Grillit & grillaus

Ei välttämättä kestä lämpöä, jos on suoraan hiilloksen yläpuolella. Epäsuorassa lämmössä toimii toki.
No ensinnäkin tossa oli kyse kaasugrillistä missä rasvapelleille valunut rasva syttyy, joten kannattaa lukea mihin vastaa ennen kuin vastaa ja toisekseen jos alumiinivuuassa on vettä niin eihän se lämpene kuin sataan asteeseen, jolloin vesi kiehuu. Kolmanneksi, miten luulet että grillaus onnistuu jos alla on vesiastia?
 
Muistaakseni alumiinia ei kannata sitten lämmittää hirveän lämpimäksi ilman vettä. Siitä muistaakseni haihtuu jotain myrkkyjä kun lämpeää tarpeeksi. Ihan mutulla... Alumiinihan ei sitten hirveästi muutenkaan lämpöä kestä.
 
Muistaakseni alumiinia ei kannata sitten lämmittää hirveän lämpimäksi ilman vettä. Siitä muistaakseni haihtuu jotain myrkkyjä kun lämpeää tarpeeksi. Ihan mutulla... Alumiinihan ei sitten hirveästi muutenkaan lämpöä kestä.
Alumiini kyllä palaa eli oksidoituu, että en mä huvikseen alumiinia itsekään käryttäisi tulipesässä kun ruokaa laittaa, mutta on mulla esim deflectorin päällä päässyt kuivaksi alumiinivuoka eikä se tollasista lämmöistä sentään oo vielä millänsäkään vaan kyllä se sen suoran hiilloksen ja jopa kontaktin siihen vaatii. Vesiastiana grillissä aivan fine.
 
No ensinnäkin tossa oli kyse kaasugrillistä missä rasvapelleille valunut rasva syttyy, joten kannattaa lukea mihin vastaa ennen kuin vastaa ja toisekseen jos alumiinivuuassa on vettä niin eihän se lämpene kuin sataan asteeseen, jolloin vesi kiehuu. Kolmanneksi, miten luulet että grillaus onnistuu jos alla on vesiastia?
Tätä minäkin hieman ihmettelen, ei taida oiken toimia.
Mutta onko niin, että kaslerin grillauksen kuuluu vähän pakosti tuli ja hillitön savu ? Hyväähän siitä tulee, pitää vaan olla tarkkana, että ei mene mustaksi jos tuli pääsee valloilleen.
 
Kokemuksia RTB grilleistä? RTB Seoul -pellettigrilli - BBQ Factory
Tai osaako joku sanoa eroja tms esim Weber vs Traeger vs RTB ?

Vähän myöhässä vastaus, mutta onhan tuo RTB aika kova laite. Valmistaja tekee pellettikattiloita ns. päätyönään, joten tietävät siis miten pellettiä kuuluu polttaa . Grillejä tekevät siinä ohessa, koska osaavat. Tehdas Tanskassa, eikä Kiinassa niinkuin suurimmalla osalla :) Nuo grillit ovat muuten livenä aika isoja, kuvassa näyttää pienemmältä. Eli siihen pienimpäänkin mahtuu aika paljon kinkkua.
 
Pitäis ostaa hiiligrilli ja alustavasti olen katsellut noita 57cm halkaisijaltaan olevia Webereitä. Malleja on vaan ihan tuhoton määrä. Onko noissa jotain "must have" ominaisuuksia joista kannattaa maksaa enemmän kuin mitä malliston halvin kustantaa. Savustustoimintoja en kaipaa, mutta muuten tulisi suht monipuoliseen grillailuun.
 
Pitäis ostaa hiiligrilli ja alustavasti olen katsellut noita 57cm halkaisijaltaan olevia Webereitä. Malleja on vaan ihan tuhoton määrä. Onko noissa jotain "must have" ominaisuuksia joista kannattaa maksaa enemmän kuin mitä malliston halvin kustantaa. Savustustoimintoja en kaipaa, mutta muuten tulisi suht monipuoliseen grillailuun.
Varmaan klassisin on Weberin Master Touch joko saranakannella tai ilman. Sillä onnistuu aikalailla kaikki ja laatu on hyvää.
 
Juu noita Master Touchejakin löytyy Weberin sivuilta kahdeksan eri mallin verran, mutta esim tuo sarana oli hyvä nosto - ilmeisesti premium mallit on saranallisia. Weberin sivuilla ei ole edes mitään vertailumahdollisuutta, niin työlästä etsiä ominaisuuslistauksista eroja.. Myyntiversioissa on sitten vielä kaikennäköistä varustepakettia yms mukana.
 
Kiitos. 13” hintaan 123,90€ posteineen. 99:llä on tainnut joskus olla jossain, mutta kelpaa.

Onhan tuo hieman barbiemainen 24” vierellä, mutta eipähän tarvitse kaataa pussillista hiiliä makkaraa tai pihviä varten:thumbsup:
IMG_0009.jpeg
 
Kävin rautakaupassa hiplailemassa noita Webereitä ja kyllä se jousitettu sarana tuntui niin luksukselta, että pakkohan sellainen on saada :) ...eli valintana varmaan se halvin saranallinen Master Touch. Kiitokset kaikille vastanneille!
 
Juu noita Master Touchejakin löytyy Weberin sivuilta kahdeksan eri mallin verran, mutta esim tuo sarana oli hyvä nosto - ilmeisesti premium mallit on saranallisia. Weberin sivuilla ei ole edes mitään vertailumahdollisuutta, niin työlästä etsiä ominaisuuslistauksista eroja.. Myyntiversioissa on sitten vielä kaikennäköistä varustepakettia yms mukana.

tuossa on teline kannelle joka ajaa saman asian ja hyvässä tarjouksessa
 
Kävin rautakaupassa hiplailemassa noita Webereitä ja kyllä se jousitettu sarana tuntui niin luksukselta, että pakkohan sellainen on saada :) ...eli valintana varmaan se halvin saranallinen Master Touch. Kiitokset kaikille vastanneille!
IMG-20230911-WA0000.jpeg
mikkelin motonetissa oli tuollainen.
 
Kävin rautakaupassa hiplailemassa noita Webereitä ja kyllä se jousitettu sarana tuntui niin luksukselta, että pakkohan sellainen on saada :) ...eli valintana varmaan se halvin saranallinen Master Touch. Kiitokset kaikille vastanneille!
Hyvä valinta. Itseä kaduttaa että en ostanut saranallista mallia.
 
Kävin rautakaupassa hiplailemassa noita Webereitä ja kyllä se jousitettu sarana tuntui niin luksukselta, että pakkohan sellainen on saada :) ...eli valintana varmaan se halvin saranallinen Master Touch. Kiitokset kaikille vastanneille!
Hyvä valinta. Itseä kaduttaa että en ostanut saranallista mallia.

Itse juuri tänään kesänä myin saranamallisen pois ja ostin tilalle tuolla tuck away telineellä olevan mallin.
Se sarana kuulostaa kätevältä, mutta todellisuudessa sitä saa säätää vuosittain että saa kohdalleen ja kannen tiiviiksi. Ja silti tuntui että se kanitti aina johonkin suuntaan.

Nyt on tuo normimalli ja paljon mukavampi käyttää.
 
huomenna olisi tulossa kamado pihaan, 3 vuotta grillaillut weberin pallolla. Nähtävästi ensimmäinen grillauskerta pitää ottaa rauhallisesti, näin muistan täällä lukeneeni. Nyt olen käyttänyt pääasiassa brikettejä ja piippusytyttymellä tulille ja kun katsoin juutuubista kamadon hiilien sytytysvideoita niin näyttää olevanm grill gun kaasutykkiä, paristolla toimivaa torch jne. Osa sytyttää piipulla, osa suoraan hiilien joukkoon sytytyspaloja. Itsellä on kyllä bilteman kaasutorch olemassa, en ole aikaisemmin grilliä tällä sytytellyt.
Minkä sytytystavan kamadon käytössä olette huomanneet itselle toimivaksi?
 
huomenna olisi tulossa kamado pihaan, 3 vuotta grillaillut weberin pallolla. Nähtävästi ensimmäinen grillauskerta pitää ottaa rauhallisesti, näin muistan täällä lukeneeni. Nyt olen käyttänyt pääasiassa brikettejä ja piippusytyttymellä tulille ja kun katsoin juutuubista kamadon hiilien sytytysvideoita niin näyttää olevanm grill gun kaasutykkiä, paristolla toimivaa torch jne. Osa sytyttää piipulla, osa suoraan hiilien joukkoon sytytyspaloja. Itsellä on kyllä bilteman kaasutorch olemassa, en ole aikaisemmin grilliä tällä sytytellyt.
Minkä sytytystavan kamadon käytössä olette huomanneet itselle toimivaksi?

Tommonen on toiminut aika hyvin, ei oo koskaan jäänyt syttymättä.

Providus kaasuhitsaussarja GASEX + happi

Toki ihan perus sytytyspalatkin toimii jos ei ihan märkiä hiiliä käytä.
 
Niin, mitkään pitkät 15cm tikutkaan ei kyllä juuri yllä sytyttämään hiilten alapuolella omassa L-kamadossa. Piippusytyttimellä olen itse sytytellyt.
 
Itse juuri tänään kesänä myin saranamallisen pois ja ostin tilalle tuolla tuck away telineellä olevan mallin.
Se sarana kuulostaa kätevältä, mutta todellisuudessa sitä saa säätää vuosittain että saa kohdalleen ja kannen tiiviiksi. Ja silti tuntui että se kanitti aina johonkin suuntaan.

Nyt on tuo normimalli ja paljon mukavampi käyttää.
+ se, että weberillä epäsuoralla / vorteksilla tehdessä on tarvis kiertää kantta, johtuen poistoventtiilin sijainnista kannessa vähän sivussa. Tuo sankaan laitettava kansi siis juurikin hyvä valinta.
 
huomenna olisi tulossa kamado pihaan, 3 vuotta grillaillut weberin pallolla. Nähtävästi ensimmäinen grillauskerta pitää ottaa rauhallisesti, näin muistan täällä lukeneeni. Nyt olen käyttänyt pääasiassa brikettejä ja piippusytyttymellä tulille ja kun katsoin juutuubista kamadon hiilien sytytysvideoita niin näyttää olevanm grill gun kaasutykkiä, paristolla toimivaa torch jne. Osa sytyttää piipulla, osa suoraan hiilien joukkoon sytytyspaloja. Itsellä on kyllä bilteman kaasutorch olemassa, en ole aikaisemmin grilliä tällä sytytellyt.
Minkä sytytystavan kamadon käytössä olette huomanneet itselle toimivaksi?

Tuolla olen sytyttänyt ja ei tarvitse mitään sytytyspaloja sun muuta sekaan.
Jos haluaa nopeasti kovan hillooksen niin sitten piipulla hiilet tuleen.
 
Sulla lienee siis, joku classic?
Pitää olla master touch missä se kansi vaan tyrkätään telineeseen. Lisäosana saa vastaavan classiciin.

edit:Kansipidike Weber 8411
 

Liitteet

  • IMG_0062.jpeg
    IMG_0062.jpeg
    532,9 KB · Luettu: 97
On kyllä hinta keksitty yksinkertaiselle lankahäkkyrälle 46€ eikä taida edes olla rosteria.
 
Hmm okei. Mulla on kannen sisäpuolella koukku mistä laitetaan roikkumaan grillin reunaan. Grillin mallista en ole varma, sain "lainaan" faijalta. Weberin pallo, 57cm halkaisijalla.

Joo eli varmaan on tuo Classic Kettle tjsp missä tuollaista ei ole vakiona.

On kyllä hinta keksitty yksinkertaiselle lankahäkkyrälle 46€ eikä taida edes olla rosteria.

Kyllä, kuten suurimpaan osaan muistakin Weberin lisävarusteista :)
 
Tori.fi löytönä 60 euron hintaan, Weberin Bar-B-Kettle 47cm grilli ja piippusytytin.
Kesän kuulemma ollut käytössä, halvalla lähti. Kelpaa mulle. :D

Pesu ja hyvältä näyttää.
 

Liitteet

  • IMG20231103212623.jpg
    IMG20231103212623.jpg
    370 KB · Luettu: 191
Mikäs olis kamadon yläventtiilinä parempi kuin kuvassa näkyvä. Tuo tahmaa savustuksen yms seurauksena, kun tossa on 2 päällekäin liukuvaa pintaa.
 

Liitteet

  • IMG20231201120133.jpg
    IMG20231201120133.jpg
    255,5 KB · Luettu: 77
Mikäs olis kamadon yläventtiilinä parempi kuin kuvassa näkyvä. Tuo tahmaa savustuksen yms seurauksena, kun tossa on 2 päällekäin liukuvaa pintaa.
Kaikki ne tahmaa ennemmin tai myöhemmin, mutta itse vaihdoin Smokewaren hatun tuon vakio valurautahatun tilalle. Vähän joutui tiivistenauhan kanssa kikkailemaan, että sai asettumaan tiiviisti. Tuon kanssa ei ainakaan sada vesi sisälle ja saa syttymään nopeammin, kun voi nostaa koko hatun sivuun. Silloin tällöin kun päästää kunnolla kuumaksi, niin rasvat palaa välistä ja liikkuu taas hyvin. Joskus pitkän savustuksen jälkeen saattaa vähän tahmata, mutta yleensä riittää kun nostaa hatun pois antaa vetoja kunnolla. Koskaan ei ole tarvinnut mitään erillisiä pesuja tuolle tehdä.
 
Talvi yllätti grillaajan. Uusi Weber makaa peitteen alla lumihangessa. Oletteko säilyttäneet grillejä ulkona, ottaneet osan osista sisälle yms. Mitkä olette todenneet parhaiksi keinoiksi?
 
Talvi yllätti grillaajan. Uusi Weber makaa peitteen alla lumihangessa. Oletteko säilyttäneet grillejä ulkona, ottaneet osan osista sisälle yms. Mitkä olette todenneet parhaiksi keinoiksi?

Ulkona lumihangessa satunnaisesti käyttäen. Vähemmän niille talvella käy kuin syksyn/kevään kosteilla.
 
  • Tykkää
Reactions: KUK
Moro, L-koon kamadossa tarkoitus paistaa joulukinkku. Onko kokemusta, mahtuuko sellainen 5-6kg luullinen kinkku tuonne (riippuu toki pituudesta)? Laitanko kinkun aaton aaton aamuna sinne vai aattoyötä vasten? Deflectorin päälle, ja lämmöksi jotain 110astetta? Valmistumisaika varmaan 12-16t... Muuta huomioitavaa?

edit: sama viesti Kinkunpaisto topiikissa.

edit2: pelkillä hiilillä (briketeillä), ei tällä kertaa vielä savua
 
Viimeksi muokattu:
Moro, L-koon kamadossa tarkoitus paistaa joulukinkku. Onko kokemusta, mahtuuko sellainen 5-6kg luullinen kinkku tuonne (riippuu toki pituudesta)? Laitanko kinkun aaton aaton aamuna sinne vai aattoyötä vasten? Deflectorin päälle, ja lämmöksi jotain 110astetta? Valmistumisaika varmaan 12-16t... Muuta huomioitavaa?
Mahtuu varmasti, kun omassa M-kokoisessa kamadossa olen tuollaisen paistellut. Muutama kinkku on tullut harjoiteltua ja sanoisin, että jos on tarpeeksi kokemusta low&slow grillailuista, niin laita aattoyötä vasten tai jo illalla. Jos taas on vielä hieman hakemista venttiilien asennon kanssa, niin sitten laitat sen varhain aamulla. 110 astetta jos saat tasaisesti pysymään, niin tuollainen 5-6kg kinkku ottaa yllättävän kauan aikaa. Kinkku on sen verran rasvaista lihaa, että ei se pilalle mene jos joutuu loppua kohden lämpöjä nostella.

3kg kinkun tein juhannuksena ja siinä taisi mennä 8-10 tuntia. Varaa mieluummin kauemmin aikaa kuin vähemmän. Ainakin jos aiot sen paistaa nakuna kokoajan. Folioon käärimällä muutaman paistotunnin jälkeen saa stallin skipattua tai ainakin lyhennettyä merkittävästi. Eli varaa minimissään sen 16 tuntia, jos on tarkoitus päästä syömään sitä "suoraan" grillistä. Onko ajatuksena savustaa samalla vai vetää pelkillä hiilillä?
 
Hyviä kommentteja, tsekkaan nyt mihin kuntoon jäi edellisen grillauksen jälkeen ja perus putsit kehiin ja sitten säilöön.
 
Huppu on huono muutenkin pitkäaikaissäilytyksessä kun helposti homehtuu sitten sieltä sisältä.
WSM on pakko olla huppu tai talven jälkee sisälmys on täynnä vettä. Homeeseen auttaa kun syksyllä huputusjuhlassa polttaa paskat pois. Weber pallolla en käytä huppua katoksen alla talvet, kesät taivasalla
 
Moro, L-koon kamadossa tarkoitus paistaa joulukinkku. Onko kokemusta, mahtuuko sellainen 5-6kg luullinen kinkku tuonne (riippuu toki pituudesta)? Laitanko kinkun aaton aaton aamuna sinne vai aattoyötä vasten? Deflectorin päälle, ja lämmöksi jotain 110astetta? Valmistumisaika varmaan 12-16t... Muuta huomioitavaa?

edit: sama viesti Kinkunpaisto topiikissa.

edit2: pelkillä hiilillä (briketeillä), ei tällä kertaa vielä savua

Kannattaa repäistä ja lyödä sitä savua sekaan, tai edes osa kovapuuhiiliä. Jos tuntuu siltä, että aika ei vain riitä tai lämmöt karkailee, niin hyvin voi lyödä loppuajaksi uuniin.
 
WSM on pakko olla huppu tai talven jälkee sisälmys on täynnä vettä. Homeeseen auttaa kun syksyllä huputusjuhlassa polttaa paskat pois. Weber pallolla en käytä huppua katoksen alla talvet, kesät taivasalla

Huppu nyt on muutenkin aika tärkeä ihmiselle joka edes hieman useammin grillailee. Ellei kyse ole jostain nakin höyryttämisestä kahdesti kesään.

Juuri tänään oli kaksi kiloa kassleria grillissä ja oli ihan kiva nostaa huppu pois ja lumikasan alta paljastui puhdas ja öljytty grilli. Olisi ollut aika ikävä aloittaa monen tunnin kokkailu jäätä sivustoilta rapsuttaen ja tarvikelastikosta lunta luoden ja tarpeellisia tavaroita puhtaaksi sulatellen...
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
283 792
Viestejä
4 873 844
Jäsenet
78 701
Uusin jäsen
MildlyToxicPony

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom