Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
14.10.2017
Viestejä
620
Tilannekatsaus Pohjois-Carolinasta.

Numerot:

Tänään meni osavaltiossa tuhannen todetun tapauksen raja rikki. Uusia tapauksia tulee tällä hetkellä reilu sata päivässä ja testejä on nyt yhteensä tehty noin 20000. Sairaalahoidossa on noin sata henkilöä ja neljä on kuollut. Eli nämä numerot on suunnilleen samaa suuruusluokka kuin Suomessa. Väestöä täällä on noin tuplasti Suomeen verrattuna.

Tehohoitopaikkojen suhteen en ihan ymmärrä täkäläisiä numeroita jos niitä vertaa Suomeen. Sekä tämän että tämän sivun mukaan täällä on yli 3000 tehohoitopaikkaa (ICU beds), mutta normaalioloissakin paikoista olisi muka käytössä kolme neljästä. Eli Suomen väkilukuun suhteutettuna tuo tarkoittaisi sitä, että Suomessa olisi normaalioloissakin koko ajan tuhat tehohoitopaikkaa käytössä!?


Toimenpiteet:

Ravintoloissa syöminen kiellettiin puolitoista viikkoa sitten. Ulosmyynti sallitaan. Täällä ulosmyynti on mututuntumalla moninkertaisesti suositumpaa Suomeen verrattuna, joten en usko että ravintola-ala kärsii täällä niin paljon kuin Suomessa. Kuntosalit, parturit, elokuvateatterit yms. määrättiin suljettaviksi tämän viikon keskiviikosta alkaen. Ylihuomenna eli maanantaina iltapäivällä astuu voimaan Stay at Home Order. Mikään varsinainen ulkonaliikkumiskielto tuo ei ole, koska esim. ulkoilu on yhä sallittu, monenlaisiin kauppoihin on sallittua mennä, ja tuo sallittujen työpaikkojen lista on aika pitkä. Esimerkiksi minä saanen jatkossakin mennä työpaikalleni, vaikkei kyse ole mistään yhteiskunnan kannalta kriittisestä, mutta koska pystyn helposti pitämään riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin. Kirkkojen aukiolo vähän häiritsee muttei yllätä.

Yllä mainittujen osavaltiotason rajoitusten lisäksi täällä on monia paikallisempia rajoituksia. Esimerkiksi muutamassa urbaanissa piirikunnassa on jo aiemmin määrätty Stay at Home Order.

Monet putiikit ovat olleet yllättävän oma-aloitteisia sulkemisten suhteen niin täällä kuin muuallakin USA:ssa. Esim. kuntosaleja suljettiin täällä jo ennen virallista määräystä. Kaikki USA:n Ikea-myymälät ovat olleet suljettuina jo jonkin aikaa.


Omat havainnot:

Omassa asuinpiirikunnassa ei ole vielä yhtään todettua tartuntaa, mikä on hyvä, koska ei täällä ole yhtään sairaalaakaan, ja ihmiset on aika vanhoja, sairaita ja köyhiä. Tänään näin muutamalla ihmisellä maskit päässä ja kaupoissa suoritetaan puhdistuksia ja desinfiointeja aika näkyvästi. Työpaikalla on aika hiljaista koska monet ovat siirtyneet etätöihin. Omaan arkeen on kuitenkin eniten vaikuttanut tavaroiden ja elintarvikkeiden heikko saatavuus. Yhtään vessapaperia en ole nähnyt pariin viikkoon missään kaupassa. Tänään näin pitkästä aikaa leipää ja perunoita, mutta vastaavasti esim. kananmunat, riisi, ja iso osa liha- ja maitotuotteista oli loppu.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Italian korkeahko kuolleisuus johtuu osaltaan tietenkin ikääntyneestä väestöstä. Toinen mitä epäillään on antibioottien holtiton käyttö (siis aiemmin, mitenkään tähän epidemiaan liittymättä) ja sairaalabakteerit, joiden johdosta moni sairastuu bakteeritulehduksiin, joihin ei antibiootit tehoa.
 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Jos toi on PCR, niin kuin ajattelisin, vaatii se tämän tapaisen pömpelin:

Isommalla pömpelillä n. 1000 näytettä/8 tunnin vuoro ja 4000/24h. Montako tämmöistä löytyy Suomesta?

Tämä on ilmeisesti kvalifioitu kliiniseen käyttöön. Tekeekö aika-paljon-kevyemmillä "For research only"-tasoisilla laitteilla näissä tutkimuksissa nk. mitään?

Tämä 2,5€ testi on myös "research"-tasoista laatua. Voisiko sitä silti käyttää seulontaan, jos positiiviset varmennettaisiin kliinisen laadun testillä?
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 056
Koko pointti on se että saatavuuden hankaloittaminen johtaa vain siihen että myydään ENEMMÄN kirkasta ja itsepoltettua mitälie tavaraa jolloin ongelmat pahenee ja verotulotkin menetetään kokonaan rikollisorganisaatioille mistä seuraa vielä pahempia omia ongelmiaan. "Saatavuuden rajoittaminen" on täysi oxymoron ja tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä että valtion monopolista ostamisen sijaan viinaa ostetaan pimeästi. Saatavuus ei edes rajoitu, lähinnä vain ostopaikka vaihtuu. Mikä varsinkin coronan aikana nyt on pahin mahdollinen temppu ihan joka mittarilla. Toki sillä raittiuslässytyksellä on aina kiva kiusata niitä limaisia alkoholisteja ja osoittaa omaa raittiusparemmuuttaan mutta käytännössä se on ihmisten tapattamista. Jos kieltolakiajattelu toimisi käytännössä juotaisiin Suomessa vähiten alkoholia koko maailmassa. Vähiten tässä coronatilanteessa tarvitaan viinanhamstraamista ja pimeän myynnin maksimointia.
Jos kuvaajaa katsoo missä eniten kulutetaan, on siellä myös saatavuus helppoa ja hinta matalaa. Mutta nyt jätän tämän keskustelun ja menen nukkumaan.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
6 111
Ymmärrätkö, että jos rajoituksia ei tehdä, niin Korona pyyhkäisee noin vuodessa melkein koko suomen väestön läpi, koska tarttuvuus (R0) on niin korkea.
Kuolleisuus vähintään 1%, joten tulisi ainakin 50 000 uhria..
Normaali kuolleisuus on yli 50 000 vuodessa, että ei olisi kovin paha katastrofi. On sen ennusteen pakko näyttää vähintään 2-3%:a ilman suojatoimia, koska muuten tämä olisi hirveä ylilyönti.
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Ampukaas alas tämä teoria, johon törmäsin:

Kaikissa niissä maissa, joissa tauti on saatu tehokkaasti hidastettua (Etelä-Korea, Japani, Singapore, Hong Kong), käytetään hyvin aktiivisesti maskeja? Ja vertailussa tartunnan saaneiden määrät synkattu aika-akselille 100. tapauksen jälkeen. Näissä neljässä kulmakerroin merkittävästi matalampi.

Eli mitkä muut tekijät voisivat selittää eroa? Ikärakenne, muut toimet estää taudin leviäminen?
Taiwanissa maskeja kadulla noin 50% kuten aina influenssa-aikaan.
Tehokkain toimi oli oppia SARS:sta ja muuttaa lainsäädäntö niin että se mahdollistaa nopeat toimet epidemiauhan alla ja demokratian vallitessa.

Taiwan taitaa olla globaalisti paras esitys viruksen estosta. Koulut, baarit ja duunit toimii. Poikkeuksena että lämpöjä mittaillaan useissa paikoissa, kahvilat, duunit, baarit, tavaratalot jne...

Virus pysäytetty toistaiseksi rajalle.
Asenne, toimien nopeus, maahantuloestot, 14 pv karanteeni rajalla, laaja testaus, ovat olleet myrkkyä virukselle. Ei maskit.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 583
Rajoittamisella on aina vaikutuksensa. Täydellisesti ei voi lopettaa tyyliin kieltolaki, koska muuten alkkikset juo denaturoituja myrkkyjä. Mutta saatavuuden hankaloittaminen joko poistamalla tilapäisesti alkoholin ruokakaupoista TAI laittamalla Alkot kiinni toimisi varmasti ihan hyvänä rajoitteena poikkeustilanteessa. Molempia ei kannattaisi tehdä yhtä aikaa. Ja kumman tekisikin, se pitäisi tehdä täysin ilman ennakkovaroitusta. Alkon suhteen se varmaan olisi helppoakin, sillä valtionyhtiö voisi vain päättää laittaa ovet kiinni ilman lakimuutosta. Ruokakauppojen osalta pitäisi säätää laki salatussa istunnossa, joten sitä en pidä käytännössä edes mahdollisena.

Kuitenkin nyt kun omat rajat on kiinni, ja ympäri eurooppaa tarkastetaan rekkojakin ihan eri tavalla kuin aiemmin ja meillä Suomessa on nuo läpivalaisulaitteetkin, niin on itsestään selvää että myös kieltolakityyppinen erittäin voimakas alkoholin saatavuuden rajoittaminen vähentäisi myös alkoholin käyttöä, sillä nykyaikaisilla valvontakeinoilla salakuljetusta pystytään kontrolloimaan ihan eri mittakaavassa kuin kieltolain aikana.
Ei alkoholisteilla. Mutta niillä, jotka ovat nyt lomautettuja tai etätyössä kotona, ja alkoholinkäyttö lähtee salakavalasti kasvamaan se taatusti toimisi kun varastot loppuisi.
Mutta kuten kirjoitin, itse en kannattaisi näin jyrkkää toimenpidettä, sillä muuten sairaalat olisivat pian aivan tukossa myrkytyspotilaista.
Jos kalja- tai viinipullo saa ihmisen pysymään näinä aikoina kotona, niin silloin ihmiselle tulee antaa se kalja- tai viinipullo. Jos yritetään mennä pelkän Radio Suomen voimalla tai edistää täysin pandemiasta riippumattomia agendoja koronan varjolla, niin saattaa nopeasti loppua omaehtoinen eristäytyminen ja yhteistyö yhdellä jos toisellakin yhteiskunnassa, ja se ei tainnut nyt olla se mitä tässä yritetään.
 

Aku79

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 085
Kyllähän se varmaan on ihan tiedetty oletus että niitä tartuntoja on italissa aika uskomaton määrä todellisuudessa ja jos sitä verrataan suomeen niin ihan eristä puhutaan.
Suomessa ei ole vielä ihan täysin levinnyttä kantaa, sitä vielä joten kuten seurataan ja pohjoisessa ketjut on tiedossa.

Se kannattaa muistaa tässä suomen tilanteessa että me ollaan toistaiseksi vasta odottamassa sitä iskua minkä tämä virus mahdollisestui tekee meille, yhtään korttia ei olla jaettu etukäteen ja kaikki on omissa käsissä, se kannattaa muistaa!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
01.10.2017
Viestejä
569
Pohdin itse samaa jo kun kuulin sen taudin löytäneen lääkärin kuolleen ja asiaa vahvistaa se, että hoitajia ja lääkäreitä kaatuu perusterveinä, joka viittaisi että runsas altistuminen lisäisi taudin vakavuutta, joka sinänsä käy järkeen.
Joo, näin tosiaan lienee. Sain asialle jopa hiukan vahvistusta: Ruotsin radion P1-kanavalla oli "Kysy Coronasta" tuokio ja studiossa kansan kysymyksiin vastaamassa Karoliinisen instituutin immunologian professori Gunilla Karlsson Hedestam.


Hedestamin mukaan voi olla mahdollista, että isompi altistuminen virukselle voi aiheuttaa pahemman taudinkulun.

Tuo voisi selittää sen, miksi Italiassa on kuollut varsin paljon lääkäreitä ja hoitajia tähän tautiin vaikkeivät olekkaan riskiryhmää - samoin ilmeisesti myös Kiinassa oli vastaavia kokemuksia. Lääkärit ja hoitajathan saattavat saada melkoisen altistuksen tälle varsinkin jos suojavarustukset pettävät tai niitä ei ole.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Maskien valmistaminen ei vaikuta varsinaisesti rakettitieteeltä, ja eihän se olisi myöhäistä aloittaa niiden valmistusta vaikka Euroopassa ASAP... Etenkin kun tämä korona-pandemia voi jatkua vielä pitkään.

USA:ssa on kai yksi tehdas, mutta eihän sen kapasiteetilla pitkälle pötkittäne.
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Maskien valmistaminen ei vaikuta varsinaisesti rakettitieteeltä, ja eihän se olisi myöhäistä aloittaa niiden valmistusta vaikka Euroopassa ASAP... Etenkin kun tämä korona-pandemia voi jatkua vielä pitkään.

USA:ssa on kai yksi tehdas, mutta eihän sen kapasiteetilla pitkälle pötkittäne.
Tuossa tarina kuinka Taiwan ratkaisi maskipulan.
Kun ongelma tuli esiin, niin hallitus laittoi väliaikaisen firman pystyyn ja pyysi että löytyisikö maasta hyviä tyyppejä tekemään koneet ja laittamaan tuottannon pystyyn.
Raketttitiedettähän tämä ei ole. Kaverit löytyi ja homma pyörii. Ei ole enään ongelmaa, vaikkei tautikaan ole Taiwaniin iskenyt, vielä.
Hyvä esimerkki siitä mitä tarkoittaa ajan hankinta, tauti voi tulla, mutta ainakin perusmaskeja (ja monia muita romppeita) on tarpeeksi.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Laaja testaus on hyvin teoreettinen toimenpide, kun testikittejä ei ole saatavissa suuria määriä.
Rahaa tähän löytyy paljon, koska nykytilanne maksaa viikossa paljon. Kyllä sillä hinnalla pitäisi saada kapsiteettia nopeahkosti, jos vain tahtoa on.

edit: rähän -> tähän.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Ei se ole helppoa. Pullonkaula FFP/N95 maskeille on se kangas itsessään. Sitä tehdään tähän käyttöön isoilla koneilla joita ei nopeasti saada lisää.

Kirurginmaskien tuotantoa on saatu kyllä lisättyä paljon, mutta ei FFP maskien.

Tänään on päivä enemmän aikaa kuin huomenna. Valinta jättää aloitus tekemättä nyt on valinta, joka maksaa suurella todennäköisyydellä henkiä. Tätä valintaa on tehty jo ainakin tammikuusta asti (ellei vuosia, jos laskee pelkän Kiinan varaan jätetyn tuotannon tyhmyydeksi).
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 343
Tarkkaa totuutta koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrästä ei varmaan saada pitkään aikaan, ei ainakaan ennen kuin epidemia on ohi ja tilastoja voidaan katsoa taaksepäin. Italiasta tulee kuitenkin vihjettä, että koronavirukseen kuolleiden määrä saattaa todellisuudessa olla aikamoinen:


"Bergamoon kuuluvan Nembron kaupungin pormestari Claudio Cancelli ja terveysalan yrittäjä Luca Foresti kirjoittavat alueen kuolleisuustilastoista italialaislehti Corriere Della Serassa. Molemmat ovat koulutukseltaan lääkäreitä.

Kaksikko on vertaillut usean bergamolaisen kunnan kuolleisuustilastoja viranomaisten ilmoittamiin lukuihin koronaviruksen aiheuttamista kuolemista.

Esimerkiksi Nembrossa kuolee tavallisesti 1. tammikuuta-19. maaliskuuta välisenä aikana 35 ihmistä. Tänä vuonna samaan aikaan kuoli 158 ihmistä eli 123 normaalia enemmän.

Kirjoittajat päättelevät, että näin suuri tilastollinen poikkeama ei voi johtua mistään muusta kuin koronaviruksesta. Virallisten tilastojen mukaan virus kuitenkin tappoi Nembrossa vain 31 ihmistä tuona aikana.

Tämä viittaisi siihen, että koronaviruksen aiheuttama kuolleisuus on todellisuudessa nelinkertainen ilmoitettuun verrattuna. Sama laskelma tuotti vieläkin synkempiä lukuja naapurikuntien osalta."
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 886
Alkoholin kulutuksesta näin korona-aikana kun ei ole minkäänlaista oikeaa todistetta/tilastoa
Kulutuksesta ei, mutta sitä on hamstrattu ihan oman kokemuksen ja iltapäivälehtien mukaan (jossain vessapaperipuuteuutisessa oli myös kuvattu kaljaosasto, joka näytti tavallista tyhjemmältä - samaa näen joka päivä kaupassa). Tässä tietenkin olen tehnyt sen oletuksen, että sitä toimitetaan samaan tahtiin kauppoihin. Voi myös miettiä, että jos joku tilaa kymmeniä litroja olutta/siideriä, niin hänellä on kuitenkin tarkoituksena järjestää ihmisten kokoontumista (=bileet). Nykyrajoituksilla tälle ei voi tehdä mitään.

Itsehän olen kanssa alkoholin tilapäisten myyntirajoitusten kannalla, mutta ei se ole prioriteettilistallani niin korkealla. Mielestäni edut ovat suurempia kuin haitat. Tosin myös pelko siitä, että väliaikainen ratkaisu jää pysyväksi - kokonaan tai osittain - on ihan aiheellinen.

--

Eniten näkemykseni eroaa teidän kaikkien kanssa siitä, että koska tämä on ohi. Tämä oli täällä jo:

Siinä on tartuntojen huippu nyt siirretty toukokuun puoliväliin. Elämme karanteeneissa ja erilaisten rajoitusten kanssa ainakin kesään asti. Ehkä vasta syksyllä elämä palailee kohti normaalia. Sitten iskee lama.

Nyt ei tehdä mitään parin viikon päätöksiä, vaan puoli vuotta on realistinen arvio sille, miten erikoisjärjestelyt voivat olla voimassa..
 
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
740
Tänään on päivä enemmän aikaa kuin huomenna. Valinta jättää aloitus tekemättä nyt on valinta, joka maksaa suurella todennäköisyydellä henkiä. Tätä valintaa on tehty jo ainakin tammikuusta asti (ellei vuosia, jos laskee pelkän Kiinan varaan jätetyn tuotannon tyhmyydeksi).
Juu, toivon mukaan aletaan miettimään että kannattaako kaikki aina tehdä halvimman mukaan. Josko jopa varauduttaisiin seuraavaan epidemiaan, kuitenkin vaikka nyt tulee kovasti puhetta kuolleista yms., niin eihän tämä ole edes tappava patogeeni virusmaailmassa
 
Liittynyt
14.05.2017
Viestejä
4 812
Washingtonin yliopiston tutkimusyksikkö ennustaa jenkkien epidemia huipun huhtikuun 2 viikolle. Homma olisi paketissa kesäkuun alkupuolella. Mielenkiintoista on se että petipaikkoja, tehohoitopaikkoja ja hengityslaitteita tarvitaan kymmeniätuhansia lisää.

Kaikkein pelottavinta on se että malli perustuu Kiinan toteutuneeseen malliin.:x3:

Compared to licensed capacity and average annual occupancy rates, excess demand from COVID-19 at the peak of the pandemic in the second week of April is predicted to be 64,175 (95% UI 7,977 to 251,059) total beds and 17,309 (95% UI 2,432 to 57,584) ICU beds. At the peak of the pandemic, ventilator use is predicted to be 19,481 (95% UI 9,767 to 39,674). The date of peak excess demand by state varies from the second week of April through May. We estimate that there will be a total of 81,114 deaths (95% UI 38,242 to 162,106) from COVID-19 over the next 4 months in the US. Deaths from COVID-19 are estimated to drop below 10 deaths per day between May 31 and June 6.
 

alakääntö

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
21.02.2020
Viestejä
1 126
Kysyin aiemmin ketjussa miten tuo vaikuttaa laumasuojaan jos niitä covid viruksia onkin kahta tyyppiä (strain?)? Kokeilin sitten googlata ja löysin jotain juttuja. Ensimmäinen mikä sattui silmään on se että Islannissa on tämän sivun mukaan johonkin henkilöön tarttunut ne molemmat virukset yhtäaikaa:
En tiedä tuon sivuston luotettavuudesta mutta jos noita straineja on kaksi niin jos niistä saa vain toisen niin saako siitä silti suojan molemmille?
Tästähän oli myös aikaisemmin se kiinalainen raportti jossa väittivät nuo kaksi strainia löytäneensa:
Jotkut jenkkien uutissivustot tuntuvat raportoivan tuosta asiasta jo ihan varmana juttuna, mutta käsittääkseni se ei selvää ole. Koronaviruksiahan itseään on varmaan useita mutta siis ne jotka nyt ovat ongelmallisia olisi siis kaksi?
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
205
"Se tarkoittaa, että alueen väestöstä 1,45 promillea on menehtynyt koronavirukseen.
Kiinan Wuhanissa, josta pandemia sai alkunsa, kuoli virallisten tilastojen mukaan reilut 2500 ihmistä. Wuhanin asukasluku on kuitenkin Bergamoon verrattuna kymmenkertainen. Näin ollen Wuhanin kuolleisuus jää 0,22 promilleen."

Osaako joku kertoa mitä promille tarkoittaa? Olen luullut että tämä on ainaostaan poliiseiden käyttämä termi jolla mitataan alkoholipitoisuutta verestä?
Promille lienee tuhannesosa.
 

Dr. Who

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 897
Vastahan täällä on homma alussa, seuraavat kaksi viikkoa kertoo missä mennään. Meillä oli kuitenkin tuuria sen suhteen, että päästiin reagoimaan etupainotteisesti verraten moniin muihin Euroopan maihin. Kyllä niitä ruumiita täälläkin vielä syntyy lopulta useita kymmeniä ellei satoja, se on väistämätöntä.
Ei ole Suomessa homma hallussa, terveydenhuolto on ollut vakavissa ongelmissa jo vuosia, sairaanhoitajia ei saada pysymään alalla paskan palkan takia ja niistä on pulaa ja joka vuorossa on liian vähän ihmisiä töissä.

Varsinkin Hus mikä polkee palkkoja tulee olemaan kusessa, systeri kuka on hussilla päivystyksessä töissä sanoo että joka päivä kysytään jäätkö ylitöihin kun henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, joka päivä puhelimeen tulee viestiä että ylitöitä tarjolla jos haluaa, joka päivä! 365pvä vuodessa!

Veikkaan että jos tämä paska oikeasti osuu täällä tuulettimeen niin ruumiita alkaa tulemaan ja paljon, yksinkertaisesti hoitohenkilökuntaa ei vain riitä kun nekin alkaa sairastumaan.

Luulin että Suomessa olisi homma hallussa, mutta viime päivien uutisien perusteella ulkomailta palaavat ihmiset on vapaasti saannut liikkua ilman mitään ohjeita, miksi?

Silti mua ei tämä pelota sillä en kuulu riskiryhmään ja olen 100% varma että saan tämän viruksen joka tapauksessa teen mitä vain, kiitos puolison kuka on sairaalassa töissä missä näitä korona tapauksia varmasti jo on, vaikka mitään virallista ei vielä ole.

Kysyin työnantajalta mahdollisuutta jäädä etätöihin edellämainitun syyn takia etten kaikkia tartuta, ei kuulemma käy, ei sitten, tartutetaan kaikki sitten. :facepalm:
 
Liittynyt
14.05.2017
Viestejä
4 812
Ei ole Suomessa homma hallussa, terveydenhuolto on ollut vakavissa ongelmissa jo vuosia, sairaanhoitajia ei saada pysymään alalla paskan palkan takia ja niistä on pulaa ja joka vuorossa on liian vähän ihmisiä töissä.

Varsinkin Hus mikä polkee palkkoja tulee olemaan kusessa, systeri kuka on hussilla päivystyksessä töissä sanoo että joka päivä kysytään jäätkö ylitöihin kun henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, joka päivä puhelimeen tulee viestiä että ylitöitä tarjolla jos haluaa, joka päivä! 365pvä vuodessa!

Veikkaan että jos tämä paska oikeasti osuu täällä tuulettimeen niin ruumiita alkaa tulemaan ja paljon, yksinkertaisesti hoitohenkilökuntaa ei vain riitä kun nekin alkaa sairastumaan.

Luulin että Suomessa olisi homma hallussa, mutta viime päivien uutisien perusteella ulkomailta palaavat ihmiset on vapaasti saannut liikkua ilman mitään ohjeita, miksi?

Silti mua ei tämä pelota sillä en kuulu riskiryhmään ja olen 100% varma että saan tämän viruksen joka tapauksessa teen mitä vain, kiitos puolison kuka on sairaalassa töissä missä näitä korona tapauksia varmasti jo on, vaikka mitään virallista ei vielä ole.

Kysyin työnantajalta mahdollisuutta jäädä etätöihin edellämainitun syyn takia etten kaikkia tartuta, ei kuulemma käy, ei sitten, tartutetaan kaikki sitten. :facepalm:
Kannattaa muistaa että koko kansa on tässä tekemässä, ei pelkästään hoitohenkilökunta. Heidän eteen tulee vain jäävuorenhuippu ja pahimmat tapaukset kun kakka on tosissaan mennyt tuulettimeen.

Isoin homma on tavallisten ihmisten arjessa estää ettei homma lähde eskaloitumaan.

Vaikka kuinka kritisoidaan niin suomalaiset on ottanut homman kohtuullisen vakavasti ja kunnolla vastaan. Esimerkiksi ei muuteta papereita mökille kuten norjalaiset. Shoppailut ja ravintoloissa käynti yms loppui kuin seinään ennen valtion sulkemiskäskyä jne... Joo oli Levin sekoilua ym yksittäistapauksia siellä täällä.

Itsellä on suurin pelko se että meille tulee väärä turvallisuudentunne ja hommasta aletaan lipsumaan.

Itse uskallan väittää että homma on kohtuullisen hyvin hallussa.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
534
Poliisin mukaan 671 autoa käännytetty tähän mennessä Uudenmaan rajalla, eli kyllä se rajojen sulkeminen näemmä tuli ihan tarpeeseen.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
2 365
Jos sairaanhoitajat haluaa esim 5% palkankorotuksen niin nytten olisi se aika, että hankitaan 5% lisää sairaanhoitajia sen palkankorotuksen sijaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.05.2017
Viestejä
202
1-2 kuukauden alkoholirajoitus ei ole sama asia kuin kieltolaki. Kieltolain aikana alkoholin salakuljetus ja pimeä tuotanto on kannattava bisnes, mutta en pidä uskottavana että lyhyen rajoituksen aikana rikollisjärjestöillä olisi kiinnostusta tai resursseja saada laajamittainen tuotanto/salakuljetus ja jakelu käyntiin. Tavallisella kansalaisella on myös kuitenkin jonkinlainen kynnys siirtyä alkon pullosta pimeään pulloon tai valmistamaan itse kotona.

Edut:
  • Ensihoidon ja poliisin resursseja voidaan siirtää muuhun käyttöön (aiemmin olikin jo linkki 40 % ensihoidosta liittyvän alkoholiin)
  • Parisuhdeväkivalta ei lisäänny kodeissa ihan niin paljoa, kun korkki pysyy kiinni (Australia raportoi jo lähisuhdeväkivallan lisääntymisestä kun kotona pysytään koronan vuoksi).
  • Etätyö on riski tietylle alkolinkäyttäjäryhmälle, jolle maanantaina toimistolla näyttäytyminen on ollut syy pitää korkki sunnuntaina kiinni. Myyntirajoitukset hankaloittavat tissuttelua pitkin viikkoa.

Alko kiinni ja muutaman bissen saa ostaa edelleen marketeista kerrallaan, niin deekutkin pysyy hengissä.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 343
Jenkeissä kannattaa katsetta kääntää myös Floridan suuntaan. Osavaltiohan on taistellut rajoituksia vastaan pitämällä rantoja auki ja nyt suunnittelee ensi viikolla joidenkin ostoskeskusten uudelleenavausta. Samalla koronatapausten kasvukäyrä näyttää osoittavan vahvasti ylöspäin, joka osavaltiossa jonka asukkaista noin 23% on yli 65 vuotiaita, on pieni aikapommi.

 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
1 297
Kannattaa muistaa että koko kansa on tässä tekemässä, ei pelkästään hoitohenkilökunta. Heidän eteen tulee vain jäävuorenhuippu ja pahimmat tapaukset kun kakka on tosissaan mennyt tuulettimeen.

Isoin homma on tavallisten ihmisten arjessa estää ettei homma lähde eskaloitumaan.

Vaikka kuinka kritisoidaan niin suomalaiset on ottanut homman kohtuullisen vakavasti ja kunnolla vastaan. Esimerkiksi ei muuteta papereita mökille kuten norjalaiset. Shoppailut ja ravintoloissa käynti yms loppui kuin seinään ennen valtion sulkemiskäskyä jne... Joo oli Levin sekoilua ym yksittäistapauksia siellä täällä.

Itsellä on suurin pelko se että meille tulee väärä turvallisuudentunne ja hommasta aletaan lipsumaan.

Itse uskallan väittää että homma on kohtuullisen hyvin hallussa.
Kun itse palaisin Suomeen, poikkeustila ei käytänössä näkynyt ensimmäisellä viikolla mitenkään. Paitsi että koulut oli kiinni ja nuorisoa räki ringissä muualla kun koulun pihassa. Varmaan sellaiseen 7-10 päivää ei otettu vakavasti kansan syvissä riveissä. Toki moni sitten otti, tai oli ottanut jo aikaisemmin. Tässä on varmaan nyt se jakso käsillä, että miten paljon loput ulkomailta palanneet ovat sairastuneet.

Hitaasti tilanne kuitenkin on muuttunut siihen asian enemmän tosissaan ottamiseen. Mistä sitä tietää vaikka meidän normaalia parempi luonnollinen sosiaalinen eristäytyminen sitten onkin selvästi vaikuttava tekijä. Onhan se sitä jossain määrin varmasti, mutta mikä on todellinen vaikutus.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
2 365
1-2 kuukauden alkoholirajoitus ei ole sama asia kuin kieltolaki. Kieltolain aikana alkoholin salakuljetus ja pimeä tuotanto on kannattava bisnes, mutta en pidä uskottavana että lyhyen rajoituksen aikana rikollisjärjestöillä olisi kiinnostusta tai resursseja saada laajamittainen tuotanto/salakuljetus ja jakelu käyntiin. Tavallisella kansalaisella on myös kuitenkin jonkinlainen kynnys siirtyä alkon pullosta pimeään pulloon tai valmistamaan itse kotona.

