Kommentti: PC ei kuole koskaan

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sampsa
  • Aloitettu Aloitettu
Ajattelin että ongelmana olisi juuri C-aseman sekoaminen / hajoaminen. Jolloin luultavasti ei riitä että "millä tahansa" levyllä käynnistää konetta sen verran että pääsee katsomaan tuota varmuuskopiota.

Kun Ghost tosiaan toimii niin kuten toivoit, eli laitat tehdyn (riippuu versiosta mutta tässä nyt yhden ikivanhan ohje) buutti disketin sisälle, sitten kun pyytää laitat DVD:n / CD:n / ulkoisen kovalevyn ja siinä kaikki. (Otaksuen että levy mille asennetaan on tarpeeksi iso)

Käsittääkseni windowsin varmuuskopio ei ole yhtä fiksu ellei sitten tee sitä itsestään ajavaksi sisältäen buutin esim. blueray-levyltä (otaksuen että koko C:n sisältö mahtuu sille).

Mä olen yhden kerran palauttanut tietsikan. Ensin kone buutataan näköistiedoston yhteydessä tehdyllä käynnistyslevykkeellä (voi sen tehdä erikseenkin) ja sitten kun sillä on buutattu, niin palautus näköistiedostosta. Ja siellä pitäisi olla kaikki mitä on valinnut. Ainakin kuulostaa aika samalta, mitä tossa kerroit.

Tosin nyt kun mietin, niin onnistuiko se tosiaan noin vai pitikö mun asentaa Windows ensin?
Nopealla googlauksella se pitäisi mennä kyllä niin, että kun boottaa system recovery discillä mikä taitaa olla suomeksi järjestelmän korjauslevy, niin siitä voi suoraan valita, että palauttaa näköistiedoston.

Tuo täytyy tosiaankin olla nimenomaan erikseen tehty järjestelmän korjauslevy, koska jollain normibuuttilevyllä ei voi palauttaa näköistiedostoa. Ellei siihenkin ole sitten jotain ohjelmaa olemassa. Tämä siis seiskalla.
 
Eiköhän PC tule pysymään markkinoilla vielä pitkään. Näkisin, että koneiden tehot ovat jo useamman vuoden olleet sillä tasolla (jos panostaa koneeseen vähän eikä osta halvinta vaihtoehtoa), että peruskäytössä sen päivittäminen kovin usein ei ole järkevää.

Itsellä nykyinen kone tulee 3 vuoden ikään kesällä, mutta päivittäminen uuteen ei tunnu ajankohtaiselta. Tämä vaikka käytän konetta myös raskaisiin tehtäviin, kuten 4K-laadulla kuvatun videon editointiin.

Eli kuluttajajat eivät yksinkertaisesti koe, että uudelle koneelle olisi tarvetta, koska hommat hoituu nykyisellä ilman hidasteluita. Miksi siis päivittää?

Pelaajat on sitten ryhmä erikseen. Mutta tuossa oma näkemykseni peruskäyttäjistä.
 
Vähän samantapaista pohdintaa kuin Commodore 64 aikoina oli. Kuitenkin siinä kävi niin, että eräänä päivänä vain kuuli, että joku omistaa sellaisen laitteen kuin PC, ja myös Nintendo oli uutena tulokkaana tosi kova kilpailija :lol:
 
Vähän samantapaista pohdintaa kuin Commodore 64 aikoina oli. Kuitenkin siinä kävi niin, että eräänä päivänä vain kuuli, että joku omistaa sellaisen laitteen kuin PC, ja myös Nintendo oli uutena tulokkaana tosi kova kilpailija :lol:

Jos ajatellaan Commodorea, niin sehän oli tietokone, mikä korvautui toisella tietokoneella. Jos ajattelee vain Personal Computeria, niin olihan Commodorekin sellainen.
Käsittääkseni Commodoreen ei koskaan tullut mitään muita ohjelmia kuin pelejä ja ekat PC:t taisivat olla teknisestikin heikompia, mutta niihin sai ohjelmia. Sama homma kai Amigan kanssa, joka teknisillä spekseillä juoksi ympyrää PC:n ympärillä, mutta eipä siihenkään saanut ohjelmia.

Eli sama homma toistuu yhä uudestaan, VHS vs. kaikki muut nauhaformaatit, Windows vs. kaikki muut, Nokian älykännykät vs. Android ja Iphone.
Pelkällä laitteella ei tee mitään ellei siihen saa ohjelmia, sovelluksia, sisältöä tai miksi niitä sitten kutsutaankin.

Sisältö on kunkku ja se millä sitä sisältöä saa parhaiten hyödynnettyä on voittaja, vaikka kilpaileva tuote olisi teknisesti ylivoimainen. Ja toki hintakin vaikuttaa, jossain on aina se kipuraja, että kuinka paljon ollaan jostain valmiita maksamaan. Se on näköjään kyllä vaikea arvioida, koska itse en ikinä olisi uskonut että kännyköistä ollaan valmiita maksamaan nykyisiä hintoja huippumalleista, kun lähes saman saisi puoleen hintaan.
 
Se on näköjään kyllä vaikea arvioida, koska itse en ikinä olisi uskonut että kännyköistä ollaan valmiita maksamaan nykyisiä hintoja huippumalleista, kun lähes saman saisi puoleen hintaan.

Maksaahan joku näytönohjaimestakin 800 euroa vaikka lähes saman saisi alle puoleen hintaan :kahvi:
 
Kyllä jonkinlainen työpöytä laite kodeissakin säilyy, puhelin on monille vain liian kömpelö moniin asioihin kuten pankkiasioihin ja muihin toimituksiin.
 
Kyllä jonkinlainen työpöytä laite kodeissakin säilyy, puhelin on monille vain liian kömpelö moniin asioihin kuten pankkiasioihin ja muihin toimituksiin.

Tai kun hinnat halpenee, niin koti on itsessään tietokone, mikä hoitaa myös kaikki nekin asiat, mikä tehdään tietokoneella nykyisin. Näyttöjä on joka huoneessa tai seinä muuttuu tarvittaessa näytöksi.

Siis kyllähän PC kuolee silloin, kun tulee vaihtoehtoinen tapa, mikä on parempi, joustavampi eikä ainakaan paljoa kalliimpi ja sisältö, ekosysteemi, ohjelmistot jne. on vähintään yhtä hyvällä tolalla kuin PC:ssä. Nykyvaihtoehtoja yritetään kaupata sillä, että et sinä tarvitse kaikkea mitä PC mahdollistaa eikä yhtään vaihtoehtoa ole kategoriassa, että pystyy kaikkeen mitä PC:kin.
 
Kuka aikoo koodata ja räbätä seinällä näyttönä ja sohva näppäimistönä? o_O
Ellei muille, niin sisällöntuottajille ja köyhille PuuCee hyve vaihtoehto hamassa tulevaisuudessakin :smoke:
Se oliskin paras tilanne jos sais kasattua tehomyllyn naurettavan alhaiseen hintaan siinä missä älykoti osineen maksaisi vitusti :cool:
 
Kyllä jonkinlainen työpöytä laite kodeissakin säilyy, puhelin on monille vain liian kömpelö moniin asioihin kuten pankkiasioihin ja muihin toimituksiin.
Eiköhän se useimmista kodeista tule löytymään vielä vuosia, mutta varmasti vähenee, koska ainakin nuoret pärjäävät hyvin ilman tietokonettakin.
 
Entä jos se tabletti/puhelin on laitettu kiinni ständiin/telakkaan, minkä kautta siihen on kytkettynä hiiri, näppis, tulostin langattomasti jne? o_O

Okei tämä onnistuu toki. Se onkin sitten kinkkisempi juttu saada siihen tablettiin monta näyttöä, monta softaa vierekkäin auki ja vielä sen verran tehoja että se koodi kääntyy nopeasti.. eikä mallia kerkeet kahville, tupakalle, paskalle ja lounalle käännön aikana. :)

En sovelluskehittäjän pitäisi tablettia kovin varteenotettavana laitteeta koodailuun/ylläpitoon tjsp.... kyllä sillä jotain eskeliä pöwerpöinttiä ehkä veistelee mutta siinäpä se..
 
Kommentoisin vielä tuohon argumenttiin, että PC:n kuolemaa on ennustettu jo pitkään eikä se vieläkään ole kuollut...

Asiat ei tietenkään tapahdu vuodessa eikä kahdessa, vaan 10-20 vuodessa, eikä silloinkaan PC:t häviä kokonaan, vaan siirtyvät enemmän ja enemmän pienen porukan laitteiksi. Esimerkiksi matkapuhelimet joissa on fyysiset näppäimet eivät ole kokonaan kuolleet, koska niitäkin joku käyttää jossain, mutta yleisesti voidaan sanoa, että tuollaiset laitteet ovat kuolleet.

PC:n kuolemaa on julistettu jo 80-luvulla, eli noin 30 vuotta sitten.
iPhonen julkaisusta tulee tänä vuonna täyteen 10 vuotta ja siinä ajassa mobiililaitteet ovat ottaneet vallan internetin käytöstä sekä pelaamisessa. Mobiililaitteilla käytetään enemmän internetiä, pelataan enemmän, käytetään digitaalisia palveluita enemmän, jne. ja tämä pitkään jatkunut trendi vain korostuu joka vuosi. Itse käytän pöytäkonetta vain kun teen jotain sisältöä tai työskentelen. Joten kai voidaan sanoa, että PC ja pöytäkone konsepti on jo jollain tavalla kuollut ja tässä vain katsellaan kun sen ruumista haudataan lopullisesti.
"Kaikki muut kuin työpöytä-PC:t" ohittivat digitaalisessa sisällönkulutuksessa pelkät työpöytä-PC:t vasta 2015 lopulla (on mahdollista että kannettavat lasketaan työpöytä-PC:ksi tuossa, en tiedä varmaksi), ja ilman muuta suurin osa käyttää sekä että.
Mobiilipelaaminen ohitti PC-pelaamisen (vähän lähteestä riippuen ohittiko edes) vasta viime vuonna, siitä on pitkä matka hautaan etenkin kun taitaa PC-pelimarkkintatkin kasvaa edelleen joka vuosi.

Kuten aiemmin sanoin, PC:llä tehdään vielä toistaiseksi tuottavaa työtä ja tähän ei ole löytynyt mitään sopivaa korvaajaa. Tuo ainoa seikka pitää vielä PC:n jotenkin relevanttina laitteena. Oma veikkaus on, että on vain ajan kysymys koska löydetään parempia keinoja ja laitteita tuottaa digitaalista sisältöä ja sitten viimeistään PC siirtyy Nokian 3110 kanssa samaan taivaaseen.
PC:llä tehdään edelleen paitsi tuottavaa työtä, ja ihan kaikkea muutakin, vaikka mobiililaitteet ovatkin oman siivunsa haukanneet. Itseasiassa hyvin merkittävä osa mobiililaitteiden osuuksista on tullut aiemmin olemassaolemattomista asioista, kuten työ- ja muista matkoista, joissa joukkoliikenteessä voi käyttää sitä mobiilivehjettä mutta kannettavankin käyttö on vähintään hankalaa (pl. pidemmät juna/lentokone jne matkat).

edit: korjattu ilmaisua paremmaksi
 
Viimeksi muokattu:
Okei tämä onnistuu toki. Se onkin sitten kinkkisempi juttu saada siihen tablettiin monta näyttöä, monta softaa vierekkäin auki ja vielä sen verran tehoja että se koodi kääntyy nopeasti.. eikä mallia kerkeet kahville, tupakalle, paskalle ja lounalle käännön aikana. :)

En sovelluskehittäjän pitäisi tablettia kovin varteenotettavana laitteeta koodailuun/ylläpitoon tjsp.... kyllä sillä jotain eskeliä pöwerpöinttiä ehkä veistelee mutta siinäpä se..

En tiedä onko mobiilikäyttiksissä miten rajoittunutta tuollainen usean näytön setuppi, mutta jos softa ei hankaa vastaan, kyse on vain siitä, mitä liitäntöjä telakassa on. Koodin kääntäminen taas lähtee sinulla siitä oletuksesta, että kaikki raaempaakin vääntöä vaativa pyöritetään paikallisesti, vaikka sen voisi tehdä järeällä palvelimella ja tabletti ei pyöritä mitään muuta kuin käyttöliittymää siihen systeemiin.
 
En tiedä onko mobiilikäyttiksissä miten rajoittunutta tuollainen usean näytön setuppi, mutta jos softa ei hankaa vastaan, kyse on vain siitä, mitä liitäntöjä telakassa on. Koodin kääntäminen taas lähtee sinulla siitä oletuksesta, että kaikki raaempaakin vääntöä vaativa pyöritetään paikallisesti, vaikka sen voisi tehdä järeällä palvelimella ja tabletti ei pyöritä mitään muuta kuin käyttöliittymää siihen systeemiin.

Eihän sitä koodia pakko ole lokaalisti kääntää ja ajaa, mutta yleensä aktiivisessa r&d / protoiluvaiheessa on paljon nopeampaa jos sen koodin voi ajaa lokaalisti, ilman että se tarvisee työntää palvelimille asti ja sieltä yrittää kuikkia mitä tapahtuu.

Todellisuudessa monessa firmassa se devaus palvelinalustakin on jonkun palomuurin ja tympeän kirjautumishässäkän (yhteyspisteen taakse) rajattu eli sinne ei ihan suoraan oteta yhteyttä. Pahimpian jotkut viritykset joita joku ICT manageri on päissään kehitellyt. Joudut kirjautumaan jonkun Windows pannun dekstop näkymään remote desktopilla, josta sitten arvot surkealla SSH clientillä yhteyden linux serverille, jolla sitä koodia olisi tarkoitus ajaa.

Tämä kaikki toki onnistuu ei se mikään ongelma ole, mutta pieneen 15 minuutin hommaan tulee yht. äkkiä 10-15 minuttia turhaa overheadia. =)

Tämän hetkisessä hommassa meillä kyllä on devaus ympäristö myös konesalissa, mutta aktiivisesti devaan silti lokaalilsta deskarilta juuri tuon r&d / protoilu vaiheen vuoksi. Jahka päästään tekemään pelkkiä yksinkertaisia featureita tai käyttötapauksia siirtynee touhu enempi sinne konesalin puolelle. :)

Siltikin.. se PC tuskin tulee kuolemaan vaikka se kotikäytössä alkaa vähentyä.

-- edit --

Ja on toki lokaalista väännöstä siinä koodausalustassa hyötyä jos kehitysympäristö (IDE) esimerkiksi esikääntää koodia joka näkyy editorissa ja validoi jo kirjoittelun aikana, että se on sekä syntaktisesti oikein, että myös ajettavaa. Esim joku Scala kääntäjä joka pyörii Javan varassa vaatii jo melkoisesti tehoja.
 
Viimeksi muokattu:
PC-koneiden hintakehitystä voisi vähän kommentoida. Wanhoina hyvinä aikoina oli periaatteenani, että ei kannata ostaa yli 100€ osaa koneeseen, koska sen saa 100€ hintaan puolen vuoden sisällä. Ajat muuttuu Eskoseni ja nyt hinnanpudotus on huomattavasti hitaanpaa, periaatteessa voisi sijoittaa ja saada tuottoa tietokoneosista!

Prossut: CPUs Price Trends - PCPartPicker Kaikki prosessoit maksaa about saman tänään kuin vuosi sitten, jollei jopa enemmän!

Näytönohjaimet: Video Cards Price Trends - PCPartPicker Hinnat ei muutu. Tuote poistuu markkinoilta ennen hinnanlaskua?

Muistit: Memory Price Trends - PCPartPicker nousussa, periaatteessa sijoituskohde!

Levyt: Storage Price Trends - PCPartPicker ei muutosta niissäkään!

Miksi kehitys pysähtyi? Mooren laki ei enää lennä? Minusta tämä on suurin tekijä pc-markkinoilla, koska 3v kone voi oikeasti olla ihan kurantti vehje jopa pelaamiseen ja akuuttia päivitystarvetta ei ole nähtävissä.
 
PC-koneiden hintakehitystä voisi vähän kommentoida. Wanhoina hyvinä aikoina oli periaatteenani, että ei kannata ostaa yli 100€ osaa koneeseen, koska sen saa 100€ hintaan puolen vuoden sisällä.
Miksi kehitys pysähtyi? Mooren laki ei enää lennä? Minusta tämä on suurin tekijä pc-markkinoilla, koska 3v kone voi oikeasti olla ihan kurantti vehje jopa pelaamiseen ja akuuttia päivitystarvetta ei ole nähtävissä.

Yksi todella suuri tekijä on se että sitten Windows Vistan jokainen käyttöjärjestelmä on ollut käsittääkseni KEVYEMPI. Siihen saakka jokainen uusi käyttöjärjestelmä mikä tuli (ja mikä käytännössä jokaiseen koneeseen hankittiin) oli raskaampi ja vaati yleensä sen tietokoneen päivittämistä uuteen.

Samaten konsolien yleistyminen on vaikuttanut pelipuoleen. Enää harvemmin (kyllä niitäkin tietysti on) tulee pelejä jotka vaativat PC:ltä todella paljon ja joiden takia täytyy päivittää uusinta rautaa alle, ihan siksi että mikään mitä siihen mennessä on julkaistu ei vaan riitä, eikä muutamaan vuoteen tulevaisuudessakaan, pelin pelaamiseen ns. täysillä.

Itse käytin esim. Geoff Grammondin F1 GP (Formula One Grand Prix, 1991) pelin sekä muutaman lisäpelin (GP2 1996, GP3 2000 taisi tulla 4 versiokin jota en edes muista...) MicroProselta pitkään uuden raudan testaamiseen.

Osittain syynä voi olla tapa miten pelit ja ohjelmat tehdään nykyisin. Ennen jos tuli päivitys tekijät lähettivät sen sinulle disketillä pyydellen anteeksi. Nykyisin kun peli/ohjelma julkaistaan voi kestää vuosia ennenkuin se on toimivassa kunnossa. Lisäksi jokaisen täytyy itse ladata päivitykset netistä. Nyt siis uusikin peli voi luottaa siihen (ainakin jonkun verran) että kun se ehkä vuoden kuluttua toimii ovat käyttäjät ehtineet hyvin hankkia uuden koneen millä sitä pelata...

Toki sekin vaikuttaa että kun ennen 100 maksoi ensin 40Gb ja myöhemmin 80Gb kovalevy (kyllä, ostin) nyt varmaan saa (olen ostanut) 3Tb alle 100 joten jos levyt vaan kestävät ei ole järkevää toimia kuten ennen (laitetaan vanha kovalevyn sisältö kokonaisuudessaan uuden sisälle talteen, kummasti se 640Mb levy riitti pitkälle aikoinaan ja siitä päälle puolet pienemmätkin) eli hankitaan uusi 3+ kertaa isompi levy vanhan hinnalla. Koska silloin se vanha on kuitenkin jo todella täyteen tupattu.
 
Myyntimäärissä mitattuna PC-tietokoneiden myynti tulee todennäköisesti laskemaan myös seuraavat viisi vuotta ja klikkiotsikointi PC:n kuolemasta jatkuu.
Pitääkö olla huolissaan :think:?
ETN sanoi:
PC-tietokoneiden myynti laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,4 prosenttia vuodentakaisesta. Gartnerin mukaan mikroja ei ole koskaan myyty näin vähän kolmen kuukauden aikana...

...Perusostaja ei edelleenkään halua korvata vanhaa mikroaan ja aika moni on luopunut tietokoneista kokonaan tablettien ja älypuhelimien myötä.
 
Ja pitkän aikaahan noi on ollut laskussa, mutta "niche markkinat" ts. peli-PC:t jatkaa vissiin edelleen kasvua (myydään erillisinä komponentteina, ei valmispaketteina)
 
Ja pitkän aikaahan noi on ollut laskussa, mutta "niche markkinat" ts. peli-PC:t jatkaa vissiin edelleen kasvua (myydään erillisinä komponentteina, ei valmispaketteina)
Tuo ylempi viesti oli lähinnä huumoriheitto viitaten Sampsan ennustajan lahjoihin :rolleyes:. Niche markkinat tosiaan voi kaikesta päätellen hyvin ja mm. kilpapelaaminen on kasvussa. PC ei siis edelleenkään ole kuolemassa pois :geek:.
 
Tuo ylempi viesti oli lähinnä huumoriheitto viitaten Sampsan ennustajan lahjoihin :rolleyes:. Niche markkinat tosiaan voi kaikesta päätellen hyvin ja mm. kilpapelaaminen on kasvussa. PC ei siis edelleenkään ole kuolemassa pois :geek:.

Mulle menee totaalisesti yli hilseen, että miksi kukaan viitsii katsoa jonkun toisen pelaamista. Pelihän on vain omaksi viihdykseeksi ja ihan järjetöntä katsoa kun joku toinen pelaa.

Ilmeisesti olen liian vanha kääkkä.
 
Mulle menee totaalisesti yli hilseen, että miksi kukaan viitsii katsoa jonkun toisen pelaamista. Pelihän on vain omaksi viihdykseeksi ja ihan järjetöntä katsoa kun joku toinen pelaa.

Ilmeisesti olen liian vanha kääkkä.

Vastaavalla logiikalla et varmaan myöskään ymmärrä mitään urheilun seuraamista. Ihan omaksi iloksi sitä hiihdetään kilpaa, tai pelataan jalkapalloa. Esports ei eroa tästä mitenkään, molemmissa seurataan yksilöiden ja/tai joukkueiden suorituksia sekä jännittäviä tilanteita.
 
Mulle menee totaalisesti yli hilseen, että miksi kukaan viitsii katsoa jonkun toisen pelaamista. Pelihän on vain omaksi viihdykseeksi ja ihan järjetöntä katsoa kun joku toinen pelaa.

Ilmeisesti olen liian vanha kääkkä.
Tämä keskustelu ei kyllä tähän ketjuun varsinaisesti kuulu, mutta samoin voit ihmetellä miksi ihmiset katsovat yhtään mitään suoraa lähetystä. Urheilut, konsertit, yms. Kaikki kuuluu samaan kategoriaan. Katsotaan kun muut nauttivat urheilemisesta, soittamisesta, laulamisesta, tms.
 
Vastaavalla logiikalla et varmaan myöskään ymmärrä mitään urheilun seuraamista. Ihan omaksi iloksi sitä hiihdetään kilpaa, tai pelataan jalkapalloa. Esports ei eroa tästä mitenkään, molemmissa seurataan yksilöiden ja/tai joukkueiden suorituksia sekä jännittäviä tilanteita.

Minusta vaan on aika suuri ero. Mikäli jonkun mielestä on todellakin ihan sama kuin katsoisi oikeiden pelaajien pelaamaa jalkapalloa ja tietokonenäytöltä kuinka jotkut pelaa jalkapallopeliä, niin keskustelu on hedelmätöntä. On mielipiteissä liian suuri ero.
 
Minusta vaan on aika suuri ero. Mikäli jonkun mielestä on todellakin ihan sama kuin katsoisi oikeiden pelaajien pelaamaa jalkapalloa ja tietokonenäytöltä kuinka jotkut pelaa jalkapallopeliä, niin keskustelu on hedelmätöntä. On mielipiteissä liian suuri ero.
Tarkennatko millä tavalla nuo eroaa toisistaan jos puitteet asetetaan samanlaisiksi. Eli katsot joko virtuaalijalkapalloa tai oikeaa jalkapalloa vastaavissa puitteissa, esim. isolla stadionilla useiden muiden ihmisten kanssa, tai telkkarista kotona. Mitä käytännössä saat toisesta mitä toisesta et?
 
Minusta vaan on aika suuri ero. Mikäli jonkun mielestä on todellakin ihan sama kuin katsoisi oikeiden pelaajien pelaamaa jalkapalloa ja tietokonenäytöltä kuinka jotkut pelaa jalkapallopeliä, niin keskustelu on hedelmätöntä. On mielipiteissä liian suuri ero.

Laumaeläin menee lauman mukana. Onko siinä oikeasti joku muukin ero?
 
Joo elikkäs lopetetaan offtopic tässä threadissa ja e-urheilusta keskustelua voi sitten jatkaa vaikkapa tuolla @FlyingAntero perustamassa keskustelusäikeessä :comp::hammer:
 
Näyttää siltä että x86 PC on kuolemassa siinä mielessä mitä PC:llä aikoinaan haettiin. Ensin Intel vihjailee consumer prossujen kadolla ja sitten on Microsoftin Project Neon. Homma etenee suurinpiirtein samoilla urilla mitä Apple hiihti PPC -> x86 muutoksessaan.
Henkilökohtainen laskenta-alusta tai verkkopääte on nykyään ARM pohjainen ja vaikuttaa siltä että kaikki isot pelurit ovat tämän hengen pelissä hyväksyneet. Työasemat, palvelimet ja pelikoneet varmaankin säilyvät x86 maailmana vielä hetken. Voihan se olla että oma elinikä riittää sekä x86 nousun että kuoleman todistamiseen.
 
Näyttää siltä että x86 PC on kuolemassa siinä mielessä mitä PC:llä aikoinaan haettiin. Ensin Intel vihjailee consumer prossujen kadolla ja sitten on Microsoftin Project Neon. Homma etenee suurinpiirtein samoilla urilla mitä Apple hiihti PPC -> x86 muutoksessaan.
Henkilökohtainen laskenta-alusta tai verkkopääte on nykyään ARM pohjainen ja vaikuttaa siltä että kaikki isot pelurit ovat tämän hengen pelissä hyväksyneet. Työasemat, palvelimet ja pelikoneet varmaankin säilyvät x86 maailmana vielä hetken. Voihan se olla että oma elinikä riittää sekä x86 nousun että kuoleman todistamiseen.
Project Neon on vain uusi muotokieli Windowsiin, ei x86-emulaatio ARM-prosessoreille mikä on ihan oma juttunsa.
 
Project Neon on vain uusi muotokieli Windowsiin, ei x86-emulaatio ARM-prosessoreille mikä on ihan oma juttunsa.
Kas luin jutun huonosti, emuloinnin nimi onkin CHPE/Cobalt. Idea varmaankin välittyi eli samaan tapaan OSX ui Rosettan läpi x86 maailmaan.
 
Kas luin jutun huonosti, emuloinnin nimi onkin CHPE/Cobalt. Idea varmaankin välittyi eli samaan tapaan OSX ui Rosettan läpi x86 maailmaan.
Todennäköisimmin kyse on "Surface Phone" seteistä kuin ARMin vallankumouksesta, vaikka Qualcomm visioikin Snapdragon-läppäreistä ja jopa pöytäkoneista.
OSX ei uinut Rosettan läpi x86 maailmaan sinänsä, vaan suunnitelmat x86:een siirtymisestä oltiin tehty selväksi suoraan ja Rosetta helpotti vain välivaihetta. MS sen sijaan ei ole mitään viitteitä antanut vastaavasta.

edit: typofix
 
Viimeksi muokattu:
upload_2018-1-12_13-28-34.png


Ei kuole koskaan.
 
Millä tavalla PC:n poisto hidastaa kotia?
Ei tuossa kyllä niin sanota edes kielioppisääntöjen pilkkuja viilaamalla? Oikein kunnon viilauksella sen voisi lukea tarkoittavan että PC-koneiden poisto on hidastunut kotien vuoksi, mutta kaikille lienee selvää mitä sillä tarkoitettiin.
 
Kyllä suurin osa tulevista pc:n ostajista lähinnä tässä odottelee, että ne tarjoaisivat jotain oikeasti uutta, eikä vain samaa entistä pienillä kosmeettisilla muutoksilla varustettuna. Mikä tahansa tällä vuosikymmenelle ostettu hyvälaatuinen kone hoitaa edelleen hommansa aivan moitteettomasti, ja vähän on sitä mitä niillä ei pysty tekemään. Ei tule mieleen kuin jokin H265 videoiden pyörittely ja ehkä tietenkin ihan viimeisimpien pelien pelaaminen. Noihin ei vähän vanhempi kone pysty, mutta kaikkeen muuhun kylläkin. Eipä ole vielä näkyvissä oikein mitään järkevää syytä pistää kodin tietokoneita uusiksi.

Ja koska nämäkin ovat jo neliytimisiä, niin se oikea parannus on jotain todella paljon enemmän, kuin vain muutama lisäydin. Ja koska käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot pysyvät samoina vaikka sen koneen vaihtaa siitä alta, niin edelleenkään ei saa varsinaisesti mitään uutta.

Käytännössä tehoja pitäisi saada aina kymmenen kertaa enemmän joka vaihto askeleella, että se kone vaikuttaisi noin kaksi kertaa nopeammalta kuin se entinen. No, tällaisen tason muutosta ei ole ollut pitkään aikaan enää tarjolla.

Valmistajat myös itse jotenkin pidättelevät kehitystä, koska he haluavat rahastaa joka ainoan pienenkin askeleen erikseen. Minusta kuluttajia vähän aliarvioidaan, ja heitä pidetään oikeasti tyhmempinä kuin he ovatkaan. Kuluttajat taas vastaavat tähän sulkemalla kukkaron nyörinsä, ja tuloksena tuosta on pc:n kuoleman jatkuva povaaminen. Tekisivät nyt koneisiin sen pci-e viitosen, ja pistäisivät prosessoreihin sen 16-32 ydintä järki hinnalla, ja jättäisivät ne usb 2.0 portit jo laittamatta niihin koneisiin, niin saattaisi myynti lisääntyä ihan kummasti. Tietenkin auttaisi myös, jos lisääntyneitä tehoja voisi käyttää jo johonkin järkevään, kuten oikeasti toimivaan puheohjaukseen ja sen semmoisiin juttuihin.

Uudet koneet eivät myy, koska ne eivät tarjoa mitään oikeasti uutta verrattuna vanhoihin koneisiin. Näin ainakin minusta tuntuu.

T -.-
 
Viimeksi muokattu:
Ketjussa taidettiin pohtia myös erikseen myytävien prossujen markkinoita. Emolevyjen myyntilukujen perusteella niiden myynti on laskenut vielä reippaammin, viime vuonna -15 % ja tällekin vuodelle povataan 10 % laskua:

Motherboard Shipments Expected to Take 10% Dip in 2018

Ovathan luvut surkeita, kun taloudessa on eletty selkeää nousukautta. Paljonkohan Intelin prossumyynti DIY-sektorilla on laskenut viime vuonna, AMD kuitenkin ottanut takaisin haltuunsa merkittävän osan markkinoista?
 
Niillä ovat jo ne toimivat koneet, joilla on sille koneelle käyttöä ja (huom) paikka minne sen koneen voi sijoittaa. Suurimmassa osassa kolmansia maitahan tällaista turvallista paikkaa ei ihmisillä ole käytössään, mihin arvokkaan koneen voisi edes jättää. Siellä suunnalla eivät isot tietokoneet oikein voi menestyä kotikäytössä. Siksi nämä kannettavat pienet koneet lisäävät sitä myyntiään ja nämä isot eivät niinkään. Näiden isompien tietokoneiden markkinat eivät enää kasva, koska ne ovat vain lännessä, ja täällä kaikilla halukkailla on jo kone. Uuden saa myytyä vasta kun ne ovat aivan selvästi ja aivan merkittävästi parempia kuin entiset. Nyt näin ei ole, ja siksi myynti ei vedä. Se ei kuitenkaan todellakaan tarkoita pc:n kuolemaa millään tavoin. Tuo on taas vain sellainen "väärä johtopäätös". Oikeammin se on niin päin, ettei oikeasti uusista koneista ole tarjontaa.

Suurin osa ihmisistä on aika säädyllisiä ja säästäväisiä ns. "aikuisia ihmisiä", jotka aika tarkkaankin miettivät sitä mihin he käyttävät omia rahojaan. Kummallista, kuinka se aina yllättääkin nämä markkinointiosastot niin perusteellisesti.

Jätkä minussa panee laittamaan loppukaneetiksi, että kysyisivät vain rohkeasti minulta, minä kyllä tiedän. :geek:

T -.-
 
Ja koska nämäkin ovat jo neliytimisiä, niin se oikea parannus on jotain todella paljon enemmän, kuin vain muutama lisäydin. Ja koska käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot pysyvät samoina vaikka sen koneen vaihtaa siitä alta, niin edelleenkään ei saa varsinaisesti mitään uutta.

Käytännössä tehoja pitäisi saada aina kymmenen kertaa enemmän joka vaihto askeleella, että se kone vaikuttaisi noin kaksi kertaa nopeammalta kuin se entinen. No, tällaisen tason muutosta ei ole ollut pitkään aikaan enää tarjolla.

Valmistajat myös itse jotenkin pidättelevät kehitystä, koska he haluavat rahastaa joka ainoan pienenkin askeleen erikseen. Minusta kuluttajia vähän aliarvioidaan, ja heitä pidetään oikeasti tyhmempinä kuin he ovatkaan. Kuluttajat taas vastaavat tähän sulkemalla kukkaron nyörinsä, ja tuloksena tuosta on pc:n kuoleman jatkuva povaaminen. Tekisivät nyt koneisiin sen pci-e viitosen, ja pistäisivät prosessoreihin sen 16-32 ydintä järki hinnalla, ja jättäisivät ne usb 2.0 portit jo laittamatta niihin koneisiin, niin saattaisi myynti lisääntyä ihan kummasti. Tietenkin auttaisi myös, jos lisääntyneitä tehoja voisi käyttää jo johonkin järkevään, kuten oikeasti toimivaan puheohjaukseen ja sen semmoisiin juttuihin.

Ns. normaali henkilö/perhe joka käyttää sitä konettaan ehkä youtube videoiden toistamiseen, sähköpostin katsomiseen (ellei tee sitä kännykällä), facebook pelien pelaamiseen ja tilapäivitysten tekoon unohtamatta netin selaamista (uutiset, tarjoukset lähikaupasta jne).

Uskaltaisin väittää että sellainen henkilö ei oikeasti näe mitään syytä ostaa edes sitä "huomattavasti nopeampaa, useampia ytimiä, USB 5 jne" sisältävää konetta. Se 1mb netti mikä hyvin toimii joko kiinteänä tai luultavasti wlanin kautta riittää hänelle oikein hyvin. Hän saattaisi ehkä huomata eron jos saisi SSD levyn mutta ei välttämättä huomaisi siinäkään suuria eroja (paitsi koneen käynnistymisessä).

Tälläiselle perheelle yleensä se noin 3-5v välein hankittava uusi läppäri on ihan riittävä ja siinä tuo SSD-asema tuo sen näkyvän/tuntuvimman eron. Kunhan joku heille ensin etsii sen pasianssin mikä ei taida olla vakiona asenneltuna windows 10 käyttiksessä vs windows 7.

Tiedän tälläisiä perheitä ja yleensä se vuorokauden käyttö on luokkaa "lataan kuvan koirasta facebookkiin" ja vaativimmillaan "katson pankista tiliotteita ja lataan ne PDF muodossa koneelle, sitten ihmettelen mitä ne tarkoittavat".
 
Viimeksi muokattu:
Paljonkohan PC-koneiden poistaminen on kodeista hidastunut...

Kuinka moni ei enää peeceetä hanki vanhan tilalle? Itselleni aika mahdoton ajatus, koska on niin urautunut. Periaatteessa lähes kaiken pystyisi kännykälläkin tekemään, mutta ei iske.

Mutta mikä on tilanne nuorempien kohdalla? Voisi kuvitella etteivät edes suunnittele peeceen hankintaa.
 
Ainakin lähipiiriini kuuluvien opettajien mukaan yläasteelle on alkanut saapua oppilaita, jotka eivät osaa käyttää tavallista tietokonetta.
 
Siinä on vielä sekin, että täällä nuorisolla on myös pahuksen kalliit puhelimet. Raha on rajallista ja kun sitä johonkin sijoittaa, se on aina toisesta paikasta pois. Jos ostaa ja vaihtaa uuden kalliin kännykän, niin kummasti alkaa se vanha iänikuinen pelikone kuitenkin sitten teineille kelpaamaan. Ei se kuitenkaan sitä tarkoita, että pc olisi mitenkään kuolemassa. Hyvä esimerkki on siskon perhe, molemmilla lapsilla on uudehkot iPhonet ja aikuisilla on sitten satasen Android kännykät kiinasta tilattuina. Uskon saman tilanteen olevan muuallakin. Ne pc koneet ovat lasten vanhenemisen myötä aivan iloisesti vanhenemassa käsiin nyt nekin, vanhempaa poikaa kiinnostavat puhelimen lisäksi naiset ja autot (no helevetti, onneksi sentään noin) ja se nuorempi kulkee laneilla vielä siedettävän uuden koneen kanssa. Ne lystin varsinaiset maksajat käyttelevät vuosikymmenen alusta kotoisin olevia laitteita... Eiköhän se sama tilanne ole muuallakin?

Pc myynti lähtee käsittääkseni kyllä liikkeelle, kunhan ne kehittyvät tarpeeksi eteenpäin, ja tulee sovelluksia, jotka sitä tehoa osaavat käyttää. Puheen tunnistus ja puheohjaus tulevat nyt lähinnä mieleen seuraavana askeleena.

T -.-

Voihan se tosiaan olla, että ainakin osa lapsista on jo pelkästään tabletin käyttäjiä. Outo ajatus.
 
Kyllä suurin osa tulevista pc:n ostajista lähinnä tässä odottelee, että ne tarjoaisivat jotain oikeasti uutta, eikä vain samaa entistä pienillä kosmeettisilla muutoksilla varustettuna. Mikä tahansa tällä vuosikymmenelle ostettu hyvälaatuinen kone hoitaa edelleen hommansa aivan moitteettomasti, ja vähän on sitä mitä niillä ei pysty tekemään. Ei tule mieleen kuin jokin H265 videoiden pyörittely ja ehkä tietenkin ihan viimeisimpien pelien pelaaminen. Noihin ei vähän vanhempi kone pysty, mutta kaikkeen muuhun kylläkin. Eipä ole vielä näkyvissä oikein mitään järkevää syytä pistää kodin tietokoneita uusiksi.

Vaikka uusi rauta on kivaa ja hauskaa, niin en minä kyllä oikeastaan edes odottele. Nykyisilläkin vehkeillä voisi räpeltää vaikka mitä ja kellarissa on lisää. Kyllä mä sen koneisiin upotettavan rahan saan kuitenkin muuallekin käytettyä.

Mutta tosiaan, ei koneiden määrä itsellä ainakaan vähentynyt ole, vaikka uusien (osien) ostonopeus on laskenut merkittävästi. Kauppiaille toki haaste ja ehkä syy miksi esim. verkkokaupasta saa nykyään niitä tietokoneita kaiken turhanpäiväsen rojun keskeltä etsiä tosissaan.

Pc myynti lähtee käsittääkseni kyllä liikkeelle, kunhan ne kehittyvät tarpeeksi eteenpäin, ja tulee sovelluksia, jotka sitä tehoa osaavat käyttää. Puheen tunnistus ja puheohjaus tulevat nyt lähinnä mieleen seuraavana askeleena.

Markkina on kyllästynyt ja koneiden vaihtoväli on pidentynyt. Joten tuskin niihin vanhoihin lukuihin päästään. Ennemminkin (äly)puhelintenkin myynti alkaa laskea, kun sielläkin alkaa olla vakiintuneet markkinat. Toki puhelimet ovat enempi kulutustavaraa.

Ei niitä jääkaappejakaan myydä enää vanhaan malliin, mutta taitaa joka keittiöstä silti edelleen löytyä...

Ja koska nämäkin ovat jo neliytimisiä, niin se oikea parannus on jotain todella paljon enemmän, kuin vain muutama lisäydin. Ja koska käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot pysyvät samoina vaikka sen koneen vaihtaa siitä alta, niin edelleenkään ei saa varsinaisesti mitään uutta.

Käytännössä tehoja pitäisi saada aina kymmenen kertaa enemmän joka vaihto askeleella, että se kone vaikuttaisi noin kaksi kertaa nopeammalta kuin se entinen. No, tällaisen tason muutosta ei ole ollut pitkään aikaan enää tarjolla.

Valmistajat myös itse jotenkin pidättelevät kehitystä, koska he haluavat rahastaa joka ainoan pienenkin askeleen erikseen. Minusta kuluttajia vähän aliarvioidaan, ja heitä pidetään oikeasti tyhmempinä kuin he ovatkaan. Kuluttajat taas vastaavat tähän sulkemalla kukkaron nyörinsä, ja tuloksena tuosta on pc:n kuoleman jatkuva povaaminen. Tekisivät nyt koneisiin sen pci-e viitosen, ja pistäisivät prosessoreihin sen 16-32 ydintä järki hinnalla, ja jättäisivät ne usb 2.0 portit jo laittamatta niihin koneisiin, niin saattaisi myynti lisääntyä ihan kummasti. Tietenkin auttaisi myös, jos lisääntyneitä tehoja voisi käyttää jo johonkin järkevään, kuten oikeasti toimivaan puheohjaukseen ja sen semmoisiin juttuihin.

Tälläistä on turha odottaa, koska sellaista ei ole lähitulevaisuudessa tulossa halusi valmistajat tai ei. Teknologia on yksinkertaisesti kehittynyt kypsäksi.

Ei ne lentokoneiden ja autojenkaan valmistajat tahallaan pidättele, kun lentokoneet kulkee yhä samaa vauhtia kuin 70-luvulla ja autojenkin kehitys on marginaalista.

Mutta, koska yleiskäyttöisten prosessorien kehitys on hidastunut, saatamme nähdä uusia dedikoituja ratkaisuja. Tulee taas laajennuskorteille käyttöä :)

Uuden saa myytyä vasta kun ne ovat aivan selvästi ja aivan merkittävästi parempia kuin entiset.
Tai vanha hajoaa, kuten muillakin laitemarkkinoilla.
 
Viimeksi muokattu:
Kuinka moni ei enää peeceetä hanki vanhan tilalle? Itselleni aika mahdoton ajatus, koska on niin urautunut. Periaatteessa lähes kaiken pystyisi kännykälläkin tekemään, mutta ei iske.

Mutta mikä on tilanne nuorempien kohdalla? Voisi kuvitella etteivät edes suunnittele peeceen hankintaa.

Ensimmäisen kerran kun pitää alkaa oikeasti kirjoittamaan cv:tä ja työhakemusta, niin eiköhän se kännykkä vaihdu aika nopeasti tietokoneeseen...
 
Silloin joskus muinoin oli hyvin harvinaista jos jollakin oli PC. Käytiin ihan kylässä katsomassa moista laitetta.:lol:
Nykyään mitä tuossa koulussa kuuntelin niin aika monilla oli vielä PC. Jopa tv oli vielä joillakin.
Mutta koska muuttavat yksikseen pikkuhiljaa, niin voi olla että PC jää niillä monilla nuorilla ostamatta.

Puhelin oli se tärkein ja melkeinpä ainoa laite kaikilla (pelaajia lukuunottamatta:))
 
Silloin joskus muinoin oli hyvin harvinaista jos jollakin oli PC. Käytiin ihan kylässä katsomassa moista laitetta.:lol:
Nykyään mitä tuossa koulussa kuuntelin niin aika monilla oli vielä PC. Jopa tv oli vielä joillakin.
Mutta koska muuttavat yksikseen pikkuhiljaa, niin voi olla että PC jää niillä monilla nuorilla ostamatta.

Puhelin oli se tärkein ja melkeinpä ainoa laite kaikilla (pelaajia lukuunottamatta:))

Joo omalla luokalla oli ala-asteella (80/90-luku) ehkä jollain 10-20%. Yläasteella 30% (90-luku). (Suurempi osa pojista halusi lahjaksi mopon kuin tietokoneen... tyttöjä kiinnosti enemmän hevoset kuin kumpikaan näistä) Eikä niitä lukion lopussakaan tainnut vielä läheskään kaikilla olla. (2000-luvun alku)

Känyköitäkin rupesi löytymään laajamittaisesti vasta tuossa 2000-luvun vaihteessa.

Tosin commodoreja ja joitakin amigoita oli lisäksi silloin ala-astevuosina.
 
Tosiassa tabletit ja kännykät ovat pitkälti korvanneet pc:tä. Moniko luki tuon linkatun jutun? Ei tainnut kovinkaan moni lukea... Pc muuttuu enemmän pro-laitteeksi mitä se oli joskus aikaisemminkin.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 431
Viestejä
4 490 821
Jäsenet
74 157
Uusin jäsen
mursu-90

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom