1. Tervetuloa uudelle suomalaiselle tietotekniikkafoorumille. Foorumia kehitetään edelleen, joten pyydämme raportoimaan mahdollisista ongelmista ja kehitysehdotuksista palauteketjuun.

  Foorumin ominaisuuksia: SSL-suojaus, Tapatalk-tuki, avatarit, kauppiaspalaute, vaalea/tumma teema, liitetiedostot, kirjanmerkit viesteihin, chat jne. Löydät foorumin myös lyhytosoitteilla: techbbs.fi & iobbs.fi

  Poista ilmoitus

Elektroninen urheilu ja kilpapelaaminen (eSports)

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja FlyingAntero, 20.04.2017.

 1. FlyingAntero

  FlyingAntero android Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kilpapelaaminen näkyy mediassa koko ajan enemmän ja lajin status urheiluna vaikuttaa kasvavan. Suomessa esimerkiksi Puolustusvoimat pitää mahdollisena, että kilpapelaamiselle myönnettäisiin harjoitusaikaa varusmiespalveluksen aikana kuten muillekin urheilulajeille (linkki). Lajissa myös liikkuu varsin suuria voittosummia isoimmissa kilpailuissa ja katsojia riittää ympäri maailmaa.

  Viimeisimmät uutiset kertovat, että Aasian olympiakomitea OCA on ottamassa elektronisen urheilun osaksi Asian Gamesin kisaohjelmaa vuonna 2022 (linkki). Tulevaisuudessa jopa Olympia status voi olla mahdollinen samaan aikaan, kun mm. perinteinen paini taistelee paikastaan Olympialaisissa. Monet eivät kuitenkaan miellä kilpapelaamista vieläkään urheiluksi. Tässä ketjussa voidaan keskustella mm. tästä ikuisuus kysymyksestä muiden aiheiden ohella.
   
 2. Ctzn_no7

  Ctzn_no7

  Viestejä:
  70
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  muistaakseni ensimmäinen esityskierros elektronisesta urheilusta olympialaisiin vääntyi sanaharkaksi doping-komitean kanssa kun suurin osa pelaajista vetää absurdeja määriä kofeiinia sekä Adderallin väärinkäyttö on hyvin yleistä isoissa piireissä (vaikka reseptilääke onkin).
   
 3. FlyingAntero

  FlyingAntero android Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nämäkin asiat varmaan saataisin jollain tapaa kuosiin, jos lajilta vain löytyy tahtoa ja halua siihen. Doping tuskin koskaan häviää huippu-urheilusta mutta suuntaa voi kääntää parempaan. Tällä hetkellä kofeiini ei tosin taida olla kiellettyjen aineiden listalla mutta sen käyttöä seurataan (ADT). Adrealiini on sallittua paikallisesti annettuna (nenä- ja silmätipat) sekä paikallispuudutuksen yhteydessä. Varsinainen dopingkäyttö on kuitenkin kielletty, joten sen väärinkäyttöön pitäisi puuttua.

  Mitä tulee tuohon Olympia statukseen, niin mielestäni rima pitäisi asettaa sen mukaan, kuinka arvostettu kilpailutapahtuma Olympialaiset ovat lajin sisällä. Painissa Olympalaiset ovat lajin ehdoton päätapahtuma mutta esimerkiksi jalkopallossa ja golfissa se on ihan b-tason kilpailu. Mielestäni tällaisten lajien Olympia status tulisi kyseenalaistaa ennemmin kuin vaikkapa painin.

  Sitten jos mietitään tuota urheilu kysymystä niin pitäisi pohtia, mitä urheilu loppujen lopuksi on. Perinteisesti siihen liitetty vahvasti fyysinen suoritus mutta nykyään kilpaileminen tuntuu olevan yhä vahvempi käsite urheilussa. Ei moottoriurheilukaan varsinaisesti ole fyysistä suorittamista, vaikka rankkaa puuhaa onkin. Sitten esimerkiksi ammunta ja curling ovat enemmänkin taitolajeja, joissa fyysinen suoritus on suhteellisen vähäinen. Millä tavalla kilpapelaaminen loppujen lopuksi eroaa tästä? Samalla tavalla se vaatii lujaa harjoittelua, keskittymistä ja paineensietokykyä sekä fyysistä puolta (käsikoordinaatio, nopeus, reaktiokyky jne).
   
 4. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Koitetaas nyt sitten vähän avata, että miksi esport nyt ei vaan iske. Minulle ero nyt on ihan sama kuin vaikka ralliautoilu verrattuna että sama reitti ajetaan kauko-ohjattavilla autoilla. Toisessa kuski joutuu ihan oikeaan vaaraan ja joutuu myös ponnistelemaan fysiikkansa kanssa. Toisessa joku kynäniska nörtti vähän liikuttelee kauko-ohjaimen namikoita.

  Shakki nyt tosin olisi ihan sama tietokoneella pelattuna verrattuna oikealla pelilaudalla.

  Tuolla PC ei kuole koskaan, niin kysyttiin miksei jalkapallo tietokoneella pelattuna ole sama kuin oikeasti. Jälleen kerran oikean jalkapalloilijan fysiikan pitää olla hieman eri kuin jonkun nörtin klikkailemassa hiirtä. Ja vaikka sen nörtin reaktionopeudet olisi kuinka hienot ja olisi motorisesti yli-ihminen, niin sen katsominen, kun se temppuilee pikselipelaajalla ei todellakaan aiheuta mitään vau-efektiä.

  Ei vaan iske, kuten ei iske rappikaan. Lisää nykyajan ilmiöitä, joita en myöskään ymmärrä, on nämä tubettajat. Ei vaan tajua, että kuka jaksaa jotain Arttu Lindemanin höpinöitä kuunnella ja ns. artistina se on jopa rappariskenessä ala-arvoinen.

  Minulle koko esport on samaa surkeaa shittiä kuin rappi, tubettaminen ja muut nykyajan säälittävät ilmiöt. Joiden kanssa vaan pitää tulla toimeen, mutta ei niistä sentään ole pakko pitää.

  Sitä helvettiä odotellessa, että Vihreät on Suomen suurin puolue, islam on valtauskonto, suomi on vähemmistökieli, Suomen top-100 on täynnä rappia eikä oikeaa musiikkia kuule missään, esport-pelaajat ovat suurimpia "urheilu-julkkiksia" ja perinteinen urheilu on kuollut.
   
 5. FlyingAntero

  FlyingAntero android Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tähän sellainen huomio, että tällä hetkellä kilpapelaaminen on tosiaan tuolilla istumista namikoita heiluttaen. En kuitenkaan pidä mahdottomana, että elektroniseen urheiluun kehittyisi tulevaisuudessa alalaji, jossa fyysinen suorittaminen olisi vahvemmin läsnä. Esimerkiksi FPS-pelit voitaisiin taistella virtuaalilasit päässä ja pyssy kädessä taisteluareenalla. Vastaavasti rallit ja muut ajopelit jossain simulaattorin kaltaisessa laitteessa. Olisiko tämä sitten enemmän urheilua?

  Elektroninen urheilu ei tietenkään iske kaikkiin mutta kysyntää näyttää kuitenkin olevan. Jenkeissä perinteiset isojen rahojen lajit ovat jo menettäneet katsojia elektroniselle urheilulle ainakin jonkin verran:
   
 6. Mustaherukka

  Mustaherukka Make ATK Great Again

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  28.12.2016
  Kiinnostava palaute. :D Mutta jos joku on taitava tietokonepeleissä, niin onko hän nörtti? Ja tarkoitetaanko sanalla nörtti henkilöä, joka kärsii aknesta ja liika lihavuudesta? Tai on sosiaalisesti hieman muita epävarmempi? Turhaa leimaamista ja joku saattaa siitä loukkaantua, joten jättäkää pois. :D
  Muutenkin vähän putkikatseinen koko viesti.

  Mutta mutta selvästi kyse on vain siitä, että joihinkin ihmisiin iskee erilaiset asiat. Minä tykkään urheilusta tajuttomasti ja sitä tulee harrastettua niin kaverien kuin harrastustenkin parissa. Mutta tykkäänkö seurata sitä? En. Inhoan seurata urheilua, sillä enemmin haluaisin olla osana sitä. Töiden ja harrastusten ulkopuolella nautin ajastani paljon pelejä pelaten ja niitä minä tykkään välillä seurata striimeistä yms. Pientä perfektionistin vikaa kun sattuu olemaan ja jos tiedän, että minua paremmat pelaajat pistävät menemään niin saatan seurata ja yrittää oppia miten parantaa omaa pelaamista.

  En silti itse kyllä olympialaisiin asti lähtisi elektronisia kisoja viemään. Ajatus tuntuu vaan jotenkin kovin absurdilta.. :D

  EDIT: muutama typo
   
 7. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Toi virtuaalilasit päässä taisteluareenalla ja pelaajan pitää itse tehdä fyysisesti kaikki olisi minun silmissäni jo ihan oikeaa urheilua. Lienee aika selvää, että miksi tuota lajia ei voi harrastaa rauhan aikana länsimaissa oikeilla aseilla. Epäilemättä armeijat ottaisivat sen harjoitteluunsa ja sotilaat olisivat lajin parhaimmistoa.

  Mutta ei se ralli kyllä edelleenkään minuun iskisi, vaikka simulaattori olisi kuinka hieno.
   
 8. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tässä oli toki sellaisena huomaamattomana vihjeenä laitettu, että esport pelaaja ei ole mikään oikea urheilija, vaan joku ruipelo, joka jollain energiajuomia lipittämällä ja tuolissa kyyhöttäen on muka joku urheilija.

  No joo, maailman paras pelaaja on varmasti aivan sairaan taitava eikä ole sinne tuurilla päässyt. On maailmassa toki paljon muitakin lajeja joista en tajua mitään, kuten vaikka kriketti, mutta eivät ne olekaan syrjäyttämässä mitään vanhoja kunnon lajeja.

  Toki tässä on minun puoleltani vähän sitä, että tässä tuntuu jäävän kehityksen jalkoihin ja kohta maailmassa ei ole mitään, johon on tottunut ja josta on pitänyt.

  Mahtoikohan tältä tuntua just niiltä, jotka vastustivat uuden nuorisokulttuurin räjähtämistä joskus 50-60-luvuilla, kun rokki jyräsi kaiken ja jotkut ihme pitkätukat teki hirviää musiikkia?
   
  Mustaherukka tykkää tästä.
 9. Mustaherukka

  Mustaherukka Make ATK Great Again

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  28.12.2016
  Jep, ajat muuttuu koko ajan ja kaikkeen pitäisi yrittää mukautua.. :D
  Mutta sesonki luonteisia juttuja kaikki nykyään ovat ja jonkun ajan jälkeen asiat yleensä palaavat ennalleen.

  Minusta olisi muutenkin järkevämpi pitää erilaiset elektroniset kisat yms. Omissa "piireissään", joissa kaikkia paikalla olijoita se varmasti kiinnostaa.
  Olisihan se nyt tympeä fiilis olla paikan päällä Olympialaisia katsomassa, kun tuotaisiin yhtäkkiä tietokonepöydät esille ja sorsat tulille. Varsinkaan jos et sellaisesta vanhempana ihmisenä ollenkaan välitä. Ja yleensä kun se asioiden arvostuskin muuttuu niin radikaalisti vanhenemisen myötä ja tietokonepelit eivät 99% ajasta siellä kärkipäässä enää ole. Tällä siis tarkoitan että harvemmin olympialaisiin menee nuorempia henkilöitä paikalle katsomaan.

  EDIT: typoja taas, ei tää kirjoitus tänään onnistu :S
   
 10. FlyingAntero

  FlyingAntero android Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kai nyt kukaan niitä oikeilla aseilla kävisikään o_O? Tarkoitin jotain laser tagin tapaista taistelua leikkiaseilla virtuaaliympäristössä. Tekniikka varmaankin mahdollistaa sellaisen isossa mittakaavassa tulevaisuudessa.
  Aikamoinen yleistys! Ulkoinen habitus on lähtökohtaisesti huono tapa arvioida henkilön tasoa urheilijana. Jarkko Nieminen on melkoinen kynäniska, jos vertaa vaikkapa painija Marko Yli-Hannukselaan. Kumpikin oli kuitenkin lajinsa ehdotonta eliittiä aikanaan. Vastaavasti kultamitalit Riossa pokanneet Inbee Park (golf) ja Christian Reitz (ammunta) näyttävät vähemmän urheilullisilta kuin koko Suomen CS:GO maajoukkue.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 11. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Enhän mä nyt tarkoittanut, että ne virtuaalilaseilla pelaavilla olisi oikeat aseet, vaan että lajin luonteen vuoksi sitä ei voisikaan pelata kuin virtuaalisesti. Ja se voisi olla todella rankkaa, kun se viedään sopivalle radalle. Eli se näyttäisi naurettavalta, jos yleisö katselisi virtuaalilasit päässä hyppiviä tyyppejä, mutta asia muuttuisi täysin, kun näytettäisiin se ympäristä, mikä näkyy lasien kautta.

  Tässä siis olisi laji, mikä voisi olla virtuaalisesti hienompi kuin aidosti leikkiaseilla.
   
 12. khosshu

  khosshu

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Omasta mielestä tässä puututaan ihan liikaa siihen sanaan urheilu. Samoin se sana urheilu sisältyy moottoriurheiluun, jossa määrää kuskin nopeus, refleksit ja reaktioajat enemmän kuin fyysinen suorittaminen. Harvoin kuitenkaan kukaan puuttuu siihen että onko moottoriurheilun katsominen nautittavaa. Ei siis puututa nyt siihen onko joku "urheilua" vai ei.
  Samoin liikaa puututaan siihen että onko sitä nyt kiva katsoa, kun tyyppi istuu koneen ääressä ja kliksuttaa hiirtä. Ei rallissakaan koko aikaa katsota kuljettajan perseellään istumista ja käsien vatkaamista ratin ympärillä. Siinä katsotaan pääasiassa sitä miten se auto kiitää pitkin metsäteitä.
  Näin pitäisi esportskin mielestäni ajatella, seurataan sitä itse peliä mahdollisesti selostettuna ja välillä voi näyttää pelaajan toimintaa. Sekä paikan päällä skreeniltä, tai kotisohvalta tv:n kautta. Jos ei kiinnosta, niin ei kiinnosta, mutta ei pidä tuomita koko skeneä.
   
  Muso ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 13. FlyingAntero

  FlyingAntero android Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tänään on muuten mahdollista tutustua lajin yhteen muotoon streamin välityksellä tai vaikka paikan päällä:
  Tässä vielä NHL-pelisarjan viisinkertaisen Suomen mestarin Hannes ”Hansulinho” Kettusen mietteitä:
   
 14. MSJD

  MSJD Tukijäsen

  Viestejä:
  130
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse hyväksyisin nuo nuo FPS pelit, joita ei voida toteuttaa kunnolla todellisuudessa. Mutta esim juuri nuo ralliautolla ajot ym on mielestäni aivan turhia, vaikka ne ajaisi simulaattorilla. Nimittäin ajaessa oikeasti, käy vahinko vähintään kalliiksi tiimille ja pahimmillaan kuolee sekä itse, että vie kartturin mukanaan. Tietokoneen takana siihen ei vaan saada sitä fiilistä sekä kuljettajalle että yleisölle.

  Joskus olen jotain CS turnausta katsonut oliko se nyt yleltä ja sitä kyllä oli ihan mielenkiintoista seurata. Oikeastaan mielestäni parasta onkin tälläiset joissa pelaa kaksi tiimiä vastakkain ja tietokone pelaamisen lisäksi tarvitsee kommunikointi ryhmän sisällä olla kunnossa voittaakseen.
   
  Ormu tykkää tästä.
 15. Aku79

  Aku79

  Viestejä:
  125
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Omasta mielestä kilpapelaaminen ja urheilu pitäis pitää erillään, ei pelaamisella ole mielestäni mitään tekemistä urheilun kanssa, ihan eri toiminnasta kyse.

  Tuo että moottoriurheilua verrataan pelaamiseen on aivan naurettavaa, moottoriurheilu vaatii todella hyvää kuntoa ja on fyysisesti todella raskasta.
   
 16. marx3000

  marx3000

  Viestejä:
  279
  Rekisteröitynyt:
  14.02.2017
  Moottoriurheilu ja vaikka haulikkoammunta ovat ihan toimivia vertauksia. Kaikissa kilpaillaan mitattavalla suorituksella ohjaamalla jotain välinettä joka vaatii taitoa, tarkkutta ja refleksejä. Eikä urheilun tarvitse olla fyysisesti raskasta.

  Ennemmin minä lakkaisin kutsumasta urheiluksi kaikkea mitä arvioidaan subjektiivisesti. Taitoluistelut, kouluratsastukset, lumilautailun temppukisat, jne.
   
  Ormu ja khosshu tykkäävät tästä.
 17. Aku79

  Aku79

  Viestejä:
  125
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Urheilun nimenomaan pitää olla fyysisesti raskasta ja siinä pärjätäkseen pitää kuntoilla, että kunto kestää suorituksen :)
  Kilpapelaaminen ei ole urheilua, vaan se on kilpailemista, tämä siis oma mielipiteeni.
   
 18. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  217
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Urheilullisessa mielessä ammunta on aika yhtenevä laji kilpapelaamisen kanssa. Olympialaisissa ammunta on varmaan mukana myös sotilaallisen taustansa takia.

  Moottoriurheilu on usein myös fyysisesti vaativaa ja lisäksi siihen sisältyy vaaroja, jotka usein mielletään osaksi urheilun käsitettä. Siinä mielessä sitä voisi pitää "enemmän urheiluna" kuin kilpapelaamista, jos joku haluaa lähteä lajeja luokittelemaan.

  Urheilu- ja ajopelien kilpapelaaminen on minunkin mielestä tietyllä tavalla huvittavaa, kun niissä lajeissa voisi kilpailla muutenkin.

  Ammattiurheilun tärkeimmät piirteet eli kontrolloidun elämäntavan, taustajoukot ja sponsorirahat kilpapelaaminen kyllä toteuttaa. Aineiden vetäminenkin on jo löytänyt tiensä sinne. :smoke:
   
 19. FlyingAntero

  FlyingAntero android Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lajin parissa pitkään toiminut Paul ”ReDeYe” Chaloner kysyi Twitter seuraajiltaan, pitäisikö elektroninen urheilu ottaa osaksi Olympialaisia. Oletettavasti vastaajista suurin osa on kiinnostunut lajista, kun seuraavat Twitterissä kyseistä herraa. Tässä tulokset:
   
 20. akse

  akse

  Viestejä:
  345
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joo. Jokanen tekee mitä tykkää, mutta minua ei kyllä saa katsomaan telkkarista mitään jalkapalloa, missä ei pelaa oikeat ihmiset.

  Tuossa yks päivä töllöstä jotain semmosta tuli missä FIFAA pelattiin niin onhan se nyt tyhmää kattoa, kun virtuaaliset Ronaldo ja Messi juoksevat kentällä. Miksei mielummin katso sitä oikeata jalkapalloa?

  Sama juttu moottoriurheilussa.. Toki on varmaan kiva ajella ja itse kilpailla siinä, mutta en näe paljon järkeä katsella toisten ajelua virtuaaliautoilla.

  Sitten taas joku RTS peli tai FPS peli, joita ei oikeassa elämässä oikein voi mitenkään harrastaa järkevästi on ihan toinen juttu ja niitä voi vähän seuratakkin kilpatasolla.

  Toisaalta mielenkiinnon kohde on yleensä siinä mitä itsekin pelailee. Eli joku kun pelailee kovasti netissä vaikka FIFAA niin varmaan kiinnostaa noi esport matsitkin erilailla.
   
 21. FlyingAntero

  FlyingAntero android Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos on itse pelaillut näitä pelejä, niin kilpailuja tulee varmaan myös seurattua. Toisaalta katsojissa on myös niitä, ketkä eivät pelaa itse ollenkaan.
  Mahdollisista Los Angelesin 2024 Olympialaisista vastaava taho on ollut kiinnostunut eSportista.