Pienet kysymykset ruokaan ja juomaan liittyen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Mikä järki ostaa 5kg mansikkalaatikoita pakastettavaksi? Sain just nakkia että "hei sähän voisit kierrellä x tuntia ympäri PK-seutua ja sitten siivoilla marjoja y tuntia ja laittaa pakkaseen", kotimaista pakastemarjaa saanee luokkaa 10€/kg vuoden ympäri tarpeen mukaan? Olenko vaan missannut jotain, vai onko noi 5kg laatikot ollut oikeasti joskus niin paljon halvempia että on kannattanut, ja jäänyt sitten "perinteeksi"?
Tuntematta asiaa kummemmin niin eihän nyt ole klassinen litra/kilo/rasia käsitteet meneet sekaisin?
 
Mikä järki ostaa 5kg mansikkalaatikoita pakastettavaksi? Sain just nakkia että "hei sähän voisit kierrellä x tuntia ympäri PK-seutua ja sitten siivoilla marjoja y tuntia ja laittaa pakkaseen", kotimaista pakastemarjaa saanee luokkaa 10€/kg vuoden ympäri tarpeen mukaan? Olenko vaan missannut jotain, vai onko noi 5kg laatikot ollut oikeasti joskus niin paljon halvempia että on kannattanut, ja jäänyt sitten "perinteeksi"?

Ei siinä liiemmin ole järkeä.
5kg laatikoissa 30-40€ lienee se ok/hyvä hinta ja kaupassa jos noin 10€/kg, niin ei siinä nyt ihan hirveitä säästä pienissä määrissä, mutta kuitenkin. Valmiit pakasteet kaiken lisäksi pakastettu oikein, mutta ainakin lajikkeen saa valita, kun käy metsästämässä… :)
 
Ei järkeä. Kai se tapa on jäänyt vanhuksille ja eläkeläisillä on aikaa.
Joskus saattaa suomalainen pakastemarja loppua kaupoista, jos viime vuonna tullut huonosti marjaa ja uusi kausi ei vielä alkanut. Ulkolainen marja ei varmaan koskaan ole loppunut.
 
Tarkoitus olis tehdä omista chileistä erilaisia sooseja ja kastikkeita ja kattelin tuolla https://www.pullot-ja-purkit.fi/ erilaisia pulloja mihin noita vois tehdä, mutta mikähän korkki olis järkevin? Kierrekorkki, luonnonkorkki, patenttikorkki, joku muu mikä ja miks? Ja siis olen pulloja ostamassa, en purkkeja.
 
Mikä on suomenkielinen vastine sanalle spicegrinder, eli tämmönen:
1722578002079.png


En saa päähäni ton suomenkielistä vastinetta että voi ettiä suomalaisista kaupoista..
 
Ajaiskohan kahvimylly saman asian? Tekiskö yhtä hienoa? Vois käydä hakee, ei olis ainakan kallis.
 
Miksei pippurimylly käy? Tai siis mitä sen pitää rouhia joka on kovempaa kuin pippurit?
Pitää olla sellainen millä saa käytännössä pulveria ja sekoitettua jyviä ja siemeniä jne että saa tehtyä omia seoksia. Pippurimylly ei siihen käy.
 
Lidlin silvercrest kahvimylly joka on aina välillä myynnissä on erinomainen mausteille, isohko astia missä pyörii terä pohjalla, suht helppo putsata myös ja saa kyllä ihan pulveria mausteista.
 
Pitäisi hankkia lihamylly lähinnä kalojen jauhamiseen. Ei tule suurtalouskäyttöön ja hintaa saisi olla maks 150e.

Kehukaa tai haukkukaa omia laitteitanne:D
 
Onko jenkkien "tablespoon" ja "teaspoon" eri määrät kuin suomalaiset vastineet? Tuntuu että videoissa kun laitetaan yksi "teaspoon" jotain niin se on varmaan tuplana sen mikä suomessa lasketaan teelusikaks.. ärsyttävää kun määrät ei tunnu täsmäävän kun haluais apinoida pelkällä silmällä reseptiä. Ja oman hankaluutensa tuo se että jenkeissä monesti suolana on "koshersalt" jonka jos sekoitat meikäläiseen suolaan niin saat suolamyrkytyksen..
 
Lusikoissa on toki eroja, mutta teelusikka 5ml
ruokalusikka 15ml.
Samat ne on sielläkin.
No sitä minäkin, mutta tosiaan videoissa tuntuu että kun sanotaan teelusikallinen niin näyttää ihan ruokalusikalliselta niin tosi hankala silmämääräisesti hahmottaa paljonko laitetaan.. Meinaa kun kasaat aineet ja vertaat siihen mitä videossa on niin on kuin eri planeetalta.
 
No sitä minäkin, mutta tosiaan videoissa tuntuu että kun sanotaan teelusikallinen niin näyttää ihan ruokalusikalliselta niin tosi hankala silmämääräisesti hahmottaa paljonko laitetaan.. Meinaa kun kasaat aineet ja vertaat siihen mitä videossa on niin on kuin eri planeetalta.

En tiedä käyttääkö ne tai sinä normi lusikoita vai mittalusikoita. Tuo ruoka-/teelusikka, kun ei ole oikein eksakti mitta. Ruokalusikka voi olla vaikka 8ml, kun tasaisena ja kukkuralla sitten lähemmäs tuota 15ml ja taas toisin päin, että videolla voi olla vaikka 30ml ruokalusikka käytössä.
 
Onko jenkkien "tablespoon" ja "teaspoon" eri määrät kuin suomalaiset vastineet? Tuntuu että videoissa kun laitetaan yksi "teaspoon" jotain niin se on varmaan tuplana sen mikä suomessa lasketaan teelusikaks.. ärsyttävää kun määrät ei tunnu täsmäävän kun haluais apinoida pelkällä silmällä reseptiä. Ja oman hankaluutensa tuo se että jenkeissä monesti suolana on "koshersalt" jonka jos sekoitat meikäläiseen suolaan niin saat suolamyrkytyksen..

Jos wikipediaan on uskominen niin nuo ovat tarpeeksi lähellä jotta ei mitään väliä. Eli 0.1 - 0.2ml eroa. Joka nyt tulee jo siitä miten tiivistä tavara on.
 
Täytyy varmaan seuraavaks kun Amazonista jotain tilattavaa niin tilata mittasarja jenkkimitoilla niin helpompi apinoidan reseptejä eikä tarvii arpoa.
 
Hyppysellinen. Eli ei tuolla ole mitään oikeaa määrettä. Ellei kirja/resepti erikseen määritä.
No tää oli kompa. Oikeasti nuo eri lusikalliset ja muut säädetään tekovaiheessa. Lisääminen on helppoa, liikaa on liikaa. Tärkeintä on maistaminen ja korjausliikkeet.
 
Täytyy varmaan seuraavaks kun Amazonista jotain tilattavaa niin tilata mittasarja jenkkimitoilla niin helpompi apinoidan reseptejä eikä tarvii arpoa.
Kerro AI:lle, että muunna tämä resepti käyttämään metrisiä mittayksikköjä.. Hyvin toimii.
 
Minkälaisia juttuja olet yrittänyt apinoida?

Ei liene ihan gramman osan tarkkoja ”molekyylikastronomian” juttuja kuitenkaan, että mitä sitä stressaamaan. Maistamalla se aina selviää.
 
Minkälaisia juttuja olet yrittänyt apinoida?

Ei liene ihan gramman osan tarkkoja ”molekyylikastronomian” juttuja kuitenkaan, että mitä sitä stressaamaan. Maistamalla se aina selviää.
Siinähän se onglema onkin että kun kokeilet jotain uutta ruokaa ja et ole koskaan maistanut ja haluat kokeilla ja laitat sinne videossa tai ohjeessa olevan "teelusikan" jotain kuminaa niin koko ruoka on armotta pilalla. Kyllä jonkun suolan ja monen muun perusmausteen osaa, mutta eksoottisemmat mausteet onkin sitten eri juttu. Esim juuri joku kumina, viismauste taia sellerisuola pilaa todella nopeasti koko ruuan jos vähänkään laitat liikaa ja ongelma on juuri siinä että ei tiedä yhtään mikä olisi sopiva määrä alkuun pistää.
 
Siinähän se onglema onkin että kun kokeilet jotain uutta ruokaa ja et ole koskaan maistanut ja haluat kokeilla ja laitat sinne videossa tai ohjeessa olevan "teelusikan" jotain kuminaa niin koko ruoka on armotta pilalla. Kyllä jonkun suolan ja monen muun perusmausteen osaa, mutta eksoottisemmat mausteet onkin sitten eri juttu. Esim juuri joku kumina, viismauste taia sellerisuola pilaa todella nopeasti koko ruuan jos vähänkään laitat liikaa ja ongelma on juuri siinä että ei tiedä yhtään mikä olisi sopiva määrä alkuun pistää.

Ah. Ok. Laita joku video mitä olet kokeillut, niin ihmetellään ja minkälainen on sun ”teelusikka” tai ”ruokalusikka” mitä käytät?

tai ehket vain ole jeeran (vai kumina) tai sellerin ystävä?
En tiedä mikä on viismauste, mitä se sisältää?

En minä näistä mitään tiedä, mutta jos jotain saataisiin irti :)
 
Ah. Ok. Laita joku video mitä olet kokeillut, niin ihmetellään ja minkälainen on sun ”teelusikka” tai ”ruokalusikka” mitä käytät?

tai ehket vain ole jeeran (vai kumina) tai sellerin ystävä?
En tiedä mikä on viismauste, mitä se sisältää?

En minä näistä mitään tiedä, mutta jos jotain saataisiin irti :)
Kumina menee, selleri ei muuta kuin pienissä määrin. Vähänkään liikaa niin maku puskee liikaa läpi. Ja se onkin tässä se hankaluus kun ei tiedä uudesta ruuasta että pitäisikö sen maistua siltä vai laitanko vaan liikaa maustetta. Viismauste on kinkkien seos mikä on aika aromikas ja jos laittaa liikaa niin menee helposti pilalle.
Täytyy laittaa videoo kun tulee eteen.

Esim cajun-tyyppisiä "aitoja" ruokia en ole koskaan maistanut, mutta noin muuten makumaailma on ihan hyvä, mutta ohjeiden mukaan sellerimäärät kyllä pilaa omaan makuun ruuan ja olis kiva tietää että kuuluuko sen maistua siltä vai oonko vaan tyrinyt jotain. Onneks nykyään jo suurinpiirtein tuntee nuo vahvat maut niin niitä ei laita enää niin sokeasti vaan varovaisemmin.
 
tai ehket vain ole jeeran (vai kumina) tai sellerin ystävä?
On Mikolla mielestäni pointti että jos haluaa kokeilla uutta ruokaa sellaisena kuin sen on tarkoitettu olevan, niin ei sitä silloin kannata oman maun mukaan maustaa. Säätää sitten seuraavalla kerralla jos tuntui että toimisi paremmin omaan makuun muunneltuna. Voihan sitä tehdä vaikka elämänsä ensimmäisen tzatzikin kokonaan ilman valkosipulia jos ei siitä pidä lainkaan, mutta kannattaako sitten muutenkaan seurata reseptiä ihan pilkulleen.
 
On Mikolla mielestäni pointti että jos haluaa kokeilla uutta ruokaa sellaisena kuin sen on tarkoitettu olevan, niin ei sitä silloin kannata oman maun mukaan maustaa.

On on, tottakai, mutta, kun ei tiedetä edes niitä käytettyjä välineitä tai muutakaan mitä on ollut itse videolla ja replikoijalla käytössä. Onko joku käytetty ainesosa mennyt kielimuurin takia täysin pieleen, vai onko mittayksiköt pielessä. Puuttuu se kuuluisa ”lähde” ja sen perään mitä on oikeasti itse tehty :)
 
On on, tottakai, mutta, kun ei tiedetä edes niitä käytettyjä välineitä tai muutakaan mitä on ollut itse videolla ja replikoijalla käytössä. Onko joku käytetty ainesosa mennyt kielimuurin takia täysin pieleen, vai onko mittayksiköt pielessä. Puuttuu se kuuluisa ”lähde” ja sen perään mitä on oikeasti itse tehty :)
En jaksa juuri etsiä mutta pistän tänne kun tulee eteen.
 
On on, tottakai, mutta, kun ei tiedetä edes niitä käytettyjä välineitä tai muutakaan mitä on ollut itse videolla ja replikoijalla käytössä. Onko joku käytetty ainesosa mennyt kielimuurin takia täysin pieleen, vai onko mittayksiköt pielessä. Puuttuu se kuuluisa ”lähde” ja sen perään mitä on oikeasti itse tehty :)
Nopeesti katottuna vaikka tässä, "puoli teelusikkaa kuminaa". Näyttääkö tuo puolelta teelusikalta?
1723827012188.png


Ja koko resepti:
 
Nopeesti katottuna vaikka tässä, "puoli teelusikkaa kuminaa". Näyttääkö tuo puolelta teelusikalta?
1723827012188.png


Ja koko resepti:

Jos oot kuminaa käyttäny, niin sen koostumus on melko pölymäistä. Se näyttää siinä kipossa vitusti enemmältä kun joku joka on tyyliin rouheena.
 
Jes. Käytitkö kuminaa vai juustokuminaa (jeeraa)? Jälkimmäinen olisi se oikea.
Ei sillä sinällään ole väliä kumpaa koska oli mitä oli niin tuo määrä näyttää helvetisti enemmältä kuin puolelta teelusikalta.
Ja jos mennään pari sekkaa pidemmälle niin vaikuuttaako visuaalisesti nämä määrät siltä mitä resepti sanoo?
1723828295981.png


E: kyseessä siis tablespoon, ei teaspoon mutta suhde edelleen pointti.
 
Ei sillä sinällään ole väliä kumpaa koska oli mitä oli niin tuo määrä näyttää helvetisti enemmältä kuin puolelta teelusikalta.

Eli käytit kuminaa :)
Varmaan ymmärrät, että kyllä sillä on ihan h*lvetillinen väli, että käyttää oikeaa maustetta.
 
Ei sillä sinällään ole väliä kumpaa koska oli mitä oli niin tuo määrä näyttää helvetisti enemmältä kuin puolelta teelusikalta.
Ja jos mennään pari sekkaa pidemmälle niin vaikuuttaako visuaalisesti nämä määrät siltä mitä resepti sanoo?
1723828295981.png


E: kyseessä siis tablespoon, ei teaspoon mutta suhde edelleen pointti.
~ruokalusikallisiltahan noi sokeri ja suola näyttää minustakin.
 
Eli käytit kuminaa :)
Varmaan ymmärrät, että kyllä sillä on ihan h*lvetillinen väli, että käyttää oikeaa maustetta.
Joo myönnän virheeni, kumina on näköjään caraway eikä cumin. Vitun loogista :sholiday:

Mutta edelelleen se pointti on että nuo määrät näyttää aivan erilaiselta kuin ohje sanoo.

PS. jeera on hyvinkin tuttu ja käytän paljon mutta joku aivohikka ollut että cumin olisi kumina, mutta joka tapauksessa.
 
Jaa-a.. olenkohan iloisesti sitten sekoittanut mielessäni teaspoonit ja tablespoonit tai jotain muuta amatöörimäistä :facepalm:
Ehkäpä videolla vaa väärä lusikka? :D Emt, mut tuskin iha hirveenä väliä, kunhan ovat suhteessa eikä desimitalla rupea mausteita laittaan ruokalusikallisen sijasta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 795
Viestejä
4 499 124
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
Maunula

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom