Sotateknologia

Liittynyt
14.09.2024
Viestejä
2
Miksi Suomeen tehtäisiin muutenkaan ohjusisku sukellusveneestä kun sen voi tehdä ihan rajan takaa? Meriliikenteen uhkana ne lähinnä ovat ja laivoilla on huomattavia rajoituksia sukellusveneentorjunnassa, esim. se, että ne ovat itse alttiina torpedoille. Ja siihen on syy miksi syvyyspommit eivät enää ole ensimmäinen valinta sukellusveneentorjuntaan.

En ole ihan vakuuttunut foorumin näkemyksestä, että vihollisen sukellusveneet eivät ole mikään ongelma ja ne tuosta vain havaitaan, tunnistetaan ja tuhotaan. Ensinnäkin niin Suomen kuin Ruotsinkin vesillä on ollut lukuisia epäiltyjä tai enemmän tai vähemmän vahvistettuja sukellusvenehavaintoja ja niiden perusteella usein tuntuu olevan epäselvää onko siellä ylipäänsä sukellusvenettä ollenkaan ja jos on, niin sen seuraaminen tuntuu tuottavan myös vaikeuksia ja tätä problematiikkaa on käsitelty myös ammattilaisten haastatteluissa. Eli toisin kuin keskustelussa tuntuu olevan yleinen käsitys, niin sukellusveneiden havaitseminen ja jäljittäminen on vaikeaa myös Itämeren matalissa vesissä ja usein asiantuntijat mainitsevat nimenomaan toiset sukellusveneet tässä parhaaksi työkaluksi.



Suomi irtautui tuolloin kaikista Pariisin rauhansopimuksen sotilaallisista rajoituksista (miinus ydinaseet), ei meillä ole mitään muuta estettä kuin raha ja sen mahdollisimman tehokas käyttö. Ysärillä oli ihan julkisessakin keskustelussa pohdintaa pitäisikö vaiko eikö ja väläyteltiin Ruotsin vanhojen veneiden hankkimista.

edit: Eikä pommikonekiellosta irtautumiseen ei ollut mitään erityistä tarvetta, koska rauhansopimuksen tarkoittamat erilliset pommikoneet ovat olleet lähinnä suurvaltakalustoa muutenkin.
Tositilanteessa Suomeen todennäköisesti laukaistaisiin risteilyohjuksia myös venäläisistä sukellusveneistä. Miksi? Liittyy lähinnä Venäjän sisäisiin tuotannollisiin syihin ja varastomääriin yms. Sukellusvene-Kalibr on eri ohjus ja se valmistetaan eri tuotantolinjalla. Tositilanteessa käytetään sitä kapasiteettia mitä on saatavilla.

Todennäköisesti sukellusveneet laukaisisivat ohjukset miltei kotisatamiensa laitureista. Lähellekään Suomen rannikkoa tuskin uskallettaisiin, eikä sillä juurikaan hyötyä edes saisi.

Ei näistä asioista kannata yöuniaan menettää. Edes Ukrainassa ei pelätä vaikka maa on sodassa.

Mitä Suomen potentiaalisiin sukellusveneisiin tulee, niin en näe järkeä. Ukraina jos onnistui ottamaan meriherruuden ilman laivoja, niin onko tuo temppu tai mikään ottaa merenpohjaa haltuun ilman sukellusveneitä? Onnistuu se mikrofoneilla, kaikuluotaimilla ja torpedoillakin.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
252 714
Viestejä
4 399 782
Jäsenet
73 049
Uusin jäsen
cöyhä

Hinta.fi

Ylös Bottom