Oluen paneminen itse

Nyt on kyllä sellainen viritelmä, että etänäkin hirvittää. Mulla on käytössä 4x8mm evabarrier letkut. Saanee ainakin Mallaspuodista. Toimii hyvin eikä tarvii kilometriä letkua olla, jotta systeemi tasapainossa. Ja tietysti myös duotight/john guest pushfit liittimet, kuten myös sulla. Ne on kyl ihan parhaat. Millainen systeemi sulla hanan päässä?
Joo, aika äkkiä totesin itsekin ettei tuo ole kovin kestävä ratkaisu. :D Tuota mainitsemaasi letkua suositeltiin toisellakin foorumilla, taidan tilata sitä kun sopii liittimeenkin suoraan. :thumbsup:

Yläpäässä on Ebaysta tilattu kaksihanainen torni, joka tosin kohta vaihtuu kolmeen. :cool: Siinäkin on letkun kiinnityksessä nyt pieni patentti muttei yhtä hurja kuin kegin päässä. Uskon että tuo uusi letku voisi sielläkin sopia suoraan kiinni.

Kuinka pitkät letkut sulla on, ja millainen systeemi? Mietin että riittäisiköhän jos tilaisi 2 metriä per kegi?

Edit. Kegeraattorina siis ihan "tavallinen" matala jääkaappi.
Suosittelen letkuksi tota lindr:n letkua. Eva barrier letku on aika paskaa, menee aina letkullinen hukkaan jos päivänkin ollut hana käyttämättä, kun hapettuu olut sinne letkuun ja hapot karkaa. Vaihdoin takaisin lindr letkuihin.

Itselläni on tosiaan ei kompensaattorimalliset hanat ja n. 1bar hapotus/tarjoilupaine ja letkupituus 3m tollasella 8mm ulkohalkaisijan letkulla ja bisset tulee ilman suurempaa draamaa lasiin ihan nätisti.
 
Suosittelen letkuksi tota lindr:n letkua. Eva barrier letku on aika paskaa, menee aina letkullinen hukkaan jos päivänkin ollut hana käyttämättä, kun hapettuu olut sinne letkuun ja hapot karkaa. Vaihdoin takaisin lindr letkuihin.

Itselläni on tosiaan ei kompensaattorimalliset hanat ja n. 1bar hapotus/tarjoilupaine ja letkupituus 3m tollasella 8mm ulkohalkaisijan letkulla ja bisset tulee ilman suurempaa draamaa lasiin ihan nätisti.
Mulla oli tuo sama hapettumisongelma Lindr-letkujen kanssa. Lisäksi kun sisähalkaisija on 6 mm niin pituutta oli jo turhan paljon omalle systeemille.
Evabarrier-letkulla pituus ainakin pysyisi maltillisena ja mahdollinen hukka jäisi pienemmäksi.

3 mm silikoniletkussa oli ajatus yksinkertaisesti se että pituus olisi minimaalinen. Nätisti olut niiden kanssa kyllä valui mutta tosiaan luotettavat liitokset tuottivat ongelmia.
 
Mulla oli tuo sama hapettumisongelma Lindr-letkujen kanssa. Lisäksi kun sisähalkaisija on 6 mm niin pituutta oli jo turhan paljon omalle systeemille.
Evabarrier-letkulla pituus ainakin pysyisi maltillisena ja mahdollinen hukka jäisi pienemmäksi.
Okei, no ehkä siihen sitten ei ole oikotietä onneen, mutta paremmin mulla on lindr letkulla kestänyt kuin eva barrierilla.
 
Minulla on EVABarrierit, kun ne menee niin hienosti saman firman duotighteihin. En pidä co2-regua päällä koko ajan, niin hiilidioksidi ei karkaile ja annosteluletkut pesen aina välillä tai vähintäänkin lasken sen sisällön lasiin ja heitän pois, kun ensimmäistä otetaan. Olut on kuitenkin seissyt siellä ainakin päivän.

Letkujen pesussa on se, että hukkasin sen kohopallokitin letkun jotenkin, mihin ikinä laitoinkaan kuivumaan. Ja se ei ole evabarrierin mitoissa ja pitäisi olla taipuisampaa muutenkin.
 
Käyttääkö täällä ketkään induktiokeittolevyä BIAB touhuissa? Tarkoitan siis noita pistorasiaan liitettäviä yksittäisiä levyjä. Alkanut tuskastuttamaan oman keraamisen tason hitaus. Kiehumisen saavuttamiseen 17 l keitolla menee tunnin verran. Noita induktiotasoja saa 40e hintaan useampaakin eri mallia 1800-2000w teholla. Kuuntelen mielelläni suosituksia, jos joku malli on osoittautunut hyväksi.
Prego merkkinen ollut n. 5 vuotta ja hyvin toiminut. Nykyisin enään startterin keittelen tuolla.
Prego induktio keittolevy 2000W
 
Minulla on EVABarrierit, kun ne menee niin hienosti saman firman duotighteihin. En pidä co2-regua päällä koko ajan, niin hiilidioksidi ei karkaile ja annosteluletkut pesen aina välillä tai vähintäänkin lasken sen sisällön lasiin ja heitän pois, kun ensimmäistä otetaan. Olut on kuitenkin seissyt siellä ainakin päivän.

Letkujen pesussa on se, että hukkasin sen kohopallokitin letkun jotenkin, mihin ikinä laitoinkaan kuivumaan. Ja se ei ole evabarrierin mitoissa ja pitäisi olla taipuisampaa muutenkin.
Kaasupuolella ei ole ongelmia ollut lindr letkulla, mutta olutletkuista hiilari karkaa.
 
Prego merkkinen ollut n. 5 vuotta ja hyvin toiminut. Nykyisin enään startterin keittelen tuolla.
Prego induktio keittolevy 2000W

Varmaan huuhteluvesistä puhut :)
Itsellä on Ikean siirrettävä induktiotaso ollut tätä varten.. Se on todennäköisesti huonompi ja hitaampi. Ikean 10L kattilaa (halvin) se on lämmitellyt on se ihan ok, mutta 2x 5L menee nopeammin kuin 1x10L, niin teen pienemmissä erissä ja en suosittele sitä isoille kattiloille.
Melkein ostaisin Pregon puheidesi perusteella, mutta tätä vanhempaa Ikeaa ei enää myydäkään. Ehkä uusi on parempi.

Kaasupuolella ei ole ongelmia ollut lindr letkulla, mutta olutletkuista hiilari karkaa.

Eipä ole kegeratoria, niin ei periaatteessa tarttisi pitää noita letkuja kiinni edes. Täytyy kyllä katsoa, jos haihtuminen on kovaa, niin turhaan olen pitänyt annosteluletkua kiinni koko ajan. Sodastreamiä on kyllä tullut tiuhaan vaihdettua ja vielä täyden kympin hintaan ilman muita tarjouksia. Kiitos vinkistä, katselen.
 
Joo en siis osaa sanoa, että miksi sieltä olutletkusta se hiilari edes katoaa, koska aika kaasutiiviiksi tollasen paksun letkun kuitenkin mieltäisi, että onko diffuusio syynä vai mikä.
 
Sodastreamiä on kyllä tullut tiuhaan vaihdettua ja vielä täyden kympin hintaan ilman muita tarjouksia. Kiitos vinkistä, katselen.
Jos sattuu asumaan Puuilon lähellä niin siellä on wassermax pullot aina 4,90e.

Hain tokmannista ideale induktiolevyn ja lämpötilan nostaminen keittoon nopeutui huomattavasti. Hieman äänekäs se on tuulettimen takia, mutta jos liesituuletin on kuitenkin päällä niin ei haittaa.
 
Varmaan huuhteluvesistä puhut :)
Itsellä on Ikean siirrettävä induktiotaso ollut tätä varten.. Se on todennäköisesti huonompi ja hitaampi. Ikean 10L kattilaa (halvin) se on lämmitellyt on se ihan ok, mutta 2x 5L menee nopeammin kuin 1x10L, niin teen pienemmissä erissä ja en suosittele sitä isoille kattiloille.
Melkein ostaisin Pregon puheidesi perusteella, mutta tätä vanhempaa Ikeaa ei enää myydäkään. Ehkä uusi on parempi.
Brewmonkilla nykyään teen oluet, enkä huuhtele maltaita;)
 
Kaasupuolella ei ole ongelmia ollut lindr letkulla, mutta olutletkuista hiilari karkaa.
Miula ollu EvaBarrier kaasuissa ja hanat kegeissä suoraan nyt.
Jouluna olin lisännyt toisen kegin T-haaralla rinnalle ja parissa päivässä kaasut poissa.
Äkkiä hakemaan täytettä 2kg pulloon ja siitä lähtien olen tarkkaillu tuota vuotoa.
Huomasin lisäksi että olin asentelussa paskonu kaks liitintä, John Guest ja duotight.
Pientä vuotoa on koko ajan.
Onko ok jos letkuista ja 0,33 Pet pullo kombosta vuotaa 1 baarista 0,5 baariin viikkoon aikana?
Tekee kuitenkin vuodessa vain 20 litraa max?
 

Liitteet

  • 20220116_145420.jpg
    20220116_145420.jpg
    1,5 MB · Luettu: 37
  • 20220116_145514.jpg
    20220116_145514.jpg
    1,6 MB · Luettu: 37
Kiinnostaisi lähteä kokeilemaan harrastusta ja olisi kiva päästä alkuun mahdollisimman edullisesti. Onko porukka suosinut kotimaisia verkkokauppoja vai löytyykö Euroopasta jotain halvempaa vaihtoehtoa?

Isoin yksittäinen kulu näyttäisi olevan 20-30l kattila. Mistä löytyisi mahdollisiman edullisesti? Ei näytä ihan joka kaupassa edes olevan noin isoja.

