Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Haluaisin vielä tähän väliin huomauttaa, että influenssapiikkihän ei ole perus-taviksille edes ilmainen vaan se pitää itse ostaa.
Joten jos tässä jotain käydään syyttelemään, niin voidaan kyllä syyttää terveysviranomaisiakin yhtä lailla. Jos piikki olisi kaikille ilmainen, niin kyllä sen varmaan useampi ottaisi kuin on ottanut.
Mitäs jos maailmalla lähtisi leviämään isorokko tai jopa pahempi virus, joka kyykyttäisi koko modernin yhteiskunnan. Olisitko siinä vaiheessa rokotuspakon kannalla? Siinä vaiheessa kun kuolleisuus alkaa olla kolmanneksen luokkaa, on aivan sama jos 1/15000 rokotetuista saa jonkin harvinaisen ja vakavan komplikaation.Rokote tai esimerkiksi tuntemattomampi lääke (tai mikä tahansa lääke?) ovat sellaisia asioita, joihin jo pelkkä painostaminen on itsemääräämisoikeuden loukkaamista. Ei ihmisen kehoon voi syöttää mitä vaan henkilön tätä tahtomatta. On hienoa että luottaa tiedekuntaan, mutta totuus on että esim. sikainfluenssarokote oli tautiin nähden suunnilleen tarpeeton, vaan silti moni terve sen otti ja sairasti seurauksena vähäsen, sillä kyseinen rokote nosti monesti kuumetta tai aiheutti lievempiä oireita. Pikkuruiselle osalle tulikin sitten narkolepsia, mikä on koko elämää vaivaava tauti, jonka kanssa toivottavasti oppii elämään. Tehdään siis niin että rokottamattomat maksavat sairaalakulut jos sairastuvat Koronaan ja @Zezekärppänen ja samanhenkiset maksavat mahdolliset rokotuksen odottamattomien sivuvaikutusten seuraukset, ainakin ne pitkäkestoisemmat kuten koko elämän pituiset. Vastuullista ei ole siis mennä ottamaan suin päin rokotetta, vaan vastuullista on tutkia saatavilla olevaa tietoa, miettiä omaa asemaa ja riskejä, ja toimia sitten. Minä olen vielä nuori, en tarvitse rokotetta, enkä aio sitä siksi ottaa. Mitään painetta ei ole rokotetta perusterveenä ottaa.
Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Olen ottanut influenssarokotteen yhden kerran ja sairastuin siitä pahemmin kuin ikinä minkään muun kuume tai flunssataudin seurauksena. Tällainen reaktio on tuon rokotteen yksi harvinainen seuraus. Sen jälkeen en ole rokotetta ottanut, enkä kipeänä ollut. Pelkkä vihjailukin pakkorokotteista tai oman itsemääräämisoikeuden poistamisesta pistää vihaksi.Rokote tai esimerkiksi tuntemattomampi lääke (tai mikä tahansa lääke?) ovat sellaisia asioita, joihin jo pelkkä painostaminen on itsemääräämisoikeuden loukkaamista. Ei ihmisen kehoon voi syöttää mitä vaan henkilön tätä tahtomatta. On hienoa että luottaa tiedekuntaan, mutta totuus on että esim. sikainfluenssarokote oli tautiin nähden suunnilleen tarpeeton, vaan silti moni terve sen otti ja sairasti seurauksena vähäsen, sillä kyseinen rokote nosti monesti kuumetta tai aiheutti lievempiä oireita. Pikkuruiselle osalle tulikin sitten narkolepsia, mikä on koko elämää vaivaava tauti, jonka kanssa toivottavasti oppii elämään. Tehdään siis niin että rokottamattomat maksavat sairaalakulut jos sairastuvat Koronaan ja @Zezekärppänen ja samanhenkiset maksavat mahdolliset rokotuksen odottamattomien sivuvaikutusten seuraukset, ainakin ne pitkäkestoisemmat kuten koko elämän pituiset. Vastuullista ei ole siis mennä ottamaan suin päin rokotetta, vaan vastuullista on tutkia saatavilla olevaa tietoa, miettiä omaa asemaa ja riskejä, ja toimia sitten. Minä olen vielä nuori, en tarvitse rokotetta, enkä aio sitä siksi ottaa. Mitään painetta ei ole rokotetta perusterveenä ottaa.
Sama käsitys on itselläkin, että rokote ei estä kyseistä henkilöä levittämästä virusta eteenpäin. Siitä näkökulmasta vähän hölmöä tuo painostus niitä kohtaa, jotka eivät syystä tai toisesta rokotetta halua ottaa. Eri asia, jos rokote estäisi levittämästä tautia kuten monissa muissa taudeissa, joita vastaan rokotetaan.Itse tulen todennäköisesti ottamaan rokotteen, mutta käsittääkseni nämä rokotteet eivät estä rokotettua sairastumasta tautiin ja levittämistä sitä eteenpäin vaan lieventävät oireita. Jos näin on niin onko sillä sitten leviämisen kannalta mitään merkitystä ottaako rokotteen vai ei? Voisi jopa kuvitella, että kunnolla sairastuneet pysyisivät paremmin sängyn pohjalla sairastamassa. Sairaanhoitoahan tämä kyllä helpottaa, kun vakavia oireita on vähemmän. Tai sitten höpöttelen puutaheinää ja olen ymmärtänyt kaiken väärin...
