Lost Records: Bloom and Rage (2025)
Alkuperäisen Life is Strange sarjan tekijöiden (Don't Nod) tuorein tuotos. Tarina on kiva sekoitus eräänlaista coming of age tyyppiä, nuorten ystävyydestä ja vanhojen ystävien uudelleen löytämistä, nostalgiaa, 90-luvun trendejä, höystettynä ripauksella yliluonnollista ja mystiikkaa.
Kuten Don't Nod:in aikaisemmissäkin peleissä myös tässä tarina on vahvassa asemassa ja omasta mielestä se vaikuttaa aikaisempia pelejä hiotummalta ja huolitellummalta. "Choices matter" on tietenkin vähän mielipidekysymys mikä on paljon ja mikä vähän mutta ainakin itselle tuli sellainen vaikutelma että omilla valinnolilla oli merkitystä ja pelin läpipelaamisen jälkeen parin striimerin pelaamiset plärättynä olen sitä mieltä että valinnat vaikuttivat tarpeeksi.
Lisäksi pelin vuorovaikutusmekanismi saa omasta mielestä erityisen positiivisen maininnnan vaikka sen sisäistäminen vaati vahän oppimista. Pelissä on selvästi tavoiteltu realiaikaista luonollista keskustelua joka oli omasta mielestä mukavan villi valinta perinteiseen formaattiin verrattuna. Vastaamistyyppejä on useampia erilaisia. Perinteisiä joissa peli ei etene ennen valintaa ja aikaa pohtia on loputtomiin. Aikarajoitettuja valintoja joissa kaikki tai osa valinnoista voidaan sanoa vain tietyn aikaan (aivan kuten tosielämässäkin kun keskustelu soljuu kokoajan eteenpäin ja keskustelu voi siirtyä jo toiseen aiheeseen). Toisaalta taas vastausvaihtoehtoja voi tulla lisääkin keskustelun edetessä joka taas kannustaa kuuntelemaan loppuun vastapuolta ennen valintaa. Lisäksi joissain kohtaa lisää vastauksia voi löytää myös tarkkailemalla ympäristöä tai sinun on täytynyt löytää/saada jotain selville aikaisemmin saadaksesi valinta. Hienona vaihtoehtona on välillä myös turpansa kiinni pitäminen eli ei valita mitään, joka joskus on myös se viisain valinta. "Oikeiden" valintojen tekeminen ei aina myöskään ole helppoa tai itsestään selvää joten välillä ainakin itse jouduin miettimään tarkkaan tai tuli "paniikissa" sanottua jotain mitä katui myöhemmin. Esimerkiksi ystävän lempivärin tai juoman muistaminen myöhemmin voi kannattaa mutta tätä tietoa ei mitenkään erityisesti tuota esiin kun se kerrotaan tarinassa. Kyseiset jututhan voi rinnastaa täysin "ystäviensä tuntemiseen"
Suurin pointti kuitenkin on että pelaajan kannattaa syventyä keskusteluihin kunnolla jos pelin juonessa haluaa pysyä kunnolla mukana. Tarinaa ei sinäänsä kaadeta suppilolla suoraan korvaan vaan paljon asioita ja yksityiskohtia kerrotaan pelin hahmojen keskusteluissa ja toistaalta kuten tosielämässäkin kaikkea ei kerrota suoraan vaan välillä on osattava lukea rivien välistä. Mitä tuossa parin striimaajaan videota katsoin niin ainakin joillain tarina menee täysin ohi keskittymiskyvyn puutteen takia ja sitten valittelevat että ovat hukassa ja eivät ymmärrä.
Mutta mitä valinnat sitten tekevät. Osa valinnoista vaikuttaa suoraan tarinaan siinä hetkessä, osa sitten taas vaikuttaa henkilöiden väliseen kemiaan joko nostavasti tai laskevasti joka sitten taas vaikuttaa myöhemmin tarinaa. Joillain vaan sitten saa jotain nippelitietoa tai vastaavaa lisää hahmoista tai muista. Peli myös kannustaa tutkimaan ympäristöä rauhassa ja monesti sieltä löytyykin kaikenlaista kivaa joka antaa lisämaustetta tarinaan ja maailmaan. Eli pelkästään suoraan tehtävästä toiseen ei kannata sokeasti mennä. Fiilistely onkin monessa kohtaa yksi pelin hienoja puolia marinoituna hyvällä soundtrack:illä (musiikkimaku on tietenkin yksilöllistä). Muutenkin suosittelen pelaamaan tätä sellaisen maks 1-2h kerrallaan jonka jälkeen voi tarinan antaa hieman upota ennen seuraavaa kertaa. Tämä on vähän niinkuin hyvä jäätelö. Parhaimmillaan syötynä pienellä lusikalla.
Aivan kaikki ei ole kuitenkaan auringonpaistetta ja sateenkaaria. Pelissä on joitain asioita jotka olisi voineet olla vähän silitellympiä. Omalla koneella peli ei lagannut, mutta tätä näytti osalla ihmisistä olleen kuten myös tekstuurien hidasta lataamista. Itse pelasin Linuxilla ja peli suostui pyörimään vain pakotettuna Proton hotfixille. Peli kyllä käynnistyi normaali versiolla, mutta ei näkynyt näytössä. Tästä johtuen en ole myöskään ihan varma kuinka paljon bugeista jotka huomasin johtui linuxilla pelaamisesta ja kuinka paljon niitä oikeasti pelissä oli. Itsellä esiin tuli joitain graafisia bugeja, virheitä NPC hahmojen idle animaatioissa, esim levitointia ilmassa kuin hahmon olisi luultavasti pitänyt kävellä. Myöskin pari kertaa sain pelin soft locked tilaan kun aloitin vuorovaikutuksen objektin kanssa samaan aikaan kun NPC oli alkamassa esittämään kysymystä johon minun olisi pitänyt valita vastaus joka taas lukitsi kaikki interaktiot loputtomiin. Onneksi pelin autosave on aika ahkera joten kaukaa ei tarvinnut aloittaa uudestaan.
Toinen pieni kritisoinnin kohde on hahmojen animointi/mocap. Se on omasta mielestäni osassa kohtaa jotenkin luonnoton tai outo. Tätä olisi mielestäni voitu hieman lisää hioa. Varmaan tässä on hieman tehty kustannusoptimointia käyttäen jotain stock motion dataa oikean mocapin sijaan ja se ei sitten ihan ole sopinut joka kohtaa sujuvasti.
Ja vielä yksi maininta pelin jälkipuoliskolta. Tähän oli yritetty tehdä hiiviskelykohtaus joka kyllä sinäänsä sopi tarinaan mutta jonka tekninen toteutus oli mielestäni vähintäänkin jäykkä koska mitään varsinaista hiiviskelymekaniikkaa ei oltu sen kummemmin pelialustaan viitsitty koodata. Jäykkyyttää lisäsi myös se että yhdessä kohtaa olisi pitänyt painautua täysin vasten puskaa jotta sen takana olisi piilossa mutta kameran fixed anglesta johtuen tämä ei ollut mielestäni itsestään selvä mahdollisuus ollenkaan.
Kaikenkaikkiaan Lost Records: Bloom and Rage on mielestäni varsin hieno peli varsinkin tarinan kannalta. Tämä peli ei todellakaan ole kaikille mutta mikäli vahva tarina nuoruudesta ja nostalgisointi kiinnostaan eikä Don't Nod:ille tyypilliset aiheteemat haittaa niin mielestäni tätä voi suositelle. Näin anonyymillä foorumilla kehtaa vielä tunnustaa että hemmetin hemmetti, loppu sai vielä aikuisen immeisenkin kyyneliin.