Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Tehkää ne pizzat tasolle valmiiksi durumin päälle ja sitten oonin reikälapio yhdellä liikkeellä sinne alle, sitten vatkataan niin että jauhot tippuu pois ja sitten pizza uuniin.
Turha tehdä tosta asiasta monimutkaista kun se on helvetin simppeliä ja helppoa.

Ja pizzaritilä ei toimi kuin laitteissa joissa on alavastus, tungeppa sellanen ulos pizzauuniin runsaan 400 asteisen kiven päälle niin se kivi ei johda sitä lämpöä taikinaan kun teräs välissä ja pohja jää aivan täysin raa'aksi...
Käytän pizzaritilää pizzauunin ja kiven kanssa. Ideana siinä on se että pizza kasataan ritilän päällä, laitetaan uuniin puoleksi minutiksi jolloin se kypsyy sen verran että pysyy kasassa ja sitten ritilä otetaan pois ja pizza laitetaan normaalisti takaisin uuniin kivelle. Ja ihan hyvää pizzaa tulee. Ei sitä ritilää ole tarkoitus pitää koko paiston aikaa siellä.
Helppo neuvoa että tehkää näin ja näin mutta kaikilla se vaan ei yksinkertaisesti onnistu joten ritilä on hyvä apuväline.
 
Taikinasta kaikki on kinni: hyvä taikina niin voi vaikka kertoilla vitsejä samalla, mutta taikina joka 4 tuntia jo myöhässä niin taistella saa, vaikka olisi Batmanin veli. Meillä yleensä tehdään kekkereinä, eli näen samalla 5 eri tekniikkaa ja siis ainakin viisi eri ongelmaa ja kun itse ten sitten lopuksi kolme, olen aina "niin rutinoitunut" että saa nöyrtyä aina se viimeisen kanssa, sen kanssa on tullut ylpeäksi eikä se sitten enää Strömsöilytkään ;-D
...mutta: taikina oli viimeksi niin perhanan onistunut että kaikilla oli helppoa ja sitä sai vedellä ikkunanohueksi ilman mitään stressiä. Ainoa että oli ehkä kaksi tuntia vajaa, ja siis veti takaisin.
 
Käytän pizzaritilää pizzauunin ja kiven kanssa. Ideana siinä on se että pizza kasataan ritilän päällä, laitetaan uuniin puoleksi minutiksi jolloin se kypsyy sen verran että pysyy kasassa ja sitten ritilä otetaan pois ja pizza laitetaan normaalisti takaisin uuniin kivelle. Ja ihan hyvää pizzaa tulee. Ei sitä ritilää ole tarkoitus pitää koko paiston aikaa siellä.
Helppo neuvoa että tehkää näin ja näin mutta kaikilla se vaan ei yksinkertaisesti onnistu joten ritilä on hyvä apuväline.
Toisaalta, ei sitä ikinä opikaan, jos säätää aina apuvälineiden kanssa. Toki, kaikki ei ole luonnostaan näppäriä käsistään, niin suotakoon tämä.
Muutama käsittelyvideo, ei tuo mitään rakettitiedettä ole. Varsinkin jälkimmäinen tekniikka, jos ei ole etureunasta viistetty reuna lapiossa, niin lapio tökkää helposti ja kolaa pizzan edellään tai pahimmassa tapauksessa jos pizza on tarttunut pöytään kiinni niin tekee pohjaan reiän.

 
Taikinasta kaikki on kinni: hyvä taikina niin voi vaikka kertoilla vitsejä samalla, mutta taikina joka 4 tuntia jo myöhässä niin taistella saa, vaikka olisi Batmanin veli. Meillä yleensä tehdään kekkereinä, eli näen samalla 5 eri tekniikkaa ja siis ainakin viisi eri ongelmaa ja kun itse ten sitten lopuksi kolme, olen aina "niin rutinoitunut" että saa nöyrtyä aina se viimeisen kanssa, sen kanssa on tullut ylpeäksi eikä se sitten enää Strömsöilytkään ;-D
...mutta: taikina oli viimeksi niin perhanan onistunut että kaikilla oli helppoa ja sitä sai vedellä ikkunanohueksi ilman mitään stressiä. Ainoa että oli ehkä kaksi tuntia vajaa, ja siis veti takaisin.
Tämä tietysti tärkeimpänä, jos sitko on menetetty (tai sitä ei missään vaiheessa ole ollutkaan) niin saa aika varovasti käsitellä taikinaa ja siltikin voi onnistua pizzan ehjänä uuniin, mutta tökkää kääntölapiolla pohjan puhki ja tomaatikastikkeet juustoineen pizzakivelle. Matalammalla hydraatiolla saa hiukka enempi pelivaraa kohotuksessa sekä käsittelyssä.
 
Toisaalta, ei sitä ikinä opikaan, jos säätää aina apuvälineiden kanssa. Toki, kaikki ei ole luonnostaan näppäriä käsistään, niin suotakoon tämä.
Muutama käsittelyvideo, ei tuo mitään rakettitiedettä ole. Varsinkin jälkimmäinen tekniikka, jos ei ole etureunasta viistetty reuna lapiossa, niin lapio tökkää helposti ja kolaa pizzan edellään tai pahimmassa tapauksessa jos pizza on tarttunut pöytään kiinni niin tekee pohjaan reiän.


Pari kesää kun tappelee ja homma päättyy aina vitutykseen niin ritilä on ihan hyvä..
 
Pari kesää kun tappelee ja homma päättyy aina vitutykseen niin ritilä on ihan hyvä..
Kyllä tässä on sit vehkeissä vika.
Tosi monet itsepäisesti vääntää niillä kympin tarjouslapioilla, ja mikä pahinta ei käytä edes durum jauhoja, ja sitte hommat kusee.

Itselleni pahinta aikaa pizzojen kanssa oli just se kun itsepintaisesti teki väkisin sitä pizzaa johonkin vitun puulapion päälle ja aina jotain kusi.

Oonin lapio on liukas kuin saippua ja reilu määrä durumia kun on pöydällä ja siinä sen pizzan rakentaa niin se ei vaan ole mahdollista ettei tolla onnistu, yhtäkään epäonnistunutta lapion työntöä ei ole koskaan itselleni tapahtunut, mitään harjoittelua en ole myöskään tehnyt.

Eikä se lapio voi mitään taikinaa puhkaista kun se sinne pistetään sellaisessa kulmassa että terävä osa painaa pöytää eikä pizzaa vasten.
 
Pisteet sitkeydestä, tosin tuossa kohdin saattaa olla prosessissa viilattavaa jossain ihan muualla kuin pizzan lapiolle ja uuniin saamisessa. Ei muuta ku lisää pizzataikinoita tulemaan.
Tai sitten mä vaan käytän screeniä ja nautin hyvistä ja onnistuneista pizzoista ilman vitutusta. En tajuu miks pitää hakkaa päätä seinään jos asiat voi tehdä helpommin ja lopputuloksessa ei ole mitään eroa ja maku on ihan sama.
 
Tai sitten mä vaan käytän screeniä ja nautin hyvistä ja onnistuneista pizzoista ilman vitutusta. En tajuu miks pitää hakkaa päätä seinään jos asiat voi tehdä helpommin ja lopputuloksessa ei ole mitään eroa ja maku on ihan sama.
Samaa mieltä itsekkin olen kun on näitä "sääntöjä" joita "pitäisi" noudattaa... Ittellä oli joskus vaikeuksia saada 13'' (30 cm) pitsoja jollain 220g taikinalla. Ahisti ja harmitti kun aina jäi pieneksi tai liian ohueksi jolloin onnistumis prosentit pieneni. Noh, kasvatin taikinan kokoa 250-260g:maan niin ongelmat katosi (jotain aina joskus tulee mutta suurimmat ainakin).

Toki taikinan teossa löysin nyt uuden touchin kun famag spiraali koneella aloin nopeutta kasvattamaan. Loistava laite, en kyllä voisi olla ilman enää. Niin monet leivät tullu tehtyä. Jauhona caputo nuvola super jota tilaan aina 25kg säkeissä joka 3kk Italiasta
 

Statistiikka

Viestiketjuista
266 034
Viestejä
4 603 084
Jäsenet
75 751
Uusin jäsen
Talapa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom