Poikia ympärileikataan yksityisellä klinikalla Helsingissä - lapsiasiavaltuutettu ja Sexpo tuomitsevat: ”haitallisiin traditioihin pitää puuttua”
Perjantai 27.4.2018 klo 21.12
Yle uutisoi perjantaina yksityisklinikasta, johon uskonyhteisöjen poikia tuodaan ympärileikattavaksi. Lapsiasiavaltuutettu on jo vuosia toivonut lakia, joka kieltäisi poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset.
- Leikkaus maksaa MedFin-lääkärikeskuksessa noin 700 euroa.
- Poikien ei-lääketieteellisistä leikkauksista on ministeriön ohjeistus, mutta ei lakia.
- Lapsiasiavaltuutetun mukaan lapsen edun on mentävä uskonnollisten traditioiden edelle.
Sexpo-säätiö julkaisi oman kannanottonsa asiasta Ylen julkaiseman artikkelin jälkeen. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on peräänkuuluttanut poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämistä vuosien ajan. (SEXPO / AOP)
Poikien ympärileikkausten kysyntä Suomessa on lisääntynyt islaminuskoisten määrän kasvaessa, mutta vain harvat lääkärit tekevät pojille ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia.
Asiasta uutisoi
Yle.
Aihetta käsittelevässä artikkelissa kerrotaan, että Helsingissä toimiva yksityinen lääkärikeskus MedFin tiedosti otollisen markkinatilanteen ja otti toimenpidevalikoimaansa poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset pari vuotta sitten. Julkisissa sairaaloissa vastaavia leikkauksia ei tehdä.
Lääkärikeskuksen ylilääkärin mukaan poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kysyntä on kasvanut ja palaute on ollut positiivista. Toimenpide maksaa MedFinin sivuilta löytyvän hinnaston mukaan 665 euroa. Kun tähän lisätään esilääkityskulut, on lopullinen hinta 705-815 euroa.
Poikien ympärileikkaukset ovat tulenarka aihe, koska puntarissa ovat lapsen oikeudet ja uskonnonvapaus.
Seksuaaliterveyden edistämiseen keskittynyt Sexpo-säätiö tuomitseekin MedFin-lääkärikeskuksen toiminnan vastuuttomaksi, epäeettiseksi ja lapsia vahingoittavaksi. Säätiön kannanoton mukaan sukuelinten silpominen on väkivaltaa, joka loukkaa lapsen oikeutta kehonsa koskemattomuuteen.
Sexpo huomauttaa, että Suomen lääkäriliitto on eurooppalaisten lääketieteen asiantuntijoiden kanssa laaditussa kannanotossa linjannut, ettei ympärileikkauksia tulisi tehdä ilman lääketieteellisiä perusteita.
- Kaikille sukuelinten ei-lääketieteellisille leikkauksille pitää asettaa 18-vuoden ikäraja, säätiön kannanotossa sanotaan.
Ohjeistus on, lakia ei
Lapsiasiavaltuutettu
Tuomas Kurttila on yrittänyt herätellä Suomessa poliittista tahtoa, jonka voimin ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset saataisiin kiellettyä lailla - toistaiseksi tuloksetta.
Hänen näkemyksensä mukaan lapsen oikeus mahdollisimman hyvään terveydentilaan pitäisi turvata myös uskonnollisissa yhteisöissä.
- Poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset ovat lapsen oikeuksia ajatellen hyvin vakava ilmiö, johon suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole riittävästi kiinnitetty huomiota. Asiasta on annettu ohjeistuksia, mutta ne ovat väljiä ja tulkinnanvaraisia, Kurttila sanoo.
Lapsiasiavaltuutettu ehdotti sosiaali- ja terveysministeriölle jo vuonna 2015 lakia, joka kieltäisi poikien ympärileikkaamisen muista kuin lääketieteellisistä syistä.
Sosiaali- ja terveysministeriö totesi vastauksessaan, ettei säädösvalmistelun käynnistämistä katsota aiheelliseksi.
Huomiovaje
Juridinen tilanne poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten osalta on siis samoissa kantimissa kuin kolme vuotta sitten. Leikkauksista on olemassa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus, jonka tarkoituksena on muun muassa varmistaa, että leikkaus tehdään lapsen ja hänen huoltajiensa yhteisellä suostumuksella turvallisissa oloissa.
Kurttilan mielestä ohjeistus ei ole tarpeeksi kattava, eikä siitä ole tiedotettu riittävästi terveysalan ammattilaisia. Siksi hän peräänkuuluttaa lakipykälän tärkeyttä ja uskollisten yhteisöjen ymmärrystä lapsen oikeuksista.
- Ehkä asiaa ei ole riittävästi ajateltu poikiin liittyvänä kysymyksenä. Tyttöjen silpomisesta eri yhteiskunnilla on hyvin selkeät kannat ja näin on myös Suomessa, Kurttila sanoo.
Suomen lain mukaan tyttöjen ympärileikkaus on rikos, kuten myös tytön lähettäminen ulkomaille ympärileikattavaksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alaikäisten poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkaus loukkaa lapsen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta, vaikka toimenpide ei laissa kielletty olekaan.
Islannin tie?
Lapsiasiavaltuutetun mielestä poikien ympärileikkausten lainsäädännöllistä käsittelyä vaikeuttaa myös lääkärikuntien näkemyserot asiasta niin Euroopassa kuin Amerikassakin. Islanti harkitsee tällä hetkellä
poikien ympärileikkausten kieltoa ensimmäisenä maana Euroopassa.
Kurttila toivoo, että myös Suomi kulkisi etunojassa asian osalta. Hänen mukaansa tiivis myös dialogi uskonyhteisöjen kanssa olisi nyt tärkeää.
- Uskonnonvapauden periaatteet pitää toki tunnistaa, mutta haitallisiin traditioihin pitää puuttua. Yhteiskunnassa pitää uskaltaa säädellä ja muuttaa niitä, Kurttila sanoo.
Lapsiasiavaltuutettu antaa esimerkin: Jos tämän päivän Suomeen syntyisi uskonnollinen yhteisö, jonka traditioissa vastasyntyneen sormenpäästä leikattaisiin pala pois yhteisöön kuulumisen merkiksi, käytäntöä tuskin sulatettaisiin lapsen parhaan edun mukaisena asiana.
- Sama pätee niihin uskonnollisiin yhteisöihin, joissa tämänkaltaisia traditioita on olemassa.
SANNI MATTILA
sanni.mattila@iltalehti.fi