En tiedä tuosta mitään, joten jos nyt mennään mutulla, niin voi kuvitella että kaupungilla ei ole kysytty sieltä missä tieto olisi, sama kiinteistön osalta. Ei tuon ole tarinnut saada kellään kellojasoimaan.
Edit, Allaolevan postauksen jälkeen, eli ihan normi tapaus, ne tiesi joiden kuulukin tietää, ja suunnitelmissakin ollut.
Ei se kiinteistön omistaja tässäkään tapauksessa sitä itsekään tiennyt. Noin viikon kohdalla vasta lehtijuttuja ihmetellessään sitten oli alkanut kellot soimaan, sitten etsineet omat vanhat piirustuksensa ja sitten niiden perusteella tajusivat itsekin, mistä kysymys.
"”Heti alkuun median jutuista emme osanneet yhdistää, että kyse on meidän kiinteistöstämme”, Antiloopin vastuullisuusjohtaja Hannamari Koivula kertoo.
Torstaina langat alkoivat yhdistyä.
”Huomattiin, että keskustelu on käynnissä, tarkistettiin kiinteistömme poistumiskarttoja ja oltiin yhteydessä Kruunusillat-raitiotiehen”"
Kyllä tuo olisi selvinnyt välittömästi, jos olisivat sen siellä tietäneet.
Nyt pitää myös huomioida, että ei ole kriisiaika kyseessä, kaikki mahdollinen tieto ja ihmiset on niin saavutettavissa, kuin vain voi olla. Tilanne on täysin toinen kriisin koittaessa, ei se tarvittava tieto ainakaan yhtään nopeammin tai helpommin silloin löydy. Tämä case kannattaisi ottaa oppituntina, en minäkään tiedä mikä olisi parempi ratkaisu, mutta selvästi olisi syytä miettiä, miten tuota hätäpoistumisreittiasiaa voisi kehittää.
Oli perimmäinen vika tässä nyt kenen tahansa, tieto ei kuitenkaan ollut tekijöiden saavutettavissa.
Jos kyse väestösuojasta joka on ns olemassa, niin eiköhän ne ole hiljan käyty tavallista tarkemmin läpi, tarkistettu varusteet, laitteisto, tiiveydet, myös nuo poistumisreitit. En nyt väitä että ihan jokaisessa kiinteistössä, mutta jos nyt on asuntoyhtiö, liiketila, muu isompi jossa pitää olla väestösuojat. Ymmärtääkseni isompia kohteita myös valvottu.
Kyllä putinin sekoilujen pahennettua lähti ohjetta, jos ei omatoimisesti.
Isoimmissa ja uudemmissa kohteissa varmasti onkin kaikki ok suuremmalla prosentilla. Uudet ja isot kohteet on kuitenkin vähemmistöä. Siitä Suomen noin yli 50000 tuhannesta väestönsuojasta pääosa sijaitsee vanhoissa rakennuksissa.
Tämä varmasti vaihtelee paljonkin talokohtaisesti ja epäilemättä on paljon suojia jotka ovat tip-top-kunnossa, mutta loppujen lopuksi niiden ylläpito on yksittäisten ihmisten aktiivisuuden varassa ja taloyhtiöillä sekä vastaavilla muilla tahoilla yleensä on muitakin rahareikiä. Pääsääntöisesti väestönsuoja on pakollinen paha ja siihen panostetaan juuri niin vähän kuin kehdataan, eli yleensä ei yhtään. Paperilla voi olla kaikki ok, käytäntö on sitten toinen asia kun niitä ei kuitenkaan käytännössä mitenkään valvota jälkikäteen. Kuten sanottua, aika monessa olen käynyt ja ei kyllä kehua voi näiden kokemuksien perusteella. Vuoden sisällä olen käynyt mm kuudessa kouluun rakennetussa vanhassa väestönsuojassa, jotka edelleen ovat siis tarkoitettu käytettäväksi. Ovat juurikin kuvailemiani saastaisia loukkoja, joissa ei ole mitään tehty 60-luvun jälkeen, viimeiset romutkin niihin on yleensä kannettu täytteeksi jo 90-luvulla (esim röykkiöittäin vanhoja kouluvihkoja, tai 30-vuotta sitten tehdyn jumppasaliremontin ylijäämämateriaalit..) ja sen jälkeen niihin ei ole sisälle enää mahtunutkaan. Hyvä muistutus itse kullekin käydä tsekkaamassa omat suojat jos sellaisiin on pääsyä.