Väestörakenteen muutos on tosiaan ollut näkyvissä jo pitkään. Ja vaikka syntyvyyslukujen syvin romahdus tapahtuikin vasta viime vuosikymmenellä, on hedelmällisyys ollut väestön uusiutumiseen riittävällä tasolla (2,1) viimeksi kuusikymmentäluvun lopulla. Samoin kaupungistuminen ja muuttoliike eli keskittyminen eteläiseen Suomeen ja länsirannikolle on ollut koko ajan näkyvissä.Itselle asiasta opetettiin jo kansiksen ensimmäisillä kursseilla joskus vuonna 2006. Oon yrittänyt joskus asiasta puhua, mut aina kuitattu jotain, et ei ole totta, tai et eiköhän se ole tääl jo, mut ei vaikuta mihinkään. Onneks porukka alkaa pikkuhiljaa heräämään. Parempi myöhään, ku ei milloinkaan. Tästä syystä päätösten pitäis just perustua tutkittuun tietoon (tai pitäviin tilastoihin).
Oikeastaan alunperin tarkoitus oli tehdä (sen ajan kielellä) ns. hallittu rakennemuutos, mutta 90-luvun lamaanhan se pysähtyi. Nokian nousuvuosiksi se sitten unohtui. Tosin mainitsemanasi vuonna 2006 lopulta aloitettiin jo sote-uudistuksia edeltänyt kuntarakenne- eli PARAS hanke, joka sai kyllä aikaan kuntaliitoksia, mutta ei juuri muuta. Kataisen hallitus sitten hautasi hankkeen keskeneräisenä 2011, ja tilalle aloitettiin kunta- ja soteuudistus. Jonka siis vasta Marinin hallitus sai 12 vuotta myöhemmin tehtyä.
Oikeastaan voisi sanoa, että tosiasiallisesti tätä soteuudistusta rakennettiin vuodesta 2006 vuoteen 2023 saakka ja ongelmia oli melkein kuin edellisenä vuonna (2005) aloitetussa OL3:ssa, joka sekin toivottavasti saadaan tuotantoon lopulta tänä keväänä.