www.cebm.net
Rankalla mutulla oireettomien/vähäoireisten osuus selittyisi myös sillä, että tauti tarttuu helposti mutta pieni altistus ei johda vakavampaan sairauteen kun elimistö ehtii paremmin torjua alkuvaiheessa viruksen.
Tässä sitten suuri riskiryhmä on terveydenhoidon henkilökunta kun ilman kunnon suojaimia päivästä toiseen sairaiden keskellä joutuvat olemaan.
Lainasin Wikipediasta koko räkäartikkelin, koska oma vahva uskomukseni on, että lämpimän nenän kautta (lämmin eli veri kiertää eli ei vilustu) sisäänhengittämällä pystyy filtteröimään useimmat partikkelit, ja jos virus aiheuttaa infektion, immuunivaste alkaa aikaisemmin ja matka keuhkoihin on selvästi kivisempi.
Suun kautta hengittäen taas ilma menee esteettä keuhkorakkuloille asti.
Periaatteessa sama, minkä tutkimusryhmä yllä totesi.
"
Räkä on ylähengitysteiden
limakalvoilla muodostunutta limaa. Limaa erittävät pääasiassa goblet- eli
pikarisolut. Rään tehtävä terveessä nenässä on kerätä ja kuljettaa pois nenäkäytävistä pölyhiukkasia, likaa ja
mikrobeja, jotta nämä eivät kolonisoituisi ja aiheuttaisi sairauksia. Tämän vuoksi räkä voi sisältää muun muassa
bakteereja ja
viruksia. Ylähengitysteiden infektioita aiheuttavat yleisemmin
korona- ja rhinovirukset, joskin yleensä infektio on niin sanottu sekainfektio, johon osallistuvat myös normaaliflooraan kuulumattomia bakteerikantoja. Nuhakuumeeseen johtava infektio tapahtuu ylähengitysteiden limakalvojen epiteelisoluissa. Rään saa pois nenästä niistämällä nenäliinaan tai kaivamalla sormella tai vanupuikolla
lähde?(sormimenetelmää pidetään epäsovinnaisena muun muassa sairauksien leviämisen takia). Räkä on yleensä "väritöntä", mutta se voi olla myös keltaista, vihreää tai lähes ruskeaa. Yleensä, jos räkä on vihreää tai ruskeaa sekä paksua, se tarkoittaa sitä, että infektio jyllää ja elimistö taistelee sitä vastaan.
Erilaisten sairauksien kuten
vilustumisen yhteydessä nenän limakalvot voivat muuttua turvonneiksi ja nestetäytteisiksi, jolloin rään määrä lisääntyy huomattavasti. Nenä punoittaa ja on arka. Rään kellertävä väri johtuu
veren valkosoluista, jotka sekoittuvat pieneen määrään
punasoluja.
Valkosolut puolustavat kehoa aktiivisesti infektioilta.
"