Täällä on nyt yksi uusi pizzauunin omistaja joten aika alkaa harjoittelemaan! Yksi peruskysymys kuitenkin. Kun pizzauuni on ulkona niin pyöritättekö pizzapallot silloin myös ulkona vai sisällä ja vietti sitte esim pizza lapiolla ulos? Jos teette ne ulkona niin minkälainen alusta teillä?
Sisällä.
Mitään paniikkia ei ole että pizza jäisi lapioon kiinni, koska sitä pizzaa ei kuulu koota lapiolle.
Durum jauhoja reilusti esim kivitasolle levitettynä, siinä sitten ihan rauhassa tekee sen taikinansa valmiiksi lätyksi ja ennen kuin iskee kastiketta niin vielä tarkistaa joko nostamalla että on edelleen hyvin irti alustasta, tai sitten pyöräyttää kädellä ja toteaa saman.
Sen jälkeen täytteet pizzan päälle, jonka jälkeen rei’itetyllä lapiolla mennään joko yhdellä voimakkaalla työnnöllä koko pizzan alle, tai muutamalla lyhyemmällä työnnöllä.
Sen jälkeen edelleen siinä tason päällä varovasti teet edestakaista liikettä lapiolla niin että pizza liikkuu lapiolla ja teet niin kauan kuin rei’istä tippuu jauhoja tasolle.
Tämän jälkeen kävelet sen lapion kanssa ulos ja tiputat samalla tavalla nitkuttamalla sen pizzan lapiolta pizzakivelle pitäen lapiota niin suuressa kulmassa mihin minkäkin pizzauunin korkeus antaa pitää.
Unohda toi ihme voihotus siitä että on sekunttipeliä tai että tarvii paperia, se on vain varrma keino pilata se pizza ja saada stressi päälle, laadukkaalla lapiolla (ooni rei’itetty) ja kunnollisella (durum) käsittelyjauholla homma on joka kerta ongelmatonta.
Itse opetin tuon tekniikan vaimolle viidessä sekunnissa viime kerralla kun tehtiin pizzaa, ja hän ei ollut eläissään laittanut pizzaa lapiolle millään tavalla, että ei ole liian hankalaa, tee vaikka niin että venytä se taikina siihen tasolle ensin vain puolikkaan kokoiseksi ja sitten opettelet minuutin sitä liikettä millä se lapio menee alle.
Voisin kyllä melkein ottaa asiasta itse videon ens kerralla kun tuntuu niin hakusessa toi olevan suurimmalla osalla pizzantekojöistä…