Postaa kokkauskuvia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DonX
  • Aloitettu Aloitettu
IMG20230528180232.jpgIMG20230528175933.jpg

Iltapala...makkaraa,täytettyjä herkkusieniä ja valkosipulikermaperunat. Perunat valmistettu uunissa tällä kertaa. Muut savustimen kautta.

jaa.. en oo ikinä kokeilut makkaraa savustaa.. täytynee kokeile.. jotain vinkkejä?
 
  • Tykkää
Reactions: Six
jaa.. en oo ikinä kokeilut makkaraa savustaa.. täytynee kokeile.. jotain vinkkejä?
Savustuspönttöön vaan muitten ruokien kanssa. Ei muuta poppakonsteja kun ehkä grillikastiketta päälle tai pekoni niin tarttuu savu hyvin.
 
Tuli grillailtua kanadöner-tyyppistä kanavarrasta. Jogurttipohjaisessa marinadissa muhi kanan paistileikkeet ja sitten tiukkaan nippuun kolmella vartaalla. Lopuksi veitsellä veistelin ohutta siivua. Kaverina oli riisiä, hummusta ja kasviksia. Jäi annoksesta ottamatta kuva.
kanakebab1.jpg
kanakebab2.jpg
 
Tylsyyttäni tein keitetystä perunasta "pizzapohjan". Lusikalla piti syyä, mutta aivan samperin hyvää.

Keitettyä perunaa pellille ja painoin pannulla lätyksi. Uuniin hetkeksi ja sen jälkeen maustetta, sekä juustoa päälle ja takaisin uuniin. Lopuksi sit tomaattikastiketta pohjalle ja juustoa, sekä täytteet.
IMG_20230618_192531.jpg
IMG_20230618_194909.jpg


Burgeria tuli myös tehtyä lomalla eli tuollainen perus hokkaido milk bun ja 650g pihvi sisällä. Kokonaisena paino sen 2kg.
IMG_20230615_183827.jpg
IMG_20230615_183821.jpg
IMG_20230615_181751.jpg
 
Vikatikki tällä ilmalla paistaa kääryleitä (28c ja ilmankosteus 60 sisällä), mutta tulipahan taas tehtyä tätä kuninkaiden ruokaa.
Uutta perunaa, lammas sikanauta kääryleet, vähän puolukkaa ja tuosta paistoliemestä tehtyä bechamel kastiketta, joka on ihan ehdoton kääryleiden kanssa.

kääryle11.jpg
kääryle5.jpgkääryle4.jpgkääryle6.jpgkääryle3.jpgkääryle2.jpg
 
Vikatikki tällä ilmalla paistaa kääryleitä (28c ja ilmankosteus 60 sisällä), mutta tulipahan taas tehtyä tätä kuninkaiden ruokaa.
Uutta perunaa, lammas sikanauta kääryleet, vähän puolukkaa ja tuosta paistoliemestä tehtyä bechamel kastiketta, joka on ihan ehdoton kääryleiden kanssa.

kääryle11.jpg
kääryle5.jpgkääryle4.jpgkääryle6.jpgkääryle3.jpgkääryle2.jpg
Kaalikääryleet on kyllä aliarvostettu ruoka. Ite en ole tehny mutta valmiitkin on nannaa.
 
Kaalikääryleet on kyllä aliarvostettu ruoka. Ite en ole tehny mutta valmiitkin on nannaa.
Hyviä valmiita kääryleitä en ole saanut. Jotain kehuttiin netissä, mutta aika onnettomia nekin oli. Omatekoiset on hyviä, mutta kaukana mummon tekemistä. En tiedä mitä ihmettä se niihin laittoi, kun oli niin hyviä.
 
