Grillit & grillaus

Kaasugrillin puhdistus pari kertaa vuodessa on paskaista, mutta hiiligrilli on siisti? Ok.

Kuten sanoin, nämä ovat osittain makuasioita ja kaikissa on puolensa. Omien kokemusten mukaan kaasugrilli on silti siistimpi vaihtoehto kuin hiiligrilli, olit sinä siitä mieltä mitä tahansa.


No vaikka hernekeitto keskellä talvea, jos ei pidä siitä hiiligrillin savuisemmasta mausta, kuten kaikki eivät pidä ja syytön minä siihen olen. Vaikka itse hiiligrillin makua eniten arvostankin, niin tuttaviin mahtuu parikin tällaista tapausta, jotka pitävät enemmän muista vaihtoehdoista hieman toki grillattavasta ruoasta riippuen.
Kaasugrilli on kyllä paskaisin laite ikinä, vessanpyntyssäkin on vähemmän hinkuttamista.
Sen lisäksi että itse ritilä pitää putsata ihan yhtä lailla kuin hiiligrillissä, se on usein valurautaa mitä täytyy muistaa voidella.
Itse käytössä rasva leviää joka puolelle ja jämppää kiinni, sitä kun sitten ennen talvisäilöä hinkuttaa eri aineilla irti niin silti jää kerros rasvaa vaikka miten monta tuntia sitä tekis ja ne pellit polttimoiden päällä on myös rasvan peitossa.

Hiiligrillissä ei tarvitse mitään muuta putsata kuin vähän sutasee harjalla ritilää joko heti kun ruoat otettu pois, tai juuri ennen kun ruokia pistää, loppu rasva palaa hiilien päälle, tuhkat taas nätisti valuu keruuastiaan mistä ne voi vaikka pari kertaa kesässä levittää nurmikolle.

Itsellä on ihan hanskat millä valkkaan hiilet sankoon, sit rypistän pari paperia brikettikorin pohjalle, asetan pari sytytyspalaa ja asetan hiilet päälle ja sytytän palat, 20min päästä voin ruoat iskeä kypsymään, jos on foliokypsennettävää (perunoita esim) voin pistää ne suoraan grilliin sytytyksen yhteydessä.

Ainoa sottainen asia on master touchin keskiritilän poisto ja takaisin nosto (tykkään siitä pistää hiilet), siinä onnistun aina käteni paskastamaan, onneksi sisällä voi kädet pestä saippualla.

Ei kukaan olisi muuten keksinyt onko siinä master touchissa joku säilytyspaikka ”piilossa” sille keskiritilälle? Olen tähän asti vaan nostanut sen maahan nojaamaan grillin jalkaa vasten...
 
Viimeksi muokattu:
Kaasugrilli on kyllä paskaisin laite ikinä, vessanpyntyssäkin on vähemmän hinkuttamista.
Sen lisäksi että itse ritilä pitää putsata ihan yhtä lailla kuin hiiligrillissä, se on usein valurautaa mitä täytyy muistaa voidella.
leviää joka puolelle ja jämppää kiinni, sitä kun sitten ennen talvisäilöä hinkuttaa eri aineilla irti niin silti jää kerros rasvaa vaikka miten monta tuntia sitä tekis ja ne pellit polttimoiden päällä on myös rasvan peitossa.
Vähän on mielestäni peiliin katsomisen paikka.

Jos kaasugrilliä käyttää grillauksen jälkeen hetken aikaa tyhjänä, jotta ritilän ja/tai parilan kuonat palavat, niin ne lähtevät teräsharjalla hetkessä (kuten hiiligrillissä) ja putoavat rasvapellille. Kun tekee tämän joka kerta ja pitää muulloin päällä suojaa, niin ei ole välttämättä pakko edes muuten putsata koko grilliä. Tai no, pitäähän se rasvapelti tietenkin tyhjentää tarvittaessa, eli yleensä pari kertaa kaudessa ja yleisen siistiyden nimissä voi putsata kauden jälkeen muutenkin, mutta se on ihan kiinni käytöstä ja tarpeista.

Tuo "kaasugrillin ritilä on usein valurautaa" oli hassu heitto, kun saahan sinne nyt ihan samalla tavalla laitettua millaisen ritilän haluaa. Minulla on toisella puolella ritilä ja toisella puolella kaksipuolinen valurautaparila ja sitten on vielä erillinen koko paisto-alueen täyttävä ritilä. Ja kakkostasolla lisäksi myös ritiä.

Ne polttimoiden päällä olevat suojat voi pestä vaikka tiskikoneessa (kuten ritilätkin) ja huonokuntoiset suojapellit voi vaihtaa.
 
Ainoa sottainen asia on master touchin keskiritilän poisto ja takaisin nosto (tykkään siitä pistää hiilet), siinä onnistun aina käteni paskastamaan, onneksi sisällä voi kädet pestä saippualla.

Ei kukaan olisi muuten keksinyt onko siinä master touchissa joku säilytyspaikka ”piilossa” sille keskiritilälle? Olen tähän asti vaan nostanut sen maahan nojaamaan grillin jalkaa vasten...
Ei sille oikein taida muuta paikkaa olla kuin se "alahylly" siellä grillin alla. Itse nostan sen pöydälle, jota pidän grillin vieressä. Weberin omilla grillipihdeillä tuon siirtely on kohtuu suttaamatonta touhua.

Tuohon kaasugrilli vs. hiiligrilli väittelyyn sanon sen verran, että halpojen (paskojen) 20e pallogrillien markkinoilletulo on aikoinaan ollut suurena osana siihen, että porukka ei pysty ymmärtämään sitä, että niistä nyt ei vaan voi suoraan verrata esim. 300e Weberin palloon. 90% suomalaisita on varmasti pallogrillistä juuri tuo mielikuva, että se on grilli, joka ostetaan huoltoasemmalta, matkalla sinne vuokratulle mökille, jotta saadaan pihvit ja makkarat poltettua viikonloppuna kaljaa juodessa. Grilli täyteen samalta huoltoasemalta ostettua maailman paskinta hiilisilppua ja sytysnestettä pullollinen perään. Tulitikku ja pihvit samaan aikaan grillliin ja sitten puolen tunnin päästä, kun syödään niitä sytysnesteen ja valmismarinadin sekoitukselta maistuvia ulkofileepihvejä, päivitellään ja hekotellaan, että "hoh hoh, höh höh, kun tässä käy aina niin, että hiillos on parhaimmillaan kun ruuat on jo syöty."

Eihän tuosta kokemuksesta kukaan täysijärkinen maksa 300e? Mutta sitten jos käy niin onnellisesti, että kuitenkin tekee sen järjettömältä vaikuttavan päätöksen, että ostaa esim. sen kunnollisen pallogrillin ja OPETTELEE KÄYTTÄMÄÄN SITÄ OIKEIN, niin ei voi enään muuta kuin ihmetellä, että porukka oikeasti ostaa noita 400e kaasugrillejä suu kuolassa vuodesta toiseen. Ihan järkyttäviä vehkeitä.
 
Viimeksi muokattu:
Kaasugrilli on kyllä paskaisin laite ikinä, vessanpyntyssäkin on vähemmän hinkuttamista.
Sen lisäksi että itse ritilä pitää putsata ihan yhtä lailla kuin hiiligrillissä, se on usein valurautaa mitä täytyy muistaa voidella.
leviää joka puolelle ja jämppää kiinni, sitä kun sitten ennen talvisäilöä hinkuttaa eri aineilla irti niin silti jää kerros rasvaa vaikka miten monta tuntia sitä tekis ja ne pellit polttimoiden päällä on myös rasvan peitossa.

Eipä ole tullut kaasugrillien kanssa moisia ongelmia vastaan koskaan. Toki omassa käytössä ollut lähinnä noita ylemmän oksan webereitä, joten liekö sillä sitten vaikutusta jonkin verran. Mutta ainakin puhtaanapito on simppeliä. Eikä ole kyllä kummemmin tarvinnut ennen talvea putsailla. Omat ritilät emaloitua valurautaa jotka kyllä myös helppo puhdistaa kun antaa palaa puhtaaksi, tosin rosteriset ritilät kiinnostaisi kyllä. Saatavuus vaan tuntuu olevan tiettyihin malleihin huonoa ja ei ole jaksanut alkaa pelaamaan maahantuojan kanssa. Eikä siis tarvitse rasvata noita emaloitujakaan. Rasvauksesta nyt pääsee muutenkin eroon vaihtamalla ne valurautaiset rosterisiin.
 
Eihän tuosta kokemuksesta kukaan täysijärkinen maksa 300e? Mutta sitten jos käy niin onnellisesti, että kuitenkin tekee sen järjettömältä vaikuttavan päätöksen, että ostaa esim. sen kunnollisen pallogrillin ja OPETTELEE KÄYTTÄMÄÄN SITÄ OIKEIN, niin ei voi enään muuta kuin ihmetellä, että porukka oikeasti ostaa noita 400e kaasugrillejä suu kuolassa vuodesta toiseen. Ihan järkyttäviä vehkeitä.
Niitä kaasugrillejäkin on olemassa muita kuin "järkyttävää paskaa" -kategorian markettiversioita ja myös niitä voi opetella käyttämään oikein. Ihmeen paljon tuntuu olevan tässä tällaista vastakkainasettelua. Minä ainakin tykkään käyttää molempia tilanteesta ja tarpeesta riippuen. Sähkögrilli on ainoa jota käytän vain ei ole muita vaihtoehtoja. Tai no, Muurikan sähköistä kesäkeittiötä tulee käytettyä Muurikka-pannun kanssa aika usein, kun se on niin kätevä ja siisti kombo.
 
Niitä kaasugrillejäkin on olemassa muita kuin "järkyttävää paskaa" -kategorian markettiversioita ja myös niitä voi opetella käyttämään oikein.
Niin on. Mutta ei siinä hintaluokassa, jolla saa jo todella hyvän hiiligrillin.
 
Itselläkin on molemmat, Weberin hiili sekä kaasu. Ei kahta sanaa että käytän arkisessa nopeassa kokkailussa kaasua, täydellinen kesäkeittiö arkeen mulle. Valmistuu hetkessä kuumaksi kun valmistelen ruoan, saa heittää safkaa kuumalle valuraudalle ja käytän myös erillistä irtoalustaa missä folio päällä, siinä menee näppärästi pienet kasvikset ja muut joita ei halua ritilälle heittää.

Itsekin teen lopuksi polton ja hinkkaan Weberin teräsharjalla ruoan jämät pois, helppoa.
 
Kunnollinen kaasugrilli on paikassaan erittäin näppärä laite ja ymmärrän toki oikein hyvin, että kaikilla on erilaiset tarpeet ruoanlaittovälineilleen. Mutta sitä en ymmärrä, että ostetaan laitteita, joita ei saa toimimaan halutulla tavalla edes optimaalisissa olosuhteissa (perus markettien kaasugrillit). Ja vielä vähemmän ymmärrän sitä, että samaa kaavaa toistetaan parin vuoden välein, kun se vehje ei toimi enään sitäkään vähää kuin uutena. Sitten vaan uusi yhtä onneton vehje tilalle. Käyttökelpoiset kaasugrillit vaan valitettavasti ovat n. 800e ja siitä ylöspäin.

Ja sitten on vielä se kuluttajaryhmä, joka ostaa sitä samaa paskaa lucifermustangia sillä 2000 eurolla, jos siinä vaan on pituutta 6 metriä ja 500 kpl kaasupolttimia :facepalm:

Itselle on kyllä yhdentekevää saanko ne makkarat paistettua 10min kaasugrillillä vai meneekö siihen 20min hiiligrillillä. Jos on oikeasti niin perkeleen kova kiire, niin syön vaikka kylmänä. Sekin ihmetyttää, etteikö sitä ruuanlaittoa oikeasti pysty edes esim. tuntia ennen alkaa miettimään, kuin pitäisi jo olla makkara suussa?
 
Viimeksi muokattu:
Niitä kaasugrillejäkin on olemassa muita kuin "järkyttävää paskaa" -kategorian markettiversioita ja myös niitä voi opetella käyttämään oikein. Ihmeen paljon tuntuu olevan tässä tällaista vastakkainasettelua. Minä ainakin tykkään käyttää molempia tilanteesta ja tarpeesta riippuen. Sähkögrilli on ainoa jota käytän vain ei ole muita vaihtoehtoja. Tai no, Muurikan sähköistä kesäkeittiötä tulee käytettyä Muurikka-pannun kanssa aika usein, kun se on niin kätevä ja siisti kombo.
Just vuokramökillä käytin ja tutkailin jotain Mustangin neljän polttimen kaasugrilliä ja ihan hyvin toimi. Ainoa mikä paistoi läpi, että kovaa käyttöä se tuskin kestää älyttömän pitkään. Mutta suurimmalle osalle käyttäjistä kyseessä oli varsin passeli peli. Itsellä taas kun grillaus on ympärivuotista ja kesällä useimmin jokapäiväistä, niin ei ehkä se kestävin vaihtoehto siltikään.
 
Kunnollinen kaasugrilli on paikassaan erittäin näppärä laite ja ymmärrän toki oikein hyvin, että kaikilla on erilaiset tarpeet ruoanlaittovälineilleen. Mutta sitä en ymmärrä, että ostetaan laitteita, joita ei saa toimimaan halutulla tavalla edes optimaalisissa olosuhteissa (perus markettien kaasugrillit). Ja vielä vähemmän ymmärrän sitä, että samaa kaavaa toistetaan parin vuoden välein, kun se vehje ei toimi enään sitäkään vähää kuin uutena. Sitten vaan uusi yhtä onneton vehje tilalle. Käyttökelpoiset kaasugrillit vaan valitettavasti ovat n. 800e ja siitä ylöspäin.

Ja sitten on vielä se kuluttajaryhmä, joka ostaa sitä samaa paskaa lucifermustangia sillä 2000 eurolla, jos siinä vaan on pituutta 6 metriä ja 500 kpl kaasupolttimia :facepalm:

Itselle on kyllä yhdentekevää saanko ne makkarat paistettua 10min kaasugrillillä vai meneekö siihen 20min hiiligrillillä. Jos on oikeasti niin perkeleen kova kiire, niin syön vaikka kylmänä. Sekin ihmetyttää, etteikö sitä ruuanlaittoa oikeasti pysty edes esim. tuntia ennen alkaa miettimään, kuin pitäisi jo olla makkara suussa?
Totta, mutta kaikki eivät halua ottaa sitä ihan niin tosissaan. Eikä se pihvikään tiedä millaisessa grillissä se on valmistettu. Osa hoitaa myös grillin perusteellisemman puhdistuksenkin ostamalla uuden parin vuoden välein. :D
 
Kyllä mä tosiaan joka ikinen kerta grillaamisen jälkeen ihan rautaharjalla ne ritilät putsasin, ei ne ruoanjämät olekkaan yhtään sen enempää ongelma kuin hiiligrillissä, vaan se rasva mikä ruoasta tippuu niihin lämmönjakajalevyille ja siitä sinne rasvapellille, vihasin sitä vuosittaista puhdistushommaa ihan urakalla ja jos sitä ei tehnyt kunnolla niin keväällä oli grillissä hometta ihan reilusti niissä paikoissa mitkä ei ollu kunnolla putsattu.
Tuo ongelma ei kuitenkaan poistu osti sitten satasen romun tai tonnin kunnollisen kaasugrillin, eikä ne letkujen tarkistukset ja kaasun loppumiset ja uusien pullojen hakemiset.

Sen lisäksi että omasta mielestäni se hiili vaan tekee parempaa ruokaa, siinä on myös enemmän fiilistä tehdä se ruoka, itse en ikinä (poislukien kaatosateet) käytä esim piippusytyttimiä tai litkuja vaan ihan tykkään sytyttää niitä hiiliä, se on aika helppoa kun siinä oppii vaan asettamaan ne hiilet oikein ja ompahan tullut kokeiltua esim tehdä maitotölkistä piippusytytin ja muuta hauskaa :D
 
Kyllä mä tosiaan joka ikinen kerta grillaamisen jälkeen ihan rautaharjalla ne ritilät putsasin, ei ne ruoanjämät olekkaan yhtään sen enempää ongelma kuin hiiligrillissä, vaan se rasva mikä ruoasta tippuu niihin lämmönjakajalevyille ja siitä sinne rasvapellille, vihasin sitä vuosittaista puhdistushommaa ihan urakalla ja jos sitä ei tehnyt kunnolla niin keväällä oli grillissä hometta ihan reilusti niissä paikoissa mitkä ei ollu kunnolla putsattu.
Minä olen laittanut rasvapellille hieman hiekkaa tai jotain muuta murua, johon rasva kerääntyy. Siitä sen voi kaapaista simppelisti irti sillä harjan rautapäällä aina silloin tällöin. Halvemmissa grilleissa rasvan kerääntymiseen ei ole kiinnitetty huomiota samalla tavalla kuin paremmissa, mutta tottahan se on että joskus sitä on syytä vähän puhdistella.

Tuo ongelma ei kuitenkaan poistu osti sitten satasen romun tai tonnin kunnollisen kaasugrillin, eikä ne letkujen tarkistukset ja kaasun loppumiset ja uusien pullojen hakemiset.
Letkuja en ole koskaan sen kummemmin tarkistanut, enkä muutenkaan oikein ole hoksannut, että mitä sille voi edes tapahtua jos ei koko ajan ole sitä heiluttelemassa. Kaasun loppumisen taas voi estää sillä, että kierrättää kahta pulloa, joista toinen on aina varastossa täytenä. Sitä voi säilyttää vaikka siinä hiilipussin vieressä. :D
 
Itse laitoin serkun suosituksesta kissanhiekkaa rasvapellille. Onpa pikkasen helpompaa siivota tuo rasvapelti tämän avulla.
 
Itse laitoin serkun suosituksesta kissanhiekkaa rasvapellille. Onpa pikkasen helpompaa siivota tuo rasvapelti tämän avulla.
Niinpä. Liian hienoa hiekkaa ei kannata kuitenkaan laittaa, kun se jämähtää aikojen saatossa siihen peltiin kuin betoni. Been there, done that. :D
 
Tuo hiekkavinkki on varmaan todella hyvä, harmi etten sitä mistään sillon kuullut kun kaasugrillin omistin.
 
Ei kannata leikkiä niillä sytytysnesteillä. Hiilet piippusytyttimeen ja ja sytyspala alle, hiilet hehkuu noin kymmenessä minuutissa. Ei sen vaikeempaa. Jotkut huonommat hiilet kestää syttyä hieman kauemmin, kun sitä silppua on seassa niin paljon ettei ilma kierrä kunnolla, mutta se on sitten toinen juttu. Mitään lisäodotteluja ei tämän jälkee tarvita.

Aamen. Piippusytytin kyllä aivan loistava keksintö. Ja sytytysneste pilaa ruuan. Käytin piippusytytintä (Weberin large) jo 39€ Mustangin grillin kans. Parantaa paskagrilliäkin aika paljo ku hiilet/briketit palaa kaikki/tasaisesti.
 
Niinpä. Liian hienoa hiekkaa ei kannata kuitenkaan laittaa, kun se jämähtää aikojen saatossa siihen peltiin kuin betoni. Been there, done that. :D
Eikö kannata laittaa foliota ensin ja siihen hiekkaa päälle? Ihan sama miten jämähtelee... Itse olen käyttänyt pelkkää alumiinifoliota ja sekin toimii ihan ok.
 
Eikö kannata laittaa foliota ensin ja siihen hiekkaa päälle? Ihan sama miten jämähtelee... Itse olen käyttänyt pelkkää alumiinifoliota ja sekin toimii ihan ok.
Toki voi laittaa, mutta en ole lähtenyt hifistelemään, kun toimii ilmankin.
 
Kaikille piippusytytinmiehille..

Miten helvetissä te saatte ne hiilet muka 5min syttymään? Briketeistä nyt puhumattakaan. Weberin briketeillä se on mulla lähempänä puolta tuntia ennen kuin piipullinen kunnolla palaa.

Onhan hiilillä välillä kiva grillailla, mutta on se silti aivan hitosti hitaampaa/työläämpää kuin kaasulla. Kaasugrilli varsinkin infrapunapolttimella on 300asteinen nopeammin kun mä saan niitä hiiliä edes piippuun.

Jynssäyksen suhteen hiiligrilli kyllä on helpompi.
 
Kaikille piippusytytinmiehille..

Miten helvetissä te saatte ne hiilet muka 5min syttymään? Briketeistä nyt puhumattakaan. Weberin briketeillä se on mulla lähempänä puolta tuntia ennen kuin piipullinen kunnolla palaa.

Onhan hiilillä välillä kiva grillailla, mutta on se silti aivan hitosti hitaampaa/työläämpää kuin kaasulla. Kaasugrilli varsinkin infrapunapolttimella on 300asteinen nopeammin kun mä saan niitä hiiliä edes piippuun.

Jynssäyksen suhteen hiiligrilli kyllä on helpompi.
Marienburgin hiilten sytyttämiseen piipussa menee 5-10min, ne syttyy oikeasti nopeasti.
 
Marienburgin hiilten sytyttämiseen piipussa menee 5-10min, ne syttyy oikeasti nopeasti.

Varmaan 20 säkillistä noitakin on tullut sytytettyä, mutta ei ne kyllä ainakaan mun piippusytyttimessä lähellekkään 5min syty.

Ei siinä ettäkö yleensä kiire edes olisi, mut pistää vaan silmään niin monen kommentit nopeudesta
 
Kaikille piippusytytinmiehille..

Miten helvetissä te saatte ne hiilet muka 5min syttymään? Briketeistä nyt puhumattakaan. Weberin briketeillä se on mulla lähempänä puolta tuntia ennen kuin piipullinen kunnolla palaa.

Onhan hiilillä välillä kiva grillailla, mutta on se silti aivan hitosti hitaampaa/työläämpää kuin kaasulla. Kaasugrilli varsinkin infrapunapolttimella on 300asteinen nopeammin kun mä saan niitä hiiliä edes piippuun.

Jynssäyksen suhteen hiiligrilli kyllä on helpompi.
En nyt ole koskaan kellottanut, mutta sanoisin, että n 15 minuuttia itsellä on mennyt, kun hiilet on voinut levitellä. Useampaa merkkiä kokeiltu ja ei missään puolta tuntia ole mennyt. Olen aina käyttänyt 2 sytytys palaa hommaa nopeuttamassa. 1 palaa weberin omalla, kun ne on hiukka isompia.
 
Varmaan, mut vähintäänkin se vaivattomuus alkaa jo vähän kärsiä..
"Vaivaton ja nopea" piippusytyttimellä sytyttäminen muuttu liukuvasta 5min->15min ja lisäksi tarvitaan kuumailmapuhallin. Vaikuttaa todellakin olevan näppärämpää kuin kaasugrillaaminen :D

Se nyt riippuu täysin olosuhteista, joku raahaa aina sen kaasugrillin tai hiiligrillin ensin autotallista tai mistä lie jne.
Itselläni kuumailmapuhallin aina grillien vieressä, kuten on myös paristokäyttöinenpuhallin minkä päälle piippusytytin laitetaan.

Youtube on täynnä noita vertailuja kauanko sytytyksessä menee milläkin tavalla.

edit: esim tässä paristopuhaltimella meni reilu 5 minuuttia piipussa. En tiedä mitä tuo piippu maksaa (varmaan ihan riittävästi), omani oli varmaan 5€ Gigantin poistoista.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Viimeksi muokattu:
En nyt ole koskaan kellottanut, mutta sanoisin, että n 15 minuuttia itsellä on mennyt, kun hiilet on voinut levitellä. Useampaa merkkiä kokeiltu ja ei missään puolta tuntia ole mennyt. Olen aina käyttänyt 2 sytytys palaa hommaa nopeuttamassa. 1 palaa weberin omalla, kun ne on hiukka isompia.

Lisäksi sen hiilien kaadon jälkeenkin saa vielä odotella tovin ennen kuin päästään asiaan

Tasapuolisuuden nimissä toki kaasugrilliäkin saa lämmittää min 10min ennen kuin se on valmis..

Pitää joskus kellotella
 
Lisäksi sen hiilien kaadon jälkeenkin saa vielä odotella tovin ennen kuin päästään asiaan

Tasapuolisuuden nimissä toki kaasugrilliäkin saa lämmittää min 10min ennen kuin se on valmis..

Pitää joskus kellotella
Totta tämäkin. Ehkä muutama minuutti, että saa ritilän lämpöiseksi ja putsattua edelliset rojut pois. Itsellä on täysin maun ja tunnelman takia hiili ja kaasua todennäköisesti ei koskaa enää tule vaikka olisikin jokusen minuutin nopeampi.
 
Kaikille piippusytytinmiehille..

Miten helvetissä te saatte ne hiilet muka 5min syttymään? Briketeistä nyt puhumattakaan. Weberin briketeillä se on mulla lähempänä puolta tuntia ennen kuin piipullinen kunnolla palaa.

Onhan hiilillä välillä kiva grillailla, mutta on se silti aivan hitosti hitaampaa/työläämpää kuin kaasulla. Kaasugrilli varsinkin infrapunapolttimella on 300asteinen nopeammin kun mä saan niitä hiiliä edes piippuun.

Jynssäyksen suhteen hiiligrilli kyllä on helpompi.

Luovutin piippusytyttimen ja hain Sieverti pienen tohon sillä on grilli kuumana n.5min... Hiilinä on Honkilahden käsintehdyt koivuhiilet.
 
15 minsaa menee Weberin täydellä (isolla) piippusytkällä Biolan-hiilille, 5 minuuttia puoli sytkällistä Weber-brikettejä, max 10 min täysi annos Weber-brikettejä.

Piippusytkän alle 2 Weberin valkosta sytytyspalaa tai 3 sellasta halppis ruskeeta vihreessä pussissa olevaa puristesytytyspalaa, palat sytöksiin MasterTouchin hiiliritilälle ja piippusytkä sen jälkeen päälle. Grillin saranoitu kansi luonnollisesti auki ja pohjan veto täysillä.

Toki sitten kun sytkästä kippaa briketit koreihin, niin ritilä päälle ja kansi kiinni ja hetken odotus haluttuun lämpötilaan.

Kyllä se ainakin kaikkien tuttujen kaasugrilleissäkin kestää, että lämpenee tasaiseksi (jos edes ikinä saa tasaista lämpöä, siellä kun kantikkaassa tuppaa oleen eri lämpöisiä kohtia polttimien sijainnin ja peltien mukaan).
 
15 minsaa menee Weberin täydellä (isolla) piippusytkällä Biolan-hiilille, 5 minuuttia puoli sytkällistä Weber-brikettejä, max 10 min täysi annos Weber-brikettejä.

Piippusytkän alle 2 Weberin valkosta sytytyspalaa tai 3 sellasta halppis ruskeeta vihreessä pussissa olevaa puristesytytyspalaa, palat sytöksiin MasterTouchin hiiliritilälle ja piippusytkä sen jälkeen päälle. Grillin saranoitu kansi luonnollisesti auki ja pohjan veto täysillä.

Paskapuhetta kunnes toisin todistetaan. Useampaa palaa on tullut joskus laitettua weberin piippuun ja weberin brikettien kanssa ja 5 minuuttia ei kyllä ilman puhallinta tai kosania riitä.
 
Paskapuhetta kunnes toisin todistetaan. Useampaa palaa on tullut joskus laitettua weberin piippuun ja weberin brikettien kanssa ja 5 minuuttia ei kyllä ilman puhallinta tai kosania riitä.
En myöskään purematta niele. Marienburgin hiilet syttyy weberin isolla piippusytyttimellä 10 min joka ei pitäisi olla kenellekkään kynnyskysymys. Brikettien kanssa menee vähintään tuplat, mutta toisaalta aika harvoin tarvii täyttä piipullista brikettejä. Ja kuten aiemmin mainitsin niin pienijakoinen hiili kestää kauemmin syttyä.
 
En myöskään purematta niele. Marienburgin hiilet syttyy weberin isolla piippusytyttimellä 10 min joka ei pitäisi olla kenellekkään kynnyskysymys. Brikettien kanssa menee vähintään tuplat, mutta toisaalta aika harvoin tarvii täyttä piipullista brikettejä. Ja kuten aiemmin mainitsin niin pienijakoinen hiili kestää kauemmin syttyä.

Jep. Viis minsaa on aivan toiveajattelua.

Mutta mikäs sitä on kauniina kesäiltana palloa sytytellessä, yleensä siinä samalla kun ottaa sen sytytysoluen tai pari niin ihan sama vaikka vähän kestääkin.

Mut sit tammikuussa pimeässä ja -20c sitä kaasun ”napista käyntiin” helppoutta arvostaa vähän eri lailla. Varsinkin jos on tarkoitus vaan grillata pari minsaa pihviä/makkaraa yms.
 
Tämä kesä on nyt tullut hiiligrilleiltyä aiempien vuosien kaasugrillailun jälkeen. En kyllä saa mitään kynnyskysymystä sytyttämisestä. Toki, jos pelkkää kabanossia lämmittelee on tuossa turhaa odottelua, mutta muutenhan tuo menee mukavasti, kun siinä syttymistä odotellessa valmistelee grillattavia ja lisukkeita. Kyllä niissä menee yleensä kauemminkin. Saati, jos tekee jotain pitkään kypsyvää, niin siinä monen tunnin grillailussa on nuo muutamat hukatut minuutit yhtä tyhjän kanssa.
 
Kyllä kaasu menee aktiivisella kokilla aivan ykköseksi monella osa-alueella jos tosissaan grillillä tehdään arkiruokaa. Sitten kun on aikaa ylimäärin niin väännetään hiilillä. Hiilillä menee aikaa sytyttelyyn, kaatamiseen ja hiiloksen tulemiseen. Joka välissä saa pestä kädet. Mutta kaikki tavallaan, ehkä joskus itselläkin on aikaa vääntää arkiruoat hiilellä. Kaikki respectit myös hiiligrillaajille.

Tahtoo vaan olla, että nykyään on trendikästä grillata hiilillä ja haukkua kaasua. Värittää aika paljon myös tätä keskustelua. 20 vuotta sitten oli trendiä hunajamarinoitu broileri- epätrendiä maustamaton, sitten oli kaasugrilli - epätrendiä nuotio, sitten vihdoin maustamaton, ja nyt kamado. Yhteistä näille trendien seurajille on monesti taitamaton ja huonosti tehty ruoka joka ei mitenkään hyödy itse trendistä.

Kun yksi suurimmista harrastuksista/vastapainoista minulle on ruoanlaitto, niin on molemmat osapuolet mulle tuttuja.
Se miten mulla menee on, että kaasulla tulee grillattua päivittäin helmikuusta marraskuulle, toisinaan kahdesti päivään. Hiilillä ei ehdi arkisin ja jos menoa tai opiskeluja viikonloppuisin ei aina silloinkaan vaikka käytössä onkin _se_ kosaanisytytin. Toki 8 -16 elämää viettävälle perheenisälle hiilet toimii vaikka joka päivä (paitsi ehkä talvella). Liedellä ei tule mulla paistettua pääruokaa edes joka viikko, lisukkeita ja glazet sekä kastikkeet kyllä.

IItellä vakioruoka arkena menee siten, että grilli täysille, jäkäristä kasvit (paprika/punasipuli/munakoiso/kesäkurnisa/eiliset perunat/erilaiset sienet/tai joku paksoi tai lehtikaaliviritys) pesualtaaseen ja siitä vartaaseen ja perusmaustsminen. Viisi minuuttia ja kasvit on grillissä. 5-10 minuuttia menee pöydän kattaukseen ja lihojen noutamiseen (naudan, hirven, sian, sorsan, kanan, kalkkunan, lohen, kuhan, tms - file, tai esikypsytetty niska, kylki, lapa tai rinta, tai sitten erilaista makkaraa). Esikypsytyksenkin voi ajoittaa, että heittää kyljen uuniin ja ottaa kotiin tullessa pois, grillaa lihat vanhalla glazella ja tekee lihamehusta jatkoa varten uuden tai pakastaa.

Liha grilliin, 5-10 min, ja ruoka kohti naamaria. Käytännössä menee silleen, että ruoka on valmista nopeammin kuin hiilet olisi syttynyt. Sitten kun on aikaa tehdään glazzejä ja öljyjä jäkäriin ja pakkaseen. Kun osaa maustaa, heittää arkiruokaan nopeasti perusmausteet selviää arkiruoassa esim. tuoreilla yrteillä ja vaikka pilkotulla valkosipulilla.


Se joka väittää grilliä hitaaksi, sitä rosteritikulla silmään.
 
Mä en kyllä yhtään kans ymmärrä mikä tää juttu tässä sytyttämisessä nyt on? Että kestääkö 5 vai 20 minuuttia. Mitä ihmeen väliä sillä on?

Siis se, että kun tulet seiskalta aivan törkeän nälkäisenä kotiin ja on pakko saada jotain syötävää nopeasti.

Se, että jollekin arkena ajankäyttö on tarkkaa, tai muuten vaan arvostaa nopeaa ja helppoa ruoanlaittoa, ei ole mitenkään hyökkäys hiiligrillaajien klaania vastaan. ‍
 
Viimeksi muokattu:
Looftlighterillä itse sytyttelen kamadon, eipä siihen montaa minuuttia mene kun jotku Marienburgit tms höttöhiilet on siellä 300c.

Quebrachot ottaa jonkun 30-45min ennen kuin kamadon ja Biscotto di Sorrenton lämpö on 450-500c.
 
Siis se, että kun tulet seiskalta aivan törkeän nälkäisenä kotiin ja on pakko saada jotain syötävää nopeasti.
Eiköhän tuo tilanne olle grillauksen erikoistilanne. Kyllä itse tuossa kohtaa kokkaisin jotain keittiössä tai noutaisin valmista ruokaa, mutta jokainen valitsee välineensä omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Minulle grillaus on leppoisien päivien hommaa. Arjen kiireissä kokkaan muuten.

Tämän päivän grillaus vei 20 minuuttia vaikkei kiirettä ollutkaan. Hiilet tulille, sitten perunoiden pesu ja perunat kiehumaan. Seuraavaksi kesäkurpitsojen pilkkominen ja maustaminen sekä sama pihveille. Sitten ei kun hiilet kumolleen ja kohta ruokia perään. Yhteensä 20 min ja oli tarjolla perheannos uusia perunoita, kasler pihvejä, nakkeja ja oman maan kesäkurpitsaa. Ei tuota kaasulla olisi sen nopeammin tehnyt, kun perunat kuitenkin ottaa oman aikansa. Jos vielä nopeammin pitää saada, niin suosittelen kyllä mäkin driveiniä.
 
Eiköhän tuo tilanne olle grillauksen erikoistilanne.

Ei vaan ihan arkinen jokapäiväinen tilanne.

Minulle grillaus on leppoisien päivien hommaa. Arjen kiireissä kokkaan muuten.

Minulle hiiligrillaus on leppoisien päivien hommaa. Arjen kiireissä kokkaan kaasugrillissä, kaasulla myös keittiön liedellä.


Toki ymmärrän, että einespitsoja ja drive inejä suosiva näkee asiat hieman eri valossa. Monelle se pelkkä peruskabanossi ja kesäkurpitsa :facepalm:, naapureita paremmassa hiiliweberissä riittää arjesta pakenemiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Miten helvetissä te saatte ne hiilet muka 5min syttymään? Briketeistä nyt puhumattakaan. Weberin briketeillä se on mulla lähempänä puolta tuntia ennen kuin piipullinen kunnolla palaa.

Onhan hiilillä välillä kiva grillailla, mutta on se silti aivan hitosti hitaampaa/työläämpää kuin kaasulla. Kaasugrilli varsinkin infrapunapolttimella on 300asteinen nopeammin kun mä saan niitä hiiliä edes piippuun.

Jynssäyksen suhteen hiiligrilli kyllä on helpompi.

Saan hiiligrillini syttymään alle 5min helposti. Polttonestettä vähän hiilien päälle ja sinne heitän sekaan tulitikun. Alle minuutti ja grilli on liekeissä.

Se ei vaan saavuta tuota käytettävyyttä tuskin kenelläkään siinä 5min aikana. Vähintään 15-30min menee, ennenkuin hiilet on sopivia kunnon grillailuun.

Ei kai tarkoitus ole grillata liekillä palavilla hiilillä, vaan semmoisilla harmahtavilla hehkuvilla hiilillä? Kyllä niiden pitää hetki antaa palaa parhaan lopputuloksen saamiseksi.
 
Toki ymmärrän, että einespitsoja ja drive inejä suosiva näkee asiat hieman eri valossa. Monelle se pelkkä peruskabanossi ja kesäkurpitsa ‍♂, naapureita paremmassa hiiliweberissä, riittää arjesta pakenemiseen.
Jep. Onneksi herra/rouva Jetula nostaa arjen juhlaksi vartaillaan ettei lasten tarvitse syödä pihviä, kesäkurpitsaa ja nakkeja.

Taitaa olla turha tästä vääntää enempää. Minulle kelpaa arki-iltoina kokkaus keittiössä ja äärimmäisessä kiireessä kelpaa valmisruokakin. Neljän muksun kanssa on kyllä oppinut aika hyvin aikatauluttamaan niin ettei tällaista kiirettä kauhean usein synny. Vapaapäivinä sitten voi grillata kotona hiilellä ja mökillä kaasulla tai puulla. En koe suurta tarvetta valmistaa kaikkea ruokaani grillillä, mutta jokaisella on toki omat halunsa ja tarpeensa ja hankkii sitten sen mukaiset laitteet. Toiselle sopii kaasugrilli ja toiselle hiili. Itse kokkaan ihan kaikilla vaihtoehdoilla.

Ps. naudan ulkofileestä tuli yllättävän hyvää loimuttamalla. Sopivan ohueksi leikattu viipale vaan lautaan kiinni. En tiedä tekeekö nuotion tunnelma sen vai maistuuko tuo oikeasti erilaiselta kuin grillattu. :D
 
Joka välissä saa pestä kädet.

Siis mitä ihmettä. Kun ruokaa alkaa valmistaa, niin ensimmäinen askel on täyttää piippusytytin hiilillä ja laittaa hiilet syttymään. Sen jälkeen valmistellaan grillattavat. Kun hiilet ovat syttyneet, mikä on yleensä ennen kuin grillattavat ovat valmiina, kaadetaan hiilet grilliin, suljetaan kansi ja annetaan lämmitä. Kun grillattavat ovat valmiina, hoonataan grilli harjalla ja laitetaan tavara grillaantumaan. Koko prosessissa ei oikein ole odottelua, ellei grillattava ole jotain valmiskamaa. Jos on, niin silloin toki kaasugrilli on varmaan parempi valinta.
 
Saan hiiligrillini syttymään alle 5min helposti. Polttonestettä vähän hiilien päälle ja sinne heitän sekaan tulitikun. Alle minuutti ja grilli on liekeissä.

Se ei vaan saavuta tuota käytettävyyttä tuskin kenelläkään siinä 5min aikana. Vähintään 15-30min menee, ennenkuin hiilet on sopivia kunnon grillailuun.

Ei kai tarkoitus ole grillata liekillä palavilla hiilillä, vaan semmoisilla harmahtavilla hehkuvilla hiilillä? Kyllä niiden pitää hetki antaa palaa parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Itse sytytän kaasutoholla kunnon putkessa, ja sellainen viisi - kymmenen minuuttia menee savuaviin hiiliin. Kymppiminsan saavat kehittyä vielä grillissä ennen grillausta.

Yleensä on sekoitus eri tavaraa ja saavat kehittyä yhteensä vähintään puoli tuntia ennen kuin alan grillaamaan. Sytytyksen jälkeen pilkon kamat grilliin muutamassa minuutissa ja istun ulos nauttimaan oluesta ja auringosta kunhan grilli kehittyy.
 
Siis mitä ihmettä. Kun ruokaa alkaa valmistaa, niin ensimmäinen askel on täyttää piippusytytin hiilillä ja laittaa hiilet syttymään. Sen jälkeen valmistellaan grillattavat. Kun hiilet ovat syttyneet, mikä on yleensä ennen kuin grillattavat ovat valmiina, kaadetaan hiilet grilliin, suljetaan kansi ja annetaan lämmitä. Kun grillattavat ovat valmiina, hoonataan grilli harjalla ja laitetaan tavara grillaantumaan. Koko prosessissa ei oikein ole odottelua, ellei grillattava ole jotain valmiskamaa. Jos on, niin silloin toki kaasugrilli on varmaan parempi valinta.

No ei se ny ihan noinkaan aina ole, kun erilaisia tilanteita on loputtomasti
Osaa grillattavista esim marinoidaan tunteja/yön yli, joten ei niissä sytytysvaiheessa juurikaan enää valmisteltavaa ole. Sit taas "paremmille lihoille", esim naudan sisäfile, ei tarvi tehdä käytännössä mitään valmisteluja ennen grillausta.
Osalla taas vaimo hoitaa kaikki valmistelut ja isäntä vastaa vain sytytyksestä, nesteytyksestä ja itse grillausvaiheesta.

Kukin valitkoon itselleen/tilanteeseen sopivan tavan. Turha tästä mitään hiili vs. kaasu -vääntöä on tehdä. Monella, itseni mukaanlukien, käytössä on molemmat.
 
Antaa kaikkien grillaajien grillata.

Nyt kun on terassilaajennus tehty olisi tarkoitus tuon kaasun kylkeen käydä ostamassa eka "kunnon" hiiligrilli. Mitäs oheishärpäkettä pitää/kannattaa muistaa hankkia suoraan ettei iske kesken tekemisen tarve? Tarkoitus olisi hakea säkki hiiliä ja brikettejä, piippusytytin ja sytytyspaloja, pärjääkö niillä jos esim löytyy jo teräsharja millä on kaasugrillin valurautoja putsattu. Grilliksi melko varmasti tulee Master touch premium jos sillä on vaikutusta hankintoihin.
 
Antaa kaikkien grillaajien grillata.

Nyt kun on terassilaajennus tehty olisi tarkoitus tuon kaasun kylkeen käydä ostamassa eka "kunnon" hiiligrilli. Mitäs oheishärpäkettä pitää/kannattaa muistaa hankkia suoraan ettei iske kesken tekemisen tarve? Tarkoitus olisi hakea säkki hiiliä ja brikettejä, piippusytytin ja sytytyspaloja, pärjääkö niillä jos esim löytyy jo teräsharja millä on kaasugrillin valurautoja putsattu. Grilliksi melko varmasti tulee Master touch premium jos sillä on vaikutusta hankintoihin.

Itse tykkään nostella hiilet säkistä isoilla grillipihdeillä suoraan piippuun, jonka olen sijoittanut Master touchin GBS-ritilän paikalle. Näin turhaa sotkua tulee vähemmän, vaikka nostelu toki vie muutaman minuutin kauemmin kuin säkistä kaatelu. Noin saa myös tasakokoista hiiltä paremmin kuin kaatamalla. Olen myös ostanut hiilet 15 kg säkeissä, jotka ovat aika kömpelöitä nostella ja kaadella.
 
Erinäisistä tekniikoista puheenollen, niin itse olen tykästynyt pistämään hiilet kannelliseen metalliämpäriin josta sitten kauhalla tai hanskat kädessä hiiliä ottelen. Helppoa ja vaivatonta. Säkistä kun ottaa, nin kädet on kyynerpäivä myöden mustana.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 055
Viestejä
4 879 703
Jäsenet
78 748
Uusin jäsen
Maage82

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom