Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

549€ kotiin kuljetettuna?
Ei kaiketi huono vaihtoehto.

N4 | Effeuno electric pizza oven ø42cm | Up to 509°C | Single heating element - Effeuno

Screenshot_20250822_132038_Samsung Internet.jpg
 
Jep.

En ymmärrä Italiaa, mutta tämän ukon paistamat pizzat tolla uunilla näyttää herkullisilta. Ei se ihan surkea voi olla.

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Jep.

En ymmärrä Italiaa, mutta tämän ukon paistamat pizzat tolla uunilla näyttää herkullisilta. Ei se ihan surkea voi olla.

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Youtubessa voit valita vaikka englanninkielisen tekstityksen.
Jännä hänen pitsan uuniinlaittovempele! Ja olipas muuten mainio taikina!

Minun Effeuno on vain joku 35cm leveä, mutta siinä on sekä ylä että alavastus, ja kolme kertaa paksumpi biscottokivi.
Kuten on muuten hänen toisella puolella olevassa korkeammassa Effeunossaan, kaksi vastusta. Sillä voi paistaa monipuolisemmin muutakin, kun on korkeampi, toki hintakin tuplat.
Jannulla aika tasaista paistoa kyllä, tosin noin suuren pitsan välikääntely on uuniinlaiton lisäksi toki vaativampaa. Napolilaisessa lisäksi aika sekuntipeliä.

Tuolla verrataan tämmöistä yhden vastuksen uunia korkeaan kahden vastuksen uuniin.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Viimeksi muokattu:
Ei sano merkki mitään
Pitsanpaistajien yhteisostossa tuli 32 Effeä Suomeen, sillä kertaa, en tiedä muista ostoista, ja että onko joukossa joku laitteeseensa tyytymätön.
Sinänsä samaa mieltä että kiinalaiset on yleensä hyviä. ;-)
 
Semmoinen vielä että jos ei tee napolilaisia, vaan vaikkapa roomalaisia, tai näitä kotoisia turkkilaisia, ei uunin tarvitse yltää 500 asteeseen, ja silloin usein pääsee paljonkin halvemmalla.
 
Jos sähköinen pizzauuni kiinnostaa niin nyt taitaa olla erikoisen hyvä tarjous meneillään effeunolla. Lähettävät nimittäin tässä kuussa pizzauunit ilman toimitusmaksuja. Itse laitoin tilaukseen "n4" mallin, jolla pitäisi saada vähän isompaa pizzaa ulos, kuin noista muista sähköpizzauuneista. Olen varmaan vuoden kytistellyt tuolta hyvää tarjousta ja nyt se on sellainen, sillä nuo postikulut on normaalisti jotain 200e luokkaa... Ilmeisesti kuun lopussa lähettävät kaikki uunit kerralla.

Huomion arvoista, että osa noista uuneista vaatii erilaisia sähkövirityksiä, että ei välttämättä iha normi pistokkeesta toimi.. Tuo N sarja pitäisi toimia A16 sulakkeesta muuten normaalisti.

Mutta älä luota minun sanaan, vaan perehdy itse asiaan jos meinaat tilata. :D

Tässä muutaman päivän pohdittua, lähti itsellekin N4 tilaukseen. Kiitos vaan vinkistä! :thumbsup:
Tutkiskelujen perusteella vaikuttais tekevän ihan hyvää jälkeä sähköpizzauunien kategoriassa. Sekä lämmöneritys vaikuttas olevan ihan hyvällä tasolla.
Jos jollain ei satu olemaan 16A sulaketta sijoituspaikalla, niin tuo N3 malli näyttäs olevan 2100W, jolloin juuri ja juuri 10A sulake riitänee yksinomaan uunin käyttöä varten.

Itsellä ollut Ooni Koda 16 odottamassa 3,5 vuotta käyttöönottoa, mutta näin kerrostalo asujana sitä ei sitten ole kuitenkaan tullut viitsittyä ottaa ikinä käyttöön (kaasupullo pitäs hommata, isoa ei viitsisi hommata tilaa viemään ja pientä pitäs olla varmaan vähän väliä täydentämässä. tulipaloriski, parvekkeella kuitenkin "kokolattiamatto" ja sohvia. Sekä parvekematon sotkeutuminen jauhosta huolestuttaa. yms yms.).
Tuo N4 vaikuttais mahtuvan juuri sopivasti mun vuokrakämpän ikivanhan lämpöä fuskaavan liesiuunin päälle aina silloin kun tekee mieli pizzaa paistella, jossa onkin aika monta pizzaa tullut jo paistettua. Ihan kelpo pitsoja saanut aikaan tuossa perus liesiuunissakin, mutta tuolla N4 pääsee varmaan jo ihan seuraavalle tasolle, eikä tarvitse lämpenemistä odotella niin pitkään (sekä hukkalämmöstä pääsee hyvin eroon).
 
Onko kokemusta kuinka nopeasti tilaukset käsitellään ja tavara liikkuu Witt:n omasta verkkokaupasta tilatessa?
 
Turhan vähälle käytölle jäänyt pitäisi taas pari tehdä ja hakea oikea prosessi.
Minä muutin tosiaan suunnitelmaa sillä olettamuksella, että näinköhän erilliselle uunille riittäisi käyttöä? Hommasin sitten pelkästään kunnollisen pizzateräksen. Painoa järkäleellä on reilut 9kg, mutta hintaa oli vain muutaman kympin ja ainakin ensimmäisten testien perusteella vaikuttaa siltä, että tällä kyllä pärjää oikein hyvin. Pari iltaa meni rasvapolttoa tehdessä, kun levy jäähtyy niin helkutin hitaasti, mutta kun se on ok, niin eipä ole paljon moitittavaa. Bilteman infrapunamittari sanoo levyn lämpötilaksi meidän uunissa noin 340°C.
 
Onko kokemusta kuinka nopeasti tilaukset käsitellään ja tavara liikkuu Witt:n omasta verkkokaupasta tilatessa?
Kyllä siinä liki kuukausi meni tilauksesta ennen kun uuni oli perillä. Muutama viesti tuli vaihdettua aspan kanssa ja vastaaminen kestää aina 3-5pv, kun sinne viestin laittaa. Jos on aikaa odotella ja hyvä tarjous niin sitten ehkä tilaisin uudestaan, mutta jos hinta on sama jossain muualla niin en suosittele tuota.
 
Siellä on toi Piccolo Rotante tarjouksessa. Sama 399e mitä oli keskellä kesää. Laitoin sellaisen tilaukseen jo.

Mulla on kyllä aikaa odottaa, koska vanha Ooni toimii yhä, mutta onhan tuo silti hiukan tympeää jos oikeasti kestää kuukauden päivät...
 
Mites kuumaksi pizzauunin alla oleva taso kuumenee? Kaasullatoimivan.

Mainoskuvissa vedellään puupöydillä, mutta uskaltaako oikeasti? Motonetistä saisi sopivankokoista polykarbonaattilevyä, mutta lieköhän tuokin sulaa? Joku metallilevy tietty olis varmin.
 
Mites kuumaksi pizzauunin alla oleva taso kuumenee? Kaasullatoimivan.

Mainoskuvissa vedellään puupöydillä, mutta uskaltaako oikeasti? Motonetistä saisi sopivankokoista polykarbonaattilevyä, mutta lieköhän tuokin sulaa? Joku metallilevy tietty olis varmin.

Mulla on muovipöytäliina puupöydällä ja uuni sen päällä ei oo ollut mitään ongelmaa. Jalat nostaa kuitenkin jonkun 20cm tjsp.


&


uuneina
 
Mites kuumaksi pizzauunin alla oleva taso kuumenee? Kaasullatoimivan.

Mainoskuvissa vedellään puupöydillä, mutta uskaltaako oikeasti? Motonetistä saisi sopivankokoista polykarbonaattilevyä, mutta lieköhän tuokin sulaa? Joku metallilevy tietty olis varmin.
Puupöydällä oon iteki oonilla vedellyt, ei mitään ongelmia.
 
Siellä on toi Piccolo Rotante tarjouksessa. Sama 399e mitä oli keskellä kesää. Laitoin sellaisen tilaukseen jo.

