Ilmanvaihto eli IV-keskustelu

Perhospelti löytyy vain itse liesituulettimesta, tuo ylimääräinen poistoilmakanva nököttää katonrajassa ilman erillisiä säätöjä. On kyllä jännä ratkaisu. Eihän tuo kai sinällään mitään isoa ongelmaa aiheuta, jos pienehkö määrä korvausilmaa tulee tuota kautta. Ei millään viittis taas jotain ammattilaista palkata tuota ihmettelemään.
Ajatus että jostain liesituulettimen kanavasta tuodaan ilmaa sisään on vähän erikoinen, riippuu toki liesituulettimen suodatuksen laadusta ja huolen pidosta ja mitä siellä kokkaillaan, nyt vaan nenässä tuoksuu rasvat ja mausteiset keittiö.
Ehkä tilannetta helpottaa se että haara on huipparin läheltä ja myös niin ettei rasvat valu tuohon haaraan.

Kuvissa varmaan tuo näkyy, ettei ole jälkiasennettu , ja tai venttiiliä vaihdettu. Tai jos liesikupu vaihtunut joskus, ja siihen tullut sellainen asento mikä sammuttaa huipparin, jos ajatus ollut se on aina päällä.

Eli jos idea ollut se että tuolla siivotaan savuja pihalle, ei ole haluttu niitä kierrättään IV koneen kautta, ristivirtakennolla koneesi taisi olla, ettei sieltä herkästi vuoda tuloon, puhtaana pysymistä voitu silti ajatella.

Onko nykyisessä riskiä ? jos perunoita ja puuroa keitellään, niin ehkä ei, jos suodattimet valskaa kokkaillaan rajumalla tyylillä, niin ehkä kannattaa pistää asialistalle mitä sen kanssa tekee.

Jos mittauspöytäkirjojen mukaan ei ole laskettu poistoksi, ja tosiaan sielä virtaa ilmaa sisään, niin ehkä venttiilin vaihto ei ole riski, sellainen minkä saa suljettua ja sitä muistaa käytellä. Jos siis se ei ole vaihtoehto että huippari pienellä teholla aina. kovin pienet tehot taitaisi vaati EC puhaltimen.
 
Yksikerroksinen omakotitalo, rakennettu 2002. Koneellinen poisto/tulo, nykyisellään hoitaa Vallox 125MV. Ilmanvaihdot säädetty alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi ja kanavat putsattu.

Jostain syystä on leivinuunin yläpuolelle vedetty oma poistoilmakanava, jota ei ole yhdistetty LTO masiinaan, vaan liesituulettimen huippuimuriin. Eli siitä on imu päällä kun liesituulettimen laittaa päälle. Kääntöpuolena nyt sitten on, että sieltä tulee sisään ilmaa, kun liesituuletin ei ole päällä, koska talossa on suunnitelman mukaisesti alipainetta.

Mitenhän tuollaista on tarkoitus käyttää? On ihan normaali poistoilmaventtiili, eli sellainen pyöriteltävä, joten tuskin sitä on jatkuvasti tarkoitus laittaa manuaalisesti päälle / poiskaan?
Kyllä meilläkin on takan päällä ylimääräinen poistoventtiili, ja se taitaa olla 160mm kun muut ovat sitä 125mm. En tiedä mikä funktio sillä on vaikka google kertookin että voi liittyä jotenkin iv koneen lämmöntalteenottoon mutta en ole sen enempää tutkinut.

Meillä muuten tulee aika hyvin korvausilmaa takasta jos hormi on kylmä ja sen pelti on auki. Myös jos suodattimet ovat likaiset niin sekin vaikuttaa ilmanvaihdon painesuhteisiin.
 
Ei tosiaan ole tulisijalle omaa raitisilmakanavaa, joka muuten tuntui tosi yleiseltä, kun näitä taloja kävi useampaa katsomassa. Valtaosassa oli takka, lähes missään ei raitisilmakanavaa sille. Yhdessä 2006 valmistuneessa päästiin kuntotarkastukseen asti ja siinäkään ei seinästä tai papereista löytynyt takalla omaa kanavaa. Omistaja vaan kommentoi, että "emmää tiiä, jostain se ilma on takkaa poltettaessa tullu". Osa mitä käytiin katsomassa oli ihan saman vuoden valmistuotantoa, joista piirrustuksista kanava löytyi, muttei kuitenkaan seinästä siltä kohtaa.
Meillä tulee korvausilma lattian alla olevaa kanavaa pitkin suoraan takan sisään. Ei sitä mitenkään ulospäin näy.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
254 926
Viestejä
4 435 772
Jäsenet
73 432
Uusin jäsen
Sibals

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom