Omavaraisuus ei nouse eläintuotannolla, joka pohjaa siihen että ihmisille jo kelpaavaa ravintoa prosessoidaan paskalla hyötysuhteella lihaksi.
Huoltovarmuuden voi taata paljon edullisemmin muuten kuin lihateollisuutta tukemalla.
Jos meillä omvavarainen lihan tuotanto, siipikarja, sika, nauta, niin toki se nostaa omavaraisuutta niiden tuotteiden osalta, sama munituskainoja, maitolehmien jne.
Se on siten eri asia mitä halutaan, jos nyt unohdetaan viimeinen vuosi, niin ei meillä kannata kasveja, viljaa kasvattaa, huoltovarmuutta voidaan hoitaa varastoinnilla.
Jos meillä halutaan lihasta, eläinperäisistä tuotteista huoltovarmuutta, niin osa voidaan pakastaa, osa jotekin muuta säilyttää, osa on haasteellisempaa, toki maitoa voidaan jalostaa niin että se säilyy pidempää kuin tämä meidän suosikki, sama kananmunissa jne.
Jos taasen etmieti huoltovarmuutta, vaan vain sitä että elintarvikatuotanto on omavaraista, niin sitten ne eläinperäiset lihat mukaan lukien pitää tuottaa meillä. Osa eläinten ravinnossta on ihmisille kelpaavaa, mutta viljatuotteissakin mennään pitkälti niin että rehuksi menee ne jotka eivät täytä elintarviketeollisuuden vaatimuksia, toki se ei tarkoita etteikö ihminen voisi syödä, mutta ei sille ole kysyntään.
En tiedä oletko kasvisuyjä vai jopa vegaani, oli tai ei, mutta jos kuulujalle tulee sellainen mielikuva, että tuossa nimenomaan tukisit omaa ruokavaliota sen kuulian kustannuksella ja nimenomaan haluat valtion sitä ohjailevan, Vaikka siitä ei olisi kyse.
Ja sit jos niitä kaivettuja mineraaleja (vrt. vilja) prosessoidaan vaikka akuiksi (vrt. viljapossu), niin kyse ei missään nimessä ole enää alkutuotannosta.
Jako on varmasti vanha ja typerä, jos osa bioprosessointilaitoksista jaetaan alkutuotantoon ja osa jalostukseen, perustuen löyhästi siihen että ”käveleekö se”.
Vilja possu taitaa olla Atrian markkinointi nimiä. Ne lihajalosteet on jalosteita.
Se possunkasvattaminen on alkutuotantoa. se lihakarjan kasvatus, se siipikarjan kasvatus, munituskanalan munan tuotanto, rukiin viljely, jne. on alkutuotantoa.
Se ruis kun saapuu sinne myllyn pihalle, tai nauta teurastamon pihalle, niin olleen sitten seuraavassa vaiheessa.
Jotkin kananmunat, niin sellaisenaan ne ei välttämättä käy kuin lokistisen ketjun läpi kuluttajan pöytään. no nykyään ehkä uudelleen pakataaan ja lajitellaan. Toki niistä jalostetaankin, kananmuna tuotteita jotka päätyy kuluttajalle, mutta kaippa se teollisuuteen menevä osuus jalustuu sitten tuotteiksi joita käytetään muiden tuotteiden valmistamiseen,