Itävaltaa järkyttää koronarokotuksia kannattaneen lääkärin peruuttamaton ratkaisu kuukausien vihakampanjan jälkeen
Koronatoimien puolesta kampanjoineen Lisa-Maria Kellermayrin kuolema sai tuhannet osoittamaan mieltään Itävallassa. Liittopresidentti Alexander Van der Bellen tuomitsi jyrkästi vihan lietsomisen lääkäriä kohtaan.
Kynttilämielenosoitus vihan lietsomista vastaan kokosi tuhansia ihmisiä Stephansplatz-aukiolle Wienissä 1. elokuuta. Kuva: Alex Halada / AFP / Lehtikuva
Jouko Juonala
4.8. 7:00
Tuhannet ihmiset kokoontuivat Stephansdom-kirkon aukiolle Wienissä maanantai-iltana, muistamaan 36-vuotiaana itsemurhan tehnyttä lääkäri
Lisa-Maria Kellermayria. Monet tilaisuuteen osallistuneet itkivät avoimesti.
Kellermayria muistettiin samana iltana myös Grazissa, Linzissä ja muutamissa muissa Itävallan kaupungeissa.
Seewalchen am Atterseessa lähellä Salzburgia omalääkärin vastaanottoa pitänyt Kellermayr oli vilkas keskustelija, joka kampanjoi koronarokotusten ja pandemian rajoitustoimien puolesta.
Itävalta sääti helmikuussa lain, joka teki koronarokotuksista pakollisia kaikille aikuisille. Lain toimeenpano kuitenkin pantiin jäihin, ja se raukesi kesäkuussa astumatta koskaan voimaan.
Kellermayr kannatti pakkorokotuksia ja puhui niiden puolesta. Sen vuoksi Kellermayr joutui seitsemän kuukautta kestäneeseen vihakampanjaan, joka pakotti hänet sulkemaan vastaanottonsa kesäkuun lopussa.
Kellermayr kertoi päätöksestään itse Twitterissä.
Vihakampanjan takana oli ilmeisesti joukko rokotuskielteisiä ja koronarajoituksia vastustavia ihmisiä.
Julkaisemiensa viestien mukaan Kellermayr sai muun muassa tappouhkauksia ja varoituksia joutumisesta ”kansantuomioistuimen” eteen. Hänen vastaanotolleen ilmaantui myös ”potilaita”, joiden ainoa tarkoitus oli häiritä lääkärin ja tämän kollegoiden työtä.
Kellermayr löydettiin kuolleena viime perjantaina. Viranomaiset kertoivat, ettei kuolemaan liittynyt rikosta eikä ulkopuolista syytä.
Kellermayr oli riistänyt hengen itseltään. Mediatietojen mukaan hän jätti jälkeensä kolme jäähyväiskirjettä, joista yksi oli osoitettu Itävallan lääkäriliitolle.
Lue lisää:
Itävallan liittokansleri sairastui koronaan – rokotuspakko tulee maahan helmikuussa
Itävallan liittopresidentti
Alexander Van der Bellen ja useat johtavat poliitikot ilmaisivat heti järkytyksensä Kellermayrin kuolemasta.
– Lopettakaamme tämä uhkailu ja pelottelu. Vihalla ja suvaitsemattomuudella ei ole sijaa meidän Itävallassamme, Van der Bellen kirjoitti
Twitterissä.
Vihreää puoluetta edustava terveysministeri
Johannes Rauch tuomitsi vihakampanjan jyrkästi.
– Uutinen tohtori Kellermayrin kuolemasta järkytti minua syvästi. Lääkärinä hän omisti elämänsä toisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Häneen ja hänen työtovereihinsa kohdistetut murhauhkaukset ovat julmaa todellisuutta. Toisiin ihmisiin kohdistettu viha on anteeksiantamatonta. Vihalle on vihdoinkin saatava loppu, Rauch kirjoitti Heute-verkkolehden
mukaan.
Saksalainen uutiskanava Deutsche Welle
kertoi, ettei Kellermayrin ilmoituksia tappouhkauksista otettu vakavasti. Poliisista oli Deutsche Wellen mukaan kerrottu, että tappouhkausten esittäjiä olisi vaikea tavoittaa.
Yksityinen hakkeri oli Deutsche Wellen mukaan kuitenkin tunnistanut yhden häiriköistä vain muutamia tunteja kestäneen selvityksen jälkeen.
– Rikostutkintaan poliisi ei kuitenkaan ryhtynyt, sillä mies asui Saksassa. Poliisin edustaja jopa syytti Kellermayria siitä, että tämä vain halusi tehdä itsensä tärkeäksi, Deutsche Welle kirjoitti.
Kellermayr palkkasi omalla kustannuksellaan vartijan ja rakennutti vastaanotolleen pakohuoneen, mutta toiminta lääkärinä kävi sen jälkeen myös taloudellisesti mahdottomaksi.
– Turvatoimien kustannukset ylittivät omalääkäritoiminnasta saadun voiton moninkertaisesti, twiittasi Kellermayr.
– Tähän päivään mennessä olen käyttänyt yli 100 000 euroa vastaanoton turvallisuuteen ja taatakseni sen, ettei kukaan täältä apua hakeva joudu vaaraan. Toiminta päättyy nyt ainakin toistaiseksi.
Joukko itävaltalaisia osoitti mieltään koronarajoituksia vastaan Wienissä 11. joulukuuta 2021. Kuva: LISI NIESNER, Reuters
Itävallassa vaaditaan nyt tapauksen perinpohjaista selvittämistä. Keskeinen kysymys on, ovatko viranomaiset jättäneet Kellermayrin vaille lain antamaa suojaa. Laiton uhkaus on virallisen syytteen alainen rikos, josta voi saada enintään kolme vuotta vankeutta.
– On syytä tutkia hyvin tarkasti, mikä oli toimeenpanovallan rooli tapauksessa. Ja mikä oli oikeuslaitoksen rooli? kommentoi sosiaalisen median asiantuntija
Ingrid Brodnig yleisradioyhtiö ORF:n
Runder Tisch -ohjelmassa.