Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Sähköistä uunia etsimässä sisä käyttöön. Molemmat uunit jotka käytössä menevät vain 250C, eli ei lämmöt riitä vaika rauta on. Mikähän olisi kohtuullinen, myös Napoli tyyliseen.

Tästä ei liene vielä kokemuksia:

Voisi olla ihan pätevä ensimmäinen uuni.

Gigantista saisi sage/breville 599€ mutta on ehkä turhan kova investointi alkuun.

Lienee tämäkin pätevä, mutta siitäkin odottaa tarjousta:
 
Minulla on Effeuno, muttei harmainta haisua hinnoista nyt...jaa, 600e liikaa, no tuskin sillä saisi...
 
Sähköistä uunia etsimässä sisä käyttöön. Molemmat uunit jotka käytössä menevät vain 250C, eli ei lämmöt riitä vaika rauta on. Mikähän olisi kohtuullinen, myös Napoli tyyliseen.

Tästä ei liene vielä kokemuksia:

Voisi olla ihan pätevä ensimmäinen uuni.

Gigantista saisi sage/breville 599€ mutta on ehkä turhan kova investointi alkuun.

Lienee tämäkin pätevä, mutta siitäkin odottaa tarjousta:
Verkkiksestä Panetti on ainakin tosi suosittu ja kehuttu.

Edit: ja sen sinä just linkkasitkin :D
 
Powerissa tarjouksessa oleva Chef Matteo Crosta osoittautui ensipaiston jälkeen loistavaksi ja helpoksi. Lämmöt nousi tosiaan jo 10 minuutissa reiluun 400 asteeseen ja pyörivä alusta toimi hienosti.
Hyvään hintaan piti tänään hakea pois. Lucifer Ahjo oli sekin loistava, mutta työläämpi, kun piti kääntää niin usein.

En usko Ooni 16:n olevan parempi kuin Crostan.
 
Powerissa tarjouksessa oleva Chef Matteo Crosta osoittautui ensipaiston jälkeen loistavaksi ja helpoksi. Lämmöt nousi tosiaan jo 10 minuutissa reiluun 400 asteeseen ja pyörivä alusta toimi hienosti.
Hyvään hintaan piti tänään hakea pois. Lucifer Ahjo oli sekin loistava, mutta työläämpi, kun piti kääntää niin usein.

En usko Ooni 16:n olevan parempi kuin Crostan.
Noni just olin tulossa kirjottelee et olisko kellään tota ja voisi mitata että minkä kokoisen pöydän toi minimissään tarvitsee…

Tilasin tollasen Karu 16 kaveriksi mutta rupesin sit pohtii että mahtuuko toi kuitenkaan siihen pöydälle…
 
Tuosta olisikin hauska nähdä arvostelu.

-vaikei toki ollut se sisäkäytön sähköinen jota nyt kyseltiin...
Kyllä tosta netistä juttua löytyy, pieksee oonin kaasupizzauunit mennen tullen enkä yhteenkään negatiiviseen arvosteluun itse törmännyt.

Toki joo kunnon arvosteluvideota tosta ei löydy paitsi se pizzanpaistajien myötähäpeää aiheuttava powerin sponssaava video missä on niin huonoa näyttelemistä että sieluun asti sattuu :rofl:

Eivätkä oikeastaan millään tavalla esittele edes sitä uunia tai ominaisuuksia.
”Hetkinen! Tässähän on pyörivä kivi” :rofl:
 
Viimeksi muokattu:
Noni just olin tulossa kirjottelee et olisko kellään tota ja voisi mitata että minkä kokoisen pöydän toi minimissään tarvitsee…

Tilasin tollasen Karu 16 kaveriksi mutta rupesin sit pohtii että mahtuuko toi kuitenkaan siihen pöydälle…
Etujalkojen väli on 62 cm ja takajalan etäisyys toisesta etujalasta on 72 cm.

Enpä muuta osaa sanoa kuin että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Lämmöt puolilleen maksimista 3 min ennen paistoa, paiston ajaksi minimiin kunnes pohja ok ja sit lopuks väri pintaan isommalla lämmöllä toimi näin alkuun.

Kuvahan se kertoo enemmän. Taikina olisi voinut olla hieman ilmavampaa, mutta ihan hyvä lopputulos kuitenkin.

Ahjossa en pystynyt kääntämään pizzaa uunin sisällä, joka johti siihen että reuna jäähtyi ulkona kääntäessä ja reunan kohoaminen pysähtyi.
1000091507.jpg
 
Etujalkojen väli on 62 cm ja takajalan etäisyys toisesta etujalasta on 72 cm.

Enpä muuta osaa sanoa kuin että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Lämmöt puolilleen maksimista 3 min ennen paistoa, paiston ajaksi minimiin kunnes pohja ok ja sit lopuks väri pintaan isommalla lämmöllä toimi näin alkuun.

Kuvahan se kertoo enemmän. Taikina olisi voinut olla hieman ilmavampaa, mutta ihan hyvä lopputulos kuitenkin.

Ahjossa en pystynyt kääntämään pizzaa uunin sisällä, joka johti siihen että reuna jäähtyi ulkona kääntäessä ja reunan kohoaminen pysähtyi.
1000091507.jpg
Voihan perse ompahan pistetty leveäksi jalat :hmm:
Karu 16 vastaavat mitat 47cm ja 61cm ja se on jo iso uuni!
Perhana voikin sit olla että joudun tilauksen perumaan, ei toi taida sit mahtua edes tohon teräspöydälle :cry:
 
Voihan perse ompahan pistetty leveäksi jalat :hmm:
Karu 16 vastaavat mitat 47cm ja 61cm ja se on jo iso uuni!
Perhana voikin sit olla että joudun tilauksen perumaan, ei toi taida sit mahtua edes tohon teräspöydälle :cry:
On tää aika laitos joo.. Äkkiäkös pöydän päälle askartelee jonkun lisätason 😃
 
Joo, ulkokäytössä en pitäisi itsekään palaa vaneria pahana pöydänlaajentajana. Otamatta uuneihin sinänsä kantaa...
 
Lähti tuo Panetti tilaukseen täältä hintaan 399€, eiköhän tuolla jotain tee.
Tuo näyttää keittiögrilliltä jossa pyörivä pizzakivi :D Ehkä järeämmällä pizzakivellä (kuten Effeunossa) voisi olla toimiva laitos, niin pohjakin kypsyisi kunnolla. Miten tuossa on mietitty kuuman irtonaisen luukun käyttöä, koska ei ole saranoilla kiinni, kuten muissa malleissa? Tuota tuskin voi keittiötasolle laskea.
 
Cozze 17 Rotate tarjouksessa verkkikssä.

Löytyykös keltään tota?
Mitkähän jalkojen mitat?
 
Pitää vielä kysellä onko infrapunalämpömittareista kokemuksia. Parksidessa tuli 400C raja vastaan. Eli Panetti ilmeisesti vetää sen ohi.
 
Pitää vielä kysellä onko infrapunalämpömittareista kokemuksia. Parksidessa tuli 400C raja vastaan. Eli Panetti ilmeisesti vetää sen ohi.
Hankin tällaisen Biltema-mittarin aikana, kun sen sai vielä muistaakseni alle 20 euron.

Hyvin on näyttänyt pizzakiven lämpötilaa vielä ~480 asteessa. Absoluuttisesta tarkkuudesta ja erinomaisuudesta en osaa sanoa, kuin että ainakin omassa käytössäni lämpötilanäytön yläraja ei ole tullut vastaan. Näytössä olevasta valosta annan plussan.

 
Panetti sen verran, että kävin hakemassa tommosen Pizzetta Primon testiin ja saipa kerranki napolilaista pizzaa väsättyä, toki kannattaa olla tarpeeks iso kämppä ja ikkunat auki, jos lähtee tolla väsäilee sisällä mitään!

Muuten ihan laadukkaan tuntunen vehje, mutta tietty ei se kaikkein isoin aukko tai laadukkain ikkuna, niin voishan se olla helpompaa laitella sisään ja ulos..
 
Viimeksi muokattu:
Ihan ok kokemus Panettista pitää vain vielä harjoitella tuota käyttöä ja uskaltaa antaa tuon pizzan "palaa" vielä hiukan enemmän. Ehkä myös mozzarella pitäisi kuivata jollain keinolla jotta kosteutta saa hiukan pois.
 
Tai jos teet esim 2x45sek paiston, niin laitetaan mozzat vasta siinä välikäännössä?
 
Ihan ok kokemus Panettista pitää vain vielä harjoitella tuota käyttöä ja uskaltaa antaa tuon pizzan "palaa" vielä hiukan enemmän. Ehkä myös mozzarella pitäisi kuivata jollain keinolla jotta kosteutta saa hiukan pois.
Mozzarella kuuluu valuttaa lävikössä tai ihan lautasen reunalla valmiina suikaleina, kuten itse teen, niin että neste valuu poispäin paloista. Yleensä otan tuntia ennen paistoa valumaan. Puolessa tunnissa ei ehdi juurikaan, riippuen miten vetistä mozzarella on. Muuten tulee lammikoita pizzaan.
 
Mozzarella kuuluu valuttaa lävikössä tai ihan lautasen reunalla valmiina suikaleina, kuten itse teen, niin että neste valuu poispäin paloista. Yleensä otan tuntia ennen paistoa valumaan. Puolessa tunnissa ei ehdi juurikaan, riippuen miten vetistä mozzarella on. Muuten tulee lammikoita pizzaan.
Voi myös tarvittaessa vähän puristella / painella lävikköä vasten, jos on kovin verinen juusto.
 
Voi myös tarvittaessa vähän puristella / painella lävikköä vasten, jos on kovin verinen juusto.
Jos kiire ollut niin itse tehnyt ohutta suikaletta, levittänyt laakealle lautaselle talouspaperia ja painellut mozzarellaa toisella talouspaperilla. Jotkut mozzarellat on vetisempiä kuin toiset. Ainakin tuntuu että Pirkka Mozzarella pallot ei paljoa valuta kun esim. Lidl vastaavista tulee useampi ruokalusillinen lautaselle.
 
Yh, Lidin pizzakivestä lähti joku aivan jäätävä käry ja se tarttui pitsaankin ja nyt pitsa maistuu ihan sonnalta. Vedin väkisin naamaan että lähtee nälkä, mutta lähtee kyllä roskiin loput. Koko asuntokin haisee nyt tuolle kärylle joka levisi kun uunin avasi.

Onko muilla ollut vastaavia ongelmia tuon kanssa? Se oli ainankin pari vuotta sitten todella suosittu täällä.


Juuri tätä haen luukulla.

Luukku tuskin tulee mitään auttamaan. Kokeilin kerran Karua niin että suljin piipun. Propaani palaessaan muuttuu CO2 sekä vedeksi, jos pizzauuni on kaasulla lämmittäessä suljettu, siitä tulee höyrysauna. Ehkä jos luukussa on sopivan kokoiset aukot josta höyry pääsee pois se voisi vähän lämpötilaa nostaa.
 
Ei meidän Lidlin pitsakivistä mitään käryä koskaan lähtenyt, mutta eipä niillä, siis pitsakivillä mitään tehnyt. Meillä oli niitä kolme ja se ei riittänyt -ei kotiuuniin eikä grilliin, mutta toki päinvastaisista syistä. Kotiuunissa ainoa oikea on paistoteräs.
Pitsauunissa kivi vakiona onkin, ja grillin kanssa on on aika taiteilua. Tai sanotaan: 8. kerta toden sanoo...
 
Ooni koda 12, onko kukaan viritellyt kyseiseen uuniin luukkua jolla tehostaa lämmönnousua?
Vaihdoin aikoinaan Koda 12 > 16 malliin ja uunin suuaukon suuren koon vuoksi lämpeni huomattavasti hitaammin mitä 12" malli. Ostin myöhemmin luukun jolla lämmitysaika suunnilleen puolittui ja samoin voi tehdä pyrolyysi puhdistuksen kivelle. En välttämättä ostaisi 12 mallille, kun se ainakin meillä lämpeni nopeasti.

Accessories for Ooni Koda 12 - MPRODUCTION

Linkin takana Koda 12 mallille tarpeita.
 
Yh, Lidin pizzakivestä lähti joku aivan jäätävä käry ja se tarttui pitsaankin ja nyt pitsa maistuu ihan sonnalta. Vedin väkisin naamaan että lähtee nälkä, mutta lähtee kyllä roskiin loput. Koko asuntokin haisee nyt tuolle kärylle joka levisi kun uunin avasi.

Onko muilla ollut vastaavia ongelmia tuon kanssa? Se oli ainankin pari vuotta sitten todella suosittu täällä.




Luukku tuskin tulee mitään auttamaan. Kokeilin kerran Karua niin että suljin piipun. Propaani palaessaan muuttuu CO2 sekä vedeksi, jos pizzauuni on kaasulla lämmittäessä suljettu, siitä tulee höyrysauna. Ehkä jos luukussa on sopivan kokoiset aukot josta höyry pääsee pois se voisi vähän lämpötilaa nostaa.

Uunia ei tule sulkea kokonaan. Ei ainakaan kaasulla pelatessa ja voisin kuvitella että orgaaninen tukehtuu ilman korvausilmaa. Kaasulla liekki muuttuu epäpuhtaasti palavaksi kun ilman saantia rajoittaa liikaa.
 
En löytänyt mistään semola durum jauhoja. Mistäköhän noita saisi kaupasta?
Nelisen vuotta pizzaharrastusta takana ja edelleen parhaaksi pyörittelyjauhoksi todennut Myllyn Paras karkea vehnäjauho. Pirkka Parhaat Pizzanpaistajien pyörittelyjauho on todennäköisesti samaa tavaraa, ainakin oma tuntuma sama ja taisin joskus valmistajaa katsella. Semolaa pari kertaa kokeillut mutten ole tykännyt, koska pölisree keittiössä liikaa ja palaa herkemmin uunissa kuin em. karkea jauho.
 
Durum-jauhot ajavat asiansa hyvin ja ei niitäkään tarvitse viskellä pizzapallon päälle kuin sen verran, ettei taikina tartu sormiin.

Pyöritän aina pallosta pyöreän kiekon ilmassa rattiotteella ja lopuksi vielä vähän venyttelen durum-jauhotetun lapion päällä ennen tomaattikastikkeen ja täytteiden laittamista ja sitten vaan uuniin.

Mielestäni helpoin tapa, eikä tarvitse sitten enää yrittää saada kiekkoa ehjänä ja pyöreänä työtasolta lapiolle ja lapiosta uuniin.
 
Kaapista löytyvää vehnäjauhoa vähän hieroo bambulapion päälle ja siihen sitten valmiiksi venytetty (käsillä ilmassa rystysten päällä/rattiotteella) lätyn pohja täytteiden laittamista varten.
Täytteiden laiton jälkeen vähän heilauttaa lapiota ranteilla, jotta varmasti liikkuu lapion päällä ja sitten uuniin.

Ihan alkuaikoina ekoja kertoja harjoitellessa durumia käytin, kunnes siirryin melko pian bambuiseen lapioon tuossa uuniin laittamisessa. Sen jälkeen vanheni durumit kaappiin.
 
Durum-jauhot ajavat asiansa hyvin ja ei niitäkään tarvitse viskellä pizzapallon päälle kuin sen verran, ettei taikina tartu sormiin.

Pyöritän aina pallosta pyöreän kiekon ilmassa rattiotteella ja lopuksi vielä vähän venyttelen durum-jauhotetun lapion päällä ennen tomaattikastikkeen ja täytteiden laittamista ja sitten vaan uuniin.

Mielestäni helpoin tapa, eikä tarvitse sitten enää yrittää saada kiekkoa ehjänä ja pyöreänä työtasolta lapiolle ja lapiosta uuniin.
Varmasti durum ajaa asiansa, mutta kuten yllä todettu niin ei joka kaupasta löydy. Saman totesin itsekin aikoinani. Turha alkaa netistä tilailemaan, kun löytyy hyviä vaihtoehtoja. Jopa jotkut ravintolat käyttää mannaryynejä, mutta omaan makuun hiukka liikaakin suutuntumaa niissä.
Pizzalapion päälle muotoillessa on kokemattomalla riski, että pizza jämähtää tomaattikastikkeen kanssa lapiolla, jos ei välissä ole tarpeeksi jauhoja. Pöydällä kun tekee, siirtää lapiolle ja venyttää takaisin muotoon, niin tietää varmasti että se on irti alustasta. Jos ei liu'u lapiolle helposti niin ei myöskään irtoa lapiosta. Mutta tapoja on monia, tämä itselle sopivin ja osa tekoprosessia mistä tykkään.
 
Ja yks vaihtoehto on pizzaritilä johon itse ole tykästynyt, oli se sitten joidenkin mukaan huijausta tai ei niin ainakin se poistaa sen vitutuksen jos tarraa lapioon kiinni tai uuniin laitossa menee joku pieleen.
 
@dirtyharry
Mulla on tämmöinen lappari, joka on kokonaan terästä ja siinä on varmaan helpompi rakennella pizza kuin sellaisessa jossa on "reikiä" ja josta saa heiluttelemalla ylimääräiset jauhot pois 🤔

Tuossa ei ole niin suurta riskiä, että mikään tarttuisi kiinni jos on tarpeeksi hyvin jauhotettu, eikä ole ryssinyt taikinaa liian ohueksi tai räpeltänyt liian kosteita täytteitä puhkaisemaan pohjan.

DSC08312.JPG
 
Itsellä oli aiemmin iso ongelma saada pizza keittiön tasolta lapion päälle, tuntui että aina jäi kiinni ja ongelmia oli. En tiedä johtuiko kivitasosta, mutta ostin Ikean bambuisen leikkuulaudan ja sen jälkeen on onnistunut aina. Tuon saa kärrättyä uunin kanssa näppärästi reissuunkin mukaan.

Käytössä alumiininen ja reiällinen lapio, ja käsittelyssä käytän eri valmistajien karkeaa vehnäjauhoa. Sen saa näppärästi työnnettyä pizzan alle ja ylimääräiset jauhot putoaa pois.
 
@dirtyharry
Mulla on tämmöinen lappari, joka on kokonaan terästä ja siinä on varmaan helpompi rakennella pizza kuin sellaisessa jossa on "reikiä" ja josta saa heiluttelemalla ylimääräiset jauhot pois 🤔

Tuossa ei ole niin suurta riskiä, että mikään tarttuisi kiinni jos on tarpeeksi hyvin jauhotettu, eikä ole ryssinyt taikinaa liian ohueksi tai räpeltänyt liian kosteita täytteitä puhkaisemaan pohjan.

DSC08312.JPG
Itelläkin on mökillä joku halpis Mustang umpilapio, muttei sillä synny kuin kirosanoja suusta. Sellaista määrää ei olekaan jauhoja, ettei tarttuisi lapioon tai ainakin uuniin menee jauhoja huomattavasti enempi. Sen takia hankin paremmin lapion sinnekin. Varmaan reenaamaalla tuon oppii mutta ei ole tarpeen kun perforoitu lapio toimii 10/10 kerrasta.
Kotona on hyvä tatsi leivonta-alustaan, lapioon, omaan uuniin jne., mutta jos joutunut jossain muualla tekemään pizzoja niin saattanut olla hetken hakemista muuttujien kanssa.
 
Ja yks vaihtoehto on pizzaritilä johon itse ole tykästynyt, oli se sitten joidenkin mukaan huijausta tai ei niin ainakin se poistaa sen vitutuksen jos tarraa lapioon kiinni tai uuniin laitossa menee joku pieleen.
Voihan sitä paistaa vaikka leivinpaperin kanssa, mutta itse halusin opetella lapion käytön ja pyörittelylapiolla kääntelyn. Aika monta calzonea tullut tehtyä vuosien varrella tai reikää pizzauunin pohjalle huonon sitkon, liian päällisten tai käsittelyvirheen seurauksena. Nykyisin saatavilla uuneja pyörivillä pizzakivilla jne. Itse sytytän edelleen oman uunin sytkärillä, eikä osaa edes piezosytytintä enää.
 
Tehkää ne pizzat tasolle valmiiksi durumin päälle ja sitten oonin reikälapio yhdellä liikkeellä sinne alle, sitten vatkataan niin että jauhot tippuu pois ja sitten pizza uuniin.
Turha tehdä tosta asiasta monimutkaista kun se on helvetin simppeliä ja helppoa.

Ja pizzaritilä ei toimi kuin laitteissa joissa on alavastus, tungeppa sellanen ulos pizzauuniin runsaan 400 asteisen kiven päälle niin se kivi ei johda sitä lämpöä taikinaan kun teräs välissä ja pohja jää aivan täysin raa'aksi...
 

Statistiikka

Viestiketjuista
265 956
Viestejä
4 600 470
Jäsenet
75 742
Uusin jäsen
Innokentii

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom