Nvidia on tukalassa asemassa muutenkin 2022 ja eteenpäin: AMD höökii ehkä jo ensi vuoden lopulla(?) RDNA3:lla niskaan mid/high tier korteissa. Nvidia saattaa joutua turvautumaan aggressiiviseen kellotteluun ja rajuun tehonnostoon että Lovelace pärjää tai jopa päihittää RDNA3:n. Ja sitä kautta piirien lämpötila nousee. Suomessa varsinkin talviolosuhteissa ylimääräinen sähköpatteri on toki tervetullut lisä...
Intel taas hyökkää jo alkuvuodesta aggressiivisesti low/mid korttimarkkinoille ARCilla. Torhihuhujen mukaan Intel on rohmunnut isot läjät GDDR6-muisteja, joten sieltä on tulossa joko massiivinen erä low tier kortteja tai kohtuullisen iso mid tier -satsi (todennäköisimmin maltillisen kokoinen erä molempia). Ajurituki on kysymysmerkki, joka voi ratkaista koko yhtälön. Joko Intel hoitaa homman kotiin ja saa tukevasti jalan oven väliin tai se kompuroi ja sössii lupaavan aloituksen.
Mutta totuus selvinnee aikanaan. Ensin kupataan nykyinen sukupolvi kuiviin sekalaisella seurakunnalla Ti- ja Super-malleja, joissa enimmäkseen näön vuoksi on kasvatettu VRAMia.
Disclaimerina mainittakoon että omistan sekä AMD:n että Nvidian osakkeita.
Aijaa, mä näen asian päinvastaisesti. Nvidialla on pullat paremmin uunissa kuin AMD:lla.
Intelin tulo markkinoille tarkoittaa oikeastaan sitä että Intel saa rohmuttua osan OEM:ien grafiikkapiireistä, Intelillä kun on sinne tunnetusti hyvät suhteet. Näistä OEM:ien käyttämistä erilliskorteista suurin osa on tietty tällä hetkellä Nvidiaa, mutta se on samalla low-margin segmentti joka ei hirveästi Jenseniä liikuta.
AMD:han höökii tälläkin hetkellä niskaan, mutta se ei ole muuttanut markkinoita lainkaan. Nvidia myy edelleen 80% erilliskorteista ja ihmiset ovat valmiita maksamaan niistä huomattavasti enemmän kuin AMD:n korteista. Tämä on ollut tilanne viimeiset 10 vuotta, eli sitä ei voi laittaa pelkästään krypton piikkiin.
Selväähän se on että pelaajat tietoisesti välttelevät AMD:n kortteja, koska vaikka AMD:n kilpailullinen tilanne on parempi mitä se on ollut vuosiin:
- koko paletti on hallussa mid-endistä high-endiin
- tuotteet ovat käytännössä ottaen tasoissa Nvidian kanssa (lukuunottamatta softapuolta ja säteenseurantaa),
niin markkinaosuudet junnaavat edelleen paikallaan. Ja jos katotaan seuraavaa sukupolvea, niin Nvidian prosessihyppy Samsung 8nm -> TSMC 5nm on roimasti isompi kuin AMD:n hyppy TSMC 7nm -> 5nm. Nvidia saa siis selkeän lisähyödyn sillä että prosessiteknologiat menee tasan. AMD:ltä voi ihan hyvinkin tulla kilpailukykyinen sukupolvi ulos, mutta jos softapuoli on edelleen vuosia jäljessä ja oma upscaling implementaatio on luokkaa vuoden 2007 Topfield-digiboksi, niin tuskin AMD:n ja Nvidian välinen tilanne muuttuu sen kummemmin paitsi että Intel nappaa molemmilta osan pois.
Ja sitten jos katsotaan datacenterpuolta, niin siellä Nvidia on edelleen valovuosia edellä AMD:tä. AMD:n kortit kelpaavat pelkästään exascale/petascale projekteihin jossa softaekosysteemillä (=CUDA) ei ole suurempaa väliä kunhan laskentatehoa saadaan maksimaalinen määrä per dollari. Lisäksi AMD:n panokset AI/ML puolella ovat heikot verrattuna Nvidiaan, joka on koko alan uranuurtaja. AI/ML kasvaa vuosi vuodelta uskomatonta vauhtia, ja Nvidia on maailman ykkösrautafirma tällä alalla. AMD saa toivoa sitä että Xilinx-EPYC-Instinct trio saadaan järkevästi tuotteistettua datacenterpuolelle jos se meinaa kilpailla nimenomaan Nvidiaa vastaan, mutta mitään puskista hyppääviä jytkyjä sieltä on turha heti odottaa.
Inteliä vastaan AMD on loistavassa tilanteessa datacenterpuolella koska Intel rämpii jatkuvasti Sapphire Rapidsin kanssa eikä ole vielä saanut Foverosia hyödyntäviä tuotteita ulos millään merkittävällä volyymilla, Lakefield kun on lähinnä proof-of-concept tasoa. AMD:n momentum datacenterpuolella jatkunee kunnes Intel saa omat TSMC:llä tuotetut datacenterkivet markkinoille joskus 2023-2024 (muistaakseni), ja sitten saadaan katsoa tilanne uudestaan. AMD kasvu on lähivuosina täysin kiinni tästä, Enterprise, Embedded and Semi-Custom segmentti ja sen liikevaihto ohittanee Computing and Graphics segmentin seuraavan vuoden aikana. Se sopii vallan mainiosti AMD:lle, koska siellä on kaikista mehevimmät marginaalit. Niin kauan kun piiristä on pulaa eikä AMD:n pelaajaasiakkaat ole valmiita maksamaan enempää korteistaan, AMD:n piirit menevät ensisijaisesti datacenterpuolelle.
Läppäripuolella AMD ottaa taas turpaan nyt kun Alder Lake mobile julkaistaan, ja desktoppuolella menee kuten aina aikaisemmin, eli suuret markkinat (=OEM:t) välttelevät ja pienet markkinat (=DIY-nörtit) ostaa Ryzeniä koska hinta-tehosuhde alustan kokonaiskustannukset huomioonottaen on edelleen vahva.
Jokerikorttina tässä on kryptokupla, milloin se puhkeaa ja miten se vaikuttaa jokaiseen firmaan. Nvidia ottaa tietty tässä eniten dunkkuun jos ja kun näin tapahtuu. Miten Nvidia on tähän valmistautunut niin jää nähtäväksi.