Todellisia syitä ei taideta tietää muualla kuin Kremlissä, mutta ainahan voi spekuloida: Ukrainan luonnonvarat, Venäjän väestön väheneminen ja sen myötä tarve päästä maantieteellisesti helpommin puolustettaviin asemiin, ryssien eliitin asema jos Ukraina pääsee kunnolla integroitumaan länteen, ylipäätään lännen/Ukrainan kokeminen heikoksi, jne.Verrataan Ukrainaa joka on ollut NL:n kaatumisen jälkeen ihan eri asemassa kuin Baltian ja Itä-Euroopaan maat ja vedetään johtopäätös että niitä voi helposti verrata toisiinsa.
Sille on syynsä miksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Haluatko kertoa mitä ne syyt oli sun mielestä? Vai oliko ihan vaan heitetty noppaa että mihin maahan hyökätään?
Suomen puolustusvoimat on huonommat kuin Ukrainan? Ei mitään perusteluita tietenkään ja se johtuu varmasti siitä että mitään järkevää analyysia on aika hankalaa tehdä.
Noh, esim vaikka Euroopan vahvin ilmapuolustus vs. Suomen aika lailla olematon, Ukraina on dronesodankäynnin kiistaton ykkönen, Ukrainan teollisuuden kyky tukea omia asevoimia, väestön ja kaluston määrä (sitä määrääkin tarvitaan suursodassa, pelkkä laatu ei riitä), Suomen maantieteellinen asema saarivaltiona täällä pussinperällä ja sen tuomat logistiset haasteet mahdollisia täydennyksiä varten, jne.
Ollaan Ukrainassa nähty että pelkällä massalla ei kovin pitkälle pötkitä ja Ukrainalla ei ole edes ilmaherruutta. Venäjän ilmatorjunta ja hävittäjät on 50 vuotta NATOa jäljessä joten pelkkä ihmismassataktiikka tuskin tulee olemaan oikotie voittoon.
Eipä taida Suomikaan mitään ilmaherruutta saada Venäjää vastaan. Massalla eteneminen ei ole mikään oikotie voittoon, vaan hidas tie voittoon jos vastustajan resurssit eivät kestä yhtä kauaa.
Lisäksi Venäjä ei ole tällä hetkellä asemassa että se pystyisi hetkeen suunnittelemaan uusia isoja operaatioita. Mikä on nyt muuttunut niin oleellisesti että pystyvät tekemään tarpeeksi ison reformin että ei käy samalla tavalla että asevoimat on ihan paskassa kunnossa? Putler aloitti diktatuurin jo 2004 eikä saanut mitään merkittävää aikaan ja se nähtiin tässä Ukrainan farssissa.
Toisaalta, se oppi minkä Venäjä tästä sodasta saa, jos voittaa, on se että paskoillakin asevoimilla voi voittaa jos vaan on massaa tarpeeksi. Siitä lähtökohdasta on sitten helppo rohkaistua kokeilemaan jotain Ukrainaa pienempää vastustajaa kohtaan.