Oluen paneminen itse

Pienempään pönttöön aiemmin keitelty (3kg) pilsner maltaista väsätty seos (oli 10 litran kanisterissa odottamassa käymään laittoa ehkä 3 viikkoa?)
Käymätön vierre on todella herkullinen kasvualusta kaikille pöpöille. Itse en kyllä moista riskiä uskaltaisi ottaa. Suoraan keitosta nopea jäähdytys, pönttöön ja hiiva perään.
 
Käymätön vierre on todella herkullinen kasvualusta kaikille pöpöille. Itse en kyllä moista riskiä uskaltaisi ottaa. Suoraan keitosta nopea jäähdytys, pönttöön ja hiiva perään.

Ei pidä paikkansa. Tästä on aussifoorumilla käyty debatti jo yli 10 vuotta sitten. Kun vierteen pistää kuumana (=lähes kiehuvana) kuuman kestävään kanisteriin, niin se pastoroituu kanistereineen ja tietysti kanisteri piri pintaan, ettei sinne jää ilmaa ollenkaan. Nää kaverit on tehnyt tuota vuosikausia ilman ongelmia, tässä esim. video aiheesta:

 
Ei pidä paikkansa. Tästä on aussifoorumilla käyty debatti jo yli 10 vuotta sitten. Kun vierteen pistää kuumana (=lähes kiehuvana) kuuman kestävään kanisteriin, niin se pastoroituu kanistereineen ja tietysti kanisteri piri pintaan, ettei sinne jää ilmaa ollenkaan. Nää kaverit on tehnyt tuota vuosikausia ilman ongelmia, tässä esim. video aiheesta:

Juu, mutta esim. Kettle Sour tehtäisiin tuossa vaiheessa laittamalla vähän maitohappabakteereja.
Lambicit tehdään niin, että niiden annetaan olla avoilmassa vierteen ja sieltä ne poimivat jonkun hillihiivan.
Siinä on nyt hiivan/bakteerin kasvulle optimiolosuhteet.

Kyllä tuo on ihan optimi alusta kaikelle kasvustolle ja tuossa videolla ne desinfioi tuon astian laittamalla sinne melkein kiehuvaa vettä. Desinfiointi ei ole pelkästään kiva, se on pakollinen.

Tässä on hyvin helppo olla joku huonosti putsattu osa tai sitten tuo tankki ei mene täyteen ja puhdista itseään.. Happi on tärkeää vaan hiivan lisääntymiselle ja ei siitä niin väliä, jos on puhdasta ilmaa, mutta astian pitää olla 100% desinfioitu. Pienikin hiivajämä esim. krausenista ja siitä se lähtee lisääntymään ja sillä on tosiaan optimiolosuhteet siihen.
 
Kyllä tuo on ihan optimi alusta kaikelle kasvustolle ja tuossa videolla ne desinfioi tuon astian laittamalla sinne melkein kiehuvaa vettä. Desinfiointi ei ole pelkästään kiva, se on pakollinen.

Missä kohtaa videolla tapahtuu desinfiointi kiehuvalla vedellä, kun sellaista en siitä löydä. Jos tekniikka sen enempää kiinnostaa, niin tuo "hot cubing" googleen, eihän tuo sen kummempaa ole kuin vierteen keiton jälkeen desinfioituun kanisteriin vierre KUUMANA eli videolla puhutaan 90 asteesta. Aika fakiiri saa olla, jos saa vierteeseen mitään pöpöjä tällä tekniikalla, ei millään pahalla.

Tuossa nyt vaikka yksi blogipätkäkin tekniikasta

 
Ai niin ja toki mulla löytyy chilleritkin (ne kierrehässäkät), jolla saa kylmää vettä kierrätettyä vierteessä, mutta luultavasti aion paneutua tosissaan tähän no chill / hot tubing metodiin jatkossa, kun panopäivä on muutenkin pitkä, niin saa käymiseen laiton siirrettyä sitten jollekin toiselle päivälle, ihan fiiliksen mukaan. Kun on noissakin aina virittelyä ja letkuhässäkkää ym. :)
 
Missä kohtaa videolla tapahtuu desinfiointi kiehuvalla vedellä, kun sellaista en siitä löydä. Jos tekniikka sen enempää kiinnostaa, niin tuo "hot cubing" googleen, eihän tuo sen kummempaa ole kuin vierteen keiton jälkeen desinfioituun kanisteriin vierre KUUMANA eli videolla puhutaan 90 asteesta. Aika fakiiri saa olla, jos saa vierteeseen mitään pöpöjä tällä tekniikalla, ei millään pahalla.

Tuossa nyt vaikka yksi blogipätkäkin tekniikasta


Joo, joo, nyt tehdään kärpäsistä härkäsiä.. Korona kuolee 60C kun on siinä pari minuuttia ja muutkin pöpöt kyllä. Kuumalla vedellä desinfioivat jo kertaalleen desinfioidun astian. 90C on ihan riittävä. 80C olisi myös.

Tuommoista kevyesti humaloitua vierrettä voisi olla tallessa itse kullakin, mutta se ei nyt ollut se pääpointti.

--

Vierre on varmasti puhdasta, kun se on keitettykin ja tuossa lämpötilassa. Puhun nyt niistä pöpöistä, jotka voi tulla osana prosessia. Eli on jäänyt joku kolo puhdistamatta ja/tai kädet pesemättä - tai sitten tehdään jossain ulkona, jossa kaikkea leijuu ilmassa. Sitten siellä edelleen on optimaaliset olosuhteet pöpöjen/hiivan lisääntyä ja se astia räjähtää.

--

Näistä "mullistavista" no-chill metodeista ei kyllä kiinnosta lukea yhtään lisää, ja koko ajan viet keskustelua pois siitä, että sinulle huomautettiin siitä, että tuo astia on riskaabeli kasvualusta bakteereille ja hiivoille - ja sinä vaan linkität artikkeleita tästä metodista. Joo joo, toimii sinulle, mutta koeta nyt ymmärtää, että siinäkin on riskinsä ja emme tarvitse mitään prosessimanuaalia, vaan olisit voinut ihan omin sanoin selittää, miten vältyit näiden riskien realisoitumiselta. Se olisi onnistunut parilla lauseella.
 
Joo, joo, nyt tehdään kärpäsistä härkäsiä.. Korona kuolee 60C kun on siinä pari minuuttia ja muutkin pöpöt kyllä. Kuumalla vedellä desinfioivat jo kertaalleen desinfioidun astian. 90C on ihan riittävä. 80C olisi myös.

Tuommoista kevyesti humaloitua vierrettä voisi olla tallessa itse kullakin, mutta se ei nyt ollut se pääpointti.

--

Vierre on varmasti puhdasta, kun se on keitettykin ja tuossa lämpötilassa. Puhun nyt niistä pöpöistä, jotka voi tulla osana prosessia. Eli on jäänyt joku kolo puhdistamatta ja/tai kädet pesemättä - tai sitten tehdään jossain ulkona, jossa kaikkea leijuu ilmassa. Sitten siellä edelleen on optimaaliset olosuhteet pöpöjen/hiivan lisääntyä ja se astia räjähtää.

--

Näistä "mullistavista" no-chill metodeista ei kyllä kiinnosta lukea yhtään lisää, ja koko ajan viet keskustelua pois siitä, että sinulle huomautettiin siitä, että tuo astia on riskaabeli kasvualusta bakteereille ja hiivoille - ja sinä vaan linkität artikkeleita tästä metodista. Joo joo, toimii sinulle, mutta koeta nyt ymmärtää, että siinäkin on riskinsä ja emme tarvitse mitään prosessimanuaalia, vaan olisit voinut ihan omin sanoin selittää, miten vältyit näiden riskien realisoitumiselta. Se olisi onnistunut parilla lauseella.

Vastasin kysymykseen "Onko käymätön vierre kasvualusta pöpöille?" No ei ole ja siihen lyhyt video miksi näin ei ole. (Ja tämän näköjään myönnät itsekin viestissäsi.)

Sinähän se alat selittelemään jostakin lambiceista ym. kun niitä tässä ei oltu tekemässä. Jos ei no chill metodit kiinnosta, niin miksi kuitenkin tulet kommentoimaan ja täysin asian vierestä?

Se taas mitä tapahtuu, kun vierre otetaan käyttöön, niin ei nyt liittynyt tähän vierteen säilymiseen mitenkään.
 
Vastasin kysymykseen "Onko käymätön vierre kasvualusta pöpöille?" No ei ole ja siihen lyhyt video miksi näin ei ole. (Ja tämän näköjään myönnät itsekin viestissäsi.)

No on se. Joku ei nyt ymmärrä ihan käymisen perusteita.
 
Eli nyt ihan pokalla väität, että no chill / hot tubing on potaskaa? Okei.... :sclap:

Nyt ihan pokalla väitän, että sinä puhut potaskaa, etkä ymmärrä asioita.

Käymätön vierre on kasvualusta mille vaan pienelle määrälle hiivaa/bakteereita. Ne lähtee keittämällä, mutta sinä et vaan tajua, että niitä on kaikkialla ja jos vähän tutustuisit lambic-oluisiin, niin ne tehdään juuri käymättömästä vierteestä, ja ennenkuin Louis Pasteur löysi hiivan, niin hiiva saatiin juuri ympäristöstä (tai vanhasta vierteestä). Myös souraaminen voisi tuoda lisätietoa tähän youtube-videoiden täyttämään mieleesi. Siinä käytännössä bakteerit lisääntyy juuri tuossa käymättömässä vierteessä.

Sinulla on jotain täysin turhia youtube-videoita, etkä edes ymmärrä, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Siellä videolla tehdään desinfiointia ja kuuman veden siirtelyä hygieenisissä olosuhteissa, ja sinä tyhmänä oletat, että kaikki on katsoneet sen videon ja kaikki tapahtuu juuri noin, kun siinä yhdellä videolla ja siellä jossain blogissa näin tehtiin. Ja no chill / hot tubing on juuri niinkuin tässä, näissä linkeissä ja kaikki on ne katsoneet ja ei sitä tehdä millään muulla tavalla tai ainakaan väärin.

Jos sinulla olisi olutasiat hallussa, niin ymmärtäisit, mikä riski on käymätön vierre.. Mutta ei, ei auta.
Lisäksi eksponentiaalinen kasvu olisi hyvä ottaa haltuun, niin ymmärtäisit, että pienestäkin määrästä hiivaa/bakteereita voi tulla kunnon kasvusto, niin ei tarvitse olla kuin vähän huonommin puhdistettu astia. Tai biofilmi, joka suojasi sitä puhdistukselta.
 
Nyt ihan pokalla väitän, että sinä puhut potaskaa, etkä ymmärrä asioita.

Käymätön vierre on kasvualusta mille vaan pienelle määrälle hiivaa/bakteereita. Ne lähtee keittämällä, mutta sinä et vaan tajua, että niitä on kaikkialla ja jos vähän tutustuisit lambic-oluisiin, niin ne tehdään juuri käymättömästä vierteestä, ja ennenkuin Louis Pasteur löysi hiivan, niin hiiva saatiin juuri ympäristöstä (tai vanhasta vierteestä). Myös souraaminen voisi tuoda lisätietoa tähän youtube-videoiden täyttämään mieleesi. Siinä käytännössä bakteerit lisääntyy juuri tuossa käymättömässä vierteessä.

Sinulla on jotain täysin turhia youtube-videoita, etkä edes ymmärrä, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Siellä videolla tehdään desinfiointia ja kuuman veden siirtelyä hygieenisissä olosuhteissa, ja sinä tyhmänä oletat, että kaikki on katsoneet sen videon ja kaikki tapahtuu juuri noin, kun siinä yhdellä videolla ja siellä jossain blogissa näin tehtiin. Ja no chill / hot tubing on juuri niinkuin tässä, näissä linkeissä ja kaikki on ne katsoneet ja ei sitä tehdä millään muulla tavalla tai ainakaan väärin.

Jos sinulla olisi olutasiat hallussa, niin ymmärtäisit, mikä riski on käymätön vierre.. Mutta ei, ei auta.
Lisäksi eksponentiaalinen kasvu olisi hyvä ottaa haltuun, niin ymmärtäisit, että pienestäkin määrästä hiivaa/bakteereita voi tulla kunnon kasvusto, niin ei tarvitse olla kuin vähän huonommin puhdistettu astia. Tai biofilmi, joka suojasi sitä puhdistukselta.

Taas alat selittämään lambic oluista, mikä ei nyt liity mitenkään no chill / hot cubing juttuihin. Ei tässä vierrettä jätetä avonaiseen astiaan keräämään ilmasta hiivoja. (tai muitakaan bakteereja)

Kumma tarve sulla tulla kommentoimaan asiaa mistä et halua kuulla. Anna ihmisten kokeilla omat juttunsa (ja pysy sinä omissa tekniikoissasi) ja yksi juttu on tämä aussien kehittämä no chill tekniikka. Haluan nähdä sen hiivan mikä selviää +90 asteesta täydessä kuutiossa, josta vielä ilmat puristetaan pois täytön jälkeen. Onko sulla jotakin faktaa laittaa pöytään muutakin kuin suu vaahdossa selittää lambic oluista kokoajan? Linkkejä tai tietoa vaikka epäonnistuneisiin no chill virityksiin?

Onko tämä sinulta pois, jos jotkut kokeilevat no chill tekniikoita? Kun alkaa tuntua vähän siltä, ei millään pahalla.
 
Taas alat selittämään lambic oluista, mikä ei nyt liity mitenkään no chill / hot cubing juttuihin. Ei tässä vierrettä jätetä avonaiseen astiaan keräämään ilmasta hiivoja. (tai muitakaan bakteereja)

Kumma tarve sulla tulla kommentoimaan asiaa mistä et halua kuulla. Anna ihmisten kokeilla omat juttunsa (ja pysy sinä omissa tekniikoissasi) ja yksi juttu on tämä aussien kehittämä no chill tekniikka. Haluan nähdä sen hiivan mikä selviää +90 asteesta täydessä kuutiossa, josta vielä ilmat puristetaan pois täytön jälkeen. Onko sulla jotakin faktaa laittaa pöytään muutakin kuin suu vaahdossa selittää lambic oluista kokoajan? Linkkejä tai tietoa vaikka epäonnistuneisiin no chill virityksiin?

Onko tämä sinulta pois, jos jotkut kokeilevat no chill tekniikoita? Kun alkaa tuntua vähän siltä, ei millään pahalla.

Hiiva tykkää sokerista. Käymättömässä vierteessä on paljon sokeria.
Myös bakteeri tykkää sokerista. Käymättömässä vierteessä on paljon sokeria.
Molemmat tykkäävät puuhata rauhassa pitkään sokerin kanssa. Sokeri on niiden ruokaa.

Hiivoja ja bakteereja on kaikkialla, jopa kengänpohjassa.
Kun ne niin kovasti tykkäävät leikkiä sokerin kanssa, niin on riskinä, että astiaan sopivasti täynnä sokeria ja kosteutta pääsee bakteereita/hiivaa leikkimään, vaikka sieltä kengänpohjasta. Sitten ne lisääntyvät siellä ja kasvattavat kymmenen generaatiota jälkeläisiä, kun on niin hyvät oltavat. Sitten vierre on pilalla.

Ja tämä voi alkaa ihan siitä, että letku, jolla siirsit astioiden välillä ei ollut täysin puhdas. Tai teit ulkona ja sinne meni tuulen mukana jotain.

Hiivoista ja bakteereista voi lukea enemmän Wikipediasta ja olutaiheisista kirjoista. Erityisesti tämä kirja on suosittu:

--

Puhun siis nyt käymättömän vierteen säilytyksen riskeistä, olen koko ajan puhunut - ja sinä haluat jauhaa tuosta no chill metodista yleisesti (ja niistä kohdista, jotka ehkä ymmärrät). Jos nyt vaan ottaisit palautteen vastaan, lukisit minun ja Markuksen viestit ihan ajatuksella ja ymmärtäisit sen verran, että ei me olla täällä taputtamassa selkään ja vastaamaan niillä sanoilla, joita haluat kuulla.
 
Hiiva tykkää sokerista. Käymättömässä vierteessä on paljon sokeria.
Myös bakteeri tykkää sokerista. Käymättömässä vierteessä on paljon sokeria.
Molemmat tykkäävät puuhata rauhassa pitkään sokerin kanssa. Sokeri on niiden ruokaa.

Hiivoja ja bakteereja on kaikkialla, jopa kengänpohjassa.
Kun ne niin kovasti tykkäävät leikkiä sokerin kanssa, niin on riskinä, että astiaan sopivasti täynnä sokeria ja kosteutta pääsee bakteereita/hiivaa leikkimään, vaikka sieltä kengänpohjasta. Sitten ne lisääntyvät siellä ja kasvattavat kymmenen generaatiota jälkeläisiä, kun on niin hyvät oltavat. Sitten vierre on pilalla.

Ja tämä voi alkaa ihan siitä, että letku, jolla siirsit astioiden välillä ei ollut täysin puhdas. Tai teit ulkona ja sinne meni tuulen mukana jotain.

Hiivoista ja bakteereista voi lukea enemmän Wikipediasta ja olutaiheisista kirjoista. Erityisesti tämä kirja on suosittu:

--

Puhun siis nyt käymättömän vierteen säilytyksen riskeistä, olen koko ajan puhunut - ja sinä haluat jauhaa tuosta no chill metodista yleisesti (ja niistä kohdista, jotka ehkä ymmärrät). Jos nyt vaan ottaisit palautteen vastaan, lukisit minun ja Markuksen viestit ihan ajatuksella ja ymmärtäisit sen verran, että ei me olla täällä taputtamassa selkään ja vastaamaan niillä sanoilla, joita haluat kuulla.

Keksin helpomman, sivuutan sun viestit jatkossa, sen verran vastaan, että ihmeellisesti saat tähän sekoitettua likaiset kädet, kengänpohjat ym. Voin sanoa, että harvemmin tekee kiehuvaan vierteeseen mieli koskea edes puhtailla käsillä. Koitan jatkossa välttää uittamasta kenkiä vierteessä, ehkä säästyn bakteereilta ja hiivalta, lupaan myös pestä kädet tarkasti. Se letku, missä neste siirtyy, niin eiköhän ne bakteerit siinä 100 asteessa tai lähelle kuole. Lambicia en tai muuta villihiivaolutta tuskin tulee ikinä tehtyä. Toivottavasti myös vältät jauhamasta enää mun viesteihin, harmi kun täällä ei ole omat lokerot jutuille, saisi ne keskustella aiheesta, ketä kiinnostaa ilman turhaa länkytystä lambic oluista.
 
Toivottavasti myös vältät jauhamasta enää mun viesteihin, harmi kun täällä ei ole omat lokerot jutuille, saisi ne keskustella aiheesta, ketä kiinnostaa ilman turhaa länkytystä lambic oluista.

Kun oikein tarkasti katsoo, lainauksessasi ei ole lambicceja, mutta ne on silti sinun viestissäsi useamman kerran.

Tässä yritin vaan kertoa, miten hiiva toimii ja mistä sitä voi tulla, mutta jos ei kiinnosta ottaa itse selvää ja termit jää päähän soimaan, niin ei kai sitten siinä mitään. Linkkejä en laita, kun nähtävästi ei kiinnosta kuin omat linkit. Nyt yritin selittää mahdollisimman yksinkertaisesti, mutta ei auta, kädet korville ja oman youtuben kautta kohti parempaa huomista.
 
Jaha, alkaa tämän päivän panopuuhat olla kohta keittoa ja tölkitystä (no chill) vaille valmiit, hiukan oli haasteita päivässä, kun ensin ei pulttipatentti toiminut koronamyllyssä. Onneksi sitten sisuunnuin ja etsin siihen kuuluvan oikean pultin. Nyt saa poralla tuota pyöritettyä. No, sitten hyytyi ensin akkukoneesta akku, yli 10 vuotta vanha kone kun on. Kaapista kaivoin vanhan työjuhdan boschin, niin eiköhän sekin sanonut sopimuksen irti. No, parilla latauksella akkukoneella sai homman pakettiin. Ei nyt ollu kyse kun 3kg setistä, että oishan se käsinkin mennyt.

Heittelin ainekset tuonne kattilaan/mallaspiippuun, vettä noin 15 litraa, oletan, että tippunee tuonne 10 litran hujakoille taas ja sopiva setti kanisteriin. Keitto/mäskäyskattilana siis tuo motonetin/kärkkäisen aikanaan myymä perusjuttu ilman mitään moottoreita ym. Olen jälkikäteen lisännyt noita. En nyt laita kuvaa, että ei kaikkien tarvi mieltänsä pahoittaa. Moottorin ohjaus menee vielä manuaalilla, mutta olisi siihen tarkoitus kytkeä älyä jossakin vaiheessa, että ei tarvi sen takia juosta kylppärissä. Nyt lisäsin jo systeemiin lämpötila-anturin, jota voi kännykällä tai selailemalla seurata (kotiverkossa). Sai jo vähän tarkemmin pysymään mäskäyslämpötilan halutussa sektorissa, mutta vielä seilaa liikaa. On aika laajahko toleranssi ton motonetin mäskäimen lämpötilasäädössä jostakin syystä. Eli käytännössä saa tippua aika rajusti säädetyn alle ja sitten taas nostaa liikaa rajasta, vaikka kierrättää kokoajan on silti tuo ongelma. Nuo kun jaksaisi ohittaa ja tehdä paremmat. Lämpötila-anturikin näytti olevan vähän sinnepäin, toki se on pohjassa ja tuskin vastukset kaukana.

Keitto vielä tekemättä, mutta mietin, että bobek 20min? Tai jopa vain 15min. Tää kuitenkin muhii boxissa jonkun aikaa, että kerää kyllä makua.


Simpson's Vienna Malt 3kg
Hiukan ohkaista lähin hakemaan, 60-65C 1,5-2h mash out 75-80C 15min. Ajat suuntaa antavia, en näitä tarkkuuskellon kans tee. Kierrätys kokoajan.
vesi n. 15 litraa, en laita huuhteluvettä tällä kertaa.

Keitto päättämättä, mutta varmaan tuo bobek 15min ja kamat boksiin odottamaan. Äsken näytti refro 1.047 ja keitto vielä tekemättä
 

Liitteet

  • vienna-malt.jpeg
    vienna-malt.jpeg
    187,6 KB · Luettu: 49
  • corona-mill-pultti-adapteri.jpeg
    corona-mill-pultti-adapteri.jpeg
    172,7 KB · Luettu: 57
  • mallaspiippu.jpeg
    mallaspiippu.jpeg
    161,1 KB · Luettu: 57
  • piippu-sisältä.jpeg
    piippu-sisältä.jpeg
    181,7 KB · Luettu: 47
  • kattila.jpeg
    kattila.jpeg
    126 KB · Luettu: 38
Jaha, alkaa tämän päivän panopuuhat olla kohta keittoa ja tölkitystä (no chill) vaille valmiit, hiukan oli haasteita päivässä, kun ensin ei pulttipatentti toiminut koronamyllyssä. Onneksi sitten sisuunnuin ja etsin siihen kuuluvan oikean pultin. Nyt saa poralla tuota pyöritettyä. No, sitten hyytyi ensin akkukoneesta akku, yli 10 vuotta vanha kone kun on. Kaapista kaivoin vanhan työjuhdan boschin, niin eiköhän sekin sanonut sopimuksen irti. No, parilla latauksella akkukoneella sai homman pakettiin. Ei nyt ollu kyse kun 3kg setistä, että oishan se käsinkin mennyt.

Heittelin ainekset tuonne kattilaan/mallaspiippuun, vettä noin 15 litraa, oletan, että tippunee tuonne 10 litran hujakoille taas ja sopiva setti kanisteriin. Keitto/mäskäyskattilana siis tuo motonetin/kärkkäisen aikanaan myymä perusjuttu ilman mitään moottoreita ym. Olen jälkikäteen lisännyt noita. En nyt laita kuvaa, että ei kaikkien tarvi mieltänsä pahoittaa. Moottorin ohjaus menee vielä manuaalilla, mutta olisi siihen tarkoitus kytkeä älyä jossakin vaiheessa, että ei tarvi sen takia juosta kylppärissä. Nyt lisäsin jo systeemiin lämpötila-anturin, jota voi kännykällä tai selailemalla seurata (kotiverkossa). Sai jo vähän tarkemmin pysymään mäskäyslämpötilan halutussa sektorissa, mutta vielä seilaa liikaa. On aika laajahko toleranssi ton motonetin mäskäimen lämpötilasäädössä jostakin syystä. Eli käytännössä saa tippua aika rajusti säädetyn alle ja sitten taas nostaa liikaa rajasta, vaikka kierrättää kokoajan on silti tuo ongelma. Nuo kun jaksaisi ohittaa ja tehdä paremmat. Lämpötila-anturikin näytti olevan vähän sinnepäin, toki se on pohjassa ja tuskin vastukset kaukana.

Keitto vielä tekemättä, mutta mietin, että bobek 20min? Tai jopa vain 15min. Tää kuitenkin muhii boxissa jonkun aikaa, että kerää kyllä makua.


Simpson's Vienna Malt 3kg
Hiukan ohkaista lähin hakemaan, 60-65C 1,5-2h mash out 75-80C 15min. Ajat suuntaa antavia, en näitä tarkkuuskellon kans tee. Kierrätys kokoajan.
vesi n. 15 litraa, en laita huuhteluvettä tällä kertaa.

Keitto päättämättä, mutta varmaan tuo bobek 15min ja kamat boksiin odottamaan. Äsken näytti refro 1.047 ja keitto vielä tekemättä
Kannattaa harkita brewmonkkia, pienellä rahallisella lisäsatsauksella saa kaiken paketissa.
 
Kannattaa harkita brewmonkkia, pienellä rahallisella lisäsatsauksella saa kaiken paketissa.

Juu pitääpä perehtyä taas jossakin vaiheessa. Tän nykysen keittimen sain aikanaan hyvinkin edullisesti. Oli se kaveri käsittääkseni jostakin tv-visasta tän voittanu ja halvalla myi. :) Ja tänkin kans varmaa pärjää, pitää noi kummallisuudet nyt vielä selvittää, että saako tällä millään asetuksilla ns. automaatilla vedettyä, kun pumput ym. on jo (oma tekeleet). Tuntuu vaan niin järjettömältä, että 5 asteen tiputus ennen kuin lyö lämmöt päälle takas ja sitten menee överiksi. :(
 
Toka satsi ois nyt kuivahumaloitu(50g citraa,25g columbus ja 25g cluster),1.5vk käynyt ja Fg oli 1.010(lähtö oli 1.041). Uutekitiksi valikoitu mangrove jaskan gluteeniton APA,pikkusen epäilyttää kun piti laittaa sokeria että pysyy gluteenittomana. Aikamoinen pulputus alkoi käymään vesilukossa .käytin kantta auki vielä nopsaa niin jotenkin se humalapussukka laitto liemen vähän niinku kuplimaan.Liekkö desinfiointiaine tms aiheuttaa tuon.
 
Viimeksi muokattu:
Toka satsi ois nyt kuivahumaloitu(50g citraa,25g columbus ja 25g cluster),1.5vk käynyt ja Fg oli 1.010(lähtö oli 1.041). Uutekitiksi valikoitu mangrove jaskan gluteeniton APA,pikkusen epäilyttää kun piti laittaa sokeria että pysyy gluteenittomana. Aikamoinen pulputus alkoi käymään vesilukossa .käytin kantta auki vielä nopsaa niin jotenkin se humalapussukka laitto liemen vähän niinku kuplimaan.Liekkö desinfiointiaine tms aiheuttaa tuon.

Sensonilla on tuommoista, niin ei tartte laittaa sokeria, jos ei halua:

Humalia ei tarvitse desinfioida, ne haisee pahalle ja pilaantuneelle, jos niihin on päässyt pöpöjä. Ei siitä haittaa ole, mutta itse vaan liuotan humalasukkaa kiehuvassa vedessä ja sitten heitän humalat sinne ja pönttöön.

Ei siitä pulputuksesta haittaa ole, en olisi huolissani.
 
Sensonilla on tuommoista, niin ei tartte laittaa sokeria, jos ei halua:

Humalia ei tarvitse desinfioida, ne haisee pahalle ja pilaantuneelle, jos niihin on päässyt pöpöjä. Ei siitä haittaa ole, mutta itse vaan liuotan humalasukkaa kiehuvassa vedessä ja sitten heitän humalat sinne ja pönttöön.

Ei siitä pulputuksesta haittaa ole, en olisi huolissani.

Tuota katoin kans mut on sen verra iso pönttö ja miten säilyy avattuna. Joo humalia en desinfioinut vaan keitin sukan ja sit vielä desinfioin. Vähä samallalailla ku ois laittanu limppariin sokeria nii kuohus :) kaippa se oli hiukan happoja kehittäny mut työnsipähän sen ämpäriin päässeen ilman ulos :D
 
Tuota katoin kans mut on sen verra iso pönttö ja miten säilyy avattuna. Joo humalia en desinfioinut vaan keitin sukan ja sit vielä desinfioin. Vähä samallalailla ku ois laittanu limppariin sokeria nii kuohus :) kaippa se oli hiukan happoja kehittäny mut työnsipähän sen ämpäriin päässeen ilman ulos :D

Juu, ei säily, mutta kaikki 1.5kg sekaan vaan... Tulee vahvempaa olutta. Kyllä MGJ:n hiivat siitä selviää. Lisäksi LME:tä 1.5kg vastaa jotain kiloa sokeria, kun sokerissa on "puhtaammat sokerit", eikä sitä viljaa.
 
Ajattelin mäskätä 25 litraa perus IPAa ja jakaa sen sitten 5 litran pönttöihin, joihin jokaiseen sitten eri kuivahumala. Ajatuksena testata siis eri humalalajikkeita.

Nyt vain mietin, että käyttäisikö koko satsin ensin rosteripöntössä lähes valmiiksi ja sitten jakaisi muovi pönttöihin, vai jakaisiko heti mäskäyksen jälkeen pönttöihin ja lisäisi pönttöihin pienen määrään hiivaa ja tekisi pääkäymisen pöntöissä :hmm:

Koko satsin käyttäminen samassa pöntössä tuntuisi varmemmalta keinolta ja sitten vain muutama päivä ennen käymisen loppumista jakaisi pönttöihin ja lisäisi humalat.
 
Siinähän se odottaa, että käymisastia vapautuu. Laitoin nyt kuitenkin 15g/15min saaz, 60min keitto ja lopussa humalat, kun kuulemma tulee tällä methodilla aika herkästi voimakkaan katkeroista olutta. Hetken päästähän tuon näkee mitä tosta bobek virityksestä tulee.

Vierre laitettu 95 asteisena tuohon tonkkaan odottamaan. Mutuilua en kaipaa tähän tästä tekniikasta, jos on omakohtaista kokemusta, että vierre on kärsinyt, niin ne on aivan tervetulleita kommentteja. Tekeehän jotkut jopa niin, että heittävät kuuman vierteen käymisastiaan ja hiivaavat, kun vierre jäähtynyt luonnollisella tavalla. (Ja oikeasti tuota vierrettä tuli n. 13 litraa, toinen pänikkä huomattavasti alivajaa, no heitän sekaan silti jonkun päivän sisään.)

Ja toisekseen, en tiedä ketään, joka tätä pidempään olis harrastanu, että etteikö joskus olis tullu sukkamehun makuista olutta, on käynyt itsellekin ja kaverille, joka pääosin tekee vain uutteista ja spraymaltaasta oluet. Virheistä oppii. :)
 

Liitteet

  • vienna malt - saaz15g15min.jpeg
    vienna malt - saaz15g15min.jpeg
    70,1 KB · Luettu: 12
Ajattelin mäskätä 25 litraa perus IPAa ja jakaa sen sitten 5 litran pönttöihin, joihin jokaiseen sitten eri kuivahumala. Ajatuksena testata siis eri humalalajikkeita.

Nyt vain mietin, että käyttäisikö koko satsin ensin rosteripöntössä lähes valmiiksi ja sitten jakaisi muovi pönttöihin, vai jakaisiko heti mäskäyksen jälkeen pönttöihin ja lisäisi pönttöihin pienen määrään hiivaa ja tekisi pääkäymisen pöntöissä :hmm:

Koko satsin käyttäminen samassa pöntössä tuntuisi varmemmalta keinolta ja sitten vain muutama päivä ennen käymisen loppumista jakaisi pönttöihin ja lisäisi humalat.

Jos mahdollista, tee startteri, pistä sitä sitten vaikka mukillinen jokaiseen pönttöön. Näin jakaminen on helpompaa..

Sitten vaikka 5x tämmöinen:

5x 2€ vesilukko ja 5x alle euron tiiviste.. Reiän joudut tekemään itse.

Kyllä pitäisi alle viidelläkympillä päästä. Ja noita voi käyttää tuleviin split batcheihin...

--

Itsellä on vain ~10L pienempiä astioita ja kun teen split batchin, käytännössä jaan sen kahteen osaan.
 
Siinähän se odottaa, että käymisastia vapautuu. Laitoin nyt kuitenkin 15g/15min saaz, 60min keitto ja lopussa humalat, kun kuulemma tulee tällä methodilla aika herkästi voimakkaan katkeroista olutta. Hetken päästähän tuon näkee mitä tosta bobek virityksestä tulee.

Vierre laitettu 95 asteisena tuohon tonkkaan odottamaan. Mutuilua en kaipaa tähän tästä tekniikasta, jos on omakohtaista kokemusta, että vierre on kärsinyt, niin ne on aivan tervetulleita kommentteja. Tekeehän jotkut jopa niin, että heittävät kuuman vierteen käymisastiaan ja hiivaavat, kun vierre jäähtynyt luonnollisella tavalla. (Ja oikeasti tuota vierrettä tuli n. 13 litraa, toinen pänikkä huomattavasti alivajaa, no heitän sekaan silti jonkun päivän sisään.)

Ja toisekseen, en tiedä ketään, joka tätä pidempään olis harrastanu, että etteikö joskus olis tullu sukkamehun makuista olutta, on käynyt itsellekin ja kaverille, joka pääosin tekee vain uutteista ja spraymaltaasta oluet. Virheistä oppii. :)

Kai tuo tonkka on BPA-vapaa?

(tässä oli muutakin tekstiä, mutta en jaksa takoa päätä seinään sinun kanssa)
 
Jos mahdollista, tee startteri, pistä sitä sitten vaikka mukillinen jokaiseen pönttöön. Näin jakaminen on helpompaa..

Sitten vaikka 5x tämmöinen:

5x 2€ vesilukko ja 5x alle euron tiiviste.. Reiän joudut tekemään itse.

Kyllä pitäisi alle viidelläkympillä päästä. Ja noita voi käyttää tuleviin split batcheihin...

--

Itsellä on vain ~10L pienempiä astioita ja kun teen split batchin, käytännössä jaan sen kahteen osaan.
Niin startterilla voisi tosiaan tehdä. En ole koskaan ennen tehnyt. Mitä pitäisi ottaa sen teossa huomioon? Kuivahiivalla olen aina ennen pelannut, paitsi witbierin olen tehnyt nestehiivalla (hiivapussissa oli kapseli joka piti rikkoa ja siitä tuli startteri).

Juurikin noita Plastexin 5l vesiastioita hanalla on 5 kappaletta ja niihin vesilukot ja vesilukon tiivisteet.
 
Niin startterilla voisi tosiaan tehdä. En ole koskaan ennen tehnyt. Mitä pitäisi ottaa sen teossa huomioon? Kuivahiivalla olen aina ennen pelannut, paitsi witbierin olen tehnyt nestehiivalla (hiivapussissa oli kapseli joka piti rikkoa ja siitä tuli startteri).

Se on oikeastaan törkeän helppoa, mutta pitää hankkia vaan astia, jos ei ole jo..
Niinkuin esim. tuommoinen:


Sitten voisi käyttää laskuria, mutta tässä helppo kaava, joka tuottaa noin oikean tuloksen:
Startterin kokoDMEMiljardia solua
0.2L20g100B
0.4L40g127B
0.6L60g174B
0.8L80g213B
1.0L100g242B
Olettaen, että paketissa kuivahiivaa on 100B solua.

..ja tekemällä esim. 1.0L startterin 100g DME:tä kanssa, 2.4-kertaistat hiivan määrän. Ja 0.2L ei oikein riitä kasvattamaan hiivaa. Luvut tuolta, jos haluaa vertailualustan:

--

Sitten itse olen tehnyt nykyään niin, että mittaan DME:n pohjalle. Sitten laitan teekeittimeen vettä ja kaadan kiehuvan veden suoraan siihen päälle. Sitten hyvän hanskan kanssa pyörittelen sitä vähän , että DME sekoittuu, ja laitan ehkä DAP:ia ja servomycestä.
Kun se on jäähtynyt, sitten hiiva sisään. Noin 25C on hyvä. Minulla on magneettisekoitin, mutta onnistuu ilmankin.
Eli laitat siihen folion päälle, kuva ei oma:
1658956522150.png


Sitten ei tässä tapauksessa (eikä muutenkaan) kuumenneta hellalla, vaan laitat sen keittiön pöydälle ja kun kävelet siitä ohi, pyöräytät vähän pulloa kädessä. Niin että sakka ei kasaannu pohjalle, vaan on vähän liikkeessä. Saa olla chunky, mutta ei hiukkalaatikkoa pohjalle, se hiiva on herätettävä välillä liikkeelle, se nukkuu siellä pohjassa. Ei taukoja, tämä on diktatuuri.

Päivän päästä tuo on valmis. Työnä oli 15min tekeminen , 45min jäähdytys ja ranneliike silloin tällöin. Varsinkin kalliiden nestehiivojen kanssa kannattaa, mutta tein tuollaisen 3.90€ Mangrove Jack's hiivallekin eilen.

--

Startterin tekemiseen soveltuisi hyvin @Manaan tonkasta käymätön vierre. Se on erittäin hyvä kasvualusta hiivalle. En kyllä ota mitään vastuuta sen säilyvyydestä tuossa tonkassa ja olen olutryhmissä kuullut kaverista, joka pakastaa noita, niin on vierrettä pakastimessa.
DME kuitenkin oli halpaa ja loput voi laittaa vahventamaan olutta, jos ei tykkää säilöä mitään asunnossaan. Itsellä on DME:tä purkissa, kun se kallistui, mutta vierretonkkia ei ole.
 
Viimeksi muokattu:
@hsalonen Kiitos vinkeistä.

Eihän tuo joku perus magneettisekoitin maksa Saksan Amazonissa kuin reilu 30e, niin voisihan sitä sellaisen vaikka tilata sekoittelemaan startteria. Vai tekeekö esim. tällä mitään?

Erlenmeyerpullo pitää tilata ja spraymallasta samalla. Eikä senkään säilöminen ole ongelma. Olutta kuitenkin valmistan säännöllisesti ympäri vuoden, niin tuleehan se käytettyä starttereihin sitten.

Nyt ajattelin että käytän tuossa IPA:ssa US-05 hiivaa, en tiedä kuinka paljon siinä on soluja paketissa (11,5g), kun ei tuotesivuilla kerrota.
 
@hsalonen Kiitos vinkeistä.

Eihän tuo joku perus magneettisekoitin maksa Saksan Amazonissa kuin reilu 30e, niin voisihan sitä sellaisen vaikka tilata sekoittelemaan startteria. Vai tekeekö esim. tällä mitään?

Erlenmeyerpullo pitää tilata ja spraymallasta samalla. Eikä senkään säilöminen ole ongelma. Olutta kuitenkin valmistan säännöllisesti ympäri vuoden, niin tuleehan se käytettyä starttereihin sitten.

Nyt ajattelin että käytän tuossa IPA:ssa US-05 hiivaa, en tiedä kuinka paljon siinä on soluja paketissa (11,5g), kun ei tuotesivuilla kerrota.

Itse tein monta kertaa olutta käsin pyörittelemällä välillä, ennenkuin ostin magneettisekoittimen. Voisin melkein väittää, että jos ei olisi tullut max. 8h taukoa yöllä, kun nukuin, niin tuo on ihan yhtä hyvä metodi.

Varmaan se oletus on , että 100B on jokaisessa dry yeast paketissa.

Jos on tarkoitus lähteä tekemään starttereita enemmänkin, 2L on kätevin koko. Sitten teet 1.5L tjsp ja ostat tällaisia:
(tai vastaavia purkkeja saa Prismastakin alle vitosella)
1L heität vierteeseen ja 0.5L purkkiin ja jääkaappiin. Näin saat kalliit hiivat talteen. Itsellä on Hefeweizenin hiivaa tallessa.

--

Magneettisekoitin on hyvin yksinkertainen laite, niin niitä saa tuohon hintaan. Itse maksoin jotain 25-30€ omastani ja nyt se on 69€..
Kannattaa tuosta valinnastasi katsoa se video arvostelusta, että näet, minkä kokoinen laite on kyseessä. Sitten tuommoinen pullo on iso ja voi osua volyyminappiin.. Kuvan taso on mitä on, mutta juuri ja juuri mahtuu alustalle oma pullo..
1658961801709.png

Litran pullolla pärjänee mainiosti, jos ei ole tarkoitus tehdä varastoon.. 2.4x hiiva riittää vahvoihin lagereihinkin.

--

US-05 on se maailman yleisin oluthiiva ja se on sen hintaista, että melkein ei kannata tehdä startteria hinnan takia, mutta: startteri on niinkuin heti valmis ja käyminen alkaa välittömästi. Ei tarvitse odottaa, että hiiva aktivoituu. Vesilukon pitäisi alkaa pulputtamaan ihan puolen tunnin sisällä.

Tässä nyt ideana on se, että jos joskus teet tosi väkevää olutta (niinkuin minä tänään) tai käytät kallista 11€ nestehiivaa, niin saat sitä talteen tai monistettua helposti. Aina voi laittaa 2.4 pussia, mutta tämä on halvempaa touhua, myös nykyisillä hinnoilla.

--

Eli startterit on hiivahifistelyyn ja ei siihen hirveästi kannata pistää rahaa, mutta sillä saa kätevimmin hiiva-asiat kuntoon prosessissa.
 
Rustassa ilmeisesti hiilihappopullon vaihto huomisesta alkaen 2,99/kpl (max 5 talous) Hiukan harmittaa, ehdin motonetissa käydä juuri eilen omat pullot vaihtamassa, no, eihän tuossa kuin 6 euroa hävinnyt 3 pullossa, mutta rahaahan se sekin olisi ollut.

Mainos pomppas kännykällä selatessa ja en tuota sivuilta vielä löytänyt, joten oletan, että huomisessa tarjouslehdessä?
 
Rustassa ilmeisesti hiilihappopullon vaihto huomisesta alkaen 2,99/kpl (max 5 talous) Hiukan harmittaa, ehdin motonetissa käydä juuri eilen omat pullot vaihtamassa, no, eihän tuossa kuin 6 euroa hävinnyt 3 pullossa, mutta rahaahan se sekin olisi ollut.

Mainos pomppas kännykällä selatessa ja en tuota sivuilta vielä löytänyt, joten oletan, että huomisessa tarjouslehdessä?
Joo Rustalla aina tarjoukset vaihtuu keskiviikkoisin. Kyseinen hiilaritarjous on toistunut jo pitkään melkeinpä joka toinen viikko. Itellä 1 varapullo, joten tyhjentynyt voi odottaa jonkin aikaa tarjousta ennen kuin vaihtaa. Melkein poikkeuksetta on tullut Rustassa vaihdeltua tuon tarjouksen vuoksi. Pieniä säästöjä toki, mutta jostain se on säästettävä välillä. *hmm, näköjään hymiöitä en saa toimimaan*
 
Ovat saaneet hiukan näköjään parannettua lapon sivuja. Rasittavathan nuo edelleen on ja HITAAT, mutta nyt jaksoi sen verran selailla, että välttämättömimmät tuli tilattua. Mutta edelleen sen verran ärsyttävät, että ei siellä paljoa jaksanut pyöriä, että heräteostoksia olisi juuri muuta tullut tehtyä. Eli terveisiä sinne suuntaan, jos täällä sivujen kehittäjä paikalla.
 
Mistäs pääkaupunkiseudulla asuvat ostaa nykyään oluttarvikkeensa nyt kun Panimonurkka on rip? Itsellä siellä asionti väheni kyllä jo siinä vaiheessa kun muuttivat Espooseen.
 
Mistäs pääkaupunkiseudulla asuvat ostaa nykyään oluttarvikkeensa nyt kun Panimonurkka on rip? Itsellä siellä asionti väheni kyllä jo siinä vaiheessa kun muuttivat Espooseen.

Riippumatta sijainnista mallaspuoti on tähän mennessä palvellut erinomaisesti.
Itse en enää jaksa juurikaan välittää postikuluista kun ne on 5-10€ eikä merkkaa kokonaisuuden kannalta mitään.
 
Pasilassa on MelkkoBrew, joka on ok ja sieltä ostan paljon humalia ja muita asioita, joita unohdan tilauksistani. Myös nestehiivat pääasiassa sieltä.

Kotipanimokauppa on ihan jees kanssa, ja heillä oli varastossa jotain mallasta, joka oli muualta loppu. Näillä ei ole myymälää, enkä ole noutanut, mutta tilasin isoja kegejä, niin niille järjestyi kotiinkuljetus.

Nuo on kyllä vähän kalliimmanpuoleisia, mutta harrastus maksaa ja aina välillä on tarjouksia.

--

Mallaspuodista nykyään tilailen eniten, koska niillä on KegLandin uutuuksia ja hyvin kuivahiivoja, niin muut tulee sitten samaan hintaan. Lisäksi hinnat ovat kai nyt halvimmat. Postikulut kyllä korkeat, jos tilaa vaan yhden erän, mutta muistaakseni aina on ehtinyt samalla viikolla perille.

--

Lappo on vähän sekava, niillä on halvemmat postikulut ja vähän kalliimmat hinnat. Pitäisi taas tilata sieltäkin ja varmaan tilaankin, kun taas alet iskee päälle.

--

Itsellä on suunnitelmallisuus lisääntynyt, kun pitää tietää etukäteen , mitä panee.
 
Mistäs pääkaupunkiseudulla asuvat ostaa nykyään oluttarvikkeensa nyt kun Panimonurkka on rip? Itsellä siellä asionti väheni kyllä jo siinä vaiheessa kun muuttivat Espooseen.
Kotipanimokaupasta maltaat ja hiivat ostanu viime aikoina. Siellä ihan ok perusvalikoima ja kohtuulliset hinnat. Välillä ollut menoa sinne suunnille niin oon napannut olutkamat samaan kyytiin. Keglandin välineistöä pääsääntöisesti Mallaspuodista, mutta kyllä tuolla kotipanimokaupassakin jotain on. Ja Kiinasta jotain kevyttä Keglandia kannattaa vielä ostaa, jos ei kiire ole.
Humalien suhteen ollut omaa varastoa aika paljon ja hemmetti, kun oon tarttunu Facebookin Hombressa myyntiin tulleisiin eriin. Just hain yhteensä kilon chinookia, cascadee, centennalia ja mandarina bavariaa todella edullisesti yheltä tyypiltä, jolla vieläkin arkkupakastimellinen humalaa. Hän haluis päästä eroon ylivarastosta, joten laita vaikka privaviestiä niin kerron lisää. Jos siis sattuu kiinnostamaan.
 
Viimeksi muokattu:
20 litraa pilsneriä pullotettu. Mitä tuossa vähän maistelin hiilihapotonta juomaa, niin tuleepas muuten hyvä olut. Maku on raikas ja sellainen helposti juotava.
WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.16.27.jpeg



Vihreä ABV, punainen lämpötila, sininen ominaispaino:
Näyttökuva 2022-10-02 164516.jpg
 
Menee hiukan ohi aiheen, pahoittelut siitä.

Asiani on, että taloudessa on kohtapuoliin 16 kappaletta tyhjiä patenttikorkillisia 0,75l lasipulloja. Neljä taitaa olla vielä juomatta, Hailuodon Panimon Laakeria (4,3%), joten ei lopuissa kauaa mene :whistling:
Ei noita hennois mihinkään lasinkeräyspönttöön laittaa, korkkien metallitkin tarttis vissiin väännellä irti jollain putkitongeilla.

Löytyykö moisille uusiokäyttöä (kuva napattu netistä)?


post_4922947-130232134.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Menee hiukan ohi aiheen, pahoittelut siitä.

Asiani on, että taloudessa on kohtapuoliin 16 kappaletta tyhjiä patenttikorkillisia 0,75l lasipulloja. Neljä taitaa olla vielä juomatta, Hailuodon Panimon Laakeria (4,3%), joten ei lopuissa kauaa mene :whistling:
Ei noita hennois mihinkään lasinkeräyspönttöön laittaa, korkkien metallitkin tarttis vissiin väännellä irti jollain putkitongeilla.

Löytyykö moisille uusiokäyttöä (kuva napattu netistä)?


post_4922947-130232134.jpg
Periaatteessa on ja harrastajat makseleekin pulloista jotain panimoliikkeistä, mutta on eriasia sattuuko sellaseen paikkaan, että joku esim pääsee hakemaan nuo. Korkit lähtee kyllä ihan käsipelillä, mutta en tiedä tartteeko noita lasinkeräykseen irrottaa, kyllähän erinäisiä metalleja folioiden muodossa jne on noissa viinipulloissakin mitkä sitten prosessissa erotellaan.
 
Menee hiukan ohi aiheen, pahoittelut siitä.

Asiani on, että taloudessa on kohtapuoliin 16 kappaletta tyhjiä patenttikorkillisia 0,75l lasipulloja. Neljä taitaa olla vielä juomatta, Hailuodon Panimon Laakeria (4,3%), joten ei lopuissa kauaa mene :whistling:
Ei noita hennois mihinkään lasinkeräyspönttöön laittaa, korkkien metallitkin tarttis vissiin väännellä irti jollain putkitongeilla.

Löytyykö moisille uusiokäyttöä (kuva napattu netistä)?


post_4922947-130232134.jpg

Missä päin nämä on?
 
Ai niin, Vaasassa, mutta voin kuljetella pienellä viiveellä Ylivieskan suuntaan.

Kannattaa kurkata onko vaasassa esim. Kotipanijoiden facebook-ryhmää ja tarjota siellä.

Tai vie kierrätyskeskukseen, nuo pullot on todella hyviä mehujen säilömiseen.
 
Tulihan tuossa pitkästä aikaa olut laitettua käymään. Kahtoo onnistuuko enään kun viime kerrastakin jo 10v aikaa. Eikös tuo patenttikorkki ihan järkevä ole vielä vai kannattaako erikseen ostaa noita korkkeja?
 
Tulihan tuossa pitkästä aikaa olut laitettua käymään. Kahtoo onnistuuko enään kun viime kerrastakin jo 10v aikaa. Eikös tuo patenttikorkki ihan järkevä ole vielä vai kannattaako erikseen ostaa noita korkkeja?

Ei siinä ole mitään vikaa. Ehkä vähän hankalampi pitää puhtaana.
 
Joskus muinoin Prismasta (Nummelan ainakin) sai ostaa hyllystä 25kg:n säkissä sahtimallasta - nyt ei enää ollut. Onko tietoa, jos joku päivittäistavarakauppa pitää tuota vielä valikoimassaan?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 785
Viestejä
4 565 753
Jäsenet
75 022
Uusin jäsen
nlksu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom