Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Virossa on tilanne "vähän" karannut käsistä. Sillä tartuttavuusluku on 546/100 000 ja suomessa 93/100 000. Nykyisillä luvuilla ei täällä ole vielä mitään muutoksia edessä.Viro tiukentaa rajoituksia joulun jälkeen. Luulenpa että sama on meillä edessä vaikka eihän se mukavaa ole mutta jotain on varmasti täälläkin tehtävä
Levitetään liian varmalta kuulostavaa ja toisinaan ylioptimistista tietoa.Oliko linkki tähän THL:n maaliskuukommenttiin? Ja miten on 'linja hukassa'? Linja on koko ajan ollut sama: rokotetaan sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Ei kai tuossa ole mikään muuttunut ja ollut hukassa? Eli mitä mahdat tarkoittaa?
Ei voida tietää, mutta liian usein noi spekulaatiot on menneet best-case scenarion mukaan. Eilen juuri hehkutettiin, kuinka Suomeen on tilattu 18,5 miljoonaa rokoteannosta. Niin onkin tilattu, mutta sitä ei kukaan tiedä vielä, että tullaanko noita koskaan näkemään käytännössä ja milloin. Käsittääkseni noi tilaukset kattaa kuusi eri rokotemerkkiä, joista vasta yksi on hyväksytty ja toinen hyväksyttäneen pian. Loppujen kohtalosta ei ole mitään tietoa eikä kaikkia välttämättä koskaan hyväksytäkään (koska eivät toimi tai ovat muuten ongelmallisia).Eiköhän nuo rokote-ennustukset vuorossa olevista ryhmistä ja aikatauluista tule elämään vielä moneen kertaan. Keväällä tulee väistämättä uusia rokotetuotteita markkinoille, kun projekteja saadaan finaaliin jne. Liikaa muuttujia tässä vaiheessa. Tarkan rokotusaikataulun laatiminen olisi silkka mahdottomuus vielä tällä hetkellä, kun ei ole pienintäkään hajua, miten rokotteita ja kenen valmistamia, ylipäätään on saatavilla keväällä ja kuinka paljon.
Tämäpä siinä onkin. Kenelläkään ei ole takeita, koska nuo tilatut todellisuudessa saapuvat. Saapuvatko vielä ensi vuoden aikanakaan kaikki. Lisäksi työterveyspalveluita tarjoavat firmat alkavat varmasti kahmia rokotteita yksityisiltä markkinoilta jossain vaiheessa. Luultavasti niin pian kuin kykenevät. Sen jälkeen työterveyden käyttäjiä aletaan rokottamaan sitä kautta. Siihen lisäksi maksulliset "jonon ohi" -rokotteet, joita varmasti tulee Mehiläisen, Terveystalon yms. valikoimiin maksukykyisille. Se luonnollisesti tulee vähentämään valtion tarjoamien maksuttomien rokotteiden tarvetta.Ei voida tietää, mutta liian usein noi spekulaatiot on menneet best-case scenarion mukaan. Eilen juuri hehkutettiin, kuinka Suomeen on tilattu 18,5 miljoonaa rokoteannosta. Niin onkin tilattu, mutta sitä ei kukaan tiedä vielä, että tullaanko noita koskaan näkemään käytännössä ja milloin. Käsittääkseni noi tilaukset kattaa kuusi eri rokotemerkkiä, joista vasta yksi on hyväksytty ja toinen hyväksyttäneen pian. Loppujen kohtalosta ei ole mitään tietoa eikä kaikkia välttämättä koskaan hyväksytäkään.
Ennakkotilausten idea on juuri siinä, että ennakkotilaajat saavat rokotteensa ensin. Tuskin siis yksityiset toimijat voivat väliin kiilata elleivät ole tehneet rokotteista ennakkotilauksia. Enkä oikein usko että ovat, koska noihin sisältyy iso riski.Tämäpä siinä onkin. Kenelläkään ei ole takeita, koska nuo tilatut todellisuudessa saapuvat. Saapuvatko vielä ensi vuoden aikanakaan kaikki. Lisäksi työterveyspalveluita tarjoavat firmat alkavat varmasti kahmia rokotteita yksityisiltä markkinoilta jossain vaiheessa. Luultavasti niin pian kuin kykenevät. Sen jälkeen työterveyden käyttäjiä aletaan rokottamaan sitä kautta. Siihen lisäksi maksulliset "jonon ohi" -rokotteet, joita varmasti tulee Mehiläisen, Terveystalon yms. valikoimiin maksukykyisille. Se luonnollisesti tulee vähentämään valtion tarjoamien maksuttomien rokotteiden tarvetta.
No alkuun jokin muu kuin anekdootit voisi olla hyvä....Toisaalta herää kysymys, että mikä tieto sitten riittäisi siitä, että tauti voi myös urheilijoilla olla vakava?
Tätä kutsutaan termillä riskisijoitus. Riski menettää sijoitetut rahat on korkea, mutta rokotteen onnistuessa toisi epäilemättä rahat monikymmenkertaisena takaisin. Vapailla markkinoilla tuollaisesta rokoteannoksesta varmasti oltaisiin valmiita maksamaan melkoisia summia. Kieltämättä kyllä kiinnostaisi tietää, lähtikö tähän ketään yksityisiä riskisijoittajia, riskisijoitusrahastoja yms. mukaan.Ennakkotilausten idea on juuri siinä, että ennakkotilaajat saavat rokotteensa ensin. Tuskin siis yksityiset toimijat voivat väliin kiilata elleivät ole tehneet rokotteista ennakkotilauksia. Enkä oikein usko että ovat, koska noihin sisältyy iso riski.
Näinhän se on ja sehän tässä onkin huvittavaa kun tuntuu että osa ihmisistä on samaan aikaan huolissaan, että rokotteita ei riitä, ja että rokotettavia ei riitä pakottamatta.Eiköhän nuo rokote-ennustukset vuorossa olevista ryhmistä ja aikatauluista tule elämään vielä moneen kertaan. Keväällä tulee väistämättä uusia rokotetuotteita markkinoille, kun projekteja saadaan finaaliin jne. Liikaa muuttujia tässä vaiheessa. Tarkan rokotusaikataulun laatiminen olisi silkka mahdottomuus vielä tällä hetkellä, kun ei ole pienintäkään hajua, miten rokotteita ja kenen valmistamia, ylipäätään on saatavilla keväällä ja kuinka paljon.
Vähän sama asia, kun hokisit edelleen mantraa, että EU tulee myöntämään aikaisintaan 29.12 ensimmäisen myyntiluvan rokotteelle.
Kysymyshän on lähinnä siitä, että saadaanko ihmiset rokotettua kesään mennessä vai ei, ja se on nyt ihan herran hallussa. Me eli Suomi ei enää voi tehdä asialle mitään, valinnat ja päätökset on tehty aiemmin ja niiden kanssa joudutaan nyt elämään.Näinhän se on ja sehän tässä onkin huvittavaa kun tuntuu että osa ihmisistä on samaan aikaan huolissaan, että rokotteita ei riitä, ja että rokotettavia ei riitä pakottamatta.
Minä taas mutuilisin, että ovat tehneet mutta määrät ovat pieniä.Ennakkotilausten idea on juuri siinä, että ennakkotilaajat saavat rokotteensa ensin. Tuskin siis yksityiset toimijat voivat väliin kiilata elleivät ole tehneet rokotteista ennakkotilauksia. Enkä oikein usko että ovat, koska noihin sisältyy iso riski.
Tämä pitäisi stickyttää johonkinNo alkuun jokin muu kuin anekdootit voisi olla hyvä.
Terve nuori voi kuolla koronaan, tai influenssaan tai tukehtua purukumiin.
Sen takia yksittäisillä anekdooteilla ei ole mitään merkitystä. Kumpaankin suuntaan, silläkään ei ole mitään merkitystä jos 100-vutias pitkäaikaissairas sairastaa koronan lievänä nuhana (kuten varmaan on tapahtunutkin).
Lähinnä mielestä kiintoista olisi kuinka paljon tälläisiä casejä on suhteessa tartuntamääriin, tai mikä riski on suhteessa vaikkapa normaaliin influenssaan. Jälkitaudit on usein ihan samoja riippumatta minkä variantin hengitystieinfektion sairastut.
Asiallista tietoa riskeistä ja fiksua analyysia niistä on vain surullisen vähän verrattuna ”tämäkin on mahdollista” tyyppisiin anekdootteihin. Ja influenssaan vertailu oli tässä ketjussakin jossain ainakin vaiheessa jopa kielletty, vaikka se olisi nimenomaan se luontevin verrokki kun käytännössä kyse on normaalia äreämmästä influenssatyyppisestä viruksesta (ja on edelleen mahdollista että siitä tulee osa normaalia kausi-influenssakirjoa, kuten kävi sika-influenssalle muutamassa vuodessa).
En usko. Ja ota huomioon, että sosialisteilla riittää rahaa rajattomasti tällaisiin julkisiin hankintoihin, koska se ei ole omaa rahaa vaan taikarahaa, jota saa seinästä.Mä toivon kyllä syvästi että markkinatalous pelastaa jälleen ja isot yksityiset ovat tilanneet rokotteita ohi sosialistihallituksen ihan omaan piikkiinsä. Rahalla saa ja pitääkin saada.
Sillä, että antaa tilanteen ensin karata käsistä ja tekee rajoitukset vasta sitten ei tosin voita mitään vaan pelataan kaikki häviävät kortit.Virossa on tilanne "vähän" karannut käsistä. Sillä tartuttavuusluku on 546/100 000 ja suomessa 93/100 000. Nykyisillä luvuilla ei täällä ole vielä mitään muutoksia edessä.
Eiköhän markkinatalous toimi juurikin niin, että kun joku lupaa tilata 100M rokotetta niin sille myydään ja se joka olisi ostamassa 10k jää ruikuttamaan. Tämän takia se EU niitä yhteistilauksia asettaa.Mä toivon kyllä syvästi että markkinatalous pelastaa jälleen ja isot yksityiset ovat tilanneet rokotteita ohi sosialistihallituksen ihan omaan piikkiinsä. Rahalla saa ja pitääkin saada.
Tuo kirurginen maskihan vuotaa aina ilmaa joka puolelta laittaa sen miten päin vain. Eiköhän se aja asiansa niin hyvin kuin se nyt voi ajaa kunhan se kangas vain on jollain tavalla hengitysreikien edessä.Onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota maskien käyttöön? Lähinnä näillä virkamiehillä ja ministereillä. Jos antavat maskisuosituksia, niin voisi kuvitella, että käyttävät itse maskia oikeaoppisesti. Vai olenko yksin tämän ajatuksen kanssa? Näitä näkee yllätän paljon isokenkäisillä, jotka antavat suosituksia tai lausuntoja koronaan liittyen.
Täällä on varmaan tätä käytykkin läpi, mutta mielestäni maski ei aja asiaansa noin käytettynä vaikka en ole tuohon asiaan niin hyvin perehtynytkään.
Nyt on alkanut itsekin näkemään enemmän näitä koronapotilaita, niin suurin osa on sairastanut taudin ns. lievänä flunssana ml. "huippu-urheilijat" ja harvempi sitten pidemmän kaavan kautta, mutta siinä on aina ollut taustalla myös muita asioita. Otoskoko on edelleen pienehkö, mutta jotain osviittaa ehkä antaa.
Niin hoidan siis näitä potilaita ja luonnollisesti näen heidän sairauskertomuksensa.Niin nämä "kokemusasiantuntija" kommentit ovat niin laidasta laitaan. Onko lähipiirissä paljolti nuoria ja nuorehkoja aikuisia vai kertooko vaikka Pertti 65v omaa tarinaansa.
Niin hoidan siis näitä potilaita ja luonnollisesti näen heidän sairauskertomuksensa.
Mitä täydellisempi lockdown, sitä enemmän se vaikuttaisi. Sanoisin, että minimiaika on se, joka menee altistuksessa melko yleisesti tartuttamisvaiheen loppuun, eli sanoisin n 2 viikkoa.Näinpä. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten lyhyt lockdown toimisi koronaa vastaan. Kesän jälkeen, kun tartunnat alkoivat nousemaan, oltaisiin suljettu kevään tapaan kaikki vaikka kahdeksi viikoksi. Sitten jatkettu normaalimpaa elämää ja taas nollattu tilanne jossain vaiheessa. Tiedä sitten olisiko se yhteiskunnalle edullisempi ratkaisu, mutta ajatuksena ainakin ihan mielenkiintoinen.
Korona oltaisiin voitu kukistaa kevättalvella kokonaan länsimaissa, jos tahtoa olisi ollut riittävästi. Kaikki matkustaminen maiden väleillä olisi pysäytetty ja maakohtaisesti tapettu tauti. Maat olisi vielä voinut jakaa pienempiin karanteenialueisiin. Näin olisi pari kuukautta kestänyt kurjuutta, mutta sen jälkeen meillä olisi vihreä kupla, jonka sisällä olisi voinut elää normaalia elämää, käydä töissä ja matkustella. Varmasti olisi monessa paikassa törmännyt perustuslakeihin tämä, mutta olisihan taudin uhkaa voitu tulkita niin vaaralliseksi yhteiskunnalle että toimiin on ryhdyttävä. Ja sellaiset maat, joissa olisi yksilönvapaudet menneet taudin kukistamisen edelle, olisi sitten vain jätetty kuplan ulkopuolelle. Itse ainakin olisin mieluummin elänyt sen 2 kuukautta täysin eristyksissä ja sen jälkeen normaallia elämää (poislukien matkustelut jonnekin kehitysmaihin ja Ruotsiin). Ja olisi se taudin kukistaminen tullut yhteiskunnalle paljon halvemmaksi, niinkuin siitä jo kevättalvella täällä kirjoiteltiin.
Hoito on oireenmukaista, koska ei ole mitään täsmähoitoa.Sittenhän voit varmaan valaista meitä tässä asiassa tarkemmin, mikä on heidän nykyinen hoitonsa ja miten se on parantunut? Kiinnostaisi kovasti miten tämä on edennyt. Tämähän ei ole mitään salaista tietoa tai loukkaa yksityisyyden suojaa.
"Lievän flunssan" takia kaiketi kukaan sairaalahoitoon joudu.
Kait on olemassa liuta yleisimpiä oireita? Ja mitä hoitoa niihin annetaan?Hoito on oireenmukaista, koska ei ole mitään täsmähoitoa.
Ainoa vakiintunut hoito on verenohennuslääke, jos on riittävän sairas potilas. Muutoin tosiaan hoito on oireenmukaista, koska ei tiedetä mikä auttaa ja mikä ei.Kait on olemassa liuta yleisimpiä oireita? Ja mitä hoitoa niihin annetaan?
Ja annetaanko jotain hoitoa / lääkkeitä nykyisin ihan yleisesti, esim komplikaatioiden estämiseksi / vähentämiseksi?
Hoito on oireenmukaista, koska ei ole mitään täsmähoitoa.
Sairaalahoitoa vaativa henkilö luokitellaan vakavaan taudinkuvaan, joka on jokaisen meidän asiantuntijan suusta vakava asia. Varsinkin kun monet otetaan nimenomaan hoitoon huonon hapetuksen ja yleistilan laskun takia.
Mistä asiantuntija-asemasta tarkalleen kirjoitat? Sairaalassa vietetty esim. yksittäinen yö ei tee taudinkuvasta vakavaa. Sinne ottettiin keväälläkin ihmisiä ihan vaan takkailtavaksi.
Onko nyt puhuttu yksittäisistä öistä Vaan lievistä flunssista. Käsittääkseni lievät flunssat eivät sairaalahoitoa tai edes tarkkailua vaadi. Mutta kuten sanoin, jokainen voi tehdä oman päätelmänsä. Kaikki olemme nimimerkkien takana ja kirjoittaa mitä lystää ja todenperäisyys voi olla jotain muuta. Tässähän olisi oiva tapa sivistää meitä tavan tallaajia jos hoitoon osallistuu sekä faktoja oikoa.
"Sairaalahoitoa vaativa henkilö luokitellaan vakavaan taudinkuvaan, joka on jokaisen meidän asiantuntijan suusta vakava asia "
Mikä se asiantuntija-asemasi oli? Montako minuuttia sairaalassa on vakavan taudinkuvan määrittelevä aika?
Lähinnä siinä mielessä, että taidat janktata vastaan koronapotilaita hoitavalle lääkärille tuossa...
Tosiaan viittasin omiin potilaisiin, joista suurin osa on sairastanut koronan lievänä flunssana ja vähemmistö pitkän kaavan kautta. Pitkän kaavan kautta tarkoittaa sitä, että on vaatinut sairaalahoitoa ja lievä flunssa tarkoittaa sitä, että on ollut nuhaa ja kurkkukipua.Niin, tästä on sanottu että hoidot ja hoitokäytännöt ovat parantuneet keväästä. Olisi ollut mukava tietää näin sitten hoitoon osallistuvan suusta mitä tämä on. Keväällä kyllä "napapiikkiä" annettiin ja potilaat itse myös sen pistivät kotona. Sairaalahoitoa vaativa henkilö luokitellaan vakavaan taudinkuvaan, joka on jokaisen meidän asiantuntijan suusta vakava asia. Varsinkin kun monet otetaan nimenomaan hoitoon huonon hapetuksen ja yleistilan laskun takia. En kyllä puhuisi millään tavalla "lievästä flunssasta" näiden osalta jotka vaativat hoitoa, mutta kai nämä sitten niitä ovat.
Kukin voi taas tehdä omat päätelmänsä.
Tosiaan viittasin omiin potilaisiin, joista suurin osa on sairastanut koronan lievänä flunssana ja vähemmistö pitkän kaavan kautta. Pitkän kaavan kautta tarkoittaa sitä, että on vaatinut sairaalahoitoa ja lievä flunssa tarkoittaa sitä, että on ollut nuhaa ja kurkkukipua.
Yksilöissä on eroa, joillain 37 lämpöä kaataa sänkyyn, toisilla se on normaali.Omasta kokemuksesta taas puhelen... Tuntuu, että itse sairastan kaikki taudit normaalia kovempana mitä muut peruskuntoiset ja perusterveet (olen siis näitä kumpaakin), niin influenssan sairastuneensa pahana, niin taudin jälkeen en yhtään ihmettele enää, että miten moni ihminen kuolee tautiin. Tunnen 6 ihmistä keillä on todettu korona ja itse luonnollisesti tästä porukasta sairastin tämänkin taudin mielestäni pahana vaikka sairaalahoitoa en tarvinnutkaan. Toki en tästäkään ihmettele, että varsinkin jo valmiiksi huonokuntoisten ihmisten elimistö pettää.
Jos siis saan luvan verrata omalta kohdalta näitä tauteja, niin kyllä influenssa vie voiton siinä mielessä,että kummassa olin pahemmassa kunnossa vaikka koronassakin olin täysin sänkypotilaana 2 viikkoa. Perustuu täysin omaan kokemukseen eikä lopulliseen totuuteen. Ja rehellisyyden nimissä toipuminen on kestänyt koronasta paljon kauempaa, kuin esim influenssasta, mutta tilastollisesti kuinka yleistä tämä on ja jos verrataan näitä kahta tautia keskenään? Lääkäri ei ainakaan eritellyt tauteja, vaan sanoi, että näissä tulehdustaudeissa (vai mikä olikaan oikea nimitys) toipuminen saattaa kestää pitkäänkin. Eli ei pelkästään koronssa.
Tämäkin on vain esimerkki ja toisena esimerkkinä jokaista pahasti sairastanutta koronaan voidaan sanoa, että 100 (tai vaikka tuhat) on sairastanut taudin lievänä eikä aina ottaa esiin ne pahimmat esimerkit ja luoda maailmanlopun mielikuvaa vaikka lehdet toki myy näillä tarinoilla.
Yrittäkää nähdä tämän kirjoituksen läpi sen verran, että missään nimessä ei ole tarkoitus vähätellä vakavasti sairastaneita tai kuolleita ihmisiä ketkä koronasta on kärsinyt tai kärsii tai tulee kärsimään (ei sisällä korona ahdistusta).
Ehkä tuota nyt ei haluta kiirehtiä. 70% ei kuitenkaan mikään huikean hyvä teho ole, jos 3/10 rokotetusta sairastuu silti. Tiedä sitten olisiko lopuilla hyvinkin heikko tauti/tartuttaisiko ne. Mikään ihan hirveä kiire noilla tuskin on, kun hinta taisi olla lähellä omakustannetta, näiden kahden kääriessä samalla hilloa. Eikä moderna tai pfizer pysty tekemään kuin pienen osan rokotteista mitä maapallolle uppoaa, jälkimmäinen muistaakseni teki suurimman osan diilistä jenkkien kanssa. Toki venäläisillä ja kiinalaisilla on omat.Käsittääkseni tekevät lisätestejä puolitetulla ekalla annoksella kuten myös Venäjällä jotain testejä Sputnikin kanssa, mutta ei nämä mielestäni mitenkään estä sitä, etteikö rokotetta voitaisi jo nyt ottaa käyttöön, koska se on turvalliseksi todettu ja semi-tehokkaaksi as is. Ei tämä epidemia tästä peukaloita pyörittelemällä ihan heti katoa, ihmisiä sairastuu ja kuolee joka päivä.
Jos rokote otetaan nyt käyttöön, niin myöhemmin voidaan protokollia toki tuunata johonkin suuntaan, jos lisätestit antaa lisätietoa.
Mistä rokotteiden tehon loppupeleissä tietää? Onko niin että, jos koronarokotuksen ottaneista 3/10 sairastuu, niin oletetaan rokotteen tehoksi 70%?Ehkä tuota nyt ei haluta kiirehtiä. 70% ei kuitenkaan mikään huikean hyvä teho ole, jos 3/10 rokotetusta sairastuu silti. Tiedä sitten olisiko lopuilla hyvinkin heikko tauti/tartuttaisiko ne. Mikään ihan hirveä kiire noilla tuskin on, kun hinta taisi olla lähellä omakustannetta, näiden kahden kääriessä samalla hilloa. Eikä moderna tai pfizer pysty tekemään kuin pienen osan rokotteista mitä maapallolle uppoaa, jälkimmäinen muistaakseni teki suurimman osan diilistä jenkkien kanssa. Toki venäläisillä ja kiinalaisilla on omat.
Eiköhän se teho lasketa niin, että on verrokkiryhmä, joka saa jonkun muun piikin, ja jos placeboa saaneista 20 kpl sairastuu, kun vastaavan kokoisesta rokotteen saaneesta ryhmästä 2 kpl sairastuu, niin teho on sen ~90%.Mistä rokotteiden tehon loppupeleissä tietää? Onko niin että, jos koronarokotuksen ottaneista 3/10 sairastuu, niin oletetaan rokotteen tehoksi 70%?
Mutta ei rokottamattomat ihmisetkään kaikki sairastu. Ei lähimaillakaan. Jos leikitään että 5/10 sairastuu, niin on se isossa mittakaavassa 60% paljon, mutta jos se on 98% lievä, ja terveydenhoito ei siitä nytkähdä, niin Suomen tilanteen nähden olemme reilusti turvallisella puolen vaikka rokotteita ei vielä ole tullut.
Virallisesti meillä ei ole terveydenhoito käynyt lähelläkään maksimirajaa.
Teholla ei ole potilaita kausi-influenssaa enempää, ja siitä huolimatta meillä luodaan paniikkia ja ihmisiä voi henkisesti todella huonosti.
2020 kausi-influenssarokotteiden teho taitaa hipoa likelle 100%, kun sitä ei ole.
70% on erinomainen teho esimerkiksi influenssarokotteeseen verrattuna. Lisäksi sairastuneistakaan ilmeisesti ei juuri kukaan sairastu vakavasti.Ehkä tuota nyt ei haluta kiirehtiä. 70% ei kuitenkaan mikään huikean hyvä teho ole, jos 3/10 rokotetusta sairastuu silti. Tiedä sitten olisiko lopuilla hyvinkin heikko tauti/tartuttaisiko ne. Mikään ihan hirveä kiire noilla tuskin on, kun hinta taisi olla lähellä omakustannetta, näiden kahden kääriessä samalla hilloa. Eikä moderna tai pfizer pysty tekemään kuin pienen osan rokotteista mitä maapallolle uppoaa, jälkimmäinen muistaakseni teki suurimman osan diilistä jenkkien kanssa. Toki venäläisillä ja kiinalaisilla on omat.
Nojoo, mutta psykologisesti jos ihmisille on tarjolla 95% tehoa ja 70% tehoa, kumpaa halutaan? Tiedä sitten kerrottaisiinko ihmisille kumpaa tulee jos näitä alkaa olla sekaisin tarjolla. Toki briteissä on ollut jo puhetta, että mitäs jos annettaisiin vain 1 rokote per nenä kunnes niitä alkaa olla enemmän, mutta tyhmää tämäkin. Kukaan ei ole testannut laajemmin miten pitkän suojan 1 rokote antaisi ja millä teholla. Ainakin 70% tai alle.70% on erinomainen teho esimerkiksi influenssarokotteeseen verrattuna. Lisäksi sairastuneistakaan ilmeisesti ei juuri kukaan sairastu vakavasti.
Tuntuu kyllä tyhmältä, että rokotteita nyt hamstrataan jossain varastossa, kun paha epidemia on päällä ja noilla piikeillä voitaisiin säästää ihmishenkiä. Näitä AstraZenecan rokotteita on valmistettu miljoonia jo viime kesästä asti.
Sitten kun saadaan lisätietoa, niin rokotuskäytäntöjä voidaan toki muuttaa, mutta nyt voidaan aivan hyvin mennä tällä tiedolla mitä on. Jos rokotteen turvallisuuteen liittyisi kysymysmerkkejä, olisi se eri asia, mutta eihän siihen mitään kysymysmerkkejä liity. Ainoastaan siihen, että onko rokotteen teho hyvä vai voisiko se olla jopa loistava. Kannattaako nyt hyvän ja loistavan välillä käydä arpomaan tässä kun epidemiatilanne on paha...
Sitä paitsi, sitä nopeamminhan lisätietoa saadaan mitä enemmän ihmisiä nyt piikitetään! Sovitaan vaikka että se on neljännen vaiheen tai 3,5 vaiheen testi.
Siis tottakai ihmisillä on oikeus tietää mitä rokotetta saavat. Influenssapiikkiäkin on eri merkkisiä.Nojoo, mutta psykologisesti jos ihmisille on tarjolla 95% tehoa ja 70% tehoa, kumpaa halutaan? Tiedä sitten kerrottaisiinko ihmisille kumpaa tulee jos näitä alkaa olla sekaisin tarjolla. Toki briteissä on ollut jo puhetta, että mitäs jos annettaisiin vain 1 rokote per nenä kunnes niitä alkaa olla enemmän, mutta tyhmää tämäkin. Kukaan ei ole testannut laajemmin miten pitkän suojan 1 rokote antaisi ja millä teholla. Ainakin 70% tai alle.
Pitää tietenkin, ellei tutkimukset tuo sellaista lisätietoa että näitä voitaisiin yhdistää.Lisäksi kannattaa muistaa, että ne tehosterokotteet pitää olla samaa rokotetta. Koska eri rokotteet voivat antaa hieman erilaisen vasta-ainekirjon.
Eiköhän se AstraZeneca tule saamaan jossain välissä samankaltaisen nopeutetun hyväksymismenettelyn EU:ssa kuin Pfizer sai. Veikkaisin viimeistään helmikuussa hyväksyttävän se. Asiaa edesauttaa krooninen pula nyt jo hyväksytyistä rokotteista, ja se varmasti luo poliittista painetta tammikuun aikana kiirehtiä myös muita rokotekandidaatteja. Eräs kandidaatti lienee myös se yksi intialainen kehitteillä oleva, jonka nimeä nyt en tähän hätään muista.
Se hyvä puoli tässä tietysti on, että kriisi osuu henkilökohtaisesti myös poliitikkojen ja virkamiesten nilkkoihin, mitä tulee harrastustoimintoihin, vapaa-ajan aktiviteetteihin, liikkumisvapauksiin, maskipakkoihin yms. Luultavasti heillä on myös lähipiirissä riskiryhmäläisiä. Heillä on siten myös henkilökohtainen intressi edesauttaa kriisistä ulospääsyä.
Jos AstraZenecan suhteen oltaisiin vastaavaa aikataulua toteuttamassa kuin Pfizerin rokotteen kanssa, olisi rokote jo hyväksytty tai hyväksyttäisiin näinä päivinä. Mutta jotenkin toi 62-70-90% testisekoilu pisti varmaan vähän pasmoja sekaisin. Mutta tosiaan Britanniassa tämä ilmeisesti hyväksytään pian, ja aika paljon pitää EU:lla olla pokkaa että odottelee johonkin helmikuuhun..Eiköhän se AstraZeneca tule saamaan jossain välissä samankaltaisen nopeutetun hyväksymismenettelyn EU:ssa kuin Pfizer sai. Veikkaisin viimeistään helmikuussa hyväksyttävän se. Asiaa edesauttaa krooninen pula nyt jo hyväksytyistä rokotteista, ja se varmasti luo poliittista painetta tammikuun aikana kiirehtiä myös muita rokotekandidaatteja. Eräs kandidaatti lienee myös se yksi intialainen kehitteillä oleva, jonka nimeä nyt en tähän hätään muista.
Se hyvä puoli tässä tietysti on, että kriisi osuu henkilökohtaisesti myös poliitikkojen ja virkamiesten nilkkoihin, mitä tulee harrastustoimintoihin, vapaa-ajan aktiviteetteihin, liikkumisvapauksiin, maskipakkoihin yms. Luultavasti heillä on myös lähipiirissä riskiryhmäläisiä. Heillä on siten myös henkilökohtainen intressi edesauttaa kriisistä ulospääsyä.