Mulla on kyllä aikaa odottaa, koska vanha Ooni toimii yhä, mutta onhan tuo silti hiukan tympeää jos oikeasti kestää kuukauden päivät...
Tilannepäivitys: 15 vuorokautta meni tilauksesta vastaanottamiseen. Jospa kerkeis viikonloppuna ottamaan ensitulet.
 
Effeuno N4 saapui italiasta mukavasti kotiovelle. Pari PV sitten ensipoltto ja eilen ekat pizzat. Ensi poltossa kärysi kyllä järkyttävän paljon, varmaan 30min yhtä soittoa hirveää käryä. Onneksi taloon saa täysin läpivedon yms niin siitäkin selvisi. Jos olisin tajunnut, niin olisin kyllä ulkona tehnyt tuon..

Mutta itse uuni vaikuttaa kyllä vielä paremmalta kuin uskalsin toivoa. Tämän kertainen pikainen pizzataikina kohosi vähän liian pehmeäksi, niin piti vetää kaulimella ohueksi ja lopputuloksesta tuli erinomainen, hiukan roomalaistyylinen ohut ja rapea. Paistoin 450c koska joissain kommenteissa oli kommentoitu, että mukana tullut pizzakivi polttaisi pohjan. Täytyy kovempia lämpöjä testata paremmalla taikinalla ja paremmalla ajalla. Sen verran kuitenkin testasin, että grilliin ostamani 40cm biscotti kivi mahtuu täydellisesti uuniin, joten sitä voi käyttää sitten myös tarvittaessa, jos napolilaista paistaa. Tuo mukana tuleva kivi on kai jonkin sortin "biscotto hybridi".

Uuni lämpesi ehkä jonkun 30-45min ja samaan aikaan uunin vastuksen kanssa näytti kivikin 450c. Kivi myös säilytti energiansa 3 pizzan ajan, että myös viimeisen pizzan pohja paistui oikein. (Esim. Cozzen sähköuunin kivi menetti selvästi energiaansa jokaisen pizzan jälkeen)

Itse uuni tuntui pysyvän suht viileänä muualta paitsi päältä kuumui selvästi. Siinä ei halua kättä pitää. Onneksi kuitenkin huoneeseen siirtynyt lämpö oli kohtuullista, ei mitenkään liioitellaan kuuma tullut paistellessa.

Ja parasta tietysti, että nyt saa kunnon kokoisia pizzoja eikä tarvitse sellaisia minilättyjä pyöritellä. 40cm sen olla pitää.

IMG20250912175142.jpg


IMG_20250913_102640.jpg
 
Onko kukaan kokeillut kiertoilmauunia pitsan teossa? Onko siinä mitään järkeä?
Saatiin vasta kiertoilmauuni, enkä ole päässyt testaamaan omatekemää pizzaa keraamisella pizzakivellä. Sen voin silti sanoa että kaikesta muusta on tullut parempaa kiertoilma päällä. Ranskalaiset saa rapeutta ja itsetehdyt lohkoperunat myös, pakastepannupitsastaki tuli yhtäkkiä hyvää ja pohja tuntui hyvältä suussa.
 
Teoriassa kyllä siitä kiertoilmasta on vain haittaa kun kuivattaa enemmän...
 
Kannattaa kuitenkin esilämmittää( aina) uuni( ja pitsakivi) kiertoilmalla(, pitsakiven tapauksessa lämmöt kaakossa ja grillivastuksilla höystettynä).
 
Teoriassa kyllä siitä kiertoilmasta on vain haittaa kun kuivattaa enemmän...
Teoriassa joo, mutta testailin yhden kerran, enkä huomannut mitään olennaista eroa lopputuloksessa. Ei kannata viedä hifistelyä liian pitkälle.
 
Teoriassa joo, mutta testailin yhden kerran, enkä huomannut mitään olennaista eroa lopputuloksessa. Ei kannata viedä hifistelyä liian pitkälle.
No ainakin pakastepizzat menee huolella kuivaksi kiertoilmalla, aika yksinkertaista fysiikkaa toi on, kiertoilma kuivattaa.
 
Teoriassa kyllä siitä kiertoilmasta on vain haittaa kun kuivattaa enemmän...

No ainakin pakastepizzat menee huolella kuivaksi kiertoilmalla, aika yksinkertaista fysiikkaa toi on, kiertoilma kuivattaa.

Vahva statement ottaen huomioon että perinteinen puilla toimiva pizzauuni on suunniteltu maksimoimaan ilmankierto eli on myös teknisesti kiertoilmauuni.

 
Oman makuun edelleen tulee paras pizza kiertoilmauunissa pizza teräksen kanssa, vaikka oikea pizzauunikin on ahkerassa käytössä. Lämmöt täysille ja 30-45min esilämmitys vähintään teräkselle. Pohja kannattaa tehdä korkeammalla hydraatiolla, niin ei kuiva.
 
Ehkä erikoinen huuto tyhjyyteen, mutta haluaisin oppia "avaamaan" taikinan pyörittämällä kunnolla ja tuntuu että aina vain tarttuu pöytään jauhoista huolimatta :D auttaiskohan tohon jos hommais jonku kivilevyn alle (pöydät perus puista pöytälevyä)

Eli jos jollain käytössä tollainen levy niin saa suositella:tdown:
 
Ehkä erikoinen huuto tyhjyyteen, mutta haluaisin oppia "avaamaan" taikinan pyörittämällä kunnolla ja tuntuu että aina vain tarttuu pöytään jauhoista huolimatta :D auttaiskohan tohon jos hommais jonku kivilevyn alle (pöydät perus puista pöytälevyä)

Eli jos jollain käytössä tollainen levy niin saa suositella:tdown:
Pyörittele ilmassa?
 
Ehkä erikoinen huuto tyhjyyteen, mutta haluaisin oppia "avaamaan" taikinan pyörittämällä kunnolla ja tuntuu että aina vain tarttuu pöytään jauhoista huolimatta :D auttaiskohan tohon jos hommais jonku kivilevyn alle (pöydät perus puista pöytälevyä)

Eli jos jollain käytössä tollainen levy niin saa suositella:tdown:
En ole paras neuvomaan, mutta jauhoja saa käyttää TODELLA reilusti kun pöydällä pyörittelee. Yksi hyvä konsti millä saa venytettyä on rystystaktiikka, helpompaa kuin heittely. Mutta tosiaan en ole paras puhumaan mutta noilla saan itse parhaat tulokset.
 
Ehkä erikoinen huuto tyhjyyteen, mutta haluaisin oppia "avaamaan" taikinan pyörittämällä kunnolla ja tuntuu että aina vain tarttuu pöytään jauhoista huolimatta :D auttaiskohan tohon jos hommais jonku kivilevyn alle (pöydät perus puista pöytälevyä)

Eli jos jollain käytössä tollainen levy niin saa suositella:tdown:
Mitä jauhoja käytät? Taitaa saapasmaakansa suosia mannasurimoita tuohon tarkoitukseen, isompi raekoko tuntuu toimivan tarkoituksessa paremmin. Varmaan tuo pinta vaikuttaa myös - itse työstänyt laminoidulla tasolla (ts. Muovi) sekä erillisellä öljytyllä puisella leivonta"pellillä" ja ylensä onnistuu pyöritys jos taikinan sitko kunnossa.
 
Ehkä erikoinen huuto tyhjyyteen, mutta haluaisin oppia "avaamaan" taikinan pyörittämällä kunnolla ja tuntuu että aina vain tarttuu pöytään jauhoista huolimatta :D auttaiskohan tohon jos hommais jonku kivilevyn alle (pöydät perus puista pöytälevyä)

Eli jos jollain käytössä tollainen levy niin saa suositella:tdown:
Ota taikina pari tuntia ennen paistamista jääkaapista pöydälle, jos kohotat jääkaapissa. Lämmin taikina venyy paremmin. Taikinan muotoiluun kannattaa käyttää reilusti karkeita vehnäjauhoja, ropisevat sitten ennen paistoa kivemmin pois taikinan pinnasta eivätkä imeydy taikinaan. Itse taikinan venytyksessä rauhalliset liikkeet, taikina tarttuu helposti pöytään jos venyttää liikaa ja taikina repeää, jolloin paljas kostea taikina pääsee kosketuksiin pöydän kanssa kun jauhoa ei ole välissä.

Toivottavasti näistä vinkeistä on jotain apua, ja tietysti harjoittelu tekee mestarin eli toistoja vaan sisään niin alkaa taikina venymään.
 
Ota taikina pari tuntia ennen paistamista jääkaapista pöydälle, jos kohotat jääkaapissa. Lämmin taikina venyy paremmin. Taikinan muotoiluun kannattaa käyttää reilusti karkeita vehnäjauhoja, ropisevat sitten ennen paistoa kivemmin pois taikinan pinnasta eivätkä imeydy taikinaan. Itse taikinan venytyksessä rauhalliset liikkeet, taikina tarttuu helposti pöytään jos venyttää liikaa ja taikina repeää, jolloin paljas kostea taikina pääsee kosketuksiin pöydän kanssa kun jauhoa ei ole välissä.

Toivottavasti näistä vinkeistä on jotain apua, ja tietysti harjoittelu tekee mestarin eli toistoja vaan sisään niin alkaa taikina venymään.
Itse pidän vielä kauemmin, vähintään 3 tuntia.

Oma tyyli on ihan klassinen ratin pyörittely, meillä on keittiön tasot graniittia, joka on loistava kaikkeen leipomiseen, sen päällä käytän durum jauhoja.
 
Onkos täällä immeiset tehneet pitsaa leivinuunilla? Tuli muutettua hetki sitten taloon, jossa on leivinuuni eikä ole sellaisen käytöstä mitään kokemusta enkä netistäkään oikein löytänyt mitään järkevää.

Ensin polttaa pesällisen (vai kaksi) puuta leivinuunissa ja sen jälkeen tulet alapesään ja pitsa leivinuuniin paistumaan? Oonko ihan hakoteillä?
 
Onkos täällä immeiset tehneet pitsaa leivinuunilla? Tuli muutettua hetki sitten taloon, jossa on leivinuuni eikä ole sellaisen käytöstä mitään kokemusta enkä netistäkään oikein löytänyt mitään järkevää.

Ensin polttaa pesällisen (vai kaksi) puuta leivinuunissa ja sen jälkeen tulet alapesään ja pitsa leivinuuniin paistumaan? Oonko ihan hakoteillä?
Itse lämmitän ensin takan (alapesän) ja kun ei yleensä lämmöt vielä siinä vaiheessa riitä, laitan leivinuuniin tulet.
Näin myös takan tehnyt muurari neuvoi, ei tosin pitsan paistoon, vaan yleisesti leivinuunin käyttöön.
Vähän tietysti riippuu takan rakenteesta, mutta meillä ainakin saa melkein päivän varata tuohon hommaan. Ja leivinuunin lämmöt myös laskevat todella nopeasti. Joskus jätän tulet vielä leivinuuniin pitsan paiston ajaksi.
 
Niin ne pidetään oikeassakin puu-pizzauunissa tulet päällä. Homma on vaikeaa, tai sanotaan: osaavalle helppoa mutta mikäs tässä maailmassa ei opettelua vaadi? Pääministeröily?
 
Niin ne pidetään oikeassakin puu-pizzauunissa tulet päällä. Homma on vaikeaa, tai sanotaan: osaavalle helppoa mutta mikäs tässä maailmassa ei opettelua vaadi? Pääministeröily?
Leivinuunin rakenne toki aika erilainen kuin perinteisen pitsauunin. Tuo oma leivinuuni on sen verran pieni, että samaan pesään ei mahdu pitsa ja tulet samaan aikaan. Oma ajatus olisi, että alapesän tuli pitäisi leivinuunin lämmön tarpeeksi korkealla. Pitää kokeilla.
 
Leivinuunin rakenne toki aika erilainen kuin perinteisen pitsauunin. Tuo oma leivinuuni on sen verran pieni, että samaan pesään ei mahdu pitsa ja tulet samaan aikaan. Oma ajatus olisi, että alapesän tuli pitäisi leivinuunin lämmön tarpeeksi korkealla. Pitää kokeilla.

Eikös leivinuunissa ole ideana että ensin lämmitetään puilla se pesä ja sitten vedetään hiilet pois ja laitetaan ruoka tilalle. Se pysyy kyllä lämpimänä ~5-10 tuntia kun sen on ensin lämmittänyt.

Ei ole tarkoitus pitää tulia paiston aikana.

1764228049849.png
 
Eikös leivinuunissa ole ideana että ensin lämmitetään puilla se pesä ja sitten vedetään hiilet pois ja laitetaan ruoka tilalle. Se pysyy kyllä lämpimänä ~5-10 tuntia kun sen on ensin lämmittänyt.

Ei ole tarkoitus pitää tulia paiston aikana.

1764228049849.png
Tuolla tavalla ei päästä helposti yli 400C mikä ois pizzojen ihannepaistolämpö, siksi saatetaan pitää tulia samalla jos mahdollista
 
Tuolla tavalla ei päästä helposti yli 400C mikä ois pizzojen ihannepaistolämpö, siksi saatetaan pitää tulia samalla jos mahdollista
Huom, se on ihannelämpötila vain jos pitää napolilaisesta pizzasta.
Jos pitää ohuesta ja rapeasta pohjasta, eli new york style pizzasta niin se tavoitelämpötila pitäisi olla jotain 325-360c väliltä.

On muuten ärsyttävää että ihmiset käyttää vakiona tota että muka kaikki pitäisi noista paksureunaisista pullista- niin kun ei todellakaan ole.
 
N
Eikös leivinuunissa ole ideana että ensin lämmitetään puilla se pesä ja sitten vedetään hiilet pois ja laitetaan ruoka tilalle. Se pysyy kyllä lämpimänä ~5-10 tuntia kun sen on ensin lämmittänyt.

Ei ole tarkoitus pitää tulia paiston aikana.

1764228049849.png
Näinhän se on, mutta leivinuunia ei ole tarkoitettu pitsan tekemiseen. Kuuma tarvisi olla, vaikka tykkäänkin rapeasta, ohutpohjaisesta pitsasta.
 
Eikös leivinuunissa ole ideana että ensin lämmitetään puilla se pesä ja sitten vedetään hiilet pois ja laitetaan ruoka tilalle. Se pysyy kyllä lämpimänä ~5-10 tuntia kun sen on ensin lämmittänyt.

Ei ole tarkoitus pitää tulia paiston aikana.
No sun uunissa näyttäisi ainakin mahtuvan uunissa tulet pitämään. :tup:
Näinhän se on, mutta leivinuunia ei ole tarkoitettu pitsan tekemiseen. Kuuma tarvisi olla, vaikka tykkäänkin rapeasta, ohutpohjaisesta pitsasta.
Kyllähän se leivinuunissakin onnistuu Napolilaistyyliin:
1764281607955.png

 
No sun uunissa näyttäisi ainakin mahtuvan uunissa tulet pitämään. :tup:

Kyllähän se leivinuunissakin onnistuu Napolilaistyyliin:
1764281607955.png

Valitettavasti omassa on pesä liian pieni, että noin voisi tehdä. Ei sinne mahdu isoa pitsaakaan. En tiedä mallia mutta jokin Tiilerin takka tuo on; alapesä on todella iso ja leivinuunin osuus vaikuttaa lähinnä afterthoughtilta.

Ja alunperin meinasin, että suomalaista leivinuunia ei varmasti ole varmasti alunperin mietitty juuri pitsan tekemiseen ja lämpötilaa ei saa tarpeeksi suureksi, kun lähinnä leivän tekemiseen meinattu. Eihän se tarkoita etteikö se onnistuisi.

All in all, taitaa mennä kokeilemisen puolelle ja varmaan eka pitsa tulee kokeiltua niin, että polttaa pesällisen tai kaksi leivinuunissa ja sitten sytyttelee tulet alapesään ja pitsa ineen, kun alapesässä on vielä tulet. En tiedä onko turhaa tuo alapesässä polttaminen mutta jotenki kuvittelisin, että leivinuuni jäähtyisi liian nopeasti ilman.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
296 068
Viestejä
5 061 748
Jäsenet
81 021
Uusin jäsen
rasz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom