Grillit & grillaus

No, perhana. Paljon tossa on sisämitta?
Tossa yläventtiilissä on sisämittä 15cm.
Mustang 21" piipun ulkomitta on n.13cm, eli tiivisteen kanssa siihen menee n. 14cm sisämitallinen piippu.


Tuli tollanen mieleen että kun oon tässä nyt 3 päivää noita googlettanut ja oikeasti vaihtoehtoja korvaamaan toi yläventtiili on äärettömän vähän, niin voiskohan tota savupiippua vaan jollain keinolla saada laajennettua, kestääkö noi tiivisteet tai mitä ihmettä noi nauhat nyt ovatkin jos niitä pistäisi päällekkäin?
Ja sit vois vielä sen itse piipunkin sellaisella vedellä...

Mistäköhän tollasia tiivisteitä saisi hyvään hintaan ja minkä nimisiä ovat?
 
Viimeksi muokattu:
Erikoinen kokemus Harbilla. Kyllä kovapuuhiilissä on parempi lämpöarvo kuin lehtipuu/höttöhiilissä. Ehkä väärä säilytys ja hiilet kostuneet?

On parempi lämpöarvo mutta palavat hitaammin ja sen takia tuottavat hetkellisesti vähemmän lämpöä jos ilmansaanti on riittävää.

Kannattaa katsoa vaikka pihvimiehen hiilivertailu:
 
Weber Master Touch. Koitin tehdä toissapäivänä ensimmäistä kertaa pizzakivellä pizzoja, mutta Weberin briketeistä ei saanut läheskään riittävästi lämpöä, vaikka kaikki räppänät oli täysin auki. Milläköhän kannattaisi lähteä yrittämään ensikerralla, eli mistä polttoaineesta saa kovimmat kuumuudet?


Jätä kansi 5-10mm raolleen, niin palaa huomattavasti kuumempana. Näin itse tehnyt brikettien kanssa pizzaa paistaessa.
 
Se vaan tuo pieni sälä…
Hermot meni. Ei enää weberin säläpaskaa. Kun säkistä oli kolmannes jäljellä, sisältö näytti tältä. Mukana pirkka-sytytyspalapaketti antamassa mittakaavaa.
20240718-140734-0928.jpg
 
Vertailun vuoksi: Vaasan kauppahallista tarttui mukaan säkki olikohan 35€…20240718-145050-0931.jpg
20240718-145034-0929.jpg

Ihan eri planeetalta tämän sisältö.
 
  • Tykkää
Reactions: ebu
Tuo säläpaska on omiaan nopeaan kuumaan grillaamiseen, saa kuumemman pätsin kuin muutamalla tiiliskiven kokosella hiilen murikalla jotka palaa hiljalleen.
 
Nyt muutaman vedon testannut kovapuuhiilellä (sunset), kun aikaisemmin pääsääntöisesti tullut käytettyä marienburgia. Ihan älyttömän paljon enemmän tuottaa lämpöä näin näppituntumalla.

Aikaisemmin voinut ihan hyvin käänellä ruokia ritilällä, mutta nyt kättä ei voi viedä kovinkaan lähelle, kun rupeaa polttamaan.

Haju on ihan erilaista (nostattaa veden kielelle jo grillauksen aikana. Jos nyt jotai negatiivista noista sunseti hiilistä haluaa löytää, niin on jopa turhankin isoa palaa pääsääntöisesti. Mutta se on jo keksimällä keksitty negatiivisuus.
 
Nyt muutaman vedon testannut kovapuuhiilellä (sunset), kun aikaisemmin pääsääntöisesti tullut käytettyä marienburgia. Ihan älyttömän paljon enemmän tuottaa lämpöä näin näppituntumalla.

Aikaisemmin voinut ihan hyvin käänellä ruokia ritilällä, mutta nyt kättä ei voi viedä kovinkaan lähelle, kun rupeaa polttamaan.

Haju on ihan erilaista (nostattaa veden kielelle jo grillauksen aikana. Jos nyt jotai negatiivista noista sunseti hiilistä haluaa löytää, niin on jopa turhankin isoa palaa pääsääntöisesti. Mutta se on jo keksimällä keksitty negatiivisuus.
Itse taas siirryin sunsetin kovapuuhiilien jälkeen suosiolla takaisin marienburgeihin.

Niin hidas sytytys verrattuna marienburgeihin että siinä jo yksi iso miinus, toinen se että oli täynnä sellasia käsivarren kokoisia paloja, kolmas se että litramäärällisesti tossa häviää todella paljon kun käyttää kovapuuhiiltä, yks säkki marienburgia joka maksaa kympin on saman kokoinen mitä 1.5 säkkiä kovapuuhiiltä…
Toki se palaa kauemmin, mutta tietty pinta-ala pitää kuitenkin saada peittoon kerralla…

Toki jos ei rahasta ole väliä niin kovapuuhiili on varmasti parempi valinta, mutta itse valitsen ton helpomman ja nopeamman sytytyksen ja helvetisti isomman määrän hiiliä ennemmin ja itse itseasiassa pidin enemmän marienburgin tuoksusta, mutta ne nyt on makuasioita…

edit: Quebracho White oli tosiaan itsellä käytössä.
Tota coffeeta voisi kyl vielä kokeilla kun on ilmeisesti ripeämpi syttymään…
 
Viimeksi muokattu:
Itse taas siirryin sunsetin kovapuuhiilien jälkeen suosiolla takaisin marienburgeihin.

Niin hidas sytytys verrattuna marienburgeihin että siinä jo yksi iso miinus, toinen se että oli täynnä sellasia käsivarren kokoisia paloja, kolmas se että litramäärällisesti tossa häviää todella paljon kun käyttää kovapuuhiiltä, yks säkki marienburgia joka maksaa kympin on saman kokoinen mitä 1.5 säkkiä kovapuuhiiltä…
Toki se palaa kauemmin, mutta tietty pinta-ala pitää kuitenkin saada peittoon kerralla…

Toki jos ei rahasta ole väliä niin kovapuuhiili on varmasti parempi valinta, mutta itse valitsen ton helpomman ja nopeamman sytytyksen ja helvetisti isomman määrän hiiliä ennemmin ja itse itseasiassa pidin enemmän marienburgin tuoksusta, mutta ne nyt on makuasioita…

edit: Quebracho White oli tosiaan itsellä käytössä.
Tota coffeeta voisi kyl vielä kokeilla kun on ilmeisesti ripeämpi syttymään…
Täällähän ollaan aiemminkin laskettu hiilien kilohintoja (hinta/tilavuus ei ole järkevää vertailla) ja todettu, että kovapuuhiilet on saman hintaisia Marienburgeihin verrattuna kun tilaa kotiovelle toimitettuna muutaman säkin. Ja saman grillauspinta-alan ja lämpötilan saat kovapuuhiilillä kun laitat enemmän hiiliä ja ilmaräppäniä pienemmälle..?

Quebracho on tosiaan aika voimakkan makuinen. Kannattaa kokeilla Sunset Charcoalin muita kovapuuhiiliä.
 
Mitä mieltä raati tämmöisestä Rustan grillistä? Hyvä halvennus ainakin päällä.
Samat kuin muissakin vastaavissa. Ohutta kamaa, vuotaa kuin seula joten lämmönsäätö on : ei ole. Hissin mekanismi saattaa ruveta vahemmiten vääntyilemään ja kääntyilemään. Varaudu ostamaan paljon hiiliä/brikettejä koska pesä palaa aina tyhjäksi etkä voi käyttää uudelleen.
Kyllä tolla perusgrillaukset tekee, mutta low and slow ja savustukset saat unohtaa.
 
Painosta päätellen ei ihan niin rimpula kuin 100-200€ vastaavat. Ideahan tuossa on hyvä jos vaan työlaatu ja materiaalit olisi kelvollisia.
 
Vinkkejä mistä sais ok hintaan alustan karu 16:sta?
Niinku joku tarjoukuvaunu tms, about satkun budjetilla.
 
Painosta päätellen ei ihan niin rimpula kuin 100-200€ vastaavat. Ideahan tuossa on hyvä jos vaan työlaatu ja materiaalit olisi kelvollisia.
Varmaan suurin osa hinnasta tulee kaikenmaailman liikkuvista osista ja tuosta paksusta ritilästä.
Ja juu, idea on loistava ja mäkin tykkäsin käyttää tommosta ja tommonen hiilihissi on loistava lämmönsäätäjä. Mutta valitettavasti noilla liikkuvilla osilla ja muilla tiiveys kärsii ja ei grillaus tahi savustus loppupeleissä olekkaan niin helppoa ja kivaa.
 
Vinkkejä mistä sais ok hintaan alustan karu 16:sta?
Niinku joku tarjoukuvaunu tms, about satkun budjetilla.

Mites joku tuommonen:

 
Mites joku tuommonen:

Juu just jotain tän tyyppistä haen, mutta en ehkä juuri nimenomaan tätä, olisi parempi jos korkeus olisi n. 10cm vähemmän.
 
No nyt kun grillin apupöydistä tuli juttua, niin onko ehdottaa max 210 cm leveetä hyllyä katetulle kuistille grillin kaveriksi? Saisi olla vaikka pari metriä korkea.
 
Heittäkääpäs muutama oma suosikki-grillattavanne? Tuntuu että välillä jämähtää samojen suosikkien pariin ja unohtaa kokeilla muita.

Itsellä perusgrillattavista maistuvat:

Pekonilla ja koskenlaskijalla täytetyt herkkusienet
Kanan paistileikkeet (kaupan valmiit erilaisissa marinadeissa)
Pitkään kypsytetty ribs BBQ-kastikkeella
 
Heittäkääpäs muutama oma suosikki-grillattavanne? Tuntuu että välillä jämähtää samojen suosikkien pariin ja unohtaa kokeilla muita.

Tuohon aina samoihin jämähtämiseen itse alkanut harrastaa punaisia hintalappuja. Yleensä juuri vähän kalliimpia ja parempia tuotteita, ja päätökset siitä mitä laittaa ulkoistuu. Tulee kokeiltua kaikenlaista niiden vakiosuosikkien ohessa.
 
Tuohon aina samoihin jämähtämiseen itse alkanut harrastaa punaisia hintalappuja. Yleensä juuri vähän kalliimpia ja parempia tuotteita, ja päätökset siitä mitä laittaa ulkoistuu. Tulee kokeiltua kaikenlaista niiden vakiosuosikkien ohessa.

Naudassa (ja vasikassa), lampaassa ja possussa (ja miksei kanassakin) on niin monta eri osaa ettei kyllä lopu grillaaminen kesken. Oli se sitten slow & low, sous viden kautta grilliin tai savustaminen. Kanan sydämiä, naudan kieltä, poskia, kylkeä ja kyljyksiä, naudan eri osia (flank, flat, chuck yms) tarjonta on nykypäivänä huikea eikä tossa kyllä grillattava lopu kesken. Lisukkeet sitten mielikuvituksen mukaan, joskus tulee paahdettua kasviksia, perunaa, joskus tehtyä tortilloja, slow & lowin kanssa menee hienosti myös riisi...
 
Naudassa (ja vasikassa), lampaassa ja possussa (ja miksei kanassakin) on niin monta eri osaa ettei kyllä lopu grillaaminen kesken. Oli se sitten slow & low, sous viden kautta grilliin tai savustaminen. Kanan sydämiä, naudan kieltä, poskia, kylkeä ja kyljyksiä, naudan eri osia (flank, flat, chuck yms) tarjonta on nykypäivänä huikea eikä tossa kyllä grillattava lopu kesken. Lisukkeet sitten mielikuvituksen mukaan, joskus tulee paahdettua kasviksia, perunaa, joskus tehtyä tortilloja, slow & lowin kanssa menee hienosti myös riisi...
On kaikkea erilaista ja se juuri pointti. Kun on ihmistyyppinä vähän sitä, että mitäs nyt ostetaan, niin helposti menee vaan että makkaraa ja kaljaa, niin ne punaset laput on hyvät. Sieltä just kaikkea naudan osia ja kieltä ja poskea, jota ei ikinä tulis paljon muuten ostettua.
 
Mites joku tuommonen:

Ostin tän ny sit kuitenkin ku sain rustassa tingittyy mallikappaleen 75e hintaan.
On muuten just ja just sopivan kokoinen tolle Karu 16:sta.
 
Naudassa (ja vasikassa), lampaassa ja possussa (ja miksei kanassakin) on niin monta eri osaa ettei kyllä lopu grillaaminen kesken. Oli se sitten slow & low, sous viden kautta grilliin tai savustaminen. Kanan sydämiä, naudan kieltä, poskia, kylkeä ja kyljyksiä, naudan eri osia (flank, flat, chuck yms) tarjonta on nykypäivänä huikea eikä tossa kyllä grillattava lopu kesken. Lisukkeet sitten mielikuvituksen mukaan, joskus tulee paahdettua kasviksia, perunaa, joskus tehtyä tortilloja, slow & lowin kanssa menee hienosti myös riisi...
Ja vaikka on paljon eri osia, samaa osaa voi tehdä myös monella eri tavalla esim fileet....kokonaisena,pihveinä, kuutioina, täytettynä etc....grillaten,savustaen, paistaen, keittäen....mielikuvitus vaan valloilleen ja rohkeasti kokeilee uusia juttuja....IG, youtuubit täynnä ideoita. Kokkauskuvapuolella omia kokeilujani myös.
 
Heittäkääpäs muutama oma suosikki-grillattavanne? Tuntuu että välillä jämähtää samojen suosikkien pariin ja unohtaa kokeilla muita.

Itsellä perusgrillattavista maistuvat:

Pekonilla ja koskenlaskijalla täytetyt herkkusienet
Kanan paistileikkeet (kaupan valmiit erilaisissa marinadeissa)
Pitkään kypsytetty ribs BBQ-kastikkeella
Grillitomaatit
Kesäkurpitsa
Vesimeloni (jonkun suolaisen kanssa)
Täytetyt paprikat
Vartaat (vain mielikuvitus rajana)
Kala (Kokonainen, medaljongit, palat)
Salaatti (Romaine tai jokin sydänsalaatti)
 
Motonetissä Weber 70th Anniversary Master Touch harmaassa värillä puukahvoilla 249€ (kanta-asiakkaille vielä -10€ lisäalennus). Ilmeisesti erän viimeiset kappaleet, vain niistä myymälöistä missä tuotetta on jäljellä. Ei voi tilata kotiintoimituksella eikä kampanjatuotteita siirretä eri myymälöiden välillä.
 
Motonetissä Weber 70th Anniversary Master Touch harmaassa värillä puukahvoilla 249€ (kanta-asiakkaille vielä -10€ lisäalennus). Ilmeisesti erän viimeiset kappaleet, vain niistä myymälöistä missä tuotetta on jäljellä. Ei voi tilata kotiintoimituksella eikä kampanjatuotteita siirretä eri myymälöiden välillä.
Kiitos tästä, piti käydä halemassa. Ihan sopivaan hintaan lähti.
 
Olenko ainoa, vai onko kaupoissa valmiiksi marinoidut kasslerpihvit huonontuneet laadultaan? Yleensä kesäisin grillaan niitä eniten, mutta nyt on alkanut jäämään hyllyyn kun on nii sitkeitä olleet. Enempi tarttuu nykyään ulkofilepihvejä.
 
Joo valmiiksi pakatut kyllä. Sama huomio.Onneksi lihatiskiltä saa vielä kunnollisia, myös marinoituja.
 
Motonetissä Weber 70th Anniversary Master Touch harmaassa värillä puukahvoilla 249€ (kanta-asiakkaille vielä -10€ lisäalennus). Ilmeisesti erän viimeiset kappaleet, vain niistä myymälöistä missä tuotetta on jäljellä. Ei voi tilata kotiintoimituksella eikä kampanjatuotteita siirretä eri myymälöiden välillä.
Kiitos tästä, kävin nappaamassa tällaisen itselle
 
Grillin putsaus. Nyt kävi niin, että harjailin äkkiä puhtaammaksi grilliä ja heitin hampparit grilliin. Ruokaillessa oli sitten harjasta yksi harjas suussa. Pari kauhukuvajuttua näistä on lehdestäkin lähipäivinä luettuna, joten siirtyminen toisenlaiseen putsausmetodiin on edessä. Onko raadilla mielipiteitä? Scrub daddyllä on ainakin joku versio?
 
Grillin putsaus. Nyt kävi niin, että harjailin äkkiä puhtaammaksi grilliä ja heitin hampparit grilliin. Ruokaillessa oli sitten harjasta yksi harjas suussa. Pari kauhukuvajuttua näistä on lehdestäkin lähipäivinä luettuna, joten siirtyminen toisenlaiseen putsausmetodiin on edessä. Onko raadilla mielipiteitä? Scrub daddyllä on ainakin joku versio?
Samoja juttuja lukenut ja pohtinut että pärjäiskö ilman noita harjoja…

Puuilossa osui sattumalta eteen tollanenMustang puhdistuskaavin, olisko kellään tollasesta kokemuksia?

Varmaan ritilät ainakin puhdistuu tolla, mutta kaasugrillin paksumpi valurautaritilä tarttis edelleen sit harjalla vedellä…
 
Grillin putsaus. Nyt kävi niin, että harjailin äkkiä puhtaammaksi grilliä ja heitin hampparit grilliin. Ruokaillessa oli sitten harjasta yksi harjas suussa. Pari kauhukuvajuttua näistä on lehdestäkin lähipäivinä luettuna, joten siirtyminen toisenlaiseen putsausmetodiin on edessä. Onko raadilla mielipiteitä? Scrub daddyllä on ainakin joku versio?

Tuollaisen BBQ Daddyn ostin alkukesästä, muuten kyllä melko toimiva kapine mutta alle kymmenen käyttäkerran jälkeen sieni oli jo parista kohtaa kulunut puhki.

Eikä edes sieltä mihin eniten hankausta tulee... voihan tuo olla jotenkin maanantaikappale, pitänee hommata vaihtosieni. Toimii kyllä edelleen, niin ei ole jaksanut hätäillä.
 
Grillin putsaus. Nyt kävi niin, että harjailin äkkiä puhtaammaksi grilliä ja heitin hampparit grilliin. Ruokaillessa oli sitten harjasta yksi harjas suussa. Pari kauhukuvajuttua näistä on lehdestäkin lähipäivinä luettuna, joten siirtyminen toisenlaiseen putsausmetodiin on edessä. Onko raadilla mielipiteitä? Scrub daddyllä on ainakin joku versio?
Sama myös täällä käynyt mielessä niin otin seuraavan puhdistusharjan nailonharjaksilla. Löytyi Motonetista niiden oman Roastmaster-brändillä.
 
Sama myös täällä käynyt mielessä niin otin seuraavan puhdistusharjan nailonharjaksilla. Löytyi Motonetista niiden oman Roastmaster-brändillä.
Eihän tollasessa ole mitään järkeä kun nylon ei kestä kuumuutta ja grilli kuuluisi aina kuumana putsata…
 
Eihän tollasessa ole mitään järkeä kun nylon ei kestä kuumuutta ja grilli kuuluisi aina kuumana putsata…

No, tuostakin on ilmeisesti eri koulukuntia.

Is it better to clean grill grates hot or cold?

Clean grill grates by using a mix of hot and cold temperatures. Heat your grill after each use to burn off any stuck-on food. After heating the grill for at least 10 minutes, let it cool down before taking your nylon grill brush and scrubbing away the loosened particles.

 
No, tuostakin on ilmeisesti eri koulukuntia.



No kyllähän sen nyt kokeilemalla huomaa heti että lämpimänä irtoaa paremmin.
Itsehän pidän aina grillaamisen jälkeen hetken päällä ja sit sutasen teräsharjalla ja kaikki irtoaa helposti, sitten vaan luukut kiinni ja grilli on käyttövalmis seuraavaa kertaa varten.
 
Tämän tyylistä harjaa jotkut kehuvat paremmaksi (ei irtoa harjaksia ainakaan helposti). Tiedä sitten, ei omia kokemuksia. Ajattelin silti hankkia tuollaisen seuraavaksi halpisharjan tilalle kun ei ne kestä muutenkaan käyttöä.


Nykyinen harja on joku tällainen ja vielä muovirungolla, todella huono.
 
Tämän tyylistä harjaa jotkut kehuvat paremmaksi (ei irtoa harjaksia ainakaan helposti). Tiedä sitten, ei omia kokemuksia. Ajattelin silti hankkia tuollaisen seuraavaksi halpisharjan tilalle kun ei ne kestä muutenkaan käyttöä.


Nykyinen harja on joku tällainen ja vielä muovirungolla, todella huono.
Itsellä molempien tyyliset ja vielä weberin harja toi "kehuvat paremmaksi" mutta pakko sanoa ettei lähde sit lähellekään niin hyvin puhtaaksi kuin mun liki 10 vuotta vanhalla tollasella perusmallin harjalla...
 
Itsellä molempien tyyliset ja vielä weberin harja toi "kehuvat paremmaksi" mutta pakko sanoa ettei lähde sit lähellekään niin hyvin puhtaaksi kuin mun liki 10 vuotta vanhalla tollasella perusmallin harjalla...
Ennen nekin olleet varmaan kunnollisia. Tuntuisi ainakin noista halvoista harjakset katkeilevan/irtoilevan jo yhdessä kesässä.
Mulla siis tollanen halpa, mutta metalliharjaksilla. Olikin näemmä Nylonharjoilla toi Motonetin versio.
 
Mulla on tuollainen eka linkin harja, hyvin sillä kokemukseni mukaan lähtee moskat ritilästä pois eikä ole vuosiin mitään osia irtoillut. Lämpimänä harjailen minäkin.

Muovikahva hieman sulanut kun Weberin pallossa oli joskus sen verta kuuma ja roikkui siinä sivussa.
 
Bilteman hiilet, onko raadilla kokemusta? Otin 10kg säkin testiin ja yllätykseksi tuntui olevan todella tiivistä tavaraa painosta päätellen, hiilet olivat myös hyvän kokoisia. Piippusytytin tulille ja hetken päästä alkoi melkoinen ritinä, kipinöitä lensi todella paljon ja haju oli myös melko outo. Noh, kaadoin hiilet hetken odottelun jälkeen grilliin, ja lämpömittari kipusi nopeasti ja reilusti yli 300C maksimin. Hampparipihvit sain hyvin paistettua, eikä omituinen haju niihin sen enempää tarttunut. Grillin jäähdyttyä tarkistin mitä jäi jäljelle, ja pelkkää tuhkaa oli kuten brikettejä olisi poltellut. Onko nämä nyt sitten ns. kovapuuhiilen ominaisuuksia, vaikkei Biltema nähdäkseni niitä sellaisena mainostakaan?
 
Tämän tyylistä harjaa jotkut kehuvat paremmaksi (ei irtoa harjaksia ainakaan helposti). Tiedä sitten, ei omia kokemuksia. Ajattelin silti hankkia tuollaisen seuraavaksi halpisharjan tilalle kun ei ne kestä muutenkaan käyttöä.


Nykyinen harja on joku tällainen ja vielä muovirungolla, todella huono.


Itse vetelen tälläisellä, ei irtoile harjaksia ja on tehokas.

 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 997
Viestejä
4 465 764
Jäsenet
73 878
Uusin jäsen
VilleIkola

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom