1. TechBBS ja EU:n uusi tietosuoja-asetus GDPR (General Data Protection Regulation): Käyttäjien ehdoilla, oikeus tulla unohdetuksi - meillä tunnuksesi ja viestisi eivät jää panttivangeiksi. Foorumi päivittyy. Lue lisää.
  Poista ilmoitus

Elektroninen urheilu ja kilpapelaaminen (eSports)

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja FlyingAntero, 20.04.2017.

 1. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kilpapelaaminen näkyy mediassa koko ajan enemmän ja lajin status urheiluna vaikuttaa kasvavan. Suomessa esimerkiksi Puolustusvoimat pitää mahdollisena, että kilpapelaamiselle myönnettäisiin harjoitusaikaa varusmiespalveluksen aikana kuten muillekin urheilulajeille (linkki). Lajissa myös liikkuu varsin suuria voittosummia isoimmissa kilpailuissa ja katsojia riittää ympäri maailmaa.

  Viimeisimmät uutiset kertovat, että Aasian olympiakomitea OCA on ottamassa elektronisen urheilun osaksi Asian Gamesin kisaohjelmaa vuonna 2022 (linkki). Tulevaisuudessa jopa Olympia status voi olla mahdollinen samaan aikaan, kun mm. perinteinen paini taistelee paikastaan Olympialaisissa. Monet eivät kuitenkaan miellä kilpapelaamista vieläkään urheiluksi. Tässä ketjussa voidaan keskustella mm. tästä ikuisuus kysymyksestä muiden aiheiden ohella.
   
 2. Ctzn_no7

  Ctzn_no7

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  muistaakseni ensimmäinen esityskierros elektronisesta urheilusta olympialaisiin vääntyi sanaharkaksi doping-komitean kanssa kun suurin osa pelaajista vetää absurdeja määriä kofeiinia sekä Adderallin väärinkäyttö on hyvin yleistä isoissa piireissä (vaikka reseptilääke onkin).
   
 3. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nämäkin asiat varmaan saataisin jollain tapaa kuosiin, jos lajilta vain löytyy tahtoa ja halua siihen. Doping tuskin koskaan häviää huippu-urheilusta mutta suuntaa voi kääntää parempaan. Tällä hetkellä kofeiini ei tosin taida olla kiellettyjen aineiden listalla mutta sen käyttöä seurataan (ADT). Adrealiini on sallittua paikallisesti annettuna (nenä- ja silmätipat) sekä paikallispuudutuksen yhteydessä. Varsinainen dopingkäyttö on kuitenkin kielletty, joten sen väärinkäyttöön pitäisi puuttua.

  Mitä tulee tuohon Olympia statukseen, niin mielestäni rima pitäisi asettaa sen mukaan, kuinka arvostettu kilpailutapahtuma Olympialaiset ovat lajin sisällä. Painissa Olympalaiset ovat lajin ehdoton päätapahtuma mutta esimerkiksi jalkopallossa ja golfissa se on ihan b-tason kilpailu. Mielestäni tällaisten lajien Olympia status tulisi kyseenalaistaa ennemmin kuin vaikkapa painin.

  Sitten jos mietitään tuota urheilu kysymystä niin pitäisi pohtia, mitä urheilu loppujen lopuksi on. Perinteisesti siihen liitetty vahvasti fyysinen suoritus mutta nykyään kilpaileminen tuntuu olevan yhä vahvempi käsite urheilussa. Ei moottoriurheilukaan varsinaisesti ole fyysistä suorittamista, vaikka rankkaa puuhaa onkin. Sitten esimerkiksi ammunta ja curling ovat enemmänkin taitolajeja, joissa fyysinen suoritus on suhteellisen vähäinen. Millä tavalla kilpapelaaminen loppujen lopuksi eroaa tästä? Samalla tavalla se vaatii lujaa harjoittelua, keskittymistä ja paineensietokykyä sekä fyysistä puolta (käsikoordinaatio, nopeus, reaktiokyky jne).
   
 4. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Koitetaas nyt sitten vähän avata, että miksi esport nyt ei vaan iske. Minulle ero nyt on ihan sama kuin vaikka ralliautoilu verrattuna että sama reitti ajetaan kauko-ohjattavilla autoilla. Toisessa kuski joutuu ihan oikeaan vaaraan ja joutuu myös ponnistelemaan fysiikkansa kanssa. Toisessa joku kynäniska nörtti vähän liikuttelee kauko-ohjaimen namikoita.

  Shakki nyt tosin olisi ihan sama tietokoneella pelattuna verrattuna oikealla pelilaudalla.

  Tuolla PC ei kuole koskaan, niin kysyttiin miksei jalkapallo tietokoneella pelattuna ole sama kuin oikeasti. Jälleen kerran oikean jalkapalloilijan fysiikan pitää olla hieman eri kuin jonkun nörtin klikkailemassa hiirtä. Ja vaikka sen nörtin reaktionopeudet olisi kuinka hienot ja olisi motorisesti yli-ihminen, niin sen katsominen, kun se temppuilee pikselipelaajalla ei todellakaan aiheuta mitään vau-efektiä.

  Ei vaan iske, kuten ei iske rappikaan. Lisää nykyajan ilmiöitä, joita en myöskään ymmärrä, on nämä tubettajat. Ei vaan tajua, että kuka jaksaa jotain Arttu Lindemanin höpinöitä kuunnella ja ns. artistina se on jopa rappariskenessä ala-arvoinen.

  Minulle koko esport on samaa surkeaa shittiä kuin rappi, tubettaminen ja muut nykyajan säälittävät ilmiöt. Joiden kanssa vaan pitää tulla toimeen, mutta ei niistä sentään ole pakko pitää.

  Sitä helvettiä odotellessa, että Vihreät on Suomen suurin puolue, islam on valtauskonto, suomi on vähemmistökieli, Suomen top-100 on täynnä rappia eikä oikeaa musiikkia kuule missään, esport-pelaajat ovat suurimpia "urheilu-julkkiksia" ja perinteinen urheilu on kuollut.
   
 5. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tähän sellainen huomio, että tällä hetkellä kilpapelaaminen on tosiaan tuolilla istumista namikoita heiluttaen. En kuitenkaan pidä mahdottomana, että elektroniseen urheiluun kehittyisi tulevaisuudessa alalaji, jossa fyysinen suorittaminen olisi vahvemmin läsnä. Esimerkiksi FPS-pelit voitaisiin taistella virtuaalilasit päässä ja pyssy kädessä taisteluareenalla. Vastaavasti rallit ja muut ajopelit jossain simulaattorin kaltaisessa laitteessa. Olisiko tämä sitten enemmän urheilua?

  Elektroninen urheilu ei tietenkään iske kaikkiin mutta kysyntää näyttää kuitenkin olevan. Jenkeissä perinteiset isojen rahojen lajit ovat jo menettäneet katsojia elektroniselle urheilulle ainakin jonkin verran:
   
 6. Mustaherukka

  Mustaherukka GSX-R 600cc :(

  Viestejä:
  45
  Rekisteröitynyt:
  28.12.2016
  Kiinnostava palaute. :D Mutta jos joku on taitava tietokonepeleissä, niin onko hän nörtti? Ja tarkoitetaanko sanalla nörtti henkilöä, joka kärsii aknesta ja liika lihavuudesta? Tai on sosiaalisesti hieman muita epävarmempi? Turhaa leimaamista ja joku saattaa siitä loukkaantua, joten jättäkää pois. :D
  Muutenkin vähän putkikatseinen koko viesti.

  Mutta mutta selvästi kyse on vain siitä, että joihinkin ihmisiin iskee erilaiset asiat. Minä tykkään urheilusta tajuttomasti ja sitä tulee harrastettua niin kaverien kuin harrastustenkin parissa. Mutta tykkäänkö seurata sitä? En. Inhoan seurata urheilua, sillä enemmin haluaisin olla osana sitä. Töiden ja harrastusten ulkopuolella nautin ajastani paljon pelejä pelaten ja niitä minä tykkään välillä seurata striimeistä yms. Pientä perfektionistin vikaa kun sattuu olemaan ja jos tiedän, että minua paremmat pelaajat pistävät menemään niin saatan seurata ja yrittää oppia miten parantaa omaa pelaamista.

  En silti itse kyllä olympialaisiin asti lähtisi elektronisia kisoja viemään. Ajatus tuntuu vaan jotenkin kovin absurdilta.. :D

  EDIT: muutama typo
   
 7. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Toi virtuaalilasit päässä taisteluareenalla ja pelaajan pitää itse tehdä fyysisesti kaikki olisi minun silmissäni jo ihan oikeaa urheilua. Lienee aika selvää, että miksi tuota lajia ei voi harrastaa rauhan aikana länsimaissa oikeilla aseilla. Epäilemättä armeijat ottaisivat sen harjoitteluunsa ja sotilaat olisivat lajin parhaimmistoa.

  Mutta ei se ralli kyllä edelleenkään minuun iskisi, vaikka simulaattori olisi kuinka hieno.
   
 8. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tässä oli toki sellaisena huomaamattomana vihjeenä laitettu, että esport pelaaja ei ole mikään oikea urheilija, vaan joku ruipelo, joka jollain energiajuomia lipittämällä ja tuolissa kyyhöttäen on muka joku urheilija.

  No joo, maailman paras pelaaja on varmasti aivan sairaan taitava eikä ole sinne tuurilla päässyt. On maailmassa toki paljon muitakin lajeja joista en tajua mitään, kuten vaikka kriketti, mutta eivät ne olekaan syrjäyttämässä mitään vanhoja kunnon lajeja.

  Toki tässä on minun puoleltani vähän sitä, että tässä tuntuu jäävän kehityksen jalkoihin ja kohta maailmassa ei ole mitään, johon on tottunut ja josta on pitänyt.

  Mahtoikohan tältä tuntua just niiltä, jotka vastustivat uuden nuorisokulttuurin räjähtämistä joskus 50-60-luvuilla, kun rokki jyräsi kaiken ja jotkut ihme pitkätukat teki hirviää musiikkia?
   
  Mustaherukka tykkää tästä.
 9. Mustaherukka

  Mustaherukka GSX-R 600cc :(

  Viestejä:
  45
  Rekisteröitynyt:
  28.12.2016
  Jep, ajat muuttuu koko ajan ja kaikkeen pitäisi yrittää mukautua.. :D
  Mutta sesonki luonteisia juttuja kaikki nykyään ovat ja jonkun ajan jälkeen asiat yleensä palaavat ennalleen.

  Minusta olisi muutenkin järkevämpi pitää erilaiset elektroniset kisat yms. Omissa "piireissään", joissa kaikkia paikalla olijoita se varmasti kiinnostaa.
  Olisihan se nyt tympeä fiilis olla paikan päällä Olympialaisia katsomassa, kun tuotaisiin yhtäkkiä tietokonepöydät esille ja sorsat tulille. Varsinkaan jos et sellaisesta vanhempana ihmisenä ollenkaan välitä. Ja yleensä kun se asioiden arvostuskin muuttuu niin radikaalisti vanhenemisen myötä ja tietokonepelit eivät 99% ajasta siellä kärkipäässä enää ole. Tällä siis tarkoitan että harvemmin olympialaisiin menee nuorempia henkilöitä paikalle katsomaan.

  EDIT: typoja taas, ei tää kirjoitus tänään onnistu :S
   
 10. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kai nyt kukaan niitä oikeilla aseilla kävisikään o_O? Tarkoitin jotain laser tagin tapaista taistelua leikkiaseilla virtuaaliympäristössä. Tekniikka varmaankin mahdollistaa sellaisen isossa mittakaavassa tulevaisuudessa.
  Aikamoinen yleistys! Ulkoinen habitus on lähtökohtaisesti huono tapa arvioida henkilön tasoa urheilijana. Jarkko Nieminen on melkoinen kynäniska, jos vertaa vaikkapa painija Marko Yli-Hannukselaan. Kumpikin oli kuitenkin lajinsa ehdotonta eliittiä aikanaan. Vastaavasti kultamitalit Riossa pokanneet Inbee Park (golf) ja Christian Reitz (ammunta) näyttävät vähemmän urheilullisilta kuin koko Suomen CS:GO maajoukkue.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 11. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Enhän mä nyt tarkoittanut, että ne virtuaalilaseilla pelaavilla olisi oikeat aseet, vaan että lajin luonteen vuoksi sitä ei voisikaan pelata kuin virtuaalisesti. Ja se voisi olla todella rankkaa, kun se viedään sopivalle radalle. Eli se näyttäisi naurettavalta, jos yleisö katselisi virtuaalilasit päässä hyppiviä tyyppejä, mutta asia muuttuisi täysin, kun näytettäisiin se ympäristä, mikä näkyy lasien kautta.

  Tässä siis olisi laji, mikä voisi olla virtuaalisesti hienompi kuin aidosti leikkiaseilla.
   
 12. khosshu

  khosshu

  Viestejä:
  196
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Omasta mielestä tässä puututaan ihan liikaa siihen sanaan urheilu. Samoin se sana urheilu sisältyy moottoriurheiluun, jossa määrää kuskin nopeus, refleksit ja reaktioajat enemmän kuin fyysinen suorittaminen. Harvoin kuitenkaan kukaan puuttuu siihen että onko moottoriurheilun katsominen nautittavaa. Ei siis puututa nyt siihen onko joku "urheilua" vai ei.
  Samoin liikaa puututaan siihen että onko sitä nyt kiva katsoa, kun tyyppi istuu koneen ääressä ja kliksuttaa hiirtä. Ei rallissakaan koko aikaa katsota kuljettajan perseellään istumista ja käsien vatkaamista ratin ympärillä. Siinä katsotaan pääasiassa sitä miten se auto kiitää pitkin metsäteitä.
  Näin pitäisi esportskin mielestäni ajatella, seurataan sitä itse peliä mahdollisesti selostettuna ja välillä voi näyttää pelaajan toimintaa. Sekä paikan päällä skreeniltä, tai kotisohvalta tv:n kautta. Jos ei kiinnosta, niin ei kiinnosta, mutta ei pidä tuomita koko skeneä.
   
  Muso ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 13. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tänään on muuten mahdollista tutustua lajin yhteen muotoon streamin välityksellä tai vaikka paikan päällä:
  Tässä vielä NHL-pelisarjan viisinkertaisen Suomen mestarin Hannes ”Hansulinho” Kettusen mietteitä:
   
 14. MSJD

  MSJD Tukijäsen

  Viestejä:
  285
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse hyväksyisin nuo nuo FPS pelit, joita ei voida toteuttaa kunnolla todellisuudessa. Mutta esim juuri nuo ralliautolla ajot ym on mielestäni aivan turhia, vaikka ne ajaisi simulaattorilla. Nimittäin ajaessa oikeasti, käy vahinko vähintään kalliiksi tiimille ja pahimmillaan kuolee sekä itse, että vie kartturin mukanaan. Tietokoneen takana siihen ei vaan saada sitä fiilistä sekä kuljettajalle että yleisölle.

  Joskus olen jotain CS turnausta katsonut oliko se nyt yleltä ja sitä kyllä oli ihan mielenkiintoista seurata. Oikeastaan mielestäni parasta onkin tälläiset joissa pelaa kaksi tiimiä vastakkain ja tietokone pelaamisen lisäksi tarvitsee kommunikointi ryhmän sisällä olla kunnossa voittaakseen.
   
  Ormu tykkää tästä.
 15. Aku79

  Aku79

  Viestejä:
  307
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Omasta mielestä kilpapelaaminen ja urheilu pitäis pitää erillään, ei pelaamisella ole mielestäni mitään tekemistä urheilun kanssa, ihan eri toiminnasta kyse.

  Tuo että moottoriurheilua verrataan pelaamiseen on aivan naurettavaa, moottoriurheilu vaatii todella hyvää kuntoa ja on fyysisesti todella raskasta.
   
 16. marx3000

  marx3000

  Viestejä:
  1 237
  Rekisteröitynyt:
  14.02.2017
  Moottoriurheilu ja vaikka haulikkoammunta ovat ihan toimivia vertauksia. Kaikissa kilpaillaan mitattavalla suorituksella ohjaamalla jotain välinettä joka vaatii taitoa, tarkkutta ja refleksejä. Eikä urheilun tarvitse olla fyysisesti raskasta.

  Ennemmin minä lakkaisin kutsumasta urheiluksi kaikkea mitä arvioidaan subjektiivisesti. Taitoluistelut, kouluratsastukset, lumilautailun temppukisat, jne.
   
  Ormu ja khosshu tykkäävät tästä.
 17. Aku79

  Aku79

  Viestejä:
  307
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Urheilun nimenomaan pitää olla fyysisesti raskasta ja siinä pärjätäkseen pitää kuntoilla, että kunto kestää suorituksen :)
  Kilpapelaaminen ei ole urheilua, vaan se on kilpailemista, tämä siis oma mielipiteeni.
   
 18. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  686
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Urheilullisessa mielessä ammunta on aika yhtenevä laji kilpapelaamisen kanssa. Olympialaisissa ammunta on varmaan mukana myös sotilaallisen taustansa takia.

  Moottoriurheilu on usein myös fyysisesti vaativaa ja lisäksi siihen sisältyy vaaroja, jotka usein mielletään osaksi urheilun käsitettä. Siinä mielessä sitä voisi pitää "enemmän urheiluna" kuin kilpapelaamista, jos joku haluaa lähteä lajeja luokittelemaan.

  Urheilu- ja ajopelien kilpapelaaminen on minunkin mielestä tietyllä tavalla huvittavaa, kun niissä lajeissa voisi kilpailla muutenkin.

  Ammattiurheilun tärkeimmät piirteet eli kontrolloidun elämäntavan, taustajoukot ja sponsorirahat kilpapelaaminen kyllä toteuttaa. Aineiden vetäminenkin on jo löytänyt tiensä sinne. :smoke:
   
 19. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lajin parissa pitkään toiminut Paul ”ReDeYe” Chaloner kysyi Twitter seuraajiltaan, pitäisikö elektroninen urheilu ottaa osaksi Olympialaisia. Oletettavasti vastaajista suurin osa on kiinnostunut lajista, kun seuraavat Twitterissä kyseistä herraa. Tässä tulokset:
   
 20. akse

  akse

  Viestejä:
  936
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joo. Jokanen tekee mitä tykkää, mutta minua ei kyllä saa katsomaan telkkarista mitään jalkapalloa, missä ei pelaa oikeat ihmiset.

  Tuossa yks päivä töllöstä jotain semmosta tuli missä FIFAA pelattiin niin onhan se nyt tyhmää kattoa, kun virtuaaliset Ronaldo ja Messi juoksevat kentällä. Miksei mielummin katso sitä oikeata jalkapalloa?

  Sama juttu moottoriurheilussa.. Toki on varmaan kiva ajella ja itse kilpailla siinä, mutta en näe paljon järkeä katsella toisten ajelua virtuaaliautoilla.

  Sitten taas joku RTS peli tai FPS peli, joita ei oikeassa elämässä oikein voi mitenkään harrastaa järkevästi on ihan toinen juttu ja niitä voi vähän seuratakkin kilpatasolla.

  Toisaalta mielenkiinnon kohde on yleensä siinä mitä itsekin pelailee. Eli joku kun pelailee kovasti netissä vaikka FIFAA niin varmaan kiinnostaa noi esport matsitkin erilailla.
   
 21. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos on itse pelaillut näitä pelejä, niin kilpailuja tulee varmaan myös seurattua. Toisaalta katsojissa on myös niitä, ketkä eivät pelaa itse ollenkaan.
  Mahdollisista Los Angelesin 2024 Olympialaisista vastaava taho on ollut kiinnostunut eSportista.
   
 22. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 23. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Onko joku Valve todella noin rahoissaan, että voi maksella miljoonia voitosta? Täytyy myöntää, etten tiennyt tippaakaan voittosummien olevan noin kovia, joten sinänsä en enää ihmettele, että jollakin on vaikkapa vaihtoehtona tennisammattilaisuuden sijasta peliammattilaisuus. Tosin kun on joukkue, niin palkintopotti jaeataan eikä tuollakaan jämäsijoille jääneet kauheasti tienaa.
   
 24. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän nuo huippupelaajat ihan ammattilaisia ovat ja palkintosummat sen mukaisia. Tässä parhaiten urallaan tienanneet suomalaiset huippupelaajat esportsearnings.com -sivuston mukaan. Prosenttiluku pelin perässä kertoo, kuinka suuri osa voittorahoista on kyseisestä pelistä. Suluissa on puolestaan global rank.
  1. JerAx Jesse Vainikka $846,658.22 | Dota 2 100.00% (34.)
  2. Matumbaman Lasse Urpalainen $458,039.64 | Dota 2 100.00% (90.)
  3. allu Aleksi Jalli $148,343.03 | Counter-Strike: Global Offensive 98.09% (349.)
  4. Cyanide Lauri Happonen $115,902.10 | League of Legends 100.00% (460.)
  5. Trixi Kalle Saarinen $97,245.61 | Dota 2 84.96%
  6. Welmu Vesa Hovinen $61,180.34 | StarCraft II 99.96%
  7. lurppis Tomi Kovanen $57,270.41 | Counter-Strike 99.09%
  8. elfi Samuli Sihvonen $53,701.46 | StarCraft II 87.24%
  9. Savjz Janne Mikkonen $50,734.44 | Hearthstone: Heroes of WarCraft 100.00%
  10. wayLander Jan Rahkonen $47,608.51 | Counter-Strike: Global Offensive 100.00%
  Ei nyt ihan tennistähtien lukemissa mutta kelpo summia kuitenkin. Näihin tulee tietenkin sponsoritulot vielä päälle.
  EDIT:
   
  Viimeksi muokattu: 07.05.2017
 25. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ilmeisesti täytyy olla myös typerä lempinimi tai "ammattilaisnimi" tai miksi noita sitten sanotaankin.

  Vertailun vuoksi vaikka MMA:ssa eli tossa vapaaottelussa lempinimi on pakollinen eli se keksitään väkisin, jos kaverilla ei muuten mitään ole ja sen kyllä myös näkee. Eli kyllä muissakin lajeissa on naurettavia lempinimiä.
   
 26. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kilpapelaamisessa tuo "lempinimi" on yleensä se tunnus, joka kyseistä peliä varten on joskus luotu. Eli tuskin mietitty sen kummemmin kuin foorumitunnustakaan.
   
 27. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Vai niin. Mahtanee ottaa päähän, jos joskus on tehnyt tunnuksen nimellä "tyhmä homo", "anaaliraiskaaja" tai muuta yhtä hauskaa.

  Edit: No, en nyt niin välittäisi ehkä olla lehtien palstoilla Lallijuopponakaan. Jos kuvittelisin pienen mahdollisuuden, että nimi ja nimimerkki yhdistettäisiin joskus julkisuudessa, niin olisin saattanut miettiä hieman tarkemmin.
   
  Viimeksi muokattu: 02.05.2017
 28. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 29. Jus Oborn

  Jus Oborn Team Nokia

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]
   
  Stimby tykkää tästä.
 30. TunTuri

  TunTuri oh4etc

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No siis tässä vastikään sain kuunnella kuinka jääkiekko on pilannut suomalaisen urheilun, mukaanlukien pitkänmatkan juoksun ja keihäänheiton, ja tämmösiä väkivaltalajeja ei saisi edes kutsua urheiluksi... mielipiteitä on monenlaisia.

  Oma mielipiteeni on, että esports on urheilua siinä missä ammuntalajit, shakki, autourheilu, tikanheitto, kriketti, eukonkanto, maraton, uppopallo, ..."you name it". Suuremman eron haluaisinkin tehdä esportsin ja normaalin höntsäpelaamisen välille. ...ja höntsäpelaamisella tarkoitan lähinnä viihteeksi ja omaksi huviksi pelien pelailua, joka on täysin OK ajanvietteenä ja viihykkeenä, mutta esports imho sisältää nimenomaan sen kilpailullisen aspektin, jossa on jokin tavoite jota varten joko yksin tai porukassa treenaa.

  ...ja onhan muistakin "lajeista" höntsäilyversioita, joissa se urheiluaspekti on poissa. Vaikka esimerkiksi, että eihän sitäkään katsoa autourheiluksi jos omaksi huvikseen ajelee pillunrallia/korttelikierrosta kaupungilla tai polttelee kumia prisman parkkipaikalla.
   
 31. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Se nyt on itsestäänselvää, että jos esportista tulee Suomessa ykköslaji tai joka tapauksessa massalaji, niin se puolestaan on syypää kun jääkiekko romahtaa eikä Suomessa sitten enää pärjätä missään. Eikä esportissa pärjäämistä lasketa menestykseksi.

  Onko muuten esportissa myös kaikissa perinteisistä urheilulajeista tuttua meininkiä, että hallintorakenteista löytyy myös jengiä enemmän kuin tarpeeksi ja välistävetäjiä ja korrutiota riittää? FiFa ehkä räikeimpänä esimerkkinä niistä lajiliitoista, jotka ovat jääneet kunnolla kiinni.
  Suomessa puolestaan olympiaurheilijat yrittävät pärjätä köyhyysrajan alapuolella, mutta olympiakomiteassa on kaikenmaailman kojonkoskeja suomalaisittain huippupalkalla ja paperisaastetta kyllä saavat aikaiseksi ja siihen se jääkin.
   
 32. harri

  harri team NVIDIA Tukijäsen

  Viestejä:
  129
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mielestäni urheilua ja pelaamista ei tulisi sotkea keskenään. Sana eSports vaikeuttaa vain lajin leviämistä ja hyväksyntää rahvaiden keskuudessa, ja mielestäni sille voitaisiinkin keksiä kokonaan uusi ja kuvaavampi nimi, joka ei sisältäisi sanaa urheilu ollenkaan. Esim joku mind games tjsp, johon kuuluisi sitten shakista ceeässään kaikki pelit.
   
 33. sakson

  sakson

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Paljon ollut ihmettelyä miksi eurheilu pitäisi luokitella urheiluksi ja muuta vastaavaa. Niin yhtenä tärkeimpänä asiana on viisumi. Offline-turnauksia järjestetään ympäri maapalloa, joten viisumi/matkustus asiat ovat hyvin suuressa roolissa.

  Niiden kanssa on ollut ja on vieläkin hyvin paljon ongelmia. Esimerkiksi: The MongolZ's visas have been denied
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 34. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tässä artikkelissa oli ihan hyvin avattu tilannetta Suomessa:
   
 35. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä on ilmeisesti muuttumassa todeksi:
  Hieman erikoista on tuo kaavailu simuloituina vastustajina. Mitenköhän tuo olisi tarkoitus toteuttaa? :think:
   
 36. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jenkeissähän noi tyypit ohjailee lennokkeja terroristien niskaan. Ehkä Suomellakin voisi olla jotain vastaavaa käytännön sovellusta, mutta eihän sitä nykyajan suvakki-ilmastossa saa sanoa ääneen.
   
 37. marx3000

  marx3000

  Viestejä:
  1 237
  Rekisteröitynyt:
  14.02.2017
  Eihän siihen kauaa mene, kun pv:llä on käytössään nykyisten sotilassimulaattorien (Arma jne) tyylinen opetusväline, jossa perustaitoja, esim. partion liikkumista, kommunikointia ja tilanteisiin reagointia, harjoitellaan kustannustehokkaasti myös iltaisin tykkihallissa vr-lasit päässä.

  Maavoimien uudessa taistelutavassa sotilaat liikkuvat ja toimivat itsenäisemmin ja reaktiivisemmin, joten harjoitusta tarvittaneenkin enemmän.
   
  emagdnim tykkää tästä.
 38. Arthur

  Arthur

  Viestejä:
  95
  Rekisteröitynyt:
  19.12.2016
  Kyllähän nuo kovasti haluavat eSportsia saada Olympialaisiin mitalilajiksi. Perustelut sille taisivat olla, että viime aikoina Olympialaisiin on otettu lajeja, jotka eivät ole fyysisesti niin rankkoja (esim. golf) vaan vaativat enemmänkin tarkkaa motoriikkaa ja hyvin vahvaa osaamista ko. lajia kohtaan.

  Yksi suurin este eSportsin ottamiselle oli komitean mukaan se, että itse pelit eivät ole mitenkään heidän hallinnassa, mikä tarkoittaa että pelin kehittäjä voi muuttaa hetkenä minä hyvänsä mitä vaan pelin osaa oman halunsa mukaan, näin ollen mahdollisesti vaikuttaen lopputulokseen.

  Pariisihan havittelee nyt vuoden 2024 Olympialaisiin eSportsia, mutta saa nähdä.
  Asian Games vuonna 2022 ottaa eSportsin mitalilajiksi ja se on ainakin mielestäni osotus siitä, että oikeaan suuntaan mennään. Asian Gamesit ovat kuitenkin IOC:n hyväksymä urheilutapahtuma. Uskon myös siihen, että Olympiakomitean on pakko jopa tehdä jotain näin radikaalia, kun nuori sukupolvi kuitenkin kasvaa eSportsiin mukaan ja jatkossa mahdollisesti "tavalliset" olympialajit eivät kiinnosta joka voisi johtaa katsojalukujen ja osallistujien vähenemiseen itse Olympialaisiin.
   
 39. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tuo on muutren aika iso asia. Urheilulajin pitää olla ennustettava eikä se saa muuttua mitenkään hallitsemattomasti. Onhan näitä muutoksia aina tapahtunut, kuten että vaikka urheiluvälineen paino muuttuu tai säännöt muuttuvat jotenkuten.
  Mutta ne muutokset ovat lajiliiton käsissä eikä minkään ulkopuolisen firman.
  Miten muuten se on hallinnassa, että mikään taho ei saa käyttöön huijauskoodeja tai että peli on halutulle pelaajalle tai ryhmälle helpompi kuin muille?
   
 40. emagdnim

  emagdnim

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Lisäksi uuden lajin pitää syrjäyttää jokin toinen laji. Kyllä minä revin perseeni, jos esim. paini jää esportsin takia olympialaista pois, kuten oli käydä, oliko se nyt golf vai minkälie paskeen kohdalla.

  Mut rahastuskonehan olympialaisetki on. Niitä lajeja otetaan, jotka tuottaa rahaa. Urheilu siinä sivussa.. Miksei siis esportseilla mahiksia olis.
   
 41. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Hjallis Harkimo tunkee näköjään ahneen kouransa myös esporttiin ja aikoo ilmeisesti ottaa ylimääräisen rahan pois kuljeksimasta.
  Jos kyse olisi jostain perinteisestä urheilulajista, niin olisi kauhea valitus kuinka Harkimo tulee pilaamaan kaiken ja kaikki tehdään rahastus edellä.

  Onko esport niin uusi laji, että ovat vain innoissaan että tällähän saadaan näkyvyyttä lisää ja läpimurto suuren yleisön tietoisuuteen?
   
 42. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt se on sitten toteutunut:
   
 43. sakson

  sakson

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En olisi kyllä uskonut että näin nopeasti puolustusvoimat reagoivat elektroniseen urheiluun. Hyvä uutinen tämä kyllä tosiaan on ainakin suomen esports skenen kannalta. Moni pelaaja kuitenkin on juuri tuossa armeijaiän tianoilla.
   
 44. joku43

  joku43

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  03.02.2017
  Vähän rupee tuleen kulttuuri-marxistiset fiilikset tästä esports hypestä... :smoke:
   
 45. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Minulle ne ei tule kuin siitä, että Miisa Nuorgan on siinä scenessä aika näkyvä hahmo ja se on näitä julkisuudessa ihan kaikesta itkeviä feministejä.

  Mitä muuta siellä sitten muka on? Miisahan syyttää koko pelialaa naisvihamieliseksi, joten sillä perusteella ei olisi kulttuuri-marxilaisuutta nähnytkään.
   
 46. joku43

  joku43

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  03.02.2017
  Seuraa salaliittoteoria j43-techin rajatiedon tutkimus-instituutista... :comp:


  Käsitteet vääristetään. Sanojen merkitykset väänetään pakolla uusiks. Hype pyörii ja valtamedia työntää uutista toisen perään. Jankataan miten esport on urheilua. Useimmat on sitä mieltä et kaikki ei täsmää mutta kun valhetta jankataan tarpeeks niin se muuttuu...

  Urheilun periaatteet on perinteisesti olleet "terve sielu terveessä ruumiissa". Mä en sinänsä sano et ne top-kymppi esports sankarit ei huolehtis kehon ja mielen hyvinvoinnista, vaikka eipä niistäkää moni ihan just atleetilta näytä. :smoke:

  Se on se iso esports katsojien ja harrastajien porukka, joka on tälle periaatteelle vähän niinkui vastakohta. Yhteiskunta heikkenee kun kansalaiset taannutetaan ylipainoisiksi huonoryhtisiksi lölleröiksi joille tekee vaikeuksii parin kilsan kävelykin. Ja nämähän on suureks osaks myös miehiä...

  Altright porukoissa on paljon pelaajia ja niihin tää kaikki uppoaa. Altright jengi voidaan nähdä kulttuuri-marxismille uhkana, mutta niin vaan kulttuuri-marxistien lonkerot luiskahtivat sinnekin... Ei pidä väheksyy myöskään mones (vaikakaa ei kaikis) peli skenessä vallitsevaa negatiivist ilmapiiriä joka hitaasti vaikuttaa keskenkasvuisten miesten mieliin. Miesten heikentäminen on tärkeää koska miehistä vastarinta kumpuaa.

  Yksilöitä löytyy aina laidast laitaan mutta tasaisesti joka puolelta hajottamalla ja massoja pehmentämällä sitä tihutyötä tehdään.

  :comp:
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 47. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  1 798
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mä en itse kyllä viitsi tuomita mitään asiaa harrastajien/katsojien/kannattajien perusteella, koska eihän tosta testistä selviä yksikään vähänkään suosittu asia. Kannattajat ovat aina niitä, jotka tekevät toinen toistaan idioottimaisempia juttuja eikä julkisuuteen tule koskaan mitään, mistä voisi olla ylpeä. Välillä tuntuu ettei viitsisi tuomita edes jonkun urheilulajin seurojen tai organisaationkaan perusteella, vaan kyllä se laji on itse pelaajat. Välillä kyllä tuntuu, että sekään ei kyllä kestä testiä. Vaikka jalkapallo on täynnä toinen toistaan idioottimaisempia staroja, mutta silti tulee aina välillä jotain Islannin maajoukkueen tapaisia juttuja, jotka antavat taas uskoa urheilun voimaan.

  Itse en tiedä Esportin hengestä mitään, joten en lähde tuomitsemaan sitä julkisuuteen tulevien gamergatejen tai Miisa Nuorgamin twiittien perusteella.
   
 48. Kosti

  Kosti

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pistetään viestiä tänne myös. Sama löytyy myös Pelit osaston puolelta iRacing ketjusta.
  Ei muuta kuin lähetystä katsomaan ja toivottavasti muutama saa kipinän lajia kohtaan :)
  Virtuaalista autourheilua parhaimmillaan!

  Tänään alkaa Trellet.net
  iRacing S17 Jimm’s Cup Series by Logitech

  9. osakilpailua 25.1 - 10.05
  Kisa kahden viikon välein, aina torstaina.
  Selostettu lähetys kilpailusta alkaa klo 20.15.

  Katso tai osallistu!

  [​IMG]