Chilin kasvatus-topic

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 542
Mistä tietää, että chilit on kypsiä?

Ei aavistustakaan, mitä nämä ovat.

Nämä ensimmäiset on jotain jättiläisiä, lähempänä pientä paprikaa kooltaan, isoimmait luokkaa 5cm halkaisijaltaan.

IMG_0921.jpegIMG_0920.jpegIMG_0922.jpeg
 
Liittynyt
18.06.2024
Viestejä
29
Mistä tietää, että chilit on kypsiä?

Ei aavistustakaan, mitä nämä ovat.

Nämä ensimmäiset on jotain jättiläisiä, lähempänä pientä paprikaa kooltaan, isoimmait luokkaa 5cm halkaisijaltaan.

Maista. Kyllä se kertoo onko valmis vai mitä. Ajan kanssa tunnistat mikä on hyvä ja mikä on huono. Ja jos laji maistuu p*ltä koko matkan. Kannattaa vaihtaa lajia tai tutkia kasvatus olosuhteita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 542
Eli mitään ”nyrkkisääntöä” ei ole?
Kaikista ei voi maistaa, koska silloin saattaisi mennä paljon hukkaan. Jalopenotkin taidetaan käytännössä syödä ”raakana”.
 
Liittynyt
18.06.2024
Viestejä
29
Eli mitään ”nyrkkisääntöä” ei ole?
Kaikista ei voi maistaa, koska silloin saattaisi mennä paljon hukkaan. Jalopenotkin taidetaan käytännössä syödä ”raakana”.
Ei tietenkään! Mutta kyllä yleensä sen tuntee onko vahvasti kuorettunut, siemenöitynyt Yms… Tulisuus voi vaihdella todella voimakkaasti. Mutta sehän on osa matkaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 542
Ei tietenkään! Mutta kyllä yleensä sen tuntee onko vahvasti kuorettunut, siemenöitynyt Yms… Tulisuus voi vaihdella todella voimakkaasti. Mutta sehän on osa matkaa.
En minä ole mihinkään matkalle lähdössä. Haluan vain tietää, että milloin nuo kannattaa poimia?
 
Liittynyt
18.06.2024
Viestejä
29
Valitse se joka on lähenpänä sitä väriä/kokoa jota oletat sen olevan. Sitten koita miltä se tuntuu kun puristat sitä onko siinä eroa nuorempaan. Ja sen jonka oletat olevan vanhempi ja voit todeta kypsemmäksi jolloin voit sen poimia. Tämän jälkeen teet aistin varaisen tutkimuksen että onko se mielestäsi hyvä. Jos kuori tai suu tuntuma on vääränlainen voit olettaa että se on joko liian aikainen tai liian vanha jolloin voit itse seurata kasvin kehittymistä. Itse olen päästänyt uusissa kasvaissa jotkut hedelmät kypsymään ylitse jolloin voin seurata hedelmän kehitystä läpi sen kasvun. Ja olen maistellut saman kasvin hedelmää eri kasvuvaiheissa ja tehnyt havaintoja kehityksestä sen eri vaiheissa. Esim maussa.. Tämä on se matka jota tarkoitin. Koska kaikissa on potentiaalia sen eri kasvuvaiheissa.
 

Yeenoghu

Neighbour of the beast
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
1 323
Jo on yksinkertaisesta asiasta tehty monimutkainen.

Paria poikkeusta lukuunottamatta chili on kypsä kun se on vaihtanut väriä. Siinä se.
 
Liittynyt
25.10.2019
Viestejä
351
Jo on yksinkertaisesta asiasta tehty monimutkainen.

Paria poikkeusta lukuunottamatta chili on kypsä kun se on vaihtanut väriä. Siinä se.
Chilin hedelmä voi vaihtaa väriänsä useamman kerran elinkaarensa aikana. Siemenistä voi päätellä jotain eli poimimalla koemaistiaisen ja tarkastaa ovatko siemenet kypsyneet.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 928
Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
1724396098510.jpeg
 
Liittynyt
30.08.2020
Viestejä
317
Chilin hedelmä voi vaihtaa väriänsä useamman kerran elinkaarensa aikana. Siemenistä voi päätellä jotain eli poimimalla koemaistiaisen ja tarkastaa ovatko siemenet kypsyneet.
Itsellä Oda Pepper joka meni ensin purppuraksi ja vaihtoi värin oranssiksi ja ilmeisesti kypsänä punainen.

Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
Ensimmäisenä tule mieleen liiallinen ravinne. Joka viisaampi varmaan osaa sanoa tarkemmin, itse olen vain kokeileva puutarhuri.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 389
Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
Liiallinen kastelu aiheuttaa tuollaista ödeemaa. Usein puhutaan myös, että liikalannoitus aiheuttaisi tuota, mutta siitä ihan yhtenäistä näkymästä löydy.
 
Liittynyt
20.09.2018
Viestejä
340
Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 928
Jos unisi saa pelkän valon, joka ei ole mikään ledi, vaan valo joka hiukan lämmittä uunia niin kyllä ne siellä kuivuu. Tai sitten optimoin jonkin muun ruanteon jälkilämmön chileille. Siloin voi pitää lukunkin raollaan. Mitä me tosin emme koskaan tulleet tehneeksi.
On meillä kuivurikin, mutta sillä ei ole chilejä kuivateltu. Ajateltiin että kova homma pestä chilit pois että viitsii pistää sieniä...
 
Liittynyt
08.10.2017
Viestejä
854
Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?
Halvalla kuivurilla olen aikaisemmin kuivatellut ja kuivaan sillä osan tänäkin vuonna. Nyt kokeilen ilmakuivatusta, naru katosta roikkumaan, siihen 50 kpl hakaneulaa ja jokaiseen yksi podi. Osa on jo ruvennut kuivumaan, mutta ovat vielä hieman "nihkeitä". Ensimmäiset ovat roikkuneet narussa tässä vaiheessa n. 3 viikkoa.
 
Liittynyt
30.04.2024
Viestejä
405
Halvalla kuivurilla olen aikaisemmin kuivatellut ja kuivaan sillä osan tänäkin vuonna. Nyt kokeilen ilmakuivatusta, naru katosta roikkumaan, siihen 50 kpl hakaneulaa ja jokaiseen yksi podi. Osa on jo ruvennut kuivumaan, mutta ovat vielä hieman "nihkeitä". Ensimmäiset ovat roikkuneet narussa tässä vaiheessa n. 3 viikkoa.
Tuota voisi parantaa niin, että vetäisisi sen narun niiden podien läpi vaikka neulalla, niin ei tarvitsisi 50 hakaneulaa viritellä.
 
Liittynyt
08.10.2017
Viestejä
854
Tuota voisi parantaa niin, että vetäisisi sen narun niiden podien läpi vaikka neulalla, niin ei tarvitsisi 50 hakaneulaa viritellä.
Nuo hakaneulat menee naruun helposti ja podit saa näin laitettua neuloihin sitä mukaan kun niitä puskista kypsyy. En ole siis laittanut noita kaikkia kuivumaan kerralla, vaan pikkuhiljaa. Jos olis laittanut kaikki kerralla, silloin tuo mainitsemasi tapa olisi varmaan helpompi.
 
Liittynyt
10.01.2017
Viestejä
334
Pihinä en ole viitsinyt ostaa mitään kuivureita. Airfryerissä matalassa lämmössä sai aika kuivaksi mutta ilmavirta alkoi heittelemään niitä. Loppukuivaus jääkaapin päällä lämpimässä. Joitain tullut kuivattua tuolla jääkaapin päällä ihan alusta asti ja saa kyllä aivan rutikuivaksi, menee vaan pitkään.

Olisi mielenkiintoista tehdä jotain makutestiä kuivurissa nopeasti kuivaamalla ja lämpimässä paikassa ilmakuivatun välillä.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 389
Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?
Tokmannilta tai Halpa-Hallista ostettua halpaa on tullut käytettyä nyt muutaman vuoden ja on tuo ihan näppärä tuohon käyttöön. Paksulihaiset kyllä vaatii merkittävästi pidemmän kuivausajan kuin ohuemmat, että tuo kannattaa ottaa huomioon, jos sekaisin kuivattelee eri lajikkeita. Toinen vinkki, että kannattaa se kuivaus hoitaa yhtäjaksoisesti jos vain mahdollista. Useamman kerran käynyt niin, että paksulihaiset ottaakin oletettua kauemman kuivua ja jos joutuu laitetta sammutella välillä, niin tuntuu että paksulihaiset ehtii nopeasti vetää kosteutta takaisin päin ja kuivaus kestää kokonaisuudessaan aika kauan. On tullut huomattua tuo, kun on pitänyt välillä lähteä pois kotoa eikä ole viitsinyt jättää kuivuria yksikseen päälle, niin tuntuu että toinen kierros ottaa ihan yhtä kauan kun ensimmäinenkin.

Ja sitten jos haluaa ottaa siemeniä jälkeenpäin talteen, niin ei kannata kuivuria pitää liian kuumalla.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
5 742
Vanha viesti heinäkuulta kun en silloin muistanut tätä ketjua:

Chocolate Scotch Bonnet sato jäi tänä vuonna tosi pieneksi edellis vuoden kasveista. Chili bodeja ei tullut kuin viisi kappaletta. Ei voi minkään. Uusia kasveja on toki myös kasvamassa, mutta en tiedä tuleeko niistä vielä mitään.

IMG_20240723_184905.jpg

IMG_20240723_185102.jpg


No näistä muutamasta chilistä tuli sitten tehtyä kastike mangon kanssa. Kastike onnistui hyvin ja on myös melko tulinen. Tästä sitten ruuan kanssa silloin tällöin kastiketta mukaan :thumbsup:

IMG_20240723_195337.jpg


-------------------------------------------------------------------------------------

Ja sitten uutta tietoa. Uusia bodeja on myös muutama tulossa sisällä olevassa scotchissa (josta tuli nuo aikaisemmat viisi heinäkuussa) ja ulkona oleva tekee paljon kukkia, mutta saa nähdä jaksaako enää bodeja niistä tehdä.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
247
Kuivuriin menee mitä ei ehdi syödä.
Halkaisen ja otan isommista siemenet pois, siemenissä ei oiken ole mitään makua. Pitää tosin yrittää pitää mukana kaikki valkoinen osa, sillä ne on tulisimnat osat chilisaä.

Sitten kuivattuna käytetään ruuan laitossa pilkottuna, tulisemmat jauhan jauheeksi.

20240902_111731.jpg

Lajikkeina työkaverilta saaduista podeista otetuista siemenistä
Apocalypse Chocolate, aji habanero.

Nelson gardenin siemenistä:
trininad scorpion, Jamaican bell (tää on kyllä mieto kuin paprika)

Fatalliseeds glorious heat 4 lajikkeen setti:
lemon drop, numex twilight
Näistä vielä tulossa Tepin cappuccino, saa nähdä ehtiikö kypsyä vai pitääkö tuoda sisälle.
Fidalgo roxa ei itänyt ollenkaan.

Edit: ainiin olihan tuossa muutama toinenkin pikku chili. Lajiketta en muista, useampi vuosi sitten ostettu taimi, jonka vanhoista siemenistä lähti vielä kasvamaan.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
251 567
Viestejä
4 377 641
Jäsenet
72 820
Uusin jäsen
shq

Hinta.fi

Ylös Bottom