Hyviä valmiita kääryleitä en ole saanut. Jotain kehuttiin netissä, mutta aika onnettomia nekin oli. Omatekoiset on hyviä, mutta kaukana mummon tekemistä. En tiedä mitä ihmettä se niihin laittoi, kun oli niin hyviä.
Itse kääryleen täyte on tosi simppeliä. Jauhelihaa, suolaa, pippuria, puuroriisiä keitettynä, meiramia, siirappia ja kaalesta jääneet jämät silputtuna ja ei munaa niinku monessa reseptissä sanotaan, omasta mielestä tekee rakenteesta huonomman. Ja päälle paljon voita, loraus siirappia ja pohjalle loraus kaalen keitossa jäänyttä vettä. Ja tosiaan se litku mikä pellille jää paiston jälkeen, kannattaa hyödyntää.
 
Itse kääryleen täyte on tosi simppeliä. Jauhelihaa, suolaa, pippuria, puuroriisiä keitettynä, meiramia, siirappia ja kaalesta jääneet jämät silputtuna ja ei munaa niinku monessa reseptissä sanotaan, omasta mielestä tekee rakenteesta huonomman. Ja päälle paljon voita, loraus siirappia ja pohjalle loraus kaalen keitossa jäänyttä vettä. Ja tosiaan se litku mikä pellille jää paiston jälkeen, kannattaa hyödyntää.
Onhan se simppeliä juu, mutta aika isotöinen homma. Jokunen vuosi sitten tein itse tässä yksiössä, tilasta puute ja justiinsa mahtui kaikki uunipannulle :D

Parhaat kääryleet mitä syöny on toki ollut omatekoisia, mutta jos arkena tekee mieli, niin Wigrenin maalaiskääryleet menee paremman puutteessa.
 


Oon Mikan reseptiä kokeillut ja pakko sanoa että tämä ”bodari mössö” on aivan törkeän hyvää.

Videossa myös kätevä opas sinne kaupanki puolelle et mitä sieltä sinne kotikeittiöön kiikutetaan. Plus videolla hassutellaan ja tyhjennetään viinipulloa samanaikasesti, joten viihdyttävää katsoa senkin puolesta. Suosittelen kokeilemaan! 10/10

Aidosti hyvää.
 
IMG_3811.jpeg
IMG_3808.jpeg


Naudan takuumureaa raavaan ulkofilettä grillissä ja sitten siivuiksi ja itsetehtyyn pitaan, kreikkalaistyyppisiin. Tzatzikia, tomaatti-chili-kurkku-punasipulisalsa ja korianteria sekä valmista majoneesia kaupasta.

Pitaleipiin tuli vesi, hunajaa, kuivahiivaa, vehnäjauhoja.
 
Viimeksi muokattu:
IMG_3811.jpeg
IMG_3808.jpeg


Naudan takuumureaa raavaan ulkofilettä grillissä ja sitten siivuiksi ja itsetehtyyn gyrokseen. Tzatzikia, tomaatti-chili-kurkku-punasipulisalsa ja korianteria sekä valmista majoneesia kaupasta.

Gyroksiin tuli vesi, hunajaa, kuivahiivaa, vehnäjauhoja.

Hyvältä näyttää. Ihan huomiona, se leipä on pitaleipä ja gyros on lihaa / annos :)
 
Päivällinen.jpg


Riisiä riisinkeittimestä (riisi + tietysti se vesi ja kiinalaista soijakastiketta + Kikkoman Teriyaki Glaze kastiketta vaikka onkin vaaleaa riisiä tein tumman riisin valinnalla eli kestää hieman pidempään [rapian tunnin] mutta enempi ehkä haudutettua). Kanan koipireisi paloista otettu yksi koipi osuus (eli uunissa 175C tunnin verran, sitten antaa hautua hetken lisää).
Helppoa (suhteellisen halpaa) ja hyvää. Päälle lisätty vielä hieman kanasta tullutta paistinlientä antamaan lisämakua.
 
1688651340871.png
Anjovis(sardelli)pasta

Anjovikset, siis jostain syystä sardellit näin suomeksi, on jotenkin kiinnostanut pitkään. En ole koskaan maistanut, kuulemma aika mielipidettä jakavaa, mutta silti sitä näkee joissain resepteissä. Päätinpä sitten ostaa rasian ja kokeilla pastassa.

Monia reseptejä katselin, mutta päädyin mukauttamaan Brian Lagerstromin reseptiä, koska pidän hänen persoonastaan ja videoista, mutta en ole sitten koskaan kokeillut yhtään resepteistä. Lisäksi samalla tulisi kokeiltua ruskistettua pankoa ja varsiparsaa (broccolinia). Parmesaanin jätin, kun sitä käyttäisi kerran ja sitten se unohtuisi jääkaappiin.

Aluksi päätin maistaa yhden fileen anjovista. Olipa se kokemus. Aika tiivistä tavaraa, voimakasta, suolaista. Maku oli niin ja näin, tykkäsinkö. En maistamisen perusteella tiedä, ostaisinko uudestaan.

Noh, sitten reseptin kimppuun. Silppusin valkosipulia kolmisen kynttä, sitten anjovikset. Huomasin sitten, että olisi häätynyt huuhdella anjovikset, niin sitten anjovishakkeen huuhtelin. Käytin valkosipulia ja anvoista pannulla jonkin aikaa ja sitten viskasin savupaprika -ja valkosipulijauhetta, sitten otin poies. Tämän jälkeen tein pankot, öllyjä pannulle, kohtuu kuumalla sekoitellen, kunnes saa väriä. Hiukka vaaleammat tuli kuin videolla, mutta ei vissin pahakaan asia. Tähän lisäsin hiukka suolaa ja valkosipulijauhetta.

Varsiparsat sitten pannulle ja spagettien vesi kiehumaan. Pikkusen suolaa laitoin varsiparsaan ja poies. Kun spagetti oli valmista, viskasin ne pannulle, valkosipuli-anvojismössön ja varsiparsat. Perään myös pari pientä voinokaretta ja spagetin keitinvettä. Siinä sekoittelin ja lautaselle sitten, lopuksi ripottelin pankoja päälle.

Ja lopputulos? Ihan hyvää oikeastaan. Kiva, vaikka edelleenkin aika voimakas maku. Pankoista sai kivaa rapsakkuutta. Mitenköhän tämä olisi toiminut, jos olisi sitä parmesaania? Sinänsä toimiva konsepti ilmankin ja lopun soosittamisen mokaaminen on epätodennäköisempää :D Ainakin skaalaisi hyvin useammalle annokselle. Toisaalta en sitten tiedä olisinko lisää suolaisuutta kaivannut, kun meni kaksi annosta jäätelöä helposti. Ja maitoaki piti useampi lasi juoda :D

Ostaisinko anjovista uudestaan? Ehkä, vaikka jokin päälle neljä euroa rasiasta onkin aika hintava. En mutenkaan ole kalan maun tai teksuurin suurin ystävä. Mutta kai tässä on jotain itua. Varsiparsaa pitää tehdä useamminkin, kätevästi pussissa ja sopivan määrän saa leikattua helposti. Pankot menee varmasti käyttöön, kun jäi niitäki.
 
Ostaisinko anjovista uudestaan? Ehkä, vaikka jokin päälle neljä euroa rasiasta onkin aika hintava.

Anjovikset nauttii Etelä-Euroopassa samanlaista suosiota ja arvostusta kuin mäti täällä ja kalleimmat pyörivätkin kaviaarin kilohinnoissa. Suomessa taidetaan pääosin myydä aluesuojaamattomia hintahaitarin aivan alapäästä. Ja kuten mätikin, ne vaativat makuaistin oppimista ja tottumista.
 
Lapsena äiti laitto janssonin kiusaukseen anjovista ja enkä tykänny yhtään. Aikuisena joskus 20 vuoden myöhemmin aattelin onkohan makuaisti muuttunut ja otin sellaista pizzaan niinku Michelangelo. Erittäin hyvin se maistuu, ainut vaan että pahaa se on vieläki.
 
