Miten tuo sun data voisi olla ajantasaisempi, kun pahimmillaan siinä on 1,5vko viive ennen mitään muutosta vaikka huomenna tulisi 1000 tapausta? Jos nopeampaa reagointia haluaa, niin katsoo sitten 7pv liikkuvaakeskiarvoa. Jos ei mitään isoja piikkejä satu, niin paljon ajantasaisempaa tuo data kun kun se sun viikottainen data.
Mikä selvä kasvu? Alle 100/vko (~5%) lisäys menee ihan normaalin vaihtelun piikkiin tässä taudissa. Ei siis ole mikään selvä kasvu. Niin onhan se keskiarvo nytkin ihan sekaisin kun se näyttää 1713/vko, eli ero on 5% siihen sun tilastoon.
Edit: Spoilataan tämän viikon luku on 1745, jos ei jälkikäteen lisätä, joten se tulee olemaan laskussa (vrt. edellinen viikko) jopa noissa sun viikko tilastoissa.
Kun puhutaan viimeisten 14 päivän keskiarvoista, niin silloin otetaan myös ne viimeiset päivät.
VALITETTAVASTI vain ne viimeiset päivät oveat enemmän ja vähemmän puutteelliset. Tapausten määrä on niissä olematon, koskatestejä ei ole vielä kirjattu.
Siksi pitäisi käyttää 14 päivän keskiarvoa siten, että sen keskiarvon pävät olisivat: Nykyinen päivä -6 päivää, -7 päivää, - 8 päivää [....14 kpl] Tällöin se pitäisi paikkaansa.
MUTTA tällöin se olis vielä pahemmin jäljessä. Keskiarvon laskemisella voidaan tasoittaa piikkejä, mutta sillä ei saada korjattua puutteellista / väärin olevaa lähdeaineistoa. Siksi katson niota tilastoja vasta aina seuraavan viikon torstaina. Silloin edellisen viikon tulokset on syötetty noihin lukuihin (Joita katson ja joista se keskiarvokin sille sivulle lasketaan).
Mietin sitä, miten se keskiarvo voi antaa noin metsään menevän tuloksen ja selvisihän se, kun asiaa edes vähäsen mietti.
Koronasta ei valitettavasti ole mahdollista saada "tänään tapahtuneet tartunnat" tilastoa ollenkaan. Se tääa johtuu useasta tekijästä.
1. Koronan itämisaika. (1-14 päivää) Oireen ilmaantuvat YLEENSÄ 5:ssä päivässä.
- Sairastunut ei tidä sairastaneensa.
- Testi saattaa antaa "ei tartuntaa" tuloksen.
- Sairas saattaa tartuttaa koronavirusta eteenpäin.
Oletetaan, siis, että sairastunut huomaa päivänä 5: "Kylläpä on kurkku nyt vähän "köh köh" kipeä, menempä tastä testiin (Käy hyvin ja testiaika järjestuu samana päivänä)
TOSIN! Esim pihjalinnan ohje on: Mene testiin VASTA, kun on ollut oireita jo KAHTENA päivänä. (ELI VIIVE TÄSSÄ VAIHEESSA: 7 PÄIVÄÄ!
2. Otetaan testi. Se laitetaan ylös, milloin testi on otettu. Sitten testimateriaali lähetetään te4stattavaksi ja asiakas lähetetään kotiinsa.
Sitten kuluu YLEENSÄ 1-3 vuorokautta, jona aikana PCR testi (luotettavin menetelmä, jolla asia yleensä vähintään varmistetaan, piketestiä ei pidetä riittävän luotettavana pelkästään asian osoittamiseen) valmistuu.
Eli tässä vaiheessa ollaan tartunnasta jääty jälkeen esim 9 vuorokautta.
3. Ilmoitetaan asiakkaalle asiasta ja jos asiakas ei ole ollut altistumisen takia karanteenissä, niin hyvin on kerennyt levittää tautia. Lisäksi tehdään kirjaamistoimenpiteet, jossa ilmeisesti voi mennä jopa yli 2 vuorokautta, tosin tapaus kirjataan näytteenottopäivälle, koska sairastumispäivästähän ei voida sanoa 100%:n varmasti juuri koskaan. Lisäksi tässä vaiheessa voidaan yrittää selvittää tartuntapaikka, mutta jos se on esim työmatkalla julkinen kulkuneuvo tai kotona oireeton kantaja, niin sitten jää pimentoon.
Eli viimeisten päivien määrät kasvat ajan kuluessa, käytännön syistä.
Pihlajalinna auttaa suomalaisia elämään parempaa elämää. Tarjoamme laadukkaita terveyspalveluja ympäri Suomea.
www.pihlajalinna.fi
Koronaviruksen oireet, tarttuminen ja ehkäisy. Mitä teen, jos altistun? Miten toimin, jos sairastun?
thl.fi
Kun noita katsotaan ja huomioidaan tämä tieto:
Nykytiedon mukaan koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja juuri ennen oireiden alkua. Tartuttava aika kestää lieväoireisessa koronavirustaudissa noin viikon ja vakavimmissa tautimuodoissa jopa kaksi viikkoa.
Tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista. Myös oireeton henkilö saattaa toimia tartunnanlähteenä. WHO:n mukaana valtaosan tartunnoista aiheuttavat kuitenkin oireiset henkilöt.
Niin kun
lieväoireinen saa karanteenipäätöksen, niin siinä vaiheessa se tartuttava aika alkaa olla jo ohi. mm Tämän takia korona on todella hankala torjuttava "testatataan, saadaan tuolos ja määrätään tarvittavat karanteeniin" menetelmin. Jos karanteeneillä meinataan pärjätä, niin niitä pitää määrätä reippaasti etukenoon, altistumisten perusteella. Esim jos jossain koulussa paljastuu koronatapaus, niin hyvin isoja ryhmiä pitäisi pistää heti karanteeniin ja jos tapauksia on useita, niin koko koulu säppiin heti muutamaksi viikoksi. Samoin rakennustyömaat, baarit ja ravintolat ym paikat, joissa voi levitä.
Tietysti baarit ja ravintolat voidaan sen puolesta avata, kun henkilökunta on testattu perusteellisesti. Kouluissa taas on liikaa populaa, joten etäopetusjakso (Ainankin osalle porukasta) on ainut mahdollisuus..
Sitten taas jos esim jossain kaupungissa levähtää käsiin, niin TEHOKAS keino olisi pistää kaikki paikat kiinni ja liikkumiskielto tarpeettomalle liikkumiselle paikoissa, joissa on useampia ihmisiä (varsinkin sisällä).