Edut:
  • Ensihoidon ja poliisin resursseja voidaan siirtää muuhun käyttöön (aiemmin olikin jo linkki 40 % ensihoidosta liittyvän alkoholiin)
  • Parisuhdeväkivalta ei lisäänny kodeissa ihan niin paljoa, kun korkki pysyy kiinni (Australia raportoi jo lähisuhdeväkivallan lisääntymisestä kun kotona pysytään koronan vuoksi).
  • Etätyö on riski tietylle alkolinkäyttäjäryhmälle, jolle maanantaina toimistolla näyttäytyminen on ollut syy pitää korkki sunnuntaina kiinni. Myyntirajoitukset hankaloittavat tissuttelua pitkin viikkoa.

Alko kiinni ja muutaman bissen saa ostaa edelleen marketeista kerrallaan, niin deekutkin pysyy hengissä.
Ei hyödytä, koska monella on usean kuukauden viinavarasto.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
828
1-2 kuukauden alkoholirajoitus ei ole sama asia kuin kieltolaki. Kieltolain aikana alkoholin salakuljetus ja pimeä tuotanto on kannattava bisnes, mutta en pidä uskottavana että lyhyen rajoituksen aikana rikollisjärjestöillä olisi kiinnostusta tai resursseja saada laajamittainen tuotanto/salakuljetus ja jakelu käyntiin. Tavallisella kansalaisella on myös kuitenkin jonkinlainen kynnys siirtyä alkon pullosta pimeään pulloon tai valmistamaan itse kotona.

Edut:
  • Ensihoidon ja poliisin resursseja voidaan siirtää muuhun käyttöön (aiemmin olikin jo linkki 40 % ensihoidosta liittyvän alkoholiin)
  • Parisuhdeväkivalta ei lisäänny kodeissa ihan niin paljoa, kun korkki pysyy kiinni (Australia raportoi jo lähisuhdeväkivallan lisääntymisestä kun kotona pysytään koronan vuoksi).
  • Etätyö on riski tietylle alkolinkäyttäjäryhmälle, jolle maanantaina toimistolla näyttäytyminen on ollut syy pitää korkki sunnuntaina kiinni. Myyntirajoitukset hankaloittavat tissuttelua pitkin viikkoa.

Alko kiinni ja muutaman bissen saa ostaa edelleen marketeista kerrallaan, niin deekutkin pysyy hengissä.
Ja tulli varmaan tarkastaa kaikki tulevat alkoholilähetykset ulkomailta? Sieltä suoraan kotiovelle n. viikossa.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 795
Lisäksi alkoholin valmistus omaan käyttöön käymisteitse on alkoholilain uudistuksen jälkeen ollut sallittua. Kukaan ei voi estää ketään valmistamasta vahvaa simaa, olutta tai kiljua. Jälkimmäistä en ole koskaan maistannut, mutta uskoisin sen lantrinkina johonkin mehukattiin liukenevan mielteisesti.

Ei voi puhua oikein kieltolaista. Kieltolain pitäisi estää tämä ja myös esim. tullista verollisesti tilatut alkoholituotteet.

En siltikään kannata aikuisten holhousta. Ikään kuin ne kakarat kärsisivät kesälomillakin, eli ei ole oikein relevantti perustelu rajata alkoholin myyntiä, vaikka joku Simojoki muuta väittäisi.
 
Liittynyt
18.08.2017
Viestejä
317
Juu, toivon mukaan aletaan miettimään että kannattaako kaikki aina tehdä halvimman mukaan. Josko jopa varauduttaisiin seuraavaan epidemiaan, kuitenkin vaikka nyt tulee kovasti puhetta kuolleista yms., niin eihän tämä ole edes tappava patogeeni virusmaailmassa
Myös lääketeollisuus on keskittynyt vahvasti juuri Kiinaan ja Intiaan. Valtaosa raaka-aineista valmistetaan näissa kahdessa maassa. Toivotaan että korona saa ajattelemaan muutakin kuin halvempia kustannuksia tulevaisuudessa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
HS kääntää kelkkansa ja myöntää, että kohta tehohoitopaikat loppuvat. Ihmisiä valmistellaan siihen, että terveydenhoitojärjestelmä romahtaa.

Tehohoitopaikkoja on Suomessa käytännössä noin 300 ja rajoitetumpaan hoitoon soveltuvia tehovalvontapaikkoja noin 150–200. Kapasiteettia aiotaan nostaa tuhanteen muuttamalla esimerkiksi leikkaussaleja tehohoitopaikoiksi. Merkittävä osa paikoista on jätettävä muille kuin koronapotilaille.
Tehohoitoyhdistyksen Valtonen ei kuitenkaan ole vielä ymmärtänyt tilannetta:


”On hyvin todennäköistä, että lisätyillä resursseilla pystytään tämä potilasmäärä hoitamaan, jos ihmiset ymmärtävät nyt noudattaa ohjeita”, sanoo Tehohoitoyhdistyksen puheenjohtaja, Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen.
Lääkärikunnan vanhimman mukaan periaate on se, että tehohoitoa annetaan niille, joilla on parhaat mahdollisuudet selvitä hengissä:

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen sanoi Helsingin Sanomien viime sunnuntain haastattelussa, ettei tiukassa paikassa valintaa koskaan tehtäisi iän, sukupuolen tai ammatin perusteella. Tehohoitoa annettaisiin silloin sille, jolla olisi parhaat mahdollisuudet selvitä hengissä.
Potilaan ikä vaikuttaa arvioon, mutta myös muut tekijät:

Ikä on kuitenkin vain yksi arvioon vaikuttava tekijä, painottaa Tehohoitoyhdistyksen puheenjohtaja Valtonen.

Olennaisin kysymys on se, hyötyykö potilas tehohoidosta vai ei. Jos tehohoitopaikoista tulisi pulaa, etusijalla olisivat ne, joiden arvioitaisiin hyötyvän tehohoidosta eniten, Valtonen sanoo.

[...]



Arvioinnissa otetaan Valtosen mukaan huomioon potilaan äkillisen sairauden ennuste, hänen aiempi toimintakykynsä, ikänsä ja mahdolliset perussairaudet.
Kansanedustajille, presidentille, johtajille ja muille tärkeille henkilöille ei ole ainakaan virallisesti annettu ohituskaistaa:

Tehohoitoyhdistyksen Valtonen kummeksuu tätä ja toteaa, ettei Suomessa vastaavaa arviointia tehdä. Kaikki ihmiset saavat tasa-arvoisen kohtelun riippumatta heidän yhteiskunnallisesta asemastaan.
... sen sijaan terveydenhoitohenkilöstö suojelee omiaan:

Toisaalta joitakin ihmisryhmiä asetetaan jo nyt terveydenhuollossa etusijalle.

Saarnin mukaan kriisitilanteessa on järkevää huomioida esimerkiksi terveydenhuollon jatkuvuus. Nytkin henkilökunnan tulisi olla etusijalla koronavirustestauksessa. Kun koronavirusrokote tulee, se todennäköisesti annetaan ensimmäiseksi terveydenhuollon ammattilaisille.

”Se ei tarkoita sitä, että ihminen on arvokkaampi kuin toinen vaan sitä, että hän tärkeä muiden ihmisten hyvinvoinnille. On suhteellisen rakentavaa tunnustaa, että tiettyjä ihmisiä tarvitaan, jotta muiden ihmisten henkiä voidaan pelastaa”, Saarni sanoo.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
828
Hoitaja puoli tässä kuussa vaati 10% korotusta. Ihan hyvin liitto käyttää hyväksi nykyistä tilannetta.
Se oli täysi absurdi vaade, johon ei koskaan suostuttaisi. Toki heti päästään myös syyllistämään, jos jotain vaatii... ehkä se arvostus voisi juuri tällaisina aikoina näkyä. Monilla muilla aloilla voidaan kyllä työtaistelua käydä vaikka lakkoilemalla, hoitohenkilökunta ei voi kävellä ulos, koska laki velvoittaa, on myös tämä työvelvoite ja sitten vain oletetaan, että tehkää aina samalla rahalla ja 0,2% korotuksilla tai muuten olette törkeitä tilannetta hyväksikäyttäviä lusmuja. En minäkään sitä kannata, että tällä tilanteella ratsastettaisiin, mutta toivottavasti tämä muistetaan, kun kriisi on ohi ja neuvottelut jatkuvat. Tämä menee ny jo offtopicin puolelle..
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Hoitaja puoli tässä kuussa vaati 10% korotusta. Ihan hyvin liitto käyttää hyväksi nykyistä tilannetta.
Ei sillä, etteivätkö tekisi tärkeää työtä, mutta ei siinä kyllä yleinen kunnioitus alaa kohtaan ainakaan kasva, jos tällaisen kriisin voimin aletaan kiristämään kohtuuttomasti lisää palkkaa. Ammatinvalintakysymyshän tuo on muutenkin ja nyt sitten aletaan kiukuttelemaan, kun valinta oli huono. Lakkokorttia on ainakin ihan turha pelata tässä vaiheessa, kun hoitajat voidaan määrätä töihin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 590
Olisi kiva tietää mikä näiden Suomessa tehtävien PCR-testien osumatarkkuus on. Kuinka paljon löytyy vääriä negatiivisia? Ilmeisesti itse näytteenotolla on valtava merkitys siihen miten testi onnistuu.
- Näyte pitäisi ottaa riittävän syvältä nenänielusta
- Virusten määrä nenänielussa voi vaihdella paljonkin riippuen missä vaiheessa tauti potilaalla on menossa
- Kaikilla korona ei välttämättä lisäänny ollenkaan ylähengitysteissä vaan menee melko suoraan alemmas

Kliinisen mikrobiologian lääkärin selostus aiheesta (avaa koko ketju):


Yksi case tutkimus Kiinasta:
Conclusions: This case highlights that a single negative result of the test, particularly if it is based on an upper respiratory tract specimen, in highly suspected cases, does not exclude COVID-19. Repeat and multiple-site sampling and testing in combination with dynamic imaging changes in the chest are strongly recommended in progressive disease.

Positiiviseksi testatun pojan vanhemmat sairastuivat, mutta testattiin ensin negatiivisiksi:

Tästä ei voi tehdä kuin yhden johtopäätöksen: Laajat vasta-ainetestit (kaikille halukkaille) pitäisi saada käyntiin niin pian kuin mahdollista!
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 558
Viestejä
4 166 277
Jäsenet
70 423
Uusin jäsen
ngocminh247

Hinta.fi

Ylös Bottom