Lapsena äiti laitto janssonin kiusaukseen anjovista ja enkä tykänny yhtään. Aikuisena joskus 20 vuoden myöhemmin aattelin onkohan makuaisti muuttunut ja otin sellaista pizzaan niinku Michelangelo. Erittäin hyvin se maistuu, ainut vaan että pahaa se on vieläki.
Mä en tykkää kalasta, ja pienenä vihasin janssoninkiusausta mutta nyt se on yks lempiruuista. Näin se makuaisti muuttuu.
 
IMG_20230703_180045.jpg

IMG_20230704_140824.jpg

IMG_20230703_181945.jpg

Hampurilaisia. Pihveissä yhteensä n. 350g 17% naudanjauhelihaa, lisäsin suolaa ja mustapippuria, painoin leivinpaperin ja kattilan avulla ohuiksi. Ostin kokeeksi Naughty BRGR Umami ketsuppia joka paljastui savunmakuiseksi. Ei ollu ihan sitä mitä hain, mutta menetteli. Coleslawia salaatin sijasta. Lidlin chilimajoneesi oli yllättävän hyvä, Johnny's Yellow Mustard myös. Pekoni ja tomaatti unohtu. Viimeisessä kuvassa näkyy uudestaankäytin leivinpaperin ja söin räpimättä.

Oli hyvää, mutta maistu just siltä mitä muistelin. Pitäis varmaan koittaa jotain hampurilaispihvimausteseosta ja lyödä reilusti pekonia väliin.
 
20230708_164929.jpg
Pakkasta piti kuulemma keventää, niin löytyi lähes 2v jäissä ollut A5 BMS12 uffe, josta sai söpöt syötävät pötkylät. About 3x3cm ja tuo yks maistelukappale.

20230708_171458.jpg
Keitettyä riisiä jo löytyikin, niin "keep it simple" = Egg fried rice + A5 + kotimainen kevätsipuli. Liha maustettu hyväksi todetulla MSG + Rock Salt + Five Peppers + valkosipulijauhe - kombolla.

20230708_173306.jpg
Yllättävän pitkään (~15min) sai kokoajan käännellen pitää. Käytännössä uppopaistaa itsensä omassa rasvassaan ihan itsekseen. Ilman pistomittaria olisin ottanut pois aivan liian aikaisin - näytti silloin jotain 35c . Nyt otin, kun näytti 57c, jotta koko (normaalisti) lihanirso perhe tykkää myös :) Ja onhan ne viimeaikoina tykänneet tästä pakkasen tyhjäyksestä...

Pakko vielä tähän editoida, että normaalisti olen "medium rare/miinus"-mies, mutta nämä ison numeron japsiwagyut kyllä sietää vähän kypsempääkin lämpötilaa. Päinvastoin näissä jopa preferoin sinne plussan puolelle. Muuten on kuin voita söis...

20230708_182002.jpg
Piti ihan ulkona luonnonvalossa käydä kuvamassa, kun kerrankin viitsii ihan "pleitatakin" näin vain oman perheen kesken ;)

Lähes 2v pakastus ei maistunut ja OLI todellakin hyvää...LIHAA! Munariisi ehkä vähän turhan "rikasta", kun sai kaiken tuon lihan rasvan itteensä... Ei oikein riittänyt tuo pelkkä sipuli raikastamaan, vaikka rakastankin tätä vuodenaikaa, jolloin kotimaista kevätsipulia saa lähes ilmaiseksi. Käytännössä käy kaikkeen... kuten pekoni :lol:
 
Viimeksi muokattu:
7B8EC908-F494-4996-AA07-CFEA15D807BF.jpeg


Testissä s-ketjun tomibjörck herkkutrio grilliboksi. Sisälsi tällä kertaa pelkkää asian ginger beefiä. Tein vartaat. Kasviksille laitoin vain suolaa ja Hello Curry-mausteseosta. Liha vaati vähän lisää suolaa grillauksen jälkeen.
IMG_4081.jpeg


10kg mansikoita pakkaseen ja niistä jääneet roippeet (n. 1,1kg) kattilaan veden ja sokerin kanssa. Lopuksi sitruunamehua joukkoon.

IMG_4147.jpeg


Pullotus ja osa pakkaseen. Menee lantrinkina kesäisiin drinkkeihin ja menee ihan janoonkin. Toki mansikka on aika hennonmakuinen, niin saa laittaa 1:1 suhteella veden joukkoon, tai vichyn/tmv kanssa.
 
1690138832530.png
Shawarmahtava kana

Jokunen vuosi sitten tuli Rovaniemellä torilla maistettua shawarma kanarullaa. Ja koin jonkinlaisen rakastumisen tunteen XD Siitä asti olen haaveillut tekeväni vastaavaa kotona.

Kuitenkin samanlainen ongelma tulee kuin kebabin kanssa. Kebabpaikoissa lihat vuolletaan pyörivästä vartaasta (toivottavasti). Sama shawarma kanan kanssa. Shawarmassa kanan palaset on laitettu tiiviiseen kasaan ja annetaan pyöriä. Kotiratkaisut samanlaisella tyylillä eivät ole häävejä kuulemma.

Sitten innostuin katsomaan Middle Eats kanavaa, jossa näytetään, miten valmistetaan Lähi-Idän herkkuja. Shawarma löytyy myös listalta muutamaan otteeseen. Hänen kotiratkaisut ovat uunissa tai grillissä vartaassa tai paistinpannulla. Tokmannissa ei iskenyt silmään vartaat silmään, joten ei sitten. Varmaan harvoin käyttäisin. Sitten tässä videossa näytettiin tapa, josta aika toope olo, kun en ollut tajunnut; ritilällä uunissa. Joten eikun tuumasta toimeen.

Paistileikkeitä (reisi) ostin. Ilman luuta ja nahkaa. Ei taideta nahallista paistileikettä myydä Suomessa, luulisia näkyy? Tein jogurttimarinadin. Käytin islantilaista jogurttia (3% rasvaa) pohjana. Sinne viskasin vaikka ja mitä mausteita mitä olin nähny resepteissä. Erikoisuutena pieni ripaus sitruunahappoa, josta on tullut uusi lisä minun repertuaariini. Sitrushedelmien maku on hyvä, mutta ne pistää närästämään. Joten sitruunahappo hoitaa sen osuuden. Eikä tarvi ostaa sitruunaa, josta tarvii mehustaa puolet.

Noh, viskasin paistileikkeet marinadiin ja jääkaappiin tekeytymään. Kun oli paiston aika, valmistelin uunin. Lämmitin uunin päälle 200 asteeseen. Meinasin aluksi laittaa ritilän uunipellin päälle, mutta sitten ei olisi mahtunut järkevästi sinne... Joten ritilä oli lähellä uunin ylävastuksia ja reilusti alempana. Laitoin paistileikkeet ritilän päälle ja sitten uuniin ylävastuksen alle.

Tässä Middle Eatsin tavassa ensiksi paistettiin kanoja kuusi minuuttia per puoli, jonka jälkeen paistettiin vielä viisi minuuttia kummaltakin puolelta. Eli kuusi, kääntö, kuusi, kääntö, viisi, kääntö, viisi. Kohtuu nopeasti valmista.

No miltäs maistui? En osaa sanoa, oliko niin shawarmahtavaa, mutta ainakin tämä valmistusprosessi todettiin toimivaksi. Hyväähän tämä oli! Kana sai käryä pintaan ja oli jopa rapsakkaa. Pikkusen kuivahti sisältä, mutta se ei niin paljoa haitannut paistileikkeen kanssa. Hiukka työläs oli sitten tiskata käsin, mutta sekin hoitui nopeasti. Tyhmän uunin takia kääntelyt oli vaivalloista, piti hellan päällä pitää leivinpaperia, johon laskin ritilän välillä. Pikkusen tuli sotkua.

Miten parantaisin? Mausteet pitäisi saada kuntoon, jotkin eivät tuntuneet aivan shawarmalta mitä tuli silloin Rovaniemellä syötyä. Jokin mieto chilijauhe pitäisi kai löytää, en ole tosin suurin poltteen fani, joten se jäi tästä pois. Olisiko jokin "jytympi" paprikajauhe hyvä lisä? Olisiko rasvaisemmassa jogurtissa ideaa? Myös ylävastuksen tunnustelua pitäisi harrastaa, taisi olla eka kerta kun käytin uunia näin. Myös muita tarjoilutapoja voisi kokeilla, wrapit on kyllä hyviä, mutta vaihtelua kaipaa XD
 
Tuli uudeksi leluksi hankittua Ikean perunapuristin muusin tekemiseen ja muihin kokeiluihin. Sillä muusautuu kätevästi muutkin keitetyt juurekset ja kukkakaali tai esim. kananmuna, joita voi perunan joukkoon lisätä. Tänään muusasin annoksiin uusia perunoita ja päälle kananmunan. Annoksen voi sitten maustaa haluamallaan tavalla suolalla, voilla, (maku)kermalla, tillillä etc. Tänään tarjolla oli paistettuja silakkafileitä muusin lisukkeena.

Puristin on osoittaunut survinta kätevämmäksi laitteeksi muusien tekoon. Tosin tuotos on sitten vähän karkeampaa, mutta toisaalta mukana ei ole inhottavia klönttejä. Puristaminen kannattaa tehdä korkealaitaiseen astiaan, sillä muuten vauhdikkaasti ulostuvat puristeet leviävät pitkin pöytää:) Jos munavoita tekisin, niin tällä laitteella ne munat käsittelisin. Kätevä laite, suosittelen!

IMG_5953.JPG
 
Tuli uudeksi leluksi hankittua Ikean perunapuristin muusin tekemiseen ja muihin kokeiluihin. Sillä muusautuu kätevästi muutkin keitetyt juurekset ja kukkakaali tai esim. kananmuna, joita voi perunan joukkoon lisätä. Tänään muusasin annoksiin uusia perunoita ja päälle kananmunan. Annoksen voi sitten maustaa haluamallaan tavalla suolalla, voilla, (maku)kermalla, tillillä etc. Tänään tarjolla oli paistettuja silakkafileitä muusin lisukkeena.

Puristin on osoittaunut survinta kätevämmäksi laitteeksi muusien tekoon. Tosin tuotos on sitten vähän karkeampaa, mutta toisaalta mukana ei ole inhottavia klönttejä. Puristaminen kannattaa tehdä korkealaitaiseen astiaan, sillä muuten vauhdikkaasti ulostuvat puristeet leviävät pitkin pöytää:) Jos munavoita tekisin, niin tällä laitteella ne munat käsittelisin. Kätevä laite, suosittelen!

IMG_5953.JPG
Tuo on kyllä moninverroin survinta mukavampi työkalu käyttää.
Tuolla pitäs kyllä tulla täysin sileää muusia myös, pitää vaan olla nopea, ettei pääse perunat jäähtymään missään välissä. Eli kuumana tuosta läpi ja heti vatkaa kuuman nesteen sekaan. Toki riippuu myös perunalajikkeesta, lapin puikula on aina paras, mutta työläin.
 
Eipä tuo ketään sitten kiinnostanut ;-)
vastaan silti:
suomalainen perinnepasta-annos tehdään aina erikseen: on pastaa, ja on päällä kastiketta.
Ei välttämättä monet täällä suhtaudu makaroniin yhtä intohimoisesti kuin sinä :D
 
Eipä tuo ketään sitten kiinnostanut ;-)
vastaan silti:
suomalainen perinnepasta-annos tehdään aina erikseen: on pastaa, ja on päällä kastiketta.
Joo, näin teen aina itsekin, että pasta menee kastikkeen joukkoon hautumaan, kun jätän enemmän raa'aksi kuin al dente. Tulisikohan vielä parempaa jos hauduttaisi pastan kokonaan kastikkeessa? :ssmile: Niin kuin al assasinata vai miten tuo kirjoitetaan. Taitaa mennä jossain raja onko hyötyä. Suussa pasta ja kastike kuitenkin sekoittuu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 040
Viestejä
4 559 973
Jäsenet
75 101
Uusin jäsen
OdeK

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom