- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 22 786
Mikäs näillä seteillä oli mahdollisimman helppo konsti buustata olutta? Ostaa jotain eri tiivistettä näistä erikoisliikkeistä? Ja sitten sille joku erikoishiiva? Entäs spaymaltaat?
Hiiva:
SafAle™ US‑05
Fermentis SafAle US-05 beer yeast is ideal to brew neutral and well-balanced ales, clean and crispy US beers, but it can also suit other beer styles.
fermentis.com
Tosin, jos tuota käyttelee kovin kuumassa, voi tulla niitä sivumakuja ja ainoa hiiva, joka oikeastaan tykkääkin kuumasta, on Kveik. Sitä kaikkeen, jota tehdään 25-30C. Jos Cooper'sin oluthiivalla teet 25-30C, siihen tulee omituisia sivumakuja, se on varmaa.
Ja saman firman S-04 sopii brittiläisille oluille.
--
Lutra Kveik taitaa olla poikien puheiden mukaan se ihmehiiva. Huoneenlämmössä tai kuumemmassa tulee puhdasta ja hyvää olutta nopeasti, ilman sivumakuja ja ongelmia. Tämä näkyy hiivan hinnassa. Ja sitä ei ole varastossa kuin Mallaspuodissa. Omat kokeilut vielä tulossa, mutta näin huhutaan.
Sen mitä minä ymmärsin niin ostetaan esim tuota cooperin lageria tms mutta korvataan sokeri spraymaltaalla(DME) tai Nestemäisellä Mallasuutteella(LME). Sit jos halutaan niin kuivahumaloidaan käymisen loppuvaiheella eli heitetään sekaan pellettejä muuten sama proseduuri kuin olitkin tehnyt. Tällä ite aattelin mennä ja kokeilla. Kokeneemmat kertoo varmasti luotettavammin ja tarkemmin kuinka toimia...
Juuri näin. Se DME tai LME on ihan samaa tavaraa, kun tulisi mäskäämällä, mutta kuivattuna/tiivistettynä siirapiksi.
Ne pelletit voi myös laittaa humalasukkaan:
Puuvillasta valmistettu humalapussi
Musliinipussi humaloiden keittämiseen. Käyttö helpottaa huomattavasti siivousta ja ehkäisee lapon, hanan, putkien ja letkujen tukkeutumisia. Valmistettu puuvillasta.
lappo.fi
Näin päästään mahdollisimman lähelle oikeaa olutta.
--
Lapolta voi varmistaa, mutta niillä on kittejä, joissa käsittääkseni on kaikki mukana, esim:
Olutuute Muntons GOLD Old English Bitter 3kg
Laadukkaassa oluessa yhdistyy ensiluokkainen mallas sekä valitut humalat, ja valmistuksessa noudatetaan vuosisatojen takaisia perinteitä.
lappo.fi
Muntons Oaked Ale
Oaked Ale Olutuute on maultaan rikas olut, jossa hienoja tammen aromeita. Pakkaus sisältää kaikki tarvittavat ainesosat ja siitä valmistaa noin 23 litraa olutta.
lappo.fi
Mallasuute St Peters Ruby Red Ale 3 kg
Mallasuute St Peters Ruby Red Ale 3 kg josata valmistuu täyteläinen maltainen red ale, jossa maistuu kivasti mausteinen humala. Valmistuu 23 litraa jonka alkohilipitoisuus noin 4,3%
lappo.fi
Jos noiden spraymaltaiden hinta nousee korkeaksi.
--
Ja hedelmäisiä, trooppisia makuja saa kuivahumaloimalla..
--
Nämä tehdään kai Virossa ja itse tykkään näistä:
Bullet Brew -Olutuutteet - Lappo.fi - For Premium Beverages
Luodinkestävää laatua kotipanoihin Bullet Brew -olutuutteilla. Vaativille harrastajille ja laatutietoisille tekijöille suunnitellut kokonaisvaltaiset Bullet Brew -olutuutteet sisältävät kaiken, mitä olueltasi kaipaat. Bullet Brew -tuotteissa on käytetty parhaimpia maltaita ja humalia ympäri...
lappo.fi
Mallasuute nestemäinen Bullet Brew Light 1,5 kg
Kun teet uutteesta olutta voit lisätä tätä uutetta sokerin tai spraymaltaan sijaan. Näistä uutteista saat enemmän olueesi makua ja runkoa. Helppo käyttää.
lappo.fi
Eiku Amber on 8.98€ ja menee punaisiin oluisiin kuin nyrkki silmään:
Olutuute Irish Red Ale Bullet Brew 2,2 kg
Kuparinen ale valkoisella headillä. Miellyttävä humala-aromi makean karamellisellä ja hedelmäisen maltaisella pohjavireellä.
lappo.fi
Eli tuolta vapaavalintainen olut ja hiivan voi korvata toisella, jos huoneenlämmössä tekee. US-05 toimii kaikkeen, mutta jos lageria haluaa lager-hiivalla huoneenlämmössä, niin voi myös koettaa Lallemand Diamond tai W34/70. Ei kyllä kesällä. Kesällä pistä US-05 ja talvella, jos teet lager/pils niin toinen noista em. hiivoista ja siellä varastossa, jossa on vähän kylmempää.
--
Mangrove Jack'siä ja Coopersia olen myös tehnyt. Cooper'sissa en tykkää niiden omista hiivoista, mutta purkista tulee tasalaatuinen aika mauton (siis ei erotu maultaan) olut. Mangrove Jack's on enemmän hit 'n miss ja sieltä on tullut hyviä oluita (Juicy Session IPA oli hedelmäinen ja maistuva ) , mutta kaadoin gluteenittoman oluen viemäriin.. Toki tein sen panimosokerilla, mutta tämä sen takia, että panimosokerissa ei ole gluteenia.
Myöskin niillä on Dubbelia ja luostariolutta, joka kannattaa panna niiden omalla hiivalla, koska vaatii ravinteita, koska on korkeat prosentit. Ja dubbeliin laitoin 250g spraymallasta ja 250g kandisokeria, niin tuli kunnon belgialainen häröolut (ei tehty pelkästään viljasta, sokeri rikkoo reinheitsgebotia).
--
Kesä on pahin aika tehdä olutta, kun olut käy nopeammin lämpimässä ja tuottaa sivumakuja hiivasta riippuen.