Itse tulen todennäköisesti ottamaan rokotteen, mutta käsittääkseni nämä rokotteet eivät estä rokotettua sairastumasta tautiin ja levittämistä sitä eteenpäin vaan lieventävät oireita. Jos näin on niin onko sillä sitten leviämisen kannalta mitään merkitystä ottaako rokotteen vai ei? Voisi jopa kuvitella, että kunnolla sairastuneet pysyisivät paremmin sängyn pohjalla sairastamassa. Sairaanhoitoahan tämä kyllä helpottaa, kun vakavia oireita on vähemmän. Tai sitten höpöttelen puutaheinää ja olen ymmärtänyt kaiken väärin...
Tuosta ei ole tarkkaan tutkittua tietoa olemassa, koska tutkimuksissa ei keskitytty siihen. Ei voi siis sanoa varmaksi juuta eikä jaata.Sama käsitys on itselläkin, että rokote ei estä kyseistä henkilöä levittämästä virusta eteenpäin. Siitä näkökulmasta vähän hölmöä tuo painostus niitä kohtaa, jotka eivät syystä tai toisesta rokotetta halua ottaa. Eri asia, jos rokote estäisi levittämästä tautia kuten monissa muissa taudeissa, joita vastaan rokotetaan.
Rokote tai esimerkiksi tuntemattomampi lääke (tai mikä tahansa lääke?) ovat sellaisia asioita, joihin jo pelkkä painostaminen on itsemääräämisoikeuden loukkaamista. Ei ihmisen kehoon voi syöttää mitä vaan henkilön tätä tahtomatta.
Ihan tasan varmasti yhteiskunta voi asianmukaisen rangaistuksen uhalla tarvittaessa pakkorokottaa kansalaisensa. Se ei edes ole mitenkään tämän pandemian tuoma uusi juttu, saati muutenkaan mitenkään ihmeellistä, vaan löytyy tartuntatautilain pykälästä 47. Onneksi tämä tauti ja nämä rokotteet eivät ole sellaisia, että oltaisiin lähelläkään tarvetta pakkorokottaa kansaa. Jos kuitenkin joskus tällaiseen jonkin taudin vuoksi joskus päädytään, niin tuskinpa vain sitä tehdään yksittäisen kansalaisen itsensä suojaksi, vaan suojelemaan silloin haavoittuvassa asemassa olevaa kansanosaa (pakkorokottamalla ne, joiden rokottaminen vaikuttaa eniten). Korostan, että en ole pakkorokotuksen kannalla (tämänkään taudin suhteen), ja että pakkorokotuksen ehdottamiseenkin, minkä tahansa taudin yhteydessä, tulee käyttää runsasta harkintaa. Toivon myös, että talven myötä ei pakkorokottamista edes nosteta lööppilehdistön öyhötettäväksi, sillä uskon tässä tapauksessa riittävän kattavuuden saavutettavan aivan hyvin vapaaehtoispohjalta.Ei voida väkisin pistää piikkiä keneenkään, mutta voidaan kyllä tehdä elämä hankalaksi yhteistyöhaluttomille, ja se on ihan okei.
Olisi hyvinkin voinut ottaa. Minäkin olen ottanut aikuisiällä noin kaksi kertaa, eli hieman yli 10% kerroista. Mikään ei sinänsä olisi ollut esteenä, jos haluaisin joka vuosi nähdä moisen vaivan. Olen siis osasyyllinen siihen, että influenssakuolemat eivät joinakin vuosina ole pysyneet vuosituhannen vaihteen tavoin kourallisessa.Niin no, jos käydään saivartelemaan, niin ei sitä kovin moni toteutunutta useampi olisi voinutkaan ottaa, koska rokotteita ei oltu edes tilattu kaikkia varten. Nyt tänä vuonnahan influenssapiikit loppuivatkin kesken. Lisää niitä ei saa enää edes tilaamalla.
Loogisesti kun ajattelee niin ihan järkevältä tuntuisi, että tartuttaminen voi rokotettunakin jatkua, koska tämä oireettomana leviää. Rokote kun ei tapa niitä sisään hengitettyjä viruksia, mahdollisesti virukset voi lisääntyä kehossa ja ne voivat sieltä sitten levitä eteenpäin riippumatta siitä voittaako keho lopulta taistelun virusta vastaan ennen oireita tai ei. Mutta sekin toki voi pitää paikkansa, että rokote estää tai vähentää virusten lisääntymistä kehossa, joka vähentäisi sitten mahdollisuutta tartuttaa muita.Tuosta ei ole tarkkaan tutkittua tietoa olemassa, koska tutkimuksissa ei keskitytty siihen. Ei voi siis sanoa varmaksi juuta eikä jaata.
Mutta kyllä rokotteet ilmeisesti tartuttavuutta ainakin jonkin verran hillitsee, nämä uudenaikaiset rokotteet mahdollisesti enemmän kuin AstraZenecan rokote.
Samaten. Influenssarokote on tullut otettua joinakin vuosina, joinakin ei. Tänä vuonna otin sekä alkuvuodesta, että nyt syksyllä, ihan vain pelatakseni varman päälle. Koronarokotteen suhteen en ole vielä päättänyt, mutta olenkin sen verran nuori ja hyväkuntoinen, että olen viimeisten rokotettavien joukossa muutenkin. Tässä on vielä hyvin aikaa seurata kuinka rokotukset etenevät, ja tuleeko mahdollisia ennakoimattomia haittavaikutuksia ilmi. Todennäköisesti rokotteen kuitenkin lopulta otan.Olen itsekin sellainen paha piru, joka on vähän kahden vaiheilla. Meitä on aika monta ja vain harva on rokotevastainen eivätkä useimmat edes varsinaisesti pelkää, protestoi tai koe suurta huolta asiasta. Jos olisin 20 tai 40 vuotta vanhempi nyt, arvioni olisi ehkä tai varmasti aivan eri.
Yhteiskunta voi myös teloittaa tai steriloida kansalaisiaan vaikkapa terveydellisin tai etnisin perustein, siitä tuntee historia esimerkkejä. Koronakeskustelun käyminen tällä tasolla ei ole kovin mukavaa. Alusta astihan on varsin perustellusti esitetty pelkoja aiheen pahasta politisoitumisesta, ja tällainen hajota ja hallitse -vastakkainasettelun onnistuminen lienee näyttävimpiä esimerkkejä pelon toteutumisesta. Nyt vähän valoja päälle.Ihan tasan varmasti yhteiskunta voi asianmukaisen rangaistuksen uhalla tarvittaessa pakkorokottaa kansalaisensa.
Toivon myös, että talven myötä ei pakkorokottamista edes nosteta lööppilehdistön öyhötettäväksi, sillä uskon tässä tapauksessa riittävän kattavuuden saavutettavan aivan hyvin vapaaehtoispohjalta.
Rokotteen tarkoitushan on nimenomaan hillitä viruksen kiinnittymistä reseptoreihin tai monistumista, jolloin kaiken logiikan mukaan kehon virusmäärä on pienempi ja tällöin altistaa muitakin lievemmin - vaikka virusta hieman kehossa olisikin.Loogisesti kun ajattelee niin ihan järkevältä tuntuisi, että tartuttaminen voi rokotettunakin jatkua, koska tämä oireettomana leviää. Rokote kun ei tapa niitä sisään hengitettyjä viruksia, mahdollisesti virukset voi lisääntyä kehossa ja ne voivat sieltä sitten levitä eteenpäin riippumatta siitä voittaako keho lopulta taistelun virusta vastaan ennen oireita tai ei. Mutta sekin toki voi pitää paikkansa, että rokote estää tai vähentää virusten lisääntymistä kehossa, joka vähentäisi sitten mahdollisuutta tartuttaa muita.
Tämä sopii, kunhan ulkomailta ei sitten päästetä tänne yhtään enempää rokottamattomia. Sitten kun rokotteita on ylenmäärin saatavilla ja joku kieltäytyjä joutuu sairaalaan, niin saisi kyllä maksaa sairaalahoidon. Tai joku sairasvakuutusmaksun korotus näille rokotevastaisille, jolla sitten katettaisiin turhat sairaskulut.
Minun on aika hankala ymmärtää miten olisi mahdollista, että rokote ei estäisi laumasuojana leviämistä aivan kuten kaikissa muissakin rokotteissa. Rokote sairastuttaa vakavasti ja leviää ihan samall tavalla, tuottamalla kopioita itsestään (tai saamalla elimistön tuottamaan kopioita itsestään).Loogisesti kun ajattelee niin ihan järkevältä tuntuisi, että tartuttaminen voi rokotettunakin jatkua, koska tämä oireettomana leviää. Rokote kun ei tapa niitä sisään hengitettyjä viruksia, mahdollisesti virukset voi lisääntyä kehossa ja ne voivat sieltä sitten levitä eteenpäin riippumatta siitä voittaako keho lopulta taistelun virusta vastaan ennen oireita tai ei. Mutta sekin toki voi pitää paikkansa, että rokote estää tai vähentää virusten lisääntymistä kehossa, joka vähentäisi sitten mahdollisuutta tartuttaa muita.
Hivenen ihmetyttää tämä rokotteen riskien unohtaminen. Vaiheen 3 testeistä on toki dataa, joilla voi näyttää, että hyvin valikoiduille aikuisille (ketä testiin kelpuutettiinkaan) aiheutuu alle vuodessa jonkinlaisia pieniä haittoja jollakin pienellä todennäkäisyydellä. Tämä on täysin OK. Entä kaikki muut, joita testeihin ei kelpuutettu esim. allergioiden vuoksi? Entä mahdolliset pidemmän aikavälin haitat (esim. mitä seuraa pitkällä aikavälillä siitä, mRNA-rokotteet muokaavat kehoa tuottamaan harmitonta piikkiproteiinia, jonka keho tunnistaa hyökkääjäksi ja näin olleen keho tulkitsee, että se on jatkuvan hyökkäyksen kohteena)?
Rokote ei siis ole riskitön ja sen riskitaso on pidemmän ajan seurauksiltaan tuntematon. Huomioiden Suomen sikainfluenssarokotesähläyksen, luottoni asialliseen kohteluun mahdollisten sivuvaikutusten korvaamisessa ei ole mitenkään suuri.
Rokotteeseen liittyy myös piikkipelko, ja se voi joillain olla kynnyskysymys sekin...Niin on jokaisen oma valinta ottaako rokotuksen ja sen riskit vai Koronan ja sen riskit. Molempiin littyy riski ja se pitää hyväksyä
Hyvä, että editoit, ehdin jo melkein ymmärtää väärin . Tämähän se yleisesti on minunkin huolenaiheenani, ihminen tuppaa unohtamaan historiansa, ja sen opetukset. Mietin itse asiassa pitkään kirjoitanko viestiäni lainkaan, sillä en yleensä halua olla mukana jatkamassa tuon tason keskustelua, ja se helposti vielä kärjistyy tuollaisesta kommentistani jonka lainasit.Yhteiskunta voi myös teloittaa tai steriloida kansalaisiaan vaikkapa terveydellisin tai etnisin perustein, siitä tuntee historia esimerkkejä. Koronakeskustelun käyminen tällä tasolla ei ole kovin mukavaa. Alusta astihan on varsin perustellusti esitetty pelkoja aiheen pahasta politisoitumisesta, ja tällainen hajota ja hallitse -vastakkainasettelun onnistuminen lienee näyttävimpiä esimerkkejä pelon toteutumisesta. Nyt vähän valoja päälle.
E: enkä nyt siis viittaa sinuun vaan tähän seikkaan yleisesti.
Näin se on, en löisi vetoa. Vähän asian ohi ja yleisemmällä tasolla: muistan, että saman tyyppistä keskustelua käytiin Murossa silloin possunuhan aikaan, ja sen silloin käydyn keskustelun ja muiden tietojen perusteella jätin itse rokotteen aikoinaan ottamatta.Niin minäkin toivon. Tosin jo possunuhan aikoihin tämä toive taisi jäädä toiveeksi, joten kertoimet eivät ole kovin hyvät nyt kun tauti ja pandemia on oikeasti merkittävä, ja sekin on vähättelevä käsite.
Tämähän mahdollinen(todennäköinen) epätäydellisyys ei ole varsinaisesti mikään ongelma.Itse tulen todennäköisesti ottamaan rokotteen, mutta käsittääkseni nämä rokotteet eivät estä rokotettua sairastumasta tautiin ja levittämistä sitä eteenpäin vaan lieventävät oireita.
Pahinta on se, että lääkefirmoille on kiimassa annettu vielä vastuuvapautus, vaikka tekevät miljardeja. Ymmärrän hyvin, jos minimaalisen riskin vakavaan sairastumiseen omaava kansanosa ei halua ottaa varmasti vastaavaa riskiä rokotteen kanssa.Hivenen ihmetyttää tämä rokotteen riskien unohtaminen. Vaiheen 3 testeistä on toki dataa, joilla voi näyttää, että hyvin valikoiduille aikuisille (ketä testiin kelpuutettiinkaan) aiheutuu alle vuodessa jonkinlaisia pieniä haittoja jollakin pienellä todennäkäisyydellä. Tämä on täysin OK. Entä kaikki muut, joita testeihin ei kelpuutettu esim. allergioiden vuoksi? Entä mahdolliset pidemmän aikavälin haitat (esim. mitä seuraa pitkällä aikavälillä siitä, mRNA-rokotteet muokaavat kehoa tuottamaan harmitonta piikkiproteiinia, jonka keho tunnistaa hyökkääjäksi ja näin olleen keho tulkitsee, että se on jatkuvan hyökkäyksen kohteena)?
Rokote ei siis ole riskitön ja sen riskitaso on pidemmän ajan seurauksiltaan tuntematon. Huomioiden Suomen sikainfluenssarokotesähläyksen, luottoni asialliseen kohteluun mahdollisten sivuvaikutusten korvaamisessa ei ole mitenkään suuri.
Se, että tämä korona voi tarttua ilman oireita on ero. Se meinaa sitä, että virus on heti tartunnan jälkeen aktiivinen tartuttamaan uusia ihmisiä. Useimmat muut viruksethan vaativat sitä, että oireet ilmestyvät ennenkuin ne voivat tarttua eteenpäin. Tämän takia ei ole selvää saadaanko laumasuojaa tällä rokotteella aikaiseksi. Ainakin aiemmin tuosta oli juttua, että henkilö voi rokotteenkin jälkeen levittää virusta, ja ainakin @Erkki_erikeepperi tuossa yllä väitti ettei tästä ole vielä tarkkaa tutkimustietoa. Eli kannattanee odottaa mitä tiede sanoo ennenkuin menee väittämään "käytännössä varmaksi".Minun on aika hankala ymmärtää miten olisi mahdollista, että rokote ei estäisi laumasuojana leviämistä aivan kuten kaikissa muissakin rokotteissa. Rokote sairastuttaa vakavasti ja leviää ihan samall tavalla, tuottamalla kopioita itsestään (tai saamalla elimistön tuottamaan kopioita itsestään).
Se on eri asia, onko suoja 100% vai ei, mutta käytännössä on varmaa, että joko estää taudin levittämisen tai vähentää sitä.
Jotenkin tuntuu että koronan kohdalla joka asiassa hoetaan, että ei ole näyttöä siitä ettei tämä virus ole poikkeus kaikesta siitä, mitä tiedämme viruksista tähän asti. Joka on IMO yhtä järkevää, kuin sanoa että meillä ei ole todisteita, ettei juuri tämä virus ole sellainen, että sen sairastaminen ehkäisee syöpää ja on hyvä juttu (ei toki olekkaan, mutta äärimmäisen epätodennäköistä se on).
Niin, täällä muut on tainnut niin sanoa että antaa mennä vaan ja nimenomaan oltu sitä vastaan? Nimenomaan otin kantaa tuohon 0.4% kuolleisuuteen esimerkiksi kun sitä heiteltiin täällä. Muutenkin kuolleisuudesta luvuista huudellaan täällä pelkästään eikä oteta kantaa muuhun kokonaisuuteen taudin osalta vaan aina otetaan kuolleisuuskortti esiin ja prosentit ja laitetaan omiin intresseihin sopivia lukuja kuolleisuudesta. Brasilian nämä luvut eivät ole luotettavia vaan niitä voidaan hyvin verrata esimerkiksi Venäjän tai Kiinan tarjoamiin lukuihin jos niihinkään. Näiden maiden lukuihin on otettu kantaa täällä aikaisemmin, ettei voi luottaa. Monelta kantilta.
Jos vaikka heitetään, että Ruotsissa kuolleisuus n. 2% luokkaa ja Brasiliassa jossain Manauksessa laajalti levinneessä 0.4%? Voi miettiä ihan, yhteiskunnan ja terveydenhuollon tasoa, vertailla niitä. Tauti on kuitenkin sama.
Rokotteeseen liittyy myös piikkipelko, ja se voi joillain olla kynnyskysymys sekin...
Onko näin ja onko tämä relevanttia? Yleisen elämänkokemuksenkin saati hyvin hataran biologisen sivistyksen perusteella kai tiedämme, että monet virukset eivät tartu kovinkaan herkästi. Sikäli kun kuitenkin jokin hengityspartikkeleista tai pinnoilta tarttuva virus tarttuu sen verran hyvin, että muodostaa epidemioita, onko tosiaan niin, että tällaiset eivät yleensä tartu ennen subjektiivisesti havaittavia(saati tiedostettavia) oireita? Olen ollut tähän saakka siinä käsityksessä, että tartuttavuus aika usein alkaa ennen kuin vointi huononee. Riidattomana tosiseikkana voinemme todeta, että voinnin huononeminen on prosessi, joka muutenkin aiheuttaa sen, että oireileva ihminen ehtii tartuttaa ennen kuin ymmärtää asian ylipäänsä, kokee työkykynsä heikentyneen tai vaikka häpeää taudin aiheuttamaa muutosta olemuksessaan. Sen puolesta en sanoisi koronatautia mitenkään uniikiksi tässä suhteessa.Se, että tämä korona voi tarttua ilman oireita on ero. Se meinaa sitä, että virus on heti tartunnan jälkeen aktiivinen tartuttamaan uusia ihmisiä. Useimmat muut viruksethan vaativat sitä, että oireet ilmestyvät ennenkuin ne voivat tarttua eteenpäin.
Vähän off-topic: Manauksen ikärakenne poikkeaa länsimaiden ikärakenteesta huomattavasti.
Vertailukohteena Helsinki.
Pikaisesti kun palkkeja vertailee, niin Manauksessa puolet väestöstä on alle 30-vuotiaita kun Helsingissä alle 30-vuotiaita on noin kolmannes väestöstä. Manauksessa yli 70-vuotiaiden osuus on muutamia prosentteja kokonaisväestöstä, kun Helsingissä yli 70-vuotiaiden osuus on 15 % luokkaa.
Näillä statistiikoilla Manauksen kuolleisuusluvut ovat ihan uskottavat, mutta länsimaissa vapaasti levitessä se koronan kuolleisuusluku näyttäisi ihan erilaiselta.
Ainakin se ensimmäinen SARS oli sellainen, että tarttui vasta kun oireet oli päällä. Sen takiahan se saatiin aika nopeasti kuriin, kun tämä tajuttiin. Oireilevat ihmiset oli helppo erottaa ja eristää muista. Eikä rajuissa oireissa olleet kovin paljoa liikkuneet ympäriinsä ylipäätään. Varmasti vaihtelee viruskohtaisesti aika paljon missä vaiheessa tartuttavuus on päällä. Usein kuitenkin juuri nuo oireet on se, mikä sitä viruksen leviämistä edistää ja ovat yleensä virukselle toivottavia ominaisuuksia. Tämä koronavirus vaan on nyt päässyt evoluutiossa siihen tasolle, että ei tarvitse oireita tehostamaan leviämistä. Itseasiassa tällä koronallahan on aika ideaalit ominaisuudet monella tapaa, jos ajattelee että viruksen tarkoitus on levitä mahdollisimman laajalle.Onko näin ja onko tämä relevanttia? Yleisen elämänkokemuksenkin saati hyvin hataran biologisen sivistyksen perusteella kai tiedämme, että monet virukset eivät tartu kovinkaan herkästi. Sikäli kun kuitenkin jokin hengityspartikkeleista tai pinnoilta tarttuva virus tarttuu sen verran hyvin, että muodostaa epidemioita, onko tosiaan niin, että tällaiset eivät yleensä tartu ennen subjektiivisesti havaittavia(saati tiedostettavia) oireita? Olen ollut tähän saakka siinä käsityksessä, että tartuttavuus aika usein alkaa ennen kuin vointi huononee. Riidattomana tosiseikkana voinemme todeta, että voinnin huononeminen on prosessi, joka muutenkin aiheuttaa sen, että oireileva ihminen ehtii tartuttaa ennen kuin ymmärtää asian ylipäänsä, kokee työkykynsä heikentyneen tai vaikka häpeää taudin aiheuttamaa muutosta olemuksessaan. Sen puolesta en sanoisi koronatautia mitenkään uniikiksi tässä suhteessa.
Riskiryhmien, jotka ovat varpaisillaan ja saavat hyvin harvoin koronan ja vielä vähemmän levittävät sitä rokottaminen ei vaikuta leviämisnopeuteen juuri mitään.
Lisäksi noista on tosiaankin todettu, että estää taudin vakavan muodon ja lieventää tautia, mutta kuten koronasta on todettu, lukuisia kertoja: Leviää ihan erinomaisesti jo oireettomassa vaiheessa.
Näinollen pitää edetä huomattavasti pidemmälle, ennen kuin ollaan maalissa ja voidaan ehkä todeta, että tilanne on ohi. Tai jos oikein paska flaksi käy, niin jostain alkaa levitä uusi veriso, johon pitää olla uusi rokote (tämä todennäköisyys tosin on onneksi erittäin pieni).
Ja vaikka esim Ruotsissa yritettiin sairastella jo viimetalvena urakalla ja pitkin kesää, niin kyllä siellä nyt voi on jouduttu pistämään rajoitinruuvit kireälle ja silti ollaan ihan kusessa.
Ei sitä suojaa riittävästi tule, ennen kuin rokotuskattavuus on oikeasti hyvinkin suuri.
Virukset ylipäätään ovat suhteellisen uusi tuttavuus lääketieteelle, mutta se on aina suhteellista. Espanjantaudin aikaan influenssaviruksesta ei tajuttu mitään. Koronaflunssat(nyt ei tarkoiteta SARS-koronaviruksia) ovat jo vanha juttu kuten rinovirusflunssatkin. Koronaviruksia on tavattu jo 1930-luvulla ja (anteeksi kun lunttaan) 1965 asti on tiedetty, että 229E aiheuttaa ihmisen nuhakuumetta.Sinäänsä nämä koronavirukset ylipäätään on aika uusi tuttavuus lääketieteelle.
Sama käsitys on itselläkin, että rokote ei estä kyseistä henkilöä levittämästä virusta eteenpäin. Siitä näkökulmasta vähän hölmöä tuo painostus niitä kohtaa, jotka eivät syystä tai toisesta rokotetta halua ottaa. Eri asia, jos rokote estäisi levittämästä tautia kuten monissa muissa taudeissa, joita vastaan rokotetaan.
Niin, oliko tätä jo tutkittu jossain? Aiempi vastaus oli että ei.Kyllä estää.
Tai vaikkei aivan kaikissa tapauksissa 100% estäisi niin käytännössä ainakin vähentää todennäköisyyttä sen tartuttamiseen todella suurella kertoimella.
Olen antanut itseni ymmärtää, että sitä ei sellaisenaan ole vielä tutkittu(tai siis julkaistu ja arvioitu murokriteerien mukaisesti, vaikka työ on varmasti kovasti käynnissä) eikä olisi oikein ollut mahdollistakaan. Murot joutuvat sitten 2023 arvioimaan sitä, onko julkaisu ja vertaisarviointi riittävän aukoton.Niin, oliko tätä jo tutkittu jossain? Aiempi vastaus oli että ei.
Mainitse yksi rokote, joka estää vain taudin oireet, mutta ei millään tavalla vaikuta tautiin sairastumisen todennäköisyyteen tai sitä kautta sen leviämiseen.Niin, oliko tätä jo tutkittu jossain? Aiempi vastaus oli että ei.
Jep, ei siis kannata mennä sanomaan että asia on varma ennenkuin sitä on edes tutkittu. Etenkin kun aiemmin (rokotteen kehittäjät?) sanottiin, että viruksen leviämistä tämä rokote ei estä. Tuo kyllä sinäänsä antaisi olettaa, että jollain tasolla sitä jo silloin tutkittiin, mutta voi olla että oli vaan joku alustava arvio siinä vaiheessa ja voi olla vanhentunutta tietoa nyt. Joka tapauksessa ollaan siitä sentään samaa mieltä ettei tutkimusta ole vielä tehty eli jos kuitenkin annettaisiin tieteen tehdä ensin hommansa ennenkuin aletaan levittää "varmaa tietoa".Olen antanut itseni ymmärtää, että sitä ei sellaisenaan ole vielä tutkittu(tai siis julkaistu ja arvioitu murokriteerien mukaisesti, vaikka työ on varmasti kovasti käynnissä) eikä olisi oikein ollut mahdollistakaan. Murot joutuvat sitten 2023 arvioimaan sitä, onko julkaisu ja vertaisarviointi riittävän aukoton.
Sen sijaan niinikään käsitän perusoppimäärän sanovan niin - sikäli kun rokote on ylipäänsä tehokas ja pysyy sellaisena riittävän kauan.
Käsittääkseni SARS-1 ja MERS kiihdyttivät rokotekehitystä ja siitä syystä päästiin lennosta liikkeelle tässä tämän vuoden koronavirusrokotteen kehitystyössä.Virukset ylipäätään ovat suhteellisen uusi tuttavuus lääketieteelle, mutta se on aina suhteellista. Espanjantaudin aikaan influenssaviruksesta ei tajuttu mitään. Koronaflunssat(nyt ei tarkoiteta SARS-koronaviruksia) ovat jo vanha juttu kuten rinovirusflunssatkin. Koronaviruksia on tavattu jo 1930-luvulla ja (anteeksi kun lunttaan) 1965 asti on tiedetty, että 229E aiheuttaa ihmisen nuhakuumetta.
Influenssan toiminnasta varmaankin tiedetään paremmin kuin yleisen nuhakuumeen toiminnasta, koska jälkimmäistä on pidetty suhteellisen harmittomana. Lisäksi jälkimmäistä aiheuttaa vain vähemmistössä tapauksissa koronavirus. Siksi kai tavallisen flunssan rokotteesta on vuosikymmeniä jauhettu mutta mitään ei ole tapahtunut, paitsi on toisteltu ettei niitä vastaan voi kehittää rokotteita. Nyt yhtäkkiä voikin. Siinä mielessä koronavirukset ovat uusi tuttavuus lääketieteelle. Toisaalta ilmeisesti varsin kattava pohjatyö oli jo tehty. Syitä tähän voi vain arvailla. Bisnestähän se lääkebisnes tai se varsinkin on. Eiköhän muutaman vuoden kuluessa ole trendinä yrittää rokottaa kaikkia nuhia vastaan, jo ennen kuin uudet koronat on haudattu ja unohdettu - siis pandemiana, ei bisneksenä.
Ongelma vaan oli, että rokotteen kehitys lopetettiin tai pistettiin jäihin kun noi saatiin kuriin ilmankin. Tuossa on sellanen jossittelun paikka, että meillä olis voinut tän pandemian alussa olla jo rokotteet valmiina, tai ainakin nopeammin kehitettynä, jos kehitystä olisi jatkettu.Käsittääkseni SARS-1 ja MERS kiihdyttivät rokotekehitystä ja siitä syystä päästiin lennosta liikkeelle tässä tämän vuoden koronavirusrokotteen kehitystyössä.
Lisäksi nyt on ilmeisesti influenssaan oikeasti tekeillä yleisrokote, mutta taloudellisten eturistiriitojen vuoksi saa nähdä tuleeko siitä mitään...
Kerrotko vielä miten eroaa influenssasta.
PS. Nämä median nostamat "perusterveet" ei yleensä ole perustervettä nähneetkään.
Tämä korona-rokotehan kieltämättä aika mielenkiintoinen. Rokote ei estä varsinaisesti levittämästä virusta. Rokotevastaisilla tulee olemaan mielenkiintoiset ajat kun ympärillä on pelkästään oireettomia viruksen levittäjiä.
No, se että ei estäisi (ainakin jossain määrin) on niin epätodennäköinen lopputulos, että ehkä ennemmin kuitenkin kannattaisi todistaa kyseinen väite, jos sellaisen esittäää.Jep, ei siis kannata mennä sanomaan että asia on varma ennenkuin sitä on edes tutkittu. Etenkin kun aiemmin (rokotteen kehittäjät?) sanottiin, että viruksen leviämistä tämä rokote ei estä. Tuo kyllä sinäänsä antaisi olettaa, että jollain tasolla sitä jo silloin tutkittiin, mutta voi olla että oli vaan joku alustava arvio siinä vaiheessa ja voi olla vanhentunutta tietoa nyt. Joka tapauksessa ollaan siitä sentään samaa mieltä ettei tutkimusta ole vielä tehty eli jos kuitenkin annettaisiin tieteen tehdä ensin hommansa ennenkuin aletaan levittää "varmaa tietoa".
Tosta pitäis kaivella mikä taho tuota sillon aiemmin väitti. Toisaalta kuten sanottua, se voi olla nyt tässä vaiheessa jo vanhentunutta tietoa, joten sen hyödyllisyys voi olla hieman kyseenalaista. Tämä tuntuisi näin yhtäkkiä kuitenkin aika olennaiselta tiedolta tämän viruksen osalta, joten eiköhän asiaa vielä tutkita ja tulos selviää sitten joskus.No, se että ei estäisi (ainakin jossain määrin) on niin epätodennäköinen lopputulos, että ehkä ennemmin kuitenkin kannattaisi todistaa kyseinen väite, jos sellaisen esittäää.
Minun muistinystyräni mukaan mikään oikea taho ei moista väittänyt, mutta koska sanottiin, että asiaa ei ole edes tutkittu siitä vetivät nopeimmat ja vauhdikkaimmat toimittajat jo johtopäätökset, että ei auta. Levittämisen tutkiminenhan olisikin melkoisen vaikeaa perusrokotetestissä, jossa vain rokotetaan ihmisiä populaatiossa ja sitten seurataan sairastuuko ne (tautiin / rokotteeseen). Täysin mahdotonta arpoa ovatko muut saaneet tartuntoja näiltä rokotetuilta vai eivät.Tosta pitäis kaivella mikä taho tuota sillon aiemmin väitti. Toisaalta kuten sanottua, se voi olla nyt tässä vaiheessa jo vanhentunutta tietoa, joten sen hyödyllisyys voi olla hieman kyseenalaista. Tämä tuntuisi näin yhtäkkiä kuitenkin aika olennaiselta tiedolta tämän viruksen osalta, joten eiköhän asiaa vielä tutkita ja tulos selviää sitten joskus.
Tosta pitäis kaivella mikä taho tuota sillon aiemmin väitti. Toisaalta kuten sanottua, se voi olla nyt tässä vaiheessa jo vanhentunutta tietoa, joten sen hyödyllisyys voi olla hieman kyseenalaista. Tämä tuntuisi näin yhtäkkiä kuitenkin aika olennaiselta tiedolta tämän viruksen osalta, joten eiköhän asiaa vielä tutkita ja tulos selviää sitten joskus.
Kyllä tuosta ihan näissä Suomen tunnetuissa lehdissä oli. Tosin niiden journalistinen taso on mitä on, että kyllä mulle kelpaa jos haluat laskea ne "hörhösivustoiksi". Sitä en kyllä muista itsekkään mikä se alkuperäinen lähde oli, hieman mielikuva on että olisi ollut ihan näitä rokotteiden kehittäjiä, mutta voin muistaa väärinkin. Voi olla tuo @FireFly Renaissance esittämä tapaus myös.Todennäköisesti se taho, joka niin aiemmin väitti oli joku rokotevastainen hörhösivusto, jolla ei ole mitään ymmärrystä/faktatietoa asioista, mistä vaahtoaa.
No siis rokotehan tavallaan saatiin nopeasti "kehitettyä" viime talvena, sen vaan piti läpäistä monivaiheinen testiohjelma sen jälkeen. Tai niiden. Monikossa. Oliko esimerkiksi Modernasta vai Pfizerin rokotteesta puhetta, että se "keksittiin" periaatteessa yhden viikonlopun aikana. Meillä on siis rokote tavallaan ollut olemassa jo 11 kuukautta.Ongelma vaan oli, että rokotteen kehitys lopetettiin tai pistettiin jäihin kun noi saatiin kuriin ilmankin. Tuossa on sellanen jossittelun paikka, että meillä olis voinut tän pandemian alussa olla jo rokotteet valmiina, tai ainakin nopeammin kehitettynä, jos kehitystä olisi jatkettu.
Kyllä tuosta ihan näissä Suomen tunnetuissa lehdissä oli. Tosin niiden journalistinen taso on mitä on, että kyllä mulle kelpaa jos haluat laskea ne "hörhösivustoiksi". Sitä en kyllä muista itsekkään mikä se alkuperäinen lähde oli, hieman mielikuva on että olisi ollut ihan näitä rokotteiden kehittäjiä, mutta voin muistaa väärinkin. Voi olla tuo @FireFly Renaissance esittämä tapaus myös.
Eikä jaksa alkaa kaivelemaan edes, koska hyvin todennäköisesti on jo vanhentunutta tietoa. Parempi siis odottaa niitä tutkimuksia, ennenkuin esittää "varmaa" tietoa asiasta.