EK lobbaa koko ajan. Samoin mutta rajoitetummin lobbaa AY. EK:lle kärkiteemoja on esimerkiksi, että valtio laittaa isoa rahaa ilmastonmuutoksen nimissä yrityksille. Käsittääkseni AY ei laita tuon lobbauksiin isoa rahaa.
Talouskasvun avulla voidaan maksaa velat pois. Onnistuneet maat tekee niin. Epäonnistuneet menevät moodiin, jossa pitää kurjistaa. Sen ongelma on, ettei mikään kurjistamisen määrä riitä.
Nyt minusta yksipuolistat vailla faktapohjaa tätä lobbaus-asiaa jonka itse otit esille. Ei AY:n lobbaaminen minun nähdäkseni ole mitenkään rajoitetumpaa, tai jotenkin "ei kokoaikaista" toisin kuin EK:n. Lobbaajat lobbaavat aina ja hallitukseen äänestetyt puolueet määrittävät suunnan mihin mennään tällä kertaa seuraava hallituskausi.
Tämänvuotiset lakothan ei oltu osoitettu työnantajia vastaan (joka on pohja lakko-oikeudelle) vaan väärin äänestetylle ja väärin muodostetulle hallitukselle jossa kaksi vaalien suurinta puoluetta muodosti hallituksen muistaakseni yli 40%:n mandaatilla. AY pitää lobbauksellaan huolen mm. siitä ettei sosiaalimenot pienene tai asumiskustannukset PK-seudulla alene heidän vaikutusalueellaan (säätiöiden vuokra-asunnot). Tämä heidän poliittinen vaikutuksensa ilmeisesti poliittisilla uhkalakoilla jatkuu siitä mihin lobbaus päättyy.
Toisin sanoen aivan samanlainen poliittisen vallan väline kuin EK, varustettuna ehkäpä tämän maan suurimmalla poliittisella kiristyskeinolla(?) eli lakkoaseella ja silti menee osalle äänestäjistä sinunkin viestistäsi päätellen läpi selitys "yleishyödyllisestä" toiminnasta jolla perustellaan verovapaita osinkoja satojen miljoonien eurojen edestä (pelkästään Kojamolla) yhteisen hyvän nimissä! Tuo verovapaushan on yksi mikä pitäisi välittömästi purkaa kansantalouden nimissä, sillä AY-liike on ihan yhtä lailla poliittisen vallankäytön väline kuin EK:kin.
Samoin yksipuolistat toisessa aiheessa: kun talouskasvu ei mahdollista velkojen pois maksua, epäonnistuneet (me) menee neljän vuoden sykleissä vuorotellen kahteen eri moodiin. Toinen kurjistaa leikkaamalla yksilöiltä ja panostamalla pääomiin ja toisen unohdit mainita, se jatkaa samaa yli varojen elämistä velkarahalla, työntää pään pensaaseen ja toivoo talouskasvua. Toinen ei taida olla tulevaisuutta ajatellen toista vastuullisempaa, paitsi jos sinulta kysytään. Ongelma on myös se, ettei mikään lisävelan määräkään riitä, sillä se pahentaa ongelmaa niin kauan kunnes talouskasvua tulee koko 2000-luvun edestä (onko edes realistista odottaa?)
Liikavelkaantumista pitää joka tapauksessa rajoittaa tällä hetkellä, sen tietää jokainen vaikkei kehtaisi myöntää. Keneen se kohdistuu, sen päättävät valtaan äänestetyt puolueet omien intressiensä mukaisesti. Ihan hyvin meillä voisi olla puolue joka ajaisi säästöpolitiikkaa pienituloisten ehdoilla, mutta kun ei hallituspuolueen suuruisessa mittakaavassa ole. Se tässä on se ongelma. Ei yksinkertaisesti ole muita vaihtoehtoja äänestää kuin oikeistolainen talouspolitiikka jota nyt ajavat PS ja Kokoomus ainoina ja sitten on vasemmistolainen talouspolitiikka SDP, Vas, Vihr ja Keskusta viimeisimpänä mukaantulijana.
Sitten on lisänä lilliputtipuolueet joiden kannatus ei riitä mihinkään muuhun kuin pienen enemmistön saavuttamiseen hallitukselle. Omasta mielestäni meidän ainoa vaihtoehto juuri nyt on mennä kurjistamispolitiikalla - toivottavasti niin pitkään että saisimme talouteemme jotain valopilkkua ennen kuin ollaan suonsilmässä tämän velkaantumisemme kanssa.
Mitä olen sivusta seurannut, useilla ihmisillä on yksilötasollakin äärimmäisen vaikeaa säästää mistään kulutuksesta silloin kun oma talous on tiukalla ja se ei ole sen vastuullisempaa toimintaa myöskään. Tiedostan, että kuluttajien rahaliikenne ruokkii järjestelmää totta kai mutta silloin kun on todellisissa vaikeuksissa pitäisi osata luopua saavutetuista eduista. Se, miksi ei yritysjohtajien, asianajajien, kansanedustajien, kirurgin ja muiden huippuosaajien tarvitse kiristää vyötä, on hyvä kysymys kohdistaa nykyisille hallituspuolueille, sitä en kiistä. Mutta AY-liike ja demarit ei meitä yhteiskuntana tästä suosta nosta, se on juuri äskettäin nähty.