- Liittynyt
- 17.06.2018
- Viestejä
- 10 534
Kohtuullisuus on onnellisuuden kulmakivi, sen suomalaiset osaa. Hyvinvointimallissa kaikista pidetään huolta eikä ole isoja näkyviä tuloeroja, toinen onnellisuuden lähde. Onnellisuutta ei ole kilpailu ja isot tuloerot sekä hedonismi.Kansan onnellisuus merkitsee toki. Se mitä kyseenalaistan kuitenkin voimakkaasti on tällaisten onnellisuuskilpailujen todistusvoima, missä vedetään kyselyjen tuloksia yhteen suoraviivaisesti ilman käytännössä minkäänlaista kriittisempää analyysiä, kulttuuristen erojen huomiointia jne. Jos kysyt about keneltä tahansa random suomalaiselta että miten menee niin vastaus on todennäköisesti tasoa "ihan okei" ja siitä sitten voi laittaa rastin ruutuun että "onnellinen" sen enempää miettimättä. Siinä on enemmänkin kyse siitä, että suomalainen luonne on opetettu vuosisatojen aikana tyytymään vähään ja pitämään turpa kiinni ikävistä asioista kun vähän joka suunnasta on ollut tarjolla pelkkää paskaa, eikä siitä ole ollut erinäisistä syistä soveliasta edes sanoa ääneen. Muualla on vähän eri meininki.
Lisäksi ottaen huomioon sen, miten ison rahamäärän se ihailemasi ns. pohjoismainen malli (mikä toki on vähän harhaanjohtava ilmaisu sikäli, että eri pohjoismaiden taloudessa, verotuksessa ja ylipäätään systeemeissä on kohtalaisen merkittäviäkin eroja) vaatii toimiakseen paljon enemmän rahaa, mitä meidän taloutemme pystyy tällä hetkellä ylläpitämään. Se ei ole kestävää mitenkään, eikä ole näkyvissä mitään taikaluotia mikä muuttaisi sitä tilannetta. Sen takia on todella harhaanjohtavaa, edesvastuutonta ja epärehellistä puhua systeemistä suurena onnistumisena kun se on ollut yli vuosikymmenen täysin velaksi rahoitettu ja kykenemätön ylläpitämään itseään sellaisenaan omilla tuloillaan. Velalla on vain laastaroitu sitä tilannetta ja yritetty ylläpitää sellaista elintasoa mihin ei ole varaa, jotta ei tarvitse kertoa niille onnellisille että sori nyt, tällä systeemillä ei pystytä parempaan. Mutta se totuuden hetki tulee kyllä väistämässä jossain vaiheessa - ihan samalla tavalla kuin se tuli aikanaan Kreikalle. Siinä vaiheessa voidaan sitten kysellä vähän lisää miten pirun onnellisia me taas ollaan.
Talouden huonosta tilanteesta ja velkaantumisesta olet oikeassa. Ei se kuitenkaan tarkoita hyvinvointivaltiosta luopumista, siihen pystyttiin ennenkin. Tuosta velkaantumisesta tämä lähtikin alunperin. Ei meillä nykyisellään ole varaa verojen alentamiseen, ellei siitä ole kansantaloudelle hyötyä. Tosiasia on myös, että puolustusmenot kasvavat. Korkomenot myös, ei kerätä lisää menoja vaikka periaatteessa asia olisi hyvä.