Melkoisen naiivi kommentti.
Kun kyse on maan tavasta, joka on kirjoitetu lakiinkin (mutta tämä laki on ristiriidassa perustuslain kanssa), ei kukaan virkamies todellakaan puutu siihen tai ala edes käsittelemään valitusta. Näiden virkamiesten tehtävä ei ole arvioda sitä, onko joku normaali laki ristiriidassa perustuslain kanssa, tämä olisi pitänyt käsitellä silloin kun tuo laki on kirjoitettu mutta se jätettiin silloin tekemättä.
Sen sijaan tästä pitäisi valittaa EU:lle, siellä on porukkaa joka ei ole suomen maan tavan sokaisemaa, ja voisi uskaltaa tuomita sitä vastaan.
Edit. Lyhennetty.
Eipä näytä tuo EU-kantelukaan tie tuottavan tulosta. Liberahan sitä siis jo yritti. Komissio kyllä otti käsittelyyn, mutta ehti jo lopettaa sen. Perusteina kantelun käsittelyn lopettamiselle oli se, että Suomen yleissitovuutta koskevat säännökset ovat tarpeellisia työntekijöiden suojelun kannalta, eivätkä siksi ole ristiriidassa työntekijöiden vapaan liikkuvuuden tai perusoikeuksien kannalta.
Muutoinkaan yleissitovuus ei ole EU:ssa mitenkään harvinaisuus. Vain viidessä maassa se on kielletty. Niistäkin yksi on Ruotsi, jossa työelämän myötämääräämislaki on huomattavasti tiukempi komponentti.
Erittäin laajasti yleissitovuutta käytetään Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Luxemburgissa, Ranskassa ja Suomessa. Lisäksi Italiassa ja Itävallassa on käytössä järjestelmä, joka johtaa käytännössä yleissitovuuteen. Itävallassa työnantajien on lain mukaan kuuluttava työnantajajärjestöön, jolloin normaalisitova työehtosopimus on automaattisesti yleissitova.
Muuten koko vajaakuntoisten työllistämismalli ei näytä liittyvän millään lailla yleissitovuuteen, kuten väitit.
Sen osoittaa jo se, että se on tarkoitus kopioida Ruotsista, jossa yleissitovuutta ei edes ole.
Siis maa, joka ilman yleissitovuutta on nähnyt järjestelyn tarpeelliseksi ja hyödylliseksi, on saanut siitä hyötyä, ja heidän hyviä kokemuksiaan olemme hyödyntämässä.
Viimeksi muokattu: