Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ulkopoliittinen neuvonantaja Ibrahim Kalin on puhunut puhelimessa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä eri maiden kanssa. Asiasta kertoo Turkin presidentinkanslia uutistoimisto Reutersin mukaan.
www.mtvuutiset.fi
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ulkopoliittinen neuvonantaja Ibrahim Kalin on puhunut puhelimessa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä eri maiden kanssa. Asiasta kertoo Turkin presidentin kanslia uutistoimisto Reutersin mukaan.
Ibrahim Kalinin kerrotaan keskustelleen Nato-hakemuksesta Ruotsin, Suomen, Saksan, Britannian ja Yhdysvaltain kollegoidensa kanssa.
– Puheluissa alleviivattiin sitä, että elleivät Turkin vaatimukset toteudu, prosessin eteneminen ei ole mahdollista, kanslian tiedotteessa todettiin.
Eli kuten arvelin listalta pitää alkaa asioita tapahtumaan,ei voi vaan levitellä käsiään ja sanoa not gonna happend jos mielii Natoon päästä ja sinnehän sitä yritetään parhaillaan eikä anneta periksi.
Edit:/
Asiantuntijat uskovat, että Turkki vaatii kantansa muuttamiseksi useita myönnytyksiä, mutta päätyy lopulta tukemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksia.
yle.fi
Turkilla tavoitteita jäsenyysprosessin jatkumisen ehtona
Financial Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan nyt ei ole varmaa, pystyykö Nato pitämään pääsihteeri
Jens Stoltenbergin lupauksen antaa ensimmäisen vaiheen hyväksyntä hakemuksille jo viikossa tai kahdessa.
Lehden haastattelema turkkilaislähde sanoo, ettei maa täysin sulje pois Suomen ja Ruotsin pääsyä Naton jäseniksi, vaikka nyt jarruttaakin hakemusprosessia.
– Haluamme päästä sopimukseen. Mitä nopeammin pääsemme sopimukseen, sitä nopeammin jäsenyysneuvottelut voivat alkaa, lähde kommentoi Financial Timesille.
Turkki haluaa muun muassa F16-hävittäjiä
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt Suomea ja Ruotsia "terroristien suojelemisesta", ja todennut ettei maita voi hyväksyä Naton jäseniksi.
Turkin jarruttelua ei kuitenkaan pidetä lopullisena, vaan se nähdään keinona saada muut Nato-maat ottamaan sen huolenaiheet todesta. Eri medioiden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Erdoğan on vaikuttanut nyt nostavan panoksiaan, ja päätelleen yhteistyönsä olevan kovassa arvossa näin globaalin kriisin aikana.
Turkki vaatinee nyt Nato-kantansa muuttamiseksi myönnytyksiä eri asioihin, muun muassa Ruotsilta kiristyvää suhtautumista Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta kohtaan, sekä Yhdysvalloilta kauppoja F16-hävittäjistä, joita Turkki on pyrkinyt ostamaan jo kuukausien ajan.