hellou, mites kokeneet panomiehet lähtisi muokkaamaan veden kemiaa jos ajatuksena tehdä neipa tyylistä olutta? Oulussa vesi on pehmeää ph sielä 8.0 paikkeella. Tällä hetkellä käymässä mango ipa joka tehty puhtaaseen pohjaveteen(hain vesipostista vedet). Tulossa mahtava bisse! Tosiaan vesikemia olisi mukava alkaa opettelemaan, voisko jollain perus jutuilla lähteä liikenteeseen millä aineilla voisi korostaa neipa aromeja? esim salama brewing neipa kloridi 250ppm ja kalsium alle 100ppm, mitä nää tarkottaa ja miten saan muokattua oman veden noin?
Toinen juttu mitä oon miettinyt on coldcrass. Pullotus hommissa mennään edelleen ei ole kegiä ja tähän asti jälkikäymissokerilla huoneenlämmössä pullossa n.2vkoa ja sitten jääkaappiin joka periaatteessa toimii coldcrässinä,eihän ne kaikki pullot sinne kerralla mahdu

eli mitenkäs toi coldcrash vaikuttaa neipan makuun? Monissa pienpanimoissa ilmeisesti tehdään niin että oluen käytyä kegi useammaksi päiväksi kylmään ja sitten paineet pönttöön. Toi on kyl hanka kotona. Olen kokeillut eri hiivoilla tehdä neipaa ja tällä hetkellä aika lähellä ollaan, suurilla kuivahumalilla menty ja neipa vivahdetta siellä on

ehkä se vesikemia auttaisi?
Vesiprofiili on hyvin yksilöllistä, että mistä kukin tykkää, ja millaisia ominaisuuksia halutaan. Toiset haluaa kuivaa ja katkeroista ja toiset pehmeämpää. Jos halutaan hifistellä veden kanssa, niin parasta olisi, jos käyttäisi puhdistettua vettä ilman kivennäis- ja hivenaineita, jotta pysytään ajan tasalla näiden määrästä (käänteisosmoosilla puhdistettu). Itse en jaksa vaivautua, ja käytän talousvettä. Itse en jaksa myöskään vaivautua koko vesikemian kanssa, vaan laitan nykyään silmämääräisiä pieniä määriä, jos tarvii

NEIPAssa useimiten halutaan pehmeää suutuntumaa, täyteläisyyttä ja hedelmäisten aromien korostumista. NEIPAa tehdessä voit tehdä vaikkapa näin:
-kalsiumkloridia
-kalsiumsulfaattia (löytyy nimellä gypsum)
-magnesiumsulfaattia (löytyy nimellä epsom salt)
-ehkä vähän maitohappoa (ei välttämättä tarvitse, mutta hyvä olla)
-ruokasoodaa kaiken varalle jos lorahtaa liikaa hapanta (tuskin tarvitset)
Oletetaan, että on 20 litraa vettä
*kalsiumkloridia 4-5 g (nostaa kloridipitoisuutta, pehmentää suutuntumaa)
*magnesiumsulfaattia 1-2 g (magnesiumia hiivan tarpeisiin)
*kalsiumsulfaattia 1g, tai ehkä vähän vähemmänkin, sulfaattia ei paljoa haluta NEIPAssa
*maitohappoa mäskin pH säätöön, säädä niin, että mäskin pH on 5,2 - 5,4 välillä
*ruokasoodaa jos lorahtaa liikaa happoa, maksimissaan puoli grammaa, vältä tätä viimeiseen asti
Jos sulla ei ole pH-mittaria tai liuskoja, niin laita 20 litraan vettä 5g kalsiumkloridia, 1g magnesiumsulfaattia, 1g kalsiumsulfaattia ja 1 ml maitohappoa TAI vaikka 1-2% hapanmallasta kokonaismallasmäärästä. Jos epäröit, niin jätä maitohappo ja hapanmallas kokonaan pois, pitäisi tulla ihan hyvä ilmankin. Ja tosiaan, sen mäskin pH kuuluu olla sen 5,2 - 5,4, ei veden. Tästä pitäis tulla ihan hyvä vesi NEIPAlle talousvedestä. Se talousveden pH:han ei suoraan kerro sen veden puskurointikyvystä. Ja tämä on tosiaan vain ohjeellinen esimerkki suurinpiirteisistä määristä. Kannattaa ottaa käyttöön brewers friendin tai brun waterin vesikemiatyökalut käyttöön jos kiinnostaa veden säätö tarkemmin.