Näistä UTAKin vasemmiston "tutkimuksista" vasemmistoon kallellaan olevat saavat keppihevosen jolla ratsastaa. Tässäkin artikkelissa on esitetty ilman leikkauksia tapahtuva käyrä joka ihan just heti kääntyy vaakasuoraan tekemättä mitään korjausta, mutta jos leikataan niin ahdingon nousu kasvaa koiliseen ikuisesti. Tämä on se pelottava ajatus joka voidaan myydä äänestäjille.
IMF vetoinen talouden oikaisu tulee olemaan niin rumaa, että meikäpoika ainakin joutuu muuttamaan pois tästä maasta. Siinä myydään pohjavesistä lähtien kaikki, säästyneet eläkkeet imuroidaan maksuiksi jne. Milei kaltainen moottorisahamieskin olisi mukavampi, mutta sellaista ei tulla näkemään tässä lampaiden maassa.
Vaikka Petteri Orpon ja Riikka Purran talouspolitiikka tavoittelee yksinomaan ”velkalaivan kääntämistä”, Suomessa ei olla juuri kiinnostuttu leikkauspolitiikan laajemmista vaikutuksista. Oletuksena tuntuu olevan, että julkistalous tasapainottuu mekaanisesti euromääräisten säästöj…
suomenkuvalehti.fi
Olemme vihdoinkin ilmeisesti tieteellisesti todistaneet Neuvostoliiton paremmuuden jossa velkaantuminen voi olla ikuista, harmi kun vetivät sen koelaitoksensa konkkaan (saatanan tunarit!) juuri vähän ennen suurta valaistumista.
Kun raportti käsittelee sitä ihan tunnettua ja tutkittua tosiasiaa, että sopeuttaminen matalasuhdanteessa voi hyvinkin vain pahentaa tilannetta, niin jotenkin sitten päästiin tästä Neuvostoliittoon. Näin se yhteiskunnallinen keskustelu etenee.
Raportti ei edelleenkään väitä, että velka ei olisi ongelma tai että kaikki olisi hyvin. Se väittää, että leikkausten ajoitus ja keinot voivat pahentaa ongelmaa, jos ne toteutetaan taantumassa.
Raportin "ilman leikkauksia" -skenaario ei myöskään perustu mihinkään taikatemppuihin. Se perustuu siihen, että BKT:n kasvu parantaa velkasuhdetta, näin on käynyt 1990-luvun jälkeen ja 2010-luvun alussa monissa maissa. Tämä nojaa IMF:n ja EKP:n tekemiin havaintoihin, leikkausten vaikutus kasvuun voi olla voimakkaampi kuin aiemmin uskottiin, etenkin silloin, kun taloudella menee huonosti.
Ja kun IMF:tä pääästiin puhumaan, niin juurihan raportti varoittaa tilanteen ajautumisesta tuohon pisteeseen. IMF on markkinavetoinen organisaatio. Se, että raportti ehdottaa kasvua tukevia vaihtoehtoja on juuri se yritys välttää pelätty pakkosopeutus.
Tämä raportti ei todellakaan ole mitään neuvostososialismia, vaan ihan nykytaloustieteeseen perustuva varoitus siitä, että talouden hoitoa ei voi tehdä kuin Excelissä irti reaalitalouden monimutaisuudesta, dynamiikasta ja suhdanteista. Ja jos historiasta jotakin voi oppia (itse 90-luvun laman läpi eläneenä), niin sen, että leikkaukset voivat hyvinkin olla tarpeen, mutta väärään aikaan ja väärällä tavalla tehtynä ne syövät kasvun ja vain lisäävät ongelmia.
Yksi esimerkki tästä on moneen kertaan esiin tuomani suojaosien poisto. Säästö on pieni, mutta sillä on suuret vaikutukset siihen, että kannattaako työtä aina ottaa vastaan.