Pienet kysymykset ruokaan ja juomaan liittyen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Ja jos mennään pari sekkaa pidemmälle niin vaikuuttaako visuaalisesti nämä määrät siltä mitä resepti sanoo?
Suurilta määriltä nuo näyttää, mutta videon alussa näkyy että tuo kulho on sipulia pienempi. Jos löytyy suunnilleen samanlainen astia kokeile miltä lusikallinen näyttää, aika hyvin esim. sokerikin leviää.

Edelleen videon alussa, korviini kuulostaa kyllä teaspoonilta. En katsonut 1,5 minuuttia pidempään.
 
No aivan se ja sama se mulle. Kysyit tosta kuvasta ja kerroin miltä musta näyttää.
Sama juttu mutta tää koko juttu lähti siitä että visuaaliset määrät ja resepti ei täsmää, ja tuossa ne ei täsmää. Nuo ei näytä reseptin mukaisilta teelusikoilta.
 
Eli siis tiivistettynä: tässä kuvassa pitäisi olla teelusikallinen suolaa, teelusikallinen sokeria ja puoli teelusikkaa jeeraa. Näyttääkö siltä?
1723830260365.png
 
Eli siis tiivistettynä: tässä kuvassa pitäisi olla teelusikallinen suolaa, teelusikallinen sokeria ja puoli teelusikkaa jeeraa. Näyttääkö siltä?
1723830260365.png
Kuvassa ei ole mitään mihin voisi suhteuttaa tuon kulhon todellisen koon joten voi olla tai sitten ei :)
 
Nyt kun kysyit, niin kyllä se aikalailla siltä näyttää miten sanoit :)
Juuri niin ja tässä on juuri se alkuperäinen ongelma mitä veivattu jo pari sivua :D
On käyty läpi kuminat ja jeerat ja sellerit ja ruokalusikat
 
Juuri niin ja tässä on juuri se alkuperäinen ongelma mitä veivattu jo pari sivua :D
On käyty läpi kuminat ja jeerat ja sellerit ja ruokalusikat

En minä nyt tiedä mitä tässä enää sanoa :D
Tuossa kuvassa on mielestäni aikalailla

Jeera 1/2
Sokeri 1/1
Suola 1/1

eli kaikkien suhde on ’määräysten’ mukaiset. Kuvan perusteella ei voi sanoa sitä oikeaa määrää, onko se ”teelusikallinen” vai ”ruokalusikallinen”. Videota en ainakaan vielä katsonut, että saisiko siitä jotain osviittaa.

edit: pikakelasin eli tuossa ei näytetty mitä oli käytetty varsinaisina työkaluja mittoihin, mutta kun oikeaa maustetta käytät, niin edelleen se ei varmasti ole niin justiinsa onko kukkurallinen vai tasattu mitta. Suolaa tai mausteita voi aina lisätä perään, mutta niiden pois ottaminen on hyvin hankalaa.
 
Viimeksi muokattu:
En minä nyt tiedä mitä tässä enää sanoa :D
Tuossa kuvassa on mielestäni aikalailla

Jeera 1/2
Sokeri 1/1
Suola 1/1

eli kaikkien suhde on ’määräysten’ mukaiset. Kuvan perusteella ei voi sanoa sitä oikeaa määrää, onko se ”teelusikallinen” vai ”ruokalusikallinen”. Videota en ainakaan vielä katsonut, että saisiko siitä jotain osviittaa.

edit: pikakelasin eli tuossa ei näytetty mitä oli käytetty varsinaisina työkaluja mittoihin, mutta kun oikeaa maustetta käytät, niin edelleen se ei varmasti ole niin justiinsa onko kukkurallinen vai tasattu mitta. Suolaa tai mausteita voi aina lisätä perään, mutta niiden pois ottaminen on hyvin hankalaa.
Ongelma tässä on juurikin se että se mitä videolla sanotaan ja mitä siinä näytetään on räikeässä ristiriidassa.
 
Ongelma tässä on juurikin se että se mitä videolla sanotaan ja mitä siinä näytetään on räikeässä ristiriidassa.
Edelleen suosittelen kokeilemaan itse sopivassa kulhossa. Videon kulho on mielestäni pieni sekä pohjan halkaisija tuskin suurempi kuin alla.

Tässä on viisi millilitraa sokeria sadan millilitran mitassa. Ei ollut edes ihan ohut kerros.

mitta.png
 
Putosin kärryiltä, mutta normaali mausteseos on puoli teelusikkaa jeeraa (juustokumina), puoli teelusikkaa kurkumaa ja neljäsosa teelusikkaa jauhettua korianterinsiementä. Tekee sitten soseutetun keiton kahdelle tai jonkun itämaisittain maustetun kastikkeen jollain proteiinilla.
 
Edelleen suosittelen kokeilemaan itse sopivassa kulhossa. Videon kulho on mielestäni pieni sekä pohjan halkaisija tuskin suurempi kuin alla.

Tässä on viisi millilitraa sokeria sadan millilitran mitassa. Ei ollut edes ihan ohut kerros.

mitta.png
Niin? Jos vähänkään koostumusta alkuperäisestä kuvasta näkee niin määrät ei täsmää kerrottuun.
 
tesked niinku meidän huonosti luettavissa lusikoissa lukee. Nojoo mutta eikö se sääntö ole että 1% suolaa massaan. Ja tässä on sokeri ja suola 1/1. ”en katsonut videota” oho meni vielä quotella.
 
Ei hiton hitto mikä nostalgiapläjäys koko sivusto, kiitos! Nyt täytyy rauhoitella hengitystä ennen ostostelua.

Kyllä.
Pkarva purkkaakin, mutta olen lähes 110% varma, ettei alkuperäisessä ole ollut makeutusaineita.


Edit: taitaahan tuota siis vielä olevan maailmalla normaalisti myynnissä.
 
Onko kellään reseptiä toimivalle curry majolle/kastikeelle. Mieluiten vielä jos tarvitsee jotain tietyn valmistajan maustetta niin minkä.
 
Ostellut välillä Lidlistä sen italia-sarjan, andiamo vai mikä lie, pestoa sellaisessä pienessä lasipurkissa(avaamattomana huoneenlämpö). Se ihan ok ollut omaan käyttöön, mutta sitä on lidlissä harvoin/viime aikoina ei lainkaan, niin mitä vastaavia on muissa kaupoissa normista saatavana, Prisma/S, K jne?

Ja onko sellaisia joissa avattuna olisi säilyvyys enemmän kuin pari päivää, esim viikko tms?
 
Ostin tummaa soijaa kun kävin etnisessä kaupassa. Joskus aiemminkin ostanut ja joku siinä viehättää vaikka maku on jotenkin voimakkaampi kuin tuossa tavallisessa. Rupesin miettimään että miten tumma ja vaalea soija eroaa yleensä käyttötarkoitukseltaan? Meinaan että onko noilla joku suositus mihin sopii paremmin? Tietysti nämä on makuasioita, käyttää siihen mihin tykkää ja niin teenkin (tumma mulla enemmän ruokaan kun maustan annosta lautasella, sitä vaaleaa käytän joka paikkaan eli marinaadiin ja maustamiseen) mutta tulipa vain mieleen että miten näitä yleensä suositellaan käytettävän?
 
Ostin tummaa soijaa kun kävin etnisessä kaupassa. Joskus aiemminkin ostanut ja joku siinä viehättää vaikka maku on jotenkin voimakkaampi kuin tuossa tavallisessa. Rupesin miettimään että miten tumma ja vaalea soija eroaa yleensä käyttötarkoitukseltaan? Meinaan että onko noilla joku suositus mihin sopii paremmin? Tietysti nämä on makuasioita, käyttää siihen mihin tykkää ja niin teenkin (tumma mulla enemmän ruokaan kun maustan annosta lautasella, sitä vaaleaa käytän joka paikkaan eli marinaadiin ja maustamiseen) mutta tulipa vain mieleen että miten näitä yleensä suositellaan käytettävän?
Kiinalaisessa keittiössä tummaa soijaa käytetään lähinnä ruoan värjäämiseen, tavallista soijaa maustamiseen.
 
Jos totta puhutaan niin kyllähän ne eri mausteet lihaan on millä maku saadaan, turha jotain tilliä tai mitä tuo onkaan laittaa.
 
Kuvassa oleva rosmariini maustaa sitä. Kannattaa tutustua.
Tuo on kyllä timjamia. Rosmariinia en koristeena ymmärrä, sitä ei ihminen (puu)varsineen oikein tahdo sulattaa. Timjami vielä menee, senkin toki itse jättäisin pannulle, jossa jo makunsa pihville antanut.
 
Oon surkea leipomaan.

Voisko joku kertoo mitä ihmettä mä teen väärin ja miten korjaan asian.

Monissa juutuupi leivontavideoissa pannaan aineet monitoimikoneeseen ja annetaan jauhaa 8min ja sen jälkeen taikina on smootti pallo joka irtoaa kätevästi reunoilta ja on helppo käsitellä. Koskee niin pizza kuin sämpylätaikinoitakin.
Esimerkiks tässä kun tehdään sämpylät:


No mitäkö mulla tulee? Vaikka kuinka säntillisesti ohjeita seuraan ja määrät viimeisen päälle, niin mulla on tuloksena aina kasa liisteriä joka pyörii koneessa vaikka maailmantappiin saakka ja tarraa reunoihin ja käsiin kiinni.
Voisko joku leipurimestari kertoa mitä hittoa mä teen väärin? Tiiän että jauhoja on erilaisia, mutta tuntuu vähän kaikilla olevan vastaavaa ongelmaa. Oon yrittäny laittaa vähemmän ja enemmän jauhoja ja vaihdellu nesteen määrää mutta ei. Liisteriä on ja pysyy. Kyllä niistä sentään on sitten jotain leipomuksia tullut, mutta ihmettelen miks mä en saa tehtyä millään ilveellä tuollaista sileää smoothia taikinapalloa joka ei tarraa jokapaikkaan kiinni kuin liima.

Todella turhauttavaa kun ei tiedä mistä johtuu ja miten korjataan.
2024-10-06 13.39.55.jpg



E; kuva
 
Jauhomääriä ei voi noudattaa orjallisesti, vaikka aina sanotaan, että leivonnassa pitää olla mitoissa tarkka. Itse kun pyörittelen sämpylätaikinaa aika usein niin olen huomannut, että siitä liisterivaiheesta lopulliseen taikinaan on aika pitkä matka ja iso määrä jauhoja.
 
Jauhomääriä ei voi noudattaa orjallisesti, vaikka aina sanotaan, että leivonnassa pitää olla mitoissa tarkka. Itse kun pyörittelen sämpylätaikinaa aika usein niin olen huomannut, että siitä liisterivaiheesta lopulliseen taikinaan on aika pitkä matka ja iso määrä jauhoja.
Juu tiiän, ja siinähän se ongelma onkin kun ei tiedä milloin ongelma johtuu väärästä jauhosta, väärästä nesteen määräästä vai jauhojen määrästä. Se turhauttaa.
 
Juu tiiän, ja siinähän se ongelma onkin kun ei tiedä milloin ongelma johtuu väärästä jauhosta, väärästä nesteen määräästä vai jauhojen määrästä. Se turhauttaa.
Itse pidän aina nesteen määrän vakiona, se kun on käytännössä ainoa tekijä, joka on ominaisuuksiltaan vakio. Sitten vaan jauhoja pikkuhiljaa ns. näppituntumalla niin kauan, että taikinan rakenne on oikeanlainen.
 
Itse pidän aina nesteen määrän vakiona, se kun on käytännössä ainoa tekijä, joka on ominaisuuksiltaan vakio. Sitten vaan jauhoja pikkuhiljaa ns. näppituntumalla niin kauan, että taikinan rakenne on oikeanlainen.
Näin oon minäkin yrittäny mutta tuloksena on useimmiten kiviä koska taikinassa on niin paljon jauhoja. Pitäis nääs tietää missä kohtaa vaivausta taikinassa on oikea koostumus. Jos lisää jauhoja niin että ensimmäisen 3min kohdalla on hyvä taikina niin sämpylöistä tulee kiviä. Pitäis osata kattoo missä kohdassa vaivausta taikina on oikessa koostumuksessa kun se kuitenkin aina muuttuu vaivatessa. Ja vaivausaika taas riippuu jauhoista.
Siks tää ottaakin mua pannuun. Pitäis olla joku siinä vieressä sanomassa että mitä tekee väärin tai milloin pitää lisätä mitäkin.
 
Itse pidän aina nesteen määrän vakiona, se kun on käytännössä ainoa tekijä, joka on ominaisuuksiltaan vakio. Sitten vaan jauhoja pikkuhiljaa ns. näppituntumalla niin kauan, että taikinan rakenne on oikeanlainen.
Juurikin tuo nesteen määrä vakioksi, siinä sitten tulee muut muuttujat mukaan, ilmankosteus, lämpötila, jauhojen laatu yms, eli pikkuhiljaa vaan lisäilee sen loppuosan jauhoista.
 
Jauhojen lisäämisessä pitää myös muistaa se, että ne imee itseensä nestettä vähitellen eikä heti kaikkea. Siksi se vähän kerrallaan lisääminen, ettei mene yli. Jos menee yli niin liraus nestettä mukaan.
 
Mikähän logiikka näissä purkkijalapenojen säilyvyysmerkinnöissä oikein on? Monessa lukee, että avattuna jääkaapissa tyyliin 5-10 päivää ja parilla brändillä pelkkä päiväys.

Esimerkiksi Pirkka brändillä on ollut paria erilaista jalapenoa myynnissä. Se parhaat -sarjaan kuuluva säilyy pakkausmerkintöjen perusteella avattuna jääkaapissa pari vikkoa, kun taas se Pirkka perusversio, joka nyt näyttää poistuneen valikoimista, säilyy merkintöjen mukaan avattuna yhtä kauan kuin suljettuna eli päiväykseen saakka.

Tällä viikollahan oli takaisinveto Herkkumaan devils -jalapenoille, joissa ei myöskään ole ollut tuota "säilyy avattuna" -lisäystä.

Liekö jotain maun heikkenemiseen liittyvää. Kaikkihan nuo näyttävät kuitenkin etikkaan säilötyiltä, joten varmasti säilyy avattunakin. Taitaa maustekurkuissakin olla joillakin todella lyhyet merkinnät säilyvyydessä avattuna, vaikka varmasti säilyy hyvänä pitkään.
 
Mikähän logiikka näissä purkkijalapenojen säilyvyysmerkinnöissä oikein on? Monessa lukee, että avattuna jääkaapissa tyyliin 5-10 päivää ja parilla brändillä pelkkä päiväys.

Esimerkiksi Pirkka brändillä on ollut paria erilaista jalapenoa myynnissä. Se parhaat -sarjaan kuuluva säilyy pakkausmerkintöjen perusteella avattuna jääkaapissa pari vikkoa, kun taas se Pirkka perusversio, joka nyt näyttää poistuneen valikoimista, säilyy merkintöjen mukaan avattuna yhtä kauan kuin suljettuna eli päiväykseen saakka.

Tällä viikollahan oli takaisinveto Herkkumaan devils -jalapenoille, joissa ei myöskään ole ollut tuota "säilyy avattuna" -lisäystä.

Liekö jotain maun heikkenemiseen liittyvää. Kaikkihan nuo näyttävät kuitenkin etikkaan säilötyiltä, joten varmasti säilyy avattunakin. Taitaa maustekurkuissakin olla joillakin todella lyhyet merkinnät säilyvyydessä avattuna, vaikka varmasti säilyy hyvänä pitkään.
Hyvä kysymys. Kyllä noikin aikaa myöten homehtuu mutta sitä ennen aikataulu onkin eri asia.
 
Mikähän logiikka näissä purkkijalapenojen säilyvyysmerkinnöissä oikein on? Monessa lukee, että avattuna jääkaapissa tyyliin 5-10 päivää ja parilla brändillä pelkkä päiväys.

Esimerkiksi Pirkka brändillä on ollut paria erilaista jalapenoa myynnissä. Se parhaat -sarjaan kuuluva säilyy pakkausmerkintöjen perusteella avattuna jääkaapissa pari vikkoa, kun taas se Pirkka perusversio, joka nyt näyttää poistuneen valikoimista, säilyy merkintöjen mukaan avattuna yhtä kauan kuin suljettuna eli päiväykseen saakka.

Tällä viikollahan oli takaisinveto Herkkumaan devils -jalapenoille, joissa ei myöskään ole ollut tuota "säilyy avattuna" -lisäystä.

Liekö jotain maun heikkenemiseen liittyvää. Kaikkihan nuo näyttävät kuitenkin etikkaan säilötyiltä, joten varmasti säilyy avattunakin. Taitaa maustekurkuissakin olla joillakin todella lyhyet merkinnät säilyvyydessä avattuna, vaikka varmasti säilyy hyvänä pitkään.
Niin kauan kun pysyvät liemen pinnan alla, säilynevät hyvänä. Joten säilyvyysmerkintöihin saattaa vaikuttaa, mikä osuus purkin sisällöstä on lientä. Toki sitä etikkaa on voi tarvittaessa kaataa purkkiin lisää, jos näyttää siltä, että sisältö on pinnan yläpuolella ja uhkaa pilaantua.
 
Niin kauan kun pysyvät liemen pinnan alla, säilynevät hyvänä. Joten säilyvyysmerkintöihin saattaa vaikuttaa, mikä osuus purkin sisällöstä on lientä. Toki sitä etikkaa on voi tarvittaessa kaataa purkkiin lisää, jos näyttää siltä, että sisältö on pinnan yläpuolella ja uhkaa pilaantua.

Juuri näin varmistellen. Noiden merkintöjen eroissa ja puuttumisissa lienee enemmän olevan kyseessä valmistajien tahto, ei kiinnosta tehdä suurempia testejä vaan mennään ns. varman päälle. Tuote vielä kun on tuollainen, niin kyllä sen silmämääräisesti tai maistamalla kokee ja näkee, että mikä on tilanne.

Eri asia on tietysti kotona säilöminen ja botuliini, mutta liekkö tuokaan etikka säilykkeissä mikään ongelma, ikinä.
 
Hartwall osti Pernodilta minttuviinan ja muita tuotemerkkejä vähän aikaa takaperin. Lyötiinkö tämän seurauksena prosentit alas, vai onko muutos tapahtunut jo aiemmin?

Ainakin Alko listaa tämän uutuutena:
valmistajana mainitaan tosin vielä Pernod.

Liekö sitä laivakamana myytyä 50% on enää saatavillakaan?

Kaikki laimenee. Kahluastakin suli voltit ja nyt tämä. Muitakin näkynyt viime vuosina.
 
Monissa jenkkiohjeissa leivonnas käytetään suolatonta voita (unsalted butter). Onko tällä muuta funktiota kuin että ei tule liian suolaista leipomusta? Vai onko tuolla suolattomuudella joku suurempi funktio?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 286
Viestejä
4 551 032
Jäsenet
74 952
Uusin jäsen
Filppu32

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom