Macron: Eurooppa ‘jakaa kohtalonsa’ Afrikan kanssa ja siirtyy ‘ennennäkemättömään’ massamaahanmuuton aikakauteen
18.4.2018 17:04
Heikki Luoto
Ranskan presidentti Emmanuel Macron
Emmanuel Macronin mukaan Afrikan “räjähdysmäinen” väestönkasvu merkitsee Euroopan siirtymistä “ennennäkemättömään” massamaahanmuuton aikakauteen. Hänen mukaansa Eurooppa ja Afrikka jakavat yhteisen kohtalon. Macron viittasi asiantuntijaan, joka arvioi Euroopan afrikkalaisväestön määrän nousevan 30 vuodessa nykyisestä 9 miljoonasta 150-200 miljoonaan
“Kohtaamme historiallisen maahanmuuttoilmiön”,
julisti Ranskan presidentti Macron BFM TV -television esiintymisessään sunnuntai-iltana, jolloin hän ilmoitti, että “valtava köyhyys”, “ilmastonmuutos” ja “geopoliittiset konfliktit” saavat “useina tulevina vuosina” aikaan afrikkalaisten vyöryn Eurooppaan.
Macron perusti näkemyksensä Afrikan “räjähdysmäiseen” väestökasvuun. Hänen mukaansa ranskalais-amerikkalainen toimittaja, professori
Stephen Smith on “äärimmäisen hyvin kuvannut” ilmiön äskettäisessä kirjassaan.
“[Afrikkalaiset] tulevat lähinnä Eurooppaan sijaintimme vuoksi, koska maanosa (Eurooppa) ei ole saari, ja koska Euroopan kohtalo on sidottu Afrikkaan”, totesi EU-myönteinen Macron kaksituntisessa haastattelussaan.
Macronin haastattelussaan viittaama Afrikka-asiantuntija Smith on
arvioinut, että seuraavien 30 vuoden aikana afrikkalaisten määrä Euroopassa kasvaa 9 miljoonasta 150-200 miljoonaan.
La ruée vers l’Europe (Ryntäys Eurooppaan) -kirjassaan Smith
kuvaa vielä alkuvaiheessaan olevaa ennennäkemättömän valtavaa väestönsiirtoa, minkä hän “paradoksaalisesti” perustelee alkavan suurelta osin seurauksena länsimaiden Afrikalle antamasta kehitysavusta.
Vakuuttaessaan pyrkimystään tarjota “puolueettoman” asiantuntijanäkemyksensä siitä, miten Afrikan väestöräjähdys vaikuttaa Eurooppaan, Smithin on kirjassaan kuvannut useita mahdollisina pitämiään tulevaisuusnäkymiä.
Le Figaro -lehden
mukaan näistä “kaikkein optimistisin” tulevaisuusnäkymä on “Eurafrica”, jossa massamaahanmuutto loisi “tervetulleen” monikulttuurisen Euroopan, joka ”täysin omaksuisi maahanmuuton ja rotujen sekoittumisen”.
Tuossa skenaariossa Euroopan hyvinvointivaltiot kokisivat lopun, mikä Smithin mukaan johtuisi siitä, että laajamittainen maahanmuutto ja antelias sosiaaliturva eivät ole yhdistettävissä.
Toinen mahdollinen skenaario on “Linnoitus Eurooppa”, jota “yleisesti pidetään mahdottomana saavuttaa tai jopa häpeällisenä”, mutta jolla Smithin mukaan on vahvat “perusteet ja mahdollisuudet menestyä”, viitaten EU:n Libyan ja Turkin kanssa maahanmuuttotulvan pysäyttämiseksi tehtyihin sopimuksiin.