikkukin oli jatkuvasti tukossa lavuaariin meni aika monta litraa kun ei viittiny sitä humalamuhjua pullottaa. Seuraavalla kerralla humalat pussiin
 
Nyt on olut pullotettu mutta mancrove jaskan kirkaste ei kyllä kirkastanut tai ainakaan humalamuhjua laskenut pohjalle pullotustikkukin oli jatkuvasti tukossa lavuaariin meni aika monta litraa kun ei viittiny sitä humalamuhjua pullottaa. Seuraavalla kerralla humalat pussiin
Tosta ongelmasta pääsee kun crashaa oluen kylmäksi.
 
Tosta ongelmasta pääsee kun crashaa oluen kylmäksi.

Tämä tai sitten vaan antaa olla siellä käymisastiassa, kyllä hiiva ja muut laskeutuu sinne pohjalle lopuksi.

--

Tai sitten sitä muhjua oli niin paljon, että meni hanan korkeudelle ja ei siinä oikein mikään auta paitsi lappo.
 
Joo tuossaku tutkin asiaa niin tup gelatiini ois tarvinu oluen kylmennyksen tosiaan et ois toiminut paremmin,paketissa ei sanottu muutaku sekottaa veteen ja kaataa sekaan ja odottaa pari päivää ei sitä muhjua pulloihin paljoa tullut mutta tikku oli tukossa eli suodatinta seuraavalla kerralla lappoon. Tuota kylmennystä täytyy alkaa miettiin saisko kylmäkalleilla tms tehtyä...
 
@ossid kanssa samoilla linjoilla, että ei noin onnistu. Pakastinarkku inkbirdin perään niin saa kylmemmäksi kuin jääkaapilla :)

Lämpövyöllä sain +5C, kylmäkalleilla mittaamatta sanoisin -1C tai -2C. Tarvitset Ferminatorin tai muun käymiskaapin, jos pitää suurempia lämpötilaeroja saada.

Just nyt ei ole kuvaa, mutta kyllä gelatiini täällä toimii lämpimänäkin, kunhan vaan odottaa. Jos olit liian kärsimätön ja hiiva ei ollut vielä valmis.. Enpä tiedä, et hirveästi antanut tietoja tästä pieleen menneestä käymisestä.
 
Kyllähän tuo olut kirkastuu myös pulloissa jos vaan saa pidettyä jääkaapissa pitkiä aikoja pystyssä. Sitten vaan maltilla kaataa lasiin ettei tule pohjalta muhjut mukaan. Ei tietysti toimi jos pitää roudailla mukaan mökille jne.
 
Witbier alkaa olla käynyt loppuun.

Tämä eka kerta Inkbirdin ja jääkaapin kanssa meni vähän harjoitellessa ja hakiessa sopivaa asetusta (alussa ei ollut vielä koko Inkbirdiä ja jääkaappia). Loppua kohden alkoi olemaan jo hyvä 19 ±0,5 astetta käymislämpötila.
Näyttökuva 2022-06-27 110159.jpg
 
Just nyt ei ole kuvaa, mutta kyllä gelatiini täällä toimii lämpimänäkin, kunhan vaan odottaa. Jos olit liian kärsimätön ja hiiva ei ollut vielä valmis.. Enpä tiedä, et hirveästi antanut tietoja tästä pieleen menneestä käymisestä.

Käyminen kait ei ole mennyt pieleen vaan kirkastus ei pelannut ihan miten aattelin. 14.6 laitoin käymään ja alkoikin poriseen melkein heti, viikko käymisestä eli TI 21.6 kuivahumaloin ja mittasin FGn:1.010, perjantaina 24.6 lisäsin mangrove jack kirkasteen(gelatiinia) ohjeen mukaan antaa olla pari pv ja mittasin FGn uudelleen joka oli 1.010 ja nyt eilen sit pullotin ja mittasin vielä kertaalleen FGn joka oli 1.010 uute paketissa kyllä sanottiin että alle 1.009 on käyminen valmis mutta kuitenkin tuo pysyi samana monta päivää niin kait se johtui spraymaltaasta jota käytin sokerin sijasta vaikka kun ohjeessa sanottiin 1kg sokeria‍. On se nyt pullossa kirkastunut lisää mut sielläkin vsrsinkin lopun erän pulloissa keluu humalamuhjua...
 
Viimeksi muokattu:
Käyminen kait ei ole mennyt pieleen vaan kirkastus ei pelannut ihan miten aattelin. 14.6 laitoin käymään ja alkoikin poriseen melkein heti, viikko käymisestä eli TI 21.6 kuivahumaloin ja mittasin FGn:1.010, perjantaina 24.6 lisäsin mangrove jack kirkasteen(gelatiinia) ohjeen mukaan antaa olla pari pv ja mittasin FGn uudelleen joka oli 1.010 ja nyt eilen sit pullotin ja mittasin vielä kertaalleen FGn joka oli 1.010 uute paketissa kyllä aanottiin että alle 1.009 on käyminen valmis mutta kuitenkin tuo pysyi samana monta päivää niin kait se johtui spraymaltaasta jota käytin sokerin sijasta vaikka kun ohjeessa sanottiin 1kg sokeria‍♂ On se nyt pullossa kirkastunut lisää mut sielläkin vsrsinkin lopun erän pulloissa keluu humalamuhjua...
Oluen voi lappoa toiseen astiaan suodatinkankaan läpi ennen pullotusta.

Ohjeitten ominaispainot on vain suuntaa antavia. Jos on useampana päivänä pysynyt samana, niin on se käyminen sitten loppunut.

Pullossa kirkastuu viikkojen aikana, ei se hetkessä tapahdu. Muutaman viikon kypsyttelyn jälkeen alkaa pullon pohjalle kertymään sakkaa. Varovasti sitten kaataa lasiin, niin ei se sakka tule mukana.
 
Oluen voi lappoa toiseen astiaan suodatinkankaan läpi ennen pullotusta.

Ohjeitten ominaispainot on vain suuntaa antavia. Jos on useampana päivänä pysynyt samana, niin on se käyminen sitten loppunut.

Pullossa kirkastuu viikkojen aikana, ei se hetkessä tapahdu. Muutaman viikon kypsyttelyn jälkeen alkaa pullon pohjalle kertymään sakkaa. Varovasti sitten kaataa lasiin, niin ei se sakka tule mukana.
Kyllä tuo aikahyvin on kirkastunut kahdessa päivässä. En uskaltanut alkaa lappoamaan hapettumisen pelossa ja koska luulin et tuo kirkaste toimii ja ajaa muhjut pohjalle parissa päivässä kuten ohjeessa sanottiin mut seuraavalla kerralla humalat pussiin ja lappoon suodatin.
 

Liitteet

  • 20220626_154226.jpg
    20220626_154226.jpg
    1,3 MB · Luettu: 40
  • 20220628_074929.jpg
    20220628_074929.jpg
    1,3 MB · Luettu: 40
Onkos muuten tietoa mikä nuiden vanhojen olutpullojen paineen kesto on?suurinpiirtein. jostain luin et nuo uudemmat ei oikeen kestä kovinkaan kovaa painetta. Lähinnä jos käyminen ei ihan loppuun ole mennyt tai pullotus sokeria lipsahtanut liikaa. Mulla oli nyt helppouden nimissä käytössä nuo carbodropsit niin tuli noin 3g per 0.33 plo. Vissiin vois käyttää vähemmänkin...
 
Ei se siellä kirkastu nyt vähään aikaan, kun on käyminen käynnissä. Kyllä pullo kestää tuollaisen. Fiksu kikka olisi laittaa yksi muovinen PET-pullo, niin jos se pullistelee , on liikaa painetta.
 
Ei se siellä kirkastu nyt vähään aikaan, kun on käyminen käynnissä. Kyllä pullo kestää tuollaisen. Fiksu kikka olisi laittaa yksi muovinen PET-pullo, niin jos se pullistelee , on liikaa painetta.

Tarkotus oli laittaa pariin vanhaan limupulloon lopuksi mut meni tosiaa tikku tukkoon ja alko oleen sitä humalamujua sen verran et ei onnistunu lapotakkaan Testaan viikonloppuna pullollisen ja katon miten on kertynyt painetta. Maistellaan vähä väliä ja jos tuntuu et kertyy liikaa nii päästetään pois ja korkitetaan uudelleen tai aukastaan vaan sen verran et paine pääsee ulos...
 
Piti se pullollinen maistaa vaikka ei pullotuksesta oo ku 5pv hyvää oli jo nyt
 

Liitteet

  • 20220701_170234.jpg
    20220701_170234.jpg
    1,8 MB · Luettu: 23
Tarvii kyllä sanoa, että LAPPO.FI sivut nykyää ihan KURAA. Sama vaivasi panimonurkkaa, kun oli pystyssä. Aivan uskomatonta, että kaipaan jotakin tuotetta, niin tuoteryhmässä on 200+ eri tuotetta ja ei edes hinnalla voi rajata. Voin sanoa, että aivan sata varmasti karsii satunnaisostajat pois. Taitaa mennä humleen isommat tilaukset, jos harrastus jatkuu ja tilanne ei parane. Harmittaa, kun kilpailukykyiset hinnat katoo tommoseen paskaan sivujen toteutukseen.
 
Tarvii kyllä sanoa, että LAPPO.FI sivut nykyää ihan KURAA. Sama vaivasi panimonurkkaa, kun oli pystyssä. Aivan uskomatonta, että kaipaan jotakin tuotetta, niin tuoteryhmässä on 200+ eri tuotetta ja ei edes hinnalla voi rajata. Voin sanoa, että aivan sata varmasti karsii satunnaisostajat pois. Taitaa mennä humleen isommat tilaukset, jos harrastus jatkuu ja tilanne ei parane. Harmittaa, kun kilpailukykyiset hinnat katoo tommoseen paskaan sivujen toteutukseen.
Joo, pakko sanoo samaa, kun yritin piruuttani Laposta katsoa mitä kustantaa ihan halvin perusmallas. Lisäksi Lapon rouhintakustannukset tuplaantuneet ja nyt ne on 0,5€/kg. Kyllähän tämän ymmärtää, mutta alkaa vaikuttamaan jo kokonaiskustannuksissa rouhintakin, kun muualla puolta halvempaa. Ite näin pk-seudulla asuvana ja auton omistavana taidan keskittää ostoni jatkossa uuteen tulokkaaseen Kotipanimokauppa | Oluen valmistuksen verkkokauppa
Valikoima laajentunu kivasti, hinnat kohtuulliset ja muutenkin tosi hyvä meininki.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 833
Viestejä
4 567 429
Jäsenet
75 029
Uusin jäsen
Wisbargo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom