Pienet kysymykset ruokaan ja juomaan liittyen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Monissa jenkkiohjeissa leivonnas käytetään suolatonta voita (unsalted butter). Onko tällä muuta funktiota kuin että ei tule liian suolaista leipomusta? Vai onko tuolla suolattomuudella joku suurempi funktio?

Valiolta löytyy seuraava vastaus tuohon kysymykseen eli:

Voi leivonnassa: vinkit kotileipurille - Valio

1731169330066.png
 
Pähkinöiden syötiä koitetaan lisätä perheessä, ja mukulatkin tykkää. Ovat vaan perkaleen kalliita... Mistä tilata halvalla roppakaupalla esim suolaamattomia kuorittuja pistaasipähkinöitä?
 
En nyt äkkiä löytänyt ketjua tuosta uudesta ravintosuosituksesta, mutta osaako kukaan sanoa miksi jokapaikassa missä tästä on uutisoitu ja höpisti on puhuttu vain punaisesta lihasta ja kalasta. Jos olen ymmärtänyt oikein niin siipikarjan liha ei kuulu punaisiin lihoihin niin mikäs niiden laita on uusien suositusten suhteen?
 
En nyt äkkiä löytänyt ketjua tuosta uudesta ravintosuosituksesta, mutta osaako kukaan sanoa miksi jokapaikassa missä tästä on uutisoitu ja höpisti on puhuttu vain punaisesta lihasta ja kalasta. Jos olen ymmärtänyt oikein niin siipikarjan liha ei kuulu punaisiin lihoihin niin mikäs niiden laita on uusien suositusten suhteen?

Julkaisu löytyy Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024

Taulukosta 4 pätkä (sivu 71):

Ruoka-aineryhmäSuositeltava käyttömääräHuomioitavaa
Kala ja kalavalmisteet300–450 g/vk (kypsä, syötävä osa), josta rasvaista kalaa vähintään 200 g/vkKestäviä kalakantoja suosien.
Siipikarja1*Nykyistä vähäisempi käyttö suositeltavaa ympäristönäkökulmasta.
Punainen lihaKorkeintaan 350 g kypsennettyä lihaa ja prosessoitua lihaa viikossa (noin 500 grammaa raakaa lihaa)Vähäisempi käyttö ympäristönäkökulmasta suositeltavaa.
Prosessoitu lihaMahdollisimman vähänKoskee sekä punaisesta että siipikarjan lihasta valmistettuja tuotteita. Terveysnäyttöön perustuen käytön tulisi olla mahdollisimman vähäistä runsaan tyydyttyneen rasvan, suolan, nitriitin ja fosfaatin vuoksi.
Kananmuna1*Korkeintaan yksi kananmuna päivässä

1* Ei riittävää tutkimusnäyttöä suositeltavalle käyttömäärälle.
 
Mistä löytäisi vielä olutjoulukalenterin?




Googlella loput.
 
Mites voi (normaalisuolainen valio), pilaantuuko se miten nopeaan "parasta ennen" jälkeen jos se on ollut avaamattomana jääkaapissa koko ajan, vai pilaantuuko ollenkaan?
 
Mites voi (normaalisuolainen valio), pilaantuuko se miten nopeaan "parasta ennen" jälkeen jos se on ollut avaamattomana jääkaapissa koko ajan, vai pilaantuuko ollenkaan?
Jos avaat ja käytät voita, se säilynee 2-3 viikkoa ihan hyvänä.
Valmistushetkestä voi säilyy reilut 4 kuukautta.
 
Jos avaat ja käytät voita, se säilynee 2-3 viikkoa ihan hyvänä.
Valmistushetkestä voi säilyy reilut 4 kuukautta.
No tuo nyt ei pidä ollenkaan paikkansa, neljä kuukautta valmistushetkestä on parasta ennen -päivään mikä on ihan eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä.
Sain kaipaamani vastauksen onneksi jo muuta kautta tutulta, jolla on oma maatila lypsylehmineen: aistien mukaan parasta ennen jällkeen.
Eli koska ei haissut tai maistunut epäilyttävältä niin käyttöön vaan (kissallekin kelpasi veitsestä maistaen), jos haluaa extra turvaa niin kuumennetuissa ruuissa uskaltaa käyttää varmuudella. Tuo oli nyt kuukausikaupalla yli "parasta ennen" päivän mutta kylmäketju ei ole katkennut eikä pakettia avattu.

edit: ja voihan säilyy pari viikkoa vaikka huoneen lämmössä ettei se nyt avattunakaan tuota tahtia mene pilalle vaan kylmässä säilytettynä aikaisintaan siinä 4kk kohdille, olettaen ettet ole sotkinut siihen jotain pilaantuvaa
 
Viimeksi muokattu:
No tuo nyt ei pidä ollenkaan paikkansa, neljä kuukautta valmistushetkestä on parasta ennen -päivään mikä on ihan eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä.
Sain kaipaamani vastauksen onneksi jo muuta kautta tutulta, jolla on oma maatila lypsylehmineen: aistien mukaan parasta ennen jällkeen.
Eli koska ei haissut tai maistunut epäilyttävältä niin käyttöön vaan (kissallekin kelpasi veitsestä maistaen), jos haluaa extra turvaa niin kuumennetuissa ruuissa uskaltaa käyttää varmuudella. Tuo oli nyt kuukausikaupalla yli "parasta ennen" päivän mutta kylmäketju ei ole katkennut eikä pakettia avattu.

edit: ja voihan säilyy pari viikkoa vaikka huoneen lämmössä ettei se nyt avattunakaan tuota tahtia mene pilalle vaan kylmässä säilytettynä aikaisintaan siinä 4kk kohdille, olettaen ettet ole sotkinut siihen jotain pilaantuvaa
Kyllä voi kylmässä varmaan kuukausia kestää parasta ennen jälkeen jos kylmäketju ei katkea. Ja vaikka katkeaakin niin voi ei käsittääkseni kovin herkästi pilaannu koska pidettiin sitä ennenkin pöydillä päivät pääksten ja yöks jääkaappiin. Itse pistän voin rasiaan ja se kestää niin kauan kuin kestää enkä ole mitään päivämääriä kattonu.
Sama margariinin kanssa. Töissä menee niin vähän että yks margariinirasia kestää varmaan puoli vuotta parasta ennen jälkeen eikä visuaalisesti ole ollu mitään vikaa eikä ole ainakaan tähän asti mitään vatsanväänteitäkään tullu.
 
Vähittäiskauppojen nykyvoit on todella huonoja ja aika monet kotitalousjääkaapit on kohtalaisen lämpimiä.
Voi kerää jääkaapista hajuja ja makuja ja sen laatu huononee.
Mutta ei se siis pilalla ole kuukausienkaan jälkeen.
 
Voihan säilyy useita päiviä vaikka huoneenlämmössä, mikäli se on suljettu ilmatiiviiseen rasiaan. Ja koska siinä on hyvin vähän nestettä vs. suolan määrä, ei bakteeritkaan ole helposti harmina. Rasva toki eltaantuu/härskiintyy ajan myötä hapettuessaan, mutta kuten lypsylehmällisen maatilan tuttava ohjeisti, haistamalla/maistamalla huomaa kyllä eltaantumisen.
 
Jos haluaa tehdä "fish and chipsejä" etikalla niin kuinka se tehdään? Mitä etikkaan käytetään ja miten sitä näin kotioloissa laitetaan? Pruuttapullolla vai suhkuttamalla vai kuinka? Yritin kattoo videoita mutta ei oikein auta kun kaikissa vaan käytetään "vinegaria" sen kummemmin kertomatta mitä etikkaa ja miten ja onko laimennettu tai maustettu jne..
 
Jos haluaa tehdä "fish and chipsejä" etikalla niin kuinka se tehdään? Mitä etikkaan käytetään ja miten sitä näin kotioloissa laitetaan? Pruuttapullolla vai suhkuttamalla vai kuinka? Yritin kattoo videoita mutta ei oikein auta kun kaikissa vaan käytetään "vinegaria" sen kummemmin kertomatta mitä etikkaa ja miten ja onko laimennettu tai maustettu jne..
Jotain tämmöstä kai, siis valkoviinietikkaa
1733849421170.png
 
Jos haluaa tehdä "fish and chipsejä" etikalla niin kuinka se tehdään? Mitä etikkaan käytetään ja miten sitä näin kotioloissa laitetaan? Pruuttapullolla vai suhkuttamalla vai kuinka? Yritin kattoo videoita mutta ei oikein auta kun kaikissa vaan käytetään "vinegaria" sen kummemmin kertomatta mitä etikkaa ja miten ja onko laimennettu tai maustettu jne..
Ikinä itse tehnyt, mutta tässä yksi pätevän oloinen ohje etikkoineen (huom! malt vinegar):


Brittein saarilla muutaman kerran kokeillut, ei ole mun juttu. Annoksen päälle voi liruttaa mallasetikkaa niin paljon kuin sielu sietää, mutta ei se silti tee tuosta maistuvaa. Ongelma on se leivitetty turska. Eihän se maistu miltään.
 
Ikinä itse tehnyt, mutta tässä yksi pätevän oloinen ohje etikkoineen (huom! malt vinegar):


Brittein saarilla muutaman kerran kokeillut, ei ole mun juttu. Annoksen päälle voi liruttaa mallasetikkaa niin paljon kuin sielu sietää, mutta ei se silti tee tuosta maistuvaa. Ongelma on se leivitetty turska. Eihän se maistu miltään.
No juu ilmaisin vähän väärin, en siis ole tuollaista koko annosta tekemässä itse vaan lähinnä oli tuo etikan käyttö kotioloissa. Mä kun en ole originaalia koskaan syönyt niin ei ole periaatteessa hajuakaan miten toi homma toimii ja miltä maistuu.. etikoitakin kun on miljoonaa erilaista niin ei rupee hutkii heti jotain väkiviinatököttiä jos on olemassa ihan oikeita tohon tarkoitettuja.

Ja mitä tuohon turskaan tulee, niin minusta taas se on yks parhaita kaloja juuri siksi että se on puhdasta ja hyvää kalaa ja nimenomaan koska ei maistu kalalta. En tykkää kalan mausta, joten turska menee hyvin.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 277
Viestejä
4 550 750
Jäsenet
74 950
Uusin jäsen
Kampamaneetti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom