Yhteiskunnan prioriteettina ei tosiaan ole yksittäisten tautitapausten ehkäisy. Yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, ettei terveydenhuolto ylikuormitu. Pandemia voi aiheuttaa terveydenhuollon ylikuormitustilanteen ja siksi on perusteltua tehdä sellaisia toimia, joilla tämä voidaan estää, mutta överiksi ei pidä vetää ja kärjistetysti yrittää ehkäistä jokainen mahdollinen tartunta keinolla millä hyvänsä.
Suomessa kuolee vuosittain n. 55 000 ihmistä, joista n. 50 000 kuolee johonkin tautiin, loput kuolevat tapaturmissa, väkivallan uhreina, itsemurhissa tai kuolinsyy on tuntematon. Näiden lukujen valossa on mielestäni ilmeistä, etteivät isotkaan tautikuolleisuusluvut aiheuta ongelmaa yhteiskunnan kannalta, elleivät kuolemat ala kohdistua ryhmiin, jotka eivät normaalioloissa tauteihin kuole. Koronan osalta näin ei ole, kuolemat kohdistuvat lähes yksinomaan siihen ryhmään, jolla tautikuolleisuus on muutenkin valtavan isoa. Yksilötasolla jokainen kuolema voi olla tai on ongelma, mutta tarkoitan asiaa yhteiskunnan kannalta.
Mitäs rajoituksia kannattaa sitten tehdä, jotta pandemia pysyy hanskassa? Ensimmäisenä huudellaan aina yökerhoja kiinni ja maskeja naamalle. Voivat vähentää tapauksia jonkun verran, mutta esim. Ranskassa yökerhot ovat olleet keväästä asti kiinni ja maskipakko on hyvin tiukka, ei ole estänyt epidemian lähtemistä lapasesta nyt viime aikoina. Taitaa Suomessakin tartunnat keskittyä lähinnä isoihin yksityisjuhliin ja harrasteporukoihin, ei niinkään yökerhoihin, mutta yksityisjuhlia ei tietenkään voi lainsäädännöllisest estää (ainakaan käytännössä) ja nuorten harrastuksiin ei luonnollisesti haluta puuttua (koska niiden hyödyt ovat myös kiistattomia).
Tehokas keino estää tartunnat on hitsata ihmiset asuntoihinsa, mutta se ei liene enää mahdollista, kevään etsikkoaika tämäntyyppiselle toiminnalle meni jo ja se maksaa niin paljon, ettei taitaisi olla edes mahdollista, vaikka halua olisikin.
Vaikeaa on vapaassa maassa yrittää estää epidemian leviäminen, itse en keksi oikein mitään varmuudella toimivaa ratkaisua.