Uutteista näyttää tulevan 23l satseja, voinko käymisen jälkeen siirtää oluen erilliseen saaviin ja pullottaa esim. 24kpl ja myöhemmin saavista uudelleen 24kpl, kun pullot on juotu ja putsattu? Tai vastaavasti voinko käyttää vain puolet uutteesta tehdäkseni pienemmän erän? Avatun uutepaketin säilöisin ilmatiiviisti. En mielellään kolmea korillista pulloja osta suorilta ja niiden dyykkaminenkaan ei innosta.
 
Kiinnostaisi lähteä kokeilemaan harrastusta ja olisi kiva päästä alkuun mahdollisimman edullisesti. Onko porukka suosinut kotimaisia verkkokauppoja vai löytyykö Euroopasta jotain halvempaa vaihtoehtoa?

Isoin yksittäinen kulu näyttäisi olevan 20-30l kattila. Mistä löytyisi mahdollisiman edullisesti? Ei näytä ihan joka kaupassa edes olevan noin isoja.

Uutteista näyttää tulevan 23l satseja, voinko käymisen jälkeen siirtää oluen erilliseen saaviin ja pullottaa esim. 24kpl ja myöhemmin saavista uudelleen 24kpl, kun pullot on juotu ja putsattu? Tai vastaavasti voinko käyttää vain puolet uutteesta tehdäkseni pienemmän erän? Avatun uutepaketin säilöisin ilmatiiviisti. En mielellään kolmea korillista pulloja osta suorilta ja niiden dyykkaminenkaan ei innosta.

Kannattaa suosia kotimaisia. Triplan Melkkobrew, Mallaspuoti ja Lappo ovat hyviä. Panimonurkka on halpa.

Uutteisiin et tarvitse 20-30L kattilaa.. Voi jo 5L riittää. Tai ei kattilaa ollenkaan, jos vaan pistät kylmää vettä käymisastiaan, sitten kaadat uutteen suoraan siihen päälle ja kiehuvalla vedellä (esim. vedenkeittimestä) huuhtelet uutepaketista viimeisetkin jämät.

20-23L tulee niistä uutteista, joo. Voit laittaa sen myös kegiin (60€) tai PET-pulloihin:
kegin kanssa kyllä pitää pieniä lisähankintoja ja se voi kasvaa sijoitettu summa nopeasti..

(tai vaikka speidel kalliimmalla muista liikkeistä)
+pullotustikku jostain

Huono idea pullottaa myöhemmin ja tai käyttää vaan osa uutteesta. Ei toimi käytännössä, minun mielestäni.
Tuommoisia pari laatikkoa:
korkitin+korkit

Tuossa nyt halpa. Alle 20€ saa nuo käymään ja PET-pullotus on ~8€/erä, tai 4€/erä, jos käyttää pullot 2x ja pesee välissä.

--

Panimonurkasta voi olla jotain negatiivista sanottavaa, mutta se on halpa - ja semmoista etsit. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä itse noutamassa tilaus.
 
20-23L tulee niistä uutteista, joo. Voit laittaa sen myös kegiin (60€) tai PET-pulloihin:
kegin kanssa kyllä pitää pieniä lisähankintoja ja se voi kasvaa sijoitettu summa nopeasti..
Kiitos yksityiskohtaisesta viestistä, kegitys ja BIAB kiinnostaisi tulevaisuudessa, mutta katsotaan alkuun pienemmällä rahallisella panostuksella, että saanko juotavaa olutta ylipäätään aikaiseksi. Täytyy vaikka lainata 10l kattila ensimmäistä erää varten kerta pienempikin riittää. Lisään käymisastiaan vettä 23l asti, sitten kun olen ensin kattilassa sekoittanut uutteen pienempään määrään vettä? Jos koko homman tekisi suoraan käymisastiaan niin tunnin kiehuttaminen jää väliin kokonaan?
 
Kiitos yksityiskohtaisesta viestistä, kegitys ja BIAB kiinnostaisi tulevaisuudessa, mutta katsotaan alkuun pienemmällä rahallisella panostuksella, että saanko juotavaa olutta ylipäätään aikaiseksi. Täytyy vaikka lainata 10l kattila ensimmäistä erää varten kerta pienempikin riittää. Lisään käymisastiaan vettä 23l asti, sitten kun olen ensin kattilassa sekoittanut uutteen pienempään määrään vettä? Jos koko homman tekisi suoraan käymisastiaan niin tunnin kiehuttaminen jää väliin kokonaan?

Siis kuumentamalla uutteen ja siihen lisäämäsi sokerin/DME:n/LME:n, ollaan hygieenisia ja vältytään pöpöiltä. Se ei ole pakollista ja voi suoraan purkista kaataa.. Itse lämmitän vielä uutteeni ainakin 80C ja sekoitan samalla lisäsokerit (sokeri/dme/lme) sisään. Se onnistuu 5L kattilassakin.

Jos pussimäskäystä ajattelee, niin tämmöinen kattila, jossa on vastus, olisi ehkä hyvä:

Uutteita ei keitetä tuntia, desinfiointitarkoituksessa olen itse lämmittänyt ja välttynyt pöpöiltä ja villihiivoilta. Pussimäskäykseen taas kuuluu tuo tunnin keitto ja isossa astiassa. Jos tuntuu siltä, niin voi vaan pussimäskätä heti alkuun.
  • Pienemmät erät (pitää vaan skaalata resepti)
  • Tuhansia reseptejä, joita voi koettaa
  • Maltaat saa juuri oikean kokoisissa erissä, ainakin jostain liikkeistä (esim. Mallaspuoti, Lappo)
  • Hiivat on yleensä mitoitettu 22L erille, niistä voi joutua maksamaan extraa..
  • Humalat on yleensä 50g/100g pusseissa, niistä joutuu maksamaan extraa myös me kaikki muut ja vakuumipakkauskone kannattaa hankkia, jos paljon käyttää eri humalia..
Joka tapauksessa, yleensä, maltaista tehty on halvempi kuin uutepaketti + LME. Tämä on täysin siitä kiinni, paljon laitat humaloita ja mitä humalia käytät. Täällä on ihmisiä, jotka laittaa 50€ humaloihin ja se on "normaalia".

Uute on tosiaan helppo tehdä, tuossa on hyvä ohje:

ja niiden toisesta artikkelista:
  • 1,7kg uutekitti ja kilo sokeria kun haluat halvalla humalaan
  • 1,7kg uutekitti ja Beer kit Enhancer kun haluat kohtuullista olutta
  • 1,7kg uutekitti ja humaloimatonta mallasuutetta kun haluat hyvää olutta
 
Siis kuumentamalla uutteen ja siihen lisäämäsi sokerin/DME:n/LME:n, ollaan hygieenisia ja vältytään pöpöiltä. Se ei ole pakollista ja voi suoraan purkista kaataa.. Itse lämmitän vielä uutteeni ainakin 80C ja sekoitan samalla lisäsokerit (sokeri/dme/lme) sisään. Se onnistuu 5L kattilassakin.

Jos pussimäskäystä ajattelee, niin tämmöinen kattila, jossa on vastus, olisi ehkä hyvä:

Uutteita ei keitetä tuntia, desinfiointitarkoituksessa olen itse lämmittänyt ja välttynyt pöpöiltä ja villihiivoilta. Pussimäskäykseen taas kuuluu tuo tunnin keitto ja isossa astiassa. Jos tuntuu siltä, niin voi vaan pussimäskätä heti alkuun.
  • Pienemmät erät (pitää vaan skaalata resepti)
  • Tuhansia reseptejä, joita voi koettaa
  • Maltaat saa juuri oikean kokoisissa erissä, ainakin jostain liikkeistä (esim. Mallaspuoti, Lappo)
  • Hiivat on yleensä mitoitettu 22L erille, niistä voi joutua maksamaan extraa..
  • Humalat on yleensä 50g/100g pusseissa, niistä joutuu maksamaan extraa myös me kaikki muut ja vakuumipakkauskone kannattaa hankkia, jos paljon käyttää eri humalia..
Joka tapauksessa, yleensä, maltaista tehty on halvempi kuin uutepaketti + LME. Tämä on täysin siitä kiinni, paljon laitat humaloita ja mitä humalia käytät. Täällä on ihmisiä, jotka laittaa 50€ humaloihin ja se on "normaalia".

Uute on tosiaan helppo tehdä, tuossa on hyvä ohje:

ja niiden toisesta artikkelista:
  • 1,7kg uutekitti ja kilo sokeria kun haluat halvalla humalaan
  • 1,7kg uutekitti ja Beer kit Enhancer kun haluat kohtuullista olutta
  • 1,7kg uutekitti ja humaloimatonta mallasuutetta kun haluat hyvää olutta
Kiitos vielä kertaalleen. Katsomani uutteella valmistusvideo poikkeaa aika paljon tuosta ohjeesta, mutta menen sen mukaan. Laitan raporttia tänne, kun saan välineet hommattua ja ensimmäisen olueni pantua.
 
Kiitos vielä kertaalleen. Katsomani uutteella valmistusvideo poikkeaa aika paljon tuosta ohjeesta, mutta menen sen mukaan. Laitan raporttia tänne, kun saan välineet hommattua ja ensimmäisen olueni pantua.

Täällä palstalla joskus käyvä tyyppi on tehnyt lyhyitä ja ytimekkäitä videoita:


Parasta noissa on, että ei mene katsomisessa koko työpäivä.
 
Kiitos yksityiskohtaisesta viestistä, kegitys ja BIAB kiinnostaisi tulevaisuudessa, mutta katsotaan alkuun pienemmällä rahallisella panostuksella, että saanko juotavaa olutta ylipäätään aikaiseksi. Täytyy vaikka lainata 10l kattila ensimmäistä erää varten kerta pienempikin riittää. Lisään käymisastiaan vettä 23l asti, sitten kun olen ensin kattilassa sekoittanut uutteen pienempään määrään vettä? Jos koko homman tekisi suoraan käymisastiaan niin tunnin kiehuttaminen jää väliin kokonaan?
Jos on tarkoitus keitellä humalia, niin nesteen määrällä sokeriin nähden ja keittoajalla on suuri merkitys. Sokeripitoisuus vaikuttaa katkeroiden irtoamiseen: mitä enemmän sokeria, sitä vähemmän katkeroita irtoaa samasta määrästä humalia. Keittoaika vaikuttaa melkolailla lineaarisesti. Uutteilla melkein keittelisin humalat ihan vaan vedessä pienemmässä kattilassa ja sekottaisin uutteet vasta käymisastiassa.

Jos sen sijaan vain sekoitellaan valmiit uutteet nesteeseen, ei hommalla ole niin paljoa merkitystä.
 
Kiitos yksityiskohtaisesta viestistä, kegitys ja BIAB kiinnostaisi tulevaisuudessa, mutta katsotaan alkuun pienemmällä rahallisella panostuksella, että saanko juotavaa olutta ylipäätään aikaiseksi. Täytyy vaikka lainata 10l kattila ensimmäistä erää varten kerta pienempikin riittää. Lisään käymisastiaan vettä 23l asti, sitten kun olen ensin kattilassa sekoittanut uutteen pienempään määrään vettä? Jos koko homman tekisi suoraan käymisastiaan niin tunnin kiehuttaminen jää väliin kokonaan?
Jos pienemmät erät tuntuu sopivilta niin voi hyvin aloittaa suoraan pussimäskäämisellä. Rahallinen panostus ei ole paljoakaan suurempi ja aloittelijalle sopiviin tyyleihin raaka-aineet tulee huomattavasti halvemmaksi kuin uutekitit. 20 litran kattiloita saa hobby hallista tai saksan amazonista alle 50e ja mäskäyspussi maksaa pari kymppiä. Niillä tekee mukavasti sellaisia max 14-15 litran eriä.
 
Jos pienemmät erät tuntuu sopivilta niin voi hyvin aloittaa suoraan pussimäskäämisellä. Rahallinen panostus ei ole paljoakaan suurempi ja aloittelijalle sopiviin tyyleihin raaka-aineet tulee huomattavasti halvemmaksi kuin uutekitit. 20 litran kattiloita saa hobby hallista tai saksan amazonista alle 50e ja mäskäyspussi maksaa pari kymppiä. Niillä tekee mukavasti sellaisia max 14-15 litran eriä.
Ensimmäistä erää varten ostin Red Ale -uutteen, jos tämä onnistuu hyvin niin seuraavaksi voisin BIAB kokeilla. Pienempien erien tekeminen kiinnostaisi siinä mielessä, että pääsee sitten useampaa eri olutta valmistamaan, ja jos erän kanssa tulee ongelmia niin on sitten vähemmän huonoa olutta juotavana.

Vielä sellainen yleinen kysymys, että onko porukka millä aineella liottanut etiketit ja lian pois pulloista? OxyCleania kovasti suositeltiin Redditin puolella, onko sille Suomesta saatavaa vastiketta?
 
Ensimmäistä erää varten ostin Red Ale -uutteen, jos tämä onnistuu hyvin niin seuraavaksi voisin BIAB kokeilla. Pienempien erien tekeminen kiinnostaisi siinä mielessä, että pääsee sitten useampaa eri olutta valmistamaan, ja jos erän kanssa tulee ongelmia niin on sitten vähemmän huonoa olutta juotavana.

Vielä sellainen yleinen kysymys, että onko porukka millä aineella liottanut etiketit ja lian pois pulloista? OxyCleania kovasti suositeltiin Redditin puolella, onko sille Suomesta saatavaa vastiketta?
Kannattaa ajatella homma ennemmin niin, että käytät aika isosti vaivaa sen erän tekemiseen ja raaka-aineet on verrattain edullisia ni kannattaako tehdä pieni erä jos isompi tulee samalla vaivalla. Jos menee pieleen ni kaadat pullot vaikkapa pois ja jos meinaa tarvita tyhjiä pulloja kiireisemmin ni juotat vaikka kavereille omakustanteisesti.

Toi oxi clean vois kuullostaa samalta ku chemipro oxi.
 
Tuumailin jos laittais Grainfather G30:n lihoiksi. Mahtaisiko täällä olla tarvetta moiselle?

Mukaan G30n lisäksi lämpövaippa ja tietenkin G30:n jäähdytin. 30 satsia tehty, ostettu Laposta 2017.
350€
 
Foliopuoli sisäänpäin. Jeesusteipillä päät yhteen. Toimii ihan jees.

Samaa mattoa käytän brewmonkissa, foliopuoli tosin ulospäin. Hyvin toimii.
 
Tein vastaavasta alustasta myös ja foliopuoli sisäänpäin. Ompelin vielä tarrat siihen että saa kattilan päälle ja pois helposti:geek:
 
Tehtiin viikonloppuna ensimmäiset oluet täysmäskäämällä. Valmiiden reseptien pohjalta nyt ensimmäisellä kerralla. Hauskaa ja mielenkiintoista puuhaa ja paljon tuli opittua.

Oluen tekemisen reseptiikka on kuitenkin itselle aika tuntematon asia. Noita valmiiden reseptien mallas- ja humalaprofiileita katsoessa tulee mietittyä, että miten niihin on päädytty. Mikä olisi hyvä lähde tähän aiheeseen tutustumiseen?
 
Tehtiin viikonloppuna ensimmäiset oluet täysmäskäämällä. Valmiiden reseptien pohjalta nyt ensimmäisellä kerralla. Hauskaa ja mielenkiintoista puuhaa ja paljon tuli opittua.

Oluen tekemisen reseptiikka on kuitenkin itselle aika tuntematon asia. Noita valmiiden reseptien mallas- ja humalaprofiileita katsoessa tulee mietittyä, että miten niihin on päädytty. Mikä olisi hyvä lähde tähän aiheeseen tutustumiseen?

Onkohan missään noista kirjoista mallaspohjista syvällisempää mietintää? Ne on kuitenkin kehittyneet nykyiseen muottiinsa vuosisadoissa.. Tyyliin brittioluissa käytetään Maris Otteria, Russian Imperial Stoutissa on roasted-mallasta ja Grodziskiessä on tammisavuvehnää. Lisäksi lisäämällä vaaleaa perusmallasta, saa lisää prosentteja olueen.

Humalalisäyksiä on kahdenlaisia, toisella pyritään saamaan katkerot kohdalleen ja sekin on aika pitkälle tyylilajin mukaan. Katsoo vaan ohjeesta, paljon katkeroiden pitäisi olla ja tekee sen mukaan. Minun mielestäni voi korvata niitä 60 minuutin katkerohumalia toisilla, ei ne sieltä maistu kuitenkaan.

Aromihumalalisäykset/kuivahumalointi taas on varsinkin (NE)IPA-oluissa täysi villi länsi. Siellä voi olla mitä vaan ja vaikka kuinka paljon. Lisäksi voi olla trendihumalia, joista ei ole (vielä) missään kirjoissa, mutta joista keskustellaan kotiolutpanijoiden somessa, vaikka AHHHROMA, josta veikataan hittiä.

--

Humalalähteitä (niinkuin se kasvi):

Tuolla on "makupyörä" ja tarkempia tietoja heidän tuotteistaan, mutta noita pitää itse osata soveltaa:
 
  • Tykkää
Reactions: MkH
Oluen tekemisen reseptiikka on kuitenkin itselle aika tuntematon asia. Noita valmiiden reseptien mallas- ja humalaprofiileita katsoessa tulee mietittyä, että miten niihin on päädytty. Mikä olisi hyvä lähde tähän aiheeseen tutustumiseen?

Jos englantia ymmärtää niin mielestäni hyvin alkuun pääsee muutamalla YouTube videolla. Esim nämä pari videota tuli itse joskus katseltua ja niistä peruskäsitteitä opiskeltua.

Homebrew Recipe Development from Start-to-Finish (1h 15m)
Käy hyvin läpi erilaiset maltaat ja humalat sekä käy läpi muutaman esimerkki reseptin lopussa. Laskukaavojen läpikäynti eri avainluvuille oli omasta mielestä vähän turha, mutta muuten hyvää settiä. Videolla käytetyn BeerSmith reseptinsuunnitelusoftan sijaan itse ainakin käytän Brewfatheria, joka ehkä onkin jo tuttu.

How to Formulate Beer Recipes for All-Grain Homebrewing (12 min)
Samoja perusasioita puristettu paljon lyhyempään pakettiin.
 
  • Tykkää
Reactions: MkH
Kohta ensimmäinen olueni on jälkikäynyt 2 viikkoa huoneen lämmössä ja ohjeessa oli, että pitäisi siirtää vielä jääkaappiin viikoksi, jonka jälkeen sitä voi alkaa pikku hiljaa juomaan. Parempi puolisko ei arvosta, jos laitan 70 pulloa olutta kerralla jääkaappiin, joten voinko pitää osan pulloista edelleen huoneen lämmössä ja siirtää jääkaappiin vasta, kun olen juonut jääkaappiin lisää tilaa?
 
Kohta ensimmäinen olueni on jälkikäynyt 2 viikkoa huoneen lämmössä ja ohjeessa oli, että pitäisi siirtää vielä jääkaappiin viikoksi, jonka jälkeen sitä voi alkaa pikku hiljaa juomaan. Parempi puolisko ei arvosta, jos laitan 70 pulloa olutta kerralla jääkaappiin, joten voinko pitää osan pulloista edelleen huoneen lämmössä ja siirtää jääkaappiin vasta, kun olen juonut jääkaappiin lisää tilaa?

Helposti.
Olut kyllä säilyy paremmin kylmässä. Ihan niinkuin perusolut, joka ei ole kuin 4.5%, säilyy vaikka 3kk huoneenlämmössä ja 6kk kylmässä. Luvut täysin päästä. Mutta ideana.

Jääkaapissa olut kirkastuu, hiiva valuu pohjalle (kannattaa säilyttää pystyssä) ja maut pyöristyvät vähäisen. Siksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan siellä kylmässä säilyttää. Jos ei pysty niin, en stressaisi, vaan pitää vaan mahdollisuuksien mukaan pari pulloa kylmässä ja juo muut pois, kun ovat vielä hyviä.

--

Oluen säilyttäminen lämpimässä tosiaan vähentää elinikää ja nopeuttaa myös epätoivottuja reaktioita - jos on esim. bakteeri, se siellä kasvaa ja jos on villihiiva, se voi lisääntyä ja käyttää vielä pidemmälle ja luoda painetta pulloon. Nämä kuitenkin on niin pienen todennäköisyyden tapahtumia (minulla ei ole yksikään pullo räjähtänyt ja löytyy tuolta vuoden 2020 pulloja kellarista ehkä vielä, ainakin 2021 huhtikuun pulloja), että en pingottaisi, vaan ottaisin rennosti ja joisin olutta :kippis:
 
Onko porukka miettinyt kuinka paljon maltaiden hinnat tulevat nousemaan? Pitäisikö tilata ennakkoon pariksi vuodeksi hätävaraa.
 
Itellä menee sen verran reippaasti humalaa tonne oluisiin, ettei paljoa maltaiden hinnat tunnu vaikka tulis 50% korotus
 
Onko porukka miettinyt kuinka paljon maltaiden hinnat tulevat nousemaan? Pitäisikö tilata ennakkoon pariksi vuodeksi hätävaraa.

Jopa 30% noususta puhutaan somessa (Hombren Discordissa, jossa on myös kauppojen edustusta (Melkkobrew, Lappo, Mallaspuoti)). Viking aloitti tuon vuodenvaihteessa ja muut sitten tulevat perässä, kun nykyiset sopimukset on täytetty. Sato oli huono ja logistiikka maksaa enemmän, niin hinnat pakostakin nousee.

--

Kun ei ole rouhijaa, ja teen itse pieniä eriä, niin olen tottunutkin maksamaan enemmän (rouhinta+pieni erä+postit).
 
Jopa 30% noususta puhutaan somessa (Hombren Discordissa, jossa on myös kauppojen edustusta (Melkkobrew, Lappo, Mallaspuoti)). Viking aloitti tuon vuodenvaihteessa ja muut sitten tulevat perässä, kun nykyiset sopimukset on täytetty. Sato oli huono ja logistiikka maksaa enemmän, niin hinnat pakostakin nousee.

--

Kun ei ole rouhijaa, ja teen itse pieniä eriä, niin olen tottunutkin maksamaan enemmän (rouhinta+pieni erä+postit).
Suomen ohrasato oli aikalailla katastrofi (pienin lähes 50 vuoteen). Tästä syystä Viking Malt pisti hinnat korkeiksi jo alkuvuodesta. Heillä oli about 30% korotus ja oletettavaa on, että muutkin toimijat tekevät vastaavanlaisen nousun. Simpsons Malt on viime vuoden marraskuussa höpötelly tämmösiä: 2021 Barley Harvest: Price rises, market analysis and what this means for malt in 2022 - Simpsons Malt, mutta tonkin jälkeen tosiaan on esim. Venäjän sekoilut Ukrainassa vaikuttanut. Meille Kotipanimokauppaan on tässä kuussa pamahtamassa 1000 kg Simpsons maltin maltaita ainakin vielä normihintaan :) Tosin tällä hetkellä meillä on vaan Viking Maltia. Täytyy koputtaa puuta, koska näitä Simpsonsin maltaita ollaan odoteltu jo aikamoinen tovi :x3:
 

Jaha, uusi toimija markkinoilla. Harkitsin jo hetken tilaamista, mutta:

Maksupalvelutarjoaja
Maksupalveluntarjojana käytämme Klarna Oy (2247127-6), koska Klarna tarjoaa monipuoliset ja helppokäyttöiset maksutavat. Klarnalla voit valita laskun sekä erä-, kortti- ja suoramaksun. Tämä maksuratkaisu on nimeltään Klarna Checkout.

Omasta puolestani voin todeta, että niin kauan kuin maksu ei suju suoraan tilaussivulla esim. mobilepaylla tai pivolla tms, niin ainuttakaan tilausta ei tule. Klarnan kusetustouhuun ei ole mitään aikomusta sekaantua.
 
Jaha, uusi toimija markkinoilla. Harkitsin jo hetken tilaamista, mutta:



Omasta puolestani voin todeta, että niin kauan kuin maksu ei suju suoraan tilaussivulla esim. mobilepaylla tai pivolla tms, niin ainuttakaan tilausta ei tule. Klarnan kusetustouhuun ei ole mitään aikomusta sekaantua.
Uusi juu ollaan vielä. Helmikuun alussa alkoi toiminta En tiedä mistään Klarnan kusetuksista, mutta voin kyllä myöntää että pettyneitä ollaan oltu kyllä Klarnan Checkouttiin. Ovat päivittäneet juuri tuota kassatapahtumaa ja ei ole kyllä niin selkeä kokemus, kuin ennen. Todennäköisesti tullaan vaihtamaan siitä pois jollain aikataululla ☝Mutta eipä se Klarna mitään kuseta. Ei vaan maksa niillä niiden pilko palasiksi maksuilla, niin ei tuu mitään ylimääräisiä kuluja Jos ei vielä viitsi tilata, niin ehkäpä tulevaisuudessa sitten, kun vaihtuu Klarna johonkin muuhun :):thumbsup:
 
Olen tilannut Kotipanimokaupasta yhden tilauksen, kun pitäähän näitä suomalaisia kauppoja tukea. Tilaus meni hyvin ja toimitus nopea. Vähän suppeampi valikoima heillä on kun Mallaspuodilla ja Lapolla, mutta Panimonurkalla on kaikki loppu tällä hetkellä ja Melkkobrew (ent. Kotiviini Pasilla) ei ole sieltä halvimmasta päästä.
 
Jahas, tulipahan itsekkin pitkästä aikaa ostettua olut systeemit. Toki vain tiivistettä (Coopers european lager) mutta uutuutena ostin panimosokeria ja virallisia carbonaattoripillereitä. Saa nähä paljonko on eroa kidesokeriin.

Mietin että pitäiskö tökkää koko kilo tota sokeria niin sais vähän jämäkämpää. 800-900g normaalisti kidesokeria laittanut.
 
Jahas, tulipahan itsekkin pitkästä aikaa ostettua olut systeemit. Toki vain tiivistettä (Coopers european lager) mutta uutuutena ostin panimosokeria ja virallisia carbonaattoripillereitä. Saa nähä paljonko on eroa kidesokeriin.

Mietin että pitäiskö tökkää koko kilo tota sokeria niin sais vähän jämäkämpää. 800-900g normaalisti kidesokeria laittanut.
Voit myös harkita, että jotain DME:tä laittaisit uutteen lisäksi sokerin sijaan?
 
Dry Malt Extract eli ns spraymallasta. Hommaa jotain vaaleaa, joka ei sinänsä puske tuon uutteen maun läpi, mutta saat vahvuuden lisäksi myös runkoa samassa suhteessa, jolloin oluesta tulee lähes satavarmasti parempi, kuin uuteoluen sokerilisäyksellä. Tuota käytetään grammoissa sama määrä kuin sokeria noin karkeasti ottaen.
 
Dry Malt Extract eli ns spraymallasta. Hommaa jotain vaaleaa, joka ei sinänsä puske tuon uutteen maun läpi, mutta saat vahvuuden lisäksi myös runkoa samassa suhteessa, jolloin oluesta tulee lähes satavarmasti parempi, kuin uuteoluen sokerilisäyksellä. Tuota käytetään grammoissa sama määrä kuin sokeria noin karkeasti ottaen.
Tuossa on vaaleaa spraymallasta. Käytännössä siis kuvattua olutuutetta, jolla voit korvata sokerin 50 % tai vaikka kokonaan. Oman maun mukaan. Antaa runkoa ja parantaa vaahtokukkaa :) Mutta jos tavoitteena on mahdollisimman ohut Lager, niin sokeri käy siihen hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
Dry Malt Extract eli ns spraymallasta. Hommaa jotain vaaleaa, joka ei sinänsä puske tuon uutteen maun läpi, mutta saat vahvuuden lisäksi myös runkoa samassa suhteessa, jolloin oluesta tulee lähes satavarmasti parempi, kuin uuteoluen sokerilisäyksellä. Tuota käytetään grammoissa sama määrä kuin sokeria noin karkeasti ottaen.
Pitää vähän tutustua mutta en uskalla lähtee vielä tähän settiin lisäämään.
 
Pitää vähän tutustua mutta en uskalla lähtee vielä tähän settiin lisäämään.
Yleisesti ottaen bissen vahvuus mäskätessä nousee, kun mallasta lisätään, eli maltaista tulee makua ja muita komponentteja samassa suhteessa, kuin sokeria. Tuollainen uute on yleisesti vain pitkään haihdutettua vierrettä, minkä vahvuus palautetaan sopivaksi lisäämällä vettä. Tällöin, jos ohje käskee lisäämään suoraa sokeria, olisi se sama, kuin mäskäämällä valmistettuun olueen alettaisiin lisäämään sokeria (mitä toki voidaan jossain imperial stouteissa tms tosi vahvoissa tehdä) mitä ei yleensä kyllä missään sellasissa perusbisseissä tehdä, koska runko jää suhteessa ohueksi ja sitten lopputulos surkeampi. Tämä vain oma mielipide, mutta itse en sokerilla bisseä vahvistele.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 245
Viestejä
4 490 770
Jäsenet
74 169
Uusin jäsen